Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Ioan Bolovan: Francmasoneria acţionează atunci când statul nu poate sau nu vrea. Clujeni premiaţi de MLNR

Publicat


mlnr horz

Un subiect mult discutat în spaţiul pubic şi mai ales pe internet este cel legat de francmasonerie. Un subiect care a adunat multe păreri contra, dar şi pro. Unii o consideră o orgnizaţie ocultă, care ar conduce lumea şi care ar influenţa destinele acesteia, alţii o percep aşa cum este, o organizaţie care îşi propune doar să promoveze binele în lume.

Ioan Bolovan: Francmasoneria acţionează atunci când statul nu poate sau nu vrea

Istoricul clujean Ioan Bolovan, profesor universitar, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române a interacţionat şi a lucrat la multe proiecte derulate împreună cu francmasoni şi cu Marea Lojă Naţională din România (MLNR).

„Ar trebui să încep cu o precizare, ca să nu existe niciun dubiu: eu nu sunt membru al niciunei loje masonice, dar nu sunt nici împotriva acestor organizaţii ale societăţii civile. Deci, nu sunt mebru, dar niciodată n-am avut rezerve în a mă apropia, în a colabora cu oameni, cu instituţii. Şi avem împreună cu domnul Adrian Crivii un proict foarte important pentru istoria şi identitatea noastră – promovarea eroilor din Apuseni, unde Asociaţia Culturală Simion Bărnuţiu s-a implicat masiv, logistic, material, uman, în a crea un site pentru a vedea istoria la ea acasă în această parte importanţă a Ţării Româneşti.

În primăvară am coordonat la Bistriţa, cu Marea Lojă Naţională din România, un proiect foarte important pentru comunitate, de recompensare simbolică în primul rând, dar şi materială a elitelor bistriţene, adică a acelora care fie s-au născut în Bistriţa, fie au realizat în plan ştiinţific, economic, cultural, artistic, civic, democratic în comunitatea locală.

Institutul de Istorie George Bariţiu al Academiei Române, pe care îl conduc de 5 ani, are toată deschiderea în a colabora şi eu personal cu oameni, cu instituţii al Statului Român, cu instituţii ale societăţii civile, pentru că societatea civilă este extrem de importantă, este ceea ce Hegel spunea, în urmă cu mai bine de două secole, că în societate avem trei lucruri care contează: economia, democraţia şi societatea civilă. Ori, asociaţiile francmasonice sunt o parte importantă a societăţii civile, care acţionează atunci când statul fie nu poate, fie nu vrea să rezolve o problemă. De la atâtea şi atâtea proiecte caritabile pe care le cunosc personal, în care asociaţiile francmasonice din Cluj cu care am avut contact, cele din Bistriţa, au rezolvat situaţii la limită, dramatice, pentru care statul nu a găsit soluţii. Să trimită la tratament în străinătate, să găsească alte forme de a întinde o mână acolo unde i se cerea ajutorul cu zeci de mâini disperate.

Apoi, îmi place să cred că împărtăşim aceleaşi valori. Am fost invitat să prezint o conferinţă tot la Bistriţa, dar şi la Cluj, despre patrimoniul cultural-istoric, despre identitatea naţională. Mecanismul democratic care guvernează şi aceasată parte a societăţii civile, care este francmasoneria, are aceleaşi valori, împărtăşesc aceleaşi principii cu care nu pot să nu fiu de acord. Atunci, pentru toţi cei care mai au dubii de afiliere sau de neafiliere a mea, cred că această clarificare este suficient de cuprinzătoare pentru a justifica, pe de o parte, prezenţa mea aici”, a spus prof dr Ioan Bolovan, cu ocazia lansării cărţii „Izso Diamant şi Industria Sârmei Câmpia Turzii Memoriile unui antreprenor francmason (ediţie critică în limba română realizată de Attila Varga şi Adrian Crivii)”, carte apărută la editurile Argouanut/Mega şi care a fost lansată la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT).

Vezi şi:

FOTO. Povestea francmasonului care a ridicat Câmpia Turzii şi metalurgia românească

Ce este francmasoneria

Pentru a înţelege ce este francmasoneria prezentăm şi câteva iedei şi extrase făcute publice de MLNR.

„Francmasoneria este una dintre cele mai vechi societăţi fraternale. Datele de mai jos vor încerca să explice felul în care Francmasoneria este practicată de către MAREA LOJĂ NAŢIONALĂ DIN ROMÂNIA, Mare Lojă care administrează toate Lojile regulare de pe teritoriul României. (…)
Francmasoneria nu poate fi, de fapt, definită în câteva propoziţii. Cel mai adesea se spune despre Francmasonerie că este un sistem alegoric al moralităţii, ilustrat prin simboluri. Este adevărat, însă, că ea reprezintă mult mai mult. Putem vorbi despre Masonerie ca de un curs despre moralitate, care face apel la alegorie şi simbol, însă, pe lângă această semnificaţie, Masoneria este şi o societate organizată, o instituţie cu reguli clar definite.
(…)

Cultivând în rândul membrilor săi principiile responsabilităţii, moralităţii şi adevărului, Masoneria îi încurajează pe Francmasoni să urmeze şi în viaţa de zi cu zi lecţiile învăţate în timpul ritualurilor alegorice, ritualuri ce au fost prezervate cu grijă de-a lungul secolelor.

(…)

Condiţia esenţială pentru a putea fi primit în Ordin este credinţa în Divinitate – denumită generic Marele Arhitect al Universului – şi în nemurirea sufletului.
De la începuturile sale, Francmasoneria a urmat şi urmează cu consecvenţă cele Trei Mari Principii, respectiv:

IUBIREA FRATERNĂ – fiecare Francmason adevărat va manifesta toleranţă şi respect faţă de opiniile semenilor săi şi se va comporta în orice împrejurare cu bunătate şi înţelegere faţă de orice fiinţă umană.

ÎNTRAJUTORAREA – fiecare Francmason este învăţat să practice această virtute, nu numai pentru membrii familiei sale, ci şi faţă de membrii societăţii în care trăieşte, principiu ce trebuie urmat prin eforturi individuale. Soarta orfanilor, suferinzilor şi a celor vârstnici a constituit din cele mai vechi timpuri o preocupare permanentă a membrilor Ordinului.

ADEVĂRUL – constituie pentru Francmasoni piatra de încercare a instruirii lor, acest principiu trebuind să prevaleze în orice împrejurare s-ar afla.

Francmasonii cred cu tărie că transpunerea în viaţă a acestor trei principii este singura cale de atingere a celor mai înalte standarde comportamentale ale vieţii fiecărei fiinţe umane.

Masoneria nu este o societate secretă, din moment ce fiecare Mare Lojă Regulară este o instituţie constituită legal, recunoscută oficial şi care funcţionează în conformitate cu legislaţia fiecărei ţări în parte.

Francmasoneria este o societate discretă şi nu secretă. Singurele „secrete” cultivate în Ordin sunt cele referitoare la ritualuri şi modurile de recunoaştere între Fraţi, aceste „secrete” fiind mai mult o problemă de tradiţie.

Principiile, simbolurile specifice şi cutumele, alături de scopurile Ordinului, sunt publice, iar dacă unele probleme interne nu sunt date publicităţii, această atitudine se înscrie în normalitatea atitudinii oricărei asociaţii în a-şi trata cu o doză de discreţie chestiunile interne.
Statutul Marii Loji Naționale din România este public, fiind înregistrat la Registrul Național al Persoanelor Juridice Fără Scop Patrimonial, iar Marea Lojă Națională din România este recunoscută de Guvernul României ca Asociație de Utilitate Publică.

Clujeni premiaţi de MLNR

Cel puţin în ultimii ani, MLNR s-a deschis mai puternic spre societate şi are numeroase proiecte publice pe care le derulează.

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte este VIITORUL ROMÂNIEI – PROGRAM NATIONAL DE CONFERINTE SI DEZBATERI.
Proiectul se derulează la nivel național prin serii de conferințe susținute de către lectori de notorietate, specialiști incontestabili în domeniile lor de activitate profesională, domenii pe care se suprapun subiectele abordate prin fiecare dintre temele majore ale proiectului.
Gala PREMIILOR M:.L:.N:.R:.

Un alt mare proiect este Gala Premiilor MLNR, derulat împreună cu Academia Română, proiect care îşi propune să promoveze şi să recompenseze spiritul creator, inovator şi inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv, dorind totodată să îi încurajeze pe tineri să urmeze această cale, oferindu-le în acest sens repere valorice.

În fiecare an, MLNR, în cadrul unei festivităţi organizate la Ateneul Român, decernează şapte premii a câte 5.000-10.000 de euro fiecare, unor personalităţi reprezentative pentru domeniul respectiv de activitate.

La cele opt ediţii de până acum au fost premiaţi şi clujeni. Printre ei, amintim: Premiul “Carol Davila” pentru Medicină i-a fost acordat prof. dr. Dafin Fior Mureşanu; PREMIUL GRIGORE MOISIL – Acad. EMIL BURZO, care a publicat în anul 2013, ca unic autor, la prestigioasa Editura SPRINGER în cadrul proiectului „Condensed matter. Magnetic properties of non-metallic inorganic compounds based on transition elements”, 2 volume de 307, respectiv 490 pagini, sub titlu “Tectosilicates” LANDOLT-BOERNSTEIN HANDBUCH; PREMIUL CAROL DAVILA PENTRU MEDICINĂ – Laureați: Mircea GRIGORESCU, Alexandru IRIMIE, Mircea BEURAN. Lucrare: “Tratat de Oncologie”; PREMIUL NICOLAE TITULESCU PENTRU DIPLOMAȚIE ȘI POLITOLOGIE – -Prof. Univ. Dr. Vasile PUȘCAȘ Lucrare: “Negocieri pentru parteneriate.

Multe dintre personalităţile lumii şi ale României au fost francmasoni. Amintim câţiva: René Descartes, Isaac Newton, Voltaire, Benjamin Franklin, Johann Wolfgang Goethe, Wolfgang Amadeus Mozart, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Vaida Voevod, Sever Frenţiu, Nicolae Titulescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Vasile Alecsandri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mesajul mitropolitului Clujului pentru Florin Piersic: Să-i dea Dumnezeu sănătate, să se facă bine

Publicat

De

mitropolit Andrei

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a transmis, sâmbătă, un mesaj pentru actorul Florin Piersic, care este internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

”Să-i dea Dumnezeu sănătate să se facă bine, să mai poată merge la Ierusalim”, a spus mitropolitul Clujului.

Florin Piersic își va petrece Paștile în Institutul Inimii.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Dinamo București scoate un egal pe Cluj Arena în fața lui ”U” Cluj, scor 3-3

Publicat

U dinamo

Dinamo București smulge, sâmbătă seara, un egal pe Cluj Arena în fața ”U” Cluj, scor 3-3, după un meci plin de răsturnări de situație din play-out-ul Superligii de fotbal.

Clujenii au deschis scorul în prima repriză prin Popa în minutul 6, Dinamo a egalat prin Bani în minutul 37, după care a preluat avantajul în repriza a doua, când Milanov a marcat în minutul 48.

”Șepcile roșii” au egalat prin Oancea în minutul 61, după care dinamoviștii au înscris prin Pavicic în minutul 87, iar clujenii au egalat prin Bic în minutul 90+1.

Meciul a avut 8 minute de prelungiri dictate de arbitrul de centru, Szabolcs Kovacs.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. E împărțită la biserci pentru Înviere

Publicat

De

Ierusalim

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns, sâmbătă seara, pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj, avionul cu care a fost adusă fiind întâmpinat pe pistă de mitropolitul Clujului, IPS Andrei, și mai mulți preoți. Lumina este distribuită la bisericile din județul Cluj pentru slujba de Înviere.

Mitropolitul Andrei a spus că Sfânta Lumină este un dar care îi mângâie sufletește pe creștinii ortodocși.

”S-a coborât azi la Ierusalim și a ajuns și la noi. Mulțumim celor ce au adus-o. Dacă este să dăm o definiție scurtă luminii acesteia, ne vom inspira din Evanghelia după Ioan unde Mântuitorul ne spune <<Eu sunt lumina lumii. Ce-l ce-mi urmează Mie nu va umbla întru întuneric, ci va avea lumina vieții>>.

Paști cu bucurie

Așa că le dorim tituror credincioșilor noștri Paști cu bucurie, cu binecuvântare, la toate mesele inimi vesele, iar lumina sfântă adusă de la Ierusalim și împărțită prin toate bisericile să le lumineze calea”, a spus IPS Andrei.

Înaltul ierarh ortodox va oficia la miezul nopții slujba de Înviere la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca unde sunt așteptați mii de credincioși să ia lunină.

ierusalim

Citește mai departe

EVENIMENT

Probleme cu alimentarea cu apă înaintea zilei de Paști în mai multe localități din Cluj. Sistemul e suprasolicitat

Publicat

alimentare apă

Compania de Apă Someș anunță, sâmbătă seara, că din cauza suprasolicitarii sistemului de alimentare cu apă, furnizarea apei potabile se realizeaza cu dificultate mai multe localități din mediul rural din județul Cluj.

Astfel, sunt afectate Iclod – zona superioară, Dezmir – zona panoramic, Pata, Boju, Iacobeni, Ceanu Mare, Valea Largă și, parțial, Chinteni.

Scuze de la companie

”Compania de Apa Somes S.A. face eforturi pentru restabilirea situatiei in cel mai scurt timp.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, situatia fiind independenta de vointa Companiei de Apa Somes S.A. Multumim pentru intelegere”, a transmis compania.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax