EDUCATIE
FOTO. Academia de Muzică din Cluj se va deschide în acest an. Ministrul Dezvoltării anunță că va aloca banii necesari

Viitorul sediu al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, care s-a construit în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca, va fi predat beneficiarului în acest an.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a dat asigărări că finalizare construcțiilor din complex va fi finanțată prin Compania Națională de Investiții (CNI).
Academia de Muzică din Cluj se va deschide în acest an
Clădirea universității și căminul studențesc din compexul Academiei de Muzică sunt gata din punct de vedere structural și arhitectural, după cum a anunțat constructorul încă de la finalul anului trecut. Este nevoie de finisaje și dotări, iar finanțarea necesară va fi asigurată, a anunțat Cseke Attila.
Acesta a dat asigurări că obiectivele care sunt finalizate în proporție de minim 80%, printre și Academia de Muzică din Cluj, care este chiar este chiar în procedură de recepție finală, vor primi banii necesari pentru a putea fi date în folosință în 2025.
Cseke Attila: Asigurăm finanțarea sigură garantată pe 2025
Guvernul a aprobat, în acest sens, o hotărâre privind stabilirea criteriilor de prioritizare pentru proiectele de investiții finanțate prin Programul național de construcții de interes public sau social, derulate în anul 2025 de către Compania Națională de Investiții (CNI).
“În ceea ce privește hotărârea de guvern referitoare la implementarea Programului Național de construcții de interes public sau social care se derulează prin CNI, sunt introduse mecanisme de predictibilitate pe domenii de lucrări pe care le gestionează CNI. Acest mecanism ne asigură finanțarea sigură garantată pe 2025 ca toate investițiile care astăzi sunt cu grad de execuție de minim 80% și se derulează prin CNI să poată fi finanțate și finalizate în 2025. Deci, avem pe aceste criterii de prioritizare toți banii necesari în buget să terminăm toate lucrările care au grad de execuție de minim 80% și, sigur, restul bugetului va fi alocat pentru investițiile care au un grad de execuție mai redus”, a declarat Cseke Attila.
Academia de Muzică din Cluj, predată beneficiarilor în 2025
Ministrul Dezvoltării a spus că sunt mai multe obiective în procedură de recepție finală.
“Aș da câteva exemple ce înseamnă acest lucru în 2025. Înseamnă că ceea ce am anunțat deja și suntem în procedură de recepție finală vom putea preda beneficiarului, și societății, și tuturor cetățenilor României Cazinoul din Constanța, putem să finalizăm lucrarea acolo și să-l finanțăm; noul ansamblu pentru Academia de Muzică din Cluj; căminul studențesc al Universității de Vest din Timișoara; căminul studențesc al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș; sediul Tribunalului și Judecătoriei Alexandria; spitalul nou de la Sinaia. Este asigurată finanțarea lor, astfel încât în 2025 acestea să poată fi predate beneficiarilor”, a adăugat ministrul.
La acest program este prevăzut ca plata să se facă între zilele de 15 și 17 ale lunii. “Există un mecanism care asigură flexibilizarea utilizării resurselor financiare, în sensul în care dacă între diverse domenii rămân fonduri disponibile de pe o lună la alta, ele vor putea fi preluate astfel încât să asigurăm finanțarea investițiilor care sunt în curs”, a mai precizat ministrul.
Academia de Muzică din Cluj va avea și va fi un campus, cu cămine încorporate, cu toate sălile de concerte, amfiteatru, săli de conferințe. „Bijuteria” va fi sala de concerte, care va avea o capacitate de 1.012 locuri.
Foto: Construcții Erbașu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Prețuri razna pentru garsonierele Clujului. Cine își permite să dea 82.000 de euro pe 24 mp?

Prețurile la garsoniere au luat-o razna la Cluj-Napoca, orașul din România în care parcă s-au mutat toți milionarii singuri de pe Coasta de Azur.
O agenție imobiliară oferă spre vânzare o garsonieră de 24 mp la prețul de 82.000 de euro, ceea ce face ca metrul pătrat să se apropie de 3.500 de euro.
Aceasta este situată în cartierul Grigorescu, la etajul 1 al unui bloc construit în 1970.
Garsoniera este compusă din cameră, baie, bucătărie, hol și balcon și vinde cu bucătăria mobilată și utilată. Este dotată cu centrală termică și are certificat energetic clasa B.
Altă garsonieră ”chilipir”
Dar stați, că asta nu e tot. În altă zonă a Clujului, în cartierul Mărăști, este de vânzare o garsonieră, cu 2 mp mai mică, la un preț sensibil redus, de doar 70.500 de euro, ceea ce înseamnă 3200 de euro/mp.
Aceasta are o suprafață de 22 mp, este situată la etajul 4 al unui bloc și este renovată complet cu finisaje premium, mobilată și utilată modern.
Garsoniera are, la fel ca prima, centrală termică proprie.
Garsoniere pe Coasta de Azur
Pe Coasta de Azur în Franța, în localitatea Pernes-les-Fontaines, la 250 de km de Nisa, se vinde un studio de 26 mp, la 130.000 de euro. Acesta este compus dintr-o cameră, bucătărie funcțională și baie.
Un alt studio, de 27 de mp, localizat în Cannes, se poate cumpăra cu 159.000 de euro, acesta având un dormitor, dar și o terasă de 19 mp.
E adevărat și că în Monaco, perla sudului Franței, un studio de 25 mp se vinde cu fabuloasa sumă de 1,7 milioane de euro!
EVENIMENT
PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie

După o săptămână în care frigul și ninsoarea par să fi pus stăpânire pe România, temperaturile devin mai blânde, chiar mai ridicate decât cele normale pentru sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, potrivit prognozei pentru perioada 17 martie – 14 aprilie, transmisă marți de ANM.
17 – 24 martie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie
24 – 31 martie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea nordică a teritoriului. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.
31 martie – 7 aprilie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.
7 – 14 aprilie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, cu posibilitatea unui ușor excedent în zonele montane.
CULTURA
Marți, ziua cu ”trei ceasuri rele”. De ce se temeau femeile din satele clujene din vechime de Marțolea, o ființă fabuloasă

În satul tradițional clujean, zilele săptămânii aveau o semnificație profundă care s-a pierdut, însă, până în timpurile noastre.
Fiecare zi era încărcată cu simboluri și interdicții, care guvernau activitățile zilnice ale comunității, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Marți, ziua cu ”trei ceasuri rele”
Marțea, în mod particular, reprezenta o zi cu un statut aparte, marcată de superstiții și credințe populare cu o conotație negativă. Oamenii satului spuneau că nu-i bine să începi nici un lucru din ziua de marți.
„Nu te pornești la drum, nu pui războiu’ și nu începi să-ți faci casă în asta zi”, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.
Se credea că femeile care spală hainele într-o zi de marți vor rămâne văduve, iar cine semăna, nu avea rod, „că marța îi zi de primejdie, iar grăuntele nu răsare niciodată”. Se mai spunea că cine se naște în această zi, va avea o viață grea. Totodată, cine se îmbolnăvește marțea, nu se mai face sănătos, căci această zi are trei ceasuri rele.
Marțolea, ființa fabuloasă care făcea rău
Totul culmina cu Marți Sara, sau Marțolea, o ființă fabuloasă care făcea rău și aducea primejdie în casele în care femeile fix atunci, arată specialiștii clujeni.
„În tata marț’ sara, muierile nu lucră mai nimic, că să tem rău de Marțolea. Asta-i o muieră de nu știe unde, ie ști cine lucră ce nu-i îngăduit. Vine când iești sângură șî-ț face ie ce ști, de nu mai poț lucra pânî-i lumea”, spuneau femeile din satul clujean Boju.
Astfel, marțea, ca simbol al unei zile nefavorabile, reflectă o viziune despre o lume în care ordinea socială și activitățile cotidiene erau guvernate de forțe nevăzute, iar evenimentele din viața oamenilor erau adesea atribuite unui sistem complex de credințe și superstiții. Dar deși în prezent aceste tradiții nu mai sunt respectate, ele continuă să fie o fereastră prin care putem înțelege mai bine mentalitatea comunităților rurale tradiționale, arată spcailiștii de la CJCPCT Cluj.
EDUCATIE
Cum pot elevii de liceu să fie intre la Facultatea de Automatică și Calculatoare a UTCN fără testul de admitere

Elevii din clasele a XI-a și a XII-a pot fi admiși la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul UTCN, fără testul de admitere.
Totuși, ei vot trebui să participe la două concursuri de tradiție ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca, iar acestea au loc peste câteva zile.
Elevi admiși direct la Facultatea de Automatică și Calculatoare
Astfel, elevii de liceu care participă la competițiile „Concursul de Programare 2025” sau „Concursul individual de proiecte D’AIA 2025” au șansa de a fi admiși la facultatea dorită fără test de admitere. Pentru aceasta, arată reprezentanții universității, elevii trebuie să se claseze pe locurile 1, 2 sau 3, dar și să obțină cel puțin nota 8 la proba de matematică din cadrul examenului de bacalaureat.
Concursul de Programare 2025 este destinat elevilor de liceu din clasele XI-XII și este organizat de Departamentul de Calculatoare al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Înscrierea la concurs se poate face până la data de 20 martie 2025, ora 23:59, printr-un e-mail la adresa alin.suciu@cs.utcluj.ro.
Concursul se va desfășura în Laboratoarele UTCN, de pe strada Dorobanților nr. 71-73, etaj 1, Cluj-Napoca, în data de 29 martie 2025, între orele 10:00 – 15:00.
Elevii vor trebui să rezolve problemele propuse de organizatori fără ajutor extern și fără utilizarea inteligenței artificiale. Mai multe informații, AICI.
Concurs pentru pasionații de microcontrolere și programare în C/C++
În ceea ce privește Concursul individual de proiecte D’AIA 2025, acesta este o competiție adresată elevilor de liceu din clasele XI-XII, pasionați de microcontrolere, programare în C/C++ și alte idei creative din domeniul IT.
Potrivit reprezentanților UTCN, acesta va avea loc în data de 22 martie 2025, între orele 09:00-13:00, în clădirea Universității Tehnice din Cluj-Napoca, situată pe str. George Barițiu nr. 6, etaj VI.
Concursul este organizat de către Departamentul de Automatică al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Elevii de liceu se pot înscrie până la data de 20 martie 2025, ora 23:59, AICI.