EVENIMENT
VIDEO FOTO. Echipa de măcelari de elită a României se antrenează la Cluj-Napoca pentru Campionatul Mondial de la Paris din 2025
Echipa de măcelari de elită a României se antrenează la Cluj-Napoca pentru Campionatul Mondial –World Butchers’ Challenge (WBC), care va avea loc la Paris în primăvara anului viitor și unde speră să facă o figură frumoasă, chiar dacă va fi vorba de prima participare.
Din echipă fac parte 6 măcelari din toată țara, la care se adaugă 4 rezerve, plus 2 juniori, care vor participa la competiție la secțiunea juniorilor.
Echipa a fost prezentată, oficial vineri, la Târgul Indagra, de la București, unde a avut loc și o demonstrație.
Inițiatorul proiectului, Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj și președintele Fundației ”Ștefan Moldovan”, a explicat pentru Cluj24 cum s-a ajuns la constituirea unei echipe de măcelari români de elită care se pregătesc la Cluj pentru competiția de la Paris.
De unde a pornit ideea
”Ideea o aveam de mai mulți ani și dorim ca, pe fondul lipsei de personal calificat în această industrie să facem ceva pentru a atrage tinerii spre acestă meserie de măcelar și a revitaliza școlile de meserii.
Am făcut primul show de măcelari la târgul Indagra de la București, în care am invitat mai mulți elevi de la Școala Raluca Rîpan din Cluj-Napoca unde noi suntem parteneri pentru învățământul dual, cât și măcelari care profesează și măcelari seniori, pensionari, care să împărtășească celor tineri din experiența lor.
A urmat apoi primul concurs Top Chef Măcelar, în urmă cu doi ani, iar eu am fost unul dintre jurați.
Iar anul trecut, după a doua ediție, am discutat cu cei din staff-ul meu cum ar fi să înființărm prima echipă de măcelari profesioniști a României cu care să participăm anul viitor în 30-31 martie 2025 la Campionatul Mondial de la Paris”, a spus Moldovan.
Zis și făcut, iar astfel au fost demarate procedurile de înscriere în vederea participării, după care s-a trecut la selectarea echipei naționale de măcelari.
Membrii echipei
”Am făcut 4 castinguri naționale, în Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și București, după care am început antrenamentele care au loc la noi, la Cluj-Napoca.
Echipa națională de măcelari a României este compusă din 6 persoane: Gabriel Arghir – Torino, Sandu Mirea – București, Ionuț Anghel – București, Adrian Petre – București, Georgian Petre – Buzău, Ciprian Irimia – Suceava, la care se adaugă 4 rezerve – Florin Stîngă – Brașov,Biro Janos – Târgu Mureș, Cătălin Angheru – București și Alin Moldovan – Cluj-Napoca, dar avem și doi juniori – Paul Cordea – Cluj-Napoca și Petre Niță – București, care vor concura la proba ucenicilor în preziua competiției.
Căpitanul echipei este Gabriel Arghir, care a lucrat în Italia de 17 ani la o măcelărie de familie și care are 2 magazine de carne în Torino
În vederea pregătirilor pentru competiția de la Paris, echipa îl are ca designer culinar pe Marius Verdeși, fondatorul Zimbria, iar drept consilier și creator de rețete pe Gelu Vișan, managerul Cantinei Primăriei Cluj-Napoca”, a menționat Cosmin Moldovan, cel care va reprezenta în calitate de jurat România în cadrul WBC.
Antrenamente o dată pe lună
Acesta a precizat că antrenamentele au loc o dată pe lună, dar la începutul anului viitor se vor dubla. Măcelarii primesc cantități de carne – pui și carcase de porc, vită și miel, iar din acestea trebuie să scoată cât mai multe produse și să facă cât mai puțină risipă.
”Trebuie să valorifice cât mai eficient tot ce rezultă din carcasă, inclusive oasele pentru ciorbă. Măcelarii nu doar că tranșează carne, ci și pregătesc diverse preparate finite, pe care consumatorul doar le pun la cuptor.
Printre produsele noastre care ies la antrenament sunt pulpă de porc cu pesmet și marinadă, coaste de porc marinate, ruladă din ceafă cu prune, spanac și sparanghel, ruladă din pulpă de porc cu șuncă, cașcaval și baby spanac, ruladă din cotlet umplută cu spanac și cașcaval, sau frigăruie de porc cu roșii.
La Campionatul Mondial de la Paris, România va participa în premieră cu o echipă națională, iar speranța noastră este că vom face o figură frumoasă, deorece măcelarii români lucrează în foarte multe abatoare și fabrici de carne din Europa și nu numai, fiind foarte pricepuți și apreciați”, a mai spus CEO-ul Carmangeriei Moldovan.
Onorat să conducă echipa României
Căpitanul echipei de măcelari, Gabriel Arghir, este din Iași, dar locuiește la Torino de 17 ani, iar în urmă cu 8 ani a deschis prima sa măcelărie, urmată de cea de-a doua în urmă cu doi ani și jumătate.
”Aveam un unchi care era măcelar în Italia și am mers și eu acolo, descoperind această pasiune. Am lucrat 14 ani alături de un măcelar italian, după care am încercat pe cont propriu.
Diferența din noi și Italia este că acolo se consumă mai multă carne de vită, în special felii de pulpă. Și la noi ar trebui ca măcelarul din spatele bancului să te spună clienților cum trebuie pregătită”, a spus Arghir,
Acesta este onorat să fie căpitanul echipei naționale de măcelari a României și subliniază că este și o mare responsabilitate.
”O să încerc să dau tot ce pot la Campionatul Mondial de la Paris și să încerc să-i determin pe băieți să lucrăm împreună în așa fel încât să ducem la bun sfârșit această provocare, să înțeleagă rolul fiecăruia în echipă.
Pentru mine, un măcelar trebuie să aibă mai multe calități, în primul rând să aibă imaginație, să poată crea anumite lucruri.
E nevoie și de îndemânare”, a adăugat Arghir, care are o carne preferată, cea de vițel.
Nu există doi măcelari la fel
Clujeanul Alin Moldovan este una din rezervele echipei naționale, iar în cadrul antrenamentelor urmărește un titular.
”Trebuie să știu cât mai multe faze, iar în cazul în care un titular are vreo problemă să pot să îl înlocuiesc. Sunt măcelar de 27 de ani, meserie pe care am practicat-o în Cluj, dar și în Germania. Experiența din străinătate m-a ajutat foarte mult. Mie îmi place și bucătăria, astfel că practicarea măcelăriei mă ajută și în acest domeniu”, a spus Moldovan.
Potrivit acestuia, unui măcelar trebuie, în primul rând, să îi placă această meserie și să își formeze un stil propriu de tranșare a cărnii.
”Nu există doi tranșatori la fel, fiecare are stilul lui de tăietură. Trebuie să încerce să minimizeze tăieturile, lucru care te face să fii mai rapid, să fii cursiv. Asta înseamnă îndemânare”, a explicat.
Acesta nu are vreo preferință privind tipul de carne pe care să o tranșeze, fiind obișnuit și cu pui, porc, miel sau vită.
Juniorul care s-a perfecționat în meserie
Paul Cordea are 25 de ani și este unul dintre cei doi măcelari juniori, practicând meseria de doi ani.
”M-a atras o pasiune moștenită de la tatăl meu. Copil fiind, se practica acasă, în familie, și m-a atras. Mi-am propus să dezvolt această meserie și să o duc la un alt nivel. M-am perfecționat, aducând preparate noi, să fac tăieturi cât mai bune.
Un măcelar trebuie să aibă, în primul rând, o finețe aparte, să aibă încredere în el, dar cel mai important este să cunoască foarte bine părțile anatomice ale animalelor”, a precizat Cordea, care este absolvent al USAMV Cluj-Napoca.
Juniorul consideră că porcul este baza în această meserie, dar vita vine puternic din urmă, fiind atras și de carnea de miel.
Campionat Mondial din 2011
World Butchers’ Challenge a început în anul 2011 în Australia, cu doar două echipe participante, la ediția din 2025 fiind înscrise 15 echipe.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Sâmbătă, 29 martie, va avea loc o eclipsă parțială de Soare care va putea fi observată doar din anumite zone ale țării, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Fenomenul va dura mai puțin de o oră, iar Soarele va fi acoperit în proporție de maximum 1%, potrivit sursei citate. Eclipsa va fi vizibilă în vestul și nord-vestul României, scrie Alba24.
Azi, ECLIPSĂ parțială de Soare, VIZIBILĂ și în România
Cel mai mare grad de acoperire al Soarelui va putea fi observat în apropierea orașului Satu Mare, unde va atinge 0,84%, iar durata maximă a fenomenului va fi de 39 de minute, potrivit informațiilor publicate pe astro-urseanu.ro.
Eclipsa parțială de Soare din 29 martie va putea fi observată în anumite regiuni ale țării. Având în vedere că România se află la marginea umbrei Lunii, eclipsa va dura foarte puțin, iar Soarele va fi acoperit doar până la 1%, în zonele din nord-vestul țării.
Fenomenul va începe în jurul orei 13:00, va atinge maximul în jurul orei 13:20 și se va încheia la aproximativ 20 de minute după acest moment, conform sursei citate.
Maximul eclipsei va putea fi observat la următoarele ore:
Arad, la ora 13:22;
Baia Mare, la ora 13:26;
Cluj-Napoca, la ora 13:25;
Oradea, la ora 13:23;
Satu Mare, la ora 13:26;
Timișoara, la ora 13:21.
Cum poate fi observată
”Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit la magazinele specializate de astronomie.
Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare. Privind Soarele veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia”, precizează reprezentanții Observatorului, potrivit Agerpres.
Potrivit acestora, cei care folosesc instrumente astronomice trebuie să fie extrem de precauți atunci când observă eclipsa, deoarece orice mișcare greșită poate duce la pierderea vederii.
„Dacă nu aveți filtre speciale, nu observați eclipsa prin instrumente astronomice. O metodă sigură este proiecția. La ocularul telescopului sau al lunetei se pune un carton alb sau o foaie albă.
Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie, iar eclipsa va putea fi observată de mai mulți privitori în același timp. În cazul acestei metode, nu este nevoie de niciun filtru. Proiecția poate fi făcută prin lunetă sau telescop”, explică sursa citată.
Cum se produce eclipsa de Soare
O eclipsă de Soare are loc atunci când Luna se află între Pământ și Soare, astfel încât imaginea Soarelui este parțial sau complet blocată pentru un observator de pe Pământ.
Specialiștii avertizează că expunerea ochilor la Soare fără protecție în timpul unei eclipse poate provoca daune celulelor fotosenzitive de la nivelul retinei, ceea ce poate duce la pierderea vederii, din cauza arsurilor retiniene.

O studentă în anul I la Jurnalism, în cadrul UBB Cluj, a fost implicată, luni, într-un accident rutier pe DN1. Un autoturism și un microbuz s-au izbit violent. Din păcate, ambii părinți, cu care se afla în mașină, au decedat. Ea se află internată la ATI în spitalul din Brașov.
Colegii ei fac un apel către toți cei care o pot ajuta: „În spirit de solidaritate, am dori să ne arătăm sprijinul față de ea și familia ei, ajutându-i oricum putem. Orice ajutor contează!”
Studentă la UBB Cluj, implicată într-un grav ACCIDENT rutier. Colegii solicită AJUTOR
EVENIMENT
Un clujean cere acoperirea cu lemn a băncilor de beton de pe str. Universității. Se evită problemele de sănătate

Un clujean susține că pe noua stradă pietonală Universităţii băncile de beton au o gravă eroare de proiectare, fiind doar din beton și consideră că este necesar să fie montată şi partea de lemn pe care să se aşeze oamenii.
”Când eram mic, bunică îmi spunea tot timpul să nu stau pe rece sau ciment. Nu este ok nici pentru fete să stea pe ciment, pentru că când sunt mici nu conştientizează ce probleme pot avea mai târziu din cauza unui proiectant care a făcut doar pentru bani, nu pentru comunitate, acele bănci şi cineva specialist, care le-a avizat fără să ţină cont de nevoile reale ale oamenilor.
A fost nevoie de o a treia persoană să vadă acest aspect negativ şi o a patra care să corecteze lucrurile”, crede clujeanul.

Martorii lui Iehova din Cluj comemorează, în 12 aprilie moartea lui Isus, respectând porunca dată de el.
La eveniment poate participa oricine, anunță reprezentanții cultului.
”Discursul biblic special <<Poate fi găsit adevărul>> se ține în săptămâna dinainte și durează o jumătate de oră. Este urmat de o discuție cu auditoriul, bazată pe un subiect biblic, care durează o oră.
Programul de Comemorare din 12 aprilie durează aproximativ o oră.
Programul începe și se termină cu o cântare și cu o rugăciune ținută de un Martor al lui Iehova. Este prezentat un discurs în care se explică importanța morții lui Isus și cum putem trage foloase în urma sacrificiului făcut de Dumnezeu și de Cristos pentru noi”, mai arată organizatorii comemorării.