Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. Dorel VIŞAN s-a făcut VINDECĂTOR. „Trăiesc după sistemele vechii credinţe”. “Vindeci întregul, partea se vindecă singură”

Publicat


Probabil că cei mai mulţi îl ştim pe Dorel Vişan din filme. Sau din teatru. Din recitaluri de poezie. Din “Senatorul melcilor”. Sau din “Iacob”. Probabil că cei mai mulţi îl cunoaştem ca actor. Dar vi-l prezentăm şi într-o altă lumină. De simplu om. De om preocupat de cunoaştere. De înţelepciune. De vindecare sau autovindecare. Vă redăm mai jos extrase din interviul video alăturat, realizat cu Dorel Vişan, unde el vi se deschide şi vorbeşte despre filosofia sa de viaţă, despre moarte, iubire, despre COVID, extratereştri, Tibet, vindecări, Dumnezeu…

Această civilizaţie e într-un declin foarte mare

Rep: Maestre Dorel Vişan, sunteţi actor, poet, mai nou ţineţi cursuri de înţelepciune, înţeleg, vindecător, autovindecător… Cum v-aţi defini? Ce consideraţi că sunteţi în primul rând?

Dorel Vişan: Ar trebui să consider că în primul rând sunt om. Dar nu ştiu dacă mai poţi considera asta în vremea noastră. Cineva spunea că arta omeniei este să te porţi cu semenii tăi aşa cum ai vrea tu să se poarte ei cu tine. Şi nu te poţi purta aşa, pentru că ei nu se poartă bine cu tine. Ce se întâmplă astăzi în lume, după părerea mea, este cea mai mare umilinţă a omului şi a umanităţii din câte au fost vreodată. Democraţiile nu mai lucrează cu principiile cu care principiile cu care lucrau odată în Grecia, pe vremea lui Socrate, ci lucrează cu frauda, cu şmecheria şi cu pâra.

Rep: Asta, din ce cauză, ne-am alterat calitatea de oameni?

DV: Din cauza noastră, a calităţii de oameni. Se pare că această civilizaţie e într-un declin foarte mare. Dacă am sta să analizăm civilizaţiile care au fost înaintea noastră, toate au trecut printr-o fază din aceasta de decădere. Începând de la potop –poate şi mai înainte-, Atlantida, Sodoma şi Gomora, Pompei. Când au săpat, de exemplu, pe locul unde a fost oraşul Pompei, au găsit nişte dovezi de decădere a omului, decădere morală, încât cercetătorii au pus înapoi pământul peste ele, că le-a fost ruşine. Ce decădere era în Pompei înainte de izbucnirea Vezuviului…Deci, se pare că, totuşi, puterea aceea pe care noi o numim Dumnezeu se echilibrează singură. Adică, puterea intră în balanţă cu înţelepciunea. Şi atunci vede că lumea e prea decăzută şi o distruge.

Coronavirusul e făcut în laborator

Rep: Acum, lumea e mai decăzută sau mai puţin decăzută, mai de proastă calitate decât era pe vremea Sodomei şi Gomorei?

DV: Tot cam aşa e.

Rep: Dacă acum lumea e de proastă calitate, să ne aşteptăm că o să se întâmple ceva similar Sodomei şi Gomorei sau Pompeilor?

DV: Cred că da. Se pare că societatea noastră, lumea noastră modernă, nişte oameni iresponsabili care se numesc savanţi, vor să umble la ADN şi să bage informaţii, să-l ataşeze pe om la telefon. Nici şcoală nu mai trebuie, că ţi-o bagă ei, electronic. Într-o seară înveţi patru limbi străine. Ei, dacă vor încerca –şi au încercat, asta e şi cu Covidul acesta, e foarte ciudată toată treaba asta…

Ai văzut că nimeni nu lucrează decât la efect, nimeni nu lucrează la cauză. Orice lucru şi orice fenomen –asta e legea fundamentală a naturii, a lui Dumnezeu- are o cauză. Dacă-i distrugi cauza, efectul se distruge singur. Nimeni nu întreabă ce-i cu Covidul ăsta, de unde vine? L-a scăpat accidental? Sau a vrut să-l scape? Cine l-a făcut? Din ce l-aţi făcut? De ce l-aţi făcut? Asta trebuie întrebat. Nu câte paturi să mai facă, cu oxigen.

Rep: Credeţi că-i făcut în laborator, adică?

DV: Precis.

Rep: Dar au mai fost şi sunt şi alte virusuri…

DV: Şi cred că e alimentat în continuare.

Femeile vor fi sterile. O să vină iar extratereştrii să refacă viaţa pe Pământ

Rep: Acum 100 de ani, de exemplu, a fost gripa spaniolă…

DV: După vaccinare, boala va merge mai departe. Pentru că ei au spus că vaccinul nu rezolvă. Doar măreşte imunitatea. Dar imunitatea poţi să ţi-o măreşti din alimentaţie, din ce bei, cum trăieşti etc. Spuneau savanţii că dacă vor umbla la ADN, la celula primară a vieţii, cam prin anul 2035, femeile Pământului se vor steriliza. Şi, atunci, va trebui să se întâmple un lucru –cum s-a întâmplat şi în alte epoci-, să vină străinii să refacă viaţa. Se crede că s-a mai făcut treaba asta.

Rep: Străinii? Adică extratereştrii?

DV: Extratereştrii. Deci, există viaţă şi în altă parte. Păi, nu vorbeşte Evanghelia, Geneza, la capitolul 6? Că lumea s-a amorţit pe pământ şi pământenii au făcut fete frumoase şi îngerii din cer, copiii Domnului, au văzut că fetele pământene sunt frumoase şi au coborât şi s-au culcat cu ele.

Rep: Adică, idea existenţei extratereştrilor este acceptată de Biblie?

DV: Ar fi acceptată. Se crede că Venus, care s-a desprins abia cam acum 5.000 de ani, pe care n-au văzut-o tăbiţele astrologice indiene, care sunt cele mai perfecte… Tăbliţele astea le-au luat francezii şi nu ştiu ce s-a întâmplat cu ele, că au dispărut. În orice caz, nu se mai vorbeşte despre ele. Puteai să consideri un fenomen cu 2.500 de înainte, la fracţiune de secundă. Îţi dai seama ce civilizaţii erau?!

Am avut probleme de sănătate, rezolvate în Tibet. Calea cea mai puţin nocivă spre vindecare este calea naturii

Rep: De când aveţi asemenea preocupări?

DV: De când am ieşit din artă.

Rep: Le-aţi avut cumva şi înainte? Sau le-a declanşat ceva?

DV: Eu am avut nişte probleme de sănătate şi ca să le pot rezolva, am plecat în lume. Şi am fost în Tibet, în India, în toate ţările acestea care au şi alte căi de vindecare. Cum a spus şi şeful medicilor… Dacă spre vindecarea unei boli există mai multe căi, trebuie folosită întotdeauna calea cea mai puţin nocivă. Şi calea cea mai puţin nocivă este calea naturii. Şi am învăţat aceste lucruri, pe care le practic de 20 de ani.

Am o sănătate excelentă, le practic zilnic. Şi am şi început să citesc. Şi am început să studiez religiile, în special hinduismul şi budismul. Pentru că trebuia să intru în relaţii cu ei. Şi mi-am dat seama că studiind religiile înţelegi mai bine religia ta. Nu trebuie să treci la altă religie. Studiind, îţi dai seama că toate religiile au acelaşi scop: viaţa morală: Şi cam pe aceleaşi căi. Numai că sentimentul religios şi instinctul religios nu este de factură omenească, ci de factură divină.

Deci, religia, ca să zic aşa, e înfiinţată de Dumnezeu, nu de oameni. Oamenii au înfiinţat numai bisericile şi au distrus religia prin care Dumnezeu a fixat-o. L-au făcut pe Iisus idol. Iisus nu este idol, Iisus este un ideal. Ei, şi am învăţat din lucrurile astea şi dacă n-am mai făcut teatru, film, am citit, ca să-mi mai duc viaţa asta în cârcă. Şi trăiesc după sistemele vechii credinţe, a cunoaşterii de sine şi este extraordinar. Noi nu avem această educaţie, nici europenii, nici occidentalii. Nu avem această educaţie. Dacă îi spui cuiva, râde. Lasă-i să râdă, n-ai ce să faci.

Am învăţat lucrurile astea în 15 ani

Rep: Şi cum faceţi, cum reuşiţi? Explicate-ne un pic. Referitor la această cunoaştere de sine… Reuşiţi să vă cunoaşteţi? Aţi reuşit?

DV: Da. Am reuşit, atâta, cum spunea Platon, ştiu că nu ştiu nimic. Atâta am reuşit, să ştiu că nu ştiu nimic. Să-mi dau seama că cel mai necunoscut şi cel mai strain lucru pentru om este el însuşi.

Rep: Spuneaţi la un moment dat că modul acesta de a fi, de a gândi v-a ajutat să vă vindecaţi ficatul…

DV: Da… Adică şi asta. Că am făcut şi tratament după medicina noastră, alopată, cum îi zice. Probabil că îi zice alopată că dă leacurile cu lopata.

Rep: Ce aţi făcut cu ficatul?

DV: E o problemă mai complicată ca să o spun. Toată lumea zice: păi, spune-ne şi nouă, ca să facem şi noi.

Rep: Tocmai…

DV: Păi, măi, fraţilor, eu am învăţat lucrurile astea 15 ani. Cum să vă explic într-o zi ce e cu ele?!

Dacă te scarpini aici, începe digestia. Nu trebuie să iei colebil

Rep: Dar e un început, trebuie să începem de undeva în orice…

DV: Pot să vă spun numai atât, că în înţelepciunea orientală există altă credinţă. Noi considerăm omul anatomic, după anatomie. Ei, mai ales în China, unde nu era voie să faci disecţii până cu 4.000 de ani înainte de Hristos, au studiat bolile funcţional şi filosofic. Atunci, au ajuns la concluzia că, de exemplu, aici, sub nas, e centrul digestiei. Dacă te scarpini aici, începe digestia. Nu trebuie să iei colebil. A, ca să-ţi desfunzi nasul… Că este un medicament pe care-l iei… Nu-ţi trebuie niciun medicament. Te freci, uite-aşa, sub nas, şi să vezi cum se desfundă instantaneu.

Deci, este o altă formă de a vedea existenţa. Ei consideră că lumea, universul, de la cele mai mici fenomene, până la galaxii e condus de două energii. O energie de ordin feminin şi de direcţie centrifugă, care vine de jos, din pământ. Şi o energie de ordin masculin şi de direcţie centripetă, care vine de sus. Yng şi Yang. Ei, aceste două energii sunt complementare şi contradictorii, se pot schimba una într-alta. Depinde de mişcare.

Suntem robii maşinii. Omul nu mai gândeşte cu întreaga lui fiinţă

De asta e direcţia spre spiritualizare sau direcţia spre materializare. Iisus a arătat direcţia spre spritualizare a omului. Ăştia, noi, lumea modernă, o arată spre materializare. Suntem robii maşinii. Omul nu mai gândeşte cu întreaga lui fiinţă. Gândeşte numai cu Eu-l formal. Deci, suntem robii telefonului, robii maşinii, robii trenului… Nu? Şi nu gândeşte cu lăuntrul lui, acolo unde este, de fapt, rădăcina asta divină.

Ei, mi-am dat seama că gândesc bine cu aceste două energii. Corpul nostru, zice şi fizica cuantică, este format din fotoni. Deci, noi ne pipăim, suntem materiali, avem oase, carne, dar 99,99% din noi e vid. Ei, putem noi crede aşa ceva? Dacă-i spui cuiva, râde şi zice, bă, pe ăsta l-a apucat gaia. Ai văzut ce puţin ne cunoaştem? Atunci, fundamentul acestei învăţături este că aceste energii circulă în corpul uman prin nişte meridiane. Fiecare organ are un meridian. Pe acele meridiane sunt punctele de acupunctură. Acestea pot fi nu numai punctate cu ac, ci şi mişcate cu degetul.

Dacii, geto-dacii aveau această învăţătură.

În credinţa mea, chinezii au făcut acupunctură cu mii de ani după noi, după daci, geto-daci. A fost un studiu care se numea Locul etnomedicinei în spaţiul carpatic. Studiu care s-a retras, nu-l mai găseşti. Eu am avut inspiraţia şi l-am copiat acum 12 ani. Şi-n acest studiu, savanţi români şi străini –are 120 şi ceva de pagini-, în afară de faptul că sunt toate plantele şi folosirea lor pentru toate bolile, sunt şi nişte explicaţii cum că despre aceste lucruri a vorbit Platon, în Dialoguri.

Faptul că Hipocrate, care s-a specializat în Asia Mică, dar a venit şi la Portul Euxin, unde erau călugării lui Zalmoxis… Şi asta spune Platon. El a învăţat aici că trebuie să vindeci întregul şi partea se vindecă singură. Deci, dacă ai probleme cu ochii, trebuie să vindeci capul, trebuie să vindeci sufletul. Atunci, suportul lui material se vindecă singur.

Dumnezeu e un principiu energetic. Are substanţă, inteligenţă, înţelepciune şi conştiinţă

Rep: Apropo de ce ziceaţi adineauri, e cam demonstrat ştiinţifiic că, într-un atom, distanţa dintre nucleu şi electroni e foarte mare şi că 99% din atom e, de fapt, gol. Cam la fel e şi cu universul, în general, care e materie doar într-o foarte mică măsură, sub 5% parcă…

DV: Asta nu ştim noi, ce e acolo. Sunt savanţi care au ajuns la mintea lui Dumnezeu, la o formulă fizică, care ar fi mintea lui Dumnezeu. Care are substanţă, inteligenţă, înţelepciune şi conştiinţă. Deci, Dumnezeu este conştient de ce face, de opera lui. Dumnezeu nu e un bătrân în cer, care te notează când faci o prostie. Sunt complicate lucrurile, nu se pot explica într-o discuţie, decât, aşa, în mare.

Rep: Chiar aşa, d-voastră cum îl vedeţi, percepeţi pe Dumnezeu? E tot? E energie? Ce e?

DV: Dumnezeu e un principiu energetic, care intră în om şi îl mobilizează. Dar El este în om. Pentru că ceea ce savanţii nu pot să facă la această oră este viaţa. De aceea se spune în Evanghelie că dacă Tatăl are viaţă în sine, şi Fiul va avea viaţă în sine. Viaţa asta ne este dată.

Am fost programaţi perfecţi. Acum, omul este păcătos, bolnav

Rep: Dar dacă Dumnezeu este deja în om, de ce facem rău?

DV: Pentru că nu l-am ascultat. Pentru că Dumnezeu a zis: ai tot ce-ţi trebuie şi numai acolo să nu umbli. În momentul acela i-a dat omului liberul arbitru, libertatea. A zis, mâncaţi tot ce e aici, dar să nu umblaţi la pomul acela. Şi ei acolo au umblat. După asta, ei şi-au ştirbit asemănarea cu Dumnezeu. Deci, omul a devenit păcătos. Omul este bolnav. De aceea l-au trimis pe Iisus.

Rep: Dar dacă ne-a „programat” Dumnezeu, nu putea să ne programeze perfecţi?

DV: Aşa ne-a programat, perfecţi. Dar ne-a dat posibilitatea să ne menţinem perfecţi noi.

Nu m-am împăcat total cu moartea, dar am o linişte a lucrurilor

Rep: Această cunoaştere de sine de care vorbeaţi şi la care spuneţi că aţi ajuns într-o anumită măsură, presupune şi împăcarea cu moartea? V-aţi împăcat cu moartea?

DV: N-aş putea să spun că m-am împăcat total, pentru că nu avem această educaţie, de a înţelege. Dar, am o oarecare linişte a lucrurilor, că moartea face parte din viaţă. Adică, moartea este trecerea într-o altă etapă a existenţei, într-un alt ritm. Pentru că, vezi, omul e format din două părţi. Din materie şi spirit. Materia este putrezicioasă, iar sufletul este veşnic. Aici este veşnicia omului. Şi, atunci, rostul omului e să meargă, nu spre bătrâneţe, ci spre înţelepciune.

Rep: Dacă ar fi să vă întoarceţi, dacă aţi putea să vă reîncepeţi viaţa, v-aţi apuca tot de actorie sau aţi merge pe calea înţelepciunii, pe care mergeţi acum?

VD: Asta e o întrebare la care nu se poate răspunde. Nu poţi să-ţi reîncepi viaţa cu experienţa asta. O iei tot de acolo de unde a fost. Înţelegi? Deci, tot drumul acesta l-aş face. Şi exact aceleaşi greşeli. Orientalii au această credinţă că omul trebuie să-şi disciplineze mintea. Au o altă teorie a minţii decât o avem noi. Noi nici nu ştim ce e mintea, avem impresia că e creierul. Creierul e un organ. Mintea e altceva.

Aproape toate religiile cred într-o formă de Samsară, reîncarnare

Rep: În filosofia, în credinţa orientală e vorba şi de reîncarnare, pe de altă parte…

VD: Da, se vorbeşte de reîncarcare. Dacă îţi cunoşti mintea şi sufletul, atunci tu poţi să-ţi dai seama dacă ai avut şi alte existenţe. Adică, din moment ce –cum spune Hamlet- nimeni nu s-a întors de pe tărâmul ăla, să ne spună cum e… De asta devenim laşi în faţa morţii şi a durerii. Atunci, cred că sufletul merge mai departe şi există o revenire la viaţă.

Unele triburi, de exemplu, de prin Canada, dacă le mureau copiii, îi îngropau la marginea drumului, pentru ca sufletul lor să găsească o femeie care să-i primească şi să-i nască din nou. Deci, sunt credinţe din astea. Aproape toate religiile cred într-o formă din asta de Samsară. Noi spunem că pleacă la Dumnezeu sufletul. Dar cred că şi Dumnezeu n-are ce face cu atâtea suflete; trebuie să le bage iar la moară.

Regret că nu m-am priceput să trăiesc

Rep: N-aţi vrut să intraţi în jocul ideatic de a spune dacă aţi face altceva dacă aţi reîncepe viaţa… Vă întreb, atunci, dacă regretaţi ceva din viaţa d-voastră?

DV: Nu. N-am ce să regret. Regret numai un singur lucru, cum am zis şi într-un film: că nu m-am priceput să trăiesc.

Scurtă prezentare

Dorel Vişan (n. 25 iunie 1937) este unul dintre cei mai importanţi actori români, cu o mare reputaţie internaţională. A jucat în aproape 100 de roluri în teatru şi film. Interpretarea sa din filmul Iacob (1987) a fost elogiată de The New York Times. Printre altele, a mai jucat în Moromeţii şi în Senatorul melcilor. Pentru rolul din ultimul film amintit, el a primit premiul de interpretare masculină la Festivalul Filmului Mediteranean, Montpellier-Franța.

A obţinut mai multe premii naţionale, a primit Ordinul national Serviciul Credincios. Printre altele, scrie şi poezii. A scos patru volume. Dar preocuparea sa mai importantă, cel puţin în ultimii 15-20 de ani, pare să fie autocunoaşterea, calea spre înţelepciune.

A doua parte a interviului video

(Marius Avram, Cristian Lungu)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




10 Comentarii

10 Comments

  1. xyz

    ianuarie 3, 2021 la 8:00 pm

    O intrece pe Sosoaca. Omul este in delir…Trist sa publicati asa niste ineptii.

  2. margot

    ianuarie 4, 2021 la 5:10 am

    Trimiteti pshihopupul la Sapoca

  3. Vlad Temisan

    ianuarie 4, 2021 la 8:12 pm

    Un om care intr-adevar a reusit sa se dezvolte mental si spiritual fata de restul oilor din jur care stiu doar sa rumege si sa se complaca in lipsuri materiale si intelectuale si sa aiba tupeul sa se considere egali cu unii dintre noi!

    Pana si comentariile celor doua animale de pe aceasta pagina arata cat de inferiori sunt marea majoritate!

    Behaiti in continuare oilor va meritati soarta de saraci supusi si prosti!

    Acest om pe nume Visan Dorel dovedeste ca a reusit sa progreseze, asa cum si este normal, ca o fiinta sa devina mai inteligenta de la o generatie la alta, nu si-a facut de rusine gena primita de la parinti ramanand la acelasi nivel facand umbra pamantului degeaba, a urcat pe linia genealogica dezvoltandu-se pe toate planurile!!! De la inferior la superior si de la simplu la complex!

    Toate cele bune domnule Dorel Visan!

    anti-vaxxer for life!

  4. Vlad Temisan

    ianuarie 4, 2021 la 8:17 pm

    Un om care intr-adevar a reusit sa se dezvolte mental si spiritual fata de restul oilor din jur care stiu doar sa rumege si sa se complaca in lipsuri materiale si intelectuale si sa aiba tupeul sa se considere egali cu unii dintre noi!

    Pana si comentariile celor doua animale de pe aceasta pagina arata cat de inferiori sunt marea majoritate!

    Behaiti in continuare oilor va meritati soarta de saraci supusi si prosti!

    Acest om pe nume Visan Dorel dovedeste ca a reusit sa progreseze, asa cum si este normal, ca o fiinta sa devina mai inteligenta de la o generatie la alta, nu si-a facut de rusine gena primita de la parinti ramanand la acelasi nivel facand umbra pamantului degeaba, a urcat pe linia genealogica dezvoltandu-se pe toate planurile!!! De la inferior la superior si de la simplu la complex!

    Toate cele bune domnule Dorel Visan!

    anti-vaxxer for life!

  5. Paraschiv

    ianuarie 4, 2021 la 9:20 pm

    De ce-i numiți asa pe cei 2 care au o alta părere decât dvs? Chiar nu vedeți ca fabuleaza? Centrul digestiei sub nas?! Se umbla la ADN (sic), femeile vor fi sterile, și vin extratereștrii sa facă copii, etc. Dacă ar cunoaște istorie, ar ști ca au existat pandemii mai grave, și nu puține. Virusul care a apărut în vremea împăratului Iustinian și a circulat cam 200 ani, omorând aprox 60% din populația bazinului Mediteranei a fost,, scăpat,, din laborator? Sigur ca dl Gușă vrea să-l scuze, doar fac parte din aceeași familie politica.

  6. B Zone

    ianuarie 4, 2021 la 9:54 pm

    Temisane, ai cazut pe spate la aberatiile decrepitului de Visan?

  7. andreiasu

    ianuarie 4, 2021 la 10:46 pm

    Asa in delir cum spuneti ca este Domnul Visan a dat o explicatie pertinenta despre Dumnezeu. Dstra aveti una ?

  8. Ghita

    ianuarie 5, 2021 la 7:38 am

    Din pacate majoritatea oamenilor se senilizeaza dupa o anumita varsta. Maestrul nu face exceptie. Oare ajungea la aceasta frumoasa varsta daca nu se vaccina in tinerete? Sa ne spuna cum a reusit sa fenteze vaccinurile comuniste? Imi pare rau ca a intrat in randul celor care ar spune orice numai sa mai ajunga „in lumina reflectoarelor”.

  9. Cornel Rosca

    ianuarie 5, 2021 la 2:12 pm

    Nu este jenant sa vezi un actoras expirat explicand atat de diletant lucruri stiintifice serioase din discipline atat de variate. In fond poate ca si de data asta omul joaca un rol, rolul basmuitorului. Jenant e ca s-a scris un articol kilometric despre aberatiile lui. Si mai jenanta este reactia lui Gusa, care nu e prost, e lichea! si care nu stiu de ce a trebuit sa se demita pozand aprobator in admirator al artistului si. elucubratiilor sale.

  10. Popescu

    ianuarie 14, 2021 la 2:51 pm

    Felicitari Stimate Dle Visan!Tot respectul pentru Dvs-tra!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe strada Armatei din Turda. Două autotrenuri și două autoturisme IMPLICATE

Publicat

Un accident rutier a avut loc, joi, pe str. Armatei din Turda. Au fost implicate două autotrenuri și două autoturisme.

„Pompierii de la Detașamentul Turda intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Armatei din Turda. Din primele date, în accident au fost implicate două autotrenuri și două autoturisme. Nu au existat victime încarcerate, însă 4 persoane sunt evaluate de către echipajele medicale. Acestea au refuzat transportul la spital, mai puțin un bărbat de aproximativ 60 de ani care a ales să meargă la spital pentru investigații suplimentare. Acesta va fi transportat de către echipajul SMURD.

FOTO. ACCIDENT pe strada Armatei din Turda. Două autotrenuri și două autoturisme IMPLICATE

La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una de la Serviciul de Ambulanță Județean”, a comunicat ISU Cluj.

Update:

„La data de 28 martie a.c., în jurul orei 12.45, a fost înregistrat un accident de circulație pe DN1 – E81, intersecție cu strada Armatei, din municipiul Turda.

Din cercetările preliminare efectuate la fața locului a rezultat că, un bărbat, de 33 de ani, din județul Sălaj, care conducea un ansamblu de vehicule (cap tractor+semiremorcă) dinspre strada Armatei, ar fi intrat în coliziune cu un alt ansamblu de vehicule (cap tractor+semiremorcă), condus pe direcția Aiud spre Cluj-Napoca, de o femeie de 34 de ani, din județul Mureș.

În urma impactului, ansamblul de vehicule condus de bărbat a fost proiectat într-un autoturism aflat în intersecție. Totodată, un element din caroseria unui camion a ricoșat într-un alt autoturism oprit în intersecție.

Conducătorul autoturismului avariat de camion, în vârstă de 69 de ani, a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, printre cele mai performante din țară. Alin Tișe: Am investit peste 12 milioane de euro

Publicat

De

Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Peste 12 milioane de euro au fost investiți în Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, în ultimii 8 ani.

Investițiile, care au dus la creșterea actului medical, dar și la modernizarea fluxurilor în clădirea care a fost dată în folosință în anul 1970, au fost realizate de Consiliul Județean Cluj.

YouTube video

Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, printre cele mai performante din țară. Tișe: Am investit peste 12 milioane de euro

De când Spitalul de Boli Infecțioase a fost preluat de Consiliul Județean Cluj, acum aproape un deceniu, au fost implementare proiecte, care să ducă la creșterea actului medical, de milioane de euro.

Alin Tise, Ioan Mureșan

„Un moment important a fost când am decis preluarea acestui spital la Consilul Județean, când Ministerul Sănătății ne-a cerut acordul și am spus <<da>>, iar un altul a fost când am preluat Centrul de Diagnostic și Tratament care era falimentar. Atunci, împreună cu managerul spitalului am spus <<da>>.

Doar în cele 5 spitale din Cluj, aflate în subordinea CJ am investit peste 75 de milioane de euro. În spitalul de Boli Infecțioane, în 8 ani am investit peste 12 milioane de euro, din care aproape 7,5 milioane de euro provin din fonduri europene”, a declarat președintele CJ Cluj Alin Tișe, care a vizitat joi unitatea sanitară.

În medie, 1.500 de pacienți se prezintă zilnic la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj

Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost în prima linie în pandemia de Covid-19 și, de altfel, printre primele 6 din țară care au făcut teste de depistare a virusului.

În anul 2023, în spital au fost consultați, în medie 1.500 de pacienți pe zi. Tot anul trecut, au fost efectuate aici peste 933.000 de analize medicale, au fost înregistrate aproape 5.500 de cazuri de spitalizate continuă și peste 50.000 de cazuri de spitalizare de zi. În 2023, în spital și în Amulatorul acestuia au fost oferite peste 180.000 de consultații.

Singurul spital unde există sistem de ventilație în toate saloanele

Ioan Mureșan, managerul unității sanitare a declarat că una dintre investițiile importante a fost instalarea sistemului modern de ventilație.

„În pandemia de Covid-19, nevoia de oxigen pentru pacienți era de 3.000 de metri cubi la 24 de ore. Saloanele noastre nu aveau sistem de ventilație. Consumul mare de oxigen, cu mult peste limitele normale, a dus la incendii în alte spitale din țară.

Noi am avut noroc, am ținut geamurile deschise, dar atunci a devenit clar că avem nevoie de un sistem modern de ventilație”, a spus Ioan Mureșan.

Alin Tișe, Ioan Mureșan

Acum, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este singurul spital în care toate saloanele există sistem de ventilație, o investiție de peste 13 milioane de lei. În majoritatea spitalelor există doar în sala de operație sau ATI. Prin intermediul acestui sistem, aerul se recirculă de 6 ori pe oră în saloane și de 12 ori pe oră în terapie intensivă.

Dotări de ultimă generație

O altă investiție esențială a fost dotarea cu echipamente de ultimă generație a Laboratorului de Biologie Moleculară.

Aici se face testare sindromică pentru meningită, pentru infecții respiratorii de tract superior, pneumonie, pentru boli gastro-digestive, în aproximativ 70 de minute se caută materialul genetic pentru diferiți patogeni, o procedură de nișă, care se realizează pentru pacienții în stare gravă.

Acum, pentru diagnosticarea bacteriei, se poate face în 24 de ore, față de 48 de ore.

„Laboratorul este foarte bine dotat și se poate pune un diagnostic rapid. Rezistența la antibiotice este foarte mare, iar noi ajutăm medicii să aplice tratamentul cu antibiotice corect”, a precizat și dr. Mirela Flonta medic primar microbiolog, șef laborator la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

Dotări Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Investițiile nu se opresc aici

Consiliul Județean Cluj implementează și un proiect cu finanțare europeană care vizează reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Într-o primă etapă, CJ Cluj va achiziționa 32 de dotări, respectiv o platformă automată pentru procesarea probelor microbiologice, un sistem automat de identificare a microorganismelor, bazat pe spectrometru de masă, 10 sisteme de purificare și dezinfectare a aerului, 10 aparate de curățare cu abur uscat și 10 sisteme de troliu modular flexibil pentru colectarea și distribuția lenjeriei.

Camera de gardă va fi modernizată

Camera de gardă a spitalului va fi transformată în Compartiment de Primiri Urgenţe de Specialitate.

Pentru acest proiect Consiliul Județean Cluj a propus alocarea, din bugetul instituției, a sumei de 2 milioane de lei.

Managerul spitalului, Ioan Mureșan, spune că și acest acest proiect este foarte important, pentru că în această cameră de gardă vin zilnic 70-100 de pecienți, iar structura este asigurată doar de un medic și echipa de asistenți.

În același timp, Consiliul Județean Cluj gestionează și proiectul ce vizează reabilitarea termică și eficientizarea energetică a unității sanitare, cu o valoare de aproape 37 de milioane de lei și care a fost depus spre finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Publicat

isu

Un bărbat de aproximativ 60 de ani a fost lovit de o mașină, joi, pe str. Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta este conștient și a primit îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Primăverii. Echipajul SMURD acorda îngrijiri medicale unui pieton, conștient și cooperant.

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Mai exact, este vorba despre un bărbat de aproximativ 60 de ani”, a transmis ISU Cluj.

„La data de 28 martie a.c., în jurul orei 12.30, a fost raportat un accident rutier pe strada Primăverii din municipiul Cluj-Napoca.

Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat faptul că, un bărbat de 61 de ani, din comuna Florești, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe marcajul pietonal, pe culoarea roșie a semaforului electric.

Pietonul a fost accidentat de către un autoturism, la volanul căruia a fost identificat un bărbat de 67 de ani, din municipiul Cluj-Napoca.

Atât conducătorul autovehicului, cât și pietonul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. În urma evenimentului, bărbatul de 61 de ani, a fost consultat la fața locului de către un echipaj medical, iar în cele din urmă a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

Publicat

autobuze ctp

Începând cu data de 04.03.2024, CTP Cluj-Napoca și-a extins serviciile de transport persoane în Zona Metropolitană Cluj respectiv și în comuna Săvădisla.

„Au fost analizate toate doleantele locuitorilor comunei Savadisla impreuna cu Primaria Savadisla. A fost suplimentat programul de transport al elevilor si s-a modificat orele de plecare in intervalul de dupa-masa. Au fost infiintate doua noi statii pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in comuna Floresti in zona Podul Lunii, statiile ʺFerma 9ʺ si ʺLuna 2 Nordʺ.

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

In continuare vom analiza cu atentie toate sugestiile primite pe adresa electronica sugestii@ctpcj.ro si vom incerca sa venim in intampinarea utilizatorilor liniei M81. Va asiguram pe aceasta cale de preocuparea noastra permanenta de a oferi servicii de calitate.

Programul de circulatie al liniei metropolitane M81, valabil din data de 01.04.2024:

Ore de plecare din Savadisla: 04:40, 05:50, 06:30, 08:30, 11:50, 15:35, 16:35, 17:35, 18:35, 20:20, 21:45, 23:05.

Ore de plecare din Cluj-Napoca: 05:10, 05:45, 06:45, 11:05, 14:35, 15:35, 16:35, 17:35, 19:35, 21:05, 22:30. Programul de circulatie va putea fi consultat pe site-ul companiei www.ctpcj.ro și în aplicația gratuită pentru mobil Tranzy.

Mentionam faptul ca prima cursa de 04:40 cu plecare din Cluj-Napoca cat si ultima cursa de la ora 22:30, vor fi comune cu lina M23. Acestea vor avea plecarea de pe Calea Floresti statia Taberei”, se arată în comunicatul CTP Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax