Connect with us

Editorial Opinii

File din Istoria Ungariei: câțiva Evrei și Decebal

Publicat


Motto: ”Ce părere să am despre antisemitism? Să fim cinstiți domnilor. Iisus Hristos nu este din Fălticeni!” Petre Țuțea

În câteva versuri, Marin Sorescu face o pledoarie copiilor pentru Istoria României mai frumoasă decât multe serbede manuale contemporane.

Mircea cel Bătrân îmbrăcat în zale. /Alexandru cel Bun îmbrăcat în zale. / Ștefan cel Mare îmbrăcat în zale / Mihai Viteazul îmbrăcat în zale./ Ion Vodă cel Cumplit îmbrăcat în zale. / Și aici, în Oltenia, Tudor Vladimirescu / Primenit și el cu zale / Peste cămașa morții./ Mie-mi vine să mă așez pe genunchii lor / Și să-i trag de mustăți/ Și să-i întreb, de ce sunt toți /Îmbrăcați în zale? ” (versuri exmatriculate din clasele actuale).

Într-un asemenea manual de istorie, din România, se constată că de exemplu, zonei Islamice într-o perioadă i se acordă un spațiu mai mare decât zonei europene. Tot respectul pentru Islam, dar culmea, despre istoria vecinilor noștri mai nimic! De ce bulgarii au Institut de Tracologie ? De ce ucrainenii și polonezii se urăsc ? De ce este limba română persecutată în Timoc sau Ținutul Herței ? Poate, ce este mai important, un termen care ar vaccina de nostalgii comuniste, ce este HOLODOMORUL (masacrele făcute de ruși în timpul colectivizării care au dus la acte de canibalism și în interiorul familiei).

Și poate, cei mai vecini dintre toți, externi și interni cu ”tendințe de externalizare” maghiarii. Știm, cred, despre istoria lor, mai ales din șoapte, după colțuri sau din răbufneli cu miasme politice.

Starea aceasta de interogație (Chiar toți?) a celui mai mare poet român contemporan (părere subiectivă ) ne inspiră când voit, sau mai adesea nu, dăm de ilustre personalități ale culturii universale care sunt evrei-maghiari, sau americani de origine maghiară și religie iudaică.

Cântărețul Paul Simon, din familie de evrei-maghiari

Încercam să conving niște copii de frumusețea muzicii cu melodie și versuri, dând exemplu ”Condor el pasa” compus de Paul Simon. Am căutat rapid date despre si am aflat că provine (și el?) dintr-o familie de evrei -maghiari.

A ajuns faimos prin duetul Simon & Garfunkel, dar a compus toate cântecele  trupei, celebre fiind „The Sounds of Silence”, „Mrs. Robinson” și „Bridge over Troubled Water„.

Aflăm că pentru evoluțiile sale artistice, Paul Simon a câștigat 13 premii Grammy printre care marele premiu pentru întreaga activitate.  În 2001 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame.

De unde aflăm? Aflăm din Google, Wikipedia și alte surse internautice ”nedemne de încredere” cum spun unii, mai mult sau mai puțin snobi, dar care ne-au acaparat existența.  Chiar dacă aflăm și reproducem (mai jos) de acolo, putem să fim impresionați de numărul și valoarea excepțională a unor personalități culturale care sunt evrei – maghiari.

Câțiva evrei –maghiari laureați ai Premiului Nobel

Dennis Gabor – fizician și inventator maghiar de origine iudaică, celebru pentru inventarea holografiei, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1971.

Róbert Bárány – medic neurolog și fiziolog austro-ungar, de origine evreu,  stabilit ulterior în Suedia, care, pentru cercetările sale privind fiziologia și patologia urechii interne primește Nobel pentru Medicină.

George Charles de Hevesy – chimist maghiar de origine evreiască, care a trăit și lucrat în Austria, Anglia, SUA, și mai ales în Germania, Danemarca și (vreme de 18 ani) în Suedia, laureat Nobel pentru chimie.

Imre Kertész – scriitor, romancier, jurnalist, traducător maghiar de religie iudaică, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2002.

Eugene Paul Wigner – fizician evreu-maghiar, naturalizat american în anul 1936, laureat Nobel în anul 1963.

Chiar toți, în spiritul întrebării de la început au fost iudaici? Desigur că nu! Doar cinci din opt laureați Nobel maghiari, conform surselor menționate, au fost și evrei.

Foarte interesant, din cei trei rămași mai este și George Andrew Olah, chimist american de origine maghiară, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie re se declară AGNOSTIC. Nu suntem specialiști, dar predispune la meditație, Olah și agnostic.

Marțienii – evrei maghiari

 Deloc nu se sfiesc maghiarii cu excepționalii lor evrei. I-au promovat și au inventat și un termen care li se aplică, marțienii. Există și o carte  Marțienii științei de Istvan Hargittai. Lucrarea istorisește viața captivantă a cinci oameni de știință maghiari celebri – Theodore von Kármán, John von Neumann, Leó Szilárd, Edward Teller și Eugene Wigner – care au avut un impact extraordinar asupra profesiei lor și asupra evenimentelor mondiale din secolul al XX-lea. Alți savanți au spus despre ei prin anii 1930 că  „erau cu adevărat vizitatori de pe Marte”.

Al doilea popor din lume cu sânge evreiesc

Aceleași tip de surse dă publicității o analiză recentă de teste ADN, strânse din mai bine de 100 de țări. Blogul MyHeritage dezvăluie un secret al țării foarte vecine pe care îl bănuiam de mult, care arată că maghiarii sunt al doilea popor din lume în privința numărului de persoane cu rădăcini evreiești.

Cred că acesta este un mare avantaj național prin calitatea indivizilor adusi în interiorul neamului, dacă ar fi doar să mai trecem în revistă alte câteva personalități.

Creatorul sionismului. Theodor Herzl, ziarist și dramaturg evreu din Ungaria, trăit în Austria, inițiatorul luptei pentru autodeterminare al evreilor. A inventat termenul de ”sionism politic” și a fondat Organizația Sionistă pentru renașterea statală a evreilor în Pământul Făgăduinței.

Joseph Pulitzer, unul din cei mai faimoși maghiaro, evrei  -americani (1847 – 1911, născut Politzer József, al cărui nume îl poartă Premiul Pulitzer.

În escaladarea nucleară, Edward Teller (1908 – 2003),  creatorul nefastei ”Bombe cu hidrogen”,

Cinematografia mondială, în special la începuturi, s-a bucurat de contribuția vizionară a unor producători și artiști evrei maghiari (unii transilvăneni, clujeni chiar).

La Hollywood, pe pereții unui studio, unul dintre patronii americani proveniți din Ungaria scria exasperat că ”stupina” rudeniilor nu lucrează eficient a scris cu litere imense: Nu este totul să fii maghiar  Când treceau pe acolo, angajații americani șopteau: Nu, dar ajută foarte mult!

Unde este cea mai mare sinagogă?

Cea mai mare sinagogă din Europa este în Budapesta pe str. Dohany. Ea este a doua în lume după Templul Emanu – El din New York.

De unde au fost exterminați evreii cel mai eficient din Europa?

Această informație nu am prea găsit-o în rețelele internet. Nici nu am prea căutat-o deoarece pare tendențioasă. Ca să folosesc un termen la modă, ”în variante print”  se poate afla că maghiarii si-ar fi  exterminat cel mai eficient evreii?

Maghiarii au recunoscut tragediile produse atunci (împotriva evreilor) și au realizat unul dintre cele mai emoționante monumente din lume. Expoziția papucilor (de bronz) de toate vârstele și din toate păturile sociale pe malul Dunării, în Budapesta, unde au fost multe pogromuri. În România au fost mult mai puține, mult mai puține victime, dar nu prea le-am recunoscut.

Decebal și evreii maghiari

De ce au fost atât de mulți evrei în Ungaria? Potrivit surselor de informare ale Internetului care repetăm, ne copleșesc, (sau si mai precis spus –wiki/History_of_the_Jews_in_Hungary), regele Decebal (pentru unii tineri contemporani  rege al Daciei( 87-106 d.H.) este primul și cel mai mare vinovat al prezenței evreilor pe teritoriul actual al Ungariei. El ”a permis evreilor care l-au ajutat în războiul său împotriva Romei să se stabilească pe teritoriul său.” ( cf. sursei anterior menționate).

Vor fi în măsură istoricii să deslușească o asemenea tărășenie dacică, dar indiferent de verosimilitatea informației, indiferent de ce a făcut Decebal, în secolele XIX și XX existența unui număr atât de mare de evrei maghiari, artiști și savanți înseamnă că în acea etnie și în acea țară s-a prețuit și s-a apreciat școala, educația la un nivel foarte înalt. Ceea ce ar trebui să reținem, să învățăm din Istoria Ungariei, veche și contemporană, care susțin, este prea puțin cunoscută la noi. Ar fi productiv, poate excepțional.

Sigur, este important și că în România s-au ridicat monumente și însemne în memoria victimelor românești pentru atrocitățile făcute de maghiari în 1940. Invităm să vedeți intrarea lui Horthy la Cluj în 1940!

Singurul lucru care nu poate fi luat este școala

Vorba cuiva, noi am ridicat monumente, tablouri, am vopsit bănci în parcuri, ei ne-au luat patrimoniul, retrocedat de mai multe ori, ne-au cumpărat în neștire teritorii și clădiri. Neștire – adică fără știre, fără să ne dăm seama și imens? Atenție, achiziționarea imobiliarelor este un procedeu folosit cu mare succes în relația Israel- palestinieni. Cât despre antisemitism ridiculizat atât de inspirat de Petre Țuțea ar fi greu de adăugat ceva.

Icoanele dragi la care ne închinăm în biserici reprezintă oameni din neamul ales.

În acel neam există o vorbă ” Copiii pleacă, soția te poate și ea părăsi, sănătatea se degradează, casa se prăbușește, banca se închide, afacerea îți dă faliment, dar singurul lucru pe care nu ți-l poate lua nimeni, este școala, educația din capul tău!”.

Impactul unui număr cât mai mare de oameni foarte bine educați și școliți într-o comunitate nu trebuie explicat.

Parafrazând un proverb românesc ”Cine nu are evrei să își cumpere !”

Sau cel puțin să nu îi vândă …

Adrian Marian

(Adrian Marian este ofițer de poliție, premiant al unor concursuri de cultură generală televizate și campionate de șah. A urmat în perioada antedecembristă studii la Politehnică și Știinte Economice, iar în anii de după Decembrie 1989 a fost jurnalist în presa locală și corespondent al unor publicații centrale. În Poliție a activat în structuri operative, dar a fost și realizatorul mai multor publicații, Politia clujeană, Poliția transilvană, Poliția monitor.  În prezent este la Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan ” Cluj-Napoca și  lector al unei Facultăți de Drept. A fost laureat național în 2007 în competiția ”Polițistul anului”).

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Avisar shimon iudita

    octombrie 31, 2020 la 2:21 pm

    F f interessnt . Domul Adrian este un om deosebit. Cu o inteligenta fara hotere. Il respecta dintoata inima.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Peste 283.000 de salariați în județul Cluj în februarie 2024. SALARIUL mediu brut, 9.369 de lei, locul 2 pe țară după București

Publicat

plic bani

Județul Cluj avea la finele lunii februarie 2024 peste 283.000 de salariați. Salariul mediu brut era de  9.369 de lei.

„Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii februarie 2024 a fost de 283.824 persoane, în creștere cu 1.367 persoane comparativ cu luna ianuarie 2024 și cu 5.257 persoane mai multe față de luna februarie 2023.

Peste 283.000 de salariați în județul Cluj în februarie 2024. SALARIUL mediu brut, 9.369 de lei, locul 2 pe țară după București

angajati

Câștigul salarial mediu brut în luna februarie 2024, în județul Cluj a fost 9.369 lei, în scădere cu 50 lei față de luna precedentă și mai mare cu 945 lei față de luna februarie a anului 2023.

Câștigul salarial mediu net în luna februarie 2024, în județul Cluj a fost de 5.742 lei, mai mic cu 24 lei comparativ cu luna anterioară și cu 468 lei mai mare față de aceeași lună a anului 2023.

Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna februarie 2024, a fost mai mare cu 17,8%, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București.

angajati

Câștigul salarial mediu brut se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net și alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câștigării în instanță a drepturilor bănești aferente anilor anteriori) la numărul mediu de salariați”, a comunicat INS Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Mai mulți BANI pentru profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024, anunță ministrul Educației

Publicat

corectare

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024 vor primi mai mulți bani, anul acesta. Ministrul a explicat că suma pe care o vor primi cadrele didactice implicate în această acțiune va fi calculată la volumul de muncă.

În acest an, lucrările elevilor la Evaluare Națională și Bacalaureat vor fi corectate digitalizat. Profesorii evaluator vor fi selectați aleatoriu prin platforma ministerului, scrie Alba24.ro.

Mai mulți BANI pentru profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024, anunță ministrul Educației

”Platforma, cred eu, reduce efortul, nu-l crește. Într-adevăr, este o muncă diferită din anumite puncte de vedere.

Cert este că noi am crescut anual sumele alocate corectorilor și supraveghetorilor și în general celor implicați în procesul de evaluare. Ne dorim să facem acest lucru și în acest an.

Ca să dau un exemplu ilustrativ. Dacă anul trecut un profesor corector avea alocate aproximativ 100 de de lucrări, ele puteau fi corectate undeva la 2-3 zile dacă făceau numai asta. Iar din punct de vedere al retribuției era undeva la 1.500 lei brut.

Deci nu este o sumă nesemnificativă, nu este nici o sumă foarte mare. Dar cred că este o sumă care să motiveze profesorii care au competențe de evaluare să fie implicați în aceste examene. Evident, un plus față de motivație intrinsecă”, a spus Deca.

ligia deca

Cum se stabilește numărul de lucrări alocat unui profesor

Ministrul Educației a explicat cum se stabilește numărul de lucrări alocate unui profesor.

”Numărul de lucrări se stabilește în funcție de disciplină. Sunt mult mai multe la BAC față de Evaluarea Națională. Și în funcție de niște bareme pe care noi le stabilim printr-un act normativ. Urmează ca acest act normativ să fie publicat.

Calculăm încă impactul bugetar în funcție de calculul care se face pe volum de muncă. O să facem publice aceste detalii în curând. Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut”, a precizat Deca.

Context

La simulările examenelor naționale, corectarea lucrărilor nu a fost plătită. Sistemul digitalizat a fost aplicat în premieră în acest an.

Profesorii corectori au intrat în platformă și au putut corecta și de acasă lucrările. Acestea au fost încărcate în platformă în sălile de clasă imediat după ce elevii au predat lucrările.

La Bacalaureat, un profesor a avut de corectat peste 50 de lucrări, în unele situații și 70-80 de lucrări, potrivit surselor edupedu.ro. Unii profesori s-au plâns de timpul prea scurt.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro nu poate depăși maximul atins în urmă cu un an

Publicat

De

Cursul euro leu

Relativul calm din Orientul Mijlociu, unde Israelul a întârziat răspunsul armat după ce a fost atacată de Iran, a redus într-o anumită măsură aversiunea față de risc.

Astfel, leul și-a consolidat titlul de „cea mai stabilă monedă” de la marginea zonei euro iar cursul monedei unice a egalat cursul stabilit marți de 4,9763 lei, față de 4,9754 lei, în ședința de miercuri.

Tranzacțiile se realizau între 4,975 și 4,977 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro nu poate depăși maximul atins în urmă cu un an

Se observă testarea continuă a depășirii maximul istoric de 4,9783 lei atins în urmă cu circa un an.

Un raport recent al BCR estimează pentru finalul acestui an un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent încă mare, deşi aflat în proces de ajustare”.

Valoarea estimată de cei de la BCR este apropiată de media de 5 lei/euro pentru acest an din ultima proiecție a Comisiei Naționale de Prognoză.

ROBOR la trei luni – 6.05%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a încremenit la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Dobânzile mai mari cerute de investitorii în titlurile de stat a făcut ca Trezoreria să se împrumute joi cu 600,5 milioane lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat scadentă în 2030 la un randament mediu de 6,61%/an.

Volumul programat al licitației a fost de 600 milioane lei.

Prețul aurului, ușoară scădere

După încercarea de marți de scădere sub pragul de 1,06 dolari

Moneda elvețiană s-a depreciat față de cea europeană iar media ei a alunecat la 5,1291 lei.

Cursul lirei sterline a scăzut la 5,8158 lei, după ce s-a anunțat faptul că inflația din Marea Britanie a scăzut în martie la 3,2%, față de 3,4% în luna precedentă. Tendința s-ar putea modifica, în condițiile în care o partea pieței consideră că Banca Angliei ar putea întârzia momentul primei tăieri a ratei de referință.

Ușoara depreciere a metalului galben la 2.372,50 – 2.384,60 dolari/uncie și a monedei americane, au coborât prețul gramului de aur la 356,8680 lei.

Moneda poloneză a profitat de scăderea aversiunii față de risc iar media ei s-a întărit la 4,3309 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat marginal la 393,76 forinți/euro.

Recompensele primite de „mineri” vor fi înjumătățite

Bitcoin a testat scăderea sub pragul suport de 60.000 dolari și se tranzacționa în culoarul 60.847 – 63.081 dolari, cu câteva zile înainte de operațiunea prin care recompensele primite de „mineri” vor fi înjumătățite.

Ethereum fluctua între 2.954 și 3.066 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până joi, la ora 14:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

U Cluj - Oțelul Galați

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează calificarea în finala Cupei României.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira – Maciel, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Neagu, Rusevic, Rus, Tănasă, Malle, Telles, Jardan, Gomes Silva

ANTRENOR: Dorinel Munteanu

„U” Cluj: Gertmonas – Oancea, Masoero, Kelven, Roger – Simion, Nistor, Bic, Chipciu – Silaghi, Popa

REZERVE: Gorcea – Doukoure, Pănoiu, Gheorghe, Roguljic, Anselmo, Techeres, Chintes, Peteleu

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

ARBITRU: Radu Petrescu

„U” Cluj pierde în deplasare și este eliminată în semifinala Cupei României

Partida începe cu atacuri poziționale construite de echipa gazdă care în urma unui astfel de atac a obținut o lovitură liberă în minutul 12, din partea stângă a terenului pe care a executat-o Bodișteanu cu o centrare perfectă pentru fundașul Cisse și acesta s-a înălțat foarte bine peste adversari și a trimis balonul cu capul în poarta „șepcilor roșii”, astfel scorul devine 1-0 în favoarea gazdelor.

Oaspeții au reacționat declanșând atacuri prin Roger care a tras cu piciorul drept dinafara careului, dar balonul se duce pe lângă poarta apărată de Pap. Câteva minute mai târziu „U” Cluj a obținut o lovitură liberă de la aproximativ 25 de metri, dar Dan Nistor a trimis peste poarta gazdelor și scorul rămâne 1-0.

O nouă ocazie importantă vine în minutul 35 când oaspeții au avut un șir de pase precise care se încheie cu lovitura puternică de la distanță a lui Ovidiu Bic, dar balonul trece puțin pe lângă bara porții gazdelor.

„Șepcile roșii” au obținut în minutul 45 o lovitură de la 11 metri după ce Roger a fost faultat în careu de Cisotti și penalty-ul a fost transformat de Dan Nistor care execută exemplar și îl învinge pe portarul gazdelor, astfel scorul primei reprize a fost 1-1.

Repriza secundă

Prima ocazie a reprizei secunde a aparținut oaspeților și a venit în minutul 70 când Daniel Popa a trimis un șut puternic cu exteriorul dinafara careului, dar portarul gazdelor a avut o intervenție crucială și scorul rămâne 1-1.

Oaspeții nu au strălucit în repriza a secundă, dar au avut o șansă periculoasă prin Andrei Rus care a intrat de pe banca gălățenilor, acesta a trimis o lovitură puternică dinafara careului, dar balonul trece puțin pe lângă poarta oaspeților.

FC Universitatea Cluj a încercat să închidă meciul în minutul 87 când același Daniel Popa a trimis un nou șut puternic spre poarta adversă, dar portarul gălățenilor a avut o nouă intervenție crucială.

Golul victoriei a venit în minutul 90 când Oțelul Galați a beneficiat de un corner executat de Frederic care a trimis pentru marcatorul primului gol, Jonathan Cisse ca mai apoi balonul să ajungă la Alexandru Chipciu care a încercat să respingă balonul în corner, dar acesta a intrat în propria poartă, astfel scorul devenind 2-1.

În minutul 90+5 după o imprudență a mijlocașului Robert Silaghi, Oțelul Galați a obținut o lovitură de la 11 metri, dar Aly Malle ratează execuția și scorul rămâne 2-1 și este suficient ca Oțelul Galați să se califice în finala Cupei României.

Cosmin Olaru

Foto: Facebook/Oțelul Galați

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax