ACTUALITATE
Cum să scapi de tuse?

Tusea reprezintă un act reflex, prin care organismul nostru răspunde la diferiți iritanți aflați la nivelul căilor respiratorii. La nivelul tractului respirator, iritantul stimulează terminațiile nervoase și transmite, prin intermediul receptorilor, impulsuri la centrul tusei de la nivelul creierului.
Acesta trimite la rândul lui semnale mușchilor diafragmei și abdominali să se contracte și să expectoreze în scopul expulzării iritantului.
Simptomul sub formă de tuse, este frecvent întâlnit în afecțiunile acute sau cronice ale aparatului respirator. Tusea seacă este la debutul acestor afecțiuni, și se manifestă sub forma unor crize scurte, dar dese. În următoarele zile ale bolii, are loc o inflamație mai accentuată a mucoasei respiratorii, care va duce la apariția unei tuse productive. Aceasta este urmată de expectorarea unei spute și este mai profundă.
Tusea persistentă timp de câteva săptămâni sau cea însoțită de expectorații cu sânge poate indica o afecțiune care să necesite îngrijirea medicală.
Cauzele tusei
Există diverse motive care pot conduce la apariția tusei. Unele pot cauza apariția tusei pe termen scurt, în schimb altele pot conduce la declanșarea unei tuse pe termen lung.
- Infecții ale căilor respiratori isuperioare
Aceste infecții afectează sinusurile, traheea sau gâtul. E vorba de gripă, răceală, sinuzită și laringită.
- Infecții ale căilor respiratorii inferioare
În acest caz problema este situată mai jos, în plămâni. Două exemple comune sunt bronșita acută și pneumonia.
- Bronșita cronică
Repetarea acceselor de bronșită acută, poluarea aerului, fumatul, hipertrofiile amigdaliene și deviațiile de sept sunt cauzele principale ale bronșitei cronice. Pot apărea și febra, oboseala, respirație urât mirositoare, congestie sinusală, dificultăți de respirație și disconfort în regiunea pieptului.
- Alergii
Cea mai des întâlnită este rinita alergică. Alte simptome sunt strănutul secrețiile nazale apoase, mâncărimea ochilor sau lacrimarea acestora.
- Astm bronșic
În cazul astmului bronșic, tusea seacă este acompaniată de dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și senzația de apăsare în piept.
- Diverși iritanți
Praful, fumatul sau poluarea pot cauza de asemenea tuse seacă.
- Fumat
„Tusea fumătorului” este de asemenea un tip de tuse seacă.
- Boala de reflux gastro-esofagian
În cazul dat, tusea apare din motivul iritației gâtului, căci are loc refluxul acidului din stomac în esofag și cavitatea bucală.
- Afecțiunimai grave
Tusea seacă persistentă poate fi și simptomul unei afecțiuni mai grave, însă acest lucru se întâmplă mai rar. Lista include cancerul pulmonar, tuberculoza, prezența unui cheag de sânge la plămâni și insuficiența cardiacă.
Tratament tuse
În general, tusea seacă de scurtă durată nu necesită tratament medicamentos. În cele mai multe cazuri agentul cauzal este o infecție virală, iar tusea trece de la sine în câteva săptămâni.
Cu toate acestea, în urma infecțiilor virale, sensibilitatea căilor respiratorii crește și ele devin ușor de iritat de tuse. Tusea le irită și mai tare, creând un cerc vicios. De aceea, puteți să începeți diverse măsuri pentru a ameliora problema.
Pentru început, asigurați-vă că consumați suficiente lichide. Ceai, apa, limonada și sucurile naturale de fructe sunt cele mai potrivite. Putețis ă le consumați calde sau la temperatura camerei. Totodată, evitați înghețata, aerul rece, fumul de țigară și alți iritanți.
Ulterior în cazul că tusea nu se ameliorează, puteți apela la remedii pentru tuse:
- antitusive (încaz de tuse seacă): au în componență mentol, miere, eucalipt, substanțe care ameliorează tusea și calmează iritația, de exemplu Coldtusin, sirop Herbion;
- expectorantele (în cazul tusei productive): majorează proprietățile motorii ale sistemului respirator, adică excreția mucusului și stimulează eliminarea acestuia, de exemplu ACC facilitează tusea și expectorația secrețiilor , Bromhexin;
- sirop de tuse natural (mai frecvent utilizate pentru tusea la copii): patlagina, ciuboțica-cucului, muguri de pin de exemplu Bronho suport, Calmotusin;
Atunci când tusea nu are un tratament adecvat, se poatea grava, ceea ce conduce la apariția diverselor complicații. Medicul specialist este cel mai în măsură să vă prescrie tratamentul medicamentos de care aveți nevoie în cazul tusei productive.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
BEC a înregistrat 22 de candidaturi la alegerile prezidențiale. Până acum a admis 7 și a respins 8. Ce urmează

BEC – Biroul Electoral Central, a înregistrat, până duminică, 22 de candidaturi pentru alegerile prezidențiale din luna mai.
13 au fost depuse de candidați independenți, iar membrii BEC vor analiza ultimele 7 dosare luni, 17 martie.
BEC a admis 7 și a respins 8 candidaturi la alegerile prezidențiale
Perioada pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile prezidențiale 2025 s-a finalizat sâmbătă noaptea, la ora 24.00, potrivit calendarului electoral.
Din cele 22 de dosare de candidatură, BEC a a respins, până duminică 7 dintre acestea și a admis 8. BEC mai are de analizat încă 7 dosare, potrivit Mediafax.
Ce candidaturi au fost acceptat și care au fost respinse până acum
Nicușor Dan, Crin Antonescu, Victor Ponta, George Simion, Elena Lasconi, Lavinia Șandru, Cristian Terheș și John Ion Banu Muscel au fost validați până acum pentru alegerile din luna mai. BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă și a Mariei Marcu. De asemenea, au mai fost respinși Călin Georgescu, Petre Mîndru, Paul Ispas, Matei Vanea și Constantin Vieru. CCR a respins duminică seara ccontestațiile privind candidatura lui George Simion, care rămâne astfel în cursa pentru Cotroceni.
Biroul Electoral Central mai are de analizat 7 dosare de candidatură și trebuie să o facă în cel mult 48 de ore de la depunere, și nu mai târziu de 17 martie.
Miercuri, 19 martie, este ultima zi în care candidații înscriși pot depune la Biroul Electoral Central declarație pe propria răspundere pentru renunțarea la candidatură, dacă este cazul.
Ce dosare mai are de analizat BEC
Biroul Electoral Central a anunțat că va analiza luni ultimele șapte dosare de candidatură la alegerile prezidențiale. Printre acestea se numără cele ale liderei POT, Anamaria Gavrilă, a rectorului SNSPA, Remus Pricopie, dar și cea a fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, și-a depus candidatura la prezidențiale “după o matură chibzuință”. Remus Pricopie a transmis că dosarul lui de candidatură nu va avea liste de semnături, pentru că “prevederea nu este în conformitate cu spiritul Constituției României”.
În ceea ce o privește pe lidera POT, Anamaria Gavrilă, aceasta a spus despre candidatură că este “una de conjunctură” și că nici măcar nu recunoaște aceste alegeri “ca fiind legitime”.

Postul Paștilor era însoțit în satele din zona Clujului de o serie de obiceiuri care reflectau atât pregătirea spirituală, cât și cea din gospodărie.
Femeile țeseau haine noi pentru zilele de sărbătoare, iar bărbații se ocupau de curățenia din curți și livezi, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj
Muncă și rânduială
Această perioadă era una de muncă intensă, dar și de rugăciune și reflecție. Pe întreaga perioadă a postului, femeile torceau, țeseau și coseau, existând credința că de Înviere fiecare persoană trebuie să îmbrace haine noi.
Munca în godspodărie se intensifica în Săptămâna Mare, atunci când curățenia devenea o preocupare esențială. Specialiștii clujeni spun că era un moment de mare forfotă, pentru că fiecare familie se străduia să întâmpine sărbătoarea într-un mediu curat și primitor.
Obiceiuri străvechi pentru o casă primitoare
Hainele de sărbătoare erau scoase din lăzi și lăițere, aerisite la soare, apoi reașezate cu grijă, între ele fiind puse crenguțe de busuioc și alte plante aromatice, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.
Apoi, blidele de lut și icoanele de glajă erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. De asemenea, pavimentul casei, realizat din pământ galben, era reîmprospătat, adăugând un miros proaspăt și un aspect îngrijit gospodăriilor.
Această rânduială, transmisă din generație în generație, reflectă respectul și evlavia cu care oamenii din satele clujene se pregăteau pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinismului. Dar chiar dacă multe dintre aceste obiceiuri s-au pierdut în timp, spiritul sărbătorii și al pregătirilor pentru Paști continuă să fie o parte importantă a identității locale.
Foto: CJCPCT – Casa familiei Cherhaț Simion și Haristina din Strâmbu, județul Cluj, construită la mijlocul secolului al XIX-lea, demolată în 2004 – arhiva personală prof. Viorel Lăcătuș.
EDUCATIE
Mii de elevi clujeni încep luni simularea examenului de Evaluare Națională. Cum se va desfășura testarea

Luni, 17 martie, elevii de clasa a VIII-a din județul Cluj vor susține simularea examenului de Evaluare Națională.
Notele obținute la simulare se trec în catalog, decât la solicitarea scrisă a elevului sau părintelui acestuia.
Mii de elevi clujeni încep luni simularea examenului de Evaluare Națională
Elevii clujeni de clasa a VIII-a vor începe luni ultima verificare înaintea examenului de Evaluare Națională din vară. Simularea se va desfășura la fel ca examenul propriu-zis. Mai jos sunt câteva informații importante:
- Probele încep la ora 9:00.
- Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
- Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Calendarul probelor
Luni, 17 martie, are loc simularea probei la Limba și literatura română, marți, 18 martie are loc proba la matematică, iar iar miercuri, 19 martie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate luni, 31 martie.
Vezi AICI informații utile despre REDACTAREA lucrărilor.
Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.
Important:
- Rezultatele obținute la simulare se comunică individual, nu prin afișare.
- Ele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru adoptarea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an.
- Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog. În situația în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.
De asemenea, Ministerul Educației precizează că subiectele și baremele se vor publica în fiecare zi, după încheierea fiecărei probe, la ora 15:00, AICI.
EVENIMENT
Șeful VIP Guard Security și agenții săi, amenințați după scandalul din fața BT Arena. Urmează plângere penală

Administratorul firmei VIP Guard Security din Cluj-Napoca și agenții săi de pază care au fost implicați în scandalul de duminică dimineață din fața BT Arena au primit amenințări telefonice din partea a doi bărbați, unul fiind rudă cu tânărul recalcitrant care este cercetat penal pentru ultraj după ce a lovit un jandarm.
Unul dintre bărbații care a trecut la amenință după incident, a spus despre agenți: ”Le rup coloana la fiecare pe rând, fi-mi-ar scârbă de viitorul lor și de sănătatea lor, dacă au copii și dacă nu au îi sechestrez” și ”Trecem peste Cristos și peste Dumnezeu trecem”.
Celălalt l-a amenințat direct pe șeful firmei, Lucian Bot: ”De pun mâna pe tine, fiecare oscior ți-l rup. Poți să suni și la Jandarmerie și la Poliție, tot osciorul ți-l rup. (…) De eram acolo numa caschete săreau în aer, făceam și pușcărie pentru niște grași”.
Lucian Bot a declarat pentru Cluj24 că va depune luni o plângere penală pentru amenințare, cerând instituțiilor abilitate să îi identifice pe cei doi bărbați și să îi tragă la răspundere.