Connect with us

ACTUALITATE

GALERIE FOTO: PANTEONUL TRANSILVANIEI. Nestemata din centrul Clujului, cu adevărate monumente de artă

Publicat


1 capela

Cimitirul Hajongard/ Házsongárd sau Cimitirul Central se află pe lista obiectivelor turistice recomandate celor care ajung la Cluj, cu monumente impresionante, adevărate opere de artă, cu alei umbrite și arhitectură de foarte bun gust.

Trecând peste durerea celor pierduți pentru totdeauna, o plimbare prin Cimitirul Central sau Cimitirul Mare din Cluj te poate surprinde: orașul celor trecuți la Ceruri îți poate oferi liniștea spirituală de care ai nevoie dacă trăiești într-un loc aglomerat și trepidant precum e Clujul.

3

Stiluri arhitecturale în Cimitirul Central

Monumentele funerare din Cimitirul Central îmbină diferite stiluri arhitecturale: baroc, eclectic, neogotic, neo-renascentist, neoclasic, neobaroc și Art Nouveau.

capela cavou

„Cea mai veche piatră din Cimitirul Hajongard este din 1599, o piatră funerară mică, a lui Felten Waida, un sas, dar se pare că ar fi fost mutată acolo de undeva. Sunt aşa numitele pietre cu streaşină, caracteristice secolului al XVI-lea”, explica în presa locală istoricul clujean Vladimir Bogosavlievici.

11

E drept: cu cât monumentele funerare sunt mai vechi, arhitectura e mai spectaculoasă, mai surprinzătoare. Cu cât sunt mai noi (și-n special după 1947, după venirea regimului comunist la putere), cu atât ele scad în estetică sau frumusețe.

2

Numele Cimitirului Hajongard / Házsongárd vine, cel mai probabil, din limba germană: „Hasengarten” sau Házsongárd în maghiară. În traducere: „Grădina cu iepuri”. O altă variantă  plauzibilă ca sursă etimologică ar fi cuvântul „Haselgarten”: „Grădină cu aluni”. Nu se știe data exactă a edificării lui, cum nu se știe nici câte mii de persoane sunt înmormântate aici.

Cimitirul Central, Panteonul Transilvaniei

Pe de altă parte, probabil că după Cimitirul Belu din București, în Cimitirul Central sunt înmormântate cele mai importante personalități din aproape toate domeniile: oameni politici și familii nobiliare, savanți, artiști, profesori, academicieni, muzicieni, arhitecți, medici, militari de carieră etc. Iar granița etnică și religioasă nu există.

4

„Cimitirul Házsongárd este considerat, pe bună dreptate, Panteonul Transilvaniei, întrucât în niciun alt cimitir nu găsim înmormântate atât de multe persoane importante.

Practic, cea mai mare parte a personalităţilor care au marcat viaţa culturală , artistică, politică şi ecleziastică, nu numai a Clujului, ci şi a Transilvaniei, este înmormântată aici”, spunea istoricul clujean Lukacs Jozsef.

6

Personalități înmormântate în Cimitirul Central

Aici sunt înmormântați membrii unor familii princiare și nobiliare precum Bánffy, Kendeffy, Teleki, Bethlen sau Apor, dar și savantul Emil Racoviță.

emil racovita

Tot aici își găsesc odihna veșnică profesori și academicieni precum Sámuel Brassai, Constantin Daicoviciu, Janos Apaczai Csere, Emil Isac, Adrian Marino, Ion Agârbiceanu etc.

7

Dar și medici iluștri precum Iuliu Haţieganu, Leon Danielo, Dominic Stanca, politicieni și primari ai Clujului precum  Nicolae Drăganu (primul primar român al Clujului), Theodor Mihali de Prislop, Imre Mikó etc.

5

Primul director al Conservatorului din Cluj, Gheorghe Dima, compozitorul, baritonul și, totodată, directorul Operei Române din Cluj, Nicolae Bretan, tenorul Alexandru Racolța și sculptorul Virgil Fulicea sunt și ei înmormântați aici.

1 buna

dominic stanca

8

O plimbare prin Cimitirul Central, fără a avea obligația morală de a așeza o floare sau o lumânare la căpătâiul celui/celei drag/dragi, te liniștește și te face, parcă, mai înțelegător.

Așa că rupe-ți un pic din timpul pentru mall și fă o plimbare prin Cimitirul Central (Hajongard). O să fii surprins ce frumuseți arhitecturale ascunde acest loc.

Program de vizită în Cimitirul Central:

Vara (între 1 aprilie și 15 noiembrie): de la 08.00 la 21.00.

Iarna (între 16 noiembrie și 31 martie): de la 08.00 la 17.00.

orar

 

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 2.400 de permise reţinute pentru depăşirea vitezei. 2.169 de şoferi au depăşit viteza cu peste 50 km/h, 268 cu peste 70

Publicat

De

viteza 230

Peste 2.400 de permise de conducere au fost reţinute, în doar o săptămână, pentru depăşirea limitei de viteză, în cadrul acţiunii ‘Speed’, a informat, joi, Inspectorul General al Poliţiei Române.

Potrivit unui comunicat al IGPR transmis AGERPRES, în perioada 8-14 august, conform Programului Operaţiunilor Europene 2022 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), a fost desfăşurată acţiunea Speed, destinată impunerii respectării regimului legal de viteză.

În cadrul acţiunii desfăşurate, poliţiştii rutieri au acţionat în perioada 8 – 14 august 2022 cu echipamentele de supraveghere a traficului rutier şi măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea Poliţiei Române.

În cadrul acţiunii, arată sursa citată, au fost controlate 37.979 de autovehicule şi aplicate 21.113 sancţiuni contravenţionale, pentru încălcarea regimului legal de viteză, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/ 2002, privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

‘Totodată, au fost reţinute 2.437 de permise de conducere pentru nerespectarea regimului legal de viteză, dintre care 2.169 pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/ ha vitezei maxime legale admise şi 268 pentru depăşirea cu mai mult de 70 km/ ha vitezei maxime legale admise’, se precizează în comunicat. AGERPRES
drmax.ro/

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Peste 50 de trupe din 14 țări vor concerta la Jazz in the Park de la Cluj-Napoca

Publicat

De

shay hazan

Jazz in the Park încheie seria anunțurilor despre lineupul festivalului cu 26 de artiști noi, dublând astfel numărul trupelor prezente pe scenele din Parcul Etnografic Cluj în 1-4 septembrie.

Cei care se alătură lineupului deja anunțat sunt Skalpel (PL), Shay Hazan (IL), Guts (FR), Andi Moisescu (RO), Anna Hauss (DE), Koszika Jazz Folk Duo (RO), Edina & Friends (RO), Alex Cos & Alex Munte Duo (RO), Purple Jam (RO), Sidewalk Troubadours (RO), Yesterdays (RO), Iulian Matei (RO), Bogdan Vaida (RO), Funk You! (RO), precum și artiștii VRTW: Ezirk, Iorga, Bully, UFe, Karak, Puiu, Socol, împreună cu Dodo, The Electors, Lazy Boys (Dubase & Rogvaiv) și DJ Klaus EB.

jazz in the park lineup final

jazz in the park lineup final

Cel mai complex lineup

„Am ajuns la forma finală de festival și sunt foarte optimist de ce-a ieșit. Este probabil cel mai complex lineup pe care l-am realizat până acum. De asemenea, vom folosi în festival fiecare colțișor din Parcul Etnografic. Publicul să se aștepte la un eveniment simplu, frumos, îngrijit și relaxant.

Îmi doresc foarte mult să iasă bine, cu atât mai mult cu cât toți din echipă vedem acest eveniment drept revenirea la normal. Sperăm să vină cât mai multă lume și abia așteptăm să vă fim gazde”, a spus Alin Vaida, directorul festivalului.

Odată cu finalizarea lineupului, organizatorii Jazz in the Park prezintă publicului și programul pe zile. Astfel, prima zi a festivalului – joi, 1 septembrie – îi aduce în fața iubitorilor de jazz pe The Comet is Coming, Mircea Tiberian Trio, Shay Hazan, Trigon, Bogdan Vaida, Răzvan Petrache Trio, Andrei Petrache Trio, Dodo, Ezrik și Iorga.
drmax.ro/

Cine cântă

Vineri, 2 septembrie, este ziua în care publicul prezent la Jazz in the Park  îi va putea asculta pe Yussef Dayes, Erik Truffaz Quartet, Amadou&Mariam, Luiza Zan Duo, Marta Popovici, Anna Hauss, Jazzbois, Purple Jam, Sidewalk Troubadours, Guts, The Electors și Bully.

Asaf Avidan, Avishai Cohen Quartet, Skalpel, Apifera, Mădălina Pavăl Orchestra, Ganna, 7th Sense, Alex Cos & Alex Munte Duo, Zaharenco, Funk You!, Lazy Boys, UFe și Karak sunt artiștii care vor urca sâmbătă, 3 septembrie, pe scenele din Parcul Etnografic.

Festivalul se va încheia duminică, 4 septembrie, cu concertele lui Dhafer Youssef, Roberto Fonseca Trio, Teodora Enache-Brody, Elena Mîndru Quartet, London Afrobeat Collective, Blazzaj, Koszika Jazz Folk Duo, Edina & Friends, Maria Șimandi, Andi Moisescu, Iulian Matei, DJ Klaus EB , Puiu și Socol.

Scene și bilete

Toți acești artiști vor concerta pe cele cinci scene ale festivalului, din care patru – Church Stage, Backyard Stage, Young Stage și Vinyl Stage – se găsesc în perimetrul Parcului Etnografic, iar cea de-a patra – Night Stage – se află în exterior, în imediata apropiere a intrării laterale în Parc. Această scenă este dedicată mai ales artiștilor DJ.

Accesul la festival se face pe baza biletelor și abonamentelor puse în vânzare online pe iabilet.ro, pe iabilet.ro/retea și pe www.jazzinthepark.ro.

Biletele de o zi și abonamentele acoperă participarea și la concertele de pe Night Stage, chiar dacă scena nu este în interiorul Parcului. Cei care doresc să participe doar la concertele de la această scenă o pot face pe baza unui bilet de o zi. Biletele se vor putea cumpăra și de la fața locului, însă pentru evitarea cozilor, organizatorii recomandă cumpărarea lor din timp.

Pentru ca publicul să se poată bucura la maximum de experiența Jazz in the Park așa cum și-o doresc organizatorii, capacitatea Parcului Etnografic a fost limitată la 5.000 persoane. Copiii sub 14 ani pot intra gratuit, dar trebuie să fie însoțiți de minimum un adult posesor al unui abonament sau al unui bilet valabil pentru ziua respectivă. Informații despre prețul biletelor se găsesc aici.

Despre Jazz in the Park

Jazz in the Park este un festival de jazz contemporan fondat în 2013 și care a adus până acum la Cluj peste 300 de concerte de jazz cu artiști de pe aproape toate continentele, devenind foarte repede unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen.

Pe scenele lui au concertat artiști precum Marcus Miller, Judith Hill, Ghost Note, Richard Bona, Bill Laurance, Dhafer Youssef, Robert Glasper, Nouvelle Vague sau Hindi Zahra. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei ’’Best Small European Festival’’ la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards, devenind astfel primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. Din 2018, festivalul Jazz in the Park este membru al European Jazz Network.

Citește mai departe

EVENIMENT

Meciul NK Maribor-CFR Cluj din Conference League va fi transmis la TV

Publicat

Meciul NK Maribor-CFR Cluj din play-off-ul Conference League ce va avea loc joi seara de la 21.15 va fi, în cele din urmă, televizat.

Digi Sport 2 și Prima Sport 2 sunt posturile care vor transmite partida.

Citește mai departe

EVENIMENT

De ce a MURIT gravida de 21 de ani la Neurochirurgie Cluj. MEDICII au făcut tot posibilul să o salveze dar nu au reușit

Publicat

De

timeea

Tănăra Timeea, în vârstă de 21 de ani, gravidă în luna a 3-a, a murit miercuri în urma unei tromboze venoase, medicii de la Secția de Neurochirurgie Cluj făcând tot posibilul să îi salveze viața, însă, din păcate, nu au reușit. 

”Pacienta în vârsta de 21 de ani a ajuns in stare critică la UPU, în data de 7 august 2022, în comă vasculară profundă, cu diagnosticul de tromboză venoasă cerebrală diseminată.

Citește și FOTO. Tânăra de 21 de ani, gravidă în luna a 3-a, a MURIT la Neurochirugie Cluj. Medicii nu i-au putut salva viața

A fost preluată pentru îngrijiri în Secția ATI Neurochirurgie. Echipa medicală a făcut tot ceea ce a fost posibil pentru salvarea pacientei, din păcate nu s-a putut efectua intervenție chirurgicală în acest caz din motive obiective care au ținut de starea pacientei.

În data de 17 august s-a inregistrat decesul pacientei”, au spus reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca.

Timeea era din comuna Bonțida.
drmax.ro/

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate