Editorial Opinii
File din Istoria Ungariei: câțiva Evrei și Decebal

Motto: ”Ce părere să am despre antisemitism? Să fim cinstiți domnilor. Iisus Hristos nu este din Fălticeni!” Petre Țuțea
În câteva versuri, Marin Sorescu face o pledoarie copiilor pentru Istoria României mai frumoasă decât multe serbede manuale contemporane.
”Mircea cel Bătrân îmbrăcat în zale. /Alexandru cel Bun îmbrăcat în zale. / Ștefan cel Mare îmbrăcat în zale / Mihai Viteazul îmbrăcat în zale./ Ion Vodă cel Cumplit îmbrăcat în zale. / Și aici, în Oltenia, Tudor Vladimirescu / Primenit și el cu zale / Peste cămașa morții./ Mie-mi vine să mă așez pe genunchii lor / Și să-i trag de mustăți/ Și să-i întreb, de ce sunt toți /Îmbrăcați în zale? ” (versuri exmatriculate din clasele actuale).
Într-un asemenea manual de istorie, din România, se constată că de exemplu, zonei Islamice într-o perioadă i se acordă un spațiu mai mare decât zonei europene. Tot respectul pentru Islam, dar culmea, despre istoria vecinilor noștri mai nimic! De ce bulgarii au Institut de Tracologie ? De ce ucrainenii și polonezii se urăsc ? De ce este limba română persecutată în Timoc sau Ținutul Herței ? Poate, ce este mai important, un termen care ar vaccina de nostalgii comuniste, ce este HOLODOMORUL (masacrele făcute de ruși în timpul colectivizării care au dus la acte de canibalism și în interiorul familiei).
Și poate, cei mai vecini dintre toți, externi și interni cu ”tendințe de externalizare” maghiarii. Știm, cred, despre istoria lor, mai ales din șoapte, după colțuri sau din răbufneli cu miasme politice.
Starea aceasta de interogație (Chiar toți?) a celui mai mare poet român contemporan (părere subiectivă ) ne inspiră când voit, sau mai adesea nu, dăm de ilustre personalități ale culturii universale care sunt evrei-maghiari, sau americani de origine maghiară și religie iudaică.
Cântărețul Paul Simon, din familie de evrei-maghiari
Încercam să conving niște copii de frumusețea muzicii cu melodie și versuri, dând exemplu ”Condor el pasa” compus de Paul Simon. Am căutat rapid date despre si am aflat că provine (și el?) dintr-o familie de evrei -maghiari.
A ajuns faimos prin duetul Simon & Garfunkel, dar a compus toate cântecele trupei, celebre fiind „The Sounds of Silence”, „Mrs. Robinson” și „Bridge over Troubled Water„.
Aflăm că pentru evoluțiile sale artistice, Paul Simon a câștigat 13 premii Grammy printre care marele premiu pentru întreaga activitate. În 2001 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame.
De unde aflăm? Aflăm din Google, Wikipedia și alte surse internautice ”nedemne de încredere” cum spun unii, mai mult sau mai puțin snobi, dar care ne-au acaparat existența. Chiar dacă aflăm și reproducem (mai jos) de acolo, putem să fim impresionați de numărul și valoarea excepțională a unor personalități culturale care sunt evrei – maghiari.
Câțiva evrei –maghiari laureați ai Premiului Nobel
Dennis Gabor – fizician și inventator maghiar de origine iudaică, celebru pentru inventarea holografiei, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1971.
Róbert Bárány – medic neurolog și fiziolog austro-ungar, de origine evreu, stabilit ulterior în Suedia, care, pentru cercetările sale privind fiziologia și patologia urechii interne primește Nobel pentru Medicină.
George Charles de Hevesy – chimist maghiar de origine evreiască, care a trăit și lucrat în Austria, Anglia, SUA, și mai ales în Germania, Danemarca și (vreme de 18 ani) în Suedia, laureat Nobel pentru chimie.
Imre Kertész – scriitor, romancier, jurnalist, traducător maghiar de religie iudaică, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2002.
Eugene Paul Wigner – fizician evreu-maghiar, naturalizat american în anul 1936, laureat Nobel în anul 1963.
Chiar toți, în spiritul întrebării de la început au fost iudaici? Desigur că nu! Doar cinci din opt laureați Nobel maghiari, conform surselor menționate, au fost și evrei.
Foarte interesant, din cei trei rămași mai este și George Andrew Olah, chimist american de origine maghiară, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie re se declară AGNOSTIC. Nu suntem specialiști, dar predispune la meditație, Olah și agnostic.
Marțienii – evrei maghiari
Deloc nu se sfiesc maghiarii cu excepționalii lor evrei. I-au promovat și au inventat și un termen care li se aplică, marțienii. Există și o carte Marțienii științei de Istvan Hargittai. Lucrarea istorisește viața captivantă a cinci oameni de știință maghiari celebri – Theodore von Kármán, John von Neumann, Leó Szilárd, Edward Teller și Eugene Wigner – care au avut un impact extraordinar asupra profesiei lor și asupra evenimentelor mondiale din secolul al XX-lea. Alți savanți au spus despre ei prin anii 1930 că „erau cu adevărat vizitatori de pe Marte”.
Al doilea popor din lume cu sânge evreiesc
Aceleași tip de surse dă publicității o analiză recentă de teste ADN, strânse din mai bine de 100 de țări. Blogul MyHeritage dezvăluie un secret al țării foarte vecine pe care îl bănuiam de mult, care arată că maghiarii sunt al doilea popor din lume în privința numărului de persoane cu rădăcini evreiești.
Cred că acesta este un mare avantaj național prin calitatea indivizilor adusi în interiorul neamului, dacă ar fi doar să mai trecem în revistă alte câteva personalități.
Creatorul sionismului. Theodor Herzl, ziarist și dramaturg evreu din Ungaria, trăit în Austria, inițiatorul luptei pentru autodeterminare al evreilor. A inventat termenul de ”sionism politic” și a fondat Organizația Sionistă pentru renașterea statală a evreilor în Pământul Făgăduinței.
Joseph Pulitzer, unul din cei mai faimoși maghiaro, evrei -americani (1847 – 1911, născut Politzer József, al cărui nume îl poartă Premiul Pulitzer.
În escaladarea nucleară, Edward Teller (1908 – 2003), creatorul nefastei ”Bombe cu hidrogen”,
Cinematografia mondială, în special la începuturi, s-a bucurat de contribuția vizionară a unor producători și artiști evrei maghiari (unii transilvăneni, clujeni chiar).
La Hollywood, pe pereții unui studio, unul dintre patronii americani proveniți din Ungaria scria exasperat că ”stupina” rudeniilor nu lucrează eficient a scris cu litere imense: Nu este totul să fii maghiar Când treceau pe acolo, angajații americani șopteau: Nu, dar ajută foarte mult!
Unde este cea mai mare sinagogă?
Cea mai mare sinagogă din Europa este în Budapesta pe str. Dohany. Ea este a doua în lume după Templul Emanu – El din New York.
De unde au fost exterminați evreii cel mai eficient din Europa?
Această informație nu am prea găsit-o în rețelele internet. Nici nu am prea căutat-o deoarece pare tendențioasă. Ca să folosesc un termen la modă, ”în variante print” se poate afla că maghiarii si-ar fi exterminat cel mai eficient evreii?
Maghiarii au recunoscut tragediile produse atunci (împotriva evreilor) și au realizat unul dintre cele mai emoționante monumente din lume. Expoziția papucilor (de bronz) de toate vârstele și din toate păturile sociale pe malul Dunării, în Budapesta, unde au fost multe pogromuri. În România au fost mult mai puține, mult mai puține victime, dar nu prea le-am recunoscut.
Decebal și evreii maghiari
De ce au fost atât de mulți evrei în Ungaria? Potrivit surselor de informare ale Internetului care repetăm, ne copleșesc, (sau si mai precis spus –wiki/History_of_the_Jews_in_Hungary), regele Decebal (pentru unii tineri contemporani rege al Daciei( 87-106 d.H.) este primul și cel mai mare vinovat al prezenței evreilor pe teritoriul actual al Ungariei. El ”a permis evreilor care l-au ajutat în războiul său împotriva Romei să se stabilească pe teritoriul său.” ( cf. sursei anterior menționate).
Vor fi în măsură istoricii să deslușească o asemenea tărășenie dacică, dar indiferent de verosimilitatea informației, indiferent de ce a făcut Decebal, în secolele XIX și XX existența unui număr atât de mare de evrei maghiari, artiști și savanți înseamnă că în acea etnie și în acea țară s-a prețuit și s-a apreciat școala, educația la un nivel foarte înalt. Ceea ce ar trebui să reținem, să învățăm din Istoria Ungariei, veche și contemporană, care susțin, este prea puțin cunoscută la noi. Ar fi productiv, poate excepțional.
Sigur, este important și că în România s-au ridicat monumente și însemne în memoria victimelor românești pentru atrocitățile făcute de maghiari în 1940. Invităm să vedeți intrarea lui Horthy la Cluj în 1940!
Singurul lucru care nu poate fi luat este școala
Vorba cuiva, noi am ridicat monumente, tablouri, am vopsit bănci în parcuri, ei ne-au luat patrimoniul, retrocedat de mai multe ori, ne-au cumpărat în neștire teritorii și clădiri. Neștire – adică fără știre, fără să ne dăm seama și imens? Atenție, achiziționarea imobiliarelor este un procedeu folosit cu mare succes în relația Israel- palestinieni. Cât despre antisemitism ridiculizat atât de inspirat de Petre Țuțea ar fi greu de adăugat ceva.
Icoanele dragi la care ne închinăm în biserici reprezintă oameni din neamul ales.
În acel neam există o vorbă ” Copiii pleacă, soția te poate și ea părăsi, sănătatea se degradează, casa se prăbușește, banca se închide, afacerea îți dă faliment, dar singurul lucru pe care nu ți-l poate lua nimeni, este școala, educația din capul tău!”.
Impactul unui număr cât mai mare de oameni foarte bine educați și școliți într-o comunitate nu trebuie explicat.
Parafrazând un proverb românesc ”Cine nu are evrei să își cumpere !”
Sau cel puțin să nu îi vândă …
Adrian Marian
(Adrian Marian este ofițer de poliție, premiant al unor concursuri de cultură generală televizate și campionate de șah. A urmat în perioada antedecembristă studii la Politehnică și Știinte Economice, iar în anii de după Decembrie 1989 a fost jurnalist în presa locală și corespondent al unor publicații centrale. În Poliție a activat în structuri operative, dar a fost și realizatorul mai multor publicații, Politia clujeană, Poliția transilvană, Poliția monitor. În prezent este la Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan ” Cluj-Napoca și lector al unei Facultăți de Drept. A fost laureat național în 2007 în competiția ”Polițistul anului”).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Adminsitrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă în intervalul 28 martie, ora 10 – 29 martie, ora 12.
În intervalul menționat, în sudul Banatului și al Olteniei, vestul și nordul Munteniei, sud-vestul Moldovei și al Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali și local în sudul Carpaților Orientali, vor fi ploi cu caracter de aversă, iar mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
Vreme rea în toată țara
Amintim că ANM a transmis miercuri o avertizare meteorologică, valabilă până sâmbătă, 29 martie, ora 18.00, pentru cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului.
Vor fi intervale în care va ploua în toate regiunile. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp, iar cu precădere în sud-vestul țării și în Carpații Meridionali, de peste 50…70 l/mp.
Începând din după-amiaza zilei de joi (27 martie) vântul va avea intensificări în jumătatea de sud a țării, cu viteze în general de 40…60 km/h, iar pe crestele montane, rafalele vor depăși 70…80 km/h.
CULTURA
VIDEO. Ana Blandiana a primit la Cluj Premiul revistei „Caiete Silvane”: Eu chiar cred că poezia poate să ne salveze

Ana Blandiana a primit, joi, la Cluj, Premiul revistei „Caiete Silvane pentru întreaga activitate literară și civică.
Premiul i-a fost decernat la filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.
Ana Blandiana a primit la Cluj, Premiul revistei „Caiete Silvane”
Sediul filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor s-a tranformat, joi, într-un adevărat cenaclu literar, cu ocazia celei de-a XVII-a ediții a Zilelor revistei „Caiete Silvane”. Unul din momentele centrale ale acestor zile a fost decernarea anuală a premiului revistei, care i-a fost acordat marei poete Anei Blandiana.
Publicația „Caiete Silvane” sărbătorește anul acesta 20 de ani de apariție neîntreruptă. Daniel Săuca, redactorul-șef al revistei este cel care a anunțat că premiul oferit în acest an Anei Blandiana, vine “în semn de prețuire pentru întreaga sa operă literară și civică”, menționează redactorul-șef.
Fenomenul Ana Blandiana
„E extrem de ușor să justifici de ce să acorzi un premiu al unei reviste de cultură Anei Blandiana, dar în același timp și dificil pentru că în câteva cuvinte nu se pot coagula 60 de ani de activitate… Prin urmare, unul din motivele pentru care primește astăzi premiul este și această aniversare… Îmi place să vorbesc despre fenomenul Ana Blandiana, un geniu care a contribuit la dezvoltarea literaturii. Contribuția sa la ceea ce înseamnă memorie istorică s-a materializat într-un veritabil proiect educativ – Memorialul durerii – care are premiere mondiale. Acesta este un memorial al victimelor și rezistenței comuniste de la Sighet.
Celebrăm astăzi un om al contrastelor providențiale, o persoană serafică, un pilon al rezistenței. Cuvântul ei este un artizan care descrie confruntarea omului cu istoria, mai ales cu istoriile personale”, a spus Carmen Ardelean, redactor al revistei „Caiete Silvane”.
Ana Blandiana: Când vin la Cluj înot printre amintiri
Evenimentul a culminat cu discursul Ana Blandiana, care nu s-a sfiit să depene amintiri.
„În clădirea asta am debutat. În ultimul an de liceu publicasem prima poezie, aici, la revista Tribuna – secția de poezie, unde șef era Ion Rahoveanu. De atunci s-a scurs timpul. Mi-e greu să asist la rezumatul vieții mele, la numărul anilor petrecuți scriind.
Vreau să mai spun că mă simt foarte bine în filiala din Cluj, fiindcă la București nu se strâng scriitorii. Acuma chiar mă înrudiți, rămânem legați!.. Eu scriu în valuri, continui să scriu pentru că, noi, poeții, avem mai mult ca alții speranța că moartea se poate transforma în posteritate”, a mărturisit Ana Blandiana.
Ana Blandiana: Nu vă pierdeți speranța în forța conductoare a poeziei
Ana Blandiana a transmis un mesaj pentru tinerii care vor să scrie, chiar și poezie, si i-a îi îndeamnat să nu-și piardă speranța în forța conductoare a poeziei.
„Le zic să spere că pământul nu va dispărea până când își vor scoate ei cărțile și că nu va dispărea nici nevoia oamenilor de a se salva prin poezie. Eu, personal, chiar cred că poezia poate să ne salveze, pentru simplul motiv că suntem tot mai pierduți în această lume schimbătoare, iar ea e acel fir prezent de la Facerea lumii”, a declarat Ana Blandiana pentru Cluj24.
Zilele “Caiete Sivlane”, un eveniment plin de tradiție
Daniel Săuca a declarat că a considerat un gest firesc să sărbătorească 20 de ani de la apariția revistei la Uniunea Scriitorilor Cluj. „Ne bucurăm că atât instituțiile administrative, cât și cele culturale, sprijină apariția revistei noastră. După cum cred că știți, revista noastră apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România și am considerat un gest firesc să sărbătorim acești 20 de ani la filiala Cluj. În acest timp nu doar am editat și tipărit revista, dar am construit și o editură ‘Caiete Silvane’. Astfel, de câțiva ani am hotărât, împreună cu colegii de redacție, să oferim un premiu anual în cadrul zilelor revistei”, a spus redactorul șef al revistei.
Timp de două decenii, zilele revistei „Caiete Silvane” au fost organizate cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sub egida filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, a Consiliului Județean Sălaj și Primăriei Municipiului Zalău, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj și Reprezentanța Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, afirmă organizatorii.
Paula Mariuța
EVENIMENT
Plafonarea prețurilor la polița RCA prelungită din nou. Până când se va aplica măsura Guvernului

Veste bună pentru șoferi. Guvernul prelungește cu încă trei luni plafonarea tarifelor la polița RCA, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Astfel, noul termen-limită de plafonare este 30 iunie 2025.
Plafonarea prețurilor la polița RCA prelungită din nou
Măsura este luată la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și are ca scop prevenirea dezechilibrelor în piața asigurărilor auto, precum și evitarea unor posibile creșteri de prețuri. „Prelungim cu încă trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA, până la 30 iunie 2025. Vrem să prevenim atât dezechilibre în piață, cât și posibile creșteri de prețuri”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.
Plafonarea tarifelor RCA a fost instituită inițial în contextul instabilității din piața asigurărilor, pentru a proteja consumatorii și a tempera fluctuațiile bruște de prețuri.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
STUDIU. Clujul, pe locul 2 după București la salarii. Care sunt cele mai bine PLĂTITE domenii

După primul trimestru al anului 2025, Clujul se situează pe locul 2 după București la salarii. Cel mai bine câștigă angajații din IT, petrol – gaze, construcții/ instalații, inginerie, financiar/ contabilitate și audit/ consultanță.
„Este un moment în care piața se află într-o zonă de echilibru din punctul de vedere al joburilor, dar foarte activă atunci când vine vorba despre candidați care prospectează toate oportunitățile disponibile în această perioadă. Două elemente importante pentru cei aflați în căutare de job sunt stabilitatea și salariile oferite de angajatori”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
STUDIU. Clujul, pe locul 2 după București la salarii. Care sunt cele mai bine PLĂTITE domenii
Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, cele mai mari salarii în primul trimestru au fost încasate de angajații din București, unde media netă salarială, pentru toate domeniile de activitate și toate nivelurile de experiență a fost de 5.500 de lei net pe lună. 5.000 de lei a fost media salarială pentru Cluj, al doilea cel mai bine poziționat județ pe harta salariilor din România. Urmează Brașovul, cu o medie de 4.700 de lei, Timiș, cu 4.600 de lei și Iași, cu 4.400 de lei. Cele mai mici salarii, în schimb, au fost raportate de angajații din Giurgiu (3.520 de lei), Vrancea (3.700 de lei), Covasna (3.800 de lei), Gorj (3.850 de lei) sau Tulcea (4.000 de lei).
Într-un clasament al domeniilor în care se câștigă cele mai mari salarii, pe primul loc se află în continuare IT-ul, cu o medie de 7.500 de lei net, pe lună. Pe locul al doilea se plasează industria de petrol și gaze, cu o medie netă de 6.000 de lei lunar. Specialiștii în construcții și instalații reprezintă unul dintre cele mai căutate segmente de candidați.
„Inginerii reprezintă o altă categorie de candidați foarte căutați de angajatori”
„Deficitul din acest sector îi determină pe angajatori să vină cu oferte salariale competitive astfel încât să poată recruta și fideliza angajații, iar acest tip de reacție la lipsa de personal din piața a dus la creșterea mediei salariale din domeniu. Astăzi, construcțiile și instalațiile sunt al treilea cel mai bine plătit sector, potrivit datelor Salario, cu o medie netă de 5.500 de lei, lunar. Această medie include atât salariile specialiștilor, cât și pe cele ale muncitorilor calificați și necalificați, cu sau fără experiență”, explică Roxana Drăghici.
Inginerii reprezintă o altă categorie de candidați foarte căutați de angajatori și care se califică în prima jumătate a clasamentului salariilor, cu medie aferentă domeniului de 5.400 de lei. 5.300 este media în audit / consultanță și 5.000 de lei în servicii financiare.
Pe de altă parte, cele mai mici medii salariale sunt înregistrate în domeniile în care cea mai mare parte a angajaților sunt din zona entry-level. Sunt incluse aici industria textilă (3.500 de lei), saloanele și clinicile de înfrumusețare (3.700 de lei), retailul (3.750 de lei) ori call-center / BPO (3.900 de lei).
„Cel mai mult au aplicat candidații entry level”
„Chiar dacă se situează în partea de jos a ierarhiei salariale, faptul că scot în piață un număr foarte mare de joburi face ca retailul și sectorul de call-center / BPO sa fie două dintre domeniile care atrag și cele mai multe aplicări. În acest sens, în primul trimestru al anului, retailul a fost domeniul care a strâns cele mai multe aplicări (900.000), iar call-center / BPO s-a aflat pe locul al treilea, cu 350.000 de aplicări”, punctează Roxana Drăghici. Cel mai mult au aplicat candidații entry level
(0-2 ani de experiență) și mid level (2-5 ani de experiență), iar, din punctul de vedere al segmentului de vârstă din care fac parte, cei mai activi au fost cei din grupul 25-35 de ani și cei cu vârsta între 18 și 24 de ani.
În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă.
Avisar shimon iudita
octombrie 31, 2020 la 2:21 pm
F f interessnt . Domul Adrian este un om deosebit. Cu o inteligenta fara hotere. Il respecta dintoata inima.