Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Studenții de aur ai UTCN. Locul 1 la un concurs în SUA. Structură din lemn de balsa, rezistentă la cutremure mari

Publicat


utcn 5

O echipă a UTCN a câștigat la începutul lunii iulie locul 1 la un concurs  internațional de inginerie seismică organizat în Salt Lake City (SUA), la care au participat 30 de universități din întreaga lume. Studenții au construit o structură din lemn de balsa care a rezistat la simularea unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.

Clujenii au învins echipe de la universități prestigioase, cum sunt Cornell, Berkely și UCLA din SUA sau Universitatea din Toronto.

Șef lucrări dr. ing. Ovidiu Prodan, de la Facultatea de Construcții a UTCN, a declarat pentru Cluj24 că la concursul din SUA s-a simulat un cutremur real și efectele asupra unor structuri construite de studenți.

”Structura noastră din lemn de balsa, care cântărește aproximativ 300 de grame, a fost încărcată și cu o greutate de 8 kg, adică de peste 20 de ori masa clădirii, și supusă la două cutremure. Am încercat să vedem cum s-ar comporta acest model structural la cutremurele reale.

utcn 6

Studenții au făcut toate analizele seismice, au testat structura, iar exact aceleași analize trebuie făcute și pentru clădiri reale. Atunci când vor proiecta viitoarele clădiri în care vor fi implicați ei vor ști ce să facă și au toate noțiunile necesare”, a explicat Prodan.

Potrivit acestuia, concursul a fost unul extrem de complex, având diverse categorii în care se puteau obține premii și punctaje iar echipa UTCN a bifat scoruri maxime la multe din aceste probe intermediare, totul culminând cu succesul general și obținerea locului 1.

5 premii 1 în 10 ani

Ovidiu Prodan a precizat că, în ultimii 10 ani, la acest concurs organizat în SUA, echipa UTCN s-a aflat de 5 ori pe locul 1, de 2 ori pe locul 3 și tot de 2 ori a obținut premiul pentru inovație structurală:

”Aici se vede dedicarea studenților, avem norocul să avem studenți deosebiți, motivați în a face lucrurile în mod excepțional. Dedicarea, implicarea lor au dus an de an la aceste reușite”.

utcn 4

Au lucrat 6 luni la proiect

Pentru alcătuirea echipei s-a realizat o selecție, fiind aleși în prima fază 30 de studenți, după care a urmat trierea lor.

”În echipa finală de 10 studenți, fiecare a avut rolul său, pe partea de arhitectură, sustenabilitate, pe prezentare, pe partea structurală, pe analize, calibrarea masei seismice, înregistrarea rezultatelor.

Iar la lucrul pe machetă, majoritatea am fost implicați, dar și acolo am fost împărțiți, pe partea de lipit, de tăiere, de șlefuire”, a explicat Larisa Popa, team-leader.

Studenții UTCN au lucrat 6 luni pentru acest proiect iar o diferență care i-a ajutat în fața altor alte echipe a fost faptul că ei au tăiat manual și au șlefuit toate piesele din lemn de balsa, în loc să folosească laserul, care deteriorează, la capete, fibrele lemnului, iar îmbinările nu sunt perfecte.

Asamblarea unei structuri, care are cam 2.000 de piese din lemn, a durat peste 3 săptămâni, fiecare fiind lipită cu migală.

Echipa a realizat 4 structuri înainte de concursul din SUA, dintre care ultimele 2 au fost identice. Dintre cele două identice, una a fost testată înainte de concurs, iar cealaltă a fost prezentată în fața juriului american și s-a dovedit că a rezistat.

 Cum îi ajută pe studenți acest premiu?

”Ce am realizat aici ne ajută în viața reală să înțelegem mai mult programele și metodele de calcul. Noi am făcut, întâi, teoretic, un program de calcul, am simulat clădirea și am proiectat-o să reziste la eforturi din seism și din greutăți la care este supusă.

Metoda de calcul poate fi preluată la scară largă pe clădiri mari, pe zgârie nori”, a spus Daniel Giurgiu, student în anul 3 la Facultatea de Construcții.

”Pentru noi, ca viitori ingineri și arhitecți, concursul a însemnat enorm deoarece am concurat cu universități de top din lume iar toată experiența a căpătat o mai mare valoare. Premiul 1 ne ajută să putem aplica pentru universități de top americane, dacă vrem să urmăm acolo cursuri de masterat sau doctorat”, precizat Larisa Popa, studentă în anul 4 la Facultatea de Arhiectură și Urbanism.

”Celelalte echipe care au participat se așteptau ca noi să fim pe podium și să aducem premii. Premiul ne va ajuta pe viitor, a fost o experiență unică. Am ales această carieră pentru că îmi plac foarte mult științele exacte și cum s-a pus teoria în practică la acest concurs”, a menționat Irina Stoian, studentă în anul 4 la Facultatea de Construcții.

”Pentru un viitor arhitect, să colaborezi cu viitorii ingineri, înseamnă foarte mult, înseamnă să știi cu ce fel de persoane vei lucra în meseria ta”, a spus Andrei Mureșan, student în anul 4 la Facultatea de Arhitectură și Urbanism.

”Diferența față de rezultatele altor echipe se face datorită muncii mult mai intense și de durată. Noi am lucrat 6 luni la proiect, iar alte echipe au lucrat între 2 săptămâni și o lună, așadar nu există termen de comparație. Înseamnă sacrificii, dar la final merită”, a arătat și Mădălin Cazacu, care este absolvent al UTCN și și-a dat licența în acest an.

Echipa UTCN

Echipa UTCN a avut în componență 10 studenți și 6 cadre didactice: ș. l. dr. ing. Ovidiu Prodan, ș. l. dr. ing. Bianca Marton, ș. l. dr. arh. Paul Moldovan, ing. Gabriela Petruț, ing. Andreea Manea, ing. Teodora Cocari, alături de studenții Larisa Popa, Andrei Mureșan, Sabina Nițulescu (de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism) și Irina Stoian, Bianca Gliga, Daniel Giurgiu, Ioana Popescu, Mădălin Cazacu, Tudor Lomicovschi și Attila Szasz (de la Facultatea de Construcții).

utcn 3

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion la Iași: “Suntem FORȚA care vine peste Chirica, Ciolacu și Ciucă”

Publicat

george simion

Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. În timpul evenimentului, președintele AUR, George Simion, l-a acuzat pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, de legături cu mafia imobiliară și i-a îndemnat pe românii din diaspora să vină acasă pe 9 iunie, ca să voteze.

„Am avut un premier care ne-a jignit pe noi, pe moldoveni. Am avut la conducerea acestui județ hoți și nu hoți deștepți, hoți de tablă. Tot ce propun și promit acești oameni este că o să fie alături de voi și că n-o să fure. Am și eu un băiat cum are și Mihai Chirica, dar n-am de unde să iau o vilă de 250.000 de euro cum a făcut-o primarul Iașului. De unde să începem ca să revenim la gloria din vremea lui Ștefan cel Mare și Sfânt? Atletul creștinătății.

George Simion la Iași: “Suntem FORȚA care vine peste Chirica, Ciolacu și Ciucă”

În primul rând, pe 9 iunie, să nu mai votăm pe hoțul Chirica și pe hoțul de tablă. Pe hoții care, timp de 34 de ani, n-au făcut decât să fure din avuția poporului român. Tot ce-au construit părinții și bunicii noștri cu greu, ei dau străinilor. Să le fie rușine pentru asta! Aici Mihai Chirica este un dictator slab și corupt care trebuie înlocuit îndată. I-a deranjat figura voievozilor noștri. I-a deranjat că facem recurs la istorie și că lumea o să-și aducă aminte că nu am stat întotdeauna în genunchi în fața străinilor”, a declarat George Simion, la Iași.

În timpul marșului, George Simion a lansat o provocare pentru liderii PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

„Suntem forța care vine peste Ciolacu și peste Ciucă, îi dăm jos pe 9 iunie, nu au voie să câștige comasații, au bulibășit alegerile. Ei nu vor campanie electorală sau alegeri. Nu vor o dezbatere de idei. Cioloș, Ciolacu, Ciucă, Drulă, vă aștept la dezbateri, cu mine ca lider de partid, cu Cristian Terheș, Claudiu Târziu sau Gheorghe Piperea, cu Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei”, a subliniat George Simion.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Alin Tișe, pomenit la un miting electoral la Câmpia Turzii. Locuitoare din Șarât: A fost aici când am avut probleme

Publicat

Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Locuitorii din Câmpia Turzii nu uită. În cadrul unei acțiuni electorale organizate de PNL Câmpia Turzii, o femeie din cartierul Șarât a vorbit despre implicarea președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, în gestionarea unei crize petrecute în urmă cu aproape două decenii, pe vremea când acesta era prefect.

În cadrul unui miting electoral organizat de Partidul Național Liberal în Câmpia Turzii, o locuitoare a cartierului Șarât i-a adus laude public președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, pentru implicarea sa deosebită în gestionarea inundaților din toamna anului 2006, pe vremea când acesta era prefect.

„Un om deosebit, cunoaște cartierul”

Într-o discuție cu Dorin Lojigan, candidatul PNL pentru încă un mandat la Primăria Câmpia Turzii, femeia a rememorat momentele dificile prin care a trecut comunitatea locală în urmă cu aproape două decenii, dar și sprijinul deosebit oferit atunci de Alin Tișe, în calitate de prefect.

„Dânsul a fost prezent aici din momentul când am avut problema până s-a rezolvat. Este un om care se implică foarte mult”, a spus ea.

„Domnul Alin Tișe a fost un om deosebit, cunoaște cartierul, poate aproape la fel de bine ca dumneavoastră (Dorin Lojigan – n.red.). A fost aici când am avut probleme. Casele acestea din spate au fost toate sub apă”, a continuat femeia.

Inundațiile din toamna anului 2006 au afectat grav Câmpia Turzii, lovind peste 300 de gospodării. Pivnițele și curțile multor locuitori au fost inundate, iar activitatea unei școli a fost suspendată temporar.

Citește mai departe

EVENIMENT

Juniorii lui „U”, CAMPIONII Ligii Elitelor U16. Au ÎNVINS în finală pe Universitatea Craiova

Publicat

juniori u16

Juniorii Universității Cluj au devenit campionii Ligii Elitelor U16 la fotbal. Ei au învins în finală pe Universitatea Craiova.

„Suntem campionii Ligii Elitelor U16!

Juniorii antrenați de Ovidiu Sărmășan și Flavius Nistor s-au impus cu 4-3 la loviturile de departajare în finala cu Universitatea Craiova, după ce în timpul regulamentar de joc scorul a fost 1-1.

Juniorii lui „U”, CAMPIONII Ligii Elitelor U16. Au ÎNVINS în finală pe Universitatea Craiova

Oltenii au deschis scorul în minutul 62, însă echipa noastră a revenit pe final, Bota transformând în minutul 90 un penalty obținut de Orban. Buia, Tamaș, Bodnar și Ciortea au marcat la loteria penalty-urilor, iar Coșa a apărat al treilea penalty al craiovenilor”, scrie pe Facebook FC Universitatea Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Scriitorul clujean care a donat 1000 de cărți despre pericolul drogurilor. Le-a tipărit din pensia proprie

Publicat

De

Scriitorul clujean Ștefan Vișan a publicat romanul ”Moartea albă” care are ca temă pericolul consumului de droguri. Volumul s-a dorit a fi un semnal de alarmă, astfel că autorul a tipărit, din propria pensie, 1000 de exemplare pe care le-a donat în 10 județe din România, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, astfel încât să ajungă la cât mai mulți elevi.

”Am intuit încă din 2018 pericolul proliferării consumului de droguri într-o țară aș putea spune debusolată. Am pornit lupta sperând să i se alăture și alții.

Am scris (primul) o carte de literatură cu acest subiect, respectiv un roman intitulat <<Moartea albă>>, cu un mesaj de luptă împotriva drogurilor și consumului  acestora. Știam că o carte nu este o armă, dar ar putea deveni într-o anumită conjunctură.

O ediție de carte de o sută de exemplare mi s-a părut a fi mult prea puțin pentru ca mesajul său să ajungă la masa de tineri din toată țara”, a spus Vișan pentru Cluj24.

Din banii de pensie

scriitorul Vișan

Sriitorul a inițiat o campanie de atragere și a altor doritori să lupte împotriva acestui devastator flagel și s-a adresat principalelor tipografii din centrele de județ, solicitându-le să renunțe la cinci sute de lei din câștigul lor pentru a tipări câte o sută de exemplare pentru liceenii și studenții din județele respective.

”Răspunsul acestora a fost descurajator: <<domnule scriitor, noi lucrăm pe bani nu pe vise>>. Dar nu am cedat. Cu regret că nu am fost înțeles, am continuat să tipăresc, din banii de pensie, luni la rând, câte o sută de exemplare și să le donez inspectoratelor școlare în scopul amintit.

Am donat, astfel, pentru tinerii din zece județe ale țării inclusiv București, în total o mie de exemplare, care sper să se constituie  în o mie de potențiali tineri salvați de tentația consumului de droguri.

Mai sper în continuare ca exemplul meu să fie urmat de alți oameni de bine, în sensul de a mă ajuta să tipăresc în continuare alte exemplare pentru tinerii din celelalte județe ale țării”, a precizat Ștefan Vișan.

Apel la lupta contra drogurilor

Acesta s-a declarat convins că niciun părinte, în cel mai negru coșmar posibil, nu și-ar dori să-și vadă copiii căzuți în patima drogurilor, ajunși în final, în cel mai de jos grad al decăderii morale și fizice.

”Afirm, în continuare, că fiecare din noi avem datoria să luptăm cu toate forțele împotriva acestui flagel, actual cel mai mare dușman al ființei umane”, a subliniat scriitorul.

scriitorul

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax