Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Linda și Sky, 2 CĂȚEI din Cluj își caută URGENT stăpâni. Au fost SALVAȚI de la moarte și tratați

Publicat


7 29 2022 10 07 08 pm

Linda e o cățelușă salvată împreună cu frățiorul ei Sky, în vârstă de 4 luni, fiind găsiți în stare de hipotermie în urmă cu câteva săptămâni, pe timp de ploaie torențială. Acum, datorită unui cuplu de iubitori de animale din Cluj-Napoca, cei doi sunt bine și își caută stăpân.

„După ce au rămas fără speranță, și-au săpat propria groapă în care stăteau, convinși că acela este sfârșitul. Din fericire, am reușit să-i salvez și acum sunt foarte jucăuși și vioi”, spune cuplul care i-a salvat.

Conform acestora, Linda e o cățelușă cuminte și inteligentă, care înțelege cuvintele „nu e voie”.

„Așteaptă până dimineață să fie scoasă afară și nu face nici măcar pe pad, pe timp de zi îl folosește între plimbări. Defectul ei e că plânge când vrea să fie scoasă afară, dar nu durează mai mult de 5 minute – nu mai aveți nevoie de alarmă”, notează fata.

295874870 5318024601607198 5005596549707049493 n

295730602 5318024578273867 6790549659112302372 n

Sky este foarte sociabil cu alte animale și cu oamenii, își face nevoile pe pad, dar dimineața vrea doar afară. E obișnuit deja în lesă, iar plimbările pe lângă pădure sau în pădure sunt o plăcere pentru el.

„Nu se îndepărtează dacă este lăsat fără lesă. E cuminte, roade doar jucăriile, iar când iese afară, în 5 minute își face treburile și cere înapoi în casă. Urmează un somn destul de lung până când are nevoie din nou afară”, spune prietenul ei.

295490460 5317965151613143 3136161794903069652 n

295601189 5317965211613137 3720509815716983012 n

E nevoie de stăpân, urgent: „Plecăm din țară la începutul lunii viitoare și nu mai avem soluții pentru ei”

De asemenea, Lindei îi plac jucăriile, oamenii și se înțelege bine și cu alte animale, inclusiv cu pisicile. Cât despre Sky, la început cuplul credea că nu o să se obișnuiască în apartament, însă a ținut morțiș să le arate contrariul.

„Eu și prietena mea o să plecăm din țară la începutul lunii viitoare și nu mai avem soluții pentru ei. Să-i duc la bunici nu e o soluție pentru că ei vor să țină animalele doar afară și nu cred că ar vrea să ajungă iar în punctul din care au plecat.

Dacă îți dorești un prieten de nădejde și loial pe toată durata vieții lui, vă rog să mă contactați în privat”, a precizat băiatul.

Astfel, dacă nu se găsește câte o familie iubitoare pentru Linda și Sky – deși pot fi adoptați și împreună – cuplul va trebui să lase cățeii de unde i-au salvat.

Dacă vrei să o adopți pe Linda sau pe Sky, dă-i un mesaj pe Facebook lui Andrei (click aici) sau Roxanei (click aici).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Adrian Marian: Victoria lui Mircea Lucescu

Publicat

Lucescu

Bogăția unei țări nu este determinată de bogățiile solului, subsolului sau frumusețea peisajului, ci de inteligența și educația populației care ocupă acel teritoriu. Parafrazând, extrapolând, am spune că valoarea și perspectiva sportivă a unei țări nu este determinată de numărul de medalii sau anumite valori individuale ori de moment, ci de calitatea antrenorilor și valorilor manageriale implicate în sport.

Exagerând oarecum retoric, unul dintre cei mai mari jurnaliști de sport din România, Ioan Chirilă, spunea că recunoaște doar trei antrenori în sportul românesc –  Ion Țiriac în tenis, Bela Karoly în gimnastică și Mircea Lucescu în fotbal.

Despre Lucescu , un alt fotbalist uriaș, magicianul Nicolae Dobrin într-o carte autobiografică, zicea că-i un om și fotbalist de excepție, dar nu s-a realizat ca și jucător la un nivel și mai înalt pentru că pe primul loc la el era școala, nu fotbalul. Excepțional surprins adevărul, într-adevăr, Mircea Lucescu nu a neglijat niciodată școala în ciuda giganticei pasiuni pentru fotbal. A încercat să insufle respectul și dragostea de școală și elevilor săi, iar Ioan Andone, cu un ales respect, povestește că în toate deplasările vizitau muzee și principalele atracții culturale în oraș.

Un martor ocular povestește că o profesoară universitară de la Comerț Exterior a întrebat la un sfârșit de semestru studenții dacă îl cunosc pe colegul lor Mircea Sandu, pe atunci jucător la Sportul Studențesc și mai apoi președinte al Federației Române de Fotbal. Studenții nu îl cunoșteau, iar profesoara i-a rugat să îi transmită lui Sandu ( zis ”Nașul” vânzător/trădător de meciuri) să mai meargă și la facultate pentru că Lucescu a fost și el student acolo și era un student exemplar.

A învățat franceza, italiana, portugheza

Un fost talent pierdut al fotbalului românesc, Năsturescu amintea cum în cantonamente ei jucau table, remi, cărți, iar Mircea Lucescu învăța de unul singur franceză. De altfel, jurnaliștii italieni au rămas amorezați când după celebrul meci din 1983 în care România a învins Italia, antrenorul Naționalei României, Mircea Lucescu a răspuns direct în italiană întrebărilor.  La mare maturitate a învățat și portugheza pentru a-i antrena mai bine pe puștii aduși din Brazilia în Europa la care le creștea cota de zeci de ori.

Singur că a avut și sincope. Dar oamenii deștepți au știut să-l prețuiască. Când galeria din tribune de la Donețk îl huiduia pentru că echipa trecea printr-o perioadă mai proastă, patronul lui Șahtior, Rinat Ahmetov, a venit cu avionul personal i-a dublat salariul, a prelungit contractul cu el cu 5 ani și a făcut public acest lucru. A închis gura tuturor, iar Lucescu a răspuns câștigând cupe europene ale cluburilor și campionate naționale.

În Italia a promovat de două ori cu Brescia și valoarea l-a impus la Internationale Milano în sezonul 1998-1999. A început fulminant campionatul cu o serie incredibilă de victorii cu peste 4, 5 goluri marcate pe meci. Un odios complot al vedetelor italiene era evident pentru că se vedea că pe teren își dau viața pentru echipă în special ”extraherii” sudamericani si alții (Zaneti, Simeone, Ivan Zamorano s.a) în timp ce superstarurile italiene mimează. Masimo Morati a declarat că a fost cel mai bun antrenor pe care l-a avut vreodată la Internationale Milano, dar a fost sabotat și silit să plece. Morati a dat afară la sfârșitul acelui campionat nu mai puțin decat 9 jucători, unii cu nume foarte sonore: Bergomi, Bagio, Pagliuca.

Rezultate de excepție în Turcia

În Turcia a câstigat campionatul după 50 de ani cu Beșiktaș, iar cu Galatasaray a câștigat Supercupa Europei și apoi, ca antrenor al Naționalei Turciei a pus bazele unei reprezentative de tineri care au impresionat la Euro 2024.

A revitalizat total fotbalul românesc când a venit la Rapid două campionate. A câștigat un campionat, iar într-un an Federația ”Nașului ” l-a furat cu nemernicie prin arbitraj si al luat locul doi și ” doar ” Cupa României.

Înainte de toate, ca antrenor la 37 de ani al Naționalei României a reușit în 1984 să ne califice la Europene de pe locul 4 valoric după Italia (campioană mondială en titre), Cehia (vicecampioană mondială) și Suedia ( cândva și ea vicecampioană mondială) , iar la acele campionate europene am fost clasați pe locul 7. Șapte în Europa !

A luat ca antrenor – jucător Corvinul Hunedoara și a transformat niște anonimi în internaționali- Petcu, Bogdan, Văetuș, Alexa, iar pe unii i-a crescut încât și-au găsit loc definitiv în galeria marilor jucători din istoria campionatului – Klein, Rednic, Andone, Mateuț, Gabor !

A fost dat afară de la Națională după o senzațională victorie cu 4-0 împotriva Austriei să-i facă loc lui Jenei.

Dinamo a lui Luce

Unii spun că nu a fost cea mai titrată, însă cea mai valoroasă echipa de fotbal românească din toate timpurile a fost Dinamo 1988-1990 formată integral de el. Din acea echipă  au fost selectați nu câțiva , ci 12 fotbalisti in Lotul Romania de la Campionatul din Italia 1990. A fost prăduită echipa și clubul de hoți.

Mai impresionante decât cupele europene și trofeele naționale, rămân reușitele de senzație în selectarea și promovarea unor jucători sau reinventarea altora. L-a reinventat pe Balaci ca și coordonator de joc, i-a vindecat depresia lui Cămătaru, cel mai hulit fotbalist din țară la un moment dat, și l-a făcut super golgeter. L-a reînviat pe Boloni, un jucător absolut uitat, și i-a dat încredere pentru a fi creier al echipei  la națională și la Steaua. Răducioiu, Lupu, Lupescu, Șumudică, Timofte nu ar fi fost cunoscuți fără el și atâția brazilieni de la Șahtior și tineri de  la alte echipe.

Diego Simeone, cel mai bine plătit antrenor din lume, spune că la 17 ani când l-a transferat Lucescu la Pisa, cel puțin odată pe săptămână îl lua acasă în familie la masă pentru a-i da curaj și încredere. Și i-a dat și lui și multor altora.

Nu i s-au mai dat șanse lui Lucescu să antreneze nici Generatia de aur în 1994 sau 98 nici generatia  talentată a lui Chivu și Mutu. S-au temut de el, l-au invidiat și invidia naște ură.

Din patriotism

Situația de acum este atât de gravă încât merituosul antrenor Edi Iordănescu care își cunoaște cel mai bine oamenii și-a dat demisia. Componenții naționalei României (în afară de Denis Man) nu mai joacă nimic pe nicăieri. Echipele de club românești sunt umilite de echipe din Cipru, Kazahstan, Slovenia, Danemarca.

În condițiile acestea cel care a fost căpitan la 19 ani pe Wembley , în 1969, al Naționalei României a venit să se bată ! A venit (poate) să ia bătaie la 79 de ani !

El nu mai are nevoie nici de bani, nici de glorie. A venit din patriotism. Un cuvânt transformat în ridicol de prea mulți potentați ai zilei de azi !  Este poate un risc să publici un asemenea text cu o oră înainte de meci, dar este cert că Mircea Lucescu are deja o victorie. O mare victorie a patriotismului, a sacrificiului, a generozității celui care a mai venit să dea ceva sportului și fotbalului românesc din ceea ce știe. ȘTIE !

Are un meci cu o echipă cu jucători mai scumpi, mai bine cotați, mai buni decât ai noștri. Mai poate face minuni Mircea Lucescu? Hai România!

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai mulți bani pentru unii pensionari, de la 1 octombrie. Cum se va calcula impozitul pe pensie?

Publicat

De

Bani 1 octombrie

De la 1 octombrie 2024, pragul de impozitare pentru pensii va crește de la 2.000 la 3.000 de lei, ceea ce va aduce o ușoară creștere a veniturilor nete pentru unii pensionari.

O schimbare importantă va avea loc la 1 octombrie 2024, când pragul de impozitare pentru pensii va fi majorat de la 2.000 la 3.000 de lei. Această măsură va aduce creșteri în cuantumul pensiilor nete pentru unii beneficiari.

Cum se calculează impozitul pe pensie?

Mecanismul de calcul al impozitului prevede că din cuantumul brut al pensiei se scad cei 3.000 de lei – sumă neimpozabilă, iar pe diferență se aplică un impozit de 10%. Astfel, pensionarii vor beneficia de un venit net mai mare, în urma acestor schimbări legislative.

„Și aici vom avea o creștere, este un element de care trebuie ținut cont, pentru că începând cu 1 octombrie, se va modifica pragul de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei, având în vedere recalcularea pensiei care a adus creșteri în rândul cuantumurilor de pensie și va fi o creștere. Așadar, de la 1 octombrie, unii dintre beneficiarii de prestații vor mai avea câțiva bănuți în plus. Mecanismul de calcul al impozitului este din cuantumul brut al pensiei stabilite pe decizie se scad cei 3.000 de lei, diferența se aplică procentului de 10%, ce rezultă se scade din cuantumul brut al pensiei și rezultă cuantumul net al pensiei”, a explicat Mariana Sălciuan, directorul Casei Județene de Pensii Cluj.

La acest moment, Casa Județeană de Pensii Cluj nu poate estima câte persoane vor fi afectate de modificarea pragului de impozitare, deoarece pensiile pentru luna octombrie nu au fost încă procesate, a arătat Mariana Sălciuan.

Calcul: Câți bani va primi un român cu pensia de 3.500 de lei?

În prezent, toate pensiile care depășesc pragul de 2.000 lei sunt impozitate cu 10%. Noua lege care crește plafonul de impozitare la suma de 3.000 de lei a fost promulgată ieri de preşedintele Klaus Iohannis.

Dacă în acest moment, un pensionar cu o pensie de 2.900 de lei plătește un impozit de 10% pentru 900 de lei, adică 90 de lei, de la 1 octombrie va rămâne cu întreaga sumă, deoarece nu va mai plăti impozit deloc.

Similar, la o pensie de 3.500 lei se va aplica un impozit de 10% doar pentru 500 de lei, adică 50 de lei față de 150 (pentru 1.500 de lei), cât se plătește acum. Așadar, pensionarul va beneficia de o creștere a veniturilor de 100 de lei, de la 3.350 de lei la 3.450 de lei.

Pensiile vor fi indexate la 1 ianuarie

Mariana Sălciuan a anunțat de asemenea că, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de referință pentru pensii va fi indexată și reașezată conform legislației în vigoare. De la aceeași dată, se va modifica și nivelul indemnizației sociale minime garantate pentru pensionari.

„Va fi indexată și reașezată valoarea punctului de referință începând cu data de 1 ianuarie, este un indicator care se modifică anul, prin legea bugetului asigurări sociale și are formula de calcul dată de lege. De asemenea, tot începând cu 1 ianuarie a fiecărui an se modifică și nivelul indemnizației sociale minim garantată pentru pensionari, care se referă la venitul minim garantat de plată pentru o persoană care beneficiază de o pensie. Este o formulă dată de lege”, a mai arătat directorul Casei de Pensii Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fetiță dispărută din Baciu. E căutată de familie și poliție

Publicat

De

Fetiță dispărută din Baciu

Fetiță dispărută din localitatea Baciu, Cluj.

Daria Cocoi are 13 ani și a plecat de acasă joi seara.

Fetiță dispărută din Baciu. E căutată de familie și poliție

La data de 6 septembrie, Secția 3 Poliție Rurală Baciu a fost sesizată despre faptul că minora Daria Alexandra Cocoi, în vârstă de 13 de ani, a plecat în mod voluntar de la locuința din comuna Baciu.

Fetița a plecat în cursul serii de joi, 5 septembrie, în jurul orei 21.00, iar până în prezent nu a revenit.

Sunați la 112 dacă o vedeți

Daria Alexandra Cocoi are 1,58 centimetri înălțime, 40 de kilograme, păr lung de culoare șaten și ochi căprui.

La momentul plecării era îmbrăcată cu o rochie lungă de tip animal print de culoare gri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sportivul Alexandru Bologa, legitimat la U Cluj, AUR la judo la Jocurile Paralimpice de la Paris

Publicat

De

Alexandru Bologa

Judoka Alexandru Bologa, sportiv legitimat la Clubul Sportiv Universitatea Cluj, a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris.

Alexandru Bologa a devenit campion olimpic la para judo, la categoria 73 de kilograme.

Sportivul clujean Alexandru Bologa, AUR la judo la Jocurile Paralimpice de la Paris

Rezultat senzațional pentru Alexandru Bologa, sportiv legitimat la CS U Cluj.

Judoka român a câștigat vineri medalia de aur la para judo, la categoria 73 de kilograme după ce l-a învins în finală prin Ippon pe kazahul Yergali Shamey, campionul mondial din 2022.

Alex Bologa s-a calificat în finala Jocurilor Paralimpice după două victorii.

În sferturi, Alex a trecut de S. Mamedov din Uzbekistan cu 10-0, iar în semifinale l-a învins pe brazilianul Pereira Arruda, cu 1-0.

Alexandru Bologa este lider al clasamentului mondial, de două ori medaliat cu bronz, la Rio de Janeiro și la Tokyo, și dublu campion european. Este antrenat de Gergely Tamas, și a devenit astfel campion olimpic în premieră, la a treia sa participare la Jocurile Paralimpice.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax