ACTUALITATE
INTERVIU/ Dr. Simona Nicoară: E o victorie să redai vederea cuiva. Dacă acționezi după ce un copil s-a născut, schimbi destine

Șeful Secției de Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, prof. dr. Simona Nicoară, a fost recent numită director medical al spitalului. Aceasta a povestit, într-un interviu pentru Cluj24, cum se făceau intervențiile chirurgicale oftalmologice în 1992, ce înseamnă această specialitate și cum va îmbina cele două job-uri, de chirurg și de director.
Rep: Ce înseamnă chirurgia oftalmologică pentru dvs?
S.N.: Înseamnă foarte mult. Am intrat în sala de operații oftalmologice, prima dată, în anul 1992, iar de atunci a rămas teritoriul unde m-am întâlnit cu cele mai mari provocări în viața mea profesională, teatrul meu de luptă.
Față de 1992, chirurgia oculară s-a schimbat radical, grație progresului tehnologic, astfel că nu mai seamănă deloc cu ceea ce era în urmă cu aproape 30 de ani. Intervențiile pe care le fac azi erau un vis în 1992, este incredibil cât de mult a progresat chirurgia oculară.
Calitățile unui chirurg oftalmolog
Rep: Ce calități trebuie să aibă un medic în această specialitate?
S.N.: Oftalmologia îți oferă foarte multe oportunități, este o specialitate în care oricine își poate găsi un loc în funcție de abilitățile pe care le are. Nu ești obligat să faci operații extrem de dificile dacă nu dorești. Dacă vorbim de chirurgia oftalmologică, și în special de chirurgia vitreo-retiniană, cea de care mă ocup eu, atunci trebuie să ai foarte multă răbdare, să fii foarte echilibrat, să ai robustețe fizică și psihică, să nu te demoralizezi ușor, să faci foarte bine față stresului și să fii foarte perseverent.
Chirurgia oftalmologică este extrem de delicată, iar efectele se văd imediat.
Rep: Câți copii prematuri ați operat și care au fost cele mai multe tipuri de intervenții?
S.N.: Domeniul meu de interes este chirurgia vitreo- retiniană și bolile retinei și mă ocup de copiii prematuri care pot dezvolta retinopatie. La acești copii intervenția se bazează pe laser și injecții cu medicamente intraoculare.
Am intervenit la câteva sute de copii din 2006, de când s-a introdus și în clinica noastră programul național al Ministerului Sănătății de prevenție a orbirii prin screening și tratarea retinopatiei de prematuritate. Dacă noi nu intervenim, acești copii orbesc.
Este o mare victorie să redai vederea unei persoane, indiferent de vârstă, dar când acționezi imediat după ce un copil s-a născut, schimbi destine. Din fericire, nu toți prematurii fac retinopatie, la mulți dintre ei boala regresează spontan, dar ceea ce noi trebuie să stabilim este care dintre prematuri au nevoie de tratament. Intervenind astfel, majoritatea copiilor sunt salvați.
Operație în timpul rezidențiatului
Rep: Ce ați simțit după prima operație reușită?
S.N.: Eram la început, pe atunci se puteau realiza intervenții chirurgicale și în perioada de rezidențiat, ceea ce azi nu se mai face. Am fost luată pe nepregătite când șeful secției, doamna profesor Rodica Pop, mi-a făcut semn să intru.
A fost foarte bine, operația a reușit și chiar am stabilit, ulterior, o relație apropiată cu acel pacient care era în vârstă și a avut mare încredere în mine.
Primul prematur tratat laser nu a mers bine. A ajuns târziu la Cluj, în astfel de cazuri contează cât de repede se intervine, orice zi în plus poate însemna diferența între vedere și absența ei. Am intervenit atunci pentru ca acel copil să poată fi operat în Belgia.
Au loc progrese uimitoare
Rep: Cum vedeți viitorul acestei ramuri a chirurgiei? Cât vor conta noile tehnologii, roboții și cât mâna chirurgului?
S.N.: Măreț îl văd, în condițiile în care se fac progrese uimitoare de la an la an în acest domeniu. Nu doar echipamentele, ci și tehnologia de realizare a medicamentelor.
Când am început eu oftalmologia, în 1992, când te uitai la un ochi, puteai spune cine l-a operat. Astăzi, acest lucru nu mai este posibil. Tehnologia are un rol foarte important, nu mai poți face operații ca în 1992, dar contează mai mult persoana care folosește tehnologia.
Rep: Mai sunt interesați studenții de la UMF Cluj-Napoca de chirurgia oftalmologică?
S.N.: Sunt foarte interesați, este o specialitate care se ocupă printre primele după examenul de rezidențiat. Vine din spate o generație nouă, iar unul din marile avantaje ale mediului universitar este contactul cu tinerețea. Atât de mult contează să te înconjori de tineri, pentru că ei au energie și mult entuziasm. Eu îmi iau energie de la tineri, pentru că vin cu idei și sunt creativi. Progres fără tinerețe nu se poate.
Ieșire din zona de confort
Rep: Cum se vede activitatea SCJU Cluj-Napoca din punctul de vedere al directorului medical?
S.N.: Diferit. Se vede altceva. Îmi voi păstra activitatea chirurgicală, pentru că întotdeauna am fost de părere că, dacă ești bine organizat, reușești să duci la capăt ceea ce ți-ai propus.
Este o experiență nouă ca director medical, este o ieșire din zona de confort. Dar eu nu am obținut niciodată nimic fără să fi ieșit din zona de confort. Este condiția esențială ca să poți progresa.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, își lansează a treia carte – ”Cezarul, Dumnezeu, Iubirea”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, își lansează joi, de la ora 17.00 la Grand Hotel Italia , a treia carte, care vine să întregească căile străbătute de autor prin intermediul cărților anterioare. De aceasta dată este vorba despre o fericită reunire a unor idei dedicate sentimentelor, credinței și puterii.
Prinse în capitole distincte, așa cum o sugerează de altfel și titlul cărții: Cezarul, Dumnezeu, Iubirea – Regatul Puterii * Regatul Credinței * Regatul Iubirii, sub forma unui jurnal de idei, cum îl definește Alin Tișe, textele componente se întregesc într-un tot în care se reflectă imaginea autorului.
Care consideră fundamentale cele trei aspecte ale vieții.
O lectură care dezvăluie atât sentimente și emoții, cât și principii care clădesc realități solide.
O invitație de a pătrunde într-o lume altfel, văzută prin ochii cuiva care a cunoscut realitățile despre care vorbește!
Prima carte a lui Tișe, ”Poveste pentru tata”, a fost lansată în 5 septembrie 2024, urmată de cea de-a doua, intitulată ”Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia Iubirii”, prezentată public în 19 decembrie 2024.

Filiala Cluj-Napoca a găzduit în acest weekend alegeri pentru noua conducere a organizației locale. În urma voturilor membrilor a fost ales ca președinte George Trif, în prezent lider de grup al consilierilor locali USR în Consiliul Local Cluj-Napoca.
Din Biroul Local fac parte:
STURZA Dan-Mihai, antreprenor și inginer mecanic, 54 de ani – vicepreședinte
HELMER Robert-Paul, inginer software și consilier local, 27 de ani – vicepreședinte
CORLEA Mădălina, juristă, 29 de ani – vicepreședinte
MIHĂIESCU Bogdan-Gabriel, economist, 37 de ani – vicepreședinte
IONESCU Dinu, manager de proiect, 52 de ani
MUREȘAN Ioan-Vlad, programator, 38 de ani
ARAMĂ Denisa-Cristiana, studentă la Facultatea de Drept, 22 de ani
MERCEAN Bogdan-Tudor, student la Facultatea de Drept, 20 de ani
PUSKAS Andrei-Teodor, tehnician în turism, 24 de ani
VASIAN Mircea-Bogdan, geomatician, 37 de ani
MARIN Călin, antreprenor și inginer software, 23 de ani
MIHU Cosmin, programator, 32 de ani
Cine este și ce vrea George Trif
George Trif este membru al comisiei de urbanism din Consiliul Local Cluj-Napoca și un pasionat de dezvoltare urbană. Este membru fondator al filialei locale și ferm susținător al politicilor de transparență și eficiență administrativă promovate de către USR.
„În acest mandat filiala noastră va continua să fie o voce care se aude nu doar în campanii, ci în fiecare zi. O filială care stabilește agenda publică, care oferă soluții reale și care este cu adevărat acasă pentru fiecare clujean care își dorește o administrație corectă și un oraș în care să trăiască cu bucurie. Noua conducere are prioritatea de a construi și va face acest lucru pe patru piloni de activitate:
1. Vom fi prezenți în inima fiecărui cartier al Clujului,
2. Vom menține partidul deschis către comunitate,
3. Vom atrage alături de noi cei mai buni oameni,
4. Și, cel mai important, vom face ca vocea noastră să fie auzită”, a transmis George Trif.
Filiala USR Cluj-Napoca va fi condusă de o echipă cu o vârstă medie de 33 ani, cu experiență foarte diversă, învestiți cu un mandat care include pregătirea următoarelor alegeri, din 2028.
George Trif îl înlocuiește în funcție pe Viorel Băltărețu, care a demisionat după rezultatele proaste ale alegerilor locale de anul trecut.

Ziua Limbii Romani, o zi cu profundă însemnătate pentru identitatea, cultura și patrimoniul comunității rome din România și din întreaga Europă, este sărbătorită luni, 16 iunie.
”Ziua Limbii Romani este recunoscută oficial în România, conform Legii nr. 28/2016, ca un pas esențial spre recunoașterea contribuției romilor la patrimoniul cultural național și european.
Este un moment în care reafirmăm importanța protejării și promovării limbii romani în educație, în spațiul public, în cultură și în familie.
Simbol al rezilienței
Limba romani este un simbol al rezilienței noastre, dar și o punte de legătură între tinerii romi și rădăcinile lor. Tinerii trebuie să știe de unde vin pentru a ști încotro se îndreaptă.
Prin păstrarea și cultivarea limbii, ne afirmăm demnitatea, contribuim la diversitatea culturală a României și combatem uitarea.
Fac un apel către toate instituțiile publice, organizațiile civice și mass-media să sprijine și să promoveze limba romani – nu doar azi, ci în fiecare zi. Doar prin cunoaștere și respect reciproc putem construi o societate incluzivă și echitabilă.
Baxtalo dives le romane chibenqe! (La mulți ani limbii romani!)”, a transmis președintele organizației de tinere a Partidei Romilor ”Pro Europa” Cluj, Dragoș Roșianu.
EVENIMENT
FOTO. Cum s-au petrecut accidentele din Cheile Turzii. Una dintre victime, o turistă din Cehia

Două accidente grave, petrecute aproape concomitent duminică, în jurul amiezii, în zona Cheilor Turzii, au necesitat intervenții ample ale salvatorilor montani și sprijin aero asigurat de elicopterul SMURD de la Mureș.
Astfel, un cățărător a căzut de pe stâncă în Cheile Turzii, iar coechipierul său a anunțat accidentul la 112.
Salvamontiștii care asigurau permanența la Baza Salvamont Cheile Turzii au ajuns în câteva minute la victimă și au imobilizat-o complet cu ajutorul dispozitivelor specifice. Lor li s-au alăturat și alți voluntari Salvamont, care au ajuns repede la locul accidentului.
Traumatismele multiple ale victimei și starea generală a acesteia i-au determinat pe salvatori să ceară imediat sprijin aero. Elicopterul SMURD Mureș, cu medic, l-a troliat pe cățărător în targă și l-a transportat la spital, unde a intrat în operație.
Turistă din Cehia rănită
Al doilea caz care a necesitat evacuare aeriană s-a petrecut tot în arealul Cheilor Turzii, mai exact în zona Cascadei Ciucaș, unde o turistă din Cehia a căzut de la înălțime.
A fost anunțat serviciul 112, diagnosticul prezumtiv fiind în acest caz de dublă fractură – tibie și peroneu. La accident s-a deplasat formația care asigura permanența în Baza Băișoara, precum și salvatori montani care se aflau în timpul liber. Și în acest caz a fost solicitat sprijinului elicopterului SMURD Mureș, care a preluat victima și a transportat-o la spital.