Connect with us

ECONOMIE

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Publicat


Lucrător casnic, o nouă meserie

Noutate pe piața muncii din România. Persoanele fizice pot plăti, legal, un angajat în gospodărie. Munca presupune activități casnice.

Cei care prestează astfel de servicii vor primi tichete pe baza cărora vor fi remunerați și vor beneficia de drepturile pe care le au și alți salariați, respectiv plata contribuțiilor sociale. Statul va lua 3 lei din 15.

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată AICI, a anunțat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Conceptul presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie.

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate.

Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.

„Marketplace” pentru cerere și ofertă

Conform reprezentanților Ministerului Muncii, o altă funcționalitate a platformei este că facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic.

Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.

Care este valoarea unui tichet și cum beneficiezi de asigurări sociale

Platforma accesibilă AICI, poate fi utilizată de lucrători, de beneficiari casnici, dar și de către angajatori și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice.

Acest lucru înseamnă, practic,1.275 de lei pe lună.

Valoarea unui tichet este de 15 lei, din care 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

Convenție în loc de contract

Convenția care se încheie între prestator și beneficiarul casnic în vederea prestării activităților, deși nu este obligatorie forma scrisă, va stabili:

  • activitățile şi numărul de ore sau volumul de muncă;
  • faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activități casnice;
  • volumul de muncă zilnic, care nu poate să depășească 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Cine poate presta munci casnice

Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Conform Ministerului Muncii, angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui propriilor angajați tichete pentru activități, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici.

Tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activități casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet.

La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.

Care sunt activitățile casnice pentru care se emit tichete

Printre activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete se numără:

  • aranjarea și servirea mesei;
  • curățarea / întreținerea piscinei;
  • curățenia/igienizarea locuinței;
  • călcatul rufelor;
  • debarasarea și spălarea vaselor;
  • hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,
  • plimbarea animalelor de companie;
  • prepararea hranei;
  • plantarea pomilor/arbuștilor;
  • plantarea răsadurilor;
  • realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
  • recoltarea fructelor și legumelor;
  • spălarea covoarelor;
  • spălarea geamurilor și a tâmplăriei;
  • spălarea rufelor;
  • spălarea și curățarea autovehiculelor;
  • strângerea resturilor vegetale din natură.

Tranzacțiile se vor efectua digital

Punerea în funcțiune a platformei digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici permite efectuarea digitală a tuturor tranzacțiilor legate de tichete.

Asta înseamnă achiziționare și înregistrarea orelor de lucru, înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici, cum ar fi număr de ore și tip de activitate casnică desfășurată, precum și interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituții.

Foto: pixabay.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Floarea de colț, “bijuteria Carpaților”, poate fi admirată la Grădina Botanică din Cluj-Napoca

Publicat

De

Floare de colț la Grădina Botanică din Cluj

Clujenii și turiștii care vizitează Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca au ocazia să admire una dintre cele mai îndrăgite și rare flori alpine: floarea de colț.

O comoară a naturii, acesta este cunoscută și sub denumirile de „floarea-reginei”, „floarea doamnei”, „steluța” sau „albumița”.

Floarea de colț poate fi admirată la Grădina Botanică din Cluj

Floarea de colț sau Leontopodium alpinum Cass., este un adevărat simbol al munților, fiind declarată „monument al naturii”.

“Deși este specifică zonelor alpine, la Grădina Botanică aceste plante sunt cultivate și îngrijite cu pasiune. În limba engleză, floarea de colț este cunoscută sub numele de ‘Edelweiss’”, arată reprezentanții Grădinii Botanice din Cluj.

Simbol al purității

Floarea de colț, simbol al purității și rezistenței, crește în mod natural pe versanții stâncoși ai munților, la altitudini de peste 1.800 de metri. Reprezentanții Grădinii Botanice Cluj arată că, în Munții Trascăului, mai exact în Cheile Râmețului, se află unele dintre cele mai joase altitudini unde crește floarea de colț.

În cadrul Grădinii Botanice din Cluj, vizitatorii pot vedea această floare într-un mediu controlat, care reproduce condițiile naturale din habitatul său montan.

Primele flori ale primăverii și-au făcut deja apariția, iar Grădina Botanică și-a prelungit programul de vizitare, fiind deschisă zilnic, între orele 9:00 și 18:00.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Mai mulți copaci SMULȘI din rădăcină de vânt, în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca

Publicat

Mai mulți copaci din Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca au fost smulși din rădăcină de rafalele puternice de vânt de joi.

Furtuna puternică de joi a provocat pagube în Parcul Feroviarilor, unde mai mulți copaci au fost smulși din rădăcină de vânt.

Poliția locală intervine la fața locului pentru a îndepărta copacii căzuți și a asigura siguranța trecătorilor. Pompierii nu au fost solicitați pentru acest incident.

Pe lângă copacii smulși, furtuna a împrăștiat pe aleile și spațiile verzi din parc materiale de construcție dintr-un șantier învecinat.

De-a lungul timpului, clujenii și-au exprimat nemulțumirea față de calitatea arborilor plantați în parcurile modernizate de primărie, considerându-i prea tineri și fragili. Se pare că temerile lor s-au adeverit, deoarece copacii au cedat la prima furtună puternică.

Incidente și în alte localități din județ

Tot joi, un echipaj din cadrul Detașamentului Huedin a fost mobilizat pentru degajarea unui arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru. În localitatea Viișoara, elemente din acoperișul unui bloc au fost smulse de vânt fiind mobilizate două echipaje ISU, dotate cu o autospecială cu modul de descarcerare și o autoscară.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un vis împlinit! Erik Lang, portarul crescut de CFR Cluj, devine fotbalist profesionist la doar 16 ani

Publicat

Erik Lang, talentatul portar al Grupei U16 din Academia CFR, și-a împlinit un vis din copilărie semnând primul său contract de fotbalist profesionist cu echipa sa de suflet, CFR Cluj.

Parte a clubului de aproape un deceniu, Erik s-a remarcat prin muncă, dedicare și performanțe remarcabile atât pe teren, cât și la învățătură.

„Suntem încântați să vă anunțăm că portarul Academiei CFR, Erik Lang, jucător de bază al Grupei U16, a semnat primul său contract de fotbalist profesionist cu CFR Cluj, echipă pe care o iubește încă de la primii ani de viață

9 ani alături de CFR

Născut în 2009, Erik face parte din Familia CFR de aproape un deceniu, bifând în cei peste 9 ani de joc multiple convocări la Echipele Naționale de Juniori ale României

Erik este un adevărat profesionist și un exemplu de muncă și dedicare, reușind să îmbine perfect pasiunea pentru fotbal cu educația, fiind un elev cu rezultate deosebite la învățătură.

Îți urăm mult succes, Erik, și cât mai multe reușite alături de echipa noastră!”, a transmis echipa din Gruia.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE VIDEO. Primele incidente provocate de furtună, la Cluj: acoperiș smuls de pe un bloc, arbore căzut pe carosabil

Publicat

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au intervenit pentru remedierea unor probleme cauzate de condițiile meteorologice severe, în mai multe localități ale județului.

Astfel, un echipaj din cadrul Detașamentului Huedin a fost mobilizat pentru degajarea unui arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru.

„A fost raportat un arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru. Va interveni pentru degajarea acestuia un echipaj de la Detașamentul Huedin”, a transmis ISU Cluj.

Acoperiș smuls de pe un bloc la Viișoara

Un incident mai grav a fost raportat în localitatea Viișoara, unde acoperișul unui bloc a fost smuls de vânt. Pentru intervenție, au fost mobilizate două echipaje ISU, dotate cu o autospecială cu modul de descarcerare și o autoscară.

„A fost raportat faptul că elemente din acoperișul unui bloc au căzut peste autoturisme parcate în localitatea Viișoara. Vor interveni două echipaje, cu o autospecială cu modul de descarcerare, respectiv autoscara. Revin în acest caz cu date suplimentare, după ce ajung pompierii la fața locului și efectuează evaluarea situației”, a transmis ISU Cluj.

Ajunși la fața locului, pompierii au confirmat că, din fericire, nu există victime sau autoturisme avariate.

Amintim că ISU Cluj a emis o avertizare RO-ALERT pentru locuitorii mai multor localități din județul Cluj privind fenomene meteorologice extreme, valabil joi, până la ora 17.45.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate