Connect with us

Clujul de altădată

FOTO. Caragiale voia Clujul. A ales Berlinul. El şi Veronica erau să ne lase fără Eminescu. 169 de ani de la naştere

Publicat


Într-o zi ca azi, în 1852, s-a născut Ion Luca Caragiale. Aşa apare în acte, deşi se pare că el s-ar fi născut pe 30 ianuarie. Operele sale încă sunt de mare actualitate. Este suficient să ne uităm la scena noastră politică şi să regăsim situaţii şi personaje din operele sale. Tot el grăia unul dintre multele sale adevăruri: “Vrei să cunoşti lucrurile? Priveşte de aproape. Vrei să-ţi placă? Priveşte-le de departe”.

Caragiale. Teatru. 1952. Ediţie festivă de centenar, ilustraţii Corneliu Baba (arhiva Cluj24)

A dat Clujul pe Berlin

Puţină lume ştie că IL Caragiale a vizitat de mai multe ori Clujul şi că a vrut chiar să se stabilească în inima Transilvaniei.

Caragiale. Teatru. 1952. Ediţie festivă de centenar, ilustraţii Corneliu Baba (arhiva Cluj24)

“Caragiale a avut legături cu Clujul. La un moment dat chiar a vrut să se stabilească la Cluj. Era prieten foarte bun cu Aurel Isac, tatăl poetului Emil Isac. Chiar l-a vizitat pe Aurel Isac înainte de a merge la Berlin. El a mai făcut nişte vizite în Cluj, i-a plăcut oraşul, dar până la urmă Berlinul a avut câştig de cauză”, povesteşte, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

El mai spus că marele dramaturg a fost menţionat pe o plachetă de pe casa unde a stat, însă aceasta a fost schimbată.

“Pe casa Emil Isac pe vremuri era o plachetă în care se spunea că în această casă, unde a stat Emil Isac şi tatăl său, avocat, Aurel Isac, apărător al Memorandiştilor, a poposit şi Caragiale, în peregrinările sale prin Ardeal şi înainte de a merge la Berlin”, mai spune istoricul clujean.

Eminescu voia să se lase de poezie din motive de Veronica Micle şi Caragiale

 

Un alt lucru mai puţin cunoscută se referă la faptul că Mihai Eminescu voia să se lase de poezie. Era din cauza Veronicăi Micle. Poetul a aflat că iubirea vieţii sale se culcase cu IL Caragiale. Lucrul acesta a fost ţinut secret 42 de ani.

Revista Familia (1937, arhiva Cluj24) şi o mărturisire a lui Ion Al. Brătescu-Voineşti

 

În revista Familia din martie-aprilie 1937 (în imagini, arhiva Cluj24), Ion Al. Brătescu-Voineşti face o mărturisire pe care a ţinut-o secretă 42 de ani. În 1898, el avusese o discuţie cu Titu Maiorescu, în care acesta din urmă dezvăluia faptul că, din dragoste pentru Veronica, Eminescu voia să renunţe la scris. Dar a aflat de legătura ei cu IL Caragiale. Iar din durerea pricinuită s-a născut “Luceafărul”.

Veronica, prietena multora

Titu Maiorescu către Ion Al. Brătescu Voineşti, despre Eminescu: “Dumneata, ca toţi cei din generaţia dumitale, nu-l cunoşti îndeajuns şi nu-ţi poţi da seama de genialitatea lui; dumneata nu-l cunoşti decât ca poet. (…) Mai târziu (…) aveţi să vă daţi seam ace vastă minte avea, constatând că nu există problemă a neamului nostrum care să nu-l fi preocupat ţi asupra căreia să nu se fi pronunţat cu desfăvârşită competenţă şi claritate. A! ce şubrezi suntem, dacă o astfel de minte… Luceafărul a răsărit din noaptea unei mari dureri.

Revista Familia (1937, arhiva Cluj24) şi o mărturisire a lui Ion Al. Brătescu-Voineşti

Am să-ţi fac o mărturisire, dar şi o rugăminte: păstreaz-o pentru mult mai târziu. Între Eminescu şi mine exista o legătură ca aceasta care ne uneşte pe noi doi, ba poate şi mai strânsă. Cu timpul, ne ajunseseră ca o rudă apropiată şi dragă, căreia îi era uşa deschisă la orice oră. De câtăva vreme însă, vizitele lui se răreau şi în curând începu să să lipsească şi de la adunările noastre literare. Am aflat degrabă pricina acestei schimbări; era legătura cu Veronica Micle, legătură care pe zi ce trecea ameninţa să-l înstrăineze cu totul de cercul “Junimei”. (…)

Poţi deci înţelege cât mă îngrijora şi mă durea faptul că-l vedeam în fiecare zi mai învălui în mrejele unei femei ca Veronoca Micle. Cunoşteam bine reputaţia de care se bucura. Ştiam că fusese… prietena multora, între cari şi a lui Caragiale. Mi-o mărturisise chiar el”.

Eminescu: “Canalia!”

Revista Familia (1937, arhiva Cluj24) şi o mărturisire a lui Ion Al. Brătescu-Voineşti

Dialogul dintre Titu Maiorescu şi Mihai Eminescu:

Maiorescu: În ce mreje ai fost prins, de n-ai dat atâta vreme semen de viaţă?

Eminescu: Domnule Maiorescu, situaţia e mult mai serioasă decât credeţi. Nu mai pot continua viaţa pe care am dus-o până acum… Vreau să-i pun capăt… Vreau să mă căsătoresc.

Maiorescu: Cu cine?

Eminescu: Cu Veronica Micle. (…) Voi munci pentru amândoi. Voi munci şi la nevoie vom munci amândoi.

Maiorescu: Şi atunci poezia?

Eminescu: Mă las de poezii. Poate ar fi fost mai bine pentru mine dacă n-aş fi scris nici un rând de poezie!

Maiorescu: Eminescule, iartă-mă, te rog, de sfâşierea pe care ştiu că o să ţi-o pricinuiesc, dar aceea pe care ţi-ai ales-o drept tovarăşă de viaţă nu merită această cinste… N-o merită. Înainte de dumneata a fost… prietena multora, a fost şi a lui Caragiale. Mi-a mărturisit-o chiar el…

Eminescu: Canalia!

O fotografie a morţii

În imagine (arhiva Cluj24), o fotografie din 1911 a neştiutei morţi care urma să-i ia pe majoritatea. Atunci, în 1911, la serbările comemorative ale Astrei, părintele Alexandru Ciura (în imagine, 15 noiembrie 1876 – 2 martie 1936), îi găzduia în casa sa din Blaj pe Octavian Goga, IL Caragiale, Şt. O. Iosif şi pe Aurel Vlaicu.

1911, serbările Astrei (arhiva Cluj24)

După nici un an de la fotografia aceasta avea să dispară IL Caragiale (1 februarie 1852 – 9 iunie 1912). După un alt an avea să dispară şi Ștefan Octavian Iosif (11 septembrie 1875 – 22 iunie 1913). Iar după alte câteva luni avea să zboare pentru ultima dată şi Aurel Vlaicu (19 noiembrie 1882 – 13 septembrie 1913).

Caragiale, Eminescu şi Veronica au vizitat Clujul

Se pare că prima vizită –poate şi ultima- în Cluj a Veronicăi Micle, pe atunci Ana Câmpeanu, a fost când s-a măritat. La 14 ani, în 1864. Soţul ei devenea Ştefan Micle, profesor universitar, din Feleacu, care avea 47 de ani.

“Veronica Micle se pare că n-a stat în Cluj, dar se pare că a stat în Feleacu. Atunci când s-a măritat, câteva zile. Ştefan Micle era din Feleacu şi Biserica Bob din Cluj era singura biserică catolică din zonă. În Feleacu era o biserică, dar nu era de confesiune greco-catolică. Deşi Veronica Micle nu era greco-catolică, din câte ştiu. Dar în Feleacu n-au stat mult, doar pentru nuntă, pentru că el era deja profesor la Iaşi, chiar primul rector, parcă, al universităţii de acolo.

Ea s-a măritat la 14 ani, dar atunci erai femeie de măritat la 14 ani. Se pare că şi Mihai Eminescu a fost în tranzit prin Cluj, în drumul spre Blaj. La Cluj, la Liceul Piarist a studiat şi profesorul său Aron Pumnul”, spune istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Protagoniştii

*Ion Luca Caragiale (1 sau 13 februarie 1852, 9 iunie 1912), dramaturg, nuvelist, poet, manager de teatru, comentator politic, jurnalist, probabil cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanți scriitori

*Mihai Eminescu (Mihail Eminovici, 15 ianuarie 1850, 15 iunie 1889), poet, prozator și jurnalist, socotit cea mai importantă voce poetică din literatura română.

*Veronica Micle (Ana Câmpeanu, 22 aprilie 1850, 3 august 1889), poetă, a publicat poezii, nuvele și traduceri în revistele vremii și un volum de poezii. E cunoscută publicului în special datorită relației cu Mihai Eminescu.

*Ștefan Micle (25 septembrie 1817, 4 august 1879), pedagog și fizician, profesor şi rector universitar la Iași. Pe 7 august 1864 s-a căsătorit în Biserica Bob din Cluj cu Veronica Micle, care atunci avea 14 ani.

*Corneliu Baba (18 noiembrie 1906, 28 decembrie 1997), pictor, cunoscut mai ales pentru portretele sale, dar și pentru alte tipuri de tablouri și ilustraţii de cărți. Prin originalitatea, măiestria și realismul ei, arta lui Corneliu Baba și-a câștigat o mare prețuire în țară și străinătate.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro ar putea DEPĂȘI 5 lei la jumătatea anului

Publicat

euro

Odată depășit momentul alegerilor prezidențiale vor reveni în prim plan problemele cu care se confruntă economia românească, care necesită măsuri drastice, pentru a evita intrarea în recesiune.

În opinia analiștilor, este de așteptat ca BNR să elibereze presiunile din piața valutară și să permită atingerea pragului psihologic de 5 lei/euro. Pentru a limita deprecierea, se anticipează că banca centrala va opera o singură tăiere a ratei de referință de la 6,50 la 6,25%, în condițiile în care inflația s-a menținut în martie în jurul valorii de 5% (5,1% conform Eurostat, 4,86% conform INS)

ANALIZĂ. Euro ar putea DEPĂȘI 5 lei la jumătatea anului

Din partea guvernului se solicită o majorare a TVA la 21%, începând cu a doua jumătate a anului, în condițiile în care deficitul bugetar din 2024 se ridică, conform Eurostat, la 9,28% din PIB mai mult cu circa un procent față de estimarea Executivului, ceea ce ar putea retrograda ratingul de țară la categoria „junk” (nerecomandabil investițiilor).

În minuta ședinței de politică monetară a BNR, care s-a desfășurat în 7 aprilie, s-a precizat că „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului sunt în creștere, au susținut membrii Consiliului, evocând în mai multe rânduri deficitele gemene mari și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, de natură să sporească volatilitatea pe piața financiară internațională și să afecteze percepția de risc a investitorilor față de regiune, dar și să influențeze conduita politicii monetare a băncilor centrale majore.”

Depășirea pragului de 5 lei va oferi Finanțelor o gură de oxigen prin majorarea încasărilor, în condițiile în care bugetul de stat a fost construit pe un curs mediu anual de 5,05 lei.

Până la jumătatea lui mai cursul nu va trece probabil de 4,9775 lei, maximul atins de la începutul anului, și care a fost stabilit miercurea aceasta, iar tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 4,977 – 4,9778 lei.

Atacul lui Donald Trump la adresa lui Jerome Powell, președintele Rezervei Federale americane, cel care a avertizat recent asupra faptului că politicile tarifare vor ridica inflația, a alimentat temerile privind viitorul celei mai mari economii din lume, iar moneda americană a atins cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2023 de 1,1574 dolari/euro.

„Aurul a crescut cu până la 33%”

Marți, sub presiunea piețelor, Trump a bătut în retragere și a afirmat că „nu am nicio intenţie de a-l demite”, pe șeful Fed. Afirmația a înviorat investitorii, iar euro s-a retras la 1,1308 – 1,1440 dolari, în condițiile în care șeful de la Casa Albă s-a arătat optimist în ceea ce privește un acord comercial cu China ce ar putea reduce „substanţial” tarifele.

În piața locală, cursul dolarului a urcat de la 5,3291 la 5,3576 lei.

De la începutul anului, aurul a crescut cu până la 33%, dar a făcut miercuri un pas înapoi la 3.291,90 – 3.387,70 dolari/uncie, la o zi după ce a atins recordul de 3.499,70 dolari/uncie. Aceasta a făcut ca prețul gramului de aur să coboare de la maximul istoric de 480,8399 lei la 465,6930 lei.

Reducerea aversiunii față de risc a coborât media francului elvețian de la 5,3406 la 5,2994 lei. În schimb, lira sterlină s-a apreciat la 5,8057 lei.

Criptomonedele au profitat de optimismul din piață. Bitcoin a urcat la 92.649 – 94.458 dolari iar ethereum la 1.746 – 1.814 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se întrerupe furnizarea APEI potabile. Vezi când și unde

Publicat

Dezmir

În vederea efectuării unor lucrări PROGRAMATE de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:

Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Cernauti; Aleea Galbiori;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00

Se întrerupe furnizarea APEI potabile. Vezi când și unde

Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: BOLDUT, STRUCUT, IURIU DE CAMPIE
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 16:00

Data efectuarii lucrarii: 25 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Lombului – tronsonul cuprins intre str. Gheorghe Sion si Avicola Popesti; Avicola Lomb – fermele 19 – 23;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. POTOP la Ceanu Mare, în Cluj. Ploaia de vară a făcut ravagii

Publicat

inundatii 3

Ploaia torențială căzută miercuri după masă în anumite localități din jud. Cluj a făcut ravagii.

Codul portocaliu de vreme rea transmis prin RO-Alert de ISU Cluj s-a materializat în ploi abundente care au dus la scurgeri masive de ape care au inundat terenurile, curțile și drumurile. Comuna Ceanu Mare a fost una dintre localități care a primit în plin potopul.

VIDEO. POTOP la Ceanu Mare, în Cluj. Ploaia de vară a făcut ravagii

Sursa: Facebook Stely Stelian

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face ANGAJĂRI. Care sunt POSTURILE

Publicat

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca organizează concurs pentru ocuparea pe 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮̆ 𝗻𝗲𝗱𝗲𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗮𝘁𝗮̆ a următoarelor posturi de 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹, 𝗮𝘂𝘅𝗶𝗹𝗶𝗮𝗿, 𝗧𝗘𝗦𝗔 𝘀̦𝗶 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶:

– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 – 𝟮𝟵 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗹𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰 𝗹𝗮 𝗟𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗲 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗼𝗸𝗶𝗻𝗲𝘁𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate, fără condiţii de vechime, constituie avantaj experiență în unitate sanitară cu paturi

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face ANGAJĂRI. Care sunt POSTURILE

– 𝗶𝗻𝗳𝗶𝗿𝗺𝗶𝗲𝗿 – 𝟭𝟰 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗶̂𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗶𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗲𝗿 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝗣𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 3 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul instalații pentru construcții, fără condiție de vechime
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, fără condiție de vechime
– 𝘀̦𝗲𝗳 𝗱𝗲𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 3 ani vechime în activitate, constituie avantaj 6 luni vechime în specialitatea postului
– 𝗺𝗮𝗴𝗮𝘇𝗶𝗻𝗲𝗿 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 6 luni vechime în activitate
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗳𝗼𝗰𝗵𝗶𝘀𝘁 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, autorizație ISCIR, clasa A sau C, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝘀𝘂𝗱𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare (sanitar-termic), fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 (𝗰𝗼𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗰𝗲) – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗯𝘂𝗰𝗮̆𝘁𝗮𝗿 – 𝟯 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime
– 𝗺𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝗻𝘁 𝗯𝘂𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗻𝗲𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗔𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝘀𝗽𝗮̆𝗹𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗲𝗮𝘀𝗮̆ – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime

Mai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, pe pagina spitalului, anunțurile cu nr. 99 și 100.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate