ECONOMIE
Producătorii de ouă, în vizorul Consiliului Concurenței, înainte de Paște: Vor să creeze o creștere artificială a prețului



Consiliul Concurenței „i-a luat în vizor” pe producătorii de ouă pentru a preveni un comportament speculativ și creșterea exagerată a prețurilor înainte de Paște, a anunțat de la Cluj președintele Bogdan Chirițoiu.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a arătat că producătorii de ouă încearcă să creeze un val de creștere artificială a prețurilor, în pragul sărbătorii de Paște.
Producătorii de ouă încearcă să crească artificial prețurile, în pragul Paștelui
Acesta a declarat că este normal ca, în contextul unei cereri crescute, să existe fluctuații de preț, însă există riscul ca unii comercianți să profite de această perioadă pentru a majora artificial tarifele.
Astfel, Consiliul Concurenței a sesizat că mai mulți producători și comercianți de ouă și-au anunțat public intenția de a crește prețurile, cu scopul de a crea un val de creșteri în întreaga piață, prin influențarea concurenților de a proceda la fel.
„Subiectul acesta apare întotdeauna de sărbători: de Paști este discuția privind prețul cărnii de miel și a ouălor și de Crăciun, privind prețul cărnii de porc. Întotdeauna în momentele acestea, sunt multe discuții. Până la un punct, e firesc, dacă ai o creștere a cererii, dacă lumea vrea să cumpere mai mult dintr-un anumit produs, e până la un punct normal să apară și niște creșteri de preț. Ce vrem să evităm este un comportament speculativ, în care producătorii să spună acesta este un moment în care noi putem să creștem prețurile”, a declarat Chirițoiu.
Producătorii dau semnale competitorilor: „Hai să creștem toți prețurile”
Oficialul atrage atenția că, în mod normal, un comerciant nu își anunță public scumpirile, deoarece acest lucru ar putea determina clienții să caute alternative mai ieftine. Totuși, dacă un agent economic „bate toba” despre creșterea prețurilor, există suspiciunea că acesta încearcă să transmită un mesaj competitorilor: „Hai să creștem toți prețurile”.
„Cert este că dacă tu crești singur prețurile, s-ar putea să nu ai succes, consumatorii se vor orienta spre cei care au păstrat prețurile la un nivel rezonabil. Așadar, apare tendința aceasta de a crea o mișcare, hai să creștem toți prețurile. De aceea, suntem foarte suspicioși când vedem companii care merg în piață și anunță creșteri de preț. Acest lucru nu se întâmplă, în mod firesc. O companie nu se laudă cu asta, e o știre proastă, creșterea prețurilor, riști să nu mai cumpere lumea de la tine. Dacă aș fi comerciant, aș vrea creșterea de preț să treacă cât mai neobservată.
Așadar, când vezi un agent economic care, în loc să fie discret legat de creșterea prețurilor, bate toba, vorbește la televizor, te întrebi oare de ce, ce îl mână. Nouă ne e teamă că ceea ce îi mână este de fapt să dea un mesaj către alți competitori: hai să creștem toți prețurile. Asta vrem să oprim”, a mai explicat președintele Consiliului Concurenței.
Anunțarea unor majorări de prețuri poate încălca legea concurenței
Recent, Consiliul Concurenței a avertizat, printr-un comunicat de presă, că fiecare companie trebuie să îşi stabilească independent politica comercială, iar anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei.
Autoritatea de concurență atrage atenţia și asupra faptului că o asociaţie poate fi considerată răspunzătoare de încălcarea regulilor de concurenţă atunci când deciziile, recomandările sau orice altă activitate întreprinsă de aceasta influenţează comportamentul companiilor, afectând concurenţa dintre ele.
Astfel, Consiliul Concurenței recomandă companiilor să evite orice practici care ar putea încălca legislaţia concurenţei și să se adreseze instituției cu privire la compatibilitatea inițiativelor lor cu legislația în domeniu.
Autoritatea de concurență a sancționat cu amenzi în valoare totală de 13.471.039 lei (aprox. 2,78 milioane euro) cinci companii din domeniul producției și/sau comercializării ouălor de consum din România (Toneli Holding SA, Avicola Lumina SA, Avicola București SA, Albatros Gold SRL, Super Eggs SRL), precum și asociația administrată de acestea (UCPR) pentru că și-au coordonat politicile comerciale referitoare la livrările de produse pe piață, cu facilitarea acestor acțiuni de către asociație, cu scopul de a crește artificial prețurile produselor sau cel puțin de stopare a scăderii prețurilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Directorul CNAIR, Cristian Pistol, a anunțat luni faptul că a început așternerea asfaltului pe secțiunea Nădășelu-Zimbor a Autostrăzii Transilvania, A3.
„A început așternerea asfaltului pe secțiunea Nădășelu-Zimbor a Autostrăzii Transilvania (A3)”, scrie pe Facebook Cristian Pistol.
A început AȘTERNEREA asfaltului pe secțiunea Nădășelu-Zimbor a Autostrăzii Transilvania
Constructorul român, Spedition UMB, adaugă șeful CNAIR, execută acum aceste lucrări de așternere a asfaltului în zona localității Zimbor, din judetul Sălaj.
Secțiunile de autostradă dintre Nădășelu și Zimbor au o lungime cumulată de 30,06 km, iar construcția acestora, cu finanțate prin PNRR, are o valoare de 1,625 miliarde lei, fără TVA.
EVENIMENT
ANALIZĂ. Sociologul Mircea Comșa, UBB Cluj: Dinamica intențiilor de vot: turul 1 al alegerilor prezidențiale din mai 2025

Sociologul clujean Mircea Comșa prezintă o nouă analiză privind intenția de vor a românilor, în turul 1 al alegerilor prezidențiale, care are loc duminică, 4 mai.
În graficele prezentate, arată sociologul Mircea Comșa, apare, practic, o imagine care descrie sintetic, în baza unor asumpții, estimările din sondajele publicate până la data de 23 aprilie.
Sociologul Mircea Comșa, UBB Cluj: Dinamica intențiilor de vot în turul 1 al alegerilor prezidențiale
”Simplu spus, în loc să ne uităm la estimările din toate sondajele, ne putem uita la tendințele din graficele prezentate aici”, care precizează faptul că, în comentarii, prezintă doar tendințele observate în grafice, iar pentru a lua în calcul și incertitudinea estimărilor, ne putem uita la ariile colorate asociate fiecărei estimări.
George Simion se află pe prima poziție
Considerând strict estimările din sondajele publice, modelarea propusă a intențiilor de vot conform sondajelor publicate arată astfel:
La data ultimului sondaj (23 aprilie), George Simion se situa pe prima poziție, cu o intenție de vot de aproximativ 32%. La alegeri va obține probabil un scor similar (în țară; cu voturile din diaspora, va ajunge la aproximativ 34%). Trendul e în general stabil.
Pe poziția secundă, la distanță de locul 1, se situa probabil Crin Antonescu (diferența față de Nicușor Dan e mai mică decât marja de eroare), cu o intenție de vot de aproximativ 21-22%. Dat fiind trendul ascendent, la alegeri va obține probabil 23% sau ceva mai mult.
La data ultimului sondaj (23 aprilie), ultimul pe podium, se situa probabil Nicușor Dan, cu o intenție de vot de 19-21%. La alegeri va obține probabil 19-21%. Funcție de model, trendul e ușor descendent sau stabil. Sondajul DataEcho îl situează pe Nicușor Dan pe primul loc.
Victor Ponta, estimări diferite în sondaje
Pe locul patru se situa Victor Ponta, cu o intenție de vot de 14-15%. La alegeri va obține probabil tot 14-15%, funcție și de gradul real de disciplinare a electoratului PSD. Trendul depinde foarte mult de model. Foarte important, sondajele prezintă estimări foarte diferite ale intențiilor de vot în cazul lui Victor Ponta. Astfel, sondajele realizate de Sociopol și cele comandate de USR îl poziționează în zona locurilor doi-trei, cu aproximativ 20% intenție de vot, în timp ce aproape toate sondajele online (AtlasIntel, FlashData, DataEcho și Noi, cetățenii) îl văd pe locul patru, cu cel mult 10% intenție de vot.
Pe poziția cinci se situa Elena Lasconi, cu o intenție de vot de 7-8%. La alegeri va obține probabil 7-8%. Trendul diferă ușor în funcție de model, dar tinde să fie stabil.
CULTURA
Jazz in the Park Competition 2025 de la Cluj-Napoca atinge un nou record: 308 trupe înscrise din 50 de țări

Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025: 308 trupe înscrise din 50 de țări. Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția de la Cluj-Napoca a atras anul acesta înscrieri și din: Maroc, Mozambic, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia sau Venezuela.
Dintre toate trupele înscrise, 12 finaliști vor fi selectați pentru a urca pe scena din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca, în perioada 19–21 septembrie 2025. Rezultatele preselecției vor fi transmise trupelor pe 20 mai, iar lineup-ul complet al evenimentului va fi anunțat în perioada următoare. În 2024, competiția a fost câștigată de daoud (Franța), selectați de juriul festivalului din peste 240 de aplicanți din 39 de țări.
Ca în fiecare ediție, pe lângă trupele din concurs, festivalul va aduce pe scenă și headlineri invitați, care vor închide serile de festival.
Premii în valoare de 25.500 de euro
Valoarea totală a premiilor Jazz in the Park Competition 2025 este de 25.500 de euro, care includ un onorariu garantat de 1.000 de euro pentru fiecare trupă finalistă. Premiile acordate sunt:
Premiul I: 5.000 de euro, invitație de a susține un concert în cadrul Jazz in the Park 2026 (contract de 1.500 de euro net, cazare și transport incluse) și invitație de a închide ediția 2026 a competiției;
Premiul II: 3.000 de euro;
Premiul III: 1.000 de euro;
Premiul pentru cea mai bună trupă românească: 1.000 de euro;
Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 500 de euro;
Trei mențiuni pentru cei mai buni muzicieni: câte 500 de euro fiecare;
Premiul publicului: echipamente muzicale oferite de partenerii competiției.
În plus, participanții vor avea șansa de a fi ascultați de profesioniști din industrie care îi pot invita la viitoare concerte și festivaluri.
Despre Jazz in the Park Competition
Jazz in the Park Competition a revenit în 2023, după o pauză de câțiva ani, într-un format matur, consolidându-și poziția ca o competiție internațională de referință. Evenimentul este organizat ca un festival deschis și prietenos, oferind publicului acces gratuit și participanților o experiență autentică de festival.
În 2025, Jazz in the Park Competition închide sezonul marilor evenimente outdoor din România, într-o lună caldă de început de toamnă, pe ritmuri de jazz.
EVENIMENT
Pană de curent MAJORĂ în Spania, Portugalia și Andorra. Infrastructura e paralizată. Cauzele nu sunt cunoscute încă

Pană majoră de curent în zone întinse în Peninsula Iberică. Spania, Portugali, dar și Andorra sunt afectate de întreruperile de curent electric care au început la ora 12.00.
Mii de cetățeni din întreaga Spanie, cu excepția insulelor, dar și din Portugalia și Andorra sunt afectați. Întreruperile de electricitate au paralizat funcționarea normală a infrastructurii, comunicațiilor, gărilor, aeroporturilor, magazinelor și clădirilor. Spitalele funcționează cu generatoare electrice.
Pană de curent MAJORĂ în Spania Portugalia și Andorra
Până în acest moment nu există o explicație oficială pentru întreruperile de curent, nefiind exclusă nicio opțiune, inclusiv posibilitatea unui atac cibernetic, transmite El País, citat de Mediafax.
Guvernele spaniol și portughez investighează întreruperile cu diferite echipe tehnice din mai multe ministere. Institutul Național de Securitate Cibernetică (INCIBE) analizează, de asemenea, situația pentru a determina dacă este vorba despre un atac cibernetic, dar deocamdată nu a ajuns la o concluzie.
Cauzele, în curs de analiză
Vicepremierul Sara Aagesen s-a deplasat la Centrul de Control al Red Eléctrica pentru a clarifica circumstanțele care afectează alimentarea cu energie electrică. Compania Redeia a anunțat că au fost activate „planuri de restabilire a alimentării cu energie electrică în colaborare cu companiile din sector după întreruperea totală care a avut loc în sistemul peninsular”, conform surselor companiei de pe rețeaua socială X.
„Cauzele sunt în curs de analiză și toate resursele sunt dedicate rezolvării situației”, au adăugat aceștia.
Foto: pixabay.com