Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Scrisoare către conducerea țării pentru salvarea câinilor. Torturați și uciși, în loc să fie sterilizați. Mesajul clujenilor

Publicat


1e343400 369a f310 d553 58704983578f

Mai multe asociații clujene pentru protecția animalelor, alături de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și peste 50 de alte organizații și specialiști din țară, cer cu disperare ajutorul printr-o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae Ciucă, Avocatul Poporului Renate Weber, directorul ANSVSA Alexandru Bociu și ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode. Iubitorii de animale solicită intervenția urgentă în problema scăpată de sub control, a înmulțirii câinilor, pentru care au soluțiile necesare, și anume sterilizările, prezentând, totodată, situația tragică la nivel național a celui mai bun prieten al omului – este torturat și eutanasiat, metode ineficiente și imorale pentru prevenirea înmulțirii în masă. Astfel, nu doar că se dorește schimbarea legii, ci și educarea populației privind bunăstarea animalelor.

„Cel mai bun prieten al omului, câinele, este o resursă deosebit de importantă pentru societate, care trebuie integrată în terapie și serviciu, și nu să devină obiectul unei afaceri frauduloase și de o cruzime ieșită din comun, sau victime ale actelor de cruzime ale oamenilor care au nevoie de ajutor specializat.

Problema câinilor se rezolvă prin oprirea înmulțirii, adică prin sterilizare, și nu prin înmulțire, adică prin eutanasiere, și în combinație cu educarea proprietarilor de câini. Există o singură soluție care a funcționat în toate țările, pentru care problema câinilor este demult istorie: sterilizarea masivă gratuită și deținerea responsabilă”, se arată în scrisoare.

Apelul disperat al ONG-urilor pentru animale: „Schimbați legea și educați societatea!”

Iubitorii de animale au punctat, totodată, că dacă nu se subvenționează sterilizarea câinilor cu și fără stăpân, și dacă nu se implementează campanii naționale de responsabilizare, problema nu se poate ameliora, ci va crește exponențial.

„Cifrele, statisticile și, mai ales, experiența țării noastre arată acest lucru. Facem un apel disperat la dumneavoastră: schimbați legea și educați societatea! Doar astfel puteți proteja oamenii și animalele de viitoarele tragedii care se vor întâmpla. Doar astfel puteți preveni fraudele și infracțiunile care sunt facilitate de situația actuală și doar astfel puteți arăta societății că prioritatea dumneavoastră este siguranța, creșterea calității vieții și cheltuirea eficientă a banului public.

Faceți urgent un apel public de oprire a violenței împotriva câinilor! Oamenii trebuie să-și reamintească faptul că cel mai bun prieten al omului este aici să-l ajute prin capabilitățile sale extraordinare, că oamenii sunt responsabili pentru viața câinilor, dar și că există o lege care prevede pedepsirea cruzimii împotriva animalelor”, mai spun membrii asociațiilor pentru animale.

2a0a899f 4e64 db88 11a5 3c54ac7067eb

exemplu de câine torturat, inclus în scrisoarea deschisă

Ordonanța de Urgență care trebuie schimbată: „Sterilizarea este ieftină, eficientă și etică”

Ei doresc modificarea urgentă a OUG 155/2001 prin subvenționarea sterilizării și microcipării gratuite pentru câinii cu și fără stăpân, explicând că cei cu stăpân sunt sursa problemei de pe străzi și, cât timp cât nu se includ în managementul populației, ei vor asigura fluxul de câini de pe străzi. Iubitorii de animale amintesc că sterilizarea este ieftină, eficientă și etică.

„Doar 15% sunt sterilizați din cei înregistrați în RECS, majoritatea câinilor din România nefiind luați în evidență în acest registru.

Facilitați implementarea campaniilor de deținere responsabilă la nivel național, permanent, și desemnați toate structurile MAI și ANSVSA să poată aplica controale, amenzi și sancțiuni permanent, în baza legilor deja existente pentru deținere responsabilă. Implementarea acestora este urgentă”, punctează specialiștii, în scrisoarea deschisă.

Eutanasierea – bani și suflete irosite din ignoranță: „Continuând astfel, autoritățile vor confirma că nu sunt interesate de rezolvarea problemei”

Potrivit acestora, s-au cheltuit 750 de milioane de euro pe gestionarea câinilor prin eutanasiere în ultimii 20 de ani, iar problema este mai accentuată ca niciodată.

„Plătim 200-1200 lei per câine ucis, de 20 de ani. Expertiza specialiștilor în domeniu este ignorată în totalitate, deciziile luate în acest domeniu nu au niciun fundament științific, etic, practic sau empiric, ci din contră: revenim întocmai la măsurile care ne-au adus aici.

Prin continuarea acestor practici, autoritățile vor confirma că nu sunt interesate de rezolvarea problemei și bunăstarea populației. Managementul populațiilor de animale sunt combinații de măsuri adaptate la dinamica locală, iar noi avem deja experiența a 20 de ani de gestionare exclusiv prin eutanasiere, fără nici măcar o altă măsură. Este imposibil ca eutanasierea să țină pasul cu ritmul de înmulțire al câinilor. Știați că 20% dintre câinii eutanasiați în 2020 sunt eutanasiați de aceeași entitate?”, indică experții.

e0ed7945 987c 37d3 d3d5 e0b2fb76da40

exemplu de câine torturat, inclus în scrisoarea deschisă

Cel mai bun prieten al omului, bătut, înjunghiat și îngropat de viu: „Este devastator pentru copii și societate”

De 2 decenii ei propun soluții universal valabile. Ultima dată când a fost respins proiectul de lege care prevedea subvenționarea sterilizării și a educației a fost în luna decembrie a anului trecut, timp în care, în Parlament, se iniția un nou proiect de lege care vrea să readucă hingherii privați, care au ca scop profitul și nu stoparea înmulțirii câinilor, existând precedente oficiale grave.

„Nicio soluție sistemică nu a fost luată, nicio concluzie nu a fost trasă după 20 de ani de management defectuos. Câinele, cel mai bun prieten al omului, a fost demonizat și redus la un monstru, iar consecințele sunt deosebit de grave.

Faptele de cruzime asupra animalelor au explodat într-un ritm amețitor, în urma ultimei tragedii în care au fost implicați oameni și câini, deși toate semnele arată că în atac ar fi fost implicați câini cu stăpân.

Toți acești oameni care chinuie animale nevinovate în cele mai barbare moduri umblă liberi în societate, sunt mulți și sunt printre noi, iar știința ne arată că în majoritatea cazurilor, ei recidivează asupra oamenilor și a altor tipuri de infracționalițăți și au mare nevoie de ajutor și reabilitare.

Vă cerem sprijinul. Impactul cruzimii asupra animalelor este devastator pentru copii și societate. În ultimele două săptămâni, avem doar oficial zeci de cazuri de câini legați și bătuți cu toporul, jupuiți, înjunghiați, zdrobiți, folosiți ca momeală pentru câini cu potențial agresiv, aruncați în fântâni sau îngropați de vii”, transmit reprezentanții ONG-urilor pentru protecția animalelor.

Peste 1 milion de câini fără stăpân, uciși în moduri greu de imaginat: „Opriți acest cerc vicios. Suntem o capitală europeană cu o reputație profund sângeroasă”

În paralel, ei au observat că nicio campanie de responsabilizare pentru necuvântătoare nu a fost implementată. S-au ucis, în schimb, peste 1 milion de câini fără stăpân.

Majoritatea au fost uciși în moduri greu de imaginat, cu furca, lopata, otravă. Iar în scrisoarea deschisă, activiștii au atașat câteva poze pentru a arăta cruzimea oamenilor față de cel care ar trebui să fie cel mai bun prieten al omului.

„Vă confirmăm că ONG-urile sunt blocate în multe cazuri când fac campanii de sterilizare și responsabilizare. Opriți acest cerc vicios. Suntem o capitală europeană cu o reputație profund sângeroasă. Metoda gestionării prin eutanasiere este interzisă în majoritatea țărilor europene, pentru că este matematic ineficientă, iar OMS arată din 1988 că este <<scumpă, ineficientă și neetică>>”, adaugă aceștia.

3e7b3867 aeb7 fc71 7068 28cd4f10984c

O petiție a iubitorilor de animale a strâns aproape 40 de mii de semnături

Aproape 40.000 de cetățeni au semnat deja petiția pentru schimbarea legii și responsabilizarea proprietarilor, astfel că ONG-urile roagă autoritățile împuternicite să aducă schimbarea de care este nevoie.

„Vă rugăm să facem un pas înainte pe scara civilizației și să formăm rapid un grup de lucru prin care să rezolvăm, în ultimul ceas, problema oamenilor și a celui mai bun prieten al omului, îi datorăm asta pentru tot binele și toate serviciile pe care le aduce societății, atunci când îi este oferită ocazia. Vă rugăm să ne permiteți să ne facem datoria și să ne ocupăm de problemele pentru care există protecția animalelor, precum cruzimea cu impact profund în societate și traficul ilegal care mutilează generații întregi de câini.

Vă rugăm să respectați dreptul constituțional al comunității iubitorilor de animale la o viață decentă și sănătate, drepturi care ne sunt negate deja de 20 de ani, prin prisma tragediilor la care suntem expuși și obligați să acționăm în absolut fiecare zi”, conchid asociațiile și specialiștii din toată țara.

Printre aceștia se numără și clujenii de la Asociația NUCA Animal Welfare, Asociația Green Cats și Asociația Arca lui Noe, care s-au semnat pe scrisoare.

Experții care și-au lăsat numele, pe lângă informațiile tulburătoare despre situația câinilor în România, sunt: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, membru-expert al International Center, Psihoterapeut, Lector Univ. Dr. Victor Chitic, Prof. Univ. Dr. Alina Simona Rusu, etolog și psiholog, titular al disciplinelor: Psihologie aplicată în antrozoologie, Animalele în societate și educația bazată pe compasiune, Terapie și activități asistate de animale.

Scrisoarea poate fi citită integral cu un click aici.

Petiția mai poate fi semnată cu un click aici.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Tarife mai mari pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar la Cluj-Napoca

Publicat

De

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca va încasa mai mulți bani pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar.

Consilierii locali vor dezbate, în ședința de luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculelor staționate neregulamentar, a vehiculelor fără stăpân sau abandonate, cât și a trotinetelor electrice staționate neregulamentar pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul de hotărâre prevede creșterea prețurilor, după cum urmează:

  • 396,11 de lei plus TVA/vehicul/zi la ridicarea autovehiculului, față de 247,09 de lei plus TVA/vehicul;
  • 272,21 de lei plus TVA/vehicul/zi la transportul autovehiculului, 169,80 de lei plus TVA/vehicul ;
  • 69,11 de lei plus TVA/vehicul/zi pentru operațiunea de depozitare, față de 43,11 de lei plus TVA/vehicul/zi;
  • 106,75 de lei plus TVA/trotinetă pentru operațiunea de ridicare, față de 75,39 de lei plus TVA/trotinetă/bucată;
  • 23,45 de lei plus TVA/zi/trotinetă pentru operațiunea de depozitare, față de 16,56 de lei plus TVA/zi/bucată.

Prețurile nu au mai fost modificate din 2017, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

Publicat

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.

În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin – consemnează Monografia satului Ceaba, semnată de Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

Dacă cineva întreba când s-a petrecut un anume eveniment, răspunsul putea fi: „a fost între pite”. Așa se spunea și despre cineva care a murit în acea perioadă grea – „a murit între pite”.

„În perioada «dintre pite» (de la secerat până la treierat) nu aveau oamenii nici făină de grâu, nici de porumb, ca să facă pâine sau mălai și atunci mergeau în holdă și secerau câțiva snopi și îi îmblăteau cu o bâtă pe un lipideu mare și duceau grâul cu sacul în spate la moară, la Batin, aflăm din Monografia satului Ceaba, autori Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

În sat era vorba că un eveniment sau altul a avut loc „între pite”, ca perioadă de timp. De exemplu, se spune că cineva «a murit între pite»”, arată pagina Tradiții Clujene.

Mălaiul, comoara copilăriei

Când nu era post, mălaiul devenea deliciul casei. Se punea slănină în aluatul de mămăligă, iar după ce se cocea, aroma era de neuitat. Se cocea doar o dată pe săptămână, iar acea zi era o adevărată sărbătoare pentru copii.

„Pe vremuri se făcea și mălai și abia așteptau copiii să mănânce mălai cald. Când nu era post «obiceiul la noi era să se pună slănină în aluatul de mălai și când se cocea era foarte bun, cu slănina noaptă în mălai». Se cocea o dată pe săptămână și «o săptămână tot rodeam la mălai». De multe ori oamenii mergeau la lucru doar cu mălai în traistă și când se întâlnea cu cineva era întrebat: «Măi, Grigor, ce-ai merinde?», și el răspundea: «Mălai sân(g)ur!»”, se mai arată în postare.

Vaca cu lapte, nelipsită din zestrea miresei

Odată cu măritișul, mireasa aducea în casa soțului o vacă cu lapte, parte din zestrea obligatorie: „De regulă, la mirese se dădea ca zestre o vacă cu lapte, pe care o ducea în gospodăria soțului și se zicea la masă, mai ales pentru copii, ca să nu mănânce prea mult lapte: «mai ptitos/mai mămăligos, că vaca-i a nevestei»”.

Astfel de povești, expresii și obiceiuri locale sunt o oglindă a vieții rurale de altădată, în care fiecare fir de grâu era muncit cu trudă, iar fiecare bucată de mălai era savurată cu recunoștință.

Foto: Mălai cu slănină / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Publicat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.

Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.

„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, conturi care sunt prezentate ca fiind ale unor agenți sau ofițeri de poliție sau chiar ca fiind pagini oficiale ale MAI sau structurilor din minister.

Postările de pe aceste conturi sunt special concepute pentru a induce în eroare cetățenii și pentru a aduce prejudiciu de imagine Ministerului Afacerilor Interne și angajaților instituției noastre.

Pentru a câștiga credibilitate, pe aceste conturi sunt preluate fotografii, clipuri video, sau postări publicate de paginile instituționale ale structurilor ministerului”, a avertizat MAI.

Care sunt conturile vizate?

Conturile identificate ca făcând parte din acest ecosistem sunt următoarele: @emiemiemi84, acesta fiind și contul principal, @politisti_ro.fp, @politia.romana66, @politia.roman, @politiaromanaofficial, @jandarmeria_romana_112, @_mai.romania, @politisti.romania, @politisti112, @politistui_ro, @denis_politia_romana.

„Reiterăm faptul că aceste conturi sunt false, nu aparțin Ministerului Afacerilor Interne, iar cei care le gestionează postează conținut care contravine eticii profesionale și care aduc atingere intereselor cetățenilor români.

Evitați să comentați la postările acestor conturi, să urmăriți conturile, ori să distribuiți postările promovate în ecosistemul prezentat”, a mai transmis MAI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Publicat

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.

„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas cele 2 ghiozdane pe care le aveam în spate). Fiind cu un copil mic, am pus cele 2 ghiozdane între noi pe bancheta din spate, nu le-am ținut în brațe. Domnul a început să strige la noi să punem bagajele pe jos, iar după ce l-am întrebat de ce să facem asta, a spus că nu e obligat să ne explice de ce și că dacă nu ne convine ne dă jos. Și ne-a dat jos”, relatează pasagerul.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt”

Din păcate, nu este un caz izolat. Situațiile tensionate și atitudinea lipsită de respect a unor taximetriști de la aeroport au fost semnalate și în alte rânduri.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt cu standul plin de taximetriști”, mai spune reclamantul, semnalând că pasagerii evită serviciile taxi din fața aeroportului din cauza comportamentului prestatorilor.

Sesizarea este însoțită și de poze cu indicativul mașinii, iar autorul sesizării subliniază că nu cere altceva decât un serviciu corect pentru banii plătiți: „Mi-aș dori mult ca acest gen de situație să nu mai existe și să pot beneficia de un serviciu corect pentru banii pe care îi plătesc”.

Sesizarea figurează pe platformă ca fiind „în lucru”.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate