Connect with us

ACTUALITATE

Ioan Bolovan: Francmasoneria acţionează atunci când statul nu poate sau nu vrea. Clujeni premiaţi de MLNR

Publicat


mlnr horz

Un subiect mult discutat în spaţiul pubic şi mai ales pe internet este cel legat de francmasonerie. Un subiect care a adunat multe păreri contra, dar şi pro. Unii o consideră o orgnizaţie ocultă, care ar conduce lumea şi care ar influenţa destinele acesteia, alţii o percep aşa cum este, o organizaţie care îşi propune doar să promoveze binele în lume.

Ioan Bolovan: Francmasoneria acţionează atunci când statul nu poate sau nu vrea

Istoricul clujean Ioan Bolovan, profesor universitar, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române a interacţionat şi a lucrat la multe proiecte derulate împreună cu francmasoni şi cu Marea Lojă Naţională din România (MLNR).

„Ar trebui să încep cu o precizare, ca să nu existe niciun dubiu: eu nu sunt membru al niciunei loje masonice, dar nu sunt nici împotriva acestor organizaţii ale societăţii civile. Deci, nu sunt mebru, dar niciodată n-am avut rezerve în a mă apropia, în a colabora cu oameni, cu instituţii. Şi avem împreună cu domnul Adrian Crivii un proict foarte important pentru istoria şi identitatea noastră – promovarea eroilor din Apuseni, unde Asociaţia Culturală Simion Bărnuţiu s-a implicat masiv, logistic, material, uman, în a crea un site pentru a vedea istoria la ea acasă în această parte importanţă a Ţării Româneşti.

În primăvară am coordonat la Bistriţa, cu Marea Lojă Naţională din România, un proiect foarte important pentru comunitate, de recompensare simbolică în primul rând, dar şi materială a elitelor bistriţene, adică a acelora care fie s-au născut în Bistriţa, fie au realizat în plan ştiinţific, economic, cultural, artistic, civic, democratic în comunitatea locală.

Institutul de Istorie George Bariţiu al Academiei Române, pe care îl conduc de 5 ani, are toată deschiderea în a colabora şi eu personal cu oameni, cu instituţii al Statului Român, cu instituţii ale societăţii civile, pentru că societatea civilă este extrem de importantă, este ceea ce Hegel spunea, în urmă cu mai bine de două secole, că în societate avem trei lucruri care contează: economia, democraţia şi societatea civilă. Ori, asociaţiile francmasonice sunt o parte importantă a societăţii civile, care acţionează atunci când statul fie nu poate, fie nu vrea să rezolve o problemă. De la atâtea şi atâtea proiecte caritabile pe care le cunosc personal, în care asociaţiile francmasonice din Cluj cu care am avut contact, cele din Bistriţa, au rezolvat situaţii la limită, dramatice, pentru care statul nu a găsit soluţii. Să trimită la tratament în străinătate, să găsească alte forme de a întinde o mână acolo unde i se cerea ajutorul cu zeci de mâini disperate.

Apoi, îmi place să cred că împărtăşim aceleaşi valori. Am fost invitat să prezint o conferinţă tot la Bistriţa, dar şi la Cluj, despre patrimoniul cultural-istoric, despre identitatea naţională. Mecanismul democratic care guvernează şi aceasată parte a societăţii civile, care este francmasoneria, are aceleaşi valori, împărtăşesc aceleaşi principii cu care nu pot să nu fiu de acord. Atunci, pentru toţi cei care mai au dubii de afiliere sau de neafiliere a mea, cred că această clarificare este suficient de cuprinzătoare pentru a justifica, pe de o parte, prezenţa mea aici”, a spus prof dr Ioan Bolovan, cu ocazia lansării cărţii „Izso Diamant şi Industria Sârmei Câmpia Turzii Memoriile unui antreprenor francmason (ediţie critică în limba română realizată de Attila Varga şi Adrian Crivii)”, carte apărută la editurile Argouanut/Mega şi care a fost lansată la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT).

Vezi şi:

FOTO. Povestea francmasonului care a ridicat Câmpia Turzii şi metalurgia românească

Ce este francmasoneria

Pentru a înţelege ce este francmasoneria prezentăm şi câteva iedei şi extrase făcute publice de MLNR.

„Francmasoneria este una dintre cele mai vechi societăţi fraternale. Datele de mai jos vor încerca să explice felul în care Francmasoneria este practicată de către MAREA LOJĂ NAŢIONALĂ DIN ROMÂNIA, Mare Lojă care administrează toate Lojile regulare de pe teritoriul României. (…)
Francmasoneria nu poate fi, de fapt, definită în câteva propoziţii. Cel mai adesea se spune despre Francmasonerie că este un sistem alegoric al moralităţii, ilustrat prin simboluri. Este adevărat, însă, că ea reprezintă mult mai mult. Putem vorbi despre Masonerie ca de un curs despre moralitate, care face apel la alegorie şi simbol, însă, pe lângă această semnificaţie, Masoneria este şi o societate organizată, o instituţie cu reguli clar definite.
(…)

Cultivând în rândul membrilor săi principiile responsabilităţii, moralităţii şi adevărului, Masoneria îi încurajează pe Francmasoni să urmeze şi în viaţa de zi cu zi lecţiile învăţate în timpul ritualurilor alegorice, ritualuri ce au fost prezervate cu grijă de-a lungul secolelor.

(…)

Condiţia esenţială pentru a putea fi primit în Ordin este credinţa în Divinitate – denumită generic Marele Arhitect al Universului – şi în nemurirea sufletului.
De la începuturile sale, Francmasoneria a urmat şi urmează cu consecvenţă cele Trei Mari Principii, respectiv:

IUBIREA FRATERNĂ – fiecare Francmason adevărat va manifesta toleranţă şi respect faţă de opiniile semenilor săi şi se va comporta în orice împrejurare cu bunătate şi înţelegere faţă de orice fiinţă umană.

ÎNTRAJUTORAREA – fiecare Francmason este învăţat să practice această virtute, nu numai pentru membrii familiei sale, ci şi faţă de membrii societăţii în care trăieşte, principiu ce trebuie urmat prin eforturi individuale. Soarta orfanilor, suferinzilor şi a celor vârstnici a constituit din cele mai vechi timpuri o preocupare permanentă a membrilor Ordinului.

ADEVĂRUL – constituie pentru Francmasoni piatra de încercare a instruirii lor, acest principiu trebuind să prevaleze în orice împrejurare s-ar afla.

Francmasonii cred cu tărie că transpunerea în viaţă a acestor trei principii este singura cale de atingere a celor mai înalte standarde comportamentale ale vieţii fiecărei fiinţe umane.

Masoneria nu este o societate secretă, din moment ce fiecare Mare Lojă Regulară este o instituţie constituită legal, recunoscută oficial şi care funcţionează în conformitate cu legislaţia fiecărei ţări în parte.

Francmasoneria este o societate discretă şi nu secretă. Singurele „secrete” cultivate în Ordin sunt cele referitoare la ritualuri şi modurile de recunoaştere între Fraţi, aceste „secrete” fiind mai mult o problemă de tradiţie.

Principiile, simbolurile specifice şi cutumele, alături de scopurile Ordinului, sunt publice, iar dacă unele probleme interne nu sunt date publicităţii, această atitudine se înscrie în normalitatea atitudinii oricărei asociaţii în a-şi trata cu o doză de discreţie chestiunile interne.
Statutul Marii Loji Naționale din România este public, fiind înregistrat la Registrul Național al Persoanelor Juridice Fără Scop Patrimonial, iar Marea Lojă Națională din România este recunoscută de Guvernul României ca Asociație de Utilitate Publică.

Clujeni premiaţi de MLNR

Cel puţin în ultimii ani, MLNR s-a deschis mai puternic spre societate şi are numeroase proiecte publice pe care le derulează.

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte este VIITORUL ROMÂNIEI – PROGRAM NATIONAL DE CONFERINTE SI DEZBATERI.
Proiectul se derulează la nivel național prin serii de conferințe susținute de către lectori de notorietate, specialiști incontestabili în domeniile lor de activitate profesională, domenii pe care se suprapun subiectele abordate prin fiecare dintre temele majore ale proiectului.
Gala PREMIILOR M:.L:.N:.R:.

Un alt mare proiect este Gala Premiilor MLNR, derulat împreună cu Academia Română, proiect care îşi propune să promoveze şi să recompenseze spiritul creator, inovator şi inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv, dorind totodată să îi încurajeze pe tineri să urmeze această cale, oferindu-le în acest sens repere valorice.

În fiecare an, MLNR, în cadrul unei festivităţi organizate la Ateneul Român, decernează şapte premii a câte 5.000-10.000 de euro fiecare, unor personalităţi reprezentative pentru domeniul respectiv de activitate.

La cele opt ediţii de până acum au fost premiaţi şi clujeni. Printre ei, amintim: Premiul “Carol Davila” pentru Medicină i-a fost acordat prof. dr. Dafin Fior Mureşanu; PREMIUL GRIGORE MOISIL – Acad. EMIL BURZO, care a publicat în anul 2013, ca unic autor, la prestigioasa Editura SPRINGER în cadrul proiectului „Condensed matter. Magnetic properties of non-metallic inorganic compounds based on transition elements”, 2 volume de 307, respectiv 490 pagini, sub titlu “Tectosilicates” LANDOLT-BOERNSTEIN HANDBUCH; PREMIUL CAROL DAVILA PENTRU MEDICINĂ – Laureați: Mircea GRIGORESCU, Alexandru IRIMIE, Mircea BEURAN. Lucrare: “Tratat de Oncologie”; PREMIUL NICOLAE TITULESCU PENTRU DIPLOMAȚIE ȘI POLITOLOGIE – -Prof. Univ. Dr. Vasile PUȘCAȘ Lucrare: “Negocieri pentru parteneriate.

Multe dintre personalităţile lumii şi ale României au fost francmasoni. Amintim câţiva: René Descartes, Isaac Newton, Voltaire, Benjamin Franklin, Johann Wolfgang Goethe, Wolfgang Amadeus Mozart, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Vaida Voevod, Sever Frenţiu, Nicolae Titulescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Vasile Alecsandri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Lara Enache, asistenta medicală care vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

Publicat

De aproape un deceniu, Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își dedică zilele îngrijirii pacienților, iar serile, scrierii versurilor care ating sufletul cititorilor.

Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își împarte viața între grijă pentru pacienți și pasiunea pentru poezie. După zile pline în Ambulatoriul de Chirurgie Generală, își găsește liniștea în versuri.

„Lara Enache este o figură distinctă în marea familie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. De aproape 10 ani își dedică întreaga activitate ajutorării celor aflați în suferință, în calitatea ei de asistent medical în Ambulatoriul Chirurgie Generală I și II. După o activitate de zi cu zi destul de solicitantă, Lara își alocă timpul liber unei frumoasei pasiuni: aceea de a scrie versuri”, scrie Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj pe rețelele de socializare.

Și-a lansat cel de-al treilea volum

Pe 31 martie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Lara și-a lansat cel de-al treilea volum de poezii, Infinitu’. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci ca un omagiu adus inspirației sale, marele poet Nichita Stănescu, chiar în ziua în care acesta ar fi împlinit 92 de ani.

„De fapt, pentru Lara, a scrie este mai mult decât o pasiune. Se află la cel de-al treilea volum de versuri, adată cu recenta lansare a volumului Infinitu’, eveniment care a avut loc pe 31 martie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Momentul ales pentru lansare nu este unul întămplător, Lara dorește prin acest lucru să aducă un tribut modelului ei artistic, marele poet Nichita Stănescu, în ziua în care se împlinesc 92 de ani de la naștere”, mai arată SCJU Cluj.

Vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

Pentru Lara, scrisul nu este doar o pasiune, ci o formă de terapie sufletească, un mod de a se descoperi și de a oferi alinare dincolo de granițele medicinei. Dacă în spital tratează rănile trupului, prin poezie vindecă suflete.

„Pentru Lara, poezia reprezintă atât o modalitate de evadare din cotidian, cât și o cale de cunoaștere profundă a propriei persoane și de descoperire a unor lucruri noi legate de ea. Consideră că ceea ce face ea este întru-totul pus în slujba oamenilor, profesia medicală o ajută să trateze dimensiunea fizică, iar versurile se adresează părții imateriale a omului – sufletul.

O felicităm pentru această nouă realizare și îi dorim mult succes în dubla misiune pe care și-a asumat-o, aceea de a trata trupul și sufletul!”, a mai transmis instituția.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Credințe străvechi despre primăvară în satele transilvănene

Publicat

Primăvara, vechile credințe ale satelor transilvănene prind viață. Oamenii locului au păstrat, din generație în generație, învățături despre schimbarea anotimpurilor, menite să protejeze sănătatea și să aducă belșug.

În satul Boju, din județul Cluj, bătrânii spun că primele semne ale primăverii trebuie respectate cu grijă, altfel natura își poate cere tributul.

„În satul clujean Boju, bătrânii spun că «primăvara, până nu plouă bine, să se curețe pământul de rugina iernii și, până nu tună tare, nu-i iertat să te culci pe jos, că te trage pământul și rămâi beteag pe toată viața». Aceste credințe, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate din Transilvania”, se arată pe pagina Tradiții clujene.

„O formă de protecție împotriva bolilor”

Astfel de învățături, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate transilvănene.

„«Vântul al rău vine primăvara când îi vreme bună, da-i hicleană. De te prinde culcat p-afară, te schimonosește!» – mai avertizează oamenii satelor. În spatele acestor vorbe stă un întreg sistem de observații asupra naturii, dar și o formă de protecție împotriva bolilor”, se mai arată în postare.

În lumea satului, fiecare anotimp are rostul său, iar semnele naturii sunt atent urmărite.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean Cluj dă startul înscrierilor pentru finanțări nerambursabile. Cea mai mare sumă merge către culte

Publicat

Consiliul Județean Cluj dă startul perioadei de depunere a cererilor pentru finanțări nerambursabile. Începând din acest an, cererile pot fi depuse exclusiv online, prin aplicația Ghișeul Unic.

Consiliul Județean Cluj a publicat pe site-ul propriu informațiile pentru obținerea fondurilor nerambursabile din bugetul forului administrativ județean pentru anul 2025. Organizațiile neguvernamentale și entitățile publice din județ care implementează programe și proiecte din sfera tineretului și activităților socio-educaționale, a sportului, culturii, precum și a cultelor religioase, sunt invitate să pregătească și să depună cererile de finanțare.

Cererile pot fi depuse exclusiv online

Pentru sesiunea de finanțare din acest an cei interesați vor derula întregul proces de depunere a cererilor exclusiv online, accesând aplicația Ghișeul Unic (https://public.cluj.archi).

Depunerea solicitărilor de către entitățile eligibile se poate face într-un interval de 30 de zile, începând cu ziua de marți, 1 aprilie 2025 și până în ziua de miercuri, 30 aprilie a.c., ora 24.00, în aplicația Ghișeul Unic.

„Pentru a face un nou pas înainte în direcția digitalizării tuturor serviciilor pe care le oferim clujenilor, ne-am propus ca în această sesiune întregul proces de alocare a finanțărilor nerambursabile să se deruleze exclusiv în format digital, în platforma Ghișeul Unic. Este un pas important pe care îl realizăm, având toată convingerea că avantajele acestuia vor fi resimțite de ambele părți. Îi încurajez pe cât mai mulți clujeni să acceseze platforma și să descopere numeroasele facilități oferite de aplicație”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Sumele alocate fiecărui domeniu, în 2025

În ceea ce privește sumele alocate pentru susținerea inițiativelor, acestea sunt

  • 4.100.000 lei – unități de cult aparținând cultelor religioase recunoscute legal în România
  • 1.600.000 lei – structuri sportive
  • 1.200.000 lei – programele și proiectele din sfera tineretului și socio-educaționale
  • 1.200.000 lei – proiectele și acțiunile organizate în domeniul cultural

Documentația necesară finanțării nerambursabile, respectiv formularele tip, documentele care trebuie anexate acestora, precum și regulamentele pe baza cărora se realizează evaluarea și selecția proiectelor poate fi consultată prin accesarea site-ului oficial al instituției www.cjcluj.ro.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „U” Cluj – CFR Cluj, 1-0. Unii cu RATĂRILE, alții cu GOLUL

Publicat

meci

Luni seara pe Cluj Arena, „U” Cluj a întâlnit CFR în ultima partidă din etapa a 2-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Este primul derby al orașului din istorie ce s-a disputat în play-off. În cele două meciuri din sezonul regulat, „U” a câștigat cu 3-2. După un meci dominat total de „feroviari”, „studenții” înving cu 1-0, gol marcat de Blănuță în min.43.

Echipele de start:

„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van der Werff, Chipciu – Simion, Artean, Nistor – Thiam – Macalou, Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Codrea, Rață, Silaghi, Fabry, Bettaieb, Miranyan, D. Moldovan
Absenți: –
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

VIDEO FOTO. „U” Cluj – CFR Cluj, 1-0. Unii cu RATĂRILE, alții cu GOLUL

CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Graovac, Bolgado, M. Ilie, Rocha – Fică, Djokovic, Korenica – Păun, Munteanu, Kamara
Rezerve: M. Popa, Camora, Abeid, Sinyan, Name, Emerllahu, Tachtsidis, Nkololo, Deac, Sfaiț, Postolachi, Juric
Absenți: –
Antrenor Dan Petrescu

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Radu Petrescu // Asistenți: Sebastian Gheorghe, George Neacşu
Arbitru VAR: Sorin Costreie // Arbitru AVAR: Romică Bîrdeş

meci

meci

meci

CFR începe meciul sus și agresiv, așa cum anunța Dan Petrescu. „U” s-a mulțumit să se apere pe două linii și să-ncerce contraatacul, ceea ce nu prea i-a ieșit.

Ocaziile i-au aparținut CFR-ului. Louis Munteanu îl încearcă pe Gertmonas în min.6, 13 și 31, iar Păun și Fică au și ei câte  o ocazie bună. Dar, contrar cursului jocului, cei care înscriu sunt „studenții”. În min.43, Hindrich respinge în față un șut al lui Macalou și Blănuță înscrie pentru 1-0.

meci

meci

meci

meci

Repriza a doua începe cu un iureș la poarta lui Gertmonas. CFR șutează din toate pozițiile, fără efect, însă, pe tabela de marcaj. În min.52, Kamara ratează dintr-o poziție excelentă, apoi, în min.54, Rocha șutează în bară. În min.87, Bolgado trimite cu capul peste poartă.

Meciul se încheie cu cea de-a treia victorie din acest sezon a Universității Cluj. CFR a fost cu posesia și ratările, în timp ce „U” a fost cu golul.

Notele Cluj24:

„U”: Gertmonas 6 – Boboc 6, Masoero 5, Van der Werff, Chipciu 8 – Simion 6, Artean 7, Nistor 6 – Thiam 6 – Macalou 6, Blănuță 7, Oancea 6, Mitrea, Codrea 7, Rață, Silaghi 6

CFR: Hindrich 6 – Graovac 6, Bolgado 7, M. Ilie 7, Rocha 7 – Fică 6, Djokovic 6, Korenica 6 – Păun 6, Munteanu 6, Kamara 6, Abeid 6, Emerllahu 6, Tachtsidis, Nkololo, Postolachi 5

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate