Connect with us
Advertisement
Advertisement

EDUCATIE

Elevii care NU se testează vor face cursurile ONLINE

Publicat


scoala

Premierul Florin Cîţu a declarat că testarea elevilor va fi efectuată de personalul din cabinetele şcolare, la cerere de către DSP-ul din localitate sau într-o clinică agreată de părinte şi a precizat că şcolarii care nu se testează vor continua cursurile online.

Cîţu a fost întrebat joi seară, la TVR 1, dacă autorităţile au luat în calcul şi situaţia în care părinţii nu doresc să le fie testaţi anti-COVID copiii.

‘Este adevărat, a fost această situaţie până acum, cu acele teste care erau aşa-numite ‘invazive’, eu sper să nu mai existe această situaţie’, a spus el.

Premierul a susţinut că noile teste anti-COVID avute în vedere pentru copii sunt ‘simple’.

‘Noi încercăm să oferim toate variantele ca şcoala să meargă în continuare cu prezenţă fizică. Dacă cineva nu vrea să-şi testeze copilul la şcoală, poate să o facă în altă parte, unde are încredere să-l testeze’, a adăugat Cîţu.

 

Elevul netestat rămâne acasă

 

El a confirmat, întrebat dacă acei copii care nu se testează vor face şcoala online: ‘Exact. Copilul netestat rămâne în online’.

Cîţu a precizat că testarea elevilor va fi făcută de personalul din cabinetele şcolare sau la cerere de DSP-ul din localitate.

Potrivit premierului, testele anti-COVID vor fi disponibile în şcoli cât mai curând, unele fiind deja pe stoc.

‘Sunt unele pe stoc, nu ştiu câte, care este exact suma, ce număr de teste avem, dar se va urgenta această procedură, pentru a avea testele cât mai rapid’, a mai declarat Cîţu. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Fetiță de 13 ani din Cluj-Napoca dispărută de acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți. Familia o caută

Publicat

De

Fetiță de 13 ani din Cluj-Napoca dispărută

O fetiță de 13 ani din Cluj-Napoca a fost dată dispărută de părinți. Copila a plecat joi, 9 mai și nu s-a mai întors acasă.

Poliția Cluj-Napoca a fost sesizată vineri seara despre faptul că Emanuela Raluca Ciorba, a plecat joi, în jurul orei 20.00, de pe strada Platanilor, iar până în prezent nu a mai revenit.

Fetiță de 13 ani din Cluj-Napoca dispărută de acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți. Familia o caută

Fata are aproximativ 1,55 metri, circa 55 de kilograme, păr șaten, lung și ochi căprui.

La momentul dispariției era îmbrăcată cu o bluză de trening de culoare neagră, blugi albaștri și adidași albi.

Persoanele care dețin și pot oferi informații ce pot conduce la depistarea minorei sunt rugate să apeleze serviciul unic de urgență 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Imagini rare și spectaculoase. Aurora boreală, produsă de o furtună solară, vizibilă la Cluj

Publicat

De

Airora boreală vizibilă la Cluj

Fenomen rar la Cluj. Aurora boreală a fost vizibilă vineri seara între dealul Feleacului și Cluj-Napoca, pictând cerul în culori neobișnuite.

Spectacolul de pe cer, de vineri noaptea, care a fost vizibil în mai multe zone ale țării, nu doar la Cluj-Napoca, dar și în alte părți ale lumii.

Imagini rare și spectaculoase. Aurora boreală, produsă de o furtună solară, vizibilă la Cluj

Meteorologii din SUA au transmis că o furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara.

În același timp, acestea au provocat și aurore boreale impresionante.

„O serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, au especialiștii de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA, potrivit Agerpres.

Efectul de ionizare a aerului este specific zonelor nordice ale continentului și are loc atunci când particulele încărcate electric ale vântului solar interacționează cu atmosfera Pământului.

De regulă, aurora boreală colorează cerul în nuanțe de verde, culoarea roșie văzută de la noi fiind mai rar întâlnită.

Culorile, se schimbă în funcție de altitidine.

Foto: Facebook/ Sergiu Răzvan, Daniel Mihis

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Peste 750 de clujeni au beneficiat de consultații stomatologice gratuite

Publicat

De

Peste 750 de clujeni cu venituri reduse au beneficiat de servicii stomatologice gratuite în cadrul unui program lansat de Primărie în 2016.

Primăria Cluj-Napoca continuă programul prin care servicii stomatologice gratuite pentru persoane cu venituri reduse. Din 2016 și până în prezent, aproximativ 750 de clujeni au beneficiat de consultații stomatologice gratuite.

Cine poate beneficia?

De programul stomatologic vor putea beneficia:
  • pensionari ale căror venituri cumulate din pensii și alte drepturi de asigurări sociale nu depășesc 1000 lei;
  • persoanele cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav și accentuat;
  • șomerii care beneficiază de indemnizație de șomaj de până la 700 lei și șomerii neindemnizați aflați în evidențele AJOFM Cluj;
  • persoanele fără venituri sau cu venituri reduse, aflate în evidențele DASM, beneficiare de venit minim garantat, alocație pentru susținerea familiei sau masă la cantina de ajutor social, în condițiile legii.

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, obiectivele programului vizează:

  • creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii stomatologice de calitate;
  • promovarea sănătății orale în rândul persoanelor și familiilor vulnerabile, marginalizate social sau expuse riscului marginalizării și excluziunii sociale;
  • promovarea unui stil de viață sănătos și a unei igiene orale adecvate;
  • prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor stomatologice, reabilitarea orală complexă, personalizată pentru fiecare beneficiar, folosind proceduri, tehnologii și materiale omologate, aprobate de Ministerul Sănătății, în limita unor costuri rezonabile.

Programul multianual „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie” al Primăriei Cluj-Napoca este realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Citește mai departe

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): 10 mai – întreit popas aniversar

Publicat

claudiu tarziu

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, marchează într-un comunicat tripla semnificație a zilei de 10 Mai. 

“Dragi români,

Astăzi, 10 mai, facem un întreit popas aniversar:

Marcăm Ziua Independenței Naționale a României, proclamată de Senatul țării la 10 mai 1877, Ziua Regalității Române, în amintirea faptului că la 10 mai 1881 independența noastră de stat a fost consolidată prin proclamarea Regatului, și, deopotrivă, Ziua Românității Balcanice, spre aducere aminte a recunoașterii oficiale, în 1905, a românilor din Peninsula Balcanică drept națiune distinctă de cea elenă.

Claudiu Târziu (AUR): 10 mai – întreit popas aniversar

În plină epocă a globalismului dizolvant, cele trei semnificații ale zilei de astăzi trebuie subliniate cu înnoită putere.

Independența și suveranitatea de stat a României, precum și caracterul său național, unitar și indivizibil sunt bunuri câștigate cu jertfa de sânge a înaintașilor noștri, de aceea nu pot fi cedate sau limitate după poftele birocraților pseudoeuropeni de la Bruxelles sau ale unor dictatori hrăpăreți din Răsărit. În acest context, reafirm cu tărie idealul nostru legitim de reîntregire națională. Europa nu poate fi întreagă cu adevărat dacă națiunile suverane care o compun sunt divizate.

Vrem o Europă a Națiunilor, nu a bucăților de națiuni. Frontiera Uniunii Europene nu trebuie să taie în două trupul națiunii noastre, provocând o gravă amenințare la adresa securității naționale și europene. Basarabia este, prin tot și în toate, parte istorică inseparabilă a Patriei Române indivizibile. Dovadă stă în inima Chișinăului monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, turnat în București din tunurile turcești luate ca trofeu de glorioasa noastră Armată în Războiul de Independență a României.

„România continuă să fie înconjurată de comunități istorice de români”

Regatul României, proclamat la 1881, a desăvârșit organizarea politică a națiunii noastre, încununând firesc un proces istoric de peste cinci secole de monarhii elective în Principatele Române. Regalitatea a fost abolită abuziv sub presiunea Kremlinului și nu a fost restabilită odată cu prăbușirea dictaturii comuniste tot din cauza oamenilor Moscovei. Un Regat al României după 1990 ar fi adus țării și națiunii noastre un plus de echilibru intern și de prestigiu internațional.

România continuă să fie înconjurată de comunități istorice de români, ale căror drepturi nu sunt respectate la standarde europene și nu sunt asigurate efectiv de guvernele de la Kiev, Budapesta, Belgrad, Sofia, Skopie, Atena și Tirana. Ca stat înrudit, România are obligația morală, constituțională și legală de a interveni activ pentru sprijinirea masivă și exemplară a minorităților române din jurul granițelor și din

Balcani, aflate nemeritat în dificultate culturală și identitară din cauza politicilor și practicilor adesea ostile și contrare spiritului european ale guvernelor respective. Românii balcanici – aromâni, meglenoromâni, istroromâni, dacoromâni și toți ceilalți frați care aparțin filonului cultural românesc –  au nevoie de sprijinul salvator al statului român și trebuie să redevină o prioritate a politicii externe a României, atât în relațiile bilaterale cu statele vizate, cât și în forurile internaționale preocupate de asigurarea drepturilor minorităților naționale.

La mulți ani, România!

La mulți ani, frați români din Balcani!”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax