ACTUALITATE
FOTO/ Misterul căciulii dacice la Atelierul de istorie din Cluj. Poate fi comandată online

Ana Maria Gruia este muzeograf la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca dar și medievist ca specializare și traducător. A îmbinat aceste pasiuni și a creat împreună cu familia sa Atelierul de istorie.
Povestește că nu și-a propus în mod special să înceapă o afacere ci totul a pornit de la arheologia experimentală și a ajuns la timpurile dacilor. La acest capitol ceea ce a făcut-o curioasă a fost vestimentația dacilor. Își aduce aminte, amuzată, prin câte variante a trecut până să confecționeze cea mai complexă piesă – căciula dacică.
Teoriile istorice că dacii sunt strămoșii românilor contribuie la memoria noastră națională și stârnesc interes și atunci când vine vorba de obiecte artizanale.
Atelierul de istorie este un business construit pe curiozități istorice și introduce în viețile celor pasionați de astfel de povești articole vestimentare inspirate din viața dacilor, romanilor și chiar a vikingilor.
Ce material se folosește
,,Am început să citim ce se știe, iar cel mai greu este să îți dai seama cum să faci hainele și cum să te lupți cu sabia respectivă.
Elementul cel mai greu de realizat și de reprodus a fost căciula dacică. Este un chin infernal, nu este deloc simplu să faci moțul. Am încercat zeci de variante, ne-am distrus mâinile, ne-am înțepat buricele degetelor.
Îmi amintesc de această perioadă de experimentare că discutam că ba pe Columna lui Traian căciula este mai în spate, dar din ce material era? Este din lână întoarsă? Dacă este din piele? Dar, până la urmă, am ajuns la varianta cu stofă de lână, pe atunci lână puteau să aibă, așadar este relativ rezonabil. Astfel am ajuns la o formă de vârf”, spune muzeograful clujean.
Lupul dacic stârnește cel mai mult interes
Elementele speciale ale căciulii dacice sunt bentița și lupul dacic pe care le-a adăugat ca povestea să capete mai mult contur.
,,Bentița nu este veritabilă, pe nici o columnă sau sursă nu există decorul cu lupul și modelele de pe bentiță. Toate sunt simple și nu se știe nici ce culoare aveau. Este un interes deosebit pentru daci și atunci am început să adăugăm lupul și bentița.
Așadar, la gradul de acuratețe istorică, treaba asta este undeva între. M-am împotrivit ideii de decoruri tradiționale românești tocmai fiind că nu cred că există o continuitate de la țăran până la daci. De la daci până astăzi suntem amestecați cu zece mii de populații și nu cred că poți să identifici o continuitate pe milenii, este o metodă istorică incorectă.
Sunt și cei care fac astfel de căciuli cu bentițe cu cruci, bentițe care sunt pentru hainele preoțești și este absurd. Dacii au trăit înainte de creștinism. Este un anacronism pentru mine”, mai spune Ana-Maria Gruia.
Moțul căciulii dacice rămâne un mister
Ceea ce face aceste căciuli să fie interesante este forma și vârful fesului fiind orientat spre față ca o creastă, dar motivul pentru care dacii își aranjau fesul în felul acesta este necunoscut. Ana Maria Gruia păstrează misterul despre confecționarea acelui moț.
,,De ce este moțul în față? Nimeni nu știe. Este o întreagă poveste. Mai multe populații purtau genul ăsta de căciuli, termenul general este de căciulă frigiană. Așadar, este o căciulă orientală, cea frigiană este mai înaltă și are un material mai tare.
Cea dacică este mai mică și mai lipită de cap. O formă aproape identică este căciula din Revoluția Franceză de eliberare care este roșie. Și românii au căciulă cu moț roșie pentru sclavi la eliberare. Așadar, este o variantă dintr-o tradiție de căciuli cu moț. Cum le facem? Secret.
După ce ne-am prins toate degetele nu spunem. Acum le putem face după orice fel de circumferința a capului, dar nu dezvăluim rețeta”, explică Ana-Maria.
Jocurile romane se aseamănă cu jocurile copilăriei noastre
La Atelierul de istorie au mare căutare și jocurile romane. Regulile acestora sunt similare jocurilor de strategie sau noroc.
,,Romanii, după cum știm, și scriau și găsești obiectele și ai și scrise regulile de joc. Dacă ai jucat moară sau țințar cu boabe de fasole pe hârtie e același joc. Par mai complicate, dar sunt combinații de strategie cu noroc, un fel de X și O cu șah. Așadar, jocuri universale s-au jucat timp de secole pe spații vaste”, precizează Ana-Maria Gruia.
Cum ne raportăm la teoriile conspiraționiste despre poporul geto-dac?
Pentru cei prea pasionați și naționaliști, istoria dacilor se extinde dincolo de cele scrise, de aici și termenul de dacopat. I-am cerut opinia Anei Maria Gruia cum tratăm astfel de teorii.
,,Mă bucur că există interes față de antichitate și istorie în general și față de daci în particular, dar m-aș bucura să fie o abordare mai științifică. Partea de care îmi pare rău, este că la interesul față de daci se adaugă mult naționalism și multă necunoaștere.
Adevărat că este loc, istoria dacilor este parțial necunoscută, dar de acolo până la teoria conspirației, să crezi absolut orice, este un pas mare pentru istorie. Aș vrea să acceptăm ceea ce știm și ce nu știm și nu vom ști niciodată despre daci. Cu siguranță istoricii se zbârlesc la specie, personal m-aș bucura să existe un numitor comun sau să se poată discuta mai ușor.
Dar sunt două părți deja destul de înrăite. M-aș bucura să îi lege, să îi unească aceste căciuli ale noastre, ar fi o trecere între popoare în simțiri”, spune Ana-Maria.
,,Un popor cu cât o duce mai rău actual, cu atât tinde să își idealizeze trecutul”
Un posibil motiv al teoriilor conspiraționiste este cel al unor confirmări a unui ego, o idealizare a trecutului ce contribuie la identitatea națională.
,,În zona asta de necunoscut lumea, din păcate, tinde să își pună toate frustrările și toate neputințele actuale, un popor cu cât o duce mai rău actual, cu atât tinde să își idealizeze trecutul.
Iar zona noastră de trecut cu potențial de bravură și de cucerire este asta și de aceea acolo intră aceste argumente că dacii sunt cei mai tari și cei mai vechi, japonezii sunt urmașii dacilor, am colonizat mapamondul, am făcut tunele în Subcarpați, am inventat fibra optică – chestii din astea. Dar înțeleg de ce, nu înțeleg cum, dar înțeleg de ce.
Cumva sunt singurii specifici, ne putem mândri. Și romanii au fost curajoși și grozavi, dar cum toată Europa are strămoșii romani nu mai este deloc amuzant, nu este unic”, a adăugat Ana-Maria.
Căciulile dacice sunt căutate la sărbători naționale
Persoanele care merg la sărbători naționale caută astfel de obiecte sau cei îndrăzneți în ceea ce privește combinațiile fashion. Pot purta căciula dacică, pandantivul cu moneda dacică cu articole vestimentare contemporane.
,,Din câte am văzut, clienții noștri au un profil anume și merg pe fantezia că țăranii noștri sunt daci și vor merge la sărbători naționale și așa mai departe. Când a fost Centenarul la Alba Iulia a fost anul nostru de vis, am muncit o grămadă.
Tarabostes, bărbații poartă căciula, dar nu cred că e un element trendy neapărat, deși se poate face. Căciulă dacică este polivalentă și o poți combina în multe feluri. Mai cumpără cei care merg la cetăți sau își fac nunta sau botezul în hainele astea”, povestește Ana-Maria.
Afacere de familie
Atelierul de istorie este în casa familiei Gruia, iar comenzile și articolele pot fi văzute pe site sau pagina de Facebook.
Pe lângă căciuli dacice, se pot găsi și accesorii inspirate de la celți, vikingi sau romani și chiar și obiecte din marochinărie – portmonee din piele, replici bijuterii, tablouri lupul dacic etc.
,,Livrăm în țară și vindem mult și în străinătate la diaspora și chiar și pentru clase de profesori care voiau să le arate elevilor. Comenzile depind de sezon, vara nu cumpără nimeni, iarna suntem disperați. Suntem afacere de familie și nu știu dacă putem crește.
Totul este hand-made, am putea să ne cumpăram mașini de cusut, dar mi se pare că nu mai este istoric. Îmi doresc un atelier cu de toate, de fapt nu, vreau un «căsoi» în care să fie o parte cu o bibliotecă cu istorie, o parte să fie de artă și o parte să-mi fie atelierul. Da, vrem, visăm la un atelier vizitabil cu magazin în față, dar nu avem bani, doar visăm”, încheie, amuzată, Ana Maria Gruia.
Dana Coțovanu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ce spune poliția despre accidentul de la Gilău. Tânărul de 18 ani nu avea permis și mașina avea numere false de înmatriculare

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a comunicat că tânărul de 18 ani care s-a răsturnat cu mașina la Gilău marți dimineață nu avea permis de conducere, iar mașina avea număr fals de înmatriculare.
În dimineața zilei de 8 aprilie, în jurul orei 03:50, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați cu privire la producerea unui accident de circulație pe DJ 107N, în localitatea Gilău.
Evenimentul rutier s-a soldat cu rănirea unui tânăr de 18 ani. Cercetările desfășurate la fața locului au scos la iveală că tânărul nu avea permis de conducere și utiliza plăcuțe de înmatriculare false.
„Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că un tânăr, de 18 ani, din localitatea Gilău, care conducea un autovehicul, pe fondul neadaptării vitezei, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, răsturnându-se în afara părții carosabile.
Echipajele medicale ajunse la fața locului au aplicat imediat manevrele de resuscitare, iar în urma acestora, tânărul a fost transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor suplimentare de specialitate.
În contextul verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar autovehiculul avea atribuite plăcuțe cu număr fals de înmatriculare”, a transmis IPJ Cluj.
A fost deschis dosar penal
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.
Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care s-a produs incidentul.
ADMINISTRAȚIE
START înscrieri pentru finanțări nerambursabile pe proiecte culturale, sociale și sport din bugetul municipiului Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca a anunţat deschiderea perioadei de înscriere pentru acordarea de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte culturale, sociale și sportive, în anul fiscal 2025.
Asociațiile culturale pot depune, de astăzi, cerereri de finanțare nerambursabilă din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Bugetul pentru această sesiune pentru proiecte din domeniul cultural este de 17.000.000 lei, iar pentru proiectele sociale este de 900.000 lei. Finanţarea asigurată de către municipiul Cluj-Napoca va fi de maximum 90% din bugetul total al proiectului.
Proiectele vor fi depuse la unul din următoarele domenii de program:
- Proiecte culturale, artistice, educaţionale, realizate de către fundaţii sau asociaţii întemeiate în baza OG 26/2000, în parteneriat cu instituţii publice de cultură şi/sau de învăţământ;
- Proiecte de tineret;
- Proiecte culturale regionale;
- Proiecte culturale locale;
- Proiecte în cadrul „UNESCO City of Film”;
- Proiecte care respectă obiectivele Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” – Mirror Mission Cities M100 tranziția către neutralitate climatică;
- Proiecte culturale „Anul național al copilului”;
- Proiecte culturale „Anul Cardinal Iuliu Hossu”;
- Proiecte cu caracter social.
Proiectele depuse spre a fi selectate vor contribui la îndeplinirea următoarelor obiective generale:
- încurajarea creaţiei artistice şi a producţiilor culturale inovatoare, interdisciplinare, participative, a celor care contribuie la dezvoltarea socială şi urbană;
- sprijinirea dezvoltării sectorului cultural clujean;
- dezvoltarea sinergiilor între domeniul cultural şi alte domenii ale vieţii publice clujene – educaţie, cercetare, coeziune socială etc;
- promovarea dialogului intercultural şi punerea în valoare a diversităţii etnoculturale;
- încurajarea iniţiativelor experimentale, inovatoare, originale;
- păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului, a valorilor culturale tradiţionale;
- încurajarea schimburilor culturale, a coproducţiilor, creşterea mobilităţii creatorilor şi a produselor culturale; dezvoltarea cooperării locale, regionale, naţionale şi internaţionale;
- dezvoltarea publicului şi creşterea accesului la actul de cultură, sprijinirea educaţiei culturale pe întreg parcursul vieţii;
- dezvoltarea cercetării în domeniul cultural şi în domeniile de intersecţie dintre cultură şi alte domenii, elaborarea de studii, rapoarte şi strategii în domeniul cultural;
- creşterea vizibilităţii şi notorietăţii municipiului Cluj-Napoca şi a scenei culturale clujene;
- sprijinirea tinerelor talente, creşterea expertizei şi profesionalismului sectorului cultural, sprijinirea dezvoltării organizaţionale a operatorilor culturali clujeni;
- promovarea sănătății mintale și combaterea adicțiilor.
26 milioane de lei pentru proiecte sportive
De asemenea, federațiile de specialitate, asociațiile județene și cluburile sportive pot depune propuneri de proiecte începând de astăzi.
Bugetul programului pentru această sesiune de finanțare a activităților sportive din cadrul programelor „Promovarea sportului de performanță” și „Sportul pentru toți”, în anul 2025, este de 26.000.000 lei.
Obiective generale:
- promovarea sportului de performanță și a sportului pentru toți, evidențierea contribuției semnificative și constante a sportului la reprezentarea și sporirea prestigiului municipiului pe plan național și internațional;
- atragerea și educarea cetățenilor, indiferent de vârstă și de categoria socială, pentru practicarea mișcării în aer liber.
Data limită de depunere a proiectelor de finanțare nerambursabilă este 23.04.2025 până la ora 16.30 la Registratura municipiului Cluj-Napoca, strada Moților nr. 7 și până la ora 24.00 pe site-ul www.primariaclujnapoca.ro secțiunea Administrație – Servicii online – Depune cereri Serviciul Management proiecte sociale, culturale și sportive sau pe www.edirect.e-guvernare.ro. Dosarele depuse după data menţionată nu vor fi eligibile. De asemenea, nu se vor accepta completări după data-limită la dosarele proiectelor depuse.
Evaluarea şi selecţia dosarelor depuse se va efectua de către Comisia de analiză și selecție a proiectelor în perioada 24.04.2025 până în 12.05.2025.
Decizia comisiei de analiză și selecție va fi publicată pe site-ul primăriei, urmând ca în perioada 13.05.2025 – 15.05.2025, solicitanţii să aibă posibilitatea depunerii de contestaţii.
EVENIMENT
Electric Castle dezvăluie LINEUP-ul final pentru ediția din 2025. Justin Timberlake e capul de AFIȘ

Electric Castle, festivalul ce se va desfășura la Bonțida între 16 și 20 iulie, dezvăluie lineup-ul final pentru ediția din 2025! Festivalul a pregătit 120 de ore de muzică live cu show-uri prezentate de superstaruri precum Justin Timberlake, Queens of the Stone Age, Yungblud, Justice și Bicep, alături de alți 200 de rebeli punk, vizionari în muzica electronică sau voci ale noii generații de artiști.
„Toți cei ce-și doresc să-i vadă live, între 16 și 20 iulie, la Bonțida, mai au doar o zi la dispoziție pentru a se înregistra AICI pentru a avea acces la abonamentele și biletele de o zi puse în vânzare în 9 aprilie, ora 12:00.
Electric Castle dezvăluie LINEUP-ul final pentru ediția din 2025. Justin Timberlake e capul de AFIȘ
Dintre numele noi anunțate de Electric Castle, YUNGBLUD stârnește foarte multă emoție. Rebelul pop-punk reușește să vândă milioane de albume în întreaga lume, printr-un amestec irezistibil de muzică, activism și experimente creative. Cel mai recent pariu câștigat: single-ul de 9 minute, „Hello, Heaven, Hello!”, lansat acum două săptămâni, pe care fanii săi de Generație Z l-au primit cu uimire. Noul hit deschide nu doar o nouă etapă creativă în cariera lui Yungblud, dar și show-ul de pe mainstage, la Electric Castle.
RUDIMENTAL revine la castel ca RUDIM3NTAL! Recunoscut pentru că au revoluționat scena drum & bass în ultimul deceniu, grupul marchează un nou început și a pregătit un show spectaculos pentru EC 2025, cu elemente vizuale perfect sincronizate cu energia hit-urilor create în ultimii 20 de ani. Cu o ascensiune fulminantă la nivel global, Artemas aduce hit-uri virale precum „i like the way you kiss me” și un show emoționant și memorabil – pentru prima dată în România.
De la perioada Moloko până la cariera solo aclamată de critici, Róisín Murphy este o adevărată legendă a muzicii electro-pop, în stilul ei teatral, sofisticat și hipnotic. Iubește să cânte în festivaluri, pentru energia specială pe care o au, și nu ezită să-și răsfețe fanii cu varianta live a „Sing it back”, dar și piese de pe Hot Parade, albumul proaspăt, foarte apreciat, pe care îl promovează.
„La Electric Castle, dansul nu se oprește niciodată”
Alături de deja confirmații Justice, Bicep, Netsky, Nghtmre, Neil Frances, Hot Since 82, nume noi din muzica electronică completează afișul ediției. Jayda G, DJ Tennis, Anfisa Letyago se asigură că toate subgenurile electro, de la acid, la house sau techo sunt prezente în line up și confirmă că, la Electric Castle, dansul nu se oprește niciodată.
Infuzie proaspătă de bași și riff-uri prin numele noi din rock anunțate de organizatori. Bad Nerves se alătură Refused, Leprous și Sisters of Mercy pentru a păstra voltajul ridicat la maxim în cele cinci zile de festival. Nu lipsesc artiști importanți din rock-ul românesc, precum Iris și Zdob și Zdub.
Electric Castle 2025 continuă să susțină noua scenă urbană și cultura hip-hop. Anul acesta, lineup-ul aduce o doză proaspătă de trap, rap și hip-hop, cu artiști internaționali și locali care reflectă dinamismul scenei actuale. Dintre artiștii internaționali se remarcă duo-ul Joey Valence & Brae, care îmbină stilul „clasic” din hip-hop cu ritmuri contemporane, Young Nudy, reprezentant al scenei trap din Atlanta, și Rosa Pistola, nume emblematic al underground-ului latin și reggaetón-ului exploziv. Nu lipsesc cele mai importante nume locale ale genului, Grasu XXL, Deliric x Silent Strike, On the Block, Rava, Oscar și Călinacho, fiecare cu un stil distinct și un mesaj puternic pentru noile generații.
„Marți, 8 aprilie, este ultima zi în care publicul se poate înregistra pentru a cumpăra abonamentele și biletele de o zi disponibile în 9 aprilie”
Premiere românești pe scena principală, cu Inna și Valeria Stoica alese de managementul lui Justin Timberlake în deschiderea show-ului pe care superstarul îl va susține, joi, 17 iulie, dar și TARAPHONICS, un proiect marca EC. TARAPHONICS înseamnă un proiect muzical inovator care aduce împreună virtuozitatea muzicii lăutărești și vocea unora dintre cei mai expresivi artiști ai scenei pop din România. Un experiment perfect în linia eclectică a Electric Castle!
Experiența muzicală completă la EC 2025 poate fi descoperită pe www.electriccastle.ro unde a fost publicat și programul pentru fiecare zi din festival. Marți, 8 aprilie, este ultima zi în care publicul se poate înregistra pentru a cumpăra abonamentele și biletele de o zi disponibile în 9 aprilie. Doar cinci din cele 15 tipuri de structuri de cazare în camping mai sunt disponibile, în număr limitat”, au transmis organizatorii.
EVENIMENT
FOTO. Tânăr strivit de un autoturism răsturnat, la Cluj. A fost resuscitat și transportat la spital

Un tânăr de 18 ani a rămas blocat sub un autoturism răsturnat, între localitățile Someșul Rece și Gilău, marți dimineață. Pompierii au intervenit de urgență pentru extragerea și resuscitarea sa.
Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Gilău, a Punctului de Lucru Florești și Detasamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit în aceasta dimineață pentru salvarea unui tânăr rămas blocat sub un autoturism răsturnat, între localitățile Someșul Rece și Gilău.
Din nefericire, tânărul nu prezenta semnale vitale la momentul intervenției, fiind resuscitat de echipajul SMURD și dus la spital.
„La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare și două echipaje SMURD. În momentul sosirii echipajelor de intervenție, tânărul surprins sub autoturismul răsturnat nu prezenta semnale vitale. Acesta a fost extras de urgență și au fost întreprinse de urgență manevre de resuscitare, fiind susținute cu suport medical avansat după sosirea echipajului de terapie intensivă SMURD. Tânărul, în vârsta de 18 ani, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate”, a transmis ISU Cluj.
Nu au fost înregistrate alte persoane care să solicite consult medical la fața locului.