Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc despre hotelul hidos din centrul orașului: ”Și eu sunt la fel de revoltat”. La București s-a decis, noi stăm la încasat

Publicat


Primarul Emil Boc se declară la fel de revoltat ca opinia publică clujeană cu privire la aspectul hotelului care va fi realizat pe strada Avram Iancu și care va face parte din lanțul internațional Marriot.

”Acest proiect nu a făcut plăcere multora dintre noi, cel puțin mie nu îmi face plăcere”, a spus Emil Boc.

Arhitectul șef al orașului, Pop Claudius, a menționat că primele intenții de amenajare a hotelului au apărut încă din 2006, când s-a inițiat demersul PUD-ului și PUZ-ului, finalizat în 2009.

În 2010 proiectul a primit și aprobarea în Consiliul Local Cluj-Napoca, întrucât documentația avea toate avizele, inclusiv cel al Comisiei Naționale de Monumente.

Comisia Zonală de Monumente Cluj n-a avizat favorabil proiectul aflat într-o zonă protejată. Legea prevede însă posibilitatea contestării deciziei la Comisia Națională de Monumente, unde în cele din urmă s-a acordat aviz favorabil.

De trei ori proiectul a fost respins la Cluj, dar a fost aprobat la București.

”Clujul a dat aviz negativ. Fără avizul celor de la București, proiectul nu trecerea. Noi suntem la încasat aici, dar deciziile nu se iau aici”, a declarat Emil Boc.

Firma de proiectare care a realizat designul final al clădrii este Architect Service SRL, din București.

Juristul Alina Rus, director executiv al departamentului Juridic din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a arătat că proiectul are toate documentațiile necesare pentru aprobare. Mai mult, au fost trei litigii pentru blocarea hotelului și anularea PUZ-ului, însă toate au fost respinse. ”Documentațiile au avut toate avizele prevăzute de lege pentru adoptarea PUZ-ului, o soluție de respingere a cererilor beneficiarilor ducea la o acțiune civilă de obligare la emiterea actelor, fie la o acțiune de natură penală”. Adică din punct de vedere legal autoritățile locale au fost obligate să aprobe proiectul.

Probleme de incompatibilități

Deși este aberant, legea permite ca deciziile comisiilor zonale de monumente să fie contestate la București.

Și la Comisa Națională a Monumentelor inițial a fost respins proiectul, dar s-a schimbat Guvernul, s-a refăcut contestația, iar în cele din urmă a fost admisă.

Apoi investitorul a cumpărat încă o parcelă pe strada Avram Iancu, iar volumul clădirii s-a extins. Din nou s-a respins proiectul în comisia zonală, dar a fost aprobat la Comisia Națională.

”Mi se pare o catastrofă urbanistică a Clujului. Avizul s-a obținut de la o comisie formată într-o altă ambianță arhitecturală, aici sunt sensibilități locale. Nu schimbi tipologia unei zone așa cum vrei. Bucureștiul este incoerent urbanistic, asta îi face farmecul, dar la Cluj este altceva”, a declarat Virgil Pop, profesor doctor arhitect, membru în Comisia Zonală pentru Monumente Istorice, pentru Cluj24.

”Adevărata aberație este cea a posibilității de a contesta deciziile comisiilor locale, pe model că ăștia de la Cluj sunt mai răi ca noi și nu cunosc”, a adăugat Virgil Pop.

Fost arhitect şef al municipiului, Adrian Iancu, în 2010 membru în Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, contesta în cadrul ședinței publice PUZ-ul prezentat de societatea Trans-Form pentru strada Avram Iancu.

Acesta l-a atacat pe arhitectul Vlad Negru în fața primarului Sorin Apostu, pe motiv că Procentul de Ocupare a Terenului nu era corect calculat.

Iancu a făcut atunci referire și la arhitectul Vasile Mitrea, acţionar la firma Trans-Form: “Domnul Mitrea, care se dă mare apărător al spaţiilor verzi, a obţinut aviz de la Comisia Naţională de Monumente Istorice, altfel aici nu ar fi obţinut (…)”, a spus Iancu.

Într-adevăr, arhitectul Mitrea a făcut parte atât din Comisia Zonală a Monumentelor Cluj, cât și ulterior din Comisia Națională.

Cu toate acestea, Virgil Pop a declarat că Vasile Mitrea s-a comportat ”exemplar” în cadrul comisiilor și nu a făcut presiuni asupra membrilor pentru aprobarea proiectului. O dovadă în acest sens este chiar respingerea proiectului la nivel local, respectiv la nivel național.

Ce spune arhitectul care a prezentat public proiectul, prima oară, în 2010

”Nu e cel mai frumos lucru care s-a făcut, se putea face mai bine de atât. Noi am făcut un studiu de soluție din care nu s-a făcut nimic. Era altfel concepută clădirea. Dar proiectul a trecut prin toate filtrele autorităților, bănuiesc că autoritățile au avut ceva recomandări, pe care ei le-au implementat”, a spus Vlad Negru pentru Cluj24.

Drept concluzie, Emil Boc a propus astăzi inițierea unor demersuri din partea Primăriei pe lângă beneficiar, astfel încât, pe banii acestuia, să fie modificată structura clădirii. Însă șansele de reușită sunt mici având în vedere că nu există vreo obligație legală în acest sens.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

STUDIU. Au crescut PENSIILE, s-a redus numărul pensionarilor

Publicat

cupon pensie 768x433

În 2024, numărul mediu de pensionari din România a scăzut cu 21.000 de persoane față de anul anterior, ajungând la 4.959.000 de persoane. Dintre aceștia, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% din total, adică 4.590.000 de persoane, în scădere cu 11.000 față de 2023.

În anul 2024 comparativ cu anul 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4959 mii persoane, în scădere cu 21 mii persoane faţă de anul precedent, conform datelor publicate vineri de către Institutul de Statistică.

STUDIU. Au crescut PENSIILE, s-a redus numărul pensionarilor

Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4590 mii persoane, în scădere cu 11 mii persoane față de anul precedent.

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii1 a fost de
25812 lei, în creștere cu 22,1% față de anul precedent.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2459 lei, în creștere cu 22,6% față de anul precedent.

„Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară”

Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,9% (comparativ cu 50,2% în anul precedent).

Anul trecut, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară în numărul total de pensionari.

Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (80,18%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,16%.

La nivel național, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 pensionari la 10 salariați.

„Ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă a pensiei medii este de 1.251 lei”

Acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în Municipiul București și județul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariaţi în județul Vaslui și 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.251 lei.

Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele Botoșani (1.946 lei), Vrancea (1.969 lei), Giurgiu (1.976 lei) și în Vaslui (1.998), iar cele mai mari valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele: Hunedoara 3.197 lei), Municipiul București (3.115 lei), Gorj (2.896 lei) și Brașov (2.892 lei).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG4 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în anul 2024, a fost de 1070,4 mii persoane. În rândul acestora cea mai mare pondere au avut-o persoanele din sistemul asigurărilor sociale de stat 90,8%, urmate de persoanele din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori 8,9% şi de persoanele din sistemul militar 0,3%.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tribunal: Cazul de sclavie de la Cluj. Amenințări, loviri repetate, program de muncă de dimineața până seara, fără zile libere

Publicat

De

tribunal

Magistrații Tribunalului Cluj au dezvăluit modul de operare al lui Lucian Stoica, fost membru al AUR Cluj, și soției sale, Natalia, ambii arestați preventiv pentru trafic de persoane.

Astfel, din probele administrate a rezultat suspiciunea rezonabil că soții Stoica, Lucian și Natalia, împreună, au recrutat începând cu anul 2023 un clujean pe care, ”prin amenințări, loviri repetate, și ținerea în stare de vulnerabilitate, datorită situație materiale precare și a lipsei sprijinului unor aparținători, îl exploatează pentru propriul lor beneficiu, și îl adăpostesc la domiciliul lor, în vederea executării unor munci în mod forțat, în special la magazinul de legume fructe din Cluj-Napoca”. Totodată, cei doi soți au recrutat începând cu anul 2022, un alt bărbat, care a decedat între timp, pe care l-au obligat, la fel, la munci în mod forțat, în perioada 2022 – 2024 în același magazin.

”Probele administrate dovedesc faptul că actele de violență ar fi putut fi săvârșite, în mod repetat, tocmai pentru a conduce la subjugarea persoanelor vătămate, la anihilarea voinței lor, fiind combinate cu un control excesiv asupra acestora, inclusiv prin împiedicarea acestora să ia legătura cu alte persoane care i-ar putea ajuta. (…)

Program de muncă excesiv

Declarațiile persoanelor audiate relevă programul de muncă excesiv la care erau obligați cele două persoane vătămate, fără zile libere, de dimineață până seară precum și faptul că acestea erau plătite sporadic, tocmai pentru a putea fi controlate mai bine”, se arată în motivarea arestării soților Stoica.

Totodată, instanța a reținut ambii ambii soți au săvârșit aceste infracțiuni împreună, fiecare având cunoștință de acțiunile celuilalt, colaborând în acest sens și având același scop comun respectiv ca, ”prin amenințări, loviri repetate, și ținerea în stare de vulnerabilitate, datorită situației materiale precare și a lipsei sprijinului unor aparținători, să exploatează persoanele vătămate pentru propriul beneficiu în vederea executării unor munci în mod forțat, în special la magazinul de legume fructe din Cluj-Napoca, dar și în locuința acestora”.

Mod inuman de tratare a angajaților

În cazul ”sclavului” care a murit, Stoica este acuzat că l-a aruncat într-un lac în cursul lunii octombrie –noiembrie 2024, fiind frig afară și stând udă în frig, în condițiile în care avea multe probleme de sănătate care erau cunoscute de cel arestat.

”Modul inuman în care cei doi își tratau inculpații angajați rezultă și faptul că li se adresau cu apelative jignitoare, atât în conversațiile directe cu aceștia cât și convorbirile inculpaților, conform interceptărilor.

Activitatea lor denotă o lipsă totală de empatie față de persoanele vătămate”, mai arată magistrații clujeni.

Potrivit acestora, Lucian Stoica a mai fost condamnat la o pedeapsă de 3000 de lei amendă pentru loviri și alte violente în anul 2018.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ceasuri de colecție și bijuterii fine, în inima Clujului, la Muzeul de Artă. Piesele mecanismului unui ceas, la microscop

Publicat

ceasuri

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a inaugurat, vineri, Fine Jewelry & Watches Expo, unde au fost expuse ceasuri și bijuterii premium de la 14 branduri renumite din toată lumea. Expoziția este o inițiativă a revistei „ The Woman” în colaborare cu Kultho- cel mai mare retailer de bijuterii și ceasuri care colaborează cu cele mai prestigioase manufacturi orologere din lume.

Case de bijuterii internaționale

Cu o prezență de peste 18 ani în România și 25 de locații în cele mai importante mall-uri din țară, retailerul a devenit un reper în lumea bijuteriilor și a ceasurilor de lux.

„Noi, la invitația „ The Woman” am decis să venim aici la Cluj să aducem produse ale brandurilor din portofoliul nostru, Kultho fiind un distribuitor exclusivși un retailer multibrand. În cadrul acestei expoziții am expus piese cu adevărat speciale din colecțiile noastre.

Acestea au un farmec cu totul unic, pentru că sunt de la branduri cu renume, cu o moștenire și o istorie neîntreruptă deja de secole, branduri care au fost pioneri pe anumite segmente ale activității lor. Astfel, astăzi avem aici expuse peste câteva sute de piese iconice ale colecțiilor celor mai importante 14 branduri din portofoliul nostru”, a declarat directorul de marketing, Mădălina Diaconu, pentru Cluj24.

Piese Swiss-made și bijuterii italienești cu semnături ascunse

Au fost expuse ceasuri de colecție însoțite de o descriere completă ce cuprinde detalii despre mecanism, anul lansării, inspirație și poziționare în universul brandului. Vorbim de mărci de renume precum: Breitling, Grand Seiko, Longines, Chopard, Rado, Frederique Constant și Hamilton – repere veritabile ale tradiției orologeriei elvețiene.

În zona dedicată creațiilor de bijuterie, printre brandurile expuse se numără: Messika, Pomellato, Roberto Coin, Fope, Baraka, Nanis și Pasquale Bruni.

Unele sunt branduri cu adevărat revoluționare, ca de exemplu Fope care a lansat tehnologia Flex’it care printr-o rețea ingenioasă de arcuri de aur ascunse în interiorul brățărilor și inelelor, permite celor care le poartă o ajustare fără încheietori rigide.

Un alt exemplu remarcabil o reprezintă creația lui Roberto Coin, unde fiecare piesă ascunde un mic rubin, ca o semnătură unică, plasat să atingă pielea purtătoarrei pentru a se contopi cu ea.

În completare, vor fi prezentate și materiale autentice utilizate în procesul de producție al bijuteriilor, fiind vorba de Bulino, instrumentul folosit de cei de la Nanis pentru a „sculpta” manual în aur.

Un ceas dezmembrat privit la microscop

Fiecare ceas mecanic are în componența sa foarte multe rubin, deoarece acestea absorb șocul din ceas. În cadrul expoziției, vizitatorii au avut ocazia să participe la un moment educativ și interactiv la bancul de ceasornicar, unde au putut analiza piesele minuscule ale mecanismului unui ceas, le-au observat detaliile la microscop și au putut afla mai multe curiozități din măiestria artei ceasornicarilor.

„Acestea sunt piesele care alcătuiesc un ceas cu mecanism automatic elvețian. Predecesorul acestui model este ceasul cu baterie, numit și cu cuart, inventat în 1969.Pentru a reduce uzura acestuia, la  fiecare 4-5 ani se execută o revizie, piesele unui ceas fiind unse cu ulei, dacă nu știați.

Cea mai faimoasă fabrică de mecanisme de ceasuri cunoscută în prezent este Eta care furnizează piese marilor branduri. Eta  înseamnă piese de calitate și utilizare îndelungată. Ca să știți, un ceas se încarcă de la mișcarea mâinii, iar dacă nu este purtat mai mult de 40 de ore, se oprește”, a relatat Claudiu Stanciu, reprezentat al companiei de peste 18 ani.

O inițiativă a celor de la The Woman

Istoria proiectului „The Woman” își are rădăcinile în martie 2012, când a avut loc prima ediție a unei conferințe de afaceri pentru femei. Evenimentul a reunit 200 de femei, marcând începutul unei călătorii care avea să devină un sprijin puternic pentru femeile din diverse domenii. An de an, numărul participanților a crescut, reflectând interesul tot mai mare și nevoia de conectare în comunitatea femeilor.

Proiectul a evoluat ulterior într-o conferință despre leadershipul femeilor, cu diverse evenimente conexe, într-un efort de a oferi sprijin cuprinzător femeilor în călătoriile lor antreprenoriale, profesionale și personale.

Anul acesta unul din evenimentele conexe este și expoziția Fine Jewelry & Watches Expo, deschisă vineri și sâmbătă la Cluj-Napoca, între orele 10:00 – 17:00, accesul pentru vizitatori fiind gratuit.

Paula Mariuța

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujeni, picnic pe plajă în Filipine cu slănină, brânză de oaie și ceapă. ”Nu scoți Ardealul din clujeni”

Publicat

filipine

Mai mulți clujeni s-au cinstit cu slănină, brânză de oaie și ceapă pe o plajă din Filipine și a spus că ”poți scoate clujeanul din Ardeal, dar nu și Ardealul din clujeni”.

”Poți scoate clujeanul din Ardeal, dar nu scoți Ardealul din clujeni! După atâta rișcaș și pești, ni s-a făcut poftă de slănină cu brânză de oaie (chiar nu am văzut deloc brânză pe aici) și ceapă. Dar prevăzători cum suntem, am luat cate o mostră de acasa și am savurat-o la malul Pacificului!
Neam de neamu nost nu o mai mâncat clisa la Pacific…dar asta e globalizarea, n-ai ce face! Te adaptezi!
Călătoriți și fiți mândri că sunteți ardeleni (maramureșeni, moldoveni, olteni, bănățeni, munteni)/români, oriunde ați merge!”, a scris pe Facebook clujeanul Dorin Farcaș.

Acesta s-a aflat într-o excursie ”nefiltrată” de 2 săptămâni în Filipine, în perioada 13-27 martie.

Arhipelagul filipinez, cu peste 7000 insule, este o destinație turistică activă de vis, oferind o combinație spectaculoasă de sporturi acvatice, drumeții montane, explorări vulcanice și o biodiversitate uimitoare, toate într-un decor natural deosebit, perfect pentru aventurieri.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate