Connect with us

ACTUALITATE

Grup de solidaritate civică la Cluj-Napoca pentru criza provocată de coronavirus. Fac cumpărături pentru vârstnici

Publicat


cozi supermarket

Trei asociații civice din Cluj-Napoca – Vedem Just, Civic Suport și Clujul Sustenabil au înființat la Cluj-Napoca grupul de solidaritate comunitară “Vă ajutăm din Cluj!”, considerând că în aceste vremuri de criză e nevoie de implicare și solidaritate.

Grupul are în prezent 450 de membri și reunește mai mulți cetățeni activi, iar pentru a evita propagarea virusului, grupul se organizează pe rețelele de socializare și exclusiv online.

”Principalul obiectiv al grupului este să organizeze eficient voluntari care să poată ajuta în perioada critică oameni în vârstă, persoane cu afecțiuni specifice ori familii cu copii care nu trebuie sau nu pot să iasă din locuințe pentru cumpărături sau medicamente. Va fi organizat un program de livrări la domiciliu, care să respecte aceste nevoi speciale și care să mențină siguranța atât a voluntarilor implicați, cât și a beneficiarilor”, au precizat reprezentanâții grupului.

Ce spun inițiatorii?

“Cumpărăturile vor fi plătite de solicitanți și se vor face în mare parte prin colaborarea cu câțiva furnizori din lanțul retail.”- spune Cami Gui, voluntar care asigură contactul cu retailerii din partea organizației Clujul Sustenabil.

“Pe lângă activitatea de aprovizionare, ne așteptăm să apară în timp și alte tipuri de nevoi, pentru care ne pregătim deja: procurarea și distribuția de echipamente de protectie, monitorizarea datelor persoanelor în carantină, discuții specifice cu autoritățile și ajutor oferit lor la cerere, chiar și o linie de consultații pe partea de anxietate și gestionarea stresului pentru medici. Știm de câteva planuri de sprijin existente ale altor organizații, cum ar fi CERT și Beard Brothers și intenționăm să comunicăm constant și să ne ajutăm reciproc în trecerea cu bine a acestei crize”. Ligia Măhălean, una din persoanele care au avut inițiativa constituirii acestui grup.

“Vrem să ajutăm instituțiile statului în această perioadă de criză. O rețea de voluntari precum cea a noastră poate fi un suport pentru măsurile luate de Guvern dacă e nevoie. Dar extrem de importantă este solidaritatea în comunitate pe care o vom construi pentru a combate infecția.” declară Cristi Danileț, reprezentant al asociației VeDem Just.

Cum pot fi contactați membrii grupului?

Voluntarii din grup vor discuta cu asociațiile de proprietari și vor distribui informații despre ajutorul pe care ei îl pot oferi persoanelor din categoriile menționate mai sus. Vor fi responsabili pe zone și vor să comunica cu cei aflați în nevoie, din zona lor.

Asigurarea unei activități fără riscuri și cu respectarea tuturor normelor de siguranță indicate de autorități se va face cu ajutorul Crucii Roșii și fiecare voluntar va trece printr-un instructaj specific.

Oricine este dispus să se implice și să ajute, o poate face pe Facebook în grupul ”Vă ajutăm din Cluj!”: https://www.facebook.com/groups/2550667518542414/ sau să contacteze persoanele din grupul de inițiativă: Daniel KLOYBER, Alina CHIRIAC, Cami GUI, Alexandra OANĂ, Carmen ȚURCANU, Paul PANAITESCU, Raluca Alexandra RADU, Cosmin STOENOIU, Ligia Roxana MĂHĂLEAN, Cristi DANILEȚ.

Grupul civic ”Vă ajutăm din Cluj!” face un apel de comunicare și colaborare către Direcția de Sănătate Publică, Prefectură, Primărie, Consiliul Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Ei își vor pune la dispoziție resursele de timp, implicare, cunoștințe, mașinile și disponibilitatea de a le folosi în sprijinul comunității.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Clujean, nemulțumit de modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu: Praful pune în pericol sănătatea elevilor!

Publicat

Un clujean reclamă praful de pe strada Mihail Kogălniceanu, zonă recent modernizată de administrația locală.

Un clujean acuză Primăria, pe rețelele de socializare, că nu a rezolvat problema prafului excesiv din zona străzii Mihail Kogălniceau, care pune în pericol sănătatea elevilor și a profesorilor din zonă.

„Dragă domnule Primar, nu ați rezolvat problema gravă generată de dumneavoastră odată cu modernizarea zonei Kogălniceanu. Este total inacceptabil ca să inhalăm noi și mai ales copii noștri de la Colegiul Emil Racoviță praful dumneavoastră”, transmite acesta într-o postare pe grupul de Facebook Clujul Civic.

Praf sufocant pe strada Mihail Kogălniceanu

Bărbatul reclamă că, în ciuda modernizării recente a zonei Kogălniceanu, soluțiile tehnice adoptate ar fi dus la apariția prafului care se ridică în aer, mai ales în zilele uscate, afectând calitatea aerului în proximitatea unităților de învățământ.

Strada Mihail Kogălniceanu a trecut printr-un amplu proces de reamenajare în cadrul unui proiect al Primăriei care viza transformarea zonei într-un spațiu pietonal la standarde europene.

Sesizări de la mai multe instituții

Clujeanul solicită Primăriei să trateze problema cu urgență. Potrivit acestuia, au fost transmise oficial plângeri legate de aerul irespirabil din zonă de către instituțiile din zonă: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul Teologic Reformat sau Filiala Cluj a Academiei Române.

„Am înțeles ca nu ați luat act de nenumăratele sesizări pe care primăria le-a primit legate de praful insuportabil de aici. Va invit să veniți să vă desfășurați activitatea aici în «aer liber» până la rezolvarea problemei. (…) Sesizările au fost făcute de către Colegiul Emil Racoviță, Liceul Teologic Reformat și Academia Română”, a mai arătat acesta.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Cireșe bio din Republica Moldova la târgul ”Produs de România” de la Cluj, mai ieftine decât cele ale USAMV

Publicat

De

cireșe

Un producător din raionul Hâncești din Republica Moldova a venit de la 500 de km distanță să vândă cireșe bio la târgul ”Produs de România” care a început, vineri, pe platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian” Cluj-Napoca.

Nicolai Tronciu a declarat pentru Cluj24 că cireșele au fost culese din livada proprie și a adus peste 20 de kg care aproape s-au vândut încă din prima zi.

”Am venit cu cireșe bio, culese din livada proprie, dar și cu vinuri din struguri proprii. Avem cultură eco, cu certificare. Cireșele le vând cu 10 lei caserola de 500 de gr, deci kilogramul este la 20 de lei.

Cireașa este un fruct care nu se păstează mult timp și nu le ținem prea mult, le dăm cu acest preț”, a spus Tronciu.

Aproape de standul fermierului din Republica Moldova este cel cu produse ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca unde kilogramul de cireșe se vinde cu 25 de lei.

La târgul ”Produs de România” sunt prezinți aproximativ 100 din mai multe județe ale țării, dar și din Republica Moldova.

Degustat și cumpărat

Vizitatorii pot degusta și cumpărapreparate tradiționale din carne și lapte (slănină, cârnați, jumări, caș proaspăt și brânzeturi maturate), produse apicole (miere, polen, lăptișor de matcă, faguri și ceară), dar și dulciuri de casă (turtă dulce, ciocolată, rahat, prăjituri tradiționale).

De asemenea, vor descoperi vinuri și țuică tradițională, produse din pește și păstrăv proaspăt, pâine de casă, gemuri, dulcețuri și sucuri naturale. Standurile artizanilor oferă costume populare lucrate manual, podoabe, obiecte din ceramică, pielărie și multe alte creații tradiționale.

Printre acestea, un meșter din Alba vinde tulnice din lemn la 900 de lei bucata, cu care se poate și cânta.

Pentru gurmanzi, oferta culinară este variată, de la grătare și bucate tradiționale până la langoși, kurtos-kalacs, palanețe, înghețată artizanală și sucuri naturale.

Spectacol folcloric

Târgul durează până duminică. În ultima zi, va avea loc un spectacol folcloric, iar pe scenă vor urca tinerii interpreți Maria Moldovan, Diana Moga, Alesia Rus, Raluca Drule, Teodora Nan, Adela Burcă, Ansamblul folcloric „Românașul” al UTCN, Ioana Breda Morar, Amalia Chiper Iurian, Petrică Mureșan, Oana Bozga Pintea, Cornel Borza, Mioara Velicu, Constantin Enceanu, Ana Ilca Mureșan și Deți Iuga.
Acompaniază Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Ediție-pilot de bugetare participativă, în două școli din Cluj-Napoca. Ce propuneri au adus elevii pentru școlile lor

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a organizat o primă ediție de bugetare participativă în școli, prin care s-au urmărit susținerea implicării elevilor în viața comunității și transformarea ideilor lor în proiecte concrete.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca, împreună cu Grupul Pont și Federația Tinerilor din Cluj, au organizat în perioada mai-iunie ediția pilot de bugetare participativă dedicată elevilor desfășurată în două școli gimnaziale: „Com’on Goga” și „Com’on Hațieganu”.

„Un colț de școală devine un colț de viitor”

Cele două școli din cartierul Mănăștur au fost selectate pentru a testa această idee de bugetare participativă în școli, în zona țintă a proiectului european Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods, coordonat de municipalitate prin programul NetZeroCities.

„Un colț de școală devine un colț de viitor. Mă bucur că elevii clujeni reușesc prin acest proces să îmbine energia cu creativitatea, mișcarea cu tehnologia, adică pregătesc terenul pentru viitor. Separat de faptul că îi premiem cu o sumă simbolică prin care să își implementeze ideile, ei învață niște aptitudini necesare mai târziu în viață, pentru facultate, pentru muncă, pentru implicarea în comunitate. Este un proces din care toată lumea are de câștigat: elevi, părinți, profesori, facilitatori, administrație, întreaga comunitate”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul festivității de premiere.

Sute de elevi implicați

Peste 370 de elevi au fost implicați în procesul de informare, ateliere de ideație și promovare a unor proiecte cu impact real asupra vieții școlare: idei verzi pentru spațiul școlar și comunitar, implicare civică, bugetare participativă.

Printre propunerile formulate s-au numărat:

  • spații verzi de relaxare
  • fântâni de apă
  • foișoare reamenajate
  • vestiare
  • ludoteci
  • ateliere de artă
  • stații de încărcare alimentate prin biciclete

Votul final a avut loc în 18 iunie, iar ceremoniile de premiere s-au desfășurat în cele două unități școlare: la Școala Gimnazială „Octavian Goga” în data de 18 iunie, respectiv la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” în data de 20 iunie. Peste 1.000 de elevi din cele 2 școli au fost implicați în procesul de vot.

Procesul de implementare și acordarea premiilor au fost susținute financiar prin proiectul Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods, în contextul implicării municipiului Cluj-Napoca în Misiunea Europeană pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030. În perioada următoare, un ghid despre întreaga desfășurare a procesului va fi realizat și făcut public, astfel încât oricine dorește să implementeze astfel de procese să le poată replica.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu de casă într-un sat clujean. Intervin patru autospeciale de pompieri ale ISU

Publicat

incendiu

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin și a Punctului de Lucru Florești intervin vineri pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Alunișu, comuna Sâncraiu.

”La fața locului au ajuns patru autospeciale pentru stingerea incendiilor, unde au găsit o casă și o anexă cuprinse în totalitate de flăcări. Totodată, focul era extins și acoperișul casei învecinate.
Echipajele operative au acționat pentru limitarea și lichidarea focarelor incendiului, reușind să împiedice propagarea acestora mai departe de limitele în care au fost găsite”, arată ISU Cluj.
Până în prezent nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar pompierii acționează în continuare pentru identificarea și stingerea focarelor ascunse.

incendiu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate