Connect with us

ACTUALITATE

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, acuză Primăria că pregătește o nouă mutilare urbanistică în Hasdeu

Publicat


Primăria Cluj-Napoca este pe care să facă o nouă mutilare urbanistică și să blocheze o altă zonă importantă din oraș, susține deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Acesta s-a referit la anunțul Primăriei Cluj-Napoca privind consultarea publică referitoare la proiectul de Hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) dezvoltare complex studențesc „Hașdeu”.

”Consider că este inoportună avizarea favorabilă a proiectul de Hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal dezvoltare complex studențesc Hașdeu, str. B.P. Hașdeu nr. 11,23,25,45,53,69 din mai multe motive”, a spus Coleșa.

  1. Zona studiată prin PUZ-ul în discuție nu a făcut obiectul unui studiu de modelare matematică a traficului auto care ar fi generat în urma implementării acestui PUZ.

Lipsa unui asemenea model matematic face foarte probabilă crearea unei zone urbane total nefuncționale, blocate, deoarece zona respectivă deja se află într-un dezechilibru major din acest punct de vedere.

Această situație o întâlnim deja, din păcate, în multe alte proiecte urbaniste avizate de Primăria Cluj-Napoca.

Modelul de simulare a traficului auto ar trebui sa aibă în vedere mai mulți parametrii dintre care amintim:

– zona de trafic

– trama stradala

– recensămintele de circulație rutieră

– măsurătorile automate a traficului rutier pe rețeaua stradală

– date privind dezvoltarea socio-economică a teritoriului datorită creșterii mari a CUT-ului zonei studiate

Nu s-a evaluat impactul asupra mediului

  1. Zona studiată prin PUZ-ul în discuție nu a făcut obiectul unui studiu de evaluare a impactului asupra mediului și asupra sănătății populației din zona studiată.

În cadrul unui astfel de studiu ar trebui să se elaboreze cel puțin 2 modele și anume:

– model de determinare a scăderii generației de oxigen

– modelul de determinare a consumului de combustibil

– modelul emisiilor poluante

Tăierile de arbori seculari de talie mare și/sau de o mare valoare dendrologică (tisa, stejar roșu) care se vor face prin aplicarea PUZ-ului în discuție vor genera un dezechilibru ecologic, care va fi un factor negativ foarte important asupra sănătății populației din zonă.

Faptul că se vor planta alți arbori la distanță de arborii de talie mare care vor fi tăiați nu va fi un factor major de îmbunătățire/remediere a dezechilibrului ecologic creat.

Nu este studiu de însorire

  1. Lipsa unui studiu de însorire prin care să fie analizat modul în care iluminarea naturală a clădirilor existente vor afectate de viitorul cămin și de etajarea celor existente.

Distanțarea căminului studențesc proiectat față de clădirile deja existente este inacceptabil de mică. Distanța va fi foarte mică, de 10 m, atât față de clădirea bisericii, dar și față de celelalte clădiri de locuit.

Cămin studențesc la 10 m de biserică

  1. Lipsa unui studiu de siguranță împotriva incendiilor, de impact structural și social generat de amplasarea unui cămin studențesc la 10 m de o biserică de lemn, cu clopotniță.

Oportunitatea existenței bisericii în acest campus studențesc este dovedită prin activitatea duhovnicească și socială efectuată peste 15 ani. În plus, amprenta la sol a clădirii bisericii este foarte mică, minimală (aprox 70mp).

Amplasarea unei clădiri de locuit la o distanță de doar 10 m de o biserică din lemn creează un factor de risc foarte mare și inutil.

Datorită distanței foarte mici, cu siguranță clopotul bisericii va deranja viitorii studenți.

În plus există o posibilitate, neevaluată prin studii și măsurători, a efectelor negative pe care vibrațiile produse de sunetul clopotelor îl poate avea asuprea structurii de rezistență a noii clădiri.

PUZ-ul nu este oportun de aprobat

Ca atare nu considerăm oportună aprobarea acestui PUZ deoarece nu există studii fundamentate ori documentații justificative care sa demonstreze necesitatea si oportunitatea amplasării unei noi construcții în acest spațiu.

Sigur, sunt foarte necesare noi locuri de cazare pentru studenți, dar nu numai, ci e mare nevoie de noi spații educaționale și recreaționale universitare. De ce nu s-a proiectat construirea a noi campusuri universitare aerisite, cu mult spațiu verde, cu căi de circulație eficiente dimensionate conform unor studii exacte?

Faptul că zona respectivă a fost lăsată ca spațiu verde în momentul construirii campusului studențesc Hașdeu (în urma cu peste 40 de ani) ne arată că factorii enumerați mai sus au fost luați în considerare la vremea respectivă, însă în acest moment, nu. Ca atare putem concluziona că acest proiect depășește cu mult coeficienții de utilizare admisibili pentru zona studiată.

Proiectul se află în dezbatere publică până în 14 ianuarie.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion: Vrem ca acest guvern iohanist care reinstaurează DICTATURA, care pune pumnul în gura opoziției să plece acasă

Publicat

aur

Președintele AUR, George Simion, a anunțat că formațiunea pe care o conduce a strâns semnăturile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură și le pune la dispoziția celor care doresc să se ralieze unui asemenea demers. Acesta a spus că nu putem avea alegeri corecte, atâta timp cât sunt organizate de actuala guvernare.

„Doamna Elena Lasconi nu este parlamentar, nu cunoaște încă, poate soțul nu a învățat-o procedurile parlamentare, dar ai nevoie de un text și ai nevoie de semnături. Noi avem semnăturile, le punem aici pe masă, punem și textul și oricine dorește, punem și textul și semnăturile la dispoziție, nu ne cramponăm în vreun fel de text.

George Simion: Vrem ca acest guvern iohanist care reinstaurează DICTATURA, care pune pumnul în gura opoziției să plece acasă

Vrem ca acest guvern iohanist, care reinstaurează dictatura, care încalcă legile electorale, care pune pumnul în gura opoziției să plece acasă și până la alegeri să avem un guvern interimar care să aibă un singur scop, o singură menire, să asigure buna desfășurare a alegerilor și să nu mai încalce Constituția cum au făcut-o pe 9 iunie. Nu putem avea alegeri corecte, atâta timp cât sunt organizate de acest guvern PSD-PNL și de Klaus Werner Iohannis, care în loc să fie un garant al respectării Constituției, încalcă Constituția”, a spus liderul AUR.

Acesta a spus că îi punem la dispoziție Elenei Lasconi, chiar dacă nu este la Parlament, semnăturile AUR, pentru că semnăturile USR sunt suficiente pentru a fi depusă moțiunea.

„Luni poate fi citită și miercuri votată, dacă chiar există interes și nu este un joc politic. Nu știu ce să spun după ce am văzut ieri toată ziua. Noi venim cu semnături, noi venim cu text, deja nu mai e treaba noastră. Ceilalți să arate că sunt serioși sau nu, dar nu i-am văzut prea serioși”, a adăugat președintele AUR.

Totodată, George Simion a precizat că se așteaptă pentru următoarele 46 de zile, câte au mai rămas până la primul tur al alegerilor prezidențiale, să fie în continuare atacat și denigrat împreună cu reprezentanții AUR.

„Ne așteptăm să apară în spațiu public clipuri audio și video falsificate și la sediile partidului nostru să apară descinderi, precum și la locuințele noastre”, a adăugat acesta.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ați VĂZUT-O? Femeie de 83 de ani din Cluj-Napoca, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Publicat

La data de 9 octombrie 2024, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că în cursul zilei, BUCUR ULIANA, în vârstă de 83 de ani, a plecat de la domiciliu din municipiul Cluj-Napoca, în jurul orei 09.00, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1,60 m, 50 kg, constituție astenică.

Ați VĂZUT-O? Femeie de 83 de ani din Cluj-Napoca, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu un hanorac cu glugă negru cu buline mici albe și bocanci de piele negri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Citește mai departe

ECONOMIE

Grupul TeraPlast CUMPĂRĂ 70% din Optiplast – al treilea cel mai mare producător de ambalaje flexibile din Croația

Publicat

teraplast

Grupul TeraPlast, al cărui Președinte al Consiliului de Administrație este omul de afaceri clujean Dorel Goia, anunță semnarea unui acord de achiziție prin care preia 70% din capitalul social al companiei Optiplast, al treilea cel mai mare producător de ambalaje flexibile din Croația. Optiplast este o companie similară ca și gamă de produse și tehnologie cu TeraBio Pack, aducând în plus 35 de ani de experiență în piața ambalajelor flexibile.

„Prin achiziția Optiplast ne extindem amprenta geografică, iar capacitățile noastre de producție depășesc 10.000 de tone de ambalaje flexibile anual. Vom fi și mai aproape de clienții din țări precum Italia, Grecia sau Austria și ne vom putea concentra mai bine pe piețele din Balcanii de vest, piețe dinamice și mature. Sinergiile dintre Optiplast și TeraBio Pack înseamnă accesul la clienți care plătesc prețul corect pentru ambalaje de calitate, ceea ce va duce la o mai bună încărcare a capacităților de producție. Mai mult, vom deservi mai ușor piețele vest-europene care până acum au fost mai greu de acoperit din Bistrița din cauza costurilor logistice. Astfel, creștem profitabilitatea în timp ce oferim în piață soluții complete și sustenabile.

Grupul TeraPlast CUMPĂRĂ 70% din Optiplast – al treilea cel mai mare producător de ambalaje flexibile din Croația

Am făcut încă un pas în dezvoltarea Grupului TeraPlast la nivel european, pas care a fost posibil și cu susținerea acționarilor noștri în cadrul majorării de capital de 20 de milioane de euro, încheiată recent cu succes.”, a declarat dl Dorel Goia, Președintele Consiliului de Administrație al TeraPlast.

dorel goia

„Sunt extrem de mândru de ceea ce am construit în cei 35 de ani pe piața din Croația și în țările vecine. Consider că Optiplast a ajuns într-un punct de maturitate în care este pregătită să evolueze spre următorul nivel, iar acest pas îl facem prin unirea forțelor cu Grupul TeraPlast. Împreună, sunt sigur că vom crește un lider regional puternic, care va oferi produse de cea mai bună calitate pe piața regională a ambalajelor.”, a declarat dl Danijel Drčić, proprietarul și directorul general al Optiplast.

Perspective și condițiile tranzacției

Acționarul actual al Optiplast rămâne activ în executivul companiei, ca director general, asigurând continuitatea strategiei de afaceri și, de asemenea, implementarea modelului de succes al Optiplast la nivelul TeraBio Pack alături de echipa de management locală.

Prețul total de achiziție va fi determinat la data finalizării tranzacției pornind de la valoarea de bază de 13 milioane de euro, care va fi ajustată cu capitalul de lucru net, fluxurile de numerar și datoriile de la data finalizării. În baza acestei formule de calcul se va stabili prețul final pentru participația de 70% din părțile sociale pe care TeraPlast SA le va achiziționa la Optiplast d.o.o. Acordul prevede o proiecție a prețului final de achiziție cu luarea în considerare a elementelor de ajustare din situațiile financiare ale Optiplast d.o.o. la 30 iunie 2024. Astfel, dacă prețul final s-ar fi determinat la 30 iunie 2024, acesta ar fi fost de 9,5 milioane de euro. Acordul prevede, de asemenea, un mecanism de ajustare a prețului în funcție de subvențiile viitoare pe care urmează să le încaseze Optiplast pentru un proiect de instalare panouri fotovoltaice aflat în curs de implementare.

Tranzacția va fi supusă aprobării adunării generale a acționarilor TeraPlast, iar în contextul aprobării, tranzacția va fi finalizată în perioada imediat următoare hotărârii AGEA.

teraplast

Optiplast: un lider regional în ambalaje flexibile

Fondată în 1989, Optiplast deține o capacitate anuală de producție de aproximativ 5.000 de tone și operează într-un spațiu de peste 17.000 m², având 81 de angajați. Compania dispune de o capacitate internă de reciclare de circa 1.200 de tone pe an și, totodată, utilizează între 60% și 70% materiale reciclate. Optiplast produce saci menajeri, sacoșe pentru cumpărături și alte confecții și folii pentru ambalare.

Cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro în 2023 și o EBITDA ajustată de 2,2 milioane de euro, Optiplast exportă aproximativ 25% din producție pe piețele europene. Portofoliul de clienți cuprinde atât distribuitori, cât și mari rețele de retail la nivel internațional.

Despre Grupul TeraPlast

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler și Somplast.

Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell și în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index). În cadrul evaluării VEKTOR în baza a 12 criterii privind guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al cincilea an consecutiv.

Citește mai departe

EVENIMENT

I-ați VĂZUT? Doi minori din Cluj-Napoca, DISPĂRUȚI de acasă. Sunați la 112

Publicat

112

La data de 10 octombrie 2024, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre la faptul că COCOI DARIA ALEXANDRA, în vârstă de 13 ani și AJTAI ALEXANDRU HOREA RAFAEL, în vârstă de 13 ani, din municipiul Cluj-Napoca au plecat voluntar în cursul zilei, în jurul orei 14.30, în timp ce se aflau în zona Piața 14 iulie din Cluj-Napoca.

SEMNALMENTE: Cocoi Daria Alexandra – înălțime aproximativă – 1,65m, brunetă.

cocoi daria

La momentul plecării aceasta purta o bluză neagră, pantalon scurt culoare roz, adidași albi.

I-ați VĂZUT? Doi minori din Cluj-Napoca, DISPĂRUȚI de acasă. Sunați la 112

SEMNALMENTE: Ajtai Alexandru Horea Rafael – înălțime aproximativă – 1,65 m, păr castaniu.

ajtai

La momentul plecării acesta era îmbrăcat cu îmbrăcat cu pantaloni negri, maieu alb.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceștia sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax