EVENIMENT
Gala de Crăciun la Cluj a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer, ”Temerarii”. Asociația ”Little People”, la 20 de ani
În perioada 16 -18 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui 200 dintre tinerii supraviețuitori de cancer, membri ai Comunității ”Temerarii – Comunitatea Națională a Tinerilor Supraviețuitori de Cancer”, care astăzi numără peste 900 de tineri învingători.
”Evenimentul marchează 20 de ani de activitate ai asociației în sprijinul copiilor afectați de cancer din România și reuninea națională a tinerilor supravițuitori de cancer, cu vârste cuprinse între 18-35 de ani, după doi ani de pandemie în care întâlnirile au avut loc în mediul online.
Pe lângă tinerii supraviețuitori de cancer din Republica Moldova care an de an s-au alăturat acestui eveniment, în premieră la eveniment vor participa și tineri supraviețuitori de cancer din Ucraina”, arată organizatorii.
Punctul culminant al întâlnirii va fi mult Gala de Crăciun care va avea loc în data de 17 decembrie, începând cu orele 19.30, la Hotel Radisson Blu.
Seminarii coordonate de pacienți
Anterior Galei, în data de 17 decembrie, tinerii vor participa la 3 seminarii desfășurate simultan, coordonate de pacienți, despre:
- Fertilitate și viață de familie
- Advocacy – Drepturile pacienților cu dizabilități și Dreptul de a fi uitat
- Sănătatea Mintală – Programul ,,Sunt OK!”
Toate aceste teme sunt în acord cu punctele cheie aduse în discuție de reprezentanții comunității Temerarii în Parlamentul European încă din momentul consultărilor publice referitoare la Planul European de Combatere a Cancerului.
Temerarii, marcă înregistrată
Temerarii este acum marcă înregistrată și un nume asociat supraviețuirii, un exemplu de implicare activă și un important sprijin pentru tinerii învingători care au nevoie în continuare de susținere. Dezvoltarea primelor campanii de comunicare a mesajului supraviețuirii, contribuția adusă în dezvoltarea materialelor și instrumentelor terapeutice folosite de specialiștii Little People în spital, reprezentanța la nivel european, advocacy pentru drepturile pacienților, premiile câștigate în competiții care valorifică implicarea socială și voluntariatul sunt doar câteva dintre reușitele acestei comunitățicare au schimbat total percepția asupra supraviețuirii în România.
Despre Asociația Little People România
Cu o experiență de 20 de ani în programe de suport psihosocial, asociația înființată la Cluj-Napoca în 1996, oferă o serie de servicii de înaltă calitate, evenimente complexe pentru tinerii supraviețuitori de cancer, profesionalism în coordonarea voluntarilor, sprijin material al secțiilor din spital, grijă și implicare constantă din partea unei echipe dedicate.
Programul de suport al pacienţilor a fost elaborat pentru a crea un standard de calitate a intervențiilor psihosociale oferite în sprijinul copiilor, tinerilor bolnavi de cancer și familiilor acestora.
De-a lungul celor 20 de ani de experiență, a adus tehnologia digitală în interiorul spitalelor pentru a fi la îndemâna pacienților în procesul de educație și suport emoțional, a creat un kit terapeutic pentru fiecare dintre cei peste 2000 de copiii și adolescenți bolnavi de cancer cu care lucrăm anual și a introdus soluții inovative de tipul aplicațiilor mobile și serviciilor de teleterapie.
900 de membri
În 2006, Asociația Little People a înființat Clubul Temerarii® – Comunitatea Națională a Tinerilor Români Supravițuitori de Cancer – ce numără astăzi, peste 900 de membri, devenind prin urmare cel mai mare grup activ de sprijin reciproc în rândul adolescenților și al tinerilor adulți afectați de cancer și totodată una dintre cele mai active comunități de acest gen din Europa.
Prin intermediul Clubului Temerarii, Asociația Little People oferă suport atât tinerilor care au finalizat tratamentul cât și fraților și surorilor acestora, asigurând susţinere reciprocă şi facilitând reintegrarea lor reuşită în viaţa de adolescent sau tânăr adult după tratament.
Grupul pune la dispoziția membrilor oportunități de autodezvoltare, socializare, prietenie, focus-grupuri, orientare în carieră, precum și o serie de evenimente extraordinare organizate anual: Tabăra de Vară Temerarii și Gala de Crăciun. Acest lucru le oferă un puternic sentiment de apartenență și suport real din partea unor tineri care au trecut prin experiențe similare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
PSD Cluj: Educația copiilor noștri, prioritate nu sacrificiu! Educația nu trebuie sacrificată pentru lipsa de viziune! (PE)
Situația privind desființarea ciclului primar (clasele 0-IV) de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a generat o profundă îngrijorare în rândul părinților și al cadrelor didactice din Cluj-Napoca.
Această decizie, care riscă să afecteze iremediabil viitorul copiilor, este rezultatul lipsei unei planificări responsabile. Într-un oraș care se dorește a fi un exemplu de modernitate și performanță, astfel de situații sunt de neconceput!
„Cerem anularea imediată a deciziei”
Doamnă Marinela Marc, în calitate de inspector general, aveți obligația de a interveni de urgență pentru a remedia această problemă. Cerem anularea imediată a deciziei de desființare a ciclului primar de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, în cel mai scurt timp pentru evitarea unor noi decizii de acest fel, care să pună în pericol și alte școli.
Inspectoratul Școlar are datoria de a preveni astfel de crize și de a asigura un mediu educațional adecvat pentru toți elevii din județ.
Există soluții, cum ar fi clădirea BCR de pe Barițiu
Domnule Emil Boc, Clujul are nevoie de școli, nu de promisiuni! Solicităm ca administrația locală să investească în construcția de noi unități de învățământ, nu să le închidă! Iar, dacă nu sunteți în stare să le construiți, există soluții pragmatice precum reconversie de spațiu pe clădirile achiziționate de primărie, cum ar fi clădirea BCR de pe Barițiu.
Educația copiilor nu poate fi sacrificată din cauza indiferenței sau a lipsei de viziune. PSD Cluj se alătură părinților și cadrelor didactice în această luptă pentru viitorul educației. Într-un oraș de „5 stele”, elevii nu trebuie să fie victimele unor decizii administrative nepăsătoare.
Facem un apel ferm către dumneavoastră să găsiți soluții reale și imediate. Clujul merită școli moderne și funcționale, iar copiii noștri merită, în 2024, un mediu educațional sigur, adecvat și bine gestionat, nu să fie victimele incompetenței și indiferenței administrative.
CMF: 11240017
EVENIMENT
Răzvan Ciortea, senator PSD: Primul centru non psihiatric pentru adicții se va deschide la Cluj (PE)
Joi, 21 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, a avut loc evenimentul de lansare a campaniei ”Fii informat. Viitorul îți va mulțumi!”, susținută de Răzvan Ciortea, senator PSD și candidat la Camera Deputaților.
Evenimentul a reunit peste 150 de participanți – tineri, părinți, cadre didactice, psihologi, specialiști din domeniu și reprezentanți ai ONG-urilor naționale și internaționale.
Primul centru non psihiatric pentru adicții se va deschide la Cluj
Scopul principal a fost crearea unui cadru de dialog deschis asupra provocărilor generate de consumul de substanțe adictive și identificarea unor soluții aplicabile atât pentru prevenirea consumului, cât și pentru reducerea impactului acestuia asupra familiilor și comunității.
Prezența senatorului Răzvan Ciortea a fost o garanție a faptului că toate aceste eforturi de a găsi cele mai bune soluții nu vor fi zadarnice, ci vor reprezenta puncte de plecare pentru politici publice coerente într-un domeniu de maximă importanță pentru noi toți.
Un angajament pentru viitorul generațiilor tinere
”Consumul de droguri nu este doar despre cei care, dintr-un motiv sau altul, ajung să facă acest pas. Este și despre părinții care nu mai știu cum să își ajute copiii, despre profesorii care observă schimbări, dar nu au resursele sau instrumentele necesare pentru a interveni, despre prietenii care vor să ajute, dar nu știu cum: consumul de droguri nu este doar o chestiune de trafic sau de legi.
Este o problemă personală, care atinge familii întregi, comunități, întreaga societate. De la nivel micro, la nivel macro, adicțiile reușesc să fure sau să răpească din esența noastră lucruri pe care este greu să le mai reparăm. Este vorba despre relații pierdute, oportunități ratate, despre oameni care simt că nu mai au scăpare. Trebuie să vorbim deschis despre aceste probleme care ne afectează sistemic.
Drogurile distrug vieți! Trebuie să fim uniți în efortul de a schimba ceva până nu este prea tărzu. Puterea stă în cunoaștere, iar educația rămâne cea mai eficientă formă de prevenție. Simplul fapt că sunteți astăzi aici arată că vă pasă, că sunteți deschiși să înțelegeți și să acționați pentru un viitor mai sigur – atât pentru voi, cât și pentru cei dragi vouă. Demonstrați curiozitate, implicare și dorința de a face parte dintr-un proiect care poate schimba destine”, a spus Răzvan Ciortea.
”Este nevoie de mult suport specializat”
Gabriela Groza, lector și psiholog expert juridicar a pus accentul pe schimbările pe care le produce consumul de droguri în comportamentul social al tinerilor, dar și pe adevăratele drame din familiile acestora.
”Este nevoie de mult suport specializat pentru a depăși aceste momente traumatice, pentru a reveni la o viață normală. Pe modul de ajutor, modul în care putem răspunde unor întrebări și nevoi atât de importante ale copiilor noștri.
Pe lângă identificarea comportamentelor de risc, este important să avem cunoștințe despre substanțele la care adolescenții se pot expune”, a spus aceasta.
În acest sens, președintele AMA Antidrog Cluj a venit în sprijinul participanților pentru a prezenta care sunt principalele tipuri de substanțe consumate, riscurile asociate acestora, metodele de prevenție și soluțiile pentru gestionarea situațiilor de criză.
Un proiect unic pentru Cluj – Centrul non-psihiatric de tratare a adicțiilor
Președintele Narconon Sud Europa, Giovani Citterio, a făcut un anunț important: va deschide în România primul centru non-psihiatric de tratare a adicțiilor de droguri și alcool din România
”Acest centru va reprezenta un loc dedicat tratamentului și reintegrării sociale a celor care se confruntă cu adicții. Vom oferi un mediu sigur, unde pacienții vor beneficia de sprijin personalizat și metode moderne,bazate pe empatie și reabilitare, pentru a-și construi un nou început,” a declarat Giovanni Citterio.
Narconon, organizația internațională care susține acest proiect, aplică o metodologie distinctă, axată pe eliminarea definitivă a dependenței, fără utilizarea medicamentelor substitutive. Programul se concentrează pe furnizarea instrumentelor necesare participanților pentru a înțelege și depăși dependența, punând un accent deosebit pe educație și prevenirea recăderilor.
Centrul care va fi inaugurat în județul Cluj se va concentra pe consiliere, reabilitare și programe de reintegrare în comunitate, evitând metodele tradiționale psihiatrice și oferind o alternativă modernă bazată pe încredere și suport comunitar.
”Fii informat- Viitorul îți va mulțumi”
”Această campanie nu este doar despre prevenție – este despre speranță, sprijin și responsabilitate. Adolescenții noștri au nevoie să știe că le suntem alături, că îi susținem și că le oferim șansa de a-și construi un viitor fără umbrele consumului de droguri. Ca societate, avem datoria de a le arăta că nu sunt singuri, că pot depăși orice obstacol. Prin dialog, sprijin și ajutor”, a declarant Răzvan Ciortea, senator PSD
Campania „Fii informat. Viitorul îți va mulțumi” vine cu un program concret, structurat în trei direcții esențiale, pentru a răspunde nevoilor familiilor, tinerilor și comunității noastre:
- Consultanță și terapie gratuită pentru familiile tinerilor consumatori, sesiuni de informare și conștientizare și înființarea unui centru non psihiatric de tratament, în parteneriat cu Narconon Sud Europa și alți specialiști în domeniu.
- Programe de informare și conștientizare cu privire la pericolele reale ale consumului de substanțe care creează adicții în toate instituțiile de învățământ din țară, programe de sprijin și workshop-uri care au ca invitați persoane cu expertiză profesională recunoscută în domeniul adicțiilor.
- Sporirea siguranței în școli, printr-un program anti-bullying și prin parteneriate încheiate cu autoritățile publice locale: multe studii demonstrează că există o corelație directă între bulliyng și consumul de substanțe interzise.
CMF 11240017
ECONOMIE
E.ON: Instalările de stații de ÎNCĂRCARE pentru mașini electrice au crescut de circa 10 ori față de 2020
E.ON Energie România a instalat, în primele 10 luni ale acestui an, peste 100 de puncte de încărcare pentru mașini electrice, publice și private, depășind astfel 550 de unități instalate până acum în România.
· Peste 100 de puncte de încărcare a mașinilor electrice instalate în primele 10 luni ale anului;
· Numărul de încărcări prin E.ON Drive a crescut cu 31% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar cantitatea de energie cu 71%;
· 96.000 de copaci au fost plantați, câte un copac pentru fiecare 10 kWh alimentați la stațiile E.ON Drive;
Dacă înainte de 2020 compania instala în medie, pe an, între 20 și 30 de puncte de încărcare pentru mașini electrice, ulterior ritmul a crescut la peste 200 anul trecut, deci de aproximativ zece ori mai mult.
E.ON: Instalările de stații de ÎNCĂRCARE pentru mașini electrice au crescut de circa 10 ori față de 2020
„Ne-am propus să jucăm un rol de lider în dezvoltarea infrastructurii și soluțiilor pentru mobilitatea electrică în România și progresăm rapid. De exemplu, clienții noștri au acces în prezent la peste 2.000 de puncte de încărcare, prin aplicația E.ON Drive, atât ale noastre, cât și ale partenerilor noștri, iar la nivel european la peste 500.000 de puncte de încărcare operate de către E.ON Drive Infrastructure”, a declarat Claudia Griech, director general al E.ON Energie România.
În aplicația E.ON Drive au fost înregistrate peste 32.000 de sesiuni de încărcare, în primele 10 luni ale acestui an, fiind încărcați peste 560.000 de kWh, în medie aprox. 56.000 kWh pe lună. Față de aceeași perioadă a anului 2023, numărul de sesiuni de încărcare a crescut cu 31% iar cantitatea de energie cu 71%.
„Au fost sădiți 96.000 de puieți”
E.ON Drive, prima soluție la cheie dedicată posesorilor de mașini electrice, clienți rezidențiali, business sau municipalități, a fost lansată în anul 2018. Disponibilă pe www.eondrive.ro, aplicația E.ON Drive aduce prețuri mai mici față de plățile unice, acces la harta stațiilor și statusul acestora, stații favorite, emitere card RFID pentru start-stop încărcare și plată direct din aplicația mobilă.
Totodată, compania răsplătește efortul clienților pentru a avea un viitor mai verde şi mai sustenabil, plantând câte un copac pentru fiecare 10 kWh alimentați la stațiile E.ON Drive. Astfel, în cadrul campaniilor anuale de plantare, desfășurate începând cu 2021, au fost sădiți 96.000 de puieți.
Dacă doriți să aflați ce presupune instalarea unei stații de încărcare pentru mașina electrică acasă puteți accesa: eon.ro/statie-energie.
Despre E.ON Energie România
E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,5 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 17 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu: Românii merită din plin să simtă beneficiile economice ale integrării depline în Spațiul Schengen
România, alături de Bulgaria, vor adera pe deplin la Spațiul Schengen, respectiv și cu frontierele terestre.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a salutat decizia de adrerare completă la Spațiul Schengen, și a transmis un mesaj și pentru cetățenii români.
Marcel Ciolacu: Românii merită din plin să simtă beneficiile economice ale integrării depline în Spațiul Schengen
”După 13 ani, România va reuși o aderare completă la Schengen la 1 ianuarie 2025! Românii merită din plin să simtă beneficiile economice ale integrării depline în Spațiul Schengen”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, care a precizat că, vineri, 22 noiembrie, s-a ajuns la un acord și la nivelul miniștrilor de interne din cele patru state implicate prezenți la Budapesta.
Marcel Ciolacu a mai precizat că atât România, cât și Bulgaria, își asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecția frontierelor externe ale UE.
”Aderarea completă, inclusiv cu granițele terestre, va însemna că mărfurile românești vor ajunge mai rapid în Europa, iar asta înseamnă că produsele noastre vor fi mai competitive, ceea ce va aduce mai mulți bani companiilor locale. Acesta este cel mai puternic și concret mesaj pentru cetățenii români!”, a mai transmis premierul României.
Marcel Ciolacu i-a mulțumit premierului Ungariei
Marcel Ciolacua ținut să îi mulțumească premierului ungar Viktor Orban pentru ”sprijinul constant în ceea ce privește aderarea completă a României la spațiul Schengen!”.
Felicit președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfășurată în această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ținut în permanență în atenție subiectul Schengen.
Foto: Guvernul României