Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Misterul căciulii dacice la Atelierul de istorie din Cluj. Poate fi comandată online

Publicat


Ana Maria Gruia este muzeograf la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca dar și medievist ca specializare și traducător. A îmbinat aceste pasiuni și a creat împreună cu familia sa Atelierul de istorie.

Povestește că nu și-a propus în mod special să înceapă o afacere ci totul a pornit de la arheologia experimentală și a ajuns la timpurile dacilor. La acest capitol ceea ce a făcut-o curioasă a fost vestimentația dacilor. Își aduce aminte, amuzată, prin câte variante a trecut până să confecționeze cea mai complexă piesă – căciula dacică.

Teoriile istorice că dacii sunt strămoșii românilor contribuie la memoria noastră națională și stârnesc interes și atunci când vine vorba de obiecte artizanale.

Atelierul de istorie este un business construit pe curiozități istorice și introduce în viețile celor pasionați de astfel de povești articole vestimentare inspirate din viața dacilor, romanilor și chiar a vikingilor.

Ce material se folosește

,,Am început să citim ce se știe, iar cel mai greu este să îți dai seama cum să faci hainele și cum să te lupți cu sabia respectivă.

Elementul cel mai greu de realizat și de reprodus a fost căciula dacică. Este un chin infernal, nu este deloc simplu să faci moțul. Am încercat zeci de variante, ne-am distrus mâinile, ne-am înțepat buricele degetelor.

Îmi amintesc de această perioadă de experimentare că discutam că ba pe Columna lui Traian căciula este mai în spate, dar din ce material era? Este din lână întoarsă? Dacă este din piele? Dar, până la urmă, am ajuns la varianta cu stofă de lână, pe atunci lână puteau să aibă, așadar este relativ rezonabil. Astfel am ajuns la o formă de vârf”, spune muzeograful clujean.

Lupul dacic stârnește cel mai mult interes

Elementele speciale ale căciulii dacice sunt bentița și lupul dacic pe care le-a adăugat ca povestea să capete mai mult contur.

,,Bentița nu este veritabilă, pe nici o columnă sau sursă nu există decorul cu lupul și modelele de pe bentiță. Toate sunt simple și nu se știe nici ce culoare aveau. Este un interes deosebit pentru daci și atunci am început să adăugăm lupul și bentița.

Așadar, la gradul de acuratețe istorică, treaba asta este undeva între. M-am împotrivit ideii de decoruri tradiționale românești tocmai fiind că nu cred că există o continuitate de la țăran până la daci. De la daci până astăzi suntem amestecați cu zece mii de populații și nu cred că poți să identifici o continuitate pe milenii, este o metodă istorică incorectă.

Sunt și cei care fac astfel de căciuli cu bentițe cu cruci, bentițe care sunt pentru hainele preoțești și este absurd. Dacii au trăit înainte de creștinism. Este un anacronism pentru mine”, mai spune Ana-Maria Gruia.

Moțul căciulii dacice rămâne un mister

Ceea ce face aceste căciuli să fie interesante este forma și vârful fesului fiind orientat spre față ca o creastă, dar motivul pentru care dacii își aranjau fesul în felul acesta este necunoscut. Ana Maria Gruia păstrează misterul despre confecționarea acelui moț.

,,De ce este moțul în față? Nimeni nu știe. Este o întreagă poveste. Mai multe populații purtau genul ăsta de căciuli, termenul general este de căciulă frigiană. Așadar, este o căciulă orientală, cea frigiană este mai înaltă și are un material mai tare.

Cea dacică este mai mică și mai lipită de cap. O formă aproape identică este căciula din Revoluția Franceză de eliberare care este roșie. Și românii au căciulă cu moț roșie pentru sclavi la eliberare. Așadar, este o variantă dintr-o tradiție de căciuli cu moț. Cum le facem? Secret.

După ce ne-am prins toate degetele nu spunem. Acum le putem face după orice fel de circumferința a capului, dar nu dezvăluim rețeta”, explică Ana-Maria.

Jocurile romane se aseamănă cu jocurile copilăriei noastre

La Atelierul de istorie au mare căutare și jocurile romane. Regulile acestora sunt similare jocurilor de strategie sau noroc.

,,Romanii, după cum știm, și scriau și găsești obiectele și ai și scrise regulile de joc. Dacă ai jucat moară sau țințar cu boabe de fasole pe hârtie e același joc. Par mai complicate, dar sunt combinații de strategie cu noroc, un fel de X și O cu șah. Așadar, jocuri universale s-au jucat timp de secole pe spații vaste”, precizează Ana-Maria Gruia.

Cum ne raportăm la teoriile conspiraționiste despre poporul geto-dac?

Pentru cei prea pasionați și naționaliști, istoria dacilor se extinde dincolo de cele scrise, de aici și termenul de dacopat. I-am cerut opinia Anei Maria Gruia cum tratăm astfel de teorii.

,,Mă bucur că există interes față de antichitate și istorie în general și față de daci în particular, dar m-aș bucura să fie o abordare mai științifică. Partea de care îmi pare rău, este că la interesul față de daci se adaugă mult naționalism și multă necunoaștere.

Adevărat că este loc, istoria dacilor este parțial necunoscută, dar de acolo până la teoria conspirației, să crezi absolut orice, este un pas mare pentru istorie. Aș vrea să acceptăm ceea ce știm și ce nu știm și nu vom ști niciodată despre daci. Cu siguranță istoricii se zbârlesc la specie, personal m-aș bucura să existe un numitor comun sau să se poată discuta mai ușor.

Dar sunt două părți deja destul de înrăite. M-aș bucura să îi lege, să îi unească aceste căciuli ale noastre, ar fi o trecere între popoare în simțiri”, spune Ana-Maria.

,,Un popor cu cât o duce mai rău actual, cu atât tinde să își idealizeze trecutul”

Un posibil motiv al teoriilor conspiraționiste este cel al unor confirmări a unui ego, o idealizare a trecutului ce contribuie la identitatea națională.

,,În zona asta de necunoscut lumea, din păcate, tinde să își pună toate frustrările și toate neputințele actuale, un popor cu cât o duce mai rău actual, cu atât tinde să își idealizeze trecutul.

Iar zona noastră de trecut cu potențial de bravură și de cucerire este asta și de aceea acolo intră aceste argumente că dacii sunt cei mai tari și cei mai vechi, japonezii sunt urmașii dacilor, am colonizat mapamondul, am făcut tunele în Subcarpați, am inventat fibra optică – chestii din astea. Dar înțeleg de ce, nu înțeleg cum, dar înțeleg de ce.

Cumva sunt singurii specifici, ne putem mândri. Și romanii au fost curajoși și grozavi, dar cum toată Europa are strămoșii romani nu mai este deloc amuzant, nu este unic”, a adăugat Ana-Maria.

Căciulile dacice sunt căutate la sărbători naționale

Persoanele care merg la sărbători naționale caută astfel de obiecte sau cei îndrăzneți în ceea ce privește combinațiile fashion. Pot purta căciula dacică, pandantivul cu moneda dacică cu articole vestimentare contemporane.

,,Din câte am văzut, clienții noștri au un profil anume și merg pe fantezia că țăranii noștri sunt daci și vor merge la sărbători naționale și așa mai departe. Când a fost Centenarul la Alba Iulia a fost anul nostru de vis, am muncit o grămadă.

Tarabostes, bărbații poartă căciula, dar nu cred că e un element trendy neapărat, deși se poate face. Căciulă dacică este polivalentă și o poți combina în multe feluri. Mai cumpără cei care merg la cetăți sau își fac nunta sau botezul în hainele astea”, povestește Ana-Maria.

Afacere de familie

Atelierul de istorie este în casa familiei Gruia, iar comenzile și articolele pot fi văzute pe site sau pagina de Facebook.

Pe lângă căciuli dacice,  se pot găsi și accesorii inspirate de la celți, vikingi sau romani și chiar și obiecte din marochinărie – portmonee din piele, replici bijuterii, tablouri lupul dacic etc.

,,Livrăm în țară și vindem mult și în străinătate la diaspora și chiar și pentru clase de profesori care voiau să le arate elevilor. Comenzile depind de sezon, vara nu cumpără nimeni, iarna suntem disperați. Suntem afacere de familie și nu știu dacă putem crește.

Totul este hand-made, am putea să ne cumpăram mașini de cusut, dar mi se pare că nu mai este istoric. Îmi doresc un atelier cu de toate, de fapt nu, vreau un «căsoi» în care să fie o parte cu o bibliotecă cu istorie, o parte să fie de artă și o parte să-mi fie atelierul. Da, vrem, visăm la un atelier vizitabil cu magazin în față, dar nu avem bani, doar visăm”, încheie, amuzată, Ana Maria Gruia.

Dana Coțovanu

 

 

 

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Antonia își face operații de ”îmbunătățire”. Toate serviciile Primăriei Cluj-Napoca vor fi online

Publicat

Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare în IT s-a întrunit în Sala de sticlă a Primăriei Cluj-Napoca pentru a discuta despre Strategia de transformare digitală a municipiului.

Strategia a fost prezentată de Călin Hințea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) și de Nicolae Urs, prodecan FSPAC.

Primăria urmărește să facă funcționarul public virtual Antonia disponibil pentru toate serviciile publice, non-stop.

”Utilizarea tehnologiei pentru creșterea calității vieții în Cluj-Napoca este una dintre prioritățile municipalității clujene, astfel încât administrația să fie una deschisă iar serviciile oferite cetățenilor să se ridice la exigențele acestora.

Documentul are la bază o analiză temeinică și subliniază câteva priorități strategice cheie pentru transformarea digitală a orașului: centrarea pe cetățean, rolul esențial al educației și al educației digitale, prioritizarea inovării în toate domeniile și în toate formele, interoperabilitate, integrarea serviciilor și deschiderea seturilor de date ș.a.m.d.

Utilizarea tehnologiei pentru creșterea calității vieții în Cluj-Napoca este una dintre prioritățile municipalității clujene, astfel încât administrația să fie una deschisă iar serviciile oferite cetățenilor să se ridice la exigențele acestora. Pentru o colaborare strânsă și eficientă între comunitatea de IT și administrația locală, Primăria Cluj-Napoca a constituit la începutul anului 2017, alături de cele două clustere clujene de specialitate, Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare in IT”, a declarat primarul Emil Boc.

Noi ne dorim ca toate operațiunile să fie online

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat pentru Cluj24 că administrația locală își dorește ca toate interacțiunile cu clujenii să se poată face online.

”Cetățeanul de oriunde din Cluj sau din Lume să poată accesa serviciile Primăriei. Momentan sunt peste 300 de operațiuni case se pot efectua online, toate cererile se pot depune online prin intermediul lui Antonia. De asemenea, plățile pentru taxe, impozite și amenzi se pot face prin 4 modalități, la distanță: platforma ghiseul.ro, prin cod QR primit ce cetățeni în scrisoarea primarului, cetățenii pot să se conecteze la contul Primăriei, respectiv cu ordin de plată.

Suntem într-un proces în care facem achizițiile pentru semnătura electronică calificată, să putem emite și între noi hârtiile oficiale, iar acestea să circule și în afara instituției, online. Pe lângă CF-uri și prelungirea autorizațiilor de construcție ne dorim și mai departe să emitem documente în format digital calificat.

Sunt niște avantaje clare: omul câștigă timp, se evită mica corupție sau supărare între funcționar și cel care depune o cerere”, a spus Dan Tarcea.

Primăria Cluj-Napoca promovează Tichetul Albastru – un nou serviciu de comunicare directă cu cetățeanul

Tichetul albastru permite cetățenilor să intre în contact direct cu funcționarii Primăriei Cluj-Napoca, online. Astfel, peste 550 de funcționari publici sunt la dispoziția clujenilor.

În 48 de ore se poate face o programare și se poate intra în direct, 15 minute, cu funcționarii, pentru a se solicita documentele necesare sau clarificări. La final, funcționarul face un istoric al convorbirii și punctează în scris pașii care trebuie să fie făcuți mai departe de către solicitant.

”Asta este direția pe care vrem să mergem, în Estonia există 95% grad de digitalizare. Mai trebuie făcuți, desigur, și pași la nivel național, câteva legi să fie modificate. Noi tot ce trimitem, mai ales către furnizorii de servicii publice, trimitem cu semnătură digitală, totul se desfășoară deja cu semnătură digitală. Toți funcționarii, cel puțin aceia care au atribuții de păstrare a legăturii cu alte entități, vor avea semnătura electronică”, a adăugat Dan Tarcea.

În perioada următoare, Strategia de transformare digitală a municipiului Cluj-Napoca va fi supusă dezbaterii publice.

Strategia de transformare digitală a municipiului poate fi consultată la următorul link: https://digitalcluj.fspac.online/

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primele NFT-uri lansate de UNTOLD, două colecții magice de cărți de tarot

Publicat

Primele NFT-uri lansate de organizatorii festivalului UNTOLD sunt două colecții de cărți de tarot intitulate Arcana Majoră și Arcana Minoră. Fiecare personaj al Arcanei Majore reprezintă un personaj principal al unei ediții UNTOLD, iar Arcana Minoră este asemănătoare unui set de cărți de joc, unde în loc de suitele clasice, inima roșie, inima neagră, romb și treflă, există suitele specifice, Rhuna, Cupele, Spadele și Bâtele.

Cărțile de tarot vor fi lansate succesiv, iar cele pe care organizatorii festivalului UNTOLD le lansează astăzi sunt “The Dragon” – personajul principal al poveștii magice UNTOLD, dar și prezența impunătoare de pe mainstage-ul ediției Untold 2017, și “The Moon Priestess”, personajul următoarei ediții Untold. Acestea fac parte din colecția Arcana Majoră. Așadar, fanii festivalului au șansa să achiziționeze în premieră și să devină proprietarii exclusivi ai personajului The Moon Priestess care va apărea pe mainstage-ul festivalului UNTOLD de la următoarea ediție.

Arcana Majoră este compusă din 22 de cărți, fiecare reprezentând o figură alegorică, un simbol, un personaj sau o personificare a unui obiect. Aceste cărți dețin „marile secrete” ale conștiinței spirituale, iar fiecare personaj reprezintă o călăuză către calea magică și misterioasă a descoperirii de sine. Cărțile Arcanei Majore dezvăluie mesaje despre imaginea de ansamblu a vieții și direcția sa pe termen lung.

„Pot fi achiziționate de pe cea mai mare piață de bunuri digitale din lume”

Arcana Minoră este compusă din 56 de cărți împărțite în 4 suite, Rhuna, Cupele, Spadele și Bâtele, unde fiecare suită are propriul său set de reguli. Se consideră că aceste cărți dețin „micile secrete” ale vieții de zi cu zi. Cărțile Arcanei Minore au de obicei o influență temporară și descriu expresii din viața noastră de zi cu zi.

În Arcana Minoră, Bâtele expun situații ce privesc mediul de afaceri și ambițiile noastre legate de carieră, Cupele au în vedere dragostea și relațiile de zi cu zi, Săbiile ne vorbesc de acțiune și conflict, iar Rhuna ne prezintă situația financiară și bani, confortul material. Mesajul cărților din Arcana Minoră este unul de stabilitate și structură, dinamism creativ și iubire adevărată, având la bază experiențele din lumea exterioară.

NFT-urile lansate astăzi pot fi achiziționate de pe cea mai mare piață de bunuri digitale din lume, OpenSea, https://opensea.io/collection/untold-festival.

Pentru fiecare carte de tarot lansată astăzi există un număr limitat de bucăți pentru care se poate licita.

· The Moon Priestess, 11 bucăți, prețul de pornire 3000 de dolari/bucata

· The Dragon, 22 de bucăți, prețul de pornire 2000 de dolari/bucata

· Asul de Cupă, 99 de bucăți, prețul de pornire, 60 de dolari/bucata

· Asul de Spadă, 99 de bucăți, prețul de pornire 60 de dolari/bucata

· Asul de Rhuna, 99 de bucăți, prețul de pornire 60 de dolari/bucata

· Asul de Bâtă, 99 de bucăți, prețul de pornire 60 de dolari/bucata

Perioada de licitație este cuprinsă între 7 și 13 zile.

Despre Tarot

Cu o istorie ce datează de sute de ani, Tarotul, cunoscut în vechile timpuri sub numele de “tarocchi appropriati”, reprezintă o minunată alegorie plină de semnificații și simboluri antice. Semnificația cărților s-a tot schimbat de-a lungul veacurilor, iar astăzi misterul și magia ajung să învăluie minunatele miniaturi.

Universul mistic UNTOLD prinde astfel viață, iar personajele conturează firul narativ al unei povești menite să dăinuie în inconștientul colectiv al fiecărui erou. Călătoria fiecăruia este unică iar cărțile de tarot îi sunt călăuze pe drumul plin de mistere.

Colecția de NFT-uri UNTOLD este pregătită în parteneriat cu StakeBorg. StakeBorg este o companie ce își propune, prin multiplele inițiative pe care le întreprinde, popularizarea industriei crypto și a beneficiilor tehnologiei blockchain.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vaccinarea cu AstraZeneca, fără programare, doar cu buletinul. Ce trebuie să faceți dacă decideți să vă imunizați cu acest ser

Publicat

Vaccinarea fără programare cu serul produs de AstraZeneca se va putea face peste câteva zile. Cei care vor să se imunizeze cu acest ser se vor putea prezenta direct la centru, dar trebuie să urmeze câțiva pași înainte.

Potrivit reprezentanților Comitetului Național de Coordonare a vaccinării,

„Pentru facilitarea accesului la vaccinare, în centrele în care se administrează AstraZeneca și în care sunt locuri disponibile, va fi permisă vaccinarea persoanelor care optează pentru acest tip de vaccin, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară înscrierea pe platformă, cu respectarea celorlalte proceduri și instrucțiuni”, au arătat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Ce trebuie să faceți:

-Verificați disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare;

-Prezentați-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate;

-Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului;

-Asigurați-vă că nu aveți simptome asociate COVID19.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliția Capitalei cercetează decesele de la spitalul Babeș

Publicat

Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Omoruri, sub coordonarea unității de parchet competente teritorial, a declanșat cercetări cu privire la decesul celor trei pacienți aflați ăn unitatea mobilă de terapie intensivă de la spitalul Babeș.

 

Cercetările vizează stabilirea cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul. Trupurile neînsuflețite urmează a fi ridicate și transportate la INML în vederea efectuării necropsiei, precizează Poliția Capitalei.

 

O defecțiune la instalația de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeș a dus la decesul a trei pacienți. Alți cinci pacienți au fost transferați.

 

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate