Connect with us

Clujeni de 5 stele

FOTO. Povestea francmasonului care a ridicat Câmpia Turzii şi metalurgia românească

Publicat


crivii 1

Se spune că omul sfinţeşte locul. Dar, aş adăuga -iertată să-mi fie eventuala blasfemie-, că omul sfinţeşte şi omul. Adrian Crivii şi Varga Attila fac un lucru aproape de sfinţenie, prin demersul lor de a recupera din praful şi uitarea istoriei memoria unui om care, prin felul său de a fi, prin calitatea sa umană, s-a apropiat de sfinţenie. „Există o anume identitate între sfinţenie şi luminare. În realitate, cultura înseamnă luminare, luminare prin sfinţenia în Duhul Sfânt, Care este purtătorul sfinţeniei şi al lumii şi al cunoştinţei. Şi, întrucât sunt sfinţiţi şi luminaţi de Duhul Sfânt, sfinţii sunt şi adevaraţi învăţători şi pedagogi”, spunea Sfântul Iustin Popovici.

crivii 4

„Izso Diamant şi Industria Sârmei Câmpia Turzii Memoriile unui antreprenor francmason (ediţie critică în limba română realizată de Attila Varga şi Adrian Crivii)” a apărut la editurile Argouanut/Mega şi a fost lansată la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT), în prezenţa unui numeros public.

Evrerul Izso Diamant s-a născut pe teritoriul de azi al Slovaciei, dar a ales să se mute în Ardeal, la Câmpia Turzii, unde a fondat combinatul metalurgic în jurul căruia s-a dezvoltat nu numai oraşul clujean, ci şi industria metalurgică a României. El a fost unul dintre clujenii importanţi care au făcut istorie, un vizionar şi un om cu suflet mare, dar şi un colecţionar şi un om care s-a implicat profund în viaţa culturală, dispărut însă prematur, în 1945, când a fost ucis, alături de soţia sa şi de toţi pacienţii şi personalul medical, într-un spital din Budapesta, de către membri ai Partidului „Crucea cu Săgeţi”.

Recuperarea memoriei şi memoriilor luiIzso Diamant se constituie într-un demers cultural-istoric şi mai ales omenesc salutar al autorilor cărţii, Adrian Crivii şi Attila Varga.

crivii 3

Marius Turda, prof. Oxford Brooks Univerity UK:

„Traducerea, în limba română, şi publicarea memoriilor lui Izsó Diamant un evreu născut în partea de vest a regatului maghiar, azi în Slovacia, care se stabileşte în Transilvania după Trianon merită salutată nu doar de către istorici, ci şi de către toţi cei care vor să înțeleagă, mai bine, perioada de după Marea Unire din 1918.

Aflăm, astfel, din paginile care urmează, povestea unei vieți cu adevărat remarcabilă.

Puţini stiu astăzi faptul că acest om extraordinar, cu un simt artistic rafinat şi cu un talent antreprenorial rar întâlnit, este fondatorul uzinei ‘Industria Sârmei’, construită la începutul anilor 1920 în zona satelor Ghiriş şi Sâncrai de lângă Turda. Aceste două sate vor deveni, printr-un decret regal din 1925, localitatea Câmpia-Turzii. Această uzină a fost prima de acest fel din Transilvania. Ea a marcat, profund, nu doar istoria metalurgiei din Ardeal şi din România în secolul al XX-lea, dar şi dezvoltarea economică a zonei respecti ve, transformând-o complet.

Relațiile de afaceri și cunoștințele vaste de economie ale lui Diamant au contribuit, desigur, foarte mult la succesul acestei uzine, dar aportul lui nu s-a oprit aici. Diamant a fost un avid colecționar de opere de artă, printre cei mai importanți din Clujul acelor timpuri, şi un participant activ la viața culturală maghiară din Cluj, contribuind la diferite reviste şi ziare precum: Független Újság, Korunk, Keleti Újság și Vasárnapi Újság”.

crivii 2

Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie George Bariţiu:

„Am aici doi oameni, în primul rând doi oameni deosebiţi şi prieteni (Adrian Crivii şi Attila Varga), doi oameni cu care, de-a lungul timpului, am iniţiat proiecte profesionale, proiecte în slujba comunităţii, proiecte ştiinţifice şi pe care m-am putut baza. Într-o lume în care cuvântul dat este foarte uşor aruncat, dar foarte puţin respectat, cei doi prieteni, colegi fac o excepţie luminoasă. Atunci când şi-au asumat un proiect, l-au dus la sfârşit. Atunci când au promis ceva, au împlinit. Atunci când au sugerat o deschidere, o iniţiativă, s-au şi pus în slujba coagulării tuturor celor care vor să împlinească în slujba comunităţii ceva.

Şi Izso Diamant a fost un asemenea om, în primul rând care şi-a alocat toate resursele fizice şi intelectuale în slujba comunităţii, neglijând uneori familia. (…) Îmi amintesc inclusiv părţile mai dureroase în care, departe de familie, el a trebuit să fie la un moment dat în această parte a României, să se implice în slujba comunităţii pentru a pune pe picioare un proiect în care nimeni nu credea”.

crivii 1

Adrian Crivii:

„Pentru apariţia acestei cărţi, în primul rând aş dori să-i mulţumesc dlui profesor Bolovan, din două motive. Ca membru corespondent al Academiei Române şi director al Institutului de Istorie George Bariţiu, dânsul a prezentat o deschidere spre societatea civilă, spre mediul de afaceri şi colaborând cu instituţii ale lumii, în sensul ca istoria să nu rămână numai în cabinetele şi documentele istoricilor. De asemenea, aş dori să-i mulţumesc lui Attila pentru efortul susţinut. Şi el este de fapt lancea Institutului în relaţiile pe care le are cu societatea civilă şi mediul de afaceri.

Cartea asta apare exclusiv datorită faptului că prietenul şi colegul meu de liceu, profesorul Tibori Szabo Zoltan a găsit memoriile şi jurnalul acestui întreprinzător genial, care a fost Izso Diamant şi cu foarte mare amabilitate ni le-a pus la dispoziţie.

Nu vreau să închei mulţumirile, fără a-l aminti pe dl profesor universitar Marius Turda, profesor la Oxford Brooks Univerity, care ne-a spirijinit, ne-a deschis uşile la arhivă la Budapesta şi care are şi o prefaţă interesantă. Dânsul ne-a încurajat pe partea asta de cercetare arhivistică, de apariţie a cărţii. Amintesc că şi această carte, şi Zilele Academice, patronate de Academia Română şi Institutul George Bariţiu, au un copatronaj împreună cu Marea Lojă Naţională din România, care are deschidere şi care are un program generos „Masoneria pentru România”.

O să mai revin cu amănuntele care ţin de faptul că eu sunt născut în Câmpia Turzii, am trăit şi m-am educat la Câmpia Turzii şi văd apariţia acestei cărţi şi pasiunea mea pentru a descoperi şi a pune în faţa societăţii personalitatea acestui memorabil om şi antreprenor, o consider ca o datorie de onoare şi datorie morală”.

Attila Varga:

„Când Adrian Crivii m-a invitat să lucraz la acest proiect, mi-am imaginat că pur şi simplu o să fac cunoştinţă cu un antreprenor talentat, care, indiscutabil, a avut o contribuţie remarcabilă la nşterea unei fabrici şi a unei industrii, a unui reper al industriei româneşti după Marea Unirea. (…)

Am citit ce s-a scris despre Industri Sârmei Câmpia Turzii şi am avut o primă dezamăgire. S-a scris despre fondarea fabricii, s-a scris despre directori, s-a scris despre realizări, însă fondatorul fabricii, Izso Diamant, cumva a rămas în umbră, a fost repezit în două, maximum trei fraze. Mi-am dat seama că ceva nu e în regulă. (…)

Mi-am dat seama că nu e vorba doar despre o carte care trebuie scrisă, un tribut de preţuire faţă de un mare om, care a devenit ardelean şi a muncit într-o industrie românească, ci e nevoie de o recuperare a memoriei sale, un om care trebuie pus în aceeaşi galerie unde sunt şi ceilalţi”.

*amănunte despre povestea mai completă a omului Iszo Diamant, în cele 552 de pagini ale cărţii care îi este dedicată



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Rate mai MICI pentru români de la 1 aprilie 2025

Publicat

card

Începând cu 1 aprilie 2025, sute de mii de români vor plăti rate mai mici. Este vorba de cei care au luat împrumuturi după anul 2019, cu ratele calculate în funcție de IRCC, indicele de referință pentru credite.

„O valoare de 5,55% versus 5,66% valabil încă în trimestrul 1. Înseamnă o rată mai mică. Scăderea nu este semnificativă, dar este o scădere”, explică Gabriela Mateescu, director creditare persoane fizice, conform observatornews.ro.

Românii care au luat un credit ipotecar de 350.000 de lei, pe 25 de ani, vor economisi 25 de lei la rata lunară. Odată cu reducerea IRCC-ului, scade și dobânda. Cu toate acestea, ratele nu se vor micșora semnificativ în viitorul apropiat, scrie Fanatik.

Rate mai MICI pentru români de la 1 aprilie 2025

În astfel de situații, pentru a mai scăpa de datorii, tot mai multe persoane aleg să își refinanțeze creditele. Banca Națională nu pare că anunță tăieri din dobânzi, astfel că românii cer dobândă fixă pe termen scurt.

„Optarea pentru un credit ipotecar standard, cu dobândă fixă. Noi avem dobânzi fixe care pornesc de la 4,79% pe 3 ani. Şi merg până la perioade fixe de 5 sau 10 ani. Este o variantă de a te pune la adăpost de această fluctuaţie a indicelui IRCC”, spune Marian Oprea, manager credite, pentru sursa menționată.

„Este necesar să faceți o diferență între dorințe și nevoi”

Înainte de a face un astfel de pas important, trebuie să te gândești dacă ai nevoie de lucrul respectiv și dacă poți, într-adevăr, să-ți plătești ratele. Este necesar să faceți o diferență între dorințe și nevoi.

De asemenea, pentru un credit ipotecar pe 20 de ani, este recomandat să începem să facem economii cu un an înainte. Ar fi ideal să avem deja suma echivalentă ratei respective. În acest fel, nu vor apărea probleme atunci când trebuie să plătești ratele.

„Trebuie să avem un buget de venituri şi cheltuieli. Altfel e foarte complicat, nu ştim pe ce dăm banii şi nu avem cum să îi gestionăm. Când vrei să iei un credit de nevoi personale pe 3 sau 5 ani este bine să economiseşti rata lunară, undeva între 3 şi 6 luni înainte să iei creditul.

La un credit ipotecar pe 20 de ani sau mai mult economiseşte un an înainte, echivalentul ratei, ca să vedeţi cum este înainte să iei acel credit. Pentru că ne dorim multe lucruri, mai repede, să trăim mai bine în viaţă, dar nu suntem conştienţi ce implică toate acele credite decât când le contractăm”, a explicat Iancu Guda, specialist economic, în cadrul rubricii IQ Financiar de la Antena 1.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

MApN DEZMINTE mobilizarea rezerviștilor și antrenamentele militare pentru populație

Publicat

exercițiu complex interarme la batalionul 811 infanterie ,,dej”

După ce în spațiul public au apărut mai multe informații conform cărora populația este pregătită pentru război, MApN a liniștit populația.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un comunicat prin care dezminte categoric informațiile false apărute în spațiul public, privind mobilizarea rezerviștilor și pregătirea populației pentru apărare, subliniind că aceste zvonuri sunt manipulări fără niciun fundament legal. Reacția autorităților vine după ce, pe rețelele de socializare și în diverse grupuri de pe Facebook au fost distribuite mai multe mesaje alarmiste, scrie Fanatik.

MApN DEZMINTE mobilizarea rezerviștilor și antrenamentele militare pentru populație

Una dintre dezinformări susținea că tinerii cu cetățenie română, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, vor fi chemați de urgență la instruire militară, începând cu 3 aprilie 2025. MApN a clarificat că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România încă din 2007, conform Legii 395/2005.

„Reamintim că executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, aşa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat”, a punctat MApN.

O altă informație falsă se referea la presupuse exerciții de mobilizare, care ar fi fost pregătite de autoritățile din România pentru populație. MApN a explicat că sursa acestor informații este un articol publicat în Republica Moldova, care face referire la acțiunile Armatei Naționale moldovenești. Nu este vorba despre niciun exercițiu pregătit de autoritățile române.

Ce trebuie să știe românii despre exercițiile de mobilizare ale Armatei Române

MApN a ținut să precizeze că, deși organizează astfel de exerciții în România, acestea sunt anunțate public în prealabil și se desfășoară de obicei de două-trei ori pe an. Ultima acțiune de acest tip a avut loc în octombrie 2024, în județele Buzău și Ialomița.

„În acest sens, MApN precizează că execută, conform atribuţiilor funcţionale, exerciţii de acest gen şi în ţara noastră, de regulă, de două-trei ori anual, activităţi care sunt anunţate din timp în spaţiul public. Ultima astfel de acţiune de instruire a avut loc în perioada 14 – 18 octombrie 2024, în judeţele Buzău şi Ialomiţa (Exerciţiul MOBEX BZ-IL-24)”, au declarat reprezentanții instituției.

Pentru anul 2025, MApN a confirmat că sunt planificate exerciții de mobilizare, care vor fi comunicate public în timp util, în prima jumătate a anului. Autoritățile se așteaptă ca astfel de dezinformări să continue să apară în mediul online, de aceea le atrage atenția românilor să fie foarte atenți ca sursa informațiilor să fie adevărată.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), înaintea derby-ului cu CFR Cluj: E clar că ne dorim să CÂȘTIGĂM. Echipa este pregătită

Publicat

Sabău

Luni, 31 martie, cu începere de la ora 20:30, are loc derby-ul Clujului dintre „U” și CFR, primul meci din istorie în play-off-ul Superligii. Ioan Ovidiu Sabău, a prefațat partida la conferința de presă.

„Vrem să luptăm pentru fiecare minge, să arătăm că suntem o echipă, că avem caracter. Să nu îi dezamăgim pe cei care au investit mult în noi și pe cei care vin să ne vadă luni seara. Cred că acesta trebuie să fie un prim obiectiv, după care, sigur, să câștigăm. E clar că ne dorim să câștigăm. Vreau să văd curaj, jucători cu personalitate, capabili să fie concentrați pe tot parcursul jocului.

Sabău („U” Cluj), înaintea derby-ului cu CFR Cluj: E clar că ne dorim să CÂȘTIGĂM. Echipa este pregătită

Ei au un antrenor foarte valoros, cu experiență, cu foarte multe trofee câștigate, foarte orgolios și ambițios și această stare o va transmite jucătorilor. Și jucătorii vor dori să își ia o revanșă față de cele două jocuri (din sezonul regular-n.n.), așa cum și noi am așteptat anul acesta, după acele rezultate negative, să ne luăm o revanșă față de noi, de publicul nostru, de cei care ne plătesc. Am reușit, am făcut două meciuri senzaționale, mai ales cel din Gruia, poate cel mai frumos meci al campionatului.

Știm că CFR este o echipă care pregătește foarte bine fazele fixe, chiar dacă până acum noi i-am pus în dificultate la aceste faze. Joacă direct pe atacanți, surprind, sunt foarte buni pe tranziția ofensivă. Sunt o echipă matură, un club care are multe trofee câștigate. Louis Munteanu este un jucător tânăr, important pentru campionatul nostru și trebuie să îi acordăm o atenție mai aparte. Pleacă foarte bine pe spații, calitatea lui numărul unu este să plece între fundașii centrali. Are execuții, e jucător de viteză”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.

Mesajul lui Sabău către jucători

„Să vedem la joc dacă au înțeles ce înseamnă o victorie împotriva CFR-ului. Au fost și două sau trei antrenamente mai intense, am avut grijă să-i recuperăm. Echipa este pregătită, dar când începe jocul se vede caracterul unui jucător, capacitatea sa de a-și depăși emoția respectivă, limitele uneori. Sunt aici să-i educ în acest sens și să identific acei jucători capabili să își dorească rezultate și nu să stăm la căldură și să vedem ce se va întâmpla. Vreau oameni responsabili și care știu să lupte pentru interesele acestui club.

Va veni foarte multă lume, e o presiune, oamenii își doresc foarte mult. Fanii noștri care ne-au susținut mereu își doresc foarte mult să arătăm bine ca echipă. Asta vor, să vadă în noi niște luptători. Nu cred că își permite cineva la meciul acesta să fie apatic, să nu alerge sau să nu fie concentrat. Să greșim mai puțin și să nu o facem decisiv. Să fim mai organizați pe faza defensivă, mai echilibrați, nu atât de implicați doar pe faza de atac. Trebuie să găsim un echilibru și să arătăm bine ca echipă ca să putem obține un rezultat bun la acest joc”, a completat Sabău.

Despre absențe

„Din păcate, sunt câțiva jucători indisponibili, începând cu Cristea, Bic, poate și Boboc. Să vedem dacă își va reveni și Artur, care a venit de la echipa națională și a venit bolnav. Oaidă are mici probleme la genunchi. Sunt câțiva jucători cu mici probleme, e clar că nu doar la noi, e sfârșit de campionat. Au fost multe meciuri, în general am mers pe un nucleu de jucatori și se simte o oarecare uzură. Se acumulează o anumită oboseală, trebuie să ai foarte mulți jucători care să îi poată înlocui.

Pentru mine, fiecare joc din play-off este o evaluare pentru a pregăti foarte bine sezonul următor. Vreau să știu ce jucători sunt capabili să-și fixeze obiective de play-off. Dacă anul acesta primul obiectiv a fost locurile 7-8, să nu mai avem emoțiile retrogradării și ne-am calificat în play-off, anul viitor obiectivul este clar calificarea în play-off. Nu există un alt obiectiv”, a mai spus principalul Universității.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cadavrul unei femei, scos din râul Someș, la Câțcău. Era dispărută de două săptămâni

Publicat

cadavru

Pompierii clujeni au intervenit, sâmbătă seara, pentru a scoate cadavrul unei femei din râul Someș pe raza comunei Câțcău. 

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, pompierii au intervenit cu o barcă pentru a scoate cadavrul din apă.

Din primele informații, este vorba despre o femeie care a dispărut de două săptămâni din Dej.

Trupul neînsuflețit a fost transportat la IML în vederea necropsiei.

Poliția Cluj cercetează acest caz.

Vom reveni cu detalii.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate