Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Unde se construiește în Florești prima stație de metrou – ”Țara Moților”. Acum e teren viran, aproape de blocuri

Publicat


Cluj24 a mers în Florești pentru a vedea unde va fi amplasată prima stație a metroului din Cluj-Napoca, locul de unde vor începe lucrările la cel mai mare proiect de infrastructură din zonă, care costă 2 miliarde de euro.  Inițial, prima stație urma să înceapă în zona Sopor, dar proiectul s-a schimbat pentru a lega proiectul de metrou de cel de construire a Spitalului Regional de Urgență, tot din Florești ( stația Sănătății).

Construcția metroului este asigurată de un consorțiu al cărui lider este firma Gulermak din Turcia.

În prezent, pe locul viitoarei stații este doar teren viran, aproape de blocuri din cartierul Terra, unde un apartament cu 3 camere costă acum în jur de 80.000 de euro, cu garaj inclus.

În fața primului rând de blocuri, se mai construiesc altele, iar dacă autoritățile și constructorul proiectului de metrou nu se mișcă repede, s-ar putea ca în câteva luni tot terenul viran pe care este prevăzută construirea stației să fie ocupat cu șantiere de blocuri.

Unde se construiește în Florești prima stație de metrou, Țara Moților. Acum e teren viran, aproape de blocuri

Stația ”Țara Moților” este prima din cele 19 câte va avea metroul Clujului, iar potrivit proiectului aceasta va fi în apropierea blocurilor de la intersecția străzii Șesul de Sus cu Urușagului.

Aceasta este poziționată în sud-vestul extrem al comunei Florești, la sud de noul cartier Terra.

Stația va fi conformată cu nivel vestibul, nivel peron și nivel subperon. Va avea peroane laterale, cu lățime peron de 5,5m, iar accesul în stație se face direct în vestibul, acesta fiind suprateran.

Acoperișul va fi tip terasă, prevăzut cu luminatoare, amplasate deasupra nodurilor de circulație. Legătura cu peronul se face prin circulații verticale: baterie de escalatoare, scară fixă și lift.

După Țara Moților urmează, în ordine, stațiile Teilor, Copiilor, Sănătății, Prieteniei, Natura Verde, Mănăștur, Sfânta Maria, Florilor, Sportului, Piața Unirii, Piața Avram Iancu, Armonia, Piața Mărăști. De aici, metroul continuă cu stațiile Transilvania, Viitorului și Muncii, dar se și bifurcă spre cartierul Sopor, cu stațiile Cosmos și Europa Unită.

Traseul liniei de metrou

În partea de vest: strada Șesul de Sus – strada Teilor – liziera pădurii (între str. Eroilor și str. Subcetate) – str. Abatorului – Cazarmă Florești – viitorul Spital Regional de Urgență – str. Răzoare, cu stațiile: 1. Țara Moților (Teilor), 2. Teilor (Eroilor), 3. Copiilor (Subcetate), 4. Sănătății (Spitalul de Urgență), 5. Prieteniei (Răzoare).

În zona de centru: Drumul Sfântul Ioan – str. Primăverii – Calea Mănăștur – Calea Moților – Str. Memorandumului – Piața Unirii – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Mărăști cu următoarele stații: 6. Natura Verde (Bucium), 7. Mănăștur (Izlazului), 8. Sfânta Maria (Câmpului), 9. Florilor (Cluj-Arena), 10. Sportului (Mihai Eminescu), 11. Piața Unirii, 12. Piața Avram Iancu, 13. Armonia (Petofi Sandor), 14.Piața Mărăști.

În partea de est:

Ramura Muncii: Piața Mărăști – Aurel Vlaicu – IRA – Strada Beiușului – Bulevardul Muncii, cu stațiile 15. Transilvania (Siretului), 16. Viitorului (IRA), 17. Muncii;

Ramura Sopor: Piața Mărăști – Strada Teodor Mihali – Strada Alexandru Vaida Voevod – Sopor, cu stațiile 18. Cosmos (Alexandru Vaida Voevod), 19. Europa Unită (Becaș) și cu Depoul Sopor.

Distanța medie între stațiile de metrou pe întregul traseu va fi de aproximativ un kilometru, iar distanța între stațiile din Cluj-Napoca va fi de 850 de m.

Metrou de 21 de kilometri

Linia de metrou ușor de la Cluj-Napoca va avea o lungime de 21,03 km, cu 19 stații și un depou în zona Sopor, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 secunde și va transporta 15.200/21.600 pasageri/ oră și sens cu 40 trenuri/ oră și sens.

Interstațiile de metrou vor fi reprezentate de galerii rectangulare, executate în săpătură deschisă, sau tuneluri circulare gemene cu diametrul interior de 5,5 m, executate cu mașini de forat tuneluri, cu menținerea presiuni în front, tip TBM.

Flota de material rulant va fi constituită din trenuri cu 3 trei vagoane, în lungime de 51 m, cu lățimea de 2,65 m, capacitate nominală/maximă 380/540 locuri, iar metroul va circula cu o viteză maximă de exploatare de 80 km/h, funcționarea fiind una complet automată, astfel încât trenurile să nu aibă nevoie de mecanici (driverless) sau de alt personal la bord.

Prețurile din zonă vor crește

Prețul spațiilor din zona primei stații de metrou din Florești, fie că vorbim de locuințe, spații comerciale sau de birouri, va crește, mai ales că va putea fi folosită sintagma ”aproape de stația de metrou”.

Reprezentanta agenției Record Imobiliare, care vinde un apartament în primul bloc, cel mai aproape de prima stație de metrou, a declarat pentru Cluj24 că, după finalizarea stației, prețurile s-ar putea alinia cu cele practicate în Cluj-Napoca.

”Viitoarea stație de metrou va influența prețurile. Cu siguranță aduce un plus valoare zonei.

Totuși, putem lua în calcul și un dezavantaj, și anume gălăgia din zonă și un trafic foarte mare de oameni, dar avantajul este aproprierea de stație. Multă lume caută asta”, a explicat aceasta.

9 stații până în 2026

Proiectarea la metrou a început la 1 septembrie 2023 și durează 6 luni, până la sfârșitul lunii februarie 2024, urmând ca, ulterior, să înceapă și lucrările de descărcare arheologică în 4 puncte din Cluj-Napoca.

De asemenea, trebuie să ajungă la Cluj și cele două TBM, ”cârtițele” care vor săpa tunelul pentru metrou la o adâncime de 20 de m, trebuie să fie obținută autorizația de construirea, finalizarea exproprierilor și demararea efectivă a lucrărilor.

Conform estimărilor inițiale, până în 31 iulie 2026 trebuie finalizate 9 stații și tunelul aferent, conform jalonului din PNRR prin care s-au alocat 310 milioane de euro acestui proiect.

Proiectul va continua până în 2031, când va fi finalizat cu toate cele 19 stații și metroul va trebui să circule.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Scindare la USR Cluj? Cum VOTEAZĂ parlamentarii USR Cluj, la prezidențiale: Nicușor Dan sau Elena Lasconi

Publicat

USR îl sprijină pe Nicușor Dan

După cutremurul de miercuri din USR, lucrurile nu sunt tranșate la Cluj în privința susținerii unui candidat la președinție. USR a luat azi decizia de a-i retrage sprijinul Elenei Lasconi pentru candidatura la prezidențiale, Nicușor Dan, candidatul independent, devenind favorit. Odată cu retragerea susținerii, Elena Lasconi pierde și finanțarea.

Liderii USR au decis convocarea unui Comitet Politic „luând în considerare pericolul real în care este România”, care să hotărască susținerea lui Nicușor Dan.

Totodată, Elena Lasconi a declarat, pe de altă parte, că nu renunță la candidatură.

Cum VOTEAZĂ parlamentarii USR Cluj, la prezidențiale: Nicușor Dan sau Elena Lasconi

Contactați de Cluj24, doi parlamentarii USR de Cluj au fost unanimi în răspunsul la întrebarea „pe cine vor vota dintre cei doi”.

Deputatul Ciprian Rigman va vota cu Nicușor Dan „având în vedere că așa s-a decis la nivel de partid”.

Senatorul Ciprian Rus va vota de asemenea cu candidatul independent Nicușor Dan, precizând că e singura alternativă pro-europeană capabilă să învingă polul suveraniștilor.

Liderul filialei e cu Lasconi?

Președintele USR Cluj, deputata Oana Murariu, a refuzat să dea un răspuns concret, subliniind că decizia o va lua în urma discuțiilor care vor avea loc la nivelul conducerii locale a partidului.

Aceasta declarase în 1 martie, la podcastul Contraste de pe Cluj24 că, în ceea ce o privește, „candidatul USR pentru Cotroceni este doamna Elena Lasconi”.

”Nimic nu s-a schimbat aici”, spunea, atunci, Murariu.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Discriminare la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj pentru avocatele care iau concediu de risc maternal

Publicat

De

discriminare

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj a fost sancționată cu avertisment Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pe motiv de discriminare a avocatelor care au solicitat concediu de risc maternal.

Potrivit deciziei CNCD, femeile care activează în profesii liberale (avocat) sunt discriminate la acordarea concediului de risc maternal, iar acestea, membre ale Baroului Cluj, au depus o petiție la CNCD, precizând că au încheiat fiecare în mod individual contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj.

În baza acestui contract, petentele aveau obligaţia plăţii unei contribuţii lunare, iar Casa de Asigurări de Sănătate s-a obligat să certifice stagiul de asigurare realizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

”Această asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate genera posibilitatea obţinerii mai multor tipuri de concedii şi indemnizaţii, inclusive concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.

Avocatele au îndeplinit toate formalităţile legale necesare în vederea obţinerii concediului şi a indemnizaţiei, fiind dovedit riscul maternal prin documente medicale justificative, chestiune care a fost constatată cu ocazia validării şi primirii concediului medical de risc maternal”, se mai arată în decizia CNCD.

Notificate să restituie banii

Dar, surpriză, avocatele din Baroul Cluj au primit câte o notificare din partea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj, prin care le-au fost aduse la cunoştinţă anumite aspecte în legătură cu indemnizaţiile de risc maternal pe care le-au încasat și li s-a pus în vedere să restituie sumele încasate, pe motiv că nu ar fi avut dreptul să primească concedii și indemnizații pentru risc maternal.

Avocatele au considerat ca fiind discriminatorie abordarea CJAS Cluj asupra textelor de lege, în sensul eliminării unei categorii de la beneficiile ce le-au fost acordate prin legea în baza unei simple interpretări abuzive, ”prin care se ține cont doar de anumite texte de lege modificate ulterior, ignorând textele legale existente la momentul încheierii contractului de asigurare și la momentul efectuării plății”.

Dreptate pentru avocate

În urma analizării tuturor actelor depuse, CNCD a dat dreptate avocatelor și a stabilit că în speță operează legea generală potrivit căreia, ”dacă femeia însărcinată este salariată și este asigurată în sistemul public de sănătate, atunci i se cuvine indemnizația de risc maternal”.

”Colegiul Director al CNCD constată că refuzul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj de a aproba avocatelor acordarea dreptului de a beneficia de indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate pentru concediul de risc maternal constituie discriminare.

În consecință, decide sancţionarea CJAS Cluj cu avertisment. Recomandă CJAS Cluj să facă demersurile necesare pentru a se asigura că se va include profesiile liberale în categoria persoanelor asigurate care beneficiază de concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal”, se mai arată în decizia CNCD.

Ce este concediul de risc maternal

Concediul de risc maternal se poate acorda în principal femeilor însărcinate care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor.

Concediul de risc maternal poate dura maximum 120 de zile calendaristice. Acesta va fi acordat atât integral, cât și pe perioade fracționate, care, cumulate, să nu depășească acest număr de zile.

Indemnizația de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni dinaintea solicitării beneficiului.

Citește mai departe

EVENIMENT

”U” Cluj și CFR 1907, amendate pentru incidentele de la derby de Liga Profesionistă de Fotbal

Publicat

De

”U” Cluj

Echipele de fotbal ”U” Cluj și CFR 1907 au fost amendate, miercuri, de Liga Profesionistă de Fotbal pentru incidentele de la derby-ul câștigat de șepcile roșii cu 1-0.

Astfel, se sancționează clubul AS FC Universitatea Cluj cu penalitate sportivă de 16.875 lei, iar clubul FC CFR 1907 Cluj cu penalitate sportivă de 7.500 lei.

În urma derby-ului au fost semnalate mai multe incidente, cel mai grav fiind cel în care un tânăr suporter CFR în vârstă de 19 ani a fost lovit cu o sticlă în față de un suporter al ”U” Cluj.

Suporterul de la ”U”,  în vârstă de 38 de ani, a fost plasat sub control judiciar pe 60 de zile.

Citește mai departe

EVENIMENT

Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea omului de afaceri Cătălin Hideg, investigat de Parchetul European. Se reia procesul

Publicat

De

Curtea de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj a anulat, miercuri, condamnarea de patru ani închisoare primită în primă instanță de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Procesul va fi reluat de la zero, au decis magistrații clujeni.

Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea omului de afaceri Cătălin Hideg

Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

Cătălin Hideg este cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Trimis în judecată în octombrie 2022, Cătălin Hideg a fost condamnat în februarie 2024 de Tribunalul București la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false și spălare de bani. El avea de plătit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.

Dosar strămutat de la București la Cluj

La apel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, însă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a strămutat la Curtea de Apel Cluj, iar această ultimă instanța a dispus anularea condamnării, urmând ca procesul să se reia de la zero.

”Admite apelurile formulate de inculpații H.R.C. și SC S. I. I. SRL împotriva sentinței penale nr. 200/F din data de 16 februarie 2024 pronunțată de Tribunalul București pe care o desființează în întregime, cu consecința trimiterii cauzei spre rejudecare la Tribunalul Cluj. Menține măsurile asigurătorii instituite prin ordonanța nr.1.000032/2021 din data de 02.05.2022 a Parchetului European – EPPO – Biroul Central București, cu privire la bunurile inculpaților H. R. C. și SC S. I. I.SRL, până la concurența sumei de 14.440.459 lei în scopul garantării reparării pagubei produse prin infracțiune. Definitivă” se arată în decizia Curții de Apel Cluj.

Fraudă cu fonduri europene

Potrivit EPPO, frauda reținută în sarcina lui Cătălin Hideg și a firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale și reconstrucției biologice RECUMED.

Proiectul RECUMED, finanțat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câștiga o licitație, omul de afaceri a depus mai multe declarații și documente false și inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale și de lucrări de construcții necesare pentru proiect. Între 2018 și 2020, omul de afaceri a obținut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.

El nu a acționat însă izolat, ci în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare și să execute lucrările de construcții, susține EPPO, conform Agerpres.

Anchetatorii îi suspectează pe cei doi că au întocmit declarații false prin care atestă că nu sunt în conflict de interese, iar astfel au îndeplinit aparent condițiile legale privind transparența, legalitatea și concurența în procedura de achiziție. Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme și prin depunerea unor documente false care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condițiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul.

S-au emis facturi false

Conform procurorilor, suspecții au mers chiar mai departe și, după ce au obținut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru și Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul inițial din România, prin emiterea unor facturi false.

Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor și produselor medicale achiziționate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar prețurile inițiale de achiziție au fost negociate și stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacții succesive de la furnizorii inițiali prin companii din Cipru, Portugalia și Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la prețuri supraevaluate.

Raluca Ortensia Aelenei a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii și a primit o condamnare cu suspendare.

Cătălin Hideg a devenit cunoscut după ce o firmă a sa a vândut în pandemie statului român 1,7 milioane de măști la prețuri supraevaluate. Firma avea ca obiect de activitate distribuția de băuturi alcoolice și alimente.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate