Connect with us

ACTUALITATE

Școală de vară ICDE: ”România și UE într-o lume a schimbărilor. Suntem pregătiți?”. Lansare carte despre războiul din Ucraina  

Publicat


icde

Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) Cluj-Napoca organizează în perioada 13-16 iulie a doua ediție a Școlii de vară, în parteneriat cu Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj și Centrul EUXGLOB.

Evenimentul va avea loc în sala Jean Monnet a Facultății de Studii Europene, participanții fiind înscriși în prealabil, fiidn vorba de cursanți – studenți și nu numai, inclusiv din afara Clujului.

Programul evenimentului

Joi, 13 iulie

9:00 – 10:00 Primirea și înregistrarea participanților (lobby Sala Jean Monnet)

10:00 – 10:15, Sala Jean Monnet – Deschiderea Școlii de vară

Mesaje de bun venit:

  • Conf. univ. dr. abilitat Adrian-Gabriel Corpădean, Decanul Facultății de Studii Europene
  • Prof. univ. dr. abilitat Valentin Naumescu, Președintele ICDE

10:15 – 11:30 Conf. univ. dr. abilitat Adrian-Gabriel Corpădean: UE și politica de extindere, în contextul războiului din Ucraina. Încurajări pentru reforme sau perspective realiste?

11:30 – 12:00 Pauză de cafea

12:00 – 13:15 Prof. univ. dr. abilitat Sergiu Mișcoiu: A preluat Franța rolul de lider strategic al UE? Președinția lui Macron, de la viziune la capacitatea de a reforma UE (prelegere și dezbatere în ajunul Zilei Naționale a Franței)

13:30 – 15:00 Pauză

15:00 – 16:15 Conf. univ. dr. Ana Pantea: Competiția geopolitică pentru Indo-Pacific: SUA-RPC-India-UE. Despre Dialogul Cvadrilateral de Securitate și răspunsul Chinei

16:15 – 17:45 Prof. univ. dr. abilitat Ovidiu Pecican: Războaie culturale sau doar opinii politice diferite? Suveraniști versus globaliști, anti-occidentali versus pro-occidentali, iliberali versus liberali, autoritariști versus democrați

17:45 – 19:00 – S.I. Dr. Ing. Dumitru Chisăliță: Să privim cu teamă sau cu încredere spre tematica Energiei în viitor?

Lansare de carte

Vineri, 14 iulie

9:00 – 10:15 Lector univ. dr. Dorin Popescu: Ce vrea Rusia și ce/cât poate să obțină? De la distopia imperialistă la eșecul strategic

10:15 – 10:45 Pauză de cafea

10:45 – 12:00 Conf. univ. dr. Silviu Nate: Relațiile UE-SUA, provocările și oportunitățile parteneriatului transatlantic

12.00 – 12.45: Lansarea celui de al doilea volum ICDE, Războiul. Consecințele invaziei rusești din Ucraina la nivel global, european și românesc (Coordonatori: Valentin Naumescu și Raluca Moldovan, Editura Presa Universitară Clujeană, 2023)

12:45 – 14:30 – Pauză

14:30 – 15:45 Conf. univ. dr. Raluca Moldovan: Turcia și Orientul Mijlociu în furtuna sistemului relațiilor internaționale

15:45 – 16:15 – Pauză de cafea

16:15-17:45 Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: Perspective economice la nivel mondial, european și românesc

17:45-19:00 Econ. Anca Dragu, senator: Tendințele economiei mondiale

Sâmbătă, 15 iulie

9:00 – 10:15 Romeo Stavăr, consul onorific al Franței la Constanța: Impactul războiului din Ucraina asupra transportului maritim (Marea Neagră) și fluvial (Dunăre)

10:15 – 11:30 Prof. univ. dr. abilitat Valentin Naumescu: 15 ani de la declanșarea Războiului lui Putin împotriva Occidentului și scenariile reconfigurării ordinii mondiale

11:30 – 12:00 Pauză de cafea

12:00 – 13:15 Prof. univ. dr. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford: Voci în Cenușă: Tragedia Greacă și Războiul din Ucraina

13:15 – 15:00 Pauză

15:00 – 16:15 Conf. univ. dr. Iulian Fota, secretar de stat în MAE: Este România pregătită, ca strategie și competențe, pentru întâlnirea cu lumea de mâine?

16:15 – 17:30 Nicu Ștefănuță, europarlamentar, Grupul Verzii: Perspectivele „politicilor verzi” ale UE – de la dorință la realitate

Duminică, 16 iulie

9:30 – 10:45 Prof. univ. dr. Dacian Dragoș: Dincolo de plagiate și topuri universitare – Etică, integritate, calitate și relevanță în domeniul academic

10:45 – 12:00 Judecător dr. Cristi Danileț: …Dar cu statul de drept și justiția cum rămâne, este totul rezolvat?

12:00 – 13:00 Conf. univ. dr. abilitat Adrian-Gabriel Corpădean (decanul Facultății de Studii Europene), prof. univ. dr. abilitat Valentin Naumescu (președintele ICDE), conf. univ. dr. Raluca Moldovan (manager de proiect Școala de vară): Înmânarea diplomelor de participare și închiderea Școlii de vară

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Publicat

De

Cum va fi vremea de 1 Mai la Cluj

Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai

În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.

Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:

  • 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
  • 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
  • 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
  • 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Publicat

Cauza morții Papei Francisc

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.

Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.

Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.

Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie în noaptea de Înviere. Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit

Publicat

Clujean ucis în Spania în noaptea de înviere

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.

Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.

Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit

Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.

Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.

Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.

Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Încep lucrările la PASAJUL centurii metropolitane a Clujului. Trafic DEVIAT în Florești

Publicat

De

Încep lucrările la pasajul din Florești

Constructorul se pregătește de începerea lucrărilor la pasajul centurii metropolitane a Clujului.

Astfel, începând de marți, traficul în Florești va fi deviat în zona Spitalului Regional de Urgență.

Alternativă de circulație în Florești

Începând de marți, 22 aprilie, ora 11.00, traficul va fi deviat pe o bretea, anunță primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu. Segmentul înlocuitor va avea tot două benzi de rulare nefiind astfel afectat traficul.

Odată cu deschiderea circulației în ambele sensuri pe strada Razoare, există posibilitatea de a evita acest tronson și de a ieși pe DN, fie lângă Metro, fie lângă Epinvest, a mai arătat primarul.

Centura metropolitană va decongestiona traficului pe cea mai aglomerată arteră din România.

Se lărgește drumul la 6 benzi

După construirea pasajului din zona viitorului Spital Regional de Urgență, se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi, a anunțat recent și primarul Clujului, Emil Boc.

Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului 2025.

Foto: Primăria Florești

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate