Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Tot ce trebuie să știi despre metroul din Cluj. Google Maps a marcat prima stație din Florești. Miercuri încep lucrările

Publicat


metrou 2

Lucrările la Magistrala 1 de metrou de la Cluj încep miercuri, 5 iunie, în cartierul floreștean Terra, în zona străzii Șesul de Sus. Startul lucrărilor se va da în cadrul unei ceremonii la care sunt așteptați președintele Senatului Nicolae Ciucă, prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, alți invitați de la București și reprezentanți ai oficialități locale, printre care primarul Emil Boc.

Miercuri, 5 iunie 2024, va rămâne în istoria Clujului drept ziua în care au început lucrările la metrou. La ora 14, cu ocazia demarării lucrărilor, mai multe oficialități vor face o vizită pe șantierul Magistralei I de metrou.

Lucrările vor începe pe un teren viran din cartierul Terra, comuna Florești, în apropierea străzii Șesul de Sus. Deja Google Maps a și marcat pe hartă ”Metroul din Florești”, locul unde vor începe lucrările și unde va fi și prima stație de metrou.

Proiectul constă în proiectarea, construcția, echiparea și punerea în funcțiune a unei linii de metrou ușor în zona metropolitană Cluj-Napoca, în lungime de 21,03 km și având 19 stații și un depou.

Contract semnat anul trecut

Primăria Cluj-Napoca a semnat contractul pentru Magistrala 1 de metrou Cluj în data de 29 decembrie 2022, finanțat prin Planul Național de redresare și Reziliență (PNRR) Componenta 4 – Transport Sustenabil. Contractul a fost semnat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de coordonator de reforme și investiții aferente Componentei 4 – Transport sustenabil din cadrul Pilonului 1 – Tranziția spre o economie verde din PNRR.

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor a fost semnat în 25 mai 2023 cu Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S., Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia, Alstom Transport S.A. și Arcada Company S.A.

Contract de 13,6 miliarde de lei

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 13.691.849.351,33 lei, din care peste 1,4 miliarde de lei sunt fonduri europene aferente PNRR, 10 milioane de lei este cofinanţarea națională (plus TVA de circa 2 miliarde de lei) și 41 de milioane de lei este contribuția de la bugetul local.

Valoarea contractului de proiectare și execuție este de peste 10,7 miliarde de lei cu TVA/ circa 2,1 miliarde de euro cu TVA, din care 301 milioane de euro sunt asigurați prin PNRR.

Opt ani pentru finalizarea lucrărilor

Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în 1 septembrie 2023, iar durata de realizare a investiției este de 96 luni.

În data de 29 aprilie 2024 a fost emisă Decizia de expropriere prin care se expropriază imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere.

O lună mai târziu, în data de 21 mai 2024, a fost obținută autorizația de construire nr. 193 de la Consiliul Județean Cluj.

Cel mai mare proiect din istoria Clujului

Proiectul metroului este cel mai mare proiect de infrastructură din istoria Clujului. În anul 2031, termenul limită de punere în funcțiune al metroului, se estimează că metroul va avea 164.000 de călători pe zi, scoțând circa 29.000 de mașini de pe străzile din oraș.

Totodată, se estimează că, într-un an, metroul va elimina gaze cu efect de seră în echivalent a jumătate de milion de copaci plantați.

Linia de metrou ușor, cu 19 stații subterane și un depou suprateran, are o capacitate de transport nominală/maximă la interval de 90 secunde: 15.200/21.600 pasageri/oră și sens (40 trenuri/oră și sens).

Doar metrouri fără mecanic, la Cluj

Flota de material rulant este constituită din trenuri cu trei vagoane, în lungime de 51 m, cu lățimea de 2,65 m, capacitate nominală/maximă 380/540 locuri. Prin alt contract, vor fi achiziționate un număr de 26 de trenuri.

De asemenea, sistemul de siguranță și automatizare a traficului și trenurile de metrou sunt prevăzute cu tehnologie „fără mecanic” (driverless), presupunând operarea nesupravegheată a trenului, personalul nefiind necesar la bord.

Conform analizelor finale privind cererea de transport, se estimează că numărul total de călători necesar a fi transportați este de 164.400 călători/zi în anul punerii în funcțiune (anul 2031) respectiv 246.000 călători/zi în anul 2060, adică 89.790.000 călători/an în 2060.

Care este traseul metroului?

Traseul liniei de metrou ușor începe din zona nouă rezidențială din Florești. Primele trei stații deservesc zone de locuințe de densitate medie din Florești.

Stațiile 4 și 5 deservesc zone multifuncționale într-o dinamică dezvoltare, desfășurate în jurul ancorelor viitorul spital regional de urgență și a centrului comercial.

Stațiile 6, 7 și 8 deservesc cartierul Mănăștur (cea mai densă zonă de locuințe din oraș), iar apoi linia urmează magistrala rutieră vest-est, traversând centrul orașului, până la Piața Mărăști.

De aici, o ramură a liniei continuă înspre zona industrială Muncii, asigurând și legătura cu calea ferată și viitorul serviciu de tren  metropolitan, iar o altă ramură va deservi cartierele Gheorgheni și Sopor, unde este amplasat și Depoul suprateran.

Întreaga linie este în subteran, cu excepția racordului de tranziție de lângă depou.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP a MODERNIZAT automatele de ticketing din Cluj-Napoca și zona metropolitană

Publicat

ctp

Compania de Transport Public (CTP) Cluj a modernizat automatele de ticketing din Cluj-Napoca și din zona metropolitană. S-a înlocuit vechiul sistem de plată cu sistemul contactless.

„Suntem bucuroși să vă anunțăm că am modernizat automatele de ticketing pentru a face cât mai prietenoasă interacțiunea dumneavoastră cu acestea.

CTP a MODERNIZAT automatele de ticketing din Cluj-Napoca și zona metropolitană

Scopul nostru este să vă oferim o călătorie plăcută, relaxată și sigură până la destinația dumneavoastră, iar acest obiectiv poate fi îndeplinit și prin simplificarea sistemului de achiziționare a biletului de la automatul de ticketing. Vechiul sistem era o sursă de stres pentru o parte a călătorilor noștri, care ne-au transmis dorința lor de a avea un sistem mult mai simplu, actualizat și modern. Motiv pentru care am acționat în acest sens.

Cum s-au modernizat automatele de ticketing?

Am înlocuit vechiul sistem de plată cu sistemul contactless – care e modern, sigur, simplu și eficient.

De acum, fiecare automat de ticketing are un terminal contactless, fiind suficientă apropierea cardului de terminalul de plată pentru a se încasa prețul unui bilet.

Această tehnologie îi oferă călătorului nostru un câștig evaluat în:

– timp prețios,

– simplificarea operațiunii,

– securitatea și rapiditatea achiziționării a unui bilet și,

– ne dorim mult asta – un zâmbet.

Vă mulțumim că ne stimulați și ne ajutați să ținem pasul cu interesul, nevoia și dorința dumneavoastră de a avea la Cluj Napoca și în zona metropolitană un sistem public de transport modern, la standarde europene”, a comunicat CTP Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un TIR a luat foc în curtea unei firme de pe strada 1 Mai din Dej. Au intervenit pompierii

Publicat

Incendiu pe strada Cantonului

Un incendiu izbucnit la un camion, cuprinzând și remorca acestuia, a fost stins de pompierii din Dej, marți după-amiază. Din fericirw, flăcările au fost stinse înainte ca incendiul să se poată extinde.

„Două echipaje din cadrul Detașamentului Dej au finalizat, în urmă cu puține momente, o intervenție pentru stingerea unui incendiu care a produs pagube la un autocamion și o semiremorcă situate în incinta unor operatori economici de pe strada 1 Mai din municipiul Dej. Mai exact, flăcările s-au manifestat la spatele unuia dintre autocamioane, distrugând prelata în totalitate. Totodată, a fost afectată prelata unei alte semiremorci, pe o suprafață de aproximativ 8 metri pătrați. Intervenția promptă a forțelor noastre a făcut ca incendiul să fie lichidat în limitele găsite, reușindu-se protejarea mai multor autoutilitare și utilaje aflate în imediata vecinătate”, a transmis ISU Cluj.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită marți la Cluj-Napoca. Cei doi veterani prezenți au primit diplome de onoare

Publicat

Veteranii de război au fost omagiați la Cluj-Napoca printr-o ceremonie militară și religioasă desfășurată astăzi, 29 aprilie, la Monumentul Eroilor celui de-al Doilea Război Mondial din Cimitirul Eroilor.

Ceremonia publică militar-religioasă a fost organizată în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca, de către Divizia 4 Infanterie „Gemina” în cooperare cu filiala Cluj a Asociației Veteranilor de Război, având sprijinul Instituției Prefectului – Județul Cluj și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Cei doi veterani prezenți la ceremonie au primit diplome de onoare

Cu această ocazie, prefectul județului Cluj, Maria Forna, a depus la Monumentul Eroilor un buchet de bujori, simbolul Zilei Veteranilor de Război iar celor doi veterani prezenți, Colonel în retragere, Sabin Husariu și Colonel în retragere, Vasile Gheorghiu le-a înmânat diplome de onoare.

Municipalitatea și comunitatea clujeană au fost reprezentate de viceprimarul Dan Tarcea, alături de oficialități și reprezentanți ai societății civile.

Manifestările au fost organizate de către structurile Ministerului Apărării Naționale – Comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în cooperare cu filiala Cluj a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, având sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Instituției Prefectului – Județul Cluj.

Programul manifestării

Programul a inclus următoarele momente:

  • prezentarea onorului și intonarea Imnului Național al României
  • oficierea serviciului religios
  • alocuţiuni privind semnificaţia Zilei Veteranilor de Război
  • depuneri de coroane și jerbe de flori
  • defilarea gărzii de onoare
  • onorul cu muzică militară

„În această zi solemnă, dedicată Zilei Veteranilor de Război, celebrăm eroii care au apărat cu devotament independența, suveranitatea și integritatea teritorială României. Veteranii de război constituie o pagină de glorie în istoria națiunii, iar experiențele trăite rămân un izvor de curaj și dăruire pentru toate generațiile.

În fața acestor momente și amintiri istorice aducem un omagiu sincer. Veteranii au purtat cu mândrie stindardul libertății, au susținut valorile fundamentale ale națiunii și, prin faptele lor eroice, au demonstrat că dragostea de patrie nu cunoaște limite. Fiecare clipă de sacrificiu, fiecare bătaie de inimă dedicată apărării idealurilor naționale a constituit o dovadă vie a angajamentului lor față de un viitor mai bun pentru România”, a transmis prefectul Maria Forna, cu această ocazie.

Ziua Veteranilor de Război

Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în 2007 pentru a onora curajul, sacrificiul și devotamentul celor care au luptat pentru apărarea patriei. Această zi reprezintă un moment de recunoștință față de veteranii care au servit cu onoare în marile conflicte armate ale istoriei.

Citește mai departe

EDUCATIE

Daniel David: Trebuie făcută curățenie în jurul școlilor. Fără droguri, dealeri și violențe. Se vor putea face sesizări anonime

Publicat

De

Daniel David vrea curățenie în jurul școlilor

Daniel David, ministrul Educației, a declart marți că în scurt timp va semna un ordin prin care se vor putea face și sesizări anonime cu privire la consumul de droguri și violențe și în jurul școlilor.

Acesta a spus că în ceea ce privește aceste probleme trebuie acționat pe mai multe niveluri, dar că
”trebuie făcută curățenie”.

Daniel David: Trebuie făcută curățenie

Ministrul Educației a spus că profesorii trebuie să fie antrenați mai bine în a detecta primele semne ale consumului de droguri, iar ”copiii trebuie să știe și să poată identifica astfel de lucruri și trebuie să fie semnalate după niște mecanisme foarte clare”.

”Vorbim despre droguri și violență, se iau măsuri peste măsuri, eu am baza de date la minister, sunt zeci de mii de activități, nu exagerez, dacă pun împreună drog și violență, în cele 6.000 plus unități școlare cu personalitate juridică în fiecare an. Problema este că nici noi nu le facem de multe ori bine și toată lumea așteaptă cumva greșit ca doar școala să facă ceva. Eu mereu am spus că pentru droguri, de exemplu, și violență, noi avem nevoie de acțiuni la mai multe niveluri.

În primul rând, în jurul școlilor trebuie să facem curățenie, și nu noi, Ministerul de Interne și autoritățile locale, efectiv curățenie, fără dealeri, fără droguri, cine are comportament agresiv – monitorizat și întrebat cu ce se ocupă, în cadrul școlii noi trebuie să fim foarte atenți la acest lucru, ne trebuie o cultură organizațională care să promoveze valori opuse violenței și consumului de droguri, dar nu numai în teorie, trebuie să fie valori asumate de școală, un regulament pe care părinții trebuie să-l cunoască, copiii trebuie să-l cunoască. Faptul că raportezi astfel de comportamente nu înseamnă că ești pârâciosul clasei, înseamnă că ești un om căruia îi pasă ca lucrurile să funcționeze bine”, a spus Daniel David la Conferința educațională V.R.E.M.

Se vor putea face și elesesizări anonime

Daniel David a precizat că, cel mai probabil, săptămâna viitoare va semna un ordin prin care se vor putea face și sesizări anonime cu privire la consumul de droguri și violență.

”Ca să încurajăm și mai mult această cultură prin care promovăm o atitudine antidrog și antiviolență, probabil că săptămâna viitoare voi semna ordinul, este pe circuit, pentru a putea face și sesizări anonime, fiindcă de multe ori oamenii au această reținere să facă sesizare cu nume semnat, că după aceea cel despre care am spus că am văzut ceva în neregulă se supără pe mine.

Facem anonim, pentru că problemele sunt foarte, foarte grave și nu vizează doar comportamentul profesorilor față de elevi sau al elevilor între ei, ci invers, și comportamentele violente sau agresive ale elevilor față de profesori, că suntem toți în aceeași comunitate. Și aici avem forme, și avem forme destul de bune, nu știu cum, parcă e blestem pentru noi să ducem mereu această bătălie a formelor fără fond, tot creăm forme, tot creăm reguli și când să le implementăm, nu vedem conținutul. Trebuie să construim împreună”, a mai spus el, potrivit Agerpres.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate