Connect with us

ACTUALITATE

INEDIT/ Joc VIDEO creat la Cluj, de educație financiară și antreprenorială pentru copii. Finanțare de 300.000 de euro

Publicat


Investory, jocul video de educație financiară din România, creat la Cluj și Kidprenor, cel mai complex curs de antreprenoriat dedicat antreprenorilor mici cu idei mari din țara noastră, au încheiat un parteneriat pentru a le oferi micuților cele mai inovative, distractive, interactive, dar și educative metode de învățare a unor noțiuni care, la o primă vedere, par dificile chiar și pentru un adult. Dar, prin joacă se poate învăța orice, mai ales la o vârstă fragedă, dacă noțiunile sunt explicate pe înțelesul copiilor și descoperite de aceștia în timp ce rezolvă misiuni sau mistere, în cadrul unui joc video.

Ca țară, suntem pe ultimul loc din Europa la înțelegerea noțiunilor financiare, potrivit unui studiu Erste Group, iar educația financiară și antreprenorială sunt marile absente ale sistemul românesc de învățământ. Conform unui studiu realizat de BNR în 2014, doar 4,8% dintre copiii din România învață despre bani, iar un alt studiu realizat de o bancă comercială susține că 90% dintre aceștia primesc educația financiară doar acasă, la un standard scăzut.

Vestea bună este faptul că 44 % dintre părinți consideră, conform unui studiu Reveal Marketing Research realizat la comanda Kidprenor, că antreprenoriatul este un domeniu de interes pentru copii, iar 8 din 10 părinți declară că cei mici ar trebui să își aleagă singuri domeniile de interes pentru viitor.

Atât Investory, cât și Kidprenor s-au lansat pe piața din România având în minte o misiune clară: aceea de a acoperi o nevoie pe care tot mai mulți părinți o exprimă, dar mai mult decât atât, de a construi de la zero, mentalități sănătoase, educate corect și bine ancorate în realitate.

Joc video de educație financiară

Investory este un joc de educație financiară, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, disponibil pe mobil și tabletă. Acesta combină principiile științifice ale învățării prin joacă și ale învățării experiențiale, cu lecții financiare, puzzle-uri și misiuni care dezvoltă gândirea celor mici.

„Problema a pornit de la discuțiile din cercul meu de prieteni despre modul în care ne vom implica în educația copiilor. Partea financiară reprezintă o constantă în viaţa noastră şi cu siguranţă vrem să îi ajutăm pe copiii noştri să fie performanţi din punctul acesta de vedere.

Așa ne-am dat seama că părinții au nevoie de sprijin, având în vedere că generația noastră nu prea a primit educaţie financiară din familie sau de la școală.“ a spus Valentin Filip, unul dintre co-fondatorii Investory.

Planeta jucăriilor

În cadrul jocului, copiii intră în univesul Planetei Jucăriilor C-001 și devin minidetectivi care rezolvă mistere. Acolo, interacționează cu personaje precum Max detectivul hipopotam, bunicul sau domnul Ștabian și se implică în activități uzuale precum grădinărit, cumpărături sau vânzarea de băuturi răcoritoare la standul de limonadă. Atât din activități, cât și de la personaje, copiii învață și fac exerciții practice despre concepte financiare precum: Venitul Recurent, Bunuri și Servicii, Cumpărături, Împrumut, Economii, Bani gheață vs. Bani virtuali, Troc și Contul Bancar.

Lucrul la joc a început în martie 2020 și, trei luni mai târziu, în iunie 2020 a apărut primul modul care este gratuit. Al doilea modul a fost lansat în luna decembrie a anului trecut, iar al treilea modul tocmai a apărut pe piață. Jocul poate fi descărcat atât pentru Android cât și pentru iOS.

Finanțare de 300.000 de euro

Ideea jocului a fost dezvoltată în cadrul incubatorului VividLabs și pentru a trece de stadiul de prototip a primit o finanțare de 300.000 de euro de la Fortech, un jucător important în industria de dezvoltare din Cluj-Napoca. De asemenea, Investory continuă campania de creștere și atragere de fonduri participând la mai multe acceleratoare de business, dedicate start-up-urilor de soluții digitale.

În timp ce se joacă, cei mici vor găsi în spatele unei iconițe esențiale din joc, detalii despre Kidprenor și vor putea consulta, direct din joc, Ghidul cu 50 de idei creative de afaceri pentru copii, idei menite să le stârnească și mai mult interesul despre lumea antreprenoriatului. Mai mult, copiii care au deja instalat jocul Investory și care vor achiziționa materiale din cadrul programului Kidprenor, vor primi cadou un cod care le va activa un modul nou (modul doi sau trei din cadrul jocului, primul fiind gratuit în momentul instalării jocului) astfel încât aceștia să își poată continua misiunea de detectivi.

Kidprenor – antreprenori mici cu idei mari

Kidprenor este cel mai complex program de educație antreprenorială pentru copiii din România, program care le oferă copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani suportul de care au nevoie pentru a-și lansa prima afacere din viața lor, dar și îndrumare în acest sens, prin intermediul Academiei Kidprenor, în cadrul căreia copiii au parte de o întâlnire săptămânală cu mentorii programului.

Pașii celor mici spre lumea antreprenoriatului sunt ghidați de personajele regăsite atât în cartea Kidprenor, cât și în cadrul caietului de lucru: Emma și Jack, doi copii care trec prin diverse aventuri din momentul în care decid că e momentul să înceapă o afacere, astfel încât să contribuie cu proprii bănuți la îndeplinirea viselor lor. Copiii învață prin joacă, dar și prin puterea exemplului, atât de la Emma și Jack, dar și de la ceilalți mici antreprenori care fac parte din Comunitatea Kidprenor.

„Ne adresăm copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, dar acest interval de vârstă nu este ales întâmplător. Aceasta este perioada în care obiceiurile sănătoase pot fi sădite în cel mai ușor mod cu puțină, prin jocuri distractive, dar și educative în același timp, prin provocări menite să le dezvolte celor mici nu doar spiritul antreprenorial, ci și empatia, grija față de mediul înconjurător, valorile pe baza cărora este construită o societate în care te poți dezvolta în mod armonios ca om, ca antreprenor”, consideră Cotiso Bogdan Nistorică, co-fondatorul Kidprenor.

Prima afacere

Există copii care au spus deja un mare „DA” antreprenoriatului, începându-și prima afacere din viața lor. David a vândut fructe proaspete din grădină sub brandul „Fructele lui David”, Dănuț cultivă flori și legume în sera pe care a construit-o împreună cu tatăl lui pe terasa blocului, pe care le vinde în recipiente inedite create chiar de el.

Pe de altă parte, fetele din cadrul programului s-au axat mai mult, până în momentul de față, pe partea artistică. Daria crează personaje de benzi desenate, inspirate din cultura japoneză, sperând să aibă, în curând propriul personaj, iar Mayra, are deja primele piese proprii pe care își dorește să le vândă după ce va avea propriul CD, lucru care cu siguranță, se va întâmpla curând. Un alt business delicios și plin de potențial este cel inițiat de Ruxi, care dorește să-și încânte viitorii clienți cu cele mai delicioase brioșe, pregătite chiar de ea.

„Copiii au un potențial incredibil și ne surprind zi de zi, prin creativitatea și spiritul lor antreprenorial. Ne bucură faptul că am devenit partenerii Investory în acest demers educațional non-formal și sperăm ca, prin joacă, să putem schimba lucruri esențiale în ceea ce privește educația din România”, a declarat Cotiso Bogdan Nistorică.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

VIDEO. George Simion (AUR): Vor să ne ELIMINE din cursa electorală

Publicat

george simion

George Simion, președintele AUR, acuză USR și PSD că încearcă să scoată AUR de pe buletinele de vot.

„Bună seara, dragi prieteni! În mai multe județe, USR-ul împreună cu PSD-ul au făcut contestații la candidaturile noastre la alegerile parlamentare. La felul în care arată lucrurile acum, cu dușmani din interior care vor doar funcții și satisfacerea propriilor interese, AUR nu va fi pe buletinele de vot, ori în toată țara, ori în mai multe județe. Este pasul despre care tot vă anunțam. Astăzi toată ziua am avut atacuri repetate împotriva noastră, unul după altul, unul după altul, unul după altul.

VIDEO. George Simion (AUR): Vor să ne ELIMINE din cursa electorală

Rezistăm, nu cedăm! În primul și în primul rând va trebui să ieșim în stradă, în județul Bistrița-Năsăud, la Bistrița, probabil sâmbătă, va trebui să facem un miting de amploare. Acolo, mafia PSD este în floare. Au încercat să îmi impună PSD-ști pe listele AUR. Am refuzat. O tipă, care a fost la PNL, Diana Moraru, împreună cu oameni de afaceri apropiați PSD-ului. Și în Bistrița Năsăud și în alte locuri, cei care aveam măcar o suspiciune că vor trăda și că vor lua partea PSD-ului în viitorul Parlament, au fost scoși de pe liste.

Motiv pentru care, aproape unanim, Biroul Electoral Județean a hotărât ca AUR să nu participe la alegeri pe modelul eliminării Dianei Șoșoacă la Curtea Constituțională. În acel județ, toate partidele sunt arondate PSD-ului. În acel județ nu are voie nimeni să candideze dacă nu este de acord baronul local. În acel județ am invalidat consilieri locali și județeni care bătuseră deja palma cu primarul Lazany și ieșeau în emisiuni, așa nonșalant, spunând că ei vor avea o alianță cu PSD-ul. Judecătorii nu vor să țină cont de eliminarea lor de pe listele AUR.

„Nu mai avem o Românie democratică”

Asta este realitatea electorală în care trăim în anul 2024. Pregătiți-vă să ieșim în stradă, pregătiți-vă să fim scoși din cursa electorală de această mafie.

Așa cum v-am spus, sistemul PSD-PNL caută să se autosalveze, să se perpetueze la putere pentru încă 10 ani de acum înainte, iar pe noi să ne scoată din această bătălie.

În 2024 nu mai avem o Românie democratică, ei controlează judecătorii, ei controlează procurori, ei controlează trusturi media și astăzi, mâine și poimâine vor fi zilele decisive în care AUR fie va intra pe buletinele de vot, fie, sabotat din interior și din exterior, va dispărea.

Fiți alături de noi, mergem până la capăt”, a spus Simion.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lansarea Fundației Vertical Freedom la Cluj – Eveniment caritabil pentru susținerea pacienților oncologici

Publicat

vertical

Fundația Vertical Freedom are onoarea de a anunța Gala de Lansare, un eveniment caritabil de mare amploare, ce va avea loc pe 18 octombrie 2024, la Hotelul Courtyard by Marriott din Cluj-Napoca. Evenimentul va reuni personalități de renume, artiști și susținători ai cauzelor nobile, și va fi moderat de binecunoscuta Andreea Marin.

„Ca învingătoare a luptei cu cancerul, am învățat cât de important este echilibrul dintre minte, corp și suflet în procesul de vindecare. Prin acest eveniment, ne propunem să extindem această misiune, oferind resurse vitale și sprijin celor care au nevoie”, a declarat Bianca Baroti, fondatoarea Fundației Vertical Freedom.

Fonduri pentru pacienți

Această gală are scopul de a strânge fonduri pentru pacienții oncologici susținuți de Fundația Vertical Freedom, dar și pentru a promova importanța prevenției în menținerea sănătății. La eveniment vor participa invitați speciali precum Mihaela Tatu, alături de alte personalități publice. Programul serii va include momente artistice și o licitație caritabilă cu lucrări de artă ale unor artiști locali.

Fundația Vertical Freedom își propune să transforme viețile celor afectați de cancer printr-o abordare holistică și prin accent pe prevenție. Oferim sprijin terapeutic și emoțional prin consiliere psihologică, nutriție personalizată, terapii complementare și sprijin spiritual, adaptat fiecărui pacient. Totodată, punem un accent deosebit pe prevenirea somatizării afecțiunilor și pe susținerea echilibrului fizic și emoțional.

Misiunea noastră este de a oferi pacienților resurse și sprijin complet, promovând o vindecare integrată și prevenție activă. Prin programele noastre, pacienții își recapătă echilibrul fizic, emoțional și spiritual.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cristi Balaj (CFR Cluj), despre Louis Munteanu: A demonstrat că e un jucător COMPLET. Prestația la națională ne dă speranțe

Publicat

louis munteanu

Cristi Balaj, președintele CFR Cluj, l-a lăudat pe Louis Munteanu, după ce atacantul „feroviar” a fost unul dintre cei mai importanți jucători în calificarea României U21 la Campionatul European de tineret.

Munteanu a marcat primul său hat-trick din carieră în poarta Muntenegrului, iar Balaj crede că este un jucător complet și că are toate calitățile necesare pentru a avea o carieră strălucitoare.

cristi balaj

Cristi Balaj (CFR Cluj), despre Louis Munteanu: A demonstrat că e un jucător COMPLET. Prestația la națională ne dă speranțe

„A avut o prestație la națională care ne dă speranțe. Nouă și celor care iubim naționala sau ambele naționale pentru că sunt convins că e în vizorul echipei mari. E un jucător de calitate, a avut un hattrick în primul meci jucat și în meciul cu Elveția a fost coautor sau prezent la toate cele trei goluri înscrise.

Și execuția de la primul gol, când a trimis acel assist, o pasă la întâlnire, s-a informat prima dată și a vrut să ajungă mingea la Stoica, care a venit foarte bine, iar golul 2 a fost magistral. O combinație între Tavi Popescu, Munteanu, Grameni și Stoica. A fost un gol care ne dă speranțe și privim cu încredere. Fotbalul românesc are și viitor nu doar prezent.

Ne bucurăm că e jucătorul nostru. Nu ne-a surprins. Mi-a plăcut sacrificiul. A avut alunecări, deposedări. A demonstrat că e un jucător complet și avem speranțe din acest punct de vedere”, a spus Cristi Balaj, potrivit Fanatik.

Cotat la 1,8 milioane de euro de site-urile de specialitate, Louis Munteanu a marcat cinci goluri pentru CFR în acest sezon.

Citește mai departe

EVENIMENT

Prorectorul UMFIH Cluj-Napoca, urologul Nicolae Crișan, PREMIAT în Italia

Publicat

nicolae crisan

În perioada 11-13 octombrie s-a desfășurat la Bari cel de-al 97-lea congres al Societății Italiene de Urologie (SIU), care a reunit peste 1.500 de specialiști în domeniu. Prorectorul UMFIH Cluj-Napoca, urologul Nicolae Crișan, a fost premiat.

„În cadrul ceremoniei de inaugurare, desfășurată în prestigiosul Teatru Petruzzelli, în prezența secretarului de stat din Ministerul italian al Sănătății, Marcello Gemmato, a primarului Vito Leccese și a altor reprezentanți ai autorităților locale, consulul general Ioana Gheorghiaş a avut deosebita plăcere de a participa la conferirea premiului #SIU Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog, chirurg de excelență în urologia robotică și laparoscopică și profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

nicolae crisan

nicolae crisan

Prorectorul UMFIH Cluj-Napoca, urologul Nicolae Crișan, PREMIAT în Italia

Specialistul român, ce se bucură de vastă apreciere atât în comunitatea profesională autohtonă, cât și la nivel internațional, promotor al chirurgiei robotice în România, dar și al înaltelor standarde de etică și grijă pentru pacienți, reprezintă un punct de referință în domeniu.

nicolae crisan

nicolae crisan

nicolae crisan

Congresul a reprezentat o oportunitate importantă de a reuni experți din sector și de a încuraja un dialog constructiv pe probleme fundamentale pentru sănătatea cetățenilor, dar și de a consolida colaborează în domeniu cu state precum România, Albania, Croația și Grecia: reprezentate la Congres de medicii lor specialiști de vârf, precum și prin consulii acreditați în regiune, creând astfel o „punte științifică” peste Marea Adriatică cu schimburi de know-how, tehnologii medicale și experți între respectivele țări”, scrie pe pagina de Facebook a Consulatului General al României la Bari.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax