Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO/ REVOLTĂ pe Calea Moților. Locuitorii dau în judecată Primăria Cluj-Napoca. Li se demolează CASELE prin proiectul de METROU

Publicat


Locuitorii de pe Calea Moților, ale căror imobile sunt amenințate cu demolarea prin proiectul de construire a metroului din Cluj-Napoca, sunt revoltați de această intenție și susțin că sunt gata să dea Primăria în judecată.   

Potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ), aflat în dezbatere publică la Primărie până în 11 iunie, proiectul de metrou prevede demolarea mai multor imobile de pe Calea Moților nr. 64, 63, 62 , 60,  58  56, 54 , 40 și  5 pentru a face loc Stației Sportului.

Printre imobilele propuse spre demolare se numără case particulare, unele monument istoric, spații comerciale, sedii de bănci, o creșă și o grădiniță, dar este vorba inclusiv de Direcția de Evidență a Persoanei din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, situată chiar lângă sediul central al instituției.

Citește și Oficial: Metroul din Cluj va fi realizat în 8 ANI, nu până în 2027, cum se anunța

Demolarea, o prostie

Mama Gretei a moștenit casa de pe Calea Moților nr. 56 de la mătușa sa și locuiește aici de cel puțin 60 de ani.

”E o prostie mare să se demoleze casele. Clujul are nevoie de metrou, dar ar trebui să-i găsească locațiile potrivite, nu chiar în Centru. Oamenii vin seara la 20:00, și le apare pe Facebook că li se va demola casa la numerele respective. Sunt oameni la 80 de ani.

Mama a fost dezastru seara când a aflat. Nu au venit de la Primărie să ne anunțe, au venit doar niște oameni care s-au constituit pentru un proces împotriva lui Emil Boc și a Primăriei, pentru că se demolează și de la Biserica Reformată, înspre Platinia, pentru lărgirea benzilor.

Toți o să participe la proces, pentru că nu sunt de acord, mai ales după ce s-a făcut și în spate o investiție semnificativă într-o casă. N-am primit nicio notificare. N-a zis nimeni nimica. Aici locuiesc 9 familii, pe Moților 56”, a spus Greta.

Aceasta recunoaște că pe deasupra nu se poate circula, pentru că e un dezastru, dar ar trebui să se construiască centuri de ocolire, pentru că de asta este nevoie, nu să vină oamenii cu mașinile până în centrul orașului.

Clădire moment istoric

Pe Cale Moților nr. 54 locuiește de 44 de ani și Viorica Tămaș, în vârstă de 78 de ani, care s-a mutat de la bloc pentru a sta la casă.

”Casa este trecută ca monument istoric, că de asta nu am putut să reabilităm fațada. Nu ne-au dat aviz. Am vrut să reparăm, să refacem poarta, de 4-5 ani avem depuse hârtii aici. Tot ei au venit apoi să ne spună să reparăm, că dacă nu, ne amendează. Am aici o cameră cu bucătărie. Ne-au tot trimis de la unul la altul.

Am aflat acum aici se face stație de metrou. Ne întrebăm: chiar aici a trebuit să facă, unde e și monument istoric? Eu nu sunt de acord să mă mut, am venit aici de la bloc. N-a venit nimeni nimic să ne anunțe. Aici în curte sunt 9 locuințe. Au fost și la noi să strângem semnături să dăm în judecată Primăria să nu se demoleze. Toți ne-am revoltat când am aflat”, a declarat Viorica.

Reabilitată cu fonduri europene, nu demolată

Vecinul său din curte, Bencze, care locuiește în zonă de 20 de ani, susține că a umblat în mai multe țări unde există metrou, dar nicăieri n-a văzut intrări subterane de mărime de 100 de metri.

”Pentru asta nu trebuie să fie făcute demolările. Putem spune multe, începând de la denumirea stației de metrou – Sportului – zona n-are nimic cu sportul; dacă era făcută lângă Fabrica de bere, unde se face trecere către podul Garibaldi, acolo se putea face o asemenea denumire.

Special cu privire la această stație, desenul expus pentru PUZ este făcut din mână, o hașurare mică, care în clădirea noastră cuprinde un metru și jumătate.

Nu se motivează să se distrugă o curte întreagă de clădiri. Și această clădire e greșit trecută în categoria  B ca monument istoric, pentru că este de peste două secole. Am personal o hartă făcută de către Armata Imperială Austriacă, din 1790, și această clădire figurează în desen, este de mai mult de 200 de ani. Are o arhitectură de epocă, unicat în zona Clujului, ar trebui sprijinită să fie pusă la punct pe fonduri europene, nu demolată”, consideră clujeanul.

Curtea arată ca o mică grădină botanică, o zonă verde cu pomi fructiferi și flori.

”Noi spunem că facem metroul ca să micșorăm poluarea. E ca și cum tăiem copacii din parc că peste 50 de ani vor crește cei câțiva puieți pe care îi plantăm acuma”, a mai spus Bencze.

Ce este stația Sportului

Stația Sportului, numărul 10, va avea o adâncime de excavație de 29 de m și lungime de 80 de m, urmând să aibă  două ieșiri. Proiectul prevede un peron de 55 x 10 m pe direcția Florești și un peron de 55 x 7 m  pe direcția Centru-Mărăști. Construcția stației necesită excavarea unei casete de 80 x 22 x 29 m.

Principalele lucrări la stație vor avea loc în a doua etapă (pachetul de stații centrale), în lunile 16-24 din proiect. Circulația la organizarea de șantier se va efectua dinspre vest / str. G. Coșbuc.

Este o stație cu utilizare pentru tranzit pietonal ridicat fiind realizată o nouă legătură pietonală, mult mai atrăgătoare, între zona de sud (campus studențesc, clinici și spitale, chiar Grădina Botanică și zonele din jur) și zona de nord (Parcul Central, Cluj Arena etc.) .

Astfel trecerea transversală prin vestibulul stației de metrou va avea dimensiuni
suficiente pentru acest scop.

Tematica în amenajarea stației va fi sub formă de mozaicuri despre sporturi, determinare, competitivitate, tinerețe. fiind foarte utilă, pentru disiparea volumelor mari de participanți la evenimente.

Alegerea denumirii Stația Sportului s-a făcut ținând cont de faptul că la nord sunt oferite facilități sportive – parc, stadion, sală polivalentă iar la sud facilități medicale – clinici; campus studențesc.

Stația este prevăzută cu trei nivele subterane și este unică prin faptul că peroanele sunt la nivele diferite, deoarece pe această porțiune tunelele gemene sunt suprapuse pe verticală, pentru a evita afectarea numărului mare de clădiri cu valoare de monumente de pe porțiune îngustă a Căii Moților dintre stațiile 9 și 11.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Asociație a Corpului Consular din Cluj-Napoca. Din cine e formată

Publicat

De

Prefectul Clujului, Tasnadi István-Szilárd, a primit vizita unei delegații a Consulilor onorifici din Cluj-Napoca, la sediul Instituției Prefectului județul Cluj. La întâlnire au participat zece consuli onorifici.
• Mihaela CĂLUȘER- Consul onorific al Republicii Polone la Cluj-Napoca;
• Decebal Victor COTOC – Consul onorific al Republicii Tunisiene la Cluj-Napoca;
• Pascal FESNEAU – Consul onorific al Republicii Franceze la Cluj-Napoca;
• Ștefan GADOLA – Consul onorific al Republicii Kazahstan la Cluj-Napoca;
• Massimo NOVALI – Consul onorific al Republicii Italiene la Cluj-Napoca;
• Walterus Johannes Marius REIJERS – Consul onorific al Regatului Țărilor de Jos la Cluj-Napoca;
• Jose ARNAU USON – Consul onorific al Regatului Spaniei la Cluj-Napoca;
• Vasile-Andrei VITA – Consul onorific al Republicii Turcia la Cluj-Napoca;
• Carl-Henric WIDELL – Consul onorific al Regatului Suediei la Cluj-Napoca;
• Dorin ZĂGREAN – Consul onorific al Statelor Unite Mexicane la Cluj-Napoca.

Asociație de promovare a dialogului

Scopul întâlnirii l-a constituit prezentarea de către membrii delegației a intenției lor de a înființa o asociație a Corpului Consular din Cluj-Napoca, considerat un pas important în promovarea dialogului și diversității între aceste țări, precum și a intereselor comune economice și culturale.
”Asociația propune dezvoltarea unui cadru de comunicare și colaborare cu instituțiile publice de la nivel județean, în vederea sprijinirii cetățenilor străini care se află pe teritoriul județului – studenți, oameni de afaceri, muncitori”, a anunțat Prefectura.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Una dintre cele mai mari companii din Shandong (China), interesată să INVESTEASCĂ în Cluj

Publicat

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, a primit miercuri, 23 iunie 2021, vizita domnului Zhang Jianchao, director pe Europa al companiei HiSpeed Group din provincia chineză Shandong, regiune înfrățită cu județul Cluj.

„Scopul acestei întâlniri l-a constituit dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două părți, prin identificarea și materializarea de noi proiecte de investiții reciproc avantajoase.

????????????????????????????????????

Marius Mînzat: „Ne bucură faptul că noi investitori sunt interesați să dezvolte afaceri profitabile în capitala Ardealului și cel mai dinamic oraș din țară. Suntem deschiși spre acele colaborări care pun în evidență toate avantajele de care dispune județul nostru, cu atât mai mult cu cât experiența și expertiza chinezilor ne pot fi de un real folos”.

Cu prilejul vizitei ce a avut loc la sediul Consiliului Județean, domnul vicepreședinte a prezentat investitorului chinez potențialul economic şi investiţional al judeţului Cluj, precum și principalele proiecte aflate în derulare la nivelul instituției. În acest context, o atenție aparte a fost acordată celor mai mari investiții în infrastructura spitalicească gestionate de forul administrativ județean – Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant.

„Investitorului chinez i-au fost prezentate oportunitățile oferite de Parcurile Industriale administrate de forul administrativ județean”

De asemenea, domnul Marius Mînzat a vorbit despre proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj, investițiile în extinderea, modernizarea și reabilitarea rețelei de drumuri județene, dar și despre proiectul Park&Ride și conceptul acestuia.

Nu în ultimul rând, pe parcursul întrevederii, investitorului chinez i-au fost prezentate oportunitățile oferite de Parcurile Industriale administrate de forul administrativ județean prin intermediul Tetarom S.A. și multiplele facilităţi pe care acestea le oferă agenților economici.

La rândul său, domnul Zhang Jianchao, aflat pentru prima oară în județul Cluj, a făcut o prezentare succintă a domeniului de activitate a HiSpeed Group, una dintre cele mai mari companii din provincia înfrățită Shandong. Acesta și-a manifestat interesul față de proiectele de investiții gestionate de Consiliul Județean Cluj, în principal în domeniile care vizează infrastructura de transport și construcțiile”, informează CJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Care sunt drumurile județene din Cluj pe care se lucrează în acest an

Publicat

De

Potrivit președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, dacă se va respecta calendarul de lucrări propus pentru acest an, județul va ajunge la peste 90% – aproape 100% drumuri asfaltate.

Alin Tișe a explicat că peste 20 milioane de euro din bugetul județului pentru acest an au fost direcționați pentru spitale în lupta împotriva COVID19, bani care altfel ar fi putut să fie alocați pentru asfaltări.

Astfel, în prezent se lucrează la întreținere pe următoarele drumuri: drumul județean de la Iclod la Aluniș, refacerea unui pod pe drumul județean din comuna Călățele, care leagă Călățele de Mănăstireni, repararea unui pod din comuna Jichiș, drumul care leagă Țaga de Sucutard, care merge pe proiect european până la limita cu județul Bistrița.

De asemenea pe listă sunt mai multe drumuri județene din zona de munte: Scrind, Valea Ierii, Bologa-Săcuieu, Turda-Petrești, Tritenii de Jos, Crăiești, Suatu, mai sunt drumurile dintre Turda și Ploscoș, Turda – Petreștii de Jos, Cluj – Popești, Iuriu de Câmpie – Cojocna – Apahida, drumul de la Săndulești la Cheile Turzii, Vlaha – Vălișoara, Someșul Rece – Stolna,  cel de la Recea Cristur până la limita cu județul Sălaj, un drum care va scurta drumul dintre Geaca și Cluj cu 25 de km.

Totodată sunt în licitație proiecte pe bani europeni pentru modernizare: Săvădisla – Iara – Buru – limita cu Alba, Recea Cristur – Panticeu – Chinteni – limita cu municipiul Cluj-Napoca, Mociu – Frata – Viișoara – Câmpia Turzii și Geaca – Sucutard – Palatca, limita cu Bistrița-Năsăud.

Alin Tișe a arătat, invitat la Ziua Live, că mai mulți constructori s-au plâns de ploi așa că nu au putut să lucreze într-un ritm mai accelerat.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

A venit CANICULA la Cluj-Napoca. Ce trebuie să facem

Publicat

Primăria Cluj-Napoca  recomandă cetățenilor să respecte o serie de măsuri, având în vedere transmiterea la nivelul municipiului Cluj-Napoca a codului portocaliu de caniculă pentru perioada 24-25.06.2021:

– să evite ieșirea din locuință precum și deplasările inutile în perioadele cu temperaturi ridicate;

– să consume zilnic minim 2 litri de lichide – apă plată, ceai sau sucuri naturale;

– să evite consumul băuturilor alcoolice, îndeosebi a celor spirtoase;

– persoanelor vârstnice li se recomandă să rămână în încăperi răcoroase și să evite ieșirile în oraș între orele 11.00-16.00;

– persoanele vârstnice, bolnave sau cu dizabilități care locuiesc singure  vor fi vizitate cel puțin o dată sau de două ori pe zi de către aparținători;

– pentru prevenirea insolațiilor se impune supravegherea copiilor, evitându-se locurile de joacă expuse direct radiațiilor solare;

– se recomandă ca îmbrăcămintea să fie căt mai lejeră, din țesătură de bumbac, cât mai deschisă la culoare;

– în scopul prevenirii aparițiilor focarelor de incendii este necesară verificarea și deschiderea luminatoarelor din podurile locuințelor;

– se interzice arderea necontrolată a resturilor vegetale și a miriștilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate