ANUNȚURI PUBLICE
Scrisoare către conducerea țării pentru salvarea câinilor. Torturați și uciși, în loc să fie sterilizați. Mesajul clujenilor
Mai multe asociații clujene pentru protecția animalelor, alături de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și peste 50 de alte organizații și specialiști din țară, cer cu disperare ajutorul printr-o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae Ciucă, Avocatul Poporului Renate Weber, directorul ANSVSA Alexandru Bociu și ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode. Iubitorii de animale solicită intervenția urgentă în problema scăpată de sub control, a înmulțirii câinilor, pentru care au soluțiile necesare, și anume sterilizările, prezentând, totodată, situația tragică la nivel național a celui mai bun prieten al omului – este torturat și eutanasiat, metode ineficiente și imorale pentru prevenirea înmulțirii în masă. Astfel, nu doar că se dorește schimbarea legii, ci și educarea populației privind bunăstarea animalelor.
„Cel mai bun prieten al omului, câinele, este o resursă deosebit de importantă pentru societate, care trebuie integrată în terapie și serviciu, și nu să devină obiectul unei afaceri frauduloase și de o cruzime ieșită din comun, sau victime ale actelor de cruzime ale oamenilor care au nevoie de ajutor specializat.
Problema câinilor se rezolvă prin oprirea înmulțirii, adică prin sterilizare, și nu prin înmulțire, adică prin eutanasiere, și în combinație cu educarea proprietarilor de câini. Există o singură soluție care a funcționat în toate țările, pentru care problema câinilor este demult istorie: sterilizarea masivă gratuită și deținerea responsabilă”, se arată în scrisoare.
Apelul disperat al ONG-urilor pentru animale: „Schimbați legea și educați societatea!”
Iubitorii de animale au punctat, totodată, că dacă nu se subvenționează sterilizarea câinilor cu și fără stăpân, și dacă nu se implementează campanii naționale de responsabilizare, problema nu se poate ameliora, ci va crește exponențial.
„Cifrele, statisticile și, mai ales, experiența țării noastre arată acest lucru. Facem un apel disperat la dumneavoastră: schimbați legea și educați societatea! Doar astfel puteți proteja oamenii și animalele de viitoarele tragedii care se vor întâmpla. Doar astfel puteți preveni fraudele și infracțiunile care sunt facilitate de situația actuală și doar astfel puteți arăta societății că prioritatea dumneavoastră este siguranța, creșterea calității vieții și cheltuirea eficientă a banului public.
Faceți urgent un apel public de oprire a violenței împotriva câinilor! Oamenii trebuie să-și reamintească faptul că cel mai bun prieten al omului este aici să-l ajute prin capabilitățile sale extraordinare, că oamenii sunt responsabili pentru viața câinilor, dar și că există o lege care prevede pedepsirea cruzimii împotriva animalelor”, mai spun membrii asociațiilor pentru animale.
Ordonanța de Urgență care trebuie schimbată: „Sterilizarea este ieftină, eficientă și etică”
Ei doresc modificarea urgentă a OUG 155/2001 prin subvenționarea sterilizării și microcipării gratuite pentru câinii cu și fără stăpân, explicând că cei cu stăpân sunt sursa problemei de pe străzi și, cât timp cât nu se includ în managementul populației, ei vor asigura fluxul de câini de pe străzi. Iubitorii de animale amintesc că sterilizarea este ieftină, eficientă și etică.
„Doar 15% sunt sterilizați din cei înregistrați în RECS, majoritatea câinilor din România nefiind luați în evidență în acest registru.
Facilitați implementarea campaniilor de deținere responsabilă la nivel național, permanent, și desemnați toate structurile MAI și ANSVSA să poată aplica controale, amenzi și sancțiuni permanent, în baza legilor deja existente pentru deținere responsabilă. Implementarea acestora este urgentă”, punctează specialiștii, în scrisoarea deschisă.
Eutanasierea – bani și suflete irosite din ignoranță: „Continuând astfel, autoritățile vor confirma că nu sunt interesate de rezolvarea problemei”
Potrivit acestora, s-au cheltuit 750 de milioane de euro pe gestionarea câinilor prin eutanasiere în ultimii 20 de ani, iar problema este mai accentuată ca niciodată.
„Plătim 200-1200 lei per câine ucis, de 20 de ani. Expertiza specialiștilor în domeniu este ignorată în totalitate, deciziile luate în acest domeniu nu au niciun fundament științific, etic, practic sau empiric, ci din contră: revenim întocmai la măsurile care ne-au adus aici.
Prin continuarea acestor practici, autoritățile vor confirma că nu sunt interesate de rezolvarea problemei și bunăstarea populației. Managementul populațiilor de animale sunt combinații de măsuri adaptate la dinamica locală, iar noi avem deja experiența a 20 de ani de gestionare exclusiv prin eutanasiere, fără nici măcar o altă măsură. Este imposibil ca eutanasierea să țină pasul cu ritmul de înmulțire al câinilor. Știați că 20% dintre câinii eutanasiați în 2020 sunt eutanasiați de aceeași entitate?”, indică experții.
Cel mai bun prieten al omului, bătut, înjunghiat și îngropat de viu: „Este devastator pentru copii și societate”
De 2 decenii ei propun soluții universal valabile. Ultima dată când a fost respins proiectul de lege care prevedea subvenționarea sterilizării și a educației a fost în luna decembrie a anului trecut, timp în care, în Parlament, se iniția un nou proiect de lege care vrea să readucă hingherii privați, care au ca scop profitul și nu stoparea înmulțirii câinilor, existând precedente oficiale grave.
„Nicio soluție sistemică nu a fost luată, nicio concluzie nu a fost trasă după 20 de ani de management defectuos. Câinele, cel mai bun prieten al omului, a fost demonizat și redus la un monstru, iar consecințele sunt deosebit de grave.
Faptele de cruzime asupra animalelor au explodat într-un ritm amețitor, în urma ultimei tragedii în care au fost implicați oameni și câini, deși toate semnele arată că în atac ar fi fost implicați câini cu stăpân.
Toți acești oameni care chinuie animale nevinovate în cele mai barbare moduri umblă liberi în societate, sunt mulți și sunt printre noi, iar știința ne arată că în majoritatea cazurilor, ei recidivează asupra oamenilor și a altor tipuri de infracționalițăți și au mare nevoie de ajutor și reabilitare.
Vă cerem sprijinul. Impactul cruzimii asupra animalelor este devastator pentru copii și societate. În ultimele două săptămâni, avem doar oficial zeci de cazuri de câini legați și bătuți cu toporul, jupuiți, înjunghiați, zdrobiți, folosiți ca momeală pentru câini cu potențial agresiv, aruncați în fântâni sau îngropați de vii”, transmit reprezentanții ONG-urilor pentru protecția animalelor.
Peste 1 milion de câini fără stăpân, uciși în moduri greu de imaginat: „Opriți acest cerc vicios. Suntem o capitală europeană cu o reputație profund sângeroasă”
În paralel, ei au observat că nicio campanie de responsabilizare pentru necuvântătoare nu a fost implementată. S-au ucis, în schimb, peste 1 milion de câini fără stăpân.
Majoritatea au fost uciși în moduri greu de imaginat, cu furca, lopata, otravă. Iar în scrisoarea deschisă, activiștii au atașat câteva poze pentru a arăta cruzimea oamenilor față de cel care ar trebui să fie cel mai bun prieten al omului.
„Vă confirmăm că ONG-urile sunt blocate în multe cazuri când fac campanii de sterilizare și responsabilizare. Opriți acest cerc vicios. Suntem o capitală europeană cu o reputație profund sângeroasă. Metoda gestionării prin eutanasiere este interzisă în majoritatea țărilor europene, pentru că este matematic ineficientă, iar OMS arată din 1988 că este <<scumpă, ineficientă și neetică>>”, adaugă aceștia.
O petiție a iubitorilor de animale a strâns aproape 40 de mii de semnături
Aproape 40.000 de cetățeni au semnat deja petiția pentru schimbarea legii și responsabilizarea proprietarilor, astfel că ONG-urile roagă autoritățile împuternicite să aducă schimbarea de care este nevoie.
„Vă rugăm să facem un pas înainte pe scara civilizației și să formăm rapid un grup de lucru prin care să rezolvăm, în ultimul ceas, problema oamenilor și a celui mai bun prieten al omului, îi datorăm asta pentru tot binele și toate serviciile pe care le aduce societății, atunci când îi este oferită ocazia. Vă rugăm să ne permiteți să ne facem datoria și să ne ocupăm de problemele pentru care există protecția animalelor, precum cruzimea cu impact profund în societate și traficul ilegal care mutilează generații întregi de câini.
Vă rugăm să respectați dreptul constituțional al comunității iubitorilor de animale la o viață decentă și sănătate, drepturi care ne sunt negate deja de 20 de ani, prin prisma tragediilor la care suntem expuși și obligați să acționăm în absolut fiecare zi”, conchid asociațiile și specialiștii din toată țara.
Printre aceștia se numără și clujenii de la Asociația NUCA Animal Welfare, Asociația Green Cats și Asociația Arca lui Noe, care s-au semnat pe scrisoare.
Experții care și-au lăsat numele, pe lângă informațiile tulburătoare despre situația câinilor în România, sunt: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, membru-expert al International Center, Psihoterapeut, Lector Univ. Dr. Victor Chitic, Prof. Univ. Dr. Alina Simona Rusu, etolog și psiholog, titular al disciplinelor: Psihologie aplicată în antrozoologie, Animalele în societate și educația bazată pe compasiune, Terapie și activități asistate de animale.
Scrisoarea poate fi citită integral cu un click aici.
Petiția mai poate fi semnată cu un click aici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Fetiță dispărută din localitatea Baciu, Cluj.
Daria Cocoi are 13 ani și a plecat de acasă joi seara.
Fetiță dispărută din Baciu. E căutată de familie și poliție
La data de 6 septembrie, Secția 3 Poliție Rurală Baciu a fost sesizată despre faptul că minora Daria Alexandra Cocoi, în vârstă de 13 de ani, a plecat în mod voluntar de la locuința din comuna Baciu.
Fetița a plecat în cursul serii de joi, 5 septembrie, în jurul orei 21.00, iar până în prezent nu a revenit.
Sunați la 112 dacă o vedeți
Daria Alexandra Cocoi are 1,58 centimetri înălțime, 40 de kilograme, păr lung de culoare șaten și ochi căprui.
La momentul plecării era îmbrăcată cu o rochie lungă de tip animal print de culoare gri.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!
EVENIMENT
Sportivul Alexandru Bologa, legitimat la U Cluj, AUR la judo la Jocurile Paralimpice de la Paris
Judoka Alexandru Bologa, sportiv legitimat la Clubul Sportiv Universitatea Cluj, a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris.
Alexandru Bologa a devenit campion olimpic la para judo, la categoria 73 de kilograme.
Sportivul clujean Alexandru Bologa, AUR la judo la Jocurile Paralimpice de la Paris
Rezultat senzațional pentru Alexandru Bologa, sportiv legitimat la CS U Cluj.
Judoka român a câștigat vineri medalia de aur la para judo, la categoria 73 de kilograme după ce l-a învins în finală prin Ippon pe kazahul Yergali Shamey, campionul mondial din 2022.
Alex Bologa s-a calificat în finala Jocurilor Paralimpice după două victorii.
În sferturi, Alex a trecut de S. Mamedov din Uzbekistan cu 10-0, iar în semifinale l-a învins pe brazilianul Pereira Arruda, cu 1-0.
Alexandru Bologa este lider al clasamentului mondial, de două ori medaliat cu bronz, la Rio de Janeiro și la Tokyo, și dublu campion european. Este antrenat de Gergely Tamas, și a devenit astfel campion olimpic în premieră, la a treia sa participare la Jocurile Paralimpice.
CULTURA
Stagiunea 232 la Teatrul Maghiar din Cluj. Șapte premiere, Festivalul Interferențe și Săptămâna Comemorativă György Harag
Teatrul Maghiar din Cluj deschide stagiunea cu numărul 232.
Directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa, a anunțat pentru stagiunea 2024/2025 nu mai puțin de șapte premiere.
Stagiunea 232 la Teatrul Maghiar din Cluj. Șapte premiere, Festivalul Interferențe și Săptămâna Comemorativă György Harag
Nu va lipsi nici Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, a anunțat directorul teatrului.
Miercuri, 25 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar Cluj, va avea loc premiera oficială a spectacolului Janovics, pus în scenă de Attila Vidnyánszky jr.
Bazat pe textul scris de Miklós Vecsei H. şi Nikolett Németh, precum și pe improvizațiile echipei de creație, spectacolul se concentrează pe viața și opera celebrului director de teatru clujean, regizor de teatru și film, actor și scenarist, Jenő Janovics.
Festivalul Interferențe va avea loc în luna noiambrie
Anul acesta, publicul clujean se va putea bucura de Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, care va avea loc în perioada 2-17 noiembrie.
Interferențe este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri internaționale de teatru din țară, recompensat de către Senatul UNITER, în anul 2023, cu Premiul de Excelență „Ion Caramitru”.
100 de ani de la nașterea regizorului György Harag
În perioada 2-10 iunie, la 100 de ani de la nașterea regizorului, Teatrul Maghiar de Stat va organiza Săptămâna Comemorativă György Harag.
György Harag a fost personalitate de renume internațional, unul dintre maeștrii teatrului românesc și un apropiat al teatrului clujean.
“I Am the Wind” de Jon Fosse, pus în scenă de Gábor Tompa
În luna octombrie, Istvan Szabó K. va începe repetițiile la adaptarea scenică a romanului “Pornocrație” de Páskándi Géza.
Premiera absolută a scrierii va avea loc pe data de 15 decembrie, în Sala Mare.
De asemenea, Gábor Tompa va pune în scenă un text al scriitorului norvegian contemporan Jon Fosse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, intitulat “I Am the Wind”.
Muzicalul “Cabaret” pe scena Teatrului Maghiar din Cluj
Zoltán Puskás, binecunoscut publicului clujean, va regiza musicalul “Cabaret” de Masteroff – Kander – Ebb, care va avea premiera pe scena mare a Teatrului.
De asemenea, Mihaela Panainte va pune în scenă adaptarea romanului “Regele alb” de György Dragomán, la Sala Studio.
Va urma comedia absurdă “Tango” de Sławomir Mrożek regizată Attila Keresztes.
Ultima producție a stagiunii, “Orașul nostru” de Thornton Wilder, va fi montată de regizoarea americană Jesca Prudencio, care va lucra pentru prima dată cu trupa clujeană.
Promoție la teatrul clujean
Cu ocazia noului sezo, directorul Teatrului Maghiar din Cluj a anunțat lansarea unei promoții care se adresează celor care iubesc drama istorică, musicalul și spectacolele pentru copii.
Astfel, cine cumpără un bilet la oricare dintre spectacolele “Maria Stuart”, din 20 septembrie, “Privighetoarea”, din 21 septembrie sau “Ferma animalelor”, din 22 septembrie, pe al doilea îl va primi gratuit!
Promoția este valabilă doar în cazul biletelor cumpărate de la Casa de bilete a Teatrului.
EVENIMENT
FOTO. Lecția oferită de un băiețel din Turda. A găsit un telefon mobil și l-a predat poliției
Un băiețel din Turda este un exemplu de comportament civic.
Elev în clasa a IV-a, băiatul a oferit o lecție celor care vor să își însușească ceea ce nu le aparține.
Lecția oferită de un băiețel din Turda. A găsit un telefon mobil și l-a predat poliției
Băiatul din Turda a găsit un telefon mobil pierdut în Parcul Tineretului.
Fără să stea pe gânduri, băiatul l-a predat unui echipaj de poliție.
Pentru acest gest, băiețelul a fost felicitat de polițiști și de autoritățile locale.
Foto: Primăria Turda