Connect with us

ACTUALITATE

GALERIE FOTO: PANTEONUL TRANSILVANIEI. Nestemata din centrul Clujului, cu adevărate monumente de artă

Publicat


1 capela

Cimitirul Hajongard/ Házsongárd sau Cimitirul Central se află pe lista obiectivelor turistice recomandate celor care ajung la Cluj, cu monumente impresionante, adevărate opere de artă, cu alei umbrite și arhitectură de foarte bun gust.

Trecând peste durerea celor pierduți pentru totdeauna, o plimbare prin Cimitirul Central sau Cimitirul Mare din Cluj te poate surprinde: orașul celor trecuți la Ceruri îți poate oferi liniștea spirituală de care ai nevoie dacă trăiești într-un loc aglomerat și trepidant precum e Clujul.

3

Stiluri arhitecturale în Cimitirul Central

Monumentele funerare din Cimitirul Central îmbină diferite stiluri arhitecturale: baroc, eclectic, neogotic, neo-renascentist, neoclasic, neobaroc și Art Nouveau.

capela cavou

„Cea mai veche piatră din Cimitirul Hajongard este din 1599, o piatră funerară mică, a lui Felten Waida, un sas, dar se pare că ar fi fost mutată acolo de undeva. Sunt aşa numitele pietre cu streaşină, caracteristice secolului al XVI-lea”, explica în presa locală istoricul clujean Vladimir Bogosavlievici.

11

E drept: cu cât monumentele funerare sunt mai vechi, arhitectura e mai spectaculoasă, mai surprinzătoare. Cu cât sunt mai noi (și-n special după 1947, după venirea regimului comunist la putere), cu atât ele scad în estetică sau frumusețe.

2

Numele Cimitirului Hajongard / Házsongárd vine, cel mai probabil, din limba germană: „Hasengarten” sau Házsongárd în maghiară. În traducere: „Grădina cu iepuri”. O altă variantă  plauzibilă ca sursă etimologică ar fi cuvântul „Haselgarten”: „Grădină cu aluni”. Nu se știe data exactă a edificării lui, cum nu se știe nici câte mii de persoane sunt înmormântate aici.

Cimitirul Central, Panteonul Transilvaniei

Pe de altă parte, probabil că după Cimitirul Belu din București, în Cimitirul Central sunt înmormântate cele mai importante personalități din aproape toate domeniile: oameni politici și familii nobiliare, savanți, artiști, profesori, academicieni, muzicieni, arhitecți, medici, militari de carieră etc. Iar granița etnică și religioasă nu există.

4

„Cimitirul Házsongárd este considerat, pe bună dreptate, Panteonul Transilvaniei, întrucât în niciun alt cimitir nu găsim înmormântate atât de multe persoane importante.

Practic, cea mai mare parte a personalităţilor care au marcat viaţa culturală , artistică, politică şi ecleziastică, nu numai a Clujului, ci şi a Transilvaniei, este înmormântată aici”, spunea istoricul clujean Lukacs Jozsef.

6

Personalități înmormântate în Cimitirul Central

Aici sunt înmormântați membrii unor familii princiare și nobiliare precum Bánffy, Kendeffy, Teleki, Bethlen sau Apor, dar și savantul Emil Racoviță.

emil racovita

Tot aici își găsesc odihna veșnică profesori și academicieni precum Sámuel Brassai, Constantin Daicoviciu, Janos Apaczai Csere, Emil Isac, Adrian Marino, Ion Agârbiceanu etc.

7

Dar și medici iluștri precum Iuliu Haţieganu, Leon Danielo, Dominic Stanca, politicieni și primari ai Clujului precum  Nicolae Drăganu (primul primar român al Clujului), Theodor Mihali de Prislop, Imre Mikó etc.

5

Primul director al Conservatorului din Cluj, Gheorghe Dima, compozitorul, baritonul și, totodată, directorul Operei Române din Cluj, Nicolae Bretan, tenorul Alexandru Racolța și sculptorul Virgil Fulicea sunt și ei înmormântați aici.

1 buna

dominic stanca

8

O plimbare prin Cimitirul Central, fără a avea obligația morală de a așeza o floare sau o lumânare la căpătâiul celui/celei drag/dragi, te liniștește și te face, parcă, mai înțelegător.

Așa că rupe-ți un pic din timpul pentru mall și fă o plimbare prin Cimitirul Central (Hajongard). O să fii surprins ce frumuseți arhitecturale ascunde acest loc.

Program de vizită în Cimitirul Central:

Vara (între 1 aprilie și 15 noiembrie): de la 08.00 la 21.00.

Iarna (între 16 noiembrie și 31 martie): de la 08.00 la 17.00.

orar

 

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

26 OCTOMBRIE: Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir. LA MULȚI ANI clujenilor care poartă numele Dumitru

Publicat

dumitru

Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc în 26 octombrie pe Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtor de mir şi mare făcător de minuni. Acesta este considerat în tradiţia populară, ocrotitorul gospodăriilor şi a căminului familial. Cluj24 urează La mulți ani clujenilor care poartă numele Dumitru.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru

Sâmedru este numele popular al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Tradiţia orală îl consideră patronul caselor, al păsărilor, animalelor şi deopotrivă garantul soroacelor.

În popor, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, se aprindeau focuri în diferite locuri, pentru a alunga spiritele rele, care se considera că bântuie zonele respective.

Cele mai potrivite locuri pentru aceste acţiuni de „purificare”, erau cele din învecinătatea apelor, răspântiile şi în mijlocul satului. Aceste focuri erau cunoscute sub denumirea de „focurile lui Sânmedru”.

Copiii şi tinerii săreau peste vâlvătaia focului, în scop purificator şi de întremare, iar apoi, luau cu ei tăciuni şi-i aruncau prin livezi, pentru a spori rodul pomilor în anul viitor.

În ziua de 26 octombrie, după ce se întorceau de la biserică, femeile văduve  împărţeau daruri dedicate sufletelor morţilor (grâu fiert, colaci rituali, unt, brânză, lapte, nuci, prune uscate) rostind incantaţii şi rugăciuni pentru iertarea sufletelor celor trecuţi dincolo.

Ziua vânzărilor

Sărbătoarea Sfântului Dumitru, are conotaţii importante şi pentru păstori, în această zi, ciobanii puteau afla mersul vremii. Ei îşi aşează dulama în mijlocul oilor şi se uită ce oaie se aşează pe ea. Dacă se va aşeza o oaie neagră, e semn că iarna va fi bună, iar dacă se aşează o oaie albă, iarna va fi aspră.

Sfântul Dimitrie este considerat tutelarul iernii, existând credinţa că în această zi, căldura „intră în pământ” şi gerul începe să-şi facă simţită prezenţa.

În credinţa populară mai există şi ideea  că Sfântul Dimitrie ar fi cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Ziua Sfântului Dumitru mai era considerată, pe vremuri, ziua în care se tocmeau târguri şi vânzări, precum se şi stricau învoieli făcute pe timpul

Sursa: Alba24

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele evenimente locale din ultimele 24 de ore:

LIVE VIDEO Ceremonie militară de Ziua Armatei Române în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca

Electric Castle primește statutul de Superbrand. Organizatori: Vom continua să surprindem iubitorii de festivaluri

VIDEO FOTO Coadă la maratonul de VACCINARE de la Spitalul Militar Cluj-Napoca. Zeci de clujeni, la prima DOZĂ

ACCESUL în Primăria Cluj-Napoca se poate face și pe bază de TEST Covid. Cum se eliberează CERTIFICATELE de naștere și deces

Halep: Este foarte trist să jucăm fără SPECTATORI la Transylvania Open de la Cluj. Va lipsi ENERGIA publicului

Citește mai departe

ACTUALITATE

ATENȚIE Marți se ia GAZUL pe câteva străzi din TURDA

Publicat

De

Delgaz Grid a finalizat o lucrare importantă de investiții în municipiul Turda care a constat în înlocuirea conductelor și branșamentelor  de gaze naturale pe o lungime de 3 kilometri, valoarea investiției fiind de 1,2 milioane lei.

Pentru a cupla noile conducte și branșamente la rețeaua de distribuție gaze naturale, compania este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale marți, 26 octombrie, între orele 09.00-18.00, pe străzile: Tineretului, Armoniei, Mihai Viteazu (parțial), Macilor (parțial), Calea Victoriei (parțial) și George Călinescu (parțial).

 Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Moderna afirmă că vaccinul său anti-COVID-19 protejează şi este sigur pentru copiii mici

Publicat

De

Reprezentanții Moderna au declarat luni că vaccinul anti-COVID-19 produs de companie a generat un răspuns imunitar puternic la copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani şi că intenţionează să prezinte în curând datele autorităţilor de reglementare la nivel mondial.

Cei de la Moderna au declarat că vaccinul în două doze a generat anticorpi neutralizanţi ai virusului la copii, iar siguranţa a fost comparabilă cu cea observată anterior în studiile clinice efectuate pe adolescenţi şi adulţi. Aceștia au citat date provizorii care nu au fost încă revizuite de colegi, potrivit Reuters.

Moderna a precizat că, în cadrul studiului său cu 4.753 de participanţi, efectele secundare au fost în cea mai mare parte de gravitate uşoară până la moderată. Cele mai frecvente efecte secundare au fost oboseala, durerile de cap, febra şi durerile la locul injecţiei.

Comunicatul companiei nu a dezvăluit nicio informaţie nouă despre cazurile de inflamaţie cardiacă numită miocardita, un efect secundar cunoscut al vaccinurilor cu ARNm.

Deşi copiii rareori se îmbolnăvesc grav sau mor din cauza COVID-19, unii dezvoltă complicaţii rare, iar cazurile la cei nevaccinaţi au crescut din cauza variantei contagioase Delta. De asemenea, copiii pot răspândi virusul, infectându-i pe cei care nu sunt protejaţi de vaccinuri.

Vaccinul Moderna anti-COVID-19 este autorizat pentru adulţii cu vârsta de peste 18 ani şi aşteaptă un răspuns la cererea sa din iunie pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

Acesta se află în urma rivalilor Pfizer şi BioNTech, al căror vaccin a fost autorizat pentru copiii de peste 12 ani începând cu luna mai. Un grup de consilieri externi ai Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA se va reuni marţi pentru a decide dacă va recomanda vaccinul Pfizer la copiii cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate