ACTUALITATE
VIDEO. Dorel VIŞAN s-a făcut VINDECĂTOR. „Trăiesc după sistemele vechii credinţe”. “Vindeci întregul, partea se vindecă singură”
Probabil că cei mai mulţi îl ştim pe Dorel Vişan din filme. Sau din teatru. Din recitaluri de poezie. Din “Senatorul melcilor”. Sau din “Iacob”. Probabil că cei mai mulţi îl cunoaştem ca actor. Dar vi-l prezentăm şi într-o altă lumină. De simplu om. De om preocupat de cunoaştere. De înţelepciune. De vindecare sau autovindecare. Vă redăm mai jos extrase din interviul video alăturat, realizat cu Dorel Vişan, unde el vi se deschide şi vorbeşte despre filosofia sa de viaţă, despre moarte, iubire, despre COVID, extratereştri, Tibet, vindecări, Dumnezeu…
Această civilizaţie e într-un declin foarte mare
Rep: Maestre Dorel Vişan, sunteţi actor, poet, mai nou ţineţi cursuri de înţelepciune, înţeleg, vindecător, autovindecător… Cum v-aţi defini? Ce consideraţi că sunteţi în primul rând?
Dorel Vişan: Ar trebui să consider că în primul rând sunt om. Dar nu ştiu dacă mai poţi considera asta în vremea noastră. Cineva spunea că arta omeniei este să te porţi cu semenii tăi aşa cum ai vrea tu să se poarte ei cu tine. Şi nu te poţi purta aşa, pentru că ei nu se poartă bine cu tine. Ce se întâmplă astăzi în lume, după părerea mea, este cea mai mare umilinţă a omului şi a umanităţii din câte au fost vreodată. Democraţiile nu mai lucrează cu principiile cu care principiile cu care lucrau odată în Grecia, pe vremea lui Socrate, ci lucrează cu frauda, cu şmecheria şi cu pâra.
Rep: Asta, din ce cauză, ne-am alterat calitatea de oameni?
DV: Din cauza noastră, a calităţii de oameni. Se pare că această civilizaţie e într-un declin foarte mare. Dacă am sta să analizăm civilizaţiile care au fost înaintea noastră, toate au trecut printr-o fază din aceasta de decădere. Începând de la potop –poate şi mai înainte-, Atlantida, Sodoma şi Gomora, Pompei. Când au săpat, de exemplu, pe locul unde a fost oraşul Pompei, au găsit nişte dovezi de decădere a omului, decădere morală, încât cercetătorii au pus înapoi pământul peste ele, că le-a fost ruşine. Ce decădere era în Pompei înainte de izbucnirea Vezuviului…Deci, se pare că, totuşi, puterea aceea pe care noi o numim Dumnezeu se echilibrează singură. Adică, puterea intră în balanţă cu înţelepciunea. Şi atunci vede că lumea e prea decăzută şi o distruge.
Coronavirusul e făcut în laborator
Rep: Acum, lumea e mai decăzută sau mai puţin decăzută, mai de proastă calitate decât era pe vremea Sodomei şi Gomorei?
DV: Tot cam aşa e.
Rep: Dacă acum lumea e de proastă calitate, să ne aşteptăm că o să se întâmple ceva similar Sodomei şi Gomorei sau Pompeilor?
DV: Cred că da. Se pare că societatea noastră, lumea noastră modernă, nişte oameni iresponsabili care se numesc savanţi, vor să umble la ADN şi să bage informaţii, să-l ataşeze pe om la telefon. Nici şcoală nu mai trebuie, că ţi-o bagă ei, electronic. Într-o seară înveţi patru limbi străine. Ei, dacă vor încerca –şi au încercat, asta e şi cu Covidul acesta, e foarte ciudată toată treaba asta…
Ai văzut că nimeni nu lucrează decât la efect, nimeni nu lucrează la cauză. Orice lucru şi orice fenomen –asta e legea fundamentală a naturii, a lui Dumnezeu- are o cauză. Dacă-i distrugi cauza, efectul se distruge singur. Nimeni nu întreabă ce-i cu Covidul ăsta, de unde vine? L-a scăpat accidental? Sau a vrut să-l scape? Cine l-a făcut? Din ce l-aţi făcut? De ce l-aţi făcut? Asta trebuie întrebat. Nu câte paturi să mai facă, cu oxigen.
Rep: Credeţi că-i făcut în laborator, adică?
DV: Precis.
Rep: Dar au mai fost şi sunt şi alte virusuri…
DV: Şi cred că e alimentat în continuare.
Femeile vor fi sterile. O să vină iar extratereştrii să refacă viaţa pe Pământ
Rep: Acum 100 de ani, de exemplu, a fost gripa spaniolă…
DV: După vaccinare, boala va merge mai departe. Pentru că ei au spus că vaccinul nu rezolvă. Doar măreşte imunitatea. Dar imunitatea poţi să ţi-o măreşti din alimentaţie, din ce bei, cum trăieşti etc. Spuneau savanţii că dacă vor umbla la ADN, la celula primară a vieţii, cam prin anul 2035, femeile Pământului se vor steriliza. Şi, atunci, va trebui să se întâmple un lucru –cum s-a întâmplat şi în alte epoci-, să vină străinii să refacă viaţa. Se crede că s-a mai făcut treaba asta.
Rep: Străinii? Adică extratereştrii?
DV: Extratereştrii. Deci, există viaţă şi în altă parte. Păi, nu vorbeşte Evanghelia, Geneza, la capitolul 6? Că lumea s-a amorţit pe pământ şi pământenii au făcut fete frumoase şi îngerii din cer, copiii Domnului, au văzut că fetele pământene sunt frumoase şi au coborât şi s-au culcat cu ele.
Rep: Adică, idea existenţei extratereştrilor este acceptată de Biblie?
DV: Ar fi acceptată. Se crede că Venus, care s-a desprins abia cam acum 5.000 de ani, pe care n-au văzut-o tăbiţele astrologice indiene, care sunt cele mai perfecte… Tăbliţele astea le-au luat francezii şi nu ştiu ce s-a întâmplat cu ele, că au dispărut. În orice caz, nu se mai vorbeşte despre ele. Puteai să consideri un fenomen cu 2.500 de înainte, la fracţiune de secundă. Îţi dai seama ce civilizaţii erau?!
Am avut probleme de sănătate, rezolvate în Tibet. Calea cea mai puţin nocivă spre vindecare este calea naturii
Rep: De când aveţi asemenea preocupări?
DV: De când am ieşit din artă.
Rep: Le-aţi avut cumva şi înainte? Sau le-a declanşat ceva?
DV: Eu am avut nişte probleme de sănătate şi ca să le pot rezolva, am plecat în lume. Şi am fost în Tibet, în India, în toate ţările acestea care au şi alte căi de vindecare. Cum a spus şi şeful medicilor… Dacă spre vindecarea unei boli există mai multe căi, trebuie folosită întotdeauna calea cea mai puţin nocivă. Şi calea cea mai puţin nocivă este calea naturii. Şi am învăţat aceste lucruri, pe care le practic de 20 de ani.
Am o sănătate excelentă, le practic zilnic. Şi am şi început să citesc. Şi am început să studiez religiile, în special hinduismul şi budismul. Pentru că trebuia să intru în relaţii cu ei. Şi mi-am dat seama că studiind religiile înţelegi mai bine religia ta. Nu trebuie să treci la altă religie. Studiind, îţi dai seama că toate religiile au acelaşi scop: viaţa morală: Şi cam pe aceleaşi căi. Numai că sentimentul religios şi instinctul religios nu este de factură omenească, ci de factură divină.
Deci, religia, ca să zic aşa, e înfiinţată de Dumnezeu, nu de oameni. Oamenii au înfiinţat numai bisericile şi au distrus religia prin care Dumnezeu a fixat-o. L-au făcut pe Iisus idol. Iisus nu este idol, Iisus este un ideal. Ei, şi am învăţat din lucrurile astea şi dacă n-am mai făcut teatru, film, am citit, ca să-mi mai duc viaţa asta în cârcă. Şi trăiesc după sistemele vechii credinţe, a cunoaşterii de sine şi este extraordinar. Noi nu avem această educaţie, nici europenii, nici occidentalii. Nu avem această educaţie. Dacă îi spui cuiva, râde. Lasă-i să râdă, n-ai ce să faci.
Am învăţat lucrurile astea în 15 ani
Rep: Şi cum faceţi, cum reuşiţi? Explicate-ne un pic. Referitor la această cunoaştere de sine… Reuşiţi să vă cunoaşteţi? Aţi reuşit?
DV: Da. Am reuşit, atâta, cum spunea Platon, ştiu că nu ştiu nimic. Atâta am reuşit, să ştiu că nu ştiu nimic. Să-mi dau seama că cel mai necunoscut şi cel mai strain lucru pentru om este el însuşi.
Rep: Spuneaţi la un moment dat că modul acesta de a fi, de a gândi v-a ajutat să vă vindecaţi ficatul…
DV: Da… Adică şi asta. Că am făcut şi tratament după medicina noastră, alopată, cum îi zice. Probabil că îi zice alopată că dă leacurile cu lopata.
Rep: Ce aţi făcut cu ficatul?
DV: E o problemă mai complicată ca să o spun. Toată lumea zice: păi, spune-ne şi nouă, ca să facem şi noi.
Rep: Tocmai…
DV: Păi, măi, fraţilor, eu am învăţat lucrurile astea 15 ani. Cum să vă explic într-o zi ce e cu ele?!
Dacă te scarpini aici, începe digestia. Nu trebuie să iei colebil
Rep: Dar e un început, trebuie să începem de undeva în orice…
DV: Pot să vă spun numai atât, că în înţelepciunea orientală există altă credinţă. Noi considerăm omul anatomic, după anatomie. Ei, mai ales în China, unde nu era voie să faci disecţii până cu 4.000 de ani înainte de Hristos, au studiat bolile funcţional şi filosofic. Atunci, au ajuns la concluzia că, de exemplu, aici, sub nas, e centrul digestiei. Dacă te scarpini aici, începe digestia. Nu trebuie să iei colebil. A, ca să-ţi desfunzi nasul… Că este un medicament pe care-l iei… Nu-ţi trebuie niciun medicament. Te freci, uite-aşa, sub nas, şi să vezi cum se desfundă instantaneu.
Deci, este o altă formă de a vedea existenţa. Ei consideră că lumea, universul, de la cele mai mici fenomene, până la galaxii e condus de două energii. O energie de ordin feminin şi de direcţie centrifugă, care vine de jos, din pământ. Şi o energie de ordin masculin şi de direcţie centripetă, care vine de sus. Yng şi Yang. Ei, aceste două energii sunt complementare şi contradictorii, se pot schimba una într-alta. Depinde de mişcare.
Suntem robii maşinii. Omul nu mai gândeşte cu întreaga lui fiinţă
De asta e direcţia spre spiritualizare sau direcţia spre materializare. Iisus a arătat direcţia spre spritualizare a omului. Ăştia, noi, lumea modernă, o arată spre materializare. Suntem robii maşinii. Omul nu mai gândeşte cu întreaga lui fiinţă. Gândeşte numai cu Eu-l formal. Deci, suntem robii telefonului, robii maşinii, robii trenului… Nu? Şi nu gândeşte cu lăuntrul lui, acolo unde este, de fapt, rădăcina asta divină.
Ei, mi-am dat seama că gândesc bine cu aceste două energii. Corpul nostru, zice şi fizica cuantică, este format din fotoni. Deci, noi ne pipăim, suntem materiali, avem oase, carne, dar 99,99% din noi e vid. Ei, putem noi crede aşa ceva? Dacă-i spui cuiva, râde şi zice, bă, pe ăsta l-a apucat gaia. Ai văzut ce puţin ne cunoaştem? Atunci, fundamentul acestei învăţături este că aceste energii circulă în corpul uman prin nişte meridiane. Fiecare organ are un meridian. Pe acele meridiane sunt punctele de acupunctură. Acestea pot fi nu numai punctate cu ac, ci şi mişcate cu degetul.
Dacii, geto-dacii aveau această învăţătură.
În credinţa mea, chinezii au făcut acupunctură cu mii de ani după noi, după daci, geto-daci. A fost un studiu care se numea Locul etnomedicinei în spaţiul carpatic. Studiu care s-a retras, nu-l mai găseşti. Eu am avut inspiraţia şi l-am copiat acum 12 ani. Şi-n acest studiu, savanţi români şi străini –are 120 şi ceva de pagini-, în afară de faptul că sunt toate plantele şi folosirea lor pentru toate bolile, sunt şi nişte explicaţii cum că despre aceste lucruri a vorbit Platon, în Dialoguri.
Faptul că Hipocrate, care s-a specializat în Asia Mică, dar a venit şi la Portul Euxin, unde erau călugării lui Zalmoxis… Şi asta spune Platon. El a învăţat aici că trebuie să vindeci întregul şi partea se vindecă singură. Deci, dacă ai probleme cu ochii, trebuie să vindeci capul, trebuie să vindeci sufletul. Atunci, suportul lui material se vindecă singur.
Dumnezeu e un principiu energetic. Are substanţă, inteligenţă, înţelepciune şi conştiinţă
Rep: Apropo de ce ziceaţi adineauri, e cam demonstrat ştiinţifiic că, într-un atom, distanţa dintre nucleu şi electroni e foarte mare şi că 99% din atom e, de fapt, gol. Cam la fel e şi cu universul, în general, care e materie doar într-o foarte mică măsură, sub 5% parcă…
DV: Asta nu ştim noi, ce e acolo. Sunt savanţi care au ajuns la mintea lui Dumnezeu, la o formulă fizică, care ar fi mintea lui Dumnezeu. Care are substanţă, inteligenţă, înţelepciune şi conştiinţă. Deci, Dumnezeu este conştient de ce face, de opera lui. Dumnezeu nu e un bătrân în cer, care te notează când faci o prostie. Sunt complicate lucrurile, nu se pot explica într-o discuţie, decât, aşa, în mare.
Rep: Chiar aşa, d-voastră cum îl vedeţi, percepeţi pe Dumnezeu? E tot? E energie? Ce e?
DV: Dumnezeu e un principiu energetic, care intră în om şi îl mobilizează. Dar El este în om. Pentru că ceea ce savanţii nu pot să facă la această oră este viaţa. De aceea se spune în Evanghelie că dacă Tatăl are viaţă în sine, şi Fiul va avea viaţă în sine. Viaţa asta ne este dată.
Am fost programaţi perfecţi. Acum, omul este păcătos, bolnav
Rep: Dar dacă Dumnezeu este deja în om, de ce facem rău?
DV: Pentru că nu l-am ascultat. Pentru că Dumnezeu a zis: ai tot ce-ţi trebuie şi numai acolo să nu umbli. În momentul acela i-a dat omului liberul arbitru, libertatea. A zis, mâncaţi tot ce e aici, dar să nu umblaţi la pomul acela. Şi ei acolo au umblat. După asta, ei şi-au ştirbit asemănarea cu Dumnezeu. Deci, omul a devenit păcătos. Omul este bolnav. De aceea l-au trimis pe Iisus.
Rep: Dar dacă ne-a „programat” Dumnezeu, nu putea să ne programeze perfecţi?
DV: Aşa ne-a programat, perfecţi. Dar ne-a dat posibilitatea să ne menţinem perfecţi noi.
Nu m-am împăcat total cu moartea, dar am o linişte a lucrurilor
Rep: Această cunoaştere de sine de care vorbeaţi şi la care spuneţi că aţi ajuns într-o anumită măsură, presupune şi împăcarea cu moartea? V-aţi împăcat cu moartea?
DV: N-aş putea să spun că m-am împăcat total, pentru că nu avem această educaţie, de a înţelege. Dar, am o oarecare linişte a lucrurilor, că moartea face parte din viaţă. Adică, moartea este trecerea într-o altă etapă a existenţei, într-un alt ritm. Pentru că, vezi, omul e format din două părţi. Din materie şi spirit. Materia este putrezicioasă, iar sufletul este veşnic. Aici este veşnicia omului. Şi, atunci, rostul omului e să meargă, nu spre bătrâneţe, ci spre înţelepciune.
Rep: Dacă ar fi să vă întoarceţi, dacă aţi putea să vă reîncepeţi viaţa, v-aţi apuca tot de actorie sau aţi merge pe calea înţelepciunii, pe care mergeţi acum?
VD: Asta e o întrebare la care nu se poate răspunde. Nu poţi să-ţi reîncepi viaţa cu experienţa asta. O iei tot de acolo de unde a fost. Înţelegi? Deci, tot drumul acesta l-aş face. Şi exact aceleaşi greşeli. Orientalii au această credinţă că omul trebuie să-şi disciplineze mintea. Au o altă teorie a minţii decât o avem noi. Noi nici nu ştim ce e mintea, avem impresia că e creierul. Creierul e un organ. Mintea e altceva.
Aproape toate religiile cred într-o formă de Samsară, reîncarnare
Rep: În filosofia, în credinţa orientală e vorba şi de reîncarnare, pe de altă parte…
VD: Da, se vorbeşte de reîncarcare. Dacă îţi cunoşti mintea şi sufletul, atunci tu poţi să-ţi dai seama dacă ai avut şi alte existenţe. Adică, din moment ce –cum spune Hamlet- nimeni nu s-a întors de pe tărâmul ăla, să ne spună cum e… De asta devenim laşi în faţa morţii şi a durerii. Atunci, cred că sufletul merge mai departe şi există o revenire la viaţă.
Unele triburi, de exemplu, de prin Canada, dacă le mureau copiii, îi îngropau la marginea drumului, pentru ca sufletul lor să găsească o femeie care să-i primească şi să-i nască din nou. Deci, sunt credinţe din astea. Aproape toate religiile cred într-o formă din asta de Samsară. Noi spunem că pleacă la Dumnezeu sufletul. Dar cred că şi Dumnezeu n-are ce face cu atâtea suflete; trebuie să le bage iar la moară.
Regret că nu m-am priceput să trăiesc
Rep: N-aţi vrut să intraţi în jocul ideatic de a spune dacă aţi face altceva dacă aţi reîncepe viaţa… Vă întreb, atunci, dacă regretaţi ceva din viaţa d-voastră?
DV: Nu. N-am ce să regret. Regret numai un singur lucru, cum am zis şi într-un film: că nu m-am priceput să trăiesc.
Scurtă prezentare
Dorel Vişan (n. 25 iunie 1937) este unul dintre cei mai importanţi actori români, cu o mare reputaţie internaţională. A jucat în aproape 100 de roluri în teatru şi film. Interpretarea sa din filmul Iacob (1987) a fost elogiată de The New York Times. Printre altele, a mai jucat în Moromeţii şi în Senatorul melcilor. Pentru rolul din ultimul film amintit, el a primit premiul de interpretare masculină la Festivalul Filmului Mediteranean, Montpellier-Franța.
A obţinut mai multe premii naţionale, a primit Ordinul national Serviciul Credincios. Printre altele, scrie şi poezii. A scos patru volume. Dar preocuparea sa mai importantă, cel puţin în ultimii 15-20 de ani, pare să fie autocunoaşterea, calea spre înţelepciune.
A doua parte a interviului video
(Marius Avram, Cristian Lungu)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CLUJ24 TV
VIDEO. Adrian Papahagi: E destul Iisus Hristos să mă mântuiască. Nu trebuie să mă mântuiască Simion sau Băsescu sau Ciolacu!
Profesorul Adrian Papahagi este conservator, creștin-ortodox și patriot. Sunt valori pe care le-a susținut mereu și de la care, cu intransigență, nu abdică. Spune că experiența politică l-a făcut mai competent ca alegător și crede în continuare în rolul partidelor și doctrinelor. Nu este un dezamăgit și nu are lamentații de intelectual scârbit de viața politică, dar are opinii ferme pe care le argumentează briliant. Și dacă nu ești de acord cu ele rămâne frumusețea discursului!
Aveți în contiuare cîteva dintre afirmațiile sale făcute la podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu.
„Din politica militantă, dincolo de multe dușmănii, am rămas cu o înțelegere a fenomenului politic. Adică am înțeles un pic și ce-i în spate, nu doar ce se vede.
Nu mai sunt un biet alegător ușor de dus de nas. Am înțeles jocurile, am înțeles că foarte multe din aceste jocuri nu au nimic de a face nici cu principiile, nici cu alegătorii, ci sunt pur și simplu jocuri de culise.
Am înțeles, de fapt, cine cu cine și care sunt niște structuri mai de profunzime care leagă pe oameni dincolo de partide. Am înțeles niște jocuri. Nu mai sunt foarte naiv. Cu asta m-am ales. De acum votez, să spun așa, ca un fel de elector dezvrăjit sau elector luminat.”
Iohannis a fugit de dezbateri
„Klaus Iohannis la alegerile anterioare a refuzat inclusiv dezbaterea electorală cu contracandidata lui care, vai de capul ei, era ușor de învins, Viorica Dăncilă, nu era nici aia o lumină, a refuzat a fugit chiar și de acest exercițiu democratic. Deci el a golit funcția prezidențială de foarte multe din atribuții lui, n-a mai dat nicio seamă în faza poporului, ahtiat după lux, golf, turism exotic, tenis, era mereu în haine albe, ca un playboy of the modern world, mereu în deplasare!”
”Față de ăștia Băsescu și-a suflecat mâinile, Băsescu a avut curajul să se lupte cu un întreg sistem politic ticăloșit. Din nefericire a avut și el ticăloșii lui, sub el, cu el, lângă el, unii dintre ei au ajuns în închisoare unde era locul lor, dar Băsescu a făcut câteva chestii și Băsescu a reușit totuși să țină linia asta atlantistă, europeană, a încercat să facă niște reforme majore în justiție”.
Greșelile lui Băsescu
„Băsescu a avut curajul lui, a făcut multe greșeli. Eu personal am așa, un fel de amărăciune, fiindcă el putea să lase moștenire o dreaptă puternică și a lăsat o dreaptă divizată. Și am suferit pentru că a contribuit major la distrugerea asta, iar opțiunea lui pentru Udrea a fost o catastrofă pe care eu nu am combătut-o mereu.
Din nefericire a ieșit cu o percepție deteriorată și n-a știut să lase o moștenire inclusiv a propriului lui nume. O să vedem cum îl va recupera istoria, o să vedem peste 10, 20, 30 de ani cum vor fi toate puse în contextul epocii. Băsescu e aqua passata, cum ați spus. E trecutul. Nu cred că ne mai privește prea tare. Nu mai joacă.”
„Rolul intelectualului este demagisteriul intelectual și moral. Adică el a citit istorie și vede un pic durata mai lungă. Politicienii nu văd de obicei mai departe decât alegerile următoare. Foarte puțin veți vedea să se gândească pe 30 de ani sau pe 50 de ani. Și poate e mai bine așa. Nici nu vreau politicieni de aia care să înceapă să se creadă Napoleon sau Churchill. Mai bine să știe rolul. Intelectualul însă vede un pic mai mult”.
Când salvarea vine din politică, ceva nu e în ordine
„Intelectualul vede și mișcări care sunt acum și recunoaște în ele mișcări trecute. Când tu auzi că salvăm, unim, salvăm toată chestia, te gândești la Frontul Salvării Naționale, te gândești la Comitetul Salvării Publicede la Revoluția Franceză și îți dai seama că toată salvarea asta are și probleme.Te gândești pe un termen lung și vezi cine a folosit ideea salvaționistă în istorie. Te gândești ce înlocuiește ea. Adică noi creștinii credem într-un mântuitor.
Când salvarea vine din politică, ceva nu e în ordine. Și începi să ai altă perspectivă. Și poți să explici lucrurile astea.Stai, luați-o mai încet cu salvarea. Că nu politicul ne salvează pe noi. Salvarea e în afară a politicului.Politicianul este chemat, cum spunea Max Scheller, să administreze imediatul. Politicianul este un administrator. Eu nu vreau politicieni de ăștia mesianici care să ne ducă în nu știu ce direcție, să ne salveze. E destul Iisus Hristos să mă mântuiască. Nu trebuie să mă mântuiască Simion sau Băsescu sau Ciolacu. Dar vreau administratori corecți. Asta vreau.”
Despre PSD și Europa
„Fiindcă atunci când tu golești centrul de sens, lumea caută în continuare sensul ăsta. Și dacă centrul e golit de sens, îl găsești la extreme. Ce vedeți astăzi în Franța, de pildă. Macron, când a venit la putere în Franța, și-a spus așa. Macron fiind ce? Un socialist. El era membru în Partidul Socialist, ministru a lui François Hollande și, în același timp, legat de medii de bancheri, de finanțe, liberal. Și uitați ce a ieșit!”
„PSD-ul e veșnic, am văzut. E acolo, tot timpul va avea 30%. Păi uite, de 35 de ani e singurul partid, că nu și-a schimbat numele, nu și-a schimbat nimic.Tot timpul acolo și chiar și când părea că dispare, s-a reîntors și tot la 30%!”
„Dacă Europa e așa cum o știm noi, cu oameni albi, cu români, cu unguri, cu francezi, n-are niciun sens să o umpli cu africani, cu asiatici, fiindcă la un moment dat nu va mai fi Europa.”
Conservarea credinței
„Conservăm credința. Să ne lăsăm să tot înjurăm biserica atâta. Cu toate defectele ei, e credința în care s-au format națiunile astea europene.Hai, cât de cât să o ținem. Ții instituțiile, limbile, nu știu ce. Nu arunci în aer tot patrimoniu, toată moralitatea, tot ce înseamnă familie, credință, religie.Asta înseamnă până la urmă conservatorismul. O apărare a familialui. Ori, spațiu ăsta de discurs a fost integral abandonat de PNL, care s-a dus pe linia Iohannis, așa, progresism bruxellez și, evident, frica de vid funcționează în politică, în spațiul rămas gol, a apărut acest AUR.”
Doctrinele nu se schimbă
„PNL-ul ăsta se numește Partidul Național Liberal. Nu a văzut nimeni partea aia națională din el, da? Că nu se numește Partidul Liberal.”
„Deci AUR nu e un partid conservator. AUR e un partid revizionist.”
„Deci, da, eu cred că doctrinele, eu le zic doctrine, nu ideologii, s-au pur și simplu orientările politice, nu se schimbă. Când partidele tradiționale nu-și mai respectă doctrina, vor veni altele, o vor exacerba și voturile se vor duce spre margini, ceea ce se întâmplă acum în mare parte din America, din Rust Belt, America aia de Rednecks, America profundă de oameni uitați până la urmă de discursul politic. Și când unii oameni sunt neglijați, ei se răzbună pe politic.
Politica era făcută numai de activiști, ăștia stângiști, tot super bogați, vedete de Hollywood, milionari din Silicon Valley, nu știu ce, că toți erau progresiști, că își puteau permite. Ei stăteau în case închise cu garduri în 20 de hectare cu pădure și nu le păsa și în schimb muncitorul ăla amărât care a rămas fără fabrică și în orașul căruia veneau valuri-valuri de știu eu, sud americani mafioți violenți și nu își găsea de lucru, avea un salariu de mizerie și mai trăia și într-o societate tot mai degradată din punct de vedere al siguranței și curățenie și ordine, ăla s-a revoltat. Deci pe Trump l-a votat și un electorat care în mod normal ar fi votat stânga, da?”
„Eu nu zic că oamenii nu trebuie să fie patrioți. Trebuie să-ți iubești țara și să-ți iubești făcându-ți treaba ta în țara aia și dacă, Doamne fereste, vine un război, ducându-te să mori pentru ea, cum fac ucrainenii acum. Aș vrea să văd dacă noi, Doamne păzește, să nu se întâmple vreodată, dacă am avea vreodată eroismul ăla, să-ți chiar aperi țara an de zile sau am capitula rapid?!”
Îl votez pe Ciucă
„Domnul Ciucă mi s-a părut un om decent. Îl votez. Îi dau un vot.Ăsta e primul lucru. Îmi displace profund că e o creație lui Iohannis. Pe Iohannis am ajuns să-l detest datorită acestui mandat arogant pe care l-a avut.
Pe de altă parte e important ca PSD să n-aibă singur toată puterea, fiindcă am văzut cum arată România când PSD are singur toată puterea. Am văzut sub Iliescu și Năstase, am văzut ce a încercat și Dragnea, deși nu era singur la putere. Dacă PSD câștigă Cotrocenii, nu va fi bine pentru România.”
„Crin Antonescu a jucat total necinstit. Toată campania asta a ieșit și a atacat mereu pe Ciucă și PNL-ul. Iertați-mă că spun asta așa, că la dumneavoastră în podcast se pot spune câte ceva de genul ăsta. Crin Antonescu este un ticălos, da! Deci și-a văzut nevasta plasată la Bruxelles, la Parlamentul European, la Strasbourg și după aia a început imediat să atace PNL-ul. Crin Antonescu ca jucător politic a fost execrabil în 2012, a fost parte a unei lovituri de stat. Nu mă feresc eu să o spun, asta a fost după definiția de manual, da?”
Dubla comandă a serviciilor
„Pe vremea comuniștilor am impresia că serviciile secrete n-aveau voie să racoleze membrii PCR-ului. Ar trebui și acum a făcut o lege prin care să nu aibă voie să racoleze oameni politici. Oamenii politici să dea o declarație că nu sunt afiliați la niciun serviciu.
De ce? Fiindcă în clipa aia au dublă comandă. Și în același timp serviciile aia secrete, fiind secrete, că așa e și normal, nu sunt transparente. Un politician e transparent.Oricât ar fi el de mafiot, de nu știu ce, din 4 în 4 ani dă seama în fața poporului. Niciodată un general de ăla nu va da seama în fața poporului că el nu merge să-l aleagă cineva sau să ne arate nouă ce-a făcut. Noi nu o să-l putem niciodată trage la răspundere.”
Nu cred în independenți
„Nu, nu cred în independentism. De ce? Fiindcă tu nu poți independent, tu trebuie să faci o majoritate.Într-un consiliu, într-un parlament, un independent n-are nimic în spate. Deci ce majoritate să facă el? Nu, nu cred în independenți!”
„În niciun oraș din lume, în centru, n-ai răsaduri de castraveți și de ceapă verde. Nu așa arată centrul Clujului. Și asta ar trebui Boc și echipa lui să zică. Băi, în centrul Clujului nu suntem la Răchitele sau la Valea Ieri să aveți iarbă și melci și răsaduri de ceapă. Suntem într-un oraș. Așa că orașele sunt din piatră. Duceți-vă la Roma, duceți-vă la Paris, duceți-vă la Viena. Așa le-au făcut și romanii și de aia au rămas 2000 de ani.”
„Clujul merge bine. Are și probleme dar Boc ar trebui să spună lucrurile astea. Sigur că le spune. Dar trebuie să le spună mai mult și să dezamorseze din timp mai ales percepția asta că peste tot sunt numai pietre și că ce bine era înainte. Nu era bine. În Piața Unirii fosta Libertății că erau acolo ronduri de flori. Le puseseră comuniștii ca să nu se poată aduna oamenii să facă mitinguri. Iată, piața aia a devenit un adevărat for. Se fac acolo spectacole, Târgul de Crăciun, cinema în aer liber, TIFF etc. Adică ea are o funcționalitate publică.”
Rusia trebuie învinsă
„În anturajul lui Trump sunt oameni care, ca să spun așa eufemistic, nu sunt chiar prieteni ai Ucrainei. Chiar dacă nu poți zici că-s putiniști. Deci s-ar putea ca Trump să impună o pace care nu e în favoare a Ucrainei și care să-i dea apă lui moară lui Putin.”
„De-aia, eu cred și o spun tot timpul, Rusia trebuie învinsă. Zicea Macron, nu trebuie umilită Rusia. Ba da, trebuie umilită.Rusia trebuie sărăcită. În primul rând că au sărăcit oricum,rușii nu sunt într-o situație bună.Mai ține-i așa încă un an, doi și intră în colaps. Rusia trebuie îngenunchiată. Trebuie să intre în dezmembrare, de-a dreptul.Dar Occidentul a rămas cu mitul ăsta. Dom’le, Rusia e puternică. Nu e puternică.”
ECONOMIE
Cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației, reuniți la Cluj: Securitatea cibernetică este o necesitate
A doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică a fost organizat de Distribuție Energie Electrică Romania – DEER, cel mai important operator național de distribuție a energiei electrice. Forumul a reunit peste 300 de participanți și s-a desfășurat timp e două zile la Cluj, unde s-au reunit cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației.
Dezbaterile Forumului au scos în evidență provocările din domeniu și faptul că securitatea cibernetică a devenit o prioritate pentru companii și instituții în era digitală și, mai ales, pentru societățile din sectoarele strategice, precum este cel energetic.
Cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației, reuniți la Cluj: Securitatea cibernetică este o necesitate
Reprezentanți ai unor instituții importante naționale și internaționale – Guvern, Parlament, ANRE, ministere, reprezentanți ai unor companii locale și multinaționale, specialiști, analiști, reprezentanți ai universităților și asociațiilor de profil, jurnaliști au participat activ la un eveniment de anvergură, cu o tematică de actualitate și maxim interes.
Subiecte vitale pentru viitorul energiei românești
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis audienței, printr-un mesaj video: “Sunt în drum spre Baku, unde am onoarea să reprezint România în drumul lumii întregi către o tranziție energetică sigură, competitivă și verde (n.r. – COP29).
Este deja o tradiție să fiți la Cluj, la Forumul de Securitate Cibernetică, un subiect vital pentru viitorul energiei românești. Vreau să felicit de la bun început echipa DEER și pe doamna director general Mihaela Suciu.
Sunteți nu doar gazde excepționale, dar sunteți vizionari, care ați decis să puneți acest subiect al securității energetice pe masa decidenților și pe masa opiniei publice și a societății civile, ca o temă de dezbatere”.
Ministerul Energiei și-a asumat crearea primului Centru Sectorial de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – acest CRISCE, ”care va include specialiști care vor lucra în ture, oameni foarte bine plătiți și care vor avea ca misiune să apere întreg sectorul energetic românesc de atacurile cibernetice.
Suntem deja în avizare interministerială cu acest proiect de Ordonanță de Urgență și sunt convins că, în perioada imediat următoare, putem să-l adoptăm și să dăm un exemplu și pentru celelalte ministere și pentru celelalte sectoare. Vă rog foarte mult să vă bazați pe noi, să avansăm în continuare și să ne asigurăm că sectorul energetic românesc este unul protejat în fața oricăror amenințări inclusiv cele de securitate cibernetică”, a încheiat Sebastian Burduja.
Securitatea cibernetică trebuie să devină o componentă de politică publică coerentă
În deschiderea Forumului, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat că securitatea cibernetică nu mai este o chestiune opțională, este deja o necesitate, cu atât mai mult în domeniul energetic.
Pe bună dreptate, a adăugat edilul, cineva avertiza și spunea că, ”din nefericire, suntem doar la câteva click-uri distanță de un dezastru cibernetic, prin asta subliniind că, dacă nu suntem proactivi, dezastrul ne paște și atunci consecințele sunt dramatice”.
”Acest eveniment este un forum de bune practici, pe de o parte, dar și de idei inovatoare pentru ceea ce înseamnă soluțiile pentru viitor. În egală măsură, ceea ce am putut constata eu, este că această chestiune de securitate cibernetică nu mai este doar o competență a IT-iștilor. Securitatea cibernetică, evident, are ca nucleu central componenta de IT, dar ea trebuie să devină o componentă de politică publică coerentă, concretă și, mai ales, inclusă in faza de concepere a infrastructurilor pe care le creăm.
Dincolo de conștientizare, dincolo de a gândi securitatea cibernetică ca o etapă încă de la început și nu una finală în protecția a ceea ce avem, cred că sunt lucruri care nu le mai putem evita”, a mai spus Emil Boc.
Sistem energetic accesibil pentru toți actorii implicați în siguranța energetică
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin reglementările pe care le face, ține cont de siguranța cibernetică a sistemului energetic din România, iar dialogul cu operatorii este unul deschis și va fi în continuare, a afirmat Mircea Man, vicepreședinte ANRE.
“Sigur că nu s-a pus niciodată problema ca Autoritatea să nu aibă o deschidere totală spre argumentele aduse de operatori pentru securitatea sistemului energetic, pentru că obiectivul ANRE este de a crea un sistem energetic solid, un sistem energetic accesibil pentru toți actorii implicați în siguranța energetică. Și sigur că punem pe primul plan și posibilitatea ca cei care sunt beneficiari să poată să plătească în final și prețurile să fie accesibile atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali”, a declarat Mircea Man.
De unde vin banii pentru securitatea cibernetică?
Sandor Bende, Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a precizat că nu putem să așteptăm să vină banii de la UE.
”Totul are costuri! Dacă ANRE recunoaște aceste costuri, se vor reflecta în prețurile plătite de cetățeni. Va trebui găsit un echilibru. Vor fi costuri mai mari în rețele sau în securitate cibernetică? Experții ANRE vor trebui să gândească o soluție, astfel încât să ținem prețul la un nivel corect, echitabil, pe care cetățenii să le suporte și companiile să nu intre în faliment”, a mai spus Șandor Bende.
Preşedintele Comisiei pentru Energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal, a transmis în discursul său că deocamdată, ANRE nu recunoaşte costurile cu investiţiile pentru securitate cibernetică, care este unul ridicat.
”Să nu avem pretenţia de la companii, care sunt orientate spre profit, pentru că, până la urmă, sunt companii economice, aşa, de dragul securităţii cibernetice, să investească în securitatea cibernetică”, a punctat Antal.
”Aici are un rol extrem de important ANRE, pentru că şi distribuţiile, dacă încep să facă masiv investiţii în securitatea cibernetică, din punct de vedere al funcţionării lor ca şi companii, şi sunt într-o piaţă reglementată, fiecare eurocent, bănuţ ce pun acolo, trebuie să fie recunoscut de ANRE”, a spus acesta.
Impactul unui atac cibernetic poate fi devastator
În deschiderea celei de-a doua zile de dezbateri, Ovidiu Cîmpean, Secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a recomandat ca investițiile în energie regenerabilă și rețele inteligente pentru o reziliență cibernetică de impact în regiune, să se realizeze în energia regenerabilă, parteneriatele public-private și dezvoltarea economiei, care pot contribui la creșterea securității cibernetice în energie. Iar finanțarea nerambursabilă contribuie semnificativ la securitatea și creșterea eficienței energetice.
“Într-o lume în care infrastructurile critice devin ținte pentru atacuri cibernetice, protejarea acestora este nu doar o obligație legală, ci și o responsabilitate față de comunitățile și economiile pe care le deservim.
Securitatea cibernetică este un subiect care ne privește pe toți, iar, în sectorul energetic, impactul unui atac cibernetic poate fi devastator. De aceea, este esențial să fim cu un pas înaintea provocărilor și să ne întărim capacitatea de a răspunde eficient la amenințări”, a declarat și Alexandru Chiriță, CEO Electrica, apreciind că, spre deosebire de anul trecut, s-au făcut progrese: “Anul trecut eram la nivel de discuții; anul acesta suntem într-un pas intermediar, de implementare efectivă a acestor procese”, a conchis CEO Electrica.
Mihaela Rodica Suciu, Director General DEER a susținut în discursul său că realitatea ne arată că trebuie să fim pregătiți în permanență, pentru eventualitatea unor atacuri cibernetice, să avem pe masă soluții inovatoare și exemple de bune practici, care să conducă la o securitate, respectiv sănătate cibernetică a business-ului nostru.
Prin organizarea acestui forum, DEER a lansat invitația la o abordare și acțiune proactivă în materie de securitate cibernetică, la un demers și un efort comun al companiilor din domeniul energetic pentru asigurarea securității infrastructurii și a sistemelor informatice.
E nevoie de investiții în domeniu
Potrivit Comisiei Europene, sunt necesare investiții în rețele de 584 de miliarde de euro, din care 75% trebuie să meargă în digitalizare și în prevenția atacurilor cibernetice. Dacă 75% investim în digitalizare și protecție, restul de 25% nu ne ajunge pentru rețele. Așa că acționarii trebuie să se gândească bine și să ne ajute să investim mai mult. Este nevoie de o gândire pe termen mediu și lung, pentru că, într-adevăr, presiunea pe utilizatorul final, care se manifestă prin tarife, la un moment va fi foarte mare, este de părere Mihaela Rodica Suciu.
”Trebuie să găsim soluții și aici vreau să mă refer la soluțiile pe care le-am găsit noi, echipa DEER: accesarea de bani europeni. Pe Fondul pentru Modernizare am depășit cifra critică de trei miliarde de lei. Mai avem încă proiecte de vreo două miliarde, dar avem nevoie de fonduri, avem nevoie să se suplimenteze Fondul pentru Modernizare, ca să nu creăm presiune mare pe tarifele de distribuție. Așadar, investițiile majore trebuie făcute în rețele și investiția din rețele trebuie să se dubleze în investiție în digitalizare și protecție”, a declarat Suciu.
Mai multe şanse trebuie să fie acordate femeilor specializate în ştiinţe tehnice în sectorul energetic
Cum arată leadership-ul feminin al viitorului în IT și cybersecurity, în contextul transformărilor din domeniul energetic, a fost tema unui panel foarte interesant dedicat doamnelor la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie.
S-a insistat în discuții pentru mai multe şanse care să fie acordate femeilor specializate în ştiinţe tehnice în sectorul energetic și pe nevoia de specialiști în domeniul cyber security.
Alexandru Chiriță, CEO Electrica, a concluzionat: “Forumul de Securitate Cibernetică în Energie a fost un prilej excelent pentru a aborda teme esențiale, printre care:
- Rolul angajaților ca primă linie de apărare împotriva amenințărilor cibernetice, prin conștientizare și educare continuă;
- Inteligența artificială ca aliat indispensabil pentru detectarea și prevenirea atacurilor asupra infrastructurilor critice;
- Necesitatea unei colaborări strânse între experții IT și industria energetică, pentru a împărtăși cunoștințe și soluții eficiente;
- Legislația și reglementările – cum putem susține un cadru mai puternic, adaptat provocărilor actuale”.
La finalul Forumului, Mihaela Rodica Suciu a precizat: “Succesul celor două ediții ne determină să continuăm să organizăm acest eveniment necesar, în care noi, echipa DEER, credem și pe care mizăm pentru a crește gradul de conștientizare privind securitatea cibernetică, în special în domeniul energetic. Așadar, adresăm deja invitația pentru a treia ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, care va avea loc tot la Cluj-Napoca, în luna noiembrie 2025”, a închiat directorul feneral DEER.
Mai multe detalii puteți găsi AICI.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu: România va deveni un hub regional de Cercetare și Inovare. Investiții în domenii strategice (PE)
Candidatul PSD la Președinția României, Marcel Ciolacu, pregătește un set de măsuri pentru transformarea țării astfel încât să devină un actor important la nivel european și un hub regional de Cercetare și Inovare prin punerea în valoare a cercetării, inovării și dezvoltarea competențelor avansate.
Astfel, potrivit candidatului social-democrat la prezidențiale, dezvoltarea competențelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică presupune alocarea a 400 de milioane de euro pentru formarea de specialiști în domeniile STIM, formarea cadrelor didactice, accesul la resurse educaționale, laboratoare, echipamente, parteneriate între companii de tehnologie și universități, inclusiv laboratoare mobile pentru zonele defavorizate.
”România va deveni un hub regional de Cercetare și Inovare. Ne propunem dezvoltarea unei Agenții de Inovare care să acorde granturi IMM-urilor care dezvoltă inovație deep-tech și care colaborează cu o entitate de cercetare, finanțarea derulându-se etapizat, proporțional cu gradul de dezvoltare al întreprinderii.
De asemenea, urmărim finanțarea de programe de accelerare și incubare pentru companiile care vor să aplice la acceleratorul NATO – DIANA”, a precizat Marcel Ciolacu.
Candidatul PSD a explicat că o altă măsură vizează marile companii, care vor fi stimulate să își înființeze divizii de cercetare și dezvoltare R&D în România, prin următoarele tipuri de facilități fiscale: creșterea deducerii cheltuielilor de cercetare din impozitul pe profit la 150%, în 3 ani, și la 200%, în 5 ani; acordarea unui credit fiscal pentru investiții în cercetare, în valoare de până la 30% din cheltuielile eligibile; garanții pentru credite de cercetare.
Cercetare de vârf
”Programul Cercetare de Vârf în Domenii Strategice prevede alocarea a 600 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat pentru cercetarea în domeniile strategice privind inteligența artificială, securitatea cibernetică, tehnologiile cuantice, sistemele autonome, fizica laserelor, plasmei și radiației, tratamentul cancerului, a bolilor cardiovasculare și a altor patologii grave, adaptarea la schimbările climatice, tranziția verde și digitală sau genomică.
Totodată, se susține proiectul strategic ELI-N, dar și a programelor HUB Român de Hidrogen și Noi Tehnologii, Platforma Națională de Tehnologii și Semiconductori, DANUBIUS-RI, ALFRED și HUB Român de Inteligență Artificială”, a explicat Marcel Ciolacu.
Acesta s-a arătat impresionat de Institutul de Inteligență Artificială, primul din România, care este construit de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), al cărui șantier l-a vizitat recent.
CMF 31240010
EVENIMENT
FOTO. ACCIDENT în Cluj-Napoca. Un autoturism și un motociclu IMPLICATE. Tânăr dus la spital
Un accident a avut loc, marți, la intersecția străzilor Oltului și Siretului, în Cluj-Napoca. Au fost implicate un autoturism și un motociclu. Conducătorul acestuia din urmă, un tânăr de 23 de ani, a fost dus la spital.
„La data de 19 noiembrie a.c., în jurul orei 12.20, polițiștii au fost sesizați despre un accident rutier produs la intersecția străzilor Oltului și Siretului.
FOTO. ACCIDENT în Cluj-Napoca. Un autoturism și un motociclu IMPLICATE. Tânăr dus la spital
Conform primelor cercetări efectuate la fața locului, s-a constatat că o femeie, de 40 de ani, care circula cu autoturismul înspre strada Dunării, ar fi intrat în coliziune cu un motociclu, condus de un tânăr de 23 de ani.
În urma coliziunii a rezultat rănirea tânărului.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.
Conform ISU Cluj, tânărul a fost transportat la spital, conștient și cooperant.
Foto: Info Trafic jud. Cluj, IPJ Cluj
xyz
ianuarie 3, 2021 la 8:00 pm
O intrece pe Sosoaca. Omul este in delir…Trist sa publicati asa niste ineptii.
margot
ianuarie 4, 2021 la 5:10 am
Trimiteti pshihopupul la Sapoca
Vlad Temisan
ianuarie 4, 2021 la 8:12 pm
Un om care intr-adevar a reusit sa se dezvolte mental si spiritual fata de restul oilor din jur care stiu doar sa rumege si sa se complaca in lipsuri materiale si intelectuale si sa aiba tupeul sa se considere egali cu unii dintre noi!
Pana si comentariile celor doua animale de pe aceasta pagina arata cat de inferiori sunt marea majoritate!
Behaiti in continuare oilor va meritati soarta de saraci supusi si prosti!
Acest om pe nume Visan Dorel dovedeste ca a reusit sa progreseze, asa cum si este normal, ca o fiinta sa devina mai inteligenta de la o generatie la alta, nu si-a facut de rusine gena primita de la parinti ramanand la acelasi nivel facand umbra pamantului degeaba, a urcat pe linia genealogica dezvoltandu-se pe toate planurile!!! De la inferior la superior si de la simplu la complex!
Toate cele bune domnule Dorel Visan!
anti-vaxxer for life!
Vlad Temisan
ianuarie 4, 2021 la 8:17 pm
Un om care intr-adevar a reusit sa se dezvolte mental si spiritual fata de restul oilor din jur care stiu doar sa rumege si sa se complaca in lipsuri materiale si intelectuale si sa aiba tupeul sa se considere egali cu unii dintre noi!
Pana si comentariile celor doua animale de pe aceasta pagina arata cat de inferiori sunt marea majoritate!
Behaiti in continuare oilor va meritati soarta de saraci supusi si prosti!
Acest om pe nume Visan Dorel dovedeste ca a reusit sa progreseze, asa cum si este normal, ca o fiinta sa devina mai inteligenta de la o generatie la alta, nu si-a facut de rusine gena primita de la parinti ramanand la acelasi nivel facand umbra pamantului degeaba, a urcat pe linia genealogica dezvoltandu-se pe toate planurile!!! De la inferior la superior si de la simplu la complex!
Toate cele bune domnule Dorel Visan!
anti-vaxxer for life!
Paraschiv
ianuarie 4, 2021 la 9:20 pm
De ce-i numiți asa pe cei 2 care au o alta părere decât dvs? Chiar nu vedeți ca fabuleaza? Centrul digestiei sub nas?! Se umbla la ADN (sic), femeile vor fi sterile, și vin extratereștrii sa facă copii, etc. Dacă ar cunoaște istorie, ar ști ca au existat pandemii mai grave, și nu puține. Virusul care a apărut în vremea împăratului Iustinian și a circulat cam 200 ani, omorând aprox 60% din populația bazinului Mediteranei a fost,, scăpat,, din laborator? Sigur ca dl Gușă vrea să-l scuze, doar fac parte din aceeași familie politica.
B Zone
ianuarie 4, 2021 la 9:54 pm
Temisane, ai cazut pe spate la aberatiile decrepitului de Visan?
andreiasu
ianuarie 4, 2021 la 10:46 pm
Asa in delir cum spuneti ca este Domnul Visan a dat o explicatie pertinenta despre Dumnezeu. Dstra aveti una ?
Ghita
ianuarie 5, 2021 la 7:38 am
Din pacate majoritatea oamenilor se senilizeaza dupa o anumita varsta. Maestrul nu face exceptie. Oare ajungea la aceasta frumoasa varsta daca nu se vaccina in tinerete? Sa ne spuna cum a reusit sa fenteze vaccinurile comuniste? Imi pare rau ca a intrat in randul celor care ar spune orice numai sa mai ajunga „in lumina reflectoarelor”.
Cornel Rosca
ianuarie 5, 2021 la 2:12 pm
Nu este jenant sa vezi un actoras expirat explicand atat de diletant lucruri stiintifice serioase din discipline atat de variate. In fond poate ca si de data asta omul joaca un rol, rolul basmuitorului. Jenant e ca s-a scris un articol kilometric despre aberatiile lui. Si mai jenanta este reactia lui Gusa, care nu e prost, e lichea! si care nu stiu de ce a trebuit sa se demita pozand aprobator in admirator al artistului si. elucubratiilor sale.
Popescu
ianuarie 14, 2021 la 2:51 pm
Felicitari Stimate Dle Visan!Tot respectul pentru Dvs-tra!