Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Compania italiană DeLonghi, în topul angajatorilor din județul Cluj și în perioada de pandemie

Publicat


Într-un an dificil, complicat și cu mult neprevăzut, compania italiană DeLonghi nu și-a oprit deloc activitatea desfășurată în Parcul Industrial Tetarom din comuna clujeană Jucu.

Au fost făcute, încă din luna februarie, investițiile pentru a proteja angajații de coronavirus, iar în a doua jumătate a acestui an, cererea de mașini de cafea și electrocasnice a crescut. Conducerea companiei explică acest fenomen prin faptul că timpul petrecut acasă, alături de membrii familiei, trebuie să fie unul de calitate.

În consecință, în cele două fabrici, aflate în Jucu, județul Cluj și Salonta, județul Bihor, s-au făcut angajări masive.

În prezent peste 3200 de persoane poartă zilnic ecusonul companiei.

Cluj24 a stat de vorbă cu Florina Cicortaș, HR manager DeLonghi, pentru a descoperi care sunt motivele pentru care există tot timpul locuri de muncă disponibile, dar și cum gestionează o astfel de companie recrutarea și motivarea propriilor angajați.

În zona Clujului există un deficit în domeniul productiv

Rep: Câte locuri de muncă aveți disponibile în acest moment?

F.C.: Creșterea volumului de producție a fost remarcabilă în acest an, iar profilul activității noastre este unul variabil, așa că suntem un angajator cu porțile permanent deschise. În domeniul producției preferăm să angajăm mai ales pentru posturile de operatori, oameni cu mai puțină experiență în domeniu, pe care îi instruim la nivelul nostru de calitate și exigențe, nivel construit în cursul acestor ani odată cu diversificarea portofoliului de produse.

În acest an, am creat aproape 1000 de noi locuri de muncă. Constatăm că angajările sunt dificile, mai ales în sezonul cald, atunci când românii aleg să meargă să muncească în străinătate, deși în ultimii 2-3 ani și noi, ca de altfel toate firmele românești, am făcut eforturi în crearea unui pachet salarial care poate sta într-o competiție. Și mereu ne străduim să ne îmbunătățim adăugând elemente noi sau diversificând opțiunile.

În domeniul suportului tehnic, suntem, aș zice, într-un echilibru dinamic, căutăm specialiști în calitate, mentenanță, automatizări, management de producție, dar și tineri absolvenți în aceste domenii pentru care elaborăm programe de integrare și dezvoltare profesională.

Progresul e un ingredient fără vârstă și echilibrul acesta între competențe și entuziasm se dovedește a fi rețeta secretă, care ne-a ajutat să creștem în ultimii ani. În regiunea Cluj, constatăm pe zi ce trece că aceste domenii legate de producția de bunuri nu sunt la mare căutare, e clar că deficitul de forță de muncă în zonă este mare, în creștere aș zice.

Și la nivel de țară, înainte de pandemie, deficitul de forță de muncă era prognozat să ajungă până în 2022 la 1 milion de persoane. Cel mai probabil că acest număr nu mai este valabil în contextul pandemiei care a schimbat atât structura, cât și volumul forței de muncă.

Contează salariul de bază

Rep: Ce îi interesează mai mult pe români atunci când caută un loc de muncă, salariul, condițiile de muncă sau fișa postului?

F.C.: Interesul diferă de la o categorie la alta de angajați și de la un nivel la altul, dar pentru majoritatea contează salariul de bază. Pachetul de beneficii și condițiile de muncă sunt principalele elemente pe care le discutăm cu operatorii.

Tehnicienii și specialiștii sunt din ce în ce mai interesați de oportunitățile de dezvoltare personală, de mediul de lucru, de nivelul de autonomie, care vin alături de pachetul de beneficii. Evident, și spun acest lucru cu mândrie, brandul DeLonghi de angajator, stabilitatea și robustețea activității noastre în România, dezvoltarea companiei, sunt elemente care sunt luate în considerare în momentul momentul aplicării pentru un job la De’Longhi.

De curând, această categorie de angajați e tot mai interesată de implicarea companiei în comunitate, rol pe care compania și-l asumă, iar ei pot să se alăture, să contribuie ca voluntari. Responsabilitatea socială este un element considerabil în decizia de angajare, mai ales pentru generația tânără.

Angajați care au plecat să lucreze la stat

Rep: V-ați confruntat cu situații in care v-au plecat mai mulți muncitori în același timp? Dacă da, care credeți că ar fi cauza?

F.C.: Ca o medie a ultimilor ani, aproximativ 20% își încheie activitatea în companie în primele luni de la angajare. Cel mai întâlnit motiv este munca în străinătate, excepție făcând anul 2020 când acest trend nu a mai fost valabil.

În ultimii trei ani, a apărut un motiv nou de plecare, noi îi spunem „Change the business”, adică unii operatori au preferat să părăsească domeniul privat și să lucreze în sistemul de stat, acesta oferind pachete salariale atractive într-un mediu de lucru mai puțin competitiv.

Știați că în ultimii 3 ani creșterile salariale în mediul privat au înregistrat procente de 30%, în timp ce în sectorul public acestea au fost de peste 47%? În acest an, au plecat operatori, fie de teama pandemiei sau pentru îngrjirea familiei, desigur tot în același context pandemic.

”Noi producem o mașină de cafea la fiecare 8 secunde!”

Rep: Care sunt avantajele unui post pe care îl scoateți la concurs?

F.C.: Aș vrea să vă spun de ce am ales eu DeLonghi, dincolo de faptul că am în fiecare dimineață un răsărit de soare cu miros de cafea servită la discreție! Gândiți-vă, când folosiți o mașină de cafea, se apasă simplu pe un buton.

În spatele acestui gest, e un nivel tehnic remarcabil, peste 700 de componente care se îmbină cu o precizie de microni, mașini, roboți și oameni care trebuie să se armonizeze perfect. Mi s-a părut fascinant acest lucru, este vorba despre energie, multe componenteîn mișcare, tehnică, roboți, ritm industrial și apoi, rezultatul, un moment perfect în fiecare casă.

Dincolo de acestea, sunt importante robustețea activității noastre, o companie de talie mondială care investește în permanență, care își respectă angajații prin oferirea unor programe de dezvoltare, condiții de lucru într-un mediu curat, echipamente moderne de lucru.

Evident că și celelalte beneficii contează, cum ar fi cantina, transportul, bonusuri de performanță, sesiuni dedicate de vânzare a produselor De’Longhi. În plus, din 2021, vom introduce abonamentele medicale pentru angajați.

Prelungirea contractelor de muncă pentru muncitorii din Sri Lanka

Rep: Care au fost cele mai interesante provocări în asigurarea forței de muncănecesară companiei DeLonghi?

F.C.; În urmă cu 3 ani, am dat startul unei colaborări cu Penitenciarul din Gherla. Un număr de deținuti, după un filtru de evaluare și testare efectuate de personalul penitenciarului, au fost integrați și instruiti de către personal dedicat din De’Longhi pentru a lucra în producție, ca operatori.

Este una dintre acțiunile cu care ne mândrim, o contribuție importantă a companiei noastre la sănătatea comunității locale. Avantaje evident au fost de ambele părți, deținuții au avut oportunitatea de a învăța lucruri noi.

Au lucrat zilnic, recăpătându-și astfel stima de sine și, în unele cazuri, reducerea perioadei de detenție, iar compania a obținut pe o zonă de producție mai multă stabilitate. Și, nu în ultimul rând comunitatea, pentru că reintegrarea la locul de muncă poate scădea șansele unei recidive.

O altă provocare, dragă sufletului meu, care s-a derulat și cu o viteză incredibilă, a fost angajarea unor operatori de origine srilankeză, la sfârșitul lunii mai în acest an.

Am reușit atunci, în 2 zile, să dăm o soluție rezonabilă de continuare a activității în România pentru 33 de persoane, o acțiune care și astăzi rămâne remarcabilă datorită contribuției multor organizatii și a unor oameni deosebiți: Ministerul Muncii și al Afacerilor Interne, doamna ministru Violeta Alexandru, care ne-a oferit tot suportul din momentul intenției noastre de a le oferi un loc de muncă la De’Longhi. Operatorii s-au integrat foarte frumos și, după 6 luni, am decis nu doar prelungirea contractelor lor de muncă, dar și extinderea acestui program, astfel că vom angaja alte 18 persoane în acest program.

DeLonghi activează în România din 2012, investiția inițială fiind de 130 de milioane de euro.

Cristina Pintilie Șendrea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Premieră clujeană cu experiențe unice. Teatru pentru nevăzători cu spectacolul ,,Lear is Blind”

Publicat

teatru

Spectacolul de teatru ,,Lear is blind” a avut loc în incinta unei grădinițe din Cluj-Napoca, în prezența unor persoane cu deficiențe de vedere, dar și a spectatorilor fără dizabilități, oferind tuturor o experiență teatrală unică. 

Piesa de teatru inspirată dupa opera lui Shakespeare a fost dedicată în special persoanelor nevăzătoare și slab-văzătoare, care au avut parte de o experiență senzorială pe cât de accesibilă, pe atât de captivantă. Regizorul a adaptat, astfel, imaginea unui spectacol vizual într-unul auditiv, utilizând un sistem surround-sound, precum și captarea audio live a acțiunii & textului rostit prin microfoane de ambianță și audio.

,,Eu pe scenă fac imagini…iar acum am simțit cum cineva mi-a luat mâinile și mi le-a pus la spate…”

,,Eu pe scenă fac imagini…iar acum am simțit cum cineva mi-a luat mâinile și mi le-a pus la spate”, a spus pentru Cluj24 regizorul Alex Teodorescu, care cu doar 8 boxe a reușit să capteze atenția unui public special, un public care trăiește și percepe cultura într-un mod unic.

În aceași notă, actrița Codruța Varadi mărturisește faptul că ,,e cu totul și cu totul ceva nou față de ceea ce am lucrat până acum pentru că a trebuit să reducem foarte mult din mișcări” , elementul vizual fiind de regulă cea mai ușoară cale prin care mesajul scenic reușește să ajungă la public.

Așadar, distribuția a fost nevoită să apeleze la alte mijloace de comunicare pentru a reuși să creeze o legătură autentică cu publicul. În absența libertății de mișcare, actorii s-au focusat pe forța cuvântului, pe intonație și sunet, descoperind că emoțiile pot fi transmise dincolo de imagini.

Spectatorii, introduși în poveste

De asemenea, până la finalul piesei de teatru, cei din public au trecut de la simpli receptori ai mesajului la participanți activi, fiind introduși în poveste prin conectivitatea la nivel fizic cu actorii.

Ținuți de mână cu căldură, participanții s-au alăturat actorilor în momentul în care le-au fost oferite o serie de obiecte care produceau sunete, factorul tactil transformând spectacolul într-o experiență senzorială aparte.

Alex Teodorescu mai spune că spectacolul este ,,unul dintre primele proiecte de teatru pentru nevăzători din România și primul care folosește ca modalitate de lucru sistemul surround” , tehnologie care se caracterizează prin plasarea mai multor boxe în jurul unui spațiu, generând sunete din mai multe direcții și oferindu-ți astfel impresia că ai fi înconjurat de ele.

,,Lear is blind”. Adaptare sonoră a unei capodopere shakespeariene

„Regele Lear” este una dintre cele mai renumite tragedii ale lui William Shakespeare, a cărei diegeză se deschide cu un rege bătrân ce decide să-și împartă regatul între cele trei fiice ale sale, în funcție de cât de multă dragoste îi declară fiecare.

Pe parcursul piesei, specatorii asistă la degringolada sufletească a acestui personaj eponim, cauzată de trădarea celor două fiice mai mari, care îl împinge spre pragul nebuniei.

Astfel, opera explorează teme precum trădarea și suferința redate prin trăirile unor personaje care se confruntă cu propria orbire fizică și/sau metaforică, iar până în final ajung să înțeleagă că ,,uneori e nevoie să orbim până în pragul nebuniei pentru a putea, în sfârșit, vedea cu adevărat”.

Actorii spectacolului

Având în vedere faptul că operele shakespeariene sunt dificil de pus în scenă de către un teatru independent deoarece presupun cel puțin 10-15 actori, iar costurile de finanțare în România pot fi insuficiente, dedicarea lui Alex Teodorescu de a face această lucrare accesibilă persoanelor nevăzătoare este admirabilă.

Regizor de factură clasică, acesta a reușit să pună în scenă o asemenea piesă prin colaborarea cu actori talentați și profesioniști: Christian Har, Akos Kerekes, Alina Misoc, Ana Popa, Ada Popescu și Codruța Varadi.

Întrebată cum a luat amploare acest proiect, Codruța Varadi mărturisește că ,,inițiativa proiectului a pornit de la incapacitatea noastră de a ne adapta într-o lume care se confruntă cu tot mai multe cazuri de persoane ce suferă de deficiențe sau diverse probleme medicale – moment în care ne-am dat seama că teatrul a fost făcut doar pentru cei considerați tipici – în timp ce restul sunt marginizați”

,,Mise en scene”. Asociația care face bine

Finanțat de Ministerul Culturii, „Lear is blind” este un proiect al asociației Mise en Scene, un ONG cultural din Cluj-Napoca, cu o vastă experiență în dezvoltarea de inițiative pe teme sociale variate, de la combaterea abuzurilor sexuale până la crearea de spectacole teatrale accesibilizate, interactive sau realizate în formule mixte.

Un spectacol pentru adulți realizat în formulă mixtă, de asemenea adresat persoanelor cu deficiențe de vedere, este ,,Cenușăreasa din Pădurea Adormită și cei trei purceluși” , care va avea premierea miercuri și la care toți cei interesați sunt invitați să participe.

Piesa se remarcă prin distribuția sa unică, formată atât din actori văzători, cât și nevăzători, ceea ce aduce un nivel profund de diversitate și incluziune în actul teatral.

Într-o astfel de producție, experiența comună a actorilor devine o metaforă puternică a felului în care percepem lumea dincolo de ceea ce vedem, aducând în prim-plan valoarea universală a simțurilor, a trăirilor interioare și a conexiunii umane.

Proiectul ,,Lear is blind”, precum și alte inițiative ale asociației Mise en Scene subliniază faptul că emoțiile și poveștile pot fi transmise cu la fel de multă intensitate și profunzime în absența componentelor vizuale, iar arta trebuie să fie accesibilă și relevantă pentru toți membrii societății, indiferent de dizabilități sau limitări.

Bianca Matei

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Ziua Părinților de Îngeri, marcată la Cluj-Napoca. Casa de Cultură a Studenților și UMFIH, iluminate în roz și bleu

Publicat

La 15 octombrie, începând de anul acesta, este marcată „Ziua Părinţilor de Îngeri”, care comemorează copiii decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Data de 15 octombrie reprezintă „Ziua Părinţilor de Îngeri”, dedicată comemorării copiilor decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la vârsta de 18 ani.

Clădiri din Cluj-Napoca, iluminate în roz și bleu

Pentru a marca această dată, la Cluj-Napoca au fost iluminate Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

„Pe data de 15 octombrie comemorăm copiii decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la vârsta de 18 ani. În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din țară au fost în această seară iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sprijinului și conștientizării acestui doliu”, a transmis municipalitatea clujeană.

Acest eveniment face parte din campania națională de iluminat arhitectural, derulată prin intermediul proiectului „Mame cu brațele goale”.

15 octombrie – Ziua Părinţilor de Îngeri

La 16 octombrie 2023 a fost prezentat, în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, proiectul de lege privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată „Ziua Părinţilor de Îngeri”.

Iniţiatorii acestui proiect de lege sunt 55 de deputaţi şi senatori (neafiliaţi, PSD, PNL, USR, UDMR, minorităţi), care în expunerea de motive arată că o astfel de zi este comemorată în state precum Canada, Statele Unite, Australia sau Marea Britanie.

Sprijin pentru părinții îndoliați

Ei subliniază că „mai mult, creşterea gradului de conştientizare a publicului poate ajuta la crearea şi stabilirea de programe, precum şi la alocarea de resurse şi servicii care să sprijine şi să ofere asistenţă părinţilor de îngeri şi familiilor acestora, ajutându-i să-şi depăşească trauma şi să integreze tragicul eveniment în viaţa lor. Pe lângă stabilirea unei zile comemorative la nivelul României care să impulsioneze organizarea de evenimente publice menite să marcheze acest fenomen adesea dat uitării, prezenta iniţiativă propune şi o măsură concretă de sprijin a părinţilor care au trecut printr-o astfel de experienţă: accesul gratuit la cel mult zece şedinţe de consiliere psihologică, pe o perioadă de 6 luni de la data decesului”, potrivit www.cdep.ro.

Proiectul a fost adoptat de Senat, la 11 decembrie 2023 şi de Camera Deputaţilor la 14 mai 2024. A fost promulgată de preşedintele României la 12 iunie 2024, prin Decretul nr.943/2024, devenind Legea nr. 186 din 12 iunie 2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată „Ziua Părinţilor de Îngeri”. A fost publicată în M.Of. nr. 552/13 iun. 2024.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O tânără din Cluj-Napoca și fiica sa de trei ani, date dispărute. Le-ați văzut?

Publicat

Poliția municipiului Cluj-Napoca solicită sprijinul populației pentru găsirea unei tinere care a dispărut în cursul zilei de marți, 15 octombrie, împreună cu fiica sa.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la dispariția lui Rus Simina Laura, în vârstă de 20 de ani, care a plecat de la domiciliul său din Cluj-Napoca marți, în jurul orei 11:00, împreună cu fiica ei, o fetiță de 3 ani și 7 luni, și nu a mai revenit până în prezent.

„La data de 15 octombrie 2024, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că în cursul zilei, RUS SIMINA LAURA, în vârstă de 20 de ani, a plecat de la domiciliu din municipiul Cluj-Napoca, în jurul orei 11.00, împreună cu fiica ei, o minoră de 3 ani și 7 luni, iar până în prezent nu a mai revenit”, a transmis IPJ Cluj.

Tânără din Cluj-Napoca, dată dispărută

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1,70 m, 60 kg, păr roșcat, ochi căprui.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată o pereche de colanți albaștri și un maieu colorat.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a mai transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj, prima victorie a sezonului în EuroCup, împotriva Veolia Towers Hamburg, scor 67-103

Publicat

U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a marcat prima victorie a sezonului din BKT EuroCup, marți seara în deplasare, împotriva Veolia Towers Hamburg. Meciul s-a încheiat cu scorul 103-67 pentru alb-negri.

U-Banca Transilvania a obținut prima victorie în EuroCup, marți, în deplasare împotriva echipei Veolia Towers Hamburg. Clujenii au reușit să „spargă gheața” în Europa, după ce ambele formații se prezentau la acest meci cu câte trei înfrângeri din tot atâtea meciuri disputate.

U-BT Cluj-Napoca a dominat meciul

După o victorie convingătoare împotriva lui FC Argeș Pitești în campionatul intern, U-BT Cluj a intrat pe teren cu moralul ridicat și a demonstrat o creștere vizibilă în joc.

Deși Hamburg a venit cu o serie de înfrângeri în EuroCup, echipa germană se afla pe un loc decent în Bundesliga și se aștepta la un meci strâns pe teren propriu.

Primul succes european al sezonului pentru U-BT

Cu o apărare solidă și prestații individuale excelente, Richard și compania au controlat ritmul jocului, reușind să obțină un rezultat care îi readuce în cursa europeană. A fost prima întâlnire între cele două echipe, iar clujenii și-au asigurat victoria sub comanda antrenorului Mihai Silvășan, care declara înainte de meci că echipa este motivată să reușească primul succes european al sezonului.

Echipa clujeană a fost susținută de câțiva suporteri dedicați, prezenți în tribunele din Hamburg pentru a încuraja U-BT în drumul spre prima victorie în EuroCup.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax