ACTUALITATE
Duminica Floriilor. Ortodocșii sărbătoresc în 28 aprilie Intrarea Domnului în Ierusalim. Semnificații, tradiții și obiceiuri

Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică, 28 aprilie, Intrarea Domnului în Ierusalim. Cunoscută și ca Duminica Floriilor, aceasta este o sărbătoare importantă care se celebrează cu o săptămână înainte de Sfintele Paști.
Denumirea populară a sărbătorii, Florii, are origini păgâne și provine de la Flora, zeiţa romană a reînvierii naturii.
Duminica Floriilor. Ortodocșii sărbătoresc în 28 aprilie Intrarea Domnului în Ierusalim. Semnificații, tradiții și obiceiuri
În timp, această sărbătoare păgână s-a suprapus peste prăznuirea Intrării Domnului în Ierusalim. Duminica Floriilor este cunoscută și ca Duminica Stâlpărilor.
Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan arată în Evanghelia sa că Mântuitorul Hristos a avut trei veniri la Ierusalim.
Templul Domnului
Prima dintre ele a fost în anii 27-28. Atunci Iisus Hristos a mers la templul Domnului (Ioan 2, 13). În anul 29, la sărbătoarea Corturilor, când Mântuitorul S-a suit la templu, venind din Galileea, a avut loc a doua venire. Atunci Iisus Hristos a vorbit mulţimilor tulburate de prezenţa Sa (Ioan 7; 14). Ultima venire, aceasta pe care Biserica o sărbătoreşte astăzi, a avut loc în anul 30 („Dicţionarul de Teologie Ortodoxă”, pr. prof. dr. Ion Bria, 1994).
Templul din Ierusalim, în care se săvârşeau slujbele şi se citeau şi se explicau Legea şi prorocii, a fost ridicat de regele Solomon şi a fost distrus odată cu Cetatea Sfântă, iar poporul Israel a fost dus în robie de către regele Babilonului Nabucodonosor.
Au fost rezidite atât oraşul cât şi templul după întoarcerea din robia babiloniană în anul 538 î.Hr. La templu veneau israeliţii de pretutindeni cel puţin odată pe an pentru a se închina şi a aduce jertfe.
Cea din urmă construcţie a templului cuprindea în vremea Mântuitorului o suprafaţă de cinci hectare şi se situa pe o colină în trei trepte suprapuse.
La serviciul templului erau folosite douăzeci de mii de persoane. Toţi aceşti slujitori erau repartizaţi în douăzeci şi patru de grupe, fiecare dintre ele asigurând slujirea la templu timp de o săptămână („Dicţionarul Noului Testament”, pr. dr. Ioan Mircea, 1995).
„Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie”
La prima venire, Iisus Hristos a găsit la templu o parte a spaţiului care era destinat explicării şi citirii scrierilor sfinte ocupată de vânzătorii de animale şi de schimbătorii de bani.
În această situaţie, potrivit spuselor Evangheliei „Râvna casei tale mă mistuie” (Ioan 2, 17), Iisus cu un bici din ştreanguri i-a scos pe toţi afară din templu, schimbătorilor le-a vărsat banii şi le-a răsturnat mesele … „Şi celor ce vindeau porumbei le-a zis: Luaţi acestea de aici. Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie” (Ioan 2, 17).
Ultima venire a Domnului în Ierusalim
Ultima venire a Domnului în Ierusalim, cea pe care o sărbătorim în Duminica Floriilor, a avut loc cu câteva zile înainte de a suferi Jertfa de pe Golgota.
A fost o intrare triumfală a Mântuitorului Hristos în cetatea sfântă. Mulţimile L-au aclamat ca pe un împărat, a fost singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat, deşi nu purta nici hlamidă împărătească de purpură, nici coroană de aur pe cap, şi nu avea nici pază de oşti pământeşti, cum spune arhimandritul Ilie Cleopa, în vol. „Predici la Praznice Împărăteşti” (1996).
A venit Hristos la Ierusalim pentru a pătimi moarte pe cruce de bunăvoie
Două sunt motivele pentru care Mântuitorul şi-a făcut o astfel de intrare în vechea cetate a Ierusalimului, potrivit părintelui Cleopa.
A venit Hristos la Ierusalim pentru a pătimi moarte pe cruce de bunăvoie pentru mântuirea lumii. Şi, în al doilea rând, ca să fie recunoscut după Lege de neamul în care s-a născut că El este Mesia, cel aşteptat, Mântuitorul lumii, cel pe care L-au făcut cunoscut prorocii Vechiului Testament.
În această zi sunt împărţite ramuri de salcie binecuvântate
Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: „Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21, 9).
„Intră astăzi Hristos cu slavă în Ierusalim, ca un Împărat, ca să împărăţească în veci peste îngeri şi peste oameni. Vine să arate lumii că El singur este adevăratul Împărat şi Mântuitor. Vine Hristos în Ierusalim să se dea de bunăvoie în mâinile cărturarilor şi fariseilor plini de zavistie şi răutate, care căutau să-L omoare.
Vine Mântuitorul spre patimă de bunăvoie, ca să fie vândut de ai Săi în mâinile dregătorilor, să fie răstignit pe cruce şi să moară pentru mântuirea noastră, iar a treia zi să învieze”, arată părintele Cleopa în Predica la Duminica Floriilor.
Pentru faptul că mulţimea din cetatea Ierusalimului l-a întâmpinat pe Mântuitor cu ramuri de finic, în Biserica Ortodoxă în această zi sunt împărţite credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate.
Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele
Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (după denumirea ramurilor de palmier sau finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim) este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc.
Menţionată pentru prima dată în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, oraşul unde a şi început să fie celebrată, a fost preluată, în scurt timp, de întreaga lume creştină.
Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.
Tradiții în Duminica Floriilor
Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot.
După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană.
Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.
O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale.
S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.
Obiceiuri legate de ramurile de salcie
Pe de altă parte, ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.
Ramul de salcie adus din biserică la Florii este bun de dragoste, și cei bătrâni ating cu ei copiii pentru a crește.
În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.
De asemenea, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu-i doară mijlocul și să fie rezistenți la muncile câmpului ce vor urma.
În ziua de Florii e bine să umbli încins cu o nuia de salcie de la biserică, să nu te doară șalele.
Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.
Superstiții în Duminica Floriilor. Ce se spune despre vreme de Florii
Ziua de Florii aduce cu ea superstiții legate, în principal, de cum va fi vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara ce va urma.
Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.
O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.
Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.
Nu se spală pe cap, ca să nu înflorească la fel ca pomii.
Începe Săptămâna Patimilor
Începând cu ziua de Florii se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
În această săptămână, de duminică şi până vineri, se săvârşesc slujbele Deniilor, slujbe de dimineaţă (Utrenie) făcute seara aşa cum se face în cadrul privegherilor.
Deniile diferă însă şi de slujbele de priveghere şi de Utrenii, prin faptul că aceste slujbe cuprind cântări şi rugăciuni specifice doar perioadei Sfintelor Paşti.
Deniile se săvârşesc numai în două săptămâni
În timpul unui an bisericesc, deniile se săvârşesc numai în două săptămâni, în timpul Postului Paştilor: miercuri şi vineri în săptămâna a cincea, miercuri fiind Canonul Sfântului Andrei, adică o slujbă de dimineaţă, o Utrenie, în care se cuprinde un canon mare.
La fel vineri seara, este slujba Acatistului Bunei Vestiri al Maicii Domnului, încadrat în slujba de dimineaţă, în slujba Utreniei, care se face seara.
Tot Denii se numesc şi slujbele din ultima săptămână din Post, Săptămâna Mare. Slujbele care încep în seara din Duminica Floriilor şi continuă în serile de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri din Săptămâna Sfintelor Patimi sunt Utrenii, adică slujbe de dimineaţa, făcute seara.
Sursa: Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Sărbătorile pascale oferă ocazia perfectă pentru a evada din agitația urbană și a petrece momente de liniște în zonele rurale din apropierea Clujului. Pentru cei interesați de astfel de experiențe, iată câteva oferte de cazare pentru Paștele 2025:
SunGarden Golf & Spa Resort – Poiana Cerbului, Cluj-Napoca
Situat în mijlocul naturii, SunGarden Golf & Spa Resort propune un sejur de Paște care include cazare în camere elegante, demipensiune (mic dejun și cină) și acces nelimitat la zona SPA. Printre activitățile speciale se numără ritualuri de relaxare Aufguss, Sonoterapie, vânătoarea de ouă pentru copii și participarea la slujba de Înviere în capela resortului.
Vacanță de Paște în aer curat. Cele mai ATRACTIVE oferte de cazare lângă Cluj
Wonderland Cluj Resort – Cluj-Napoca
Wonderland Cluj Resort oferă o varietate de experiențe, incluzând hotel, spa, fitness, bistro bar & terasă, echitație și multe altele. Pachetul de Paște include prânz și cină festivă cu preparate tradiționale românești, acompaniate de muzică live și surprize. Oaspeții beneficiază de acces nelimitat la centrul spa & fitness și pot participa la activități precum plimbări cu trăsura, inițiere în echitație și ateliere de creație pentru copii.
Pensiunea Anda – Călățele-Pădure, zona Beliș, județul Cluj
Pentru o atmosferă mai intimă, Pensiunea Anda oferă cazare într-un cadru natural deosebit, înconjurată de păduri de brazi și liniște deplină. Tarifele pornesc de la 380-400 lei pe noapte pentru 2 adulți, cu mic dejun inclus, iar prânzul și cina pot fi oferite opțional.
Pentru a vă asigura o experiență autentică și relaxantă de Paște în zona rurală din apropierea Clujului, este recomandat să efectuați rezervările din timp, având în vedere popularitatea acestor destinații în perioada sărbătorilor.
Pensiunea Skiland – Stațiunea Muntele Băișorii, Cluj
Situată în Stațiunea Muntele Băișorii, la aproximativ 60 km de Cluj-Napoca, Pensiunea Skiland oferă pachete de Paște pentru perioadele 17-21 aprilie 2025. Pachetul include cazare cu pensiune completă, mese festive, acces la piscină, saună, ciubere și sală de jocuri. Tarifele variază în funcție de tipul camerei și durata sejurului, începând de la 1.200 lei/persoană pentru 3 nopți. Copiii beneficiază de reduceri în funcție de vârstă.
Pensiunea Ana&Irina – Beliș, Cluj
Aflată în comuna Beliș, aproape de Barajul Beliș-Fântânele, Pensiunea Ana&Irina oferă un pachet special de Paște pentru 3 nopți (22-25 aprilie 2025). Oferta include cazare, mese tradiționale (mic dejun, prânz și cină), băuturi precum apă, cafea, afinată, merișorată, vinul casei și pălincă, precum și acces la facilități precum spa, piscină, sală de fitness și teren sintetic multifuncțional. Prețul este de 1.000 lei/persoană pentru întregul sejur. Copiii beneficiază de reduceri în funcție de vârstă.
Pentru a vă asigura un sejur plăcut și relaxant de Paște în zona rurală din apropierea Clujului, este recomandat să efectuați rezervările din timp, având în vedere popularitatea acestor destinații în perioada sărbătorilor.
Andreea Ungur
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Clujean nemulțumit de cimitirul din Florești. Plin de apă și NOROI pe căile de acces

Un clujean care a participat la o înmormântare în Florești reclamă starea aleilor din cimitir. Deși ploaia se oprise de mult, căile de acces erau pline gropi cu apă și noroi.
„Când duci mortul la groapă, ori treci prin noroaie și bălți, ori o tai peste morminte și cavouri. Floreștenii plătesc taxe anual, dar nimeni nu ia nicio măsură. Situația asta e de ani buni. Nu mai vorbesc de toaletă. La halul în care e, nu te mai miri că oamenii ajung să își facă nevoile prin tufișuri”, scrie acesta pe o pagină de socializare.
FOTO. Clujean nemulțumit de cimitirul din Florești. Plin de apă și NOROI pe căile de acces

Sâmbătă seara, la BTarena din Cluj-Napoca, a concertat marele pianist francez Richard Clayderman. Piesa sa „Balade pour Adeline” a făcut furori în anii 80 și nu numai.
Spectacolul a fost prezentat de omul de televiziune Dan Negru. Acesta a reușit să reunească două legende, când, chiar înainte de recital, l-a ridicat în picioare pe marele actor clujean Florin Piersic, în aplauzele audienței.
VIDEO. Întâlnire de gradul 3 la Cluj, Richard Clayderman și Florin Piersic
„Mă bucur că suntem împreună, vă îmbrățișez pe toți, am putere încă să vă pup pe toți… unde nu vă arde soarele”, a spus maestrul.

La data de 30 martie a.c., Poliția orașului Huedin a fost sesizată despre faptul că minora PINTEA ALINA-FLORINA, în vârstă de 14 de ani, a plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent nu a revenit.
SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.60 m, aproximativ 56 de kg, păr lung negru.
Ați VĂZUT-O? Minoră din Huedin, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112
La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu jeanși negri, bluză neagră, adidași albi.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!