Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

FOTO/ Misterul căciulii dacice la Atelierul de istorie din Cluj. Poate fi comandată online

Publicat


Ana Maria Gruia este muzeograf la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca dar și medievist ca specializare și traducător. A îmbinat aceste pasiuni și a creat împreună cu familia sa Atelierul de istorie.

Povestește că nu și-a propus în mod special să înceapă o afacere ci totul a pornit de la arheologia experimentală și a ajuns la timpurile dacilor. La acest capitol ceea ce a făcut-o curioasă a fost vestimentația dacilor. Își aduce aminte, amuzată, prin câte variante a trecut până să confecționeze cea mai complexă piesă – căciula dacică.

Teoriile istorice că dacii sunt strămoșii românilor contribuie la memoria noastră națională și stârnesc interes și atunci când vine vorba de obiecte artizanale.

Atelierul de istorie este un business construit pe curiozități istorice și introduce în viețile celor pasionați de astfel de povești articole vestimentare inspirate din viața dacilor, romanilor și chiar a vikingilor.

Ce material se folosește

,,Am început să citim ce se știe, iar cel mai greu este să îți dai seama cum să faci hainele și cum să te lupți cu sabia respectivă.

Elementul cel mai greu de realizat și de reprodus a fost căciula dacică. Este un chin infernal, nu este deloc simplu să faci moțul. Am încercat zeci de variante, ne-am distrus mâinile, ne-am înțepat buricele degetelor.

Îmi amintesc de această perioadă de experimentare că discutam că ba pe Columna lui Traian căciula este mai în spate, dar din ce material era? Este din lână întoarsă? Dacă este din piele? Dar, până la urmă, am ajuns la varianta cu stofă de lână, pe atunci lână puteau să aibă, așadar este relativ rezonabil. Astfel am ajuns la o formă de vârf”, spune muzeograful clujean.

Lupul dacic stârnește cel mai mult interes

Elementele speciale ale căciulii dacice sunt bentița și lupul dacic pe care le-a adăugat ca povestea să capete mai mult contur.

,,Bentița nu este veritabilă, pe nici o columnă sau sursă nu există decorul cu lupul și modelele de pe bentiță. Toate sunt simple și nu se știe nici ce culoare aveau. Este un interes deosebit pentru daci și atunci am început să adăugăm lupul și bentița.

Așadar, la gradul de acuratețe istorică, treaba asta este undeva între. M-am împotrivit ideii de decoruri tradiționale românești tocmai fiind că nu cred că există o continuitate de la țăran până la daci. De la daci până astăzi suntem amestecați cu zece mii de populații și nu cred că poți să identifici o continuitate pe milenii, este o metodă istorică incorectă.

Sunt și cei care fac astfel de căciuli cu bentițe cu cruci, bentițe care sunt pentru hainele preoțești și este absurd. Dacii au trăit înainte de creștinism. Este un anacronism pentru mine”, mai spune Ana-Maria Gruia.

Moțul căciulii dacice rămâne un mister

Ceea ce face aceste căciuli să fie interesante este forma și vârful fesului fiind orientat spre față ca o creastă, dar motivul pentru care dacii își aranjau fesul în felul acesta este necunoscut. Ana Maria Gruia păstrează misterul despre confecționarea acelui moț.

,,De ce este moțul în față? Nimeni nu știe. Este o întreagă poveste. Mai multe populații purtau genul ăsta de căciuli, termenul general este de căciulă frigiană. Așadar, este o căciulă orientală, cea frigiană este mai înaltă și are un material mai tare.

Cea dacică este mai mică și mai lipită de cap. O formă aproape identică este căciula din Revoluția Franceză de eliberare care este roșie. Și românii au căciulă cu moț roșie pentru sclavi la eliberare. Așadar, este o variantă dintr-o tradiție de căciuli cu moț. Cum le facem? Secret.

După ce ne-am prins toate degetele nu spunem. Acum le putem face după orice fel de circumferința a capului, dar nu dezvăluim rețeta”, explică Ana-Maria.

Jocurile romane se aseamănă cu jocurile copilăriei noastre

La Atelierul de istorie au mare căutare și jocurile romane. Regulile acestora sunt similare jocurilor de strategie sau noroc.

,,Romanii, după cum știm, și scriau și găsești obiectele și ai și scrise regulile de joc. Dacă ai jucat moară sau țințar cu boabe de fasole pe hârtie e același joc. Par mai complicate, dar sunt combinații de strategie cu noroc, un fel de X și O cu șah. Așadar, jocuri universale s-au jucat timp de secole pe spații vaste”, precizează Ana-Maria Gruia.

Cum ne raportăm la teoriile conspiraționiste despre poporul geto-dac?

Pentru cei prea pasionați și naționaliști, istoria dacilor se extinde dincolo de cele scrise, de aici și termenul de dacopat. I-am cerut opinia Anei Maria Gruia cum tratăm astfel de teorii.

,,Mă bucur că există interes față de antichitate și istorie în general și față de daci în particular, dar m-aș bucura să fie o abordare mai științifică. Partea de care îmi pare rău, este că la interesul față de daci se adaugă mult naționalism și multă necunoaștere.

Adevărat că este loc, istoria dacilor este parțial necunoscută, dar de acolo până la teoria conspirației, să crezi absolut orice, este un pas mare pentru istorie. Aș vrea să acceptăm ceea ce știm și ce nu știm și nu vom ști niciodată despre daci. Cu siguranță istoricii se zbârlesc la specie, personal m-aș bucura să existe un numitor comun sau să se poată discuta mai ușor.

Dar sunt două părți deja destul de înrăite. M-aș bucura să îi lege, să îi unească aceste căciuli ale noastre, ar fi o trecere între popoare în simțiri”, spune Ana-Maria.

,,Un popor cu cât o duce mai rău actual, cu atât tinde să își idealizeze trecutul”

Un posibil motiv al teoriilor conspiraționiste este cel al unor confirmări a unui ego, o idealizare a trecutului ce contribuie la identitatea națională.

,,În zona asta de necunoscut lumea, din păcate, tinde să își pună toate frustrările și toate neputințele actuale, un popor cu cât o duce mai rău actual, cu atât tinde să își idealizeze trecutul.

Iar zona noastră de trecut cu potențial de bravură și de cucerire este asta și de aceea acolo intră aceste argumente că dacii sunt cei mai tari și cei mai vechi, japonezii sunt urmașii dacilor, am colonizat mapamondul, am făcut tunele în Subcarpați, am inventat fibra optică – chestii din astea. Dar înțeleg de ce, nu înțeleg cum, dar înțeleg de ce.

Cumva sunt singurii specifici, ne putem mândri. Și romanii au fost curajoși și grozavi, dar cum toată Europa are strămoșii romani nu mai este deloc amuzant, nu este unic”, a adăugat Ana-Maria.

Căciulile dacice sunt căutate la sărbători naționale

Persoanele care merg la sărbători naționale caută astfel de obiecte sau cei îndrăzneți în ceea ce privește combinațiile fashion. Pot purta căciula dacică, pandantivul cu moneda dacică cu articole vestimentare contemporane.

,,Din câte am văzut, clienții noștri au un profil anume și merg pe fantezia că țăranii noștri sunt daci și vor merge la sărbători naționale și așa mai departe. Când a fost Centenarul la Alba Iulia a fost anul nostru de vis, am muncit o grămadă.

Tarabostes, bărbații poartă căciula, dar nu cred că e un element trendy neapărat, deși se poate face. Căciulă dacică este polivalentă și o poți combina în multe feluri. Mai cumpără cei care merg la cetăți sau își fac nunta sau botezul în hainele astea”, povestește Ana-Maria.

Afacere de familie

Atelierul de istorie este în casa familiei Gruia, iar comenzile și articolele pot fi văzute pe site sau pagina de Facebook.

Pe lângă căciuli dacice,  se pot găsi și accesorii inspirate de la celți, vikingi sau romani și chiar și obiecte din marochinărie – portmonee din piele, replici bijuterii, tablouri lupul dacic etc.

,,Livrăm în țară și vindem mult și în străinătate la diaspora și chiar și pentru clase de profesori care voiau să le arate elevilor. Comenzile depind de sezon, vara nu cumpără nimeni, iarna suntem disperați. Suntem afacere de familie și nu știu dacă putem crește.

Totul este hand-made, am putea să ne cumpăram mașini de cusut, dar mi se pare că nu mai este istoric. Îmi doresc un atelier cu de toate, de fapt nu, vreau un «căsoi» în care să fie o parte cu o bibliotecă cu istorie, o parte să fie de artă și o parte să-mi fie atelierul. Da, vrem, visăm la un atelier vizitabil cu magazin în față, dar nu avem bani, doar visăm”, încheie, amuzată, Ana Maria Gruia.

Dana Coțovanu

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Frumoasa fiică a unui lider PSD Cluj, Miss Tourism World 2024 România

Publicat

Ioana Oleleu, fiica politicianului PSD Cluj Ioan Oleleu, a fost desemnată Miss Tourism World 2024 România. Va reprezenta țara noastră la competiția găzduită în China.

Ioana Oleleu va reprezenta țara noastră în competiția internațională de frumusețe Miss Tourism World 2024. Tânăra este studentă în anul I la Facultatea de Psihologie și Stiințe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Într-un interviu din 2022, Ioana arăta că face parte din lumea modell-ingului de la vârsta de 14 ani, dar a practicat și fotbalul pentru mai mulți ani. De asemenea, mai arăta ea, are zeci de mii de urmăritori pe contul său de TikTok.

Ioana este fiica lui Ioan Oleleu. politician PSD Cluj și vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Originar din comuna Beliș, județul Cluj, Ioan Oleleu a fost consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj în perioada 2012-2016 (USL) și secretar executiv al PSD Cluj. Ioan Oleleu a ocupat de asemenea funcția de director al DSVSA Cluj.

Concursul internațional Miss Tourism World 2024 se va desfășura în lunile august și septembrie 2024 în China. Anul trecut, câștigătoare a fost desemnată reprezentanta Cehiei. Competiția aduce împreună reprezentante de pe tot globul. Câștigătoarea competiției va deveni ambasadoare a Turismului din țara reprezentată și va putea contribui la promovarea turismului în țara de origine.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj – Dinamo. „Șepcile roșii” au nevoie de victorie pentru a rămâne în lupta pentru primele două locuri din play-out.

Publicat

Echipele „U” Cluj și Dinamo București se vor întâlni, sâmbătă, de la ora 20:00 pe Cluj Arena unde vor disputa a opta partidă din play-out. „Șepcile roșii” trebuie să obțină o victorie pentru a avea șansa să revină pe primele locuri din play-out la finalul etapei.

FC Universitatea Cluj vine după o înfrângere suferită în deplasare împotriva echipei U Craiova 1948. Oaspeții au început prima parte a partidei în forță și au deschis scorul în minutul 16 prin Robert Silaghi, dar egalarea a venit până la pauză urmând ca în minutul 55, oltenii să preia conducerea, dar ardelenii au păstrat șansele egalând în minutul 74 prin Federico Anselmo, dar nu a fost suficient pentru că două minute mai târziu Blănuță a marcat si a stabilit scorul final 3-2 în favoarea gazdelor.

Dinamo București are nevoie disperată de victorie pe terenul clujenilor, câinii roșii se află la subsolul clasamentului si dacă sunt învinși sâmbătă vor fi cu un picior in liga a II-a.

Echipa bucureșteană a disputat ultima partidă din play-out pe teren propriu împotriva echipei FC Voluntari și a reușit să deschidă scorul în minutul 35, dar două minute mai târziu a fost egalată și partida s-a încheiat cu scorul de 1-1, dar Dinamo are în continuare șanse să evite retrogradarea, dar trebuie să câstige ultimele două partide rămase.

„U” Cluj poate obține a doua victorie din acest sezon împotriva lui Dinamo București

Prima dată când cele două echipe s-au întâlnit în acest sezon a fost la 5 august 2023 pe Stadionul Gaz Metan din Mediaș, acolo unde „șepcile roșii” au obținut acasă doar cu un punct după ce partida s-a încheiat cu scorul de 1-1.

Scorul a fost deschis de către oaspeți prin Denis Politic, ca mai apoi atacantul clujenilor, Daniel Popa să stabilească egalitatea în minutul 51 și acesta a fost deznodământul partidei. Returul dintre cele două echipe s-a desfășurat la 11 decembrie pe Stadionul Arcul de Triumf din București, iar echipa victorioasă a fost U Cluj care s-a impus cu 1-0 golul fiind marcat de Dan Nistor.

După șapte partide desfășurate în play-out, ‘U’ Cluj se află pe a patra poziție în play-out cu 29 de puncte, în timp ce Dinamo București se află pe penultimul loc în clasament cu doar 21 de puncte și riscă retrogradarea în liga secundă a României.

„Trebuie să câștigăm pentru a fi în primele nouă clasate”

Tehnicianul „șepcilor roșii”, Ioan Ovidiu Sabău a declarat într-o conferință premergătoare partidei cu Dinamo București că echipa nu a arătat în ultimele jocuri așa cum ar fi trebuit, dar este mândru de jucătorii săi și de ceea ce au reușit să realizeze în acest sezon.

„Îmi pare rău că Dinamo a ajuns în situația asta, nu aș fi vrut, dar noi trebuie să fim profesioniști și să arătăm ca o echipă care știe să lupte pentru interesele ei, să nu dezamăgească, să fiu eu foarte inspirat în alegeri și să putem câștiga ultimul joc de acasă” a declarat de asemenea Neluțu Sabău.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Poliția Locală Cluj-Napoca ajută o familie de rățuște să ajungă în Canalul Morii

Publicat

O familie de rățuște a fost escortată de un polițist local prin centrul orașului Cluj-Napoca, vineri dimineață. 

Un polițist local s-a remarcat în dimineața zilei de vineri, 3 mai. Agentul Ionuț Mazăre a ajutat o rață și bobocii acesteia să ajungă la Canalul Morii, după ce acestea „s-au rătăcit” în centrul Clujului.

Agentul de poliție a însoțit grupul de rațe de pe strada Mihai Eminescu până pe strada Iuliul Hosu. Odată ajuns aici, polițistul a ajutat bobocii să nu se piardă de mama lor și i-a coborât, rând pe rând, pe malul Canalului Morii.

Toți bobocii au ajuns, astfel, teferi și nevătămați, în apă.

Toată întâmplarea a fost surprinsă într-un videoclip postat ulterior pe pagina de TikTok a primarului Emil Boc.

Citește mai departe

ECONOMIE

Clujul imobiliar, la început de mai 2024. VEZI în ce zone prețul trece de 3.000 €/mp

Publicat

De

Piața imobliară clujeană se apropie de 2.600 euro/mp, la începutul lunii mai 2024. Prețul mediu la apartamente a crescut cu 300 €/mp în ultimul an, la Cluj-Napoca.

Prețul mediu al apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca a fost de 2.594 euro/mp, în aprilie 2024. Prețul arată o creștere cu 28 euro/mp față de februrarie 2024 (2.566 euro/mp) și cu 300 de euro față de aceeași perioadă a anului trecut (2.294 euro/mp), se arată într-o analiză Compariimobiliare.ro.

Cartiere unde prețul trece de 3.000 €/mp

Astfel, în luna aprilie, printre zonele preferate de cei aflați în căutarea unei noi locuințe s-au numărat cartierele Florești – 1.601 euro/mp, Mănăștur – 2.305 euro/mp și Mănăștur – 2.354 euro/mp.

Zonele din Cluj-Napoca cu cele mai mari prețuri pe metru pătrat au fost, în luna aprilie: Andrei Mureșanu (3.026 €/mp), Bună Ziua (3.046 €/mp), Central (3.246 €/mp), Hașdeu (3.028 €/mp), Piața Mihai Viteazul (3.303 €/mp). În zona ultracentrală, prețul pe metru pătrat se apropie de 4.000 €/mp.

Cele mai căutate zone din oraș

Experţii portalului Compariimobiliare.ro prezintă preţurile apatamentelor de vânzare în municipiul Cluj-Napoca, pe cartiere, valabile la început de mai 2024, dar şi zonele preferate de cei aflaţi în căutarea unei noi locuinţe.

Căutări după numărul de camere:

  • 2 camere – 46%
  • 3 camere – 39%
  • 1 cameră – 9%
  • 4 camere – 5%

Cele mai căutate zone:

  • Mănăștur – 10%
  • Florești – 7%
  • Mărăști – 7%
  • Gheorgheni – 6%
  • Central – 5%
  • Zorilor – 4%
  • Iris – 2%
  • Între Lacuri – 2%
  • Grigorescu – 2%
  • Bună Ziua – 2%

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax