Connect with us

EVENIMENT

Măcelarii de elită care s-au pregătit la Cluj: Peste 6 tone de carne tranșată și 120 de ore de antrenamente. Pleacă la Paris

Publicat


elită

Într-o perioadă în care meseriile tradiționale se confruntă cu un deficit de forță de muncă, echipa„Măcelari de Elită” demonstrează că măcelăria este mai mult decât o meserie – este o artă și o oportunitate pentru o carieră solidă.

Începând din iulie 2024, timp de 2-3 zile în fiecare lună, echipa formată din 12 măcelari selectați prin concurs din toată țara s-a întâlnit la Cluj-Napoca, în spațiile puse la dispoziție de compania Moldovan Carmangerie, și s-a pregătit pentru competiția World Butchers’ Challenge (WBC), care va avea loc în 30-31 martie, la Paris. Prezența României la WBC 2025 reprezintă o premieră pentru sud-estul Europei, fiind singura țară din regiune care va concura la această ediție a competiției.

Până acum, cei 12 măcelari au făcut antrenamente cu volume impresionante de materie primă:

·       3.400 kg carne de vită

·       1.520 kg carne de porc

·       1.240 kg carne de miel

·       180 de pui

·       40 kg condimente

·       8 kg legume și fructe (ceapă, ardei, sparanghel, ciuperci, cartofi, dovlecei, castraveți, roșii, vinete, lămâi, portocale, prune uscate etc.)

·       2 kg verdețuri (rozmarin, pătrunjel, mărar, rucola, coriandru, salată verde, varză, busuioc, germeni praz, ridichi etc) și flori comestibile ornamentale

Program intensiv

Echipa a lucrat într-un program intensiv, care a simulat condițiile de concurs, și a acumulat peste 120 de ore de antrenament, timp în care măcelarii și-au perfecționat tehnicile de tranșare și prezentare, ridicând standardele în domeniu și transformând proiectul „Măcelari de Elită” într-un punct de referință în promovarea acestei meserii tradiționale. Ultimul antrenament al echipei va avea loc în ultima săptămână a lunii martie, înainte de plecarea la Paris.

„Am început de la zero, deoarece suntem o echipă care, până la primul antrenament, nu ne cunoșteam și nu am mai lucrat împreună, dar cu fiecare antrenament a fost tot mai bine. A necesitat mai mult timp să facem ca dinamica echipei să funcționeze, dar acum lucrurile vin de la sine.

Participarea la acest campionat este un lucru foarte important deoarece vrem să arătăm că și România are măcelari valoroși, că putem face aceleași lucruri pe care le fac alți măcelari la nivel mondial și că putem lucra fără să facem risipă alimentară”, spune Gabriel Arghir, căpitanul echipei.

Pe parcursul antrenamentelor, echipa și-a adaptat modul de lucru pentru a îndeplini criteriile exigente ale competiției, care vizează nu doar colaborarea și coeziunea echipei, ci și abilitățile de gestionare a timpului, menținerea unui standard ridicat de igienă, precum și siguranța în utilizarea echipamentelor și mașinilor.

De asemenea, măcelarii s-au concentrat pe precizia în tranșare și minimizarea pierderilor, respectând principiile unei procesări eficiente a cărnii. Un alt aspect esențial a fost crearea unor produse cu valoare adăugată, bine prezentate și comercializabile, care să evidențieze atât creativitatea echipei, cât și respectarea temei alese pentru concurs. Toate preparatele rezultate în urma antrenamentelor au fost donate către diferite ONG-uri din Cluj care asigură masa pentru persoane din medii defavorizate.

România, în premieră la Campionatul Mondial de Măcelărie

Echipa aleasă să reprezinte anul acesta România la Paris este formată din seniorii Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ionuț Alexandru Anghel (Carmangeria Ozana, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró János László (Petry, Târgu-Mureș), Cătălin Angheru (antreprenor, București), Florin Stîngă (Sergiana, Brașov), Alin Moldovan (Boo.bburger, Cluj), și juniorii – Paul Cordea (Moldovan Carmangerie, Cluj), Petre Niță (Carmangeria Ozana, București). Juniorii vor concura în preziua competiției WBC pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice și World Champion Young Butcher.

Măcelarii au fost coordonați pe tot parcursul antrenamentelor de Cosmin Moldovan, CEO Moldovan Carmangerie, inițiator al proiectului și viitor jurat în cadrul WBC 2025, Florin Moroșanu, director executiv al Fundației „Ștefan Moldovan” și project manager al echipei, Marius Verdeși, designerul culinar al echipei și fondatorul Zimbria și Gelu Vișan, creator de rețete și managerul Cantinei Primăriei Cuj-Napoca.

Echipă de top

Inițiativa Fundației „Ștefan Moldovan” din Cluj-Napoca de a trimite anul acesta o echipă de măcelari români la World Butchers’ Challenge 2025, cea mai prestigioasă competiție mondială dedicată măcelăriei, a pornit din dorința de a schimba percepția asupra meseriei și de a atrage noi generații spre acest domeniu esențial.

Selecția echipei participante la WBC 2025 s-a desfășurat în perioada mai-iunie 2024, în patru etape eliminatorii, organizate în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și București. Peste 50 de măcelari din toate colțurile României s-au înscris în competiție, fiind testați de un juriu format din specialiști de top. Fiecare etapă a pus accent pe tehnică, viteză, creativitate și capacitatea de a transforma carnea într-un produs spectaculos.

World Butchers’ Challenge a debutat ca o întrecere între echipe de măcelari din Noua Zeelandă și Australia. Este un eveniment ajuns la cea de-a opta ediție, și care adună anul acesta în concurs 14 țări: Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Franța, Germania, Italia, Islanda, Marea Britanie, Irlanda, Noua Zeelandă, România, Spania și Statele Unite ale Americii.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Sondaj prezidențiale: George Simion (AUR) pe locul 1, urmat de Victor Ponta, Nicușor Dan și Crin Antonescu

Publicat

simion
Cel mai recent sondaj electoral Sociopol, realizat în perioada 17 – 18 martie 2025 și prezentat marți, prezintă evoluții semnificative în campania electorală pentru Președinția României, arată sociologul Mirel Palada.
Pe locul unu se află în continuare George Simion, din partea AUR, conducând cursa prezidențială cu 32%.
Îl urmează pe locul doi Victor Ponta, candidat independent, cu 23%.
Locurile trei patru sunt puternic disputate, aproape la egalitate, de Nicușor Dan, candidat independent, cu 17%, și Crin Antonescu, din partea PSD PNL UDMR, cu 15%.
Elena Lasconi, din partea USR, obține 12%.
Ceilalți candidați obțin scoruri foarte mici, sub 1%, în valoare totală cumulată de 1%.
”În concluzie, dacă duminica viitoare ar fi turul unu al alegerilor prezidențiale, în finala turului doi s-ar califica George Simion împreună cu Victor Ponta”, arată Palada.

La comanda RTV

Sondajul a fost realizat în perioada 17 – 18 martie 2025, pe un eșantion de 1,005 cazuri, prin metoda interviurilor telefonice (CATI), la comanda România TV. Sondajul este reprezentativ la nivelul populației adulte cu rezidența în România și prezintă o marjă de eroare de +/- 3.2%.
Alegerile prezidențiale vor avea loc în 4 și 18 mai.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 113 milioane de lei a cheltuit Klaus Iohannis pe zboruri externe în 10 ani. Dezmăț în ultimii 2 ani de mandat

Publicat

Iohannis

Administrația Prezidențială a desecretizat, marți seara, costurile pentru zborurile președintelui Klaus Iohannis, multe cu avioane de lux, din perioada ianuarie 2015-februarie 2025, care au costat, în total, peste 113 milioane de lei. De remarcat că în ultimii 2 ani din cel de-al doilea mandat Iohannis a cheltuit peste 55 de milioane de lei pe zboruri externe. 

Klaus Iohannis a avut, în cele două mandate, 193 de zboruri, potrivit documentului trimis MEDIAFAX de Administrația Prezidențială.

Astfel, costurile în 2015 au fost de 6,61 milioane lei, în 2016 de 5,2 milioane lei, în 2017 de 5,6 milioane de lei, 4,9 milioane de lei în 2018, iar în 2019 de 9,34 milioane de lei.

În al doilea mandat Administrația Prezidențială a plătit pentru zborurile cu avioane private folosite pentru deplasările oficiale 3,17 milioane de lei în 2020, 7,04 milioane de lei în 2021, 13,7 milioane de lei în 2022, 36,5 millioane de lei în 2023 și 20,9 milioane de lei în 2024.

În 2025 Klaus Iohannis a avut o singură deplasare, în Belgia, pentru care a cheltuit 685.000 de lei pentru deplasarea cu un avion privat.

Cele mai multe deplasări au fost făcute în 2023, când a avut 26 de deplasări.

Cea mai costisitoare deplasare, în America de Sud

Cea mai costisitoare deplasare a fost în perioada 17-28 aprilie 2023, de peste 7,5 milioane de lei, când Iohannis a efectuat vizite oficiale la Brasilia, Republica Federativă a Braziliei, la Santiago de Chile, Republica Chile și la Buenos Aires, Republica Argentina.

O altă excursie de peste 7 milioane de lei a fost între 4 – 12 martie 2023 care a inclus vizite oficiale și de stat la Tokyo, Japonia şi Singapore, Republica Singapore.

O altă deplasare costisitoare a fost între 13 și 24 noiembrie 2023 – de peste 3,5 milioane de lei, când fostul șef al statului român a efectuat o vizite de stat și oficiale la Nairobi, Republica Kenya, Zanzibar, Republica Unită a Tanzaniei, Praia, Republica Cabo Verde, la Dakar, Republica Senegal.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Baroul Cluj a sesizat Inspecția Judiciară. O judecătoare de la Judecătoria Cluj-Napoca a amendat abuziv un avocat

Publicat

De

Baroul Cluj

Consiliul Baroului Cluj a primit o sesizare din partea unui avocat din oficiu cu privire la un incident petrecut la Judecătoria Cluj-Napoca în exercitarea dreptului de apărare a unui justițiabil și a deciz sesizarea Inspecției Judiciare.

”Din sesizarea transmisă de domnul avocat către Consiliul Baroului Cluj reiese că în cadrul unei cauze penale aflate pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, unde domnul avocat asista un inculpat, fiind desemnat ca avocat din oficiu, magistratul care prezida ședința de judecată a înțeles ca, in mod repetat, în timpul audierii inculpatului, să interzică domnului avocat să-și sfătuiască clientul prin raportare la exercitarea dreptului la tăcere, drept reglementat legal prin dispozițiile codului de procedură penală. De asemenea, pentru faptul că domnul avocat a insistat în a-și sfătui clientul, prin prisma exercitării dreptului la apărare al acestuia și a dreptului la tăcere, doamna judecător a aplicat avocatului două amenzi judiciare.

Față de aceste aspecte, dovedite de cuprinsul încheierii de ședință pusă la dispoziție de domnul avocat, Consiliul Baroului Cluj dorește să-și manifeste public dezaprobarea totală față de comportamentul nedeontologic pe care magistratul a înțeles să îl adopte.

Este inadmisibil

Considerăm căeste inadmisibil ca în desfășurarea unui proces penal, judecătorul care soluționează cauza, să intervină în exercitarea drepturilor inculpatului, drepturi care se exercită în cazul asistenței juridice obligatorii prin avocat, cu scopul limitării acestora.

Reamintim că, în temeiul art. 109, alin. 2 și 3 din Codul de procedură penală, inculpatul are dreptul să se consulte cu avocatul atât înainte, cât și în cursul audierii și că în cursul audierii inculpatul își poate exercita dreptul la tăcere cu privire la orice este întrebat.

Abuz la adresa avocatului

Consiliul Baroului Cluj apreciază, de asemenea, ca fiind o măsură abuzivă amendarea avocatului pentru că acesta a încercat să-și exercite profesia și să asigure justițiabilului pe care îl reprezenta o apărare efectivă și nu doar formală.

O astfel de încercare de intimidare a avocatului, prin amendarea repetată cu un cuantum total care depășește cu mult onorariul pe care acesta îl va încasa la final din fondurile Ministerului Justiției, este un comportament care nu poate fi tolerat de corpul avocaților din Baroul Cluj.

În considerarea celor sus expuse, Consiliul Baroului Cluj a decis sesizarea Inspecției Judiciare raportat la comportamentul doamnei judecător, prin prisma comiterii abaterii disciplinare, respective a exercitării funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”, arată Baroul Cluj.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Prețuri razna pentru garsonierele Clujului. Cine își permite să dea 82.000 de euro pe 24 mp?

Publicat

garsonieră

Prețurile la garsoniere au luat-o razna la Cluj-Napoca, orașul din România în care parcă s-au mutat toți milionarii singuri de pe Coasta de Azur.

O agenție imobiliară oferă spre vânzare o garsonieră de 24 mp la prețul de 82.000 de euro, ceea ce face ca metrul pătrat să se apropie de 3.500 de euro.

Aceasta este situată în cartierul Grigorescu, la etajul 1 al unui bloc construit în 1970.

Garsoniera este compusă din cameră, baie, bucătărie, hol și balcon și vinde cu bucătăria mobilată și utilată. Este dotată cu centrală termică și are certificat energetic clasa B.

Altă garsonieră ”chilipir”

Dar stați, că asta nu e tot. În altă zonă a Clujului, în cartierul Mărăști, este de vânzare o garsonieră, cu 2 mp mai mică, la un preț sensibil redus, de doar 70.500 de euro, ceea ce înseamnă 3200 de euro/mp.

Aceasta are o suprafață de 22 mp, este situată la etajul 4 al unui bloc și este renovată complet cu finisaje premium, mobilată și utilată modern.

Garsoniera are, la fel ca prima, centrală termică proprie.

Garsoniere pe Coasta de Azur

Pe Coasta de Azur în Franța, în localitatea Pernes-les-Fontaines, la 250 de km de Nisa, se vinde un studio de 26 mp, la 130.000 de euro. Acesta este compus dintr-o cameră, bucătărie funcțională și baie.

Un alt studio, de 27 de mp, localizat în Cannes, se poate cumpăra cu 159.000 de euro, acesta având un dormitor, dar și o terasă de 19 mp.

E adevărat și că în Monaco, perla sudului Franței, un studio de 25 mp se vinde cu fabuloasa sumă de 1,7 milioane de euro!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate