Connect with us

ACTUALITATE

FOTOGALERIE. Cum votau clujenii în anii 1980 şi 1990. Alegerile parlamentare din România

Publicat


Duminică au loc alegerile generale din România. Ele sunt organizate o dată la patru ani. Duminică vor fi aleşi, pentru următorii patru ani, 345 de deputaţi (un deputat la 70.000 locuitori) și 140 de senatori (un senator la 160.000 locuitori).

 

Alegeri parlamentare au mai avut loc, după revoluţie, în 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 şi 2016.

Anterior, am mai avut loc în 1864, 1866 (apr), 1866 (nov), 1869, 1870, 1871, 1875, 1876, 1879, 1883, 1884, 1888, 1891, 1892, 1895, 1899, 1901, 1905, 1907, 1911, 1912, 1914, 1918, 1919, 1920, 1922, 1926, 1927, 1928, 1931, 1932, 1933, 1937, 1939, 1946, 1948, 1952, 1957, 1961, 1965, 1969, 1975, 1980 şi 1985.

Referendumuri au avut loc în 1864, 1866, 1941 (martie), 1941 (noiembrie), 1986, 1991, 2003, 2007 (mai), 2007 (noiembrie), 2009, 2012, 2018 şi 2019.

În imagini, secvenţe de la alegerile din 1992 în Cluj. Şi, tot din Cluj, de la referendumul din noiembrie 1986.

Referendumul era în legătură cu reducerea, de către Republica Socialista Romania, cu 5%, a armamentelor, efectivelor şi cheltuielilor militare.

(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Tișe propune o singură echipă de fotbal a Clujului care ar putea CÂȘTIGA Champions League

Publicat

Într-un comunicat de presă în care felicită echipa de fotbal CFR Cluj pentru câștigarea celui de-al 8-lea său titlu, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a înaintat o propunere care vizează concentrarea eforturilor comunității locale în vederea susținerii unui club care să facă performanță în Champions League.

„Felicitări echipei, antrenorului, întregului staff, dar și patronilor și finanțatorilor acestui club care în ultimii cinci ani au făcut cinste Clujului și clujenilor.

Este doar meritul vostru, în totalitate.

Regret că legislația din România nu permite finanțarea unei echipe de fotbal, chiar private, dacă acest lucru este dorit de către comunitate. Dincolo de simpatiile fiecărui clujean, dincolo de vorbele spuse de unii sau de
alții, rămân, peste toate, performanța și valoarea voastră demonstrate.

Tișe: Comunitatea clujeană să investească într-o singură forță fotbalistică care să poată câștiga Champions League

Cred că a sosit momentul ca la nivelul Clujului să abordăm matur și responsabil susținerea sportului, în general, și a fotbalului, în special. Cred că a sosit momentul să ne întrebăm dacă județul Cluj nu ar putea avea o echipă de Champions League și care, în câțiva ani, să poată câștiga această competiție.

Să ne întrebăm dacă acest județ poate susține două echipe care să facă performanță sau se impune o abordare pragmatică, fără ipocrizie, în care comunitatea clujeană să investească într-o singură forță fotbalistică care să
poată câștiga Champions League.

Să ne întrebăm dacă nu putem pune împreună, în comun, întreaga infrastructură sportivă și cu resursele acestei comunități – private/publice să ajungem în vârf. Cred că vom putea ajunge la această performanță deplină când vom aborda responsabil, fără patimă și fără ipocrizie, acest subiect și ne vom stabili ținte mărețe pe care această comunitate să le susțină.

Tișe: Știu că voi avea nenumărate opinii, critici, poate chiar susțineri

Nu știu dacă suntem pregătiți cu toții să facem acest lucru și dacă raționamentele de diverse forme nu ne împiedică.
Cred însă că, dincolo de toate astea, Clujul poate avea performanță europeană la nivelul cel mai înalt doar dacă întreaga comunitate devine parte la un proiect matur, responsabil și în interesul nostru local. Ar fi un proiect unic pentru România.

Știu că voi avea nenumărate opinii, critici, poate chiar susțineri ale acestui mesaj. Chiar și asta ar fi un câștig foarte mare întrucât asumăm public, fără ipocrizie, o discuție aplicată despre cum putem noi ca și comunitate clujeană să câștigam Champions League”, se arată în comunicat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragere la sorți FRF: Cine sunt gazdele primului meci din cadrul BARAJULUI pentru menținerea/promovarea în Liga 1

Publicat

Sediul Federației Române de Fotbal, a găzduit luni tragerea la sorți pentru stabilirea echipelor ce vor fi gazde în meciurile din manșa tur a barajului pentru menținerea/promovarea în Liga 1.

Echipele clasate pe locurile 7 și 8 la finalul play-out-ului Ligii 1 vor disputa un baraj de menținere/promovare în Liga 1 în dublă manșă (tur-retur) cu ocupantele locurilor 4, respectiv 3, din Liga 2.

În toate cazurile în care o echipă situată pe loc promovabil sau care dă dreptul la barajul de promovare nu deține licență pentru Liga 1 sau nu îndeplinește cerințele statutare și regulamentare de participare în Liga 1, locul respectiv va fi ocupat de următoarea echipă, cel mai bine clasată, din Liga a 2-a care îndeplinește condițiile de participare în Liga 1.

Cele 4 formații ce se vor întâlni în meciurile de baraj sunt:

AFC Chindia Târgoviște (Locul 7 – play-out liga 1)
SC Dinamo 1948 (Locul 8 – play-out liga 1)
FC Universitatea Cluj (Locul 3 – playoff liga 2)
Concordia Chiajna (Locul 5 – play-off liga 2)

Programul meciurilor de baraj

TUR: Sâmbătă, 21 mai

Concordia Chiajna – AFC Chindia Târgoviște
FC Universitatea Cluj – SC Dinamo 1948

RETUR: Duminică, 29 mai

AFC Chindia Târgoviște – Concordia Chiajna
SC Dinamo 1948 – FC Universitatea Cluj

Datele de disputare pot suferi modificări.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Scandal la Eurovision. Mircea Buteanu, organizator de evenimente din Cluj: Rușine Europei. Rușine nouă că acceptăm manipularea

Publicat

De

mircea buteanu facebook

Mircea Buteanu, organizator clujean de evenimente, vorbește despre concursul Eurovision 2022 care s-a sfârșit cu un nou scandal, de data acesta privind jurizarea. Practic, la concursul câștigat de reprezentanții Ucrainei, votul juriului din România a fost anulat, la fel ca cel din alte cinci țări.

Mircea Buteanu spune că ceea ce s-a întâmplat este o imensă bătaie de joc.

Scandal la Eurovision: Mircea Buteanu – „Au anunț clasamentul lor ca fiind cel decis de juriul român”

„Despre rezultatul Eurovision ’22. În urma acestui, așa-zis concurs, discuțiile despre valoarea artistică a prezențelor de pe scenă nu mai au niciun rost având în vederea imensa bătaie de joc care s-a întâmplat. Fără nicio explicație, într-un abuz specific bazat pe argumentul <<pentru că putem>>, EBU – organizatorul Eurovision – a anulat voturile juriului din 6 țări și le-a înlocuit cu clasamente pe care ei le-au considerat ca fiind adecvate (de exemplu, pentru Romania au decis să acorde Ucrainei punctaj maxim, iar Moldovei 0 puncte, deși votul real a fost cu totul altul).

Citește și: SCANDAL Eurovision 2022: Nici jurații, nici reprezentanții TVR nu au fost anunțați despre suspiciuni la adresa votului României

Culmea tupeului, organizatorii au intrat în direct în locul reprezentatului TVR motivând că legătura este defectă și au anunț clasamentul lor ca fiind cel decis de juriul român”, a scris Mirce a Buteanu pe pagina de Facebook.

Scandal la Eurovision: „Rușine nouă că acceptăm manipularea și minciuna!”

Despre concurs, organizatorul de evenimente clujean spune că este o rușine. Și pentru Eurovision și pentru Europa, dar și pentru câștigători.

Citește și: Ucraina a câștigat Eurovision 2022. SCANDAL: Juriul din România, EXCLUS alături de alte 5 țări

„Ce sens mai au discuțiile despre un interpret sau altul, despre o compoziție sau alta, despre un aranjament scenic sau altul? Oricum, trebuie să vedem și să credem adevărul celor care consideră că știu ei ce este corect sau politically correct.

Despre acest concurs nu pot să spun decât:
RUȘINE EUROVISION!
Rușine Europei și tuturor participanților că s-au complăcut într-o astfel de mizerie!
Rușine reprezentanților Ucrainei că au acceptat să fie astfel de „învingători”!
Rușine nouă că acceptăm manipularea și minciuna!
Iar Eurovisionul este doar un exemplu”, conchide Mircea Buteanu.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Primii pui de barză, așteptați să iasă din ou în cuibul de la Vlaha

Publicat

De

oua berze

Perechea de berze de la Vlaha eclozează în ultimele zile ouăle depuse în acest an iar potrivit calculelor celor de la clujbird.ro, unde se transmite totul live din cuib, primii pui ar putea sparge cojile ouălor în data de 16, 17 sau 18 mai.

”Experiența din ultimii ani a arătat că acest lucru a avut loc în cea de-a 34-a și 35-a zi de la depunerea primelor ouă. Motivul pentru care nu putem spune cu exactitate când va ieși din ou primul pui este că nu știm precis când a început eclozarea.

Citește și A sosit prima BARZĂ în cuibul de la Vlaha. Clujenii o pot urmări în direct. A ajuns și PARTENERUL

Acest lucru se datorează faptului că perechea de berze începe să clocească pe ouă atunci când s-au adunat deja 2-3 ouă. Un alt factor care cauzează incertitudine este că anul acesta, Leske și-a depus ouăle în jurul miezului nopții.

Noi am „contabilizat” aceste ouă a doua zi dimineață, deși am fi putut nota și ziua precedentă ca fiind ziua de depunere a ouălor.

Doi pui au ieșit din ou

În ultimii doi ani, în prima zi au ieșit din ou doi pui deodată, și nu doar unul. Deși ouă sunt depuse în cuib o dată la două zile, puii nu apar o dată la două zile, ci mai devreme.

Și asta pentru că puii care încă se mai află în ouă îi aud pe frații aflați deja afară, și fac un efort mai mare pentru a sparge coaja cât mai curând posibil.

Acum urmează cele mai incitante zile în cuibul de berze de la Vlaha. Să urmărim împreună creșterea familiei de berze, pe Clujbird.ro!”, au precizat pasionații de berze.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate