Connect with us

Clujul de altădată

FOTO. Stră-stră bunica REGINEI Marii Britanii A LOCUIT la CLUJ. Elisabeta a II-a, 69 de ani de domnie. CHARLES, pe urmele sale

Publicat


Puţină lume ştie că actuala regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord are rădăcini în Cluj. Regina Angliei, Elisabeta a II-a, împlineşte astăzi 69 de ani de domnie. Este cel mai longeviv monarh în viaţă.

Dragoste la prima vedere

În Palatul Rhedey din Cluj-Napoca a copilărit o stră-stră bunică a Reginei Elisabeta a II-a, Claudine Rhedey. Era la începutul anilor 1800. Palatul este situat la colţul Pieţei Unirii cu str. Napoca.

vezi şi: INEDIT. Duelul care putea să-l omoare pe Iuliu Maniu la Cluj, cu 52 de ani mai repede. 68 de ani de la moartea sa

 

Regina Elisabeta a II-a şi Palatul Rhedey din Cluj, unde a locuit stră-străbunica sa Claudine

„Este fiica lui Ladislau Rhedey, Claudine Rhedey, născută la Sângeorgiu de Pădure. Acolo a fost şi înmormântată. Ea a copilărit în Palatul Rhedey din Cluj. La un bal, cred că la Viena, l-a întâlnit pe prinţul Alexandru de Wurttemberg. Şi a fost o dragoste la prima vedere. S-au căsătorit într-un târziu, din cauză că tatăl lui Claudine nu era de acord cu căsătoria. Au avut trei copii, două fete şi un băiat, Francis.

vezi şi: FOTO. Caragiale voia Clujul. A ales Berlinul. El şi Veronica erau să ne lase fără Eminescu. 169 de ani de la naştere

De la Francis se trage Regina Elisabeta a II-a, pe linie maternă. Ea moare la 29 de ani, unii spun că în accident de călărie, fiind însărcinată, în drum spre soţul său”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

vezi şi: Semnătură de SFÂNT. Ziua singurului CLUJEAN beatificat de PAPĂ. Vestitor al MARII UNIRI. Iuliu HOSSU, 136 de ani de la naştere

Prinţul Charles, pe urmele înaintaşei sale

Vladimir Alexandru Bogoslavievici mai spus că în vizitele sale în Cluj şi în Transilvania, Prinţul Charles a vizitat locul în care s-a născut şi a fost îngropată înaintaşa sa, la Sângeorgiu de Pădure. De asemenea, se pare că Prinţul Charles a vizitat şi Palatul Rhedey din Cluj-Napoca, unde a copilărit Claudine.

vezi şi: Un CASTEL clujean al FRĂŢIEI ungurului cu românul. ADY despre GOGA: “Fratelui, salut de frate!”. Ady Endre, 102 ani de la moarte

 

Prinţul Charles în vizită la Cluj

vezi şi: FOTO. Cea mai mare şi mai veche universitate din ţară. 101 ani de la inaugurare. Universitatea din Cluj a preluat numele regelui

Claudine Rhedey a locuit mai mulţi ani în Cluj şi tot la Cluj locuia când l-a cunoscut pe viitorul ei soţ,  Alexandru de Wurttemberg.

Personajele

*Elisabeta a II-a (nume la naștere Elizabeth Alexandra Mary, n. 21 aprilie 1926), regina a șaisprezece state suverane: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicenţiu, Antigua, Belize, Sfântul Kitts. A fost încoronată pe 6 februarie 1952. Este cel mai longeviv monarh în viață din lume. Are cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii. A domnit mai mult decât cei patru precursori ai ei la un loc. Are patru copii, printre care şi Prinţul Charles.

vezi şi: Un mare clujean de care nu ştie nimeni. A preconizat tratarea sifilisului. Fondatorul şcolii de dermatologie. Primar al Clujului

*Claudine Rhédey de Kis-Rhéde (21 septembrie 1812, 1 octombrie 1841). Pe linie maternă, prin Petru Racz, a fost înrudită cu familia Raţiu de Noşlac. Claudine Rhédey a fost înmormântată în Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure. Fiul său Francisc a fost tatăl reginei Maria, consoarta regelui George al V-lea al Marii Britanii şi bunica actualei regine a Marii Britanii.

vezi şi: FOTO. Povestea dureroasă a “Luceafărului”. Mihai Eminescu şi Veronica Micle, o iubire ucigaşă. Cei doi au fost prin Cluj

*Ducele Alexandru de Württemberg (9 septembrie 1804, 4 iulie 1885), tatăl Prinţului Francisc de Teck şi bunicul viitoarei regine Mary de Teck, soţia regelui George al V-lea al Marii Britanii.

Un document (arhiva Cluj24) semnat de Regele George al V-lea, care era să se însoare cu viitoarea Regina Maria a României.
*George al V-lea (3 iunie 1865, 20 ianuarie 1936), primul monarh britanic al Casei de Windsor, primul împărat al Indiei și primul rege al Statelor Libere Irlandeze. A domnit din 6 mai 1910 până la moartea sa. În timpul serviciului în Marina Militară, prințul George s-a îndrăgostit de fiica unchiului său prințul Alfred, Duce de Edinburgh, verișoara sa, Maria de Edinburgh. Când George a cerut-o în căsătorie, Maria a refuzat, din mai multe motive, iar ulterior ea a devenit regină a României. În imagine e un brevet semnat de Regele George al V-lea (tatăl Regelui George al VI-lea, cel după care s-a făcut filmul Discursul regelui), brevet acordat generalului român Ludovic Mircescu.
*Ludovic Mircescu (1872, 1929) a fost comandantul Jandarmeriei Române (27 mai 1918, 8 ianuarie 1919) şi ministrul Apărării Naţionale (30 martie 1926, 3 iunie 1927)

(MaAv)

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Ultim omagiu la Cluj-Napoca pentru Papa Francisc. Preot greco-catolic: Ne vom uni în rugăciune cu cei prezenți la Vatican

Publicat

De

Papa

Credincioșii greco-catolici care doresc să îi aducă un ultim omagiu papei Francisc sunt așteptați, sâmbătă, la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Secolului XX din Piața Cipariu din Cluj-Napoca.

”Un moment important e programat în ziua funeraliilor – sâmbătă, 26 aprilie 2025, începând cu ora 09:00 – când se va celebra o Sfântă Liturghie la această prețioasă intenție pe Altarul Capelei ”Sf. Iosif”.

Programul va continua cu o veghe de rugăciune in cadrul căreia se vor proiecta mai multe amintiri cu Papa Francisc (inclusiv Predica acestuia pe Câmpia Libertății din Blaj).

Mai apoi ne vom uni în rugăciune cu cei prezenți la Vatican începând cu ora 11.00), urmărind în direct ceremonialul înmormântării pe cele 2 ecrane care animă oficiile liturgice.

Să spunem împreună: drum în lumina și bucuria vieții veșnice iubitului nostru Papă Francisc!”, a transmis preotul paroh Mircea Marțian.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cursă de alergare montană prin Cheile Turzii. Peste 200 de participanți, așteptați la prima ediție

Publicat

Duminică, 27 aprilie 2025, alergătorii pasionați de munte sunt așteptați la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, un eveniment sportiv dedicat mișcării în aer liber și descoperirii spectaculoaselor peisaje ale Trascăului.

Organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project și cu sprijinul și asistența de specialitate a Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, entitate aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, evenimentul propune două curse de alergare montană:

  • Cros 9 km – cu o diferență de nivel de aproximativ 700 m
  • Semimaraton 23 km – cu o diferență de nivel de aproximativ 1400 m.

Curse pentru toate nivelurile de experiență

Traseele sunt tehnice, cu un grad de dificultate de la mediu la avansat, fiind o provocare atât pentru alergătorii experimentați, cât și pentru cei aflați la început de drum. Cursele se desfășoară pe poteci turistice marcate, drumuri forestiere și drumuri publice, semnalizate corespunzător. De-a lungul acestora,  alergătorii se vor putea bucura de frumusețea defileului Cheile Turzii, de zona Cascadei Ciucaș, de valea Hășdate și de pădurile care îmbracă spectaculoasele calcare ale Trascăului.

Alergare printr-un peisaj de poveste

Evenimentul are ca obiective principale promovarea Rezervației Naturale Cheile Turzii, încurajarea mișcării în aer liber și a sporturilor montane, educația pentru protejarea mediului, respectiv descoperirea și promovarea peisajelor naturale din zonă.

La această competiție sunt așteptați peste 210 alergători, iar organizatorii pun un accent deosebit pe protejarea mediului, urmând ca întreaga zonă să fie curățată după eveniment, lăsată exact așa cum a fost găsită.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Civilizație la Sâncraiu. Cablurile de curent electric și de internet vor fi introduse în subteran, nu mai atârnă pe stâlpi

Publicat

De

sâncraiu

Comuna clujeană Sâncraiu continuă să inoveze și să calce pe urmele localităților urbane. Ultimul proiect edilitar al primăriei vizează introducerea în subteran a cablurilor de curent electric și a celor de internet, astfel că acestea nu vor mai atârna pe stâlpi.

Primarul Poka Andras susține că proiectul prevede și înlocuirea stâlpilor Electrica, urmând ca în locul lor să fie puși stâlpi ornamentali.

”Avem în derulare un proiect ambițios, vrem să introducem în subteran cablurile de curent electric și cele de internet. Speră să dispară poluarea vizuală, să nu mai atârne aceste cabluri pe stâlpi, iar comuna va avea un aspect mult mai frumos, mai civilizat.

Sperăm că în maximum într-un an și jumătate vom termina această investiție în cadrul căreia vom schimba și stâlpii de Electrica, pe care îi vom înlocui cu stâlpi ornamentali, mai aspectuoși.

Jumătate din investiție este suportată de Electrica. Proiectul total se ridică la o sumă de aproximativ 4 milioane de euro, din care 50% va fi acoperită de Primăria Sâncraiu”, a spus Poka.

Citește mai departe

EVENIMENT

Înalta Curte desființează decizia Curții de Apel Ploiești privind anularea hotărârii CCR de anulare a alegerilor din 6 decembrie

Publicat

De

Ploiești

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, vineri, recursurile declarate de recurenta-pârâtă Curtea Constituţională a României şi recurentul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti împotriva sentinţei nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal care a anulat hotărârea CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 6 decembrie 2024.

”Casează în tot sentinţa recurată şi rejudecând: Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti. Respinge cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale a României nr. 32 din 6 decembrie 2024, formulate de reclamanta Popescu Gheorghiţa, ca inadmisibile. Definitivă”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate