ACTUALITATE
Începe perioada de REDUCERI de Black Friday. La ce să fiți ATENȚI. Sfaturi de la ANPC

Românii sunt mari “consumatori” de reduceri de prețuri. Și cum se apropie Black Friday, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului atrage atenția celor care vor să cumpere în perioada reducerilor de prețuri să se asigura că beneficiază cu adevărat de aceste oferte.
Practic, oameii sunt sfătuiți să fie atenți în special atunci cțnd cumpăro online, ca să nu fie păcăliți.
Începe perioada de REDUCERI de Black Friday. La ce să fiți ATENȚI. Sfaturi de la ANPC
Sebastian Hotca, președintele ANPC, a venit cu câteva recomandări pentru această perioadă.
La ce trebuie să fiți atenți când faceți cumpărături de Black Friday:
- verificați preturile prin consultarea site-urilor care afiseaza preturi comparative pentru acelasi produs, practica ce a dus la imbunatatirea constanta a modalitatilor de prezentare a preturilor si reducerilor de catre magazinele electronice;cititi cu atentie caracteristicile produsului si verificati daca acesta corespunde cu adevarat dorintelor si nevoilor dvs.
Cum faceți cumpărături în siguranță
Cumparaturile din perioada Black Friday pot fi facute in deplina siguranta daca:
- Intocmiti o lista cu produsele pe care doriti sa le cumparati si cu preturile actuale ale acestora. Astfel veti fi informat cu privire la reducerile de preturi;
- Verificati stocul existent;
- Verificati pretul afisat si daca acesta este integral (contine sau nu TVA);
- Verificati daca pretul include si costul de livrare.
Contactați comerciantul dacă aveți nelămuriri
In cazul in care comandati online, verificati, inainte de a trimite comanda, daca pretul fiecarui produs din cosul de cumparaturi este acelasi cu pretul redus indicat atunci cand ati ales produsul.
Daca aveti nelamuriri, contactati comerciantul prin telefon pentru a cere informatii suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vanzare sau a conditiilor de livrare.
Modul in care comerciantul raspunde la aceste intrebari va poate oferi indicii asupra seriozitatii vanzatorului.
Comerciantul este obligat sa informeze corect si complet consumatorii, oferind, printre altele, urmatoarele informatii:
- Datele de identificare (denumirea, adresa postala si electronica, numarul de telefon, numarul de inregistrare in registrul societatilor comerciale si cel de inregistrare fiscala etc);
- Caracteristicile esentiale ale produsului;
- Pretul cu toate taxele incluse;
- Costurile de livrare, daca este cazul;
- Modalitatile de plata si de livrare;
- Perioada de valabilitate a ofertei sau a pretului;
- Durata minima a contractului, in cazul contractelor care prevad furnizarea curenta sau periodica a unui produs;
- Functionalitatea, compatibilitatea si interoperabilitatea bunurilor cu elemente digitale, a continutului digital si a serviciilor digitale;
- Existenta si modul de exercitare a dreptului de denuntare unilaterala a contractului.
Citiți recenziile la produsele vândute
Șeful ANPC recomandă, de asemenea, consumatorilor, să citească recenziile privind produsele oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului.
Acesta este obligat să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele şi sa garanteze faptul că recenziile publicate provin de la consumatorii care au utilizat sau au achiziţionat efectiv produsul.
În plus, pentru contractele încheiate pe piețele online (de intermediere vânzari ȋntre comercianţi şi consumatori) consumatorul trebuie să ştie că orice furnizor de piață online (proprietarul website-ului de intermediere) este obligat să furnizeze următoarele informaţii într-o secțiune specifică a interfeței online, care este direct și ușor accesibilă de pe pagina unde sunt prezentate ofertele:
- dacă partea terță care oferă produsele este sau nu un comerciant – persoana juridică şi ȋn cazul ȋn care nu este un comerciant – persoană juridică ci o persoană fizică care vinde, să specifice faptul că drepturile consumatorilor care decurg din legislatia în materie de protecție a consumatorilor nu se aplică contractului încheiat;
- la furnizarea de rezultate ca răspuns la o căutare efectuată online de către un consumator, furnizorul de piață online este obligat sa specifice ȋn mod clar într-o secțiune specifică a interfeței de pe pagina unde sunt prezentate ofertele, existența oricărei publicități plătite sau a oricărei plăți specifice pentru asigurarea unei încadrări pe o poziție mai bună în ierarhie a produselor în cadrul rezultatelor căutării.
Ce trebuie să faceți înainte de a plăti online, cu cardul
Pentru siguranta contului dumneavoastra, când doriţi să achizitionaţi online cu plata prin card bancar, căutați „https” în adresa URL și o pictogramă de lacăt în bara de adrese.
Acestea semnalează că site-ul este conceput pentru a fi sigur. In cazul plăţilor făcute cu cardul, nu transmiteţi niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre şi parole bancare, dacă primiți orice corespondență care pare a fi de la comerciant, prin care vi se solicită acest lucru.
Ghid pentru cumpărători
ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor prin intermediul Centrul European al Consumatorilor Romania – ECC Romania a realizat și un ghid pentru consumatorii care vor sa achizitioneze produse in perioada marilor reduceri de preturi de Black Friday.
PRETUL
Cum trebuie afisat?
Indiferent ca este vorba de un magazin online sau de unul clasic, pretul trebuie intotdeauna afisat clar, lizibil, in lei si cu toate taxele incluse (TVA si alte taxe suplimentare, daca este cazul).
Exista mai multe comparatoare de preturi unde poate fi verificata evolutia in timp a preturilor produselor. Aceasta posibilitate ofera consumatorului mai mult control asupra deciziei sale si face ca magazinele sa evite, in general, afisarea unor reduceri nereale.
Care sunt regulile privind reducerea de pret?
Pretul redus trebuie sa fie inferior pretului de referinta / pretului anterior.
Pretul de referinta / pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat in acelasi spatiu de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile, inainte de data aplicarii pretului redus.
In cazul produselor susceptibile de a se deteriora sau a se perima rapid, pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator in aceeasi suprafata de vanzare in perioada ultimelor 10 zile inainte de data aplicarii reducerii de pret.
In cazul produselor prezente la comercializare intr-o perioada mai mica de 30 de zile, pretul anterior reprezinta cel mai scazut preţ practicat de vanzator in aceasta perioada inainte de data aplicarii reducerii de pret.
Vanzatorul trebuie sa indice intr-un mod clar, lizibil si usor de identificat perioada in care pretul anterior a fost aplicat.
Orice anunt de reducere de pret exprimata in valoare absoluta sau in procent trebuie efectuat vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice:
- fie prin mentionarea noului pret langa pretul anterior, barat;
- fie prin mentiunile „pret nou”, „pret vechi” langa sumele corespunzatoare;
- fie prin mentionarea procentului de reducere si a pretului nou care apare langa pretul anterior, barat.
CONTRACTUL
Cand se considera contractul incheiat?
Pentru magazinele clasice, contractul este considerat a fi incheiat in momentul in care platiti si primiti bunul. In cazul magazinelor online, contractul este considerat a fi incheiat in momentul confirmarii, pe suport durabil, de catre comerciant, a acceptarii comenzii dvs.
Puteti renunta la achizitie dupa ce ati incheiat contractul?:
In cazul magazinelor clasice, legea NU va da dreptul de a renunta la contract. Odata achizitionat un bun, acesta nu mai poate fi inlocuit sau contravaloarea acestuia sa va fie rambursata decat daca este defect, aplicandu-se aici regulile privind garantiile.
Pentru magazinele online, legea stabileste un termen de 14 zile calendaristice de la momentul primirii bunului in care puteti renunta la achizitie, fara a oferi vreun motiv si fara costuri suplimentare. Unele magazine online, ca parte a politicii lor comerciale, au extins acest termen la 30 sau chiar 60 de zile, insa trebuie sa verificati acest lucru cu fiecare comerciant in parte. Termenul de 14 zile se poate prelungi cu inca 12 luni in cazul in care comerciantul nu a mentionat expres despre existenta dreptului de returnare a produselor.
Daca vanzatorul nu trimite un curier pentru ridicarea bunului, va trebui sa platiti returul.
Cum se face rambursarea:
- Comerciantul este obligat sa va ramburseze pretul platit (inclusiv costurile de livrare a bunului la dvs.) in termen de maxim 14 zile de la momentul in care ati renuntat la contract.
- Rambursarea se face folosind aceleasi modalitati de plata ca si cele folosite de consumator pentru tranzactia initiala (ex: banii achitati initial de pe un card bancar vor fi returnati de vanzator pe acelasi card), cu exceptia cazului in care consumatorul a fost de acord cu o alta modalitate de plata si cu conditia de a nu cadea in sarcina consumatorului plata de comisioane in urma rambursarii.
- Exista anumite cazuri in care nu va puteti retrage din contract, cum ar fi, de exemplu, pentru bunurile care sunt realizate dupa specificatiile dvs. sau inregistrarile audio, video ori programele informatice care sunt livrate sigilate si pe care le desigilati.
- Comerciantul poate retine, in anumite cazuri, din pretul platit de dvs. valoarea diminuata a bunurilor in cazul in care le-ati folosit mai mult decat pentru a le testa functionalitatea.
Mai multe informatii privind dreptul de retragere puteti gasi in Infograficul ECC Romania.
In cat timp trebuie sa primiti bunurile comandate online?
Comerciantul trebuie sa-si indeplineasca obligatiile contractuale in termen de cel mult 30 de zile de la data la care ati transmis comanda sau intr-un termen mai scurt care v-a fost comunicat.
Daca vanzatorul nu a livrat bunurile in termenul stabilit, trebuie sa ii solicitati sa livreze cat mai repede posibil. In cazul in care livrarea nu se face nici in termenul suplimentar, aveti dreptul sa renuntati la contract, iar comerciantul trebuie sa va dea banii inapoi in termen de 7 zile.
Ce se intampla daca bunul este deteriorat in timpul transportului?
Daca bunul ajunge la dvs. deteriorat sau distrus vanzatorul este cel care suporta pierderea. Puteti solicita in acest caz un nou bun sau puteti renunta la contract.
Prin urmare, aveti dreptul de a verifica, la momentul primirii coletului, daca bunul din interior este in cea mai buna stare, astfel incat ulterior sa nu existe probleme, chiar daca exista unii comercianti care nu permit acest lucru.
GARANTII
Se aplica regulile privind garantiile si in privinta bunurilor achizitionate in perioadele de reduceri?
Regulile privind garantiile se aplica indiferent de modul in care sunt achizitionate bunurile si de pretul acestora, online, din magazinul clasic, la pret redus sau la pret intreg.
Care sunt regulile privind garantia?
OUG 140/2021 este cea care reglementeaza garantiile bunurilor. De fapt, stabileste ca exista doua tipuri: garantia legala de conformitate si garantia comerciala, care pot coexista pentru un singur bun.
Garantia legala se aplica pentru orice bun comercializat (cu anumite exceptii, clar stabilite). In momentul in care un bun va este vandut, beneficiati de garantia legala, fara ca garantia sa fi fost oferita de cineva anume, ci numai in temeiul legii. Garantia legala este responsabilitatea vanzatorului, la fel, in temeiul legii.
In principiu, garantia legala este de doi ani, dar exista si exceptii:
- In cazul bunurilor cu elemente digitale (televizoare, aspiratoare smart, telefoane mobile, etc.) garantia legala poate fi de cinci ani, daca bunurile au o durata medie de utilizare mai mare de cinci ani, iar contractul prevede furnizarea continua de continut digital sau de servicii digitale (de exemplu, actualizari de sistem periodice sal software inclus in contractul de vanzare). Daca furnizarea continua de continut digital sau de servicii digitale se face pentru o perioada mai mare de cinic ani, atunci garantia va fi valabila pentru acea perioada.
In cazul produselor de ocazie, consumatorul si vanzatorul pot conveni asupra unei perioade de garantie mai de cel putin un an. - Garantia comerciala este cea care, in anumite situatii, este oferita suplimentar. De exemplu garantie de 5 ani pentru anumite electrocasnice sau de 10 ani pentru anumite componente ale obiectelor electrocasnice.
- Este ceva in plus fata de garantia legala si nu aduce atingere acesteia. O poate oferi atat producatorul, cat si vanzatorul.
- Garantia comerciala poate imbraca orice forma: o durata de timp mai mare, rambursarea direct a sumei platite in cazul aparitiei unui defect etc. Dar nu poate inlocui si nu anuleaza garantia legala.
Ce se intampla daca bunul se defecteaza sau nu respecta specificatiile?
Aveti dreptul la repararea, inlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzatoare a pretului in cazul in care produsul este defect sau nu respecta specificatiile.
Ca regula, initial, puteti alege intre reparare si inlocuire, dar vanzatorul se poate opune masurii alese daca are costuri mai mari pentru punerea in practica a acesteia in comparatie cu cealalta. De aceea, in practica, repararea este de regula prima masura care se ia pentru a asigura functionalitatea produsului.
Repararea produsului sau inlocuirea acestuia se face in termen de 15 zile calendaristice din momentul in care ati informat vanzatorul asupra problemei.
Vanzatorul trebuie sa preia bunul inlocuit pe cheltuiala proprie.
Încetarea contractului
Incetarea contractului sau reducerea corespunzatoare a pretului poate interveni in trei cazuri:
- vanzatorul nu a finalizat reparatia sau inlocuirea sau vanzatorul a refuzat sa aduca în conformitate bunurile; se constată o neconformitate, in pofida eforturilor vanzatorului de a o remedia;
- neconformitatea este de o asemenea gravitate incat justifica o reducere de pret sau dreptul la incetarea imediata a contractului de vanzare;
- vanzatorul a declarat ca nu va aduce bunurile in conformitate intr-un termen rezonabil sau fara inconveniente semnificative pentru consumator ori acest lucru reiese clar din circumstanţele cazului.
Incetarea contractului are ca efect punerea partilor in situatia anterioara contractului. Prin urmare, veti primi suma platita pentru bun, iar comerciantul bunul inapoi.
Returnarea bunului in aceasta situatie se face pe cheltuiala vanzatorului.
Contactati vanzatorul daca aveti o problema!
Ce este foarte important, chiar daca in practica vi se spune sa luati legatura direct cu service-ul in cazul unui defect, responsabilitatea va apartine intotdeauna vanzatorului, potrivit legii.
Nu aveti niciun fel de contract incheiat cu service-ul, iar acesta nu poate fi tras la raspundere pentru nerespectarea regulilor privind garantia.
Prin urmare, chiar daca mergeti la service cu produsul, informati intotdeauna vanzatorul despre problemele aparute.
Bunul reparat/inlocuit este acoperit de o noua garantie?
Bunul inlocuit este acoperit de o noua garantie (legal sal comerciala) care incepe din momentul inlocuirii.
In cazul bnurilor reparate, garantiile legale si comerciale se prelungesc cu o perioada egala cu timpul scurs din momentul in care ati notificat vanzatorului defectul pana in momentul in care bunul v-a fost livrat in stare de utilizare normala.
Ce au reclamat cumpărătorii în anii trecuți
In anii anteriori, in perioada reducerilor de Black Friday, reclamatiile primite de la consumatori au vizat urmatoarele aspecte:
- Afisarea unui anunt promotional pe site-ul magazinului online ”-50%” la toate produsele , dar in realitate, aceasta reducere nu se aplica tuturor produselor aflate la comercializare;
- In catalogul promotional de pe site-ul magazinului online era prezentat un produs electrocasnic cu un procent de reducere de “-200%”, in fapt, reducerea aplicata era de -16%;
- Perioada de valabilitate a reducerilor de pret si disponibilitatea produselor la oferta nu erau mentionate;
- Lipsa informarii asupra reducerii la pretul de referinta (cel mai mic pret practicat in ultimele 30 de zile), consumatorul nefiind informat in mod real asupra avantajului reducerii pretului la achizitia produsului;
- Desi produsul selectat aparea ca fiind disponibil in stoc, in momentul in care produsul a fost introdus in cos, acesta aparea ca epuizat;
- Desi produsul aparea in stoc, iar consumatorul a urmarit site-ul frecvent, la startul vanzarilor de Black Friday produsul aparea direct ca stoc terminat – reclama mincinoasa;
- Produse la oferta care nu aveau precizat pretul vechi taiat si pretul nou, ci doar un singur pret;
- Consumatorul dupa o ora si jumatate de la precomanda pe site, a adaugat si alte produse in cos, iar dupa finalizarea precomenzii produsele selectate nu mai erau in stoc;
- Afisarea incorecta a preturilor: pe site se mentiona ”oferta speciala” dar pretul vechi nu aparea si nici reducerea procentuala, inducand in eroare consumatorul;
- Produsul a fost plasat in cosul de cumparaturi, iar la finalizarea comenzii produsul respectiv a aparut cu un pret mai mare cu 900 lei – reclama abuz de promovare;
- Pentru a face cumparaturile de Black Friday de pe site clientul trebuia sa aplice pentru un card de cumparaturi la o anumita banca, fara a i se da posibilitatea alegerii vreunui produs, clientului fiind imposibila plasarea comenzii;
- La deschiderea promotiei de pe site, un singur produs parea ca avand o promotie reala de 50%, iar acela deja nu mai era in stoc – reclama inselatoare;
- Comerciantul a refuzat cumpararea produselor cu cardul in rate, motivand ca platforma are probleme tehnice. La solicitarile clientului la ore diferite a primit acelasi raspuns negativ, consumatorul fiind in imposibilitatea de a achizitiona produsele.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Cluj-Napoca se pregătește să găzduiască, pentru al 12-lea an consecutiv, una dintre cele mai vizibile și sonore campanii de conștientizare rutieră: „Atenție la Motocicliști!”.
Evenimentul, devenit deja o tradiție a primăverii, va avea loc sâmbătă, 12 aprilie 2025, și promite nu doar spectacol vizual și auditiv, ci și activități educative dedicate siguranței în trafic.
Campania „Atenție la Motocicliști!” revine la Cluj pe 12 aprilie
Lansată în 2013 și desfășurată cu consecvență an de an – cu o singură pauză în timpul pandemiei – campania a reușit să adune la Cluj sute de motocicliști din județ și din întreaga țară, dar și numeroși susținători ai siguranței rutiere.
Momentul central al evenimentului rămâne impresionanta defiare a motocicliștilor, o paradă spectaculoasă care își propune să atragă atenția tuturor participanților la trafic asupra prezenței și vulnerabilității celor de pe două roți.
Organizatorii promit și mici și plăcinte, și un Atfer party
Pe lângă defilare, campania din acest an aduce în prim-plan și o serie de activități de prevenție și informare rutieră, adresate nu doar motocicliștilor, ci și șoferilor, bicicliștilor, pietonilor și utilizatorilor de trotinete. Organizatorii promit că încearcă să includă în programul din acest an și sugestiile motocicliștilot, respectiv, un curs de prim-ajutor susținut de SMURD, mici și plăcinte pentru energie și voie bună, dar și un After party.
Detalii precum traseul defilării, orele exacte și alte surprize vor fi publicate în curând pe pagina oficială de Facebook: Campania Atenție la Motocicliști. Până atunci, motocicliștii și simpatizanții sunt invitați să-și pregătească motoarele, vizierele și entuziasmul pentru o zi de impact și solidaritate pe două roți.
Foto: Arhivă

Pictorul clujean Ioan Sbârciu împlinește, miercuri, 77 de ani, fiind unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani.
Născut în 1948 la Feldru, în județul Bistriţa Năsăud, a absolvit Institutul de Arte Vizuale de la Cluj în 1973 și este doctor în arte vizuale din anul 2005.
A fost timp ce 8 ani, între 2000 și 2008, rectorul actualei Universităţi de Artă şi Design (UAD) Cluj-Napoca şi unul din liderii Uniunii Artiştilor Plastici din România, lucrările sale fiind expuse în galerii şi muzee de artă contemporană la Barcelona, Malmo, Nantes, Paris, Nurenberg, Koln, Veneţia.
Între 1975 si 1990, Ioan Sbârciu a avut peste 40 expozitii personale in galeriile UAP Romania, muzeele din Cluj-Napoca si alte orase din România, precum şi peste hotare.
Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România și al I.A.A. – A.I.A.P (International Association of Art – Association Internationale des Arts Plastiques).

Banca Națională a României avertizează asupra faptului că inflația ar putea crește.
Este vorba de o creștere „moderată” în trimestrul II al acestui an.
BNR avertizează asupra potențialului de creștere a inflației
În comunicatul de presă care a fost publicat după ședința de politică monetară a BNR, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 6,50%, se arată că „potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va rămâne fluctuantă în semestrul I 2025, continuând să se reducă în martie, pe o traiectorie mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2025, și urmând să consemneze în trimestrul II o creștere moderată”, arată analistul economic Radu Georgescu.
Evoluția, arată acestaa, are în vedere incertitudinile și riscurile crescute ce „decurg din evoluția viitoare a prețurilor energiei și alimentelor, inclusiv în contextul legislației în domeniu, dar și din măsurile de politică comercială adoptate de state dezvoltate, cu potențial impact asupra cotațiilor materiilor prime, precum și asupra prețurilor internaționale ale unor bunuri intermediare și finale, (…) în contextul politicii comerciale a administrației americane și al măsurilor adoptate ca răspuns de către alte state, de natură să afecteze mersul economiei globale și al comerțului internațional. (…) Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politică monetară ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.”
ROBOR la 3 luni a crescut marginal
Perspectiva evoluției negative a inflației și posibilitatea ca o primă tăiere a ratei de referință să întârzie, a ridicat marginal nivelului indicelui ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, de la 5,89 la 5,90%, arată Radu Georgescu.
Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.
Cursul euro a scăzut
Leul a profitat de o ușoară revenire a apetitului pentru risc iar cursul euro a scăzut de la 4,9774 la 4,9772 lei. Atrage atenția încercarea de forțare o depreciere a monedei naționale, cotația afișată înainte de deschiderea pieței locale fiind de 4,989 lei, spune analistul economic Radu Georgescu.
Finanțele s-au împrumutat luni cu 500 milioane lei, sumă egală cu cea programată, prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadența în iulie 2034 pentru care a acceptat să plătească o dobândă medie anuală de 7,22%.
Trezoreria a redeschis la începutul săptămânii și o emisiune de obligaţiuni scadentă în aprilie 2028. Valoarea programată a licitației a fost de 600 milioane lei, însă statul a atras doar 397 milioane lei iar randamentul mediu anual acceptat a fost de 7,10%.
Prețul gramului de aur a coborât
Tendința de depreciere a monedei americane s-a temperat, iar euro, care a urcat vineri la 1,1109 dolari, se tranzacționa marțea aceasta în culoarul 1,0878 – 1,0987 dolari. Această evoluție a ridicat cursul monedei americane de la 4,5431 la 4,5556 lei.
Moneda elvețiană a revenit în jurul pragului de 0,94 franci/euro, ceea ce a coborât media ei de la 5,3277 la 5,3084 lei. Lira sterlină și-a continuat procesul de scădere față de euro iar cursul ei a alunecat de la 5,8379 la 5,8053 lei, minim al ultimelor șapte luni.
Miercurea trecută, prețul gramului de aur a atins maximul istoric de 463,3913 lei. Următoarele ședințe au adus o scădere a prețului, la care au contribuit deprecierea monedei americane și a cotațiilor metalului galben în piețele specializate. Astfel, marțea aceasta prețul gramului a coborât de la 442,3381 lei la 440,1817 lei, în timp ce uncia se mișca între 2.976,80 și 3.021,70 dolari, arată Radu Georgescu.
Media monedelor din regiune se aprecia marginal, la 4,2946 zloți/euro, respectiv 407,95 forinți/euro. Bitcoin recupera o parte din pierderile din zilele precedente și fluctua între 78.819 și 80.817 dolari. Ethereum se mișca în culoarul 1.542 – 1.615 dolari.

Persoanele care au deja un permis de conducere auto nu vor mai da proba teoretică, în anumite condiții, la examenul de obținere a unui permis dintr-o categorie apropiată. Astfel, candidații care au promovat examenul teoretic pentru anumite categorii inferioare nu vor mai trebui să parcurgă din nou această etapă atunci când doresc să obțină pemisul pentru o categorie superioară.
Măsura este propusă într-un proiect analizat de Profit.ro și care urmărește simplificarea procedurilor administrative, reducerea timpului necesar obținerii permisului și eliminarea unor bariere birocratice inutile.
Se ELIMINĂ proba teoretică pentru unii posesori de permis auto
Vârsta minimă pentru obținerea pemiselor de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 și A sau B1, B este stabilită progresiv. Proba teoretică aferentă acestor categorii este însă identică ca structură, incluzând același număr de întrebări și aceleași domenii de examinare, arată inițiatorii proiectului. Cu toate acestea, în prezent, persoanele care doresc să obțină un pemis de conducere pentru o categorie superioară sunt obligate să susțină din nou examenul teoretic, chiar dacă au promovat anterior această probă pentru o categorie similară.
Ca urmare, proiectul prevede că ”persoanele care dețin permis de conducere categoria B1, obținut la vârsta de 16 ani sau 17 ani, sunt exceptate de la susținerea probei teoretice la obținerea permisului de conducere categoria B, fiind necesară promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte condiții prevăzute de lege”. Totodată, ”persoanele care au obținut permisul de conducere pentru categoria A1 și solicită obținerea categoriei A2 sau A, sunt exceptate de la susținerea probei teoretice, fiind necesară promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte condișii prevăzute de lege”, mai prevede proiectul.