EVENIMENT
VIDEO FOTO. Unde se construiește în Florești prima stație de metrou – ”Țara Moților”. Acum e teren viran, aproape de blocuri
Cluj24 a mers în Florești pentru a vedea unde va fi amplasată prima stație a metroului din Cluj-Napoca, locul de unde vor începe lucrările la cel mai mare proiect de infrastructură din zonă, care costă 2 miliarde de euro. Inițial, prima stație urma să înceapă în zona Sopor, dar proiectul s-a schimbat pentru a lega proiectul de metrou de cel de construire a Spitalului Regional de Urgență, tot din Florești ( stația Sănătății).
Construcția metroului este asigurată de un consorțiu al cărui lider este firma Gulermak din Turcia.
În prezent, pe locul viitoarei stații este doar teren viran, aproape de blocuri din cartierul Terra, unde un apartament cu 3 camere costă acum în jur de 80.000 de euro, cu garaj inclus.
În fața primului rând de blocuri, se mai construiesc altele, iar dacă autoritățile și constructorul proiectului de metrou nu se mișcă repede, s-ar putea ca în câteva luni tot terenul viran pe care este prevăzută construirea stației să fie ocupat cu șantiere de blocuri.
Unde se construiește în Florești prima stație de metrou, Țara Moților. Acum e teren viran, aproape de blocuri
Stația ”Țara Moților” este prima din cele 19 câte va avea metroul Clujului, iar potrivit proiectului aceasta va fi în apropierea blocurilor de la intersecția străzii Șesul de Sus cu Urușagului.
Aceasta este poziționată în sud-vestul extrem al comunei Florești, la sud de noul cartier Terra.
Stația va fi conformată cu nivel vestibul, nivel peron și nivel subperon. Va avea peroane laterale, cu lățime peron de 5,5m, iar accesul în stație se face direct în vestibul, acesta fiind suprateran.
Acoperișul va fi tip terasă, prevăzut cu luminatoare, amplasate deasupra nodurilor de circulație. Legătura cu peronul se face prin circulații verticale: baterie de escalatoare, scară fixă și lift.
După Țara Moților urmează, în ordine, stațiile Teilor, Copiilor, Sănătății, Prieteniei, Natura Verde, Mănăștur, Sfânta Maria, Florilor, Sportului, Piața Unirii, Piața Avram Iancu, Armonia, Piața Mărăști. De aici, metroul continuă cu stațiile Transilvania, Viitorului și Muncii, dar se și bifurcă spre cartierul Sopor, cu stațiile Cosmos și Europa Unită.
Traseul liniei de metrou
În partea de vest: strada Șesul de Sus – strada Teilor – liziera pădurii (între str. Eroilor și str. Subcetate) – str. Abatorului – Cazarmă Florești – viitorul Spital Regional de Urgență – str. Răzoare, cu stațiile: 1. Țara Moților (Teilor), 2. Teilor (Eroilor), 3. Copiilor (Subcetate), 4. Sănătății (Spitalul de Urgență), 5. Prieteniei (Răzoare).
În zona de centru: Drumul Sfântul Ioan – str. Primăverii – Calea Mănăștur – Calea Moților – Str. Memorandumului – Piața Unirii – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Mărăști cu următoarele stații: 6. Natura Verde (Bucium), 7. Mănăștur (Izlazului), 8. Sfânta Maria (Câmpului), 9. Florilor (Cluj-Arena), 10. Sportului (Mihai Eminescu), 11. Piața Unirii, 12. Piața Avram Iancu, 13. Armonia (Petofi Sandor), 14.Piața Mărăști.
În partea de est:
Ramura Muncii: Piața Mărăști – Aurel Vlaicu – IRA – Strada Beiușului – Bulevardul Muncii, cu stațiile 15. Transilvania (Siretului), 16. Viitorului (IRA), 17. Muncii;
Ramura Sopor: Piața Mărăști – Strada Teodor Mihali – Strada Alexandru Vaida Voevod – Sopor, cu stațiile 18. Cosmos (Alexandru Vaida Voevod), 19. Europa Unită (Becaș) și cu Depoul Sopor.
Distanța medie între stațiile de metrou pe întregul traseu va fi de aproximativ un kilometru, iar distanța între stațiile din Cluj-Napoca va fi de 850 de m.
Metrou de 21 de kilometri
Linia de metrou ușor de la Cluj-Napoca va avea o lungime de 21,03 km, cu 19 stații și un depou în zona Sopor, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 secunde și va transporta 15.200/21.600 pasageri/ oră și sens cu 40 trenuri/ oră și sens.
Interstațiile de metrou vor fi reprezentate de galerii rectangulare, executate în săpătură deschisă, sau tuneluri circulare gemene cu diametrul interior de 5,5 m, executate cu mașini de forat tuneluri, cu menținerea presiuni în front, tip TBM.
Flota de material rulant va fi constituită din trenuri cu 3 trei vagoane, în lungime de 51 m, cu lățimea de 2,65 m, capacitate nominală/maximă 380/540 locuri, iar metroul va circula cu o viteză maximă de exploatare de 80 km/h, funcționarea fiind una complet automată, astfel încât trenurile să nu aibă nevoie de mecanici (driverless) sau de alt personal la bord.
Prețurile din zonă vor crește
Prețul spațiilor din zona primei stații de metrou din Florești, fie că vorbim de locuințe, spații comerciale sau de birouri, va crește, mai ales că va putea fi folosită sintagma ”aproape de stația de metrou”.
Reprezentanta agenției Record Imobiliare, care vinde un apartament în primul bloc, cel mai aproape de prima stație de metrou, a declarat pentru Cluj24 că, după finalizarea stației, prețurile s-ar putea alinia cu cele practicate în Cluj-Napoca.
”Viitoarea stație de metrou va influența prețurile. Cu siguranță aduce un plus valoare zonei.
Totuși, putem lua în calcul și un dezavantaj, și anume gălăgia din zonă și un trafic foarte mare de oameni, dar avantajul este aproprierea de stație. Multă lume caută asta”, a explicat aceasta.
9 stații până în 2026
Proiectarea la metrou a început la 1 septembrie 2023 și durează 6 luni, până la sfârșitul lunii februarie 2024, urmând ca, ulterior, să înceapă și lucrările de descărcare arheologică în 4 puncte din Cluj-Napoca.
De asemenea, trebuie să ajungă la Cluj și cele două TBM, ”cârtițele” care vor săpa tunelul pentru metrou la o adâncime de 20 de m, trebuie să fie obținută autorizația de construirea, finalizarea exproprierilor și demararea efectivă a lucrărilor.
Conform estimărilor inițiale, până în 31 iulie 2026 trebuie finalizate 9 stații și tunelul aferent, conform jalonului din PNRR prin care s-au alocat 310 milioane de euro acestui proiect.
Proiectul va continua până în 2031, când va fi finalizat cu toate cele 19 stații și metroul va trebui să circule.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până vineri dimineața în Cluj și în alte cinci bazine hidrografice.
Conform prognozei de specialitate, în intervalul 24 aprilie, ora 13:00 – 25 aprilie, ora 9:00, ca urmare a precipitațiilor prognozate și a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide, creșteri de debite și de niveluri, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție, pe râurile din bazinul hidrografic Coșuștea (afluent al râului Motru) – județul Mehedinți.
Pericol de INUNDAȚII în Cluj și în alte județe
De asemenea, pe parcursul zilei de joi, până la ora 00:00, fenomene hidrologice similare se vor înregistra pe următoarele cursuri de apă: Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Cluj), Barcău – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Sălaj și Bihor), Crișul Repede – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Cluj și Bihor), Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Arad) și Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara și Arad).
Hidrologii menționează că viituri rapide, cu posibile efecte de inundații locale, se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Bihor și Cluj.

Joia Verde sau Joia Rea este o zi de reflecție asupra legăturii dintre om și natură. Respectarea tradițiilor din această zi este considerată esențială pentru armonia dintre comunitate și mediul înconjurător, scrie Alba24.
Joia Verde, cunoscută și sub denumirea de Joia Rea, este a patra zi din Săptămâna Luminată, perioada de sărbătoare care urmează Paștelui în calendarul ortodox 2025. Această zi este asociată cu fertilitatea pământului, protecția culturilor și cinstirea naturii renăscute.
Joia Verde sau Joia Rea din Săptămâna Luminată: TRADIȚII, superstiții și obiceiuri
Tradiții și obiceiuri populare
– Cinstirea grădinilor și a holdelor: În această zi, oamenii aduc ofrande naturii pentru a asigura recolte bogate.
– Interdicția muncii: Se crede că munca în această zi atrage nenorociri asupra gospodăriei, precum seceta sau dăunătorii.
– Ritualuri cu apă: În unele regiuni, se practică ritualuri de sfințire a apei, care este apoi folosită pentru protejarea gospodăriei și a culturilor.
Superstiții în Joia Verde
Joia Verde este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Conform superstiției populare, cei care muncesc în această zi atrag ghinionul, seceta și dăunătorii asupra gospodăriei lor.
Munca de la câmp este și ea interzisă, iar cei care vor munci astăzi vor face ca iarba să crească în locurile unde nu trebuie. De asemenea, este interzis spălatul sau albitul rufelor.
În această zi, nu ar trebui să se călătorească deoarece se crede că cei care pleacă la drum ar putea întâmpina dificultăți, iar cei care muncesc ar putea suferi consecințe financiare grave, inclusiv calamități naturale.
În Joia Verde, se desfășoară și un ritual al morților, care implică purtarea a 44 de găleți cu apă și aprinderea a două lumânări la cele patru colțuri ale curții. Apa astfel sfinţită se varsă apoi în fântâna din curte.
De asemenea, rromii respectă o tradiție veche de șapte decenii, care le oferă ocazia să se întâlnească cu rudele din țară și din străinătate.
În această zi, este obiceiul să se „fure” fetele frumoase de către viitorii lor soți, iar eventualele conflicte familiale sunt adesea soluționate în această zi.
EVENIMENT
Louis Munteanu (CFR Cluj): Mai sunt câteva meciuri și nu trebuie să mă gândesc la TRANSFER

Conform obiceiului, în mărinimia lui, patronul de la FCSB a declarat marți că e dispus să plătească 4 milioane de euro pentru transferul lui Louis Munteanu. Nelu Varga, într-o reacție pentru GSP, a declarat că „e exclus să plece fără 17-18 milioane de euro”.
Louis Munteanu a fost întrebat, la conferința de presă premergătoare partidei cu Farul, despre declarația lui Nelu Varga, apoi a oferit un răspuns clasic, spunând că nu se gândește la un transfer în acest moment.
Louis Munteanu (CFR Cluj): Mai sunt câteva meciuri și nu trebuie să mă gândesc la TRANSFER
„Sincer, sunt focusat pe ce avem de făcut acum, mai sunt câteva meciuri și nu trebuie să mă gândesc la transfer”, a declarat Louis Munteanu.
Despre acest subiect a vorbit și Dan Petrescu, antrenorul de la CFR Cluj: „Dar pot eu să evaluez? Nu pot. Patronii pot. Ei știu cât cer pe un jucător. Eu doar mi-aș da cu părerea aiurea dacă aș spune o sumă”.
„Prefer să mă abțin decât să vorbesc urât. O iau ca pe o glumă și atât. Louis nu este de vânzare pentru niciun club din România, așa că să-și calculeze domnul respectiv bugetul, să nu își facă griji pentru noi.
Suntem prieteni, iar eu mă rezum doar la prietenie. Louis nu pleacă în România! Şi e exclus să plece fără 17-18 milioane de euro plus procente”, a răspuns ofertei Nelu Varga, patronul CFR Cluj.
Despre meciul de Cupă, Louis Munteanu a spus: „Pentru mine e un meci special, acolo m-am format ca jucător, ca om. Sunt profesionist și vreau să dau 100% pentru echipa mea și să ne calificăm. Mereu Mister Hagi a avut încredere în mine. Am avut evoluții foarte bune până acum și sper ca și mâine să marchez dacă am ocazia. Nu știu ce le cere, pentru mine e important ce facem noi. Nu mă interesează ce fac cei de la Farul”.
EVENIMENT
Avertizare de vreme rea în zona de munte a Clujului. Furtuni, averse torențiale și căderi de grindină

Zona de munte a județului Cluj rămâne și joi sub avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică.
Tot județul a fost „măturat” miercuri de ploi, iar vremea rămâne instabilă la munte, conform Administrației Naționale de Meteorologie.
Avertizare de vreme rea în zona de munte a Clujului
Codul Galben emis de meteorologi este valabil joi, 24 aprilie, până la ora 21.00.
Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, care va bate cu rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 l/mpde litri pe metru pătrat.