Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Studenții de aur ai UTCN. Locul 1 la un concurs în SUA. Structură din lemn de balsa, rezistentă la cutremure mari

Publicat


utcn 5

O echipă a UTCN a câștigat la începutul lunii iulie locul 1 la un concurs  internațional de inginerie seismică organizat în Salt Lake City (SUA), la care au participat 30 de universități din întreaga lume. Studenții au construit o structură din lemn de balsa care a rezistat la simularea unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.

Clujenii au învins echipe de la universități prestigioase, cum sunt Cornell, Berkely și UCLA din SUA sau Universitatea din Toronto.

Șef lucrări dr. ing. Ovidiu Prodan, de la Facultatea de Construcții a UTCN, a declarat pentru Cluj24 că la concursul din SUA s-a simulat un cutremur real și efectele asupra unor structuri construite de studenți.

”Structura noastră din lemn de balsa, care cântărește aproximativ 300 de grame, a fost încărcată și cu o greutate de 8 kg, adică de peste 20 de ori masa clădirii, și supusă la două cutremure. Am încercat să vedem cum s-ar comporta acest model structural la cutremurele reale.

utcn 6

Studenții au făcut toate analizele seismice, au testat structura, iar exact aceleași analize trebuie făcute și pentru clădiri reale. Atunci când vor proiecta viitoarele clădiri în care vor fi implicați ei vor ști ce să facă și au toate noțiunile necesare”, a explicat Prodan.

Potrivit acestuia, concursul a fost unul extrem de complex, având diverse categorii în care se puteau obține premii și punctaje iar echipa UTCN a bifat scoruri maxime la multe din aceste probe intermediare, totul culminând cu succesul general și obținerea locului 1.

5 premii 1 în 10 ani

Ovidiu Prodan a precizat că, în ultimii 10 ani, la acest concurs organizat în SUA, echipa UTCN s-a aflat de 5 ori pe locul 1, de 2 ori pe locul 3 și tot de 2 ori a obținut premiul pentru inovație structurală:

”Aici se vede dedicarea studenților, avem norocul să avem studenți deosebiți, motivați în a face lucrurile în mod excepțional. Dedicarea, implicarea lor au dus an de an la aceste reușite”.

utcn 4

Au lucrat 6 luni la proiect

Pentru alcătuirea echipei s-a realizat o selecție, fiind aleși în prima fază 30 de studenți, după care a urmat trierea lor.

”În echipa finală de 10 studenți, fiecare a avut rolul său, pe partea de arhitectură, sustenabilitate, pe prezentare, pe partea structurală, pe analize, calibrarea masei seismice, înregistrarea rezultatelor.

Iar la lucrul pe machetă, majoritatea am fost implicați, dar și acolo am fost împărțiți, pe partea de lipit, de tăiere, de șlefuire”, a explicat Larisa Popa, team-leader.

Studenții UTCN au lucrat 6 luni pentru acest proiect iar o diferență care i-a ajutat în fața altor alte echipe a fost faptul că ei au tăiat manual și au șlefuit toate piesele din lemn de balsa, în loc să folosească laserul, care deteriorează, la capete, fibrele lemnului, iar îmbinările nu sunt perfecte.

Asamblarea unei structuri, care are cam 2.000 de piese din lemn, a durat peste 3 săptămâni, fiecare fiind lipită cu migală.

Echipa a realizat 4 structuri înainte de concursul din SUA, dintre care ultimele 2 au fost identice. Dintre cele două identice, una a fost testată înainte de concurs, iar cealaltă a fost prezentată în fața juriului american și s-a dovedit că a rezistat.

 Cum îi ajută pe studenți acest premiu?

”Ce am realizat aici ne ajută în viața reală să înțelegem mai mult programele și metodele de calcul. Noi am făcut, întâi, teoretic, un program de calcul, am simulat clădirea și am proiectat-o să reziste la eforturi din seism și din greutăți la care este supusă.

Metoda de calcul poate fi preluată la scară largă pe clădiri mari, pe zgârie nori”, a spus Daniel Giurgiu, student în anul 3 la Facultatea de Construcții.

”Pentru noi, ca viitori ingineri și arhitecți, concursul a însemnat enorm deoarece am concurat cu universități de top din lume iar toată experiența a căpătat o mai mare valoare. Premiul 1 ne ajută să putem aplica pentru universități de top americane, dacă vrem să urmăm acolo cursuri de masterat sau doctorat”, precizat Larisa Popa, studentă în anul 4 la Facultatea de Arhiectură și Urbanism.

”Celelalte echipe care au participat se așteptau ca noi să fim pe podium și să aducem premii. Premiul ne va ajuta pe viitor, a fost o experiență unică. Am ales această carieră pentru că îmi plac foarte mult științele exacte și cum s-a pus teoria în practică la acest concurs”, a menționat Irina Stoian, studentă în anul 4 la Facultatea de Construcții.

”Pentru un viitor arhitect, să colaborezi cu viitorii ingineri, înseamnă foarte mult, înseamnă să știi cu ce fel de persoane vei lucra în meseria ta”, a spus Andrei Mureșan, student în anul 4 la Facultatea de Arhitectură și Urbanism.

”Diferența față de rezultatele altor echipe se face datorită muncii mult mai intense și de durată. Noi am lucrat 6 luni la proiect, iar alte echipe au lucrat între 2 săptămâni și o lună, așadar nu există termen de comparație. Înseamnă sacrificii, dar la final merită”, a arătat și Mădălin Cazacu, care este absolvent al UTCN și și-a dat licența în acest an.

Echipa UTCN

Echipa UTCN a avut în componență 10 studenți și 6 cadre didactice: ș. l. dr. ing. Ovidiu Prodan, ș. l. dr. ing. Bianca Marton, ș. l. dr. arh. Paul Moldovan, ing. Gabriela Petruț, ing. Andreea Manea, ing. Teodora Cocari, alături de studenții Larisa Popa, Andrei Mureșan, Sabina Nițulescu (de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism) și Irina Stoian, Bianca Gliga, Daniel Giurgiu, Ioana Popescu, Mădălin Cazacu, Tudor Lomicovschi și Attila Szasz (de la Facultatea de Construcții).

utcn 3

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Lideri PNL, PSD și UDMR, alături de Crin Antonescu la mitingul de la Cluj-Napoca

Publicat

Crin Antonescu

Un miting regional de susținere a candidatului Alianței electorale “România Înainte” la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, va avea loc sâmbătă, 29 martie, la Cluj-Napoca.

Lideri naționali și regionali ai celor trei partide care formează coaliția vor fi prezenți la Cluj.

Lideri PNL, PSD și UDMR, alături de Crin Antonescu la Cluj

Mitingul de susținere are loc sâmbătă, începând cu ora 13.00 în Piața Unirii din Cluj-Napoca, iar alături de candidatul Alianței se vor afla vicepremierul și președintele PNL Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor, președintele UDMR, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, din partea PSD, dar și Emil Boc, primarul Clujului. De asemenea, la mitingul de la Cluj vor fi prezenți și alți lideri importanți regionali și locali.

Președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, a anunțat la podcastul ”Contraste” de pe Cluj24, realizat la Bruxelles de Florin Danciu, că la acest miting vor participa 15.000 de persoane.

Acesta este primul miting de susținere pentru Crin Antonescu, care candidează din partea celor trei partide la alegerile prezidențiale din luna mai a acestui an.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe oficial vineri, 4 aprilie.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dilema Louis Munteanu (CFR Cluj): la Naționala mare sau la U21, în vară

Publicat

louis munteanu

Atacantul de la CFR Cluj, Louis Munteanu, a fost mărul discordiei în ultimele săptămâni. Mulți îl vedeau la Naționala mare, mai puțin antrenorul Mircea Lucescu, care l-a lăsat la U21. După prestațiile neconvingătoare ale atacului primei reprezentative, cel puțin în meciul cu Bosnia, suporterii l-ar vedea în lotul pentru partida cu Austria din iunie.

Vestea bună e că Louis Munteanu poate evolua pentru ambele reprezentative ale României. Daniel Pancu, selecționerul naționalei U21, a declarat că atacantul celor de la CFR Cluj ar putea juca și la EURO U21, dar și în meciul cu Austria din preliminarii.

Dilema Louis Munteanu (CFR Cluj): la Naționala mare sau la U21, în vară

„Nu avem nicio problemă dacă Mircea Lucescu îl va lua la naționala mare. Doar să ne spună cu două săptămâni înainte ca să știm exact. El poate să joace și în Austria, dar și la noi, fără probleme. Din punct de vedere regulamentar, se poate. Și fizic ar putea. Echipa mare vorbește aici, nu noi”, a explicat Daniel Pancu, selecționerul naționalei U21 a României, conform Digi Sport.

Până să afle dacă va juca la prima reprezentativă sau la U21, Louis Munteanu speră să își continue evoluțiile bune la CFR Cluj. Echipa e pe primul loc în Superligă și are șanse mari la un nou titlu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Consultații stomatologice gratuite la Cluj. 2 din 10 români nu s-au spălat niciodată pe dinți. Caria, ”regina problemelor”

Publicat

De

stomatologice

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMFIH) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca derulează, în parteneriat cu Facultatea de Medicină Dentară și Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj, campania ”Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” care prevede promovarea educației pentru sănătate orală în rândul copiilor de grădiniță și a elevilor și acordarea de consultații stomatologice gratuite.

Prodecanul Facultății de Medicină Dentară, Ondine Lucaciu, a declarat, vineri, că sănătatea orală este o valoare pentru cetățean.

”Consultațiile stomatologice gratuite vor avea loc sâmbătă pe esplanada de la BT Arena între orele 10-18 cu clinica mobilă SmileMobile, care dispune de 2 unități. Putem deservi, în total, 10 pacienți pe oră pentru consultații.

Pacienților li se vor înmâna adresele cabinetelor școlare, dacă vorbim de copii, sau disciplinele din cadrul Facultății de Medicină Dentară unde se pot adresa pentru a beneficia de tratamente stomatologice.

Medicii stomatologi care vor face consultațiile pe bază de voluntariat au fost contactați de Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj, iar ei vor pune diagnostice, astfel încât pacienții să știe de probleme au și unde să se adreseze”, a spus Lucaciu.

Caria, în top

Potrivit acesteia, după campania de consultații gratuite de anul trecut, au fost constatate diverse probleme de sănătate orală, cea mai prezentă fiind caria dentară, ”regina problemelor”, dar și paradontita.

Decanul Facultății de Medicină Dentară, Cristian Dinu, a declarat la rândul său că parodontita, o boală inflamatorie la nivelul dinților și gingiilor, are implicații profunde în sănătatea generală.

”Bolile cardiovasculare sunt legate de bacteriamia indusă de boala paradontală, apoi diabetul, bolile reumatologice, Alzheimer. Sunt multiple implicații generale date de paradontită. Se pot dezvolta alte afecțiuni care pot pune viața în pericol, pot duce la afecțiuni care duc la probleme complicate”, a explicat Dinu.

Potrivit unui studiu prezentat de Colegiul Medicilor Stomatologi, 2 din 10 români nu s-au spălat niciodată pe dinți, iar jumătate dintre adulți se spală pe dinți o dată pe zi sau deloc.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Tișe, despre scandalul de la Aeroportul Cluj: De 10 ani nu am primit un telefon de la președintele Consiliului de Administrație

Publicat

De

Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a vorbit, vineri, despre problemele pe care le are cu cei de la Aeroportul Internațional Cluj.

Chiar dacă spune că vrea o relație normală cu reprezentanții aeroportului, Alin Tișe a declarat că nici președintele și nici membrii Consiliului de Administrație nu s-au consultat de ani buni cu instituția pe care o conduce în ceea ce privește investițiile.

Alin Tișe: De 10 ani nu am primit un telefon de la președintele CA al Aeroprtului

Alin Tișe a vorbit joi despre scanadul din penultima ședință a CJ când aprobarea bugetului Aeroportului Cluj a fost amânată pentru că directorul David Ciceo nu a fost prezent. Atunci, Alin Tișe a declarat că este “lipsă de respect” din partea directorilor regiilor și instituțiilor subordonate care nu vin în plen să dea explicații.

În ultima ședință a CJ bugetul a fost aprobat, însă Alin Tișe este nemulțumit în continuare de modul în care decurg lucrurile când vine vorba de aeroport, chiar dacă a spus că pentru el este un “subiect închis” și că vreo o “relație normală”.

“Problema mea nu este cea a managerului, ci a Consiliului de Administrație, care reprezintă Consiliul Județean. Cei din CA sunt cei care, practic, au ierarhia în fața directorului. Aeroportul Cluj are un președinte de CA care este vânător, sau ce o fi. De 10 ani nu am avut un telefon de la el pentru a se consulta cu noi, cu Consiliul Județean, despre oportunitatea unei investiții, în condițiile în care el este mandat de CJ ca să facă acest lucru”, a spus președintele forului județean referindu-se la Viorel Federiga, președintele CA de la Aeroportul Internațional Cluj.

De altfel, spune Alin Tișe, niciunul dintre membrii CA nu au contactat forul județean. Asftel, spune Tișe, problemele de acolo pornesc, de la Consiliul de Administrație, și “abia apoi ajungem la director”.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate