Connect with us

ACTUALITATE

Cum să scapi de tuse?

Publicat


tuse raceala sursa foto pixabay

Tusea reprezintă un act reflex, prin care organismul nostru răspunde la diferiți iritanți aflați la nivelul căilor respiratorii. La nivelul tractului respirator, iritantul stimulează terminațiile nervoase și transmite, prin intermediul receptorilor, impulsuri la centrul tusei de la nivelul creierului.

Acesta trimite la rândul lui semnale mușchilor diafragmei și abdominali să se contracte și să expectoreze în scopul expulzării iritantului.

Simptomul sub formă de tuse, este frecvent întâlnit în afecțiunile acute sau cronice ale aparatului respirator. Tusea seacă este la debutul acestor afecțiuni, și se manifestă sub forma unor crize scurte, dar dese. În următoarele zile ale bolii, are loc o inflamație mai accentuată a mucoasei respiratorii, care va duce la apariția unei tuse productive. Aceasta este urmată de expectorarea unei spute și este mai profundă.

Tusea persistentă timp de câteva săptămâni sau cea însoțită de expectorații cu sânge poate indica o afecțiune care să necesite îngrijirea medicală.

Cauzele tusei

Există diverse motive care pot conduce la apariția tusei. Unele pot cauza apariția tusei pe termen scurt, în schimb altele pot conduce la declanșarea unei tuse pe termen lung.

 • Infecții ale căilor respiratori isuperioare

Aceste infecții afectează sinusurile, traheea sau gâtul. E vorba de gripă, răceală, sinuzită și laringită.

 • Infecții ale căilor respiratorii inferioare

În acest caz problema este situată mai jos, în plămâni. Două exemple comune sunt bronșita acută și pneumonia.

 • Bronșita cronică

Repetarea acceselor de bronșită acută, poluarea aerului, fumatul, hipertrofiile amigdaliene și deviațiile de sept sunt cauzele principale ale bronșitei cronice. Pot apărea și febra, oboseala, respirație urât mirositoare, congestie sinusală, dificultăți de respirație și disconfort în regiunea pieptului.

 • Alergii

Cea mai des întâlnită este rinita alergică. Alte simptome sunt strănutul secrețiile nazale apoase, mâncărimea ochilor sau lacrimarea acestora.

 • Astm bronșic

În cazul astmului bronșic, tusea seacă este acompaniată de dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și senzația de apăsare în piept.

 • Diverși iritanți

Praful, fumatul sau poluarea pot cauza de asemenea tuse seacă.

 • Fumat

„Tusea fumătorului” este de asemenea un tip de tuse seacă.

 • Boala de reflux gastro-esofagian

În cazul dat, tusea apare din motivul iritației gâtului, căci are loc refluxul acidului din stomac în esofag și cavitatea bucală.

 • Afecțiunimai grave

Tusea seacă persistentă poate fi și simptomul unei afecțiuni mai grave, însă acest lucru se întâmplă mai rar. Lista include cancerul pulmonar, tuberculoza, prezența unui cheag de sânge la plămâni și insuficiența cardiacă.

Tratament tuse

În general, tusea seacă de scurtă durată nu necesită tratament medicamentos. În cele mai multe cazuri agentul cauzal este o infecție virală, iar tusea trece de la sine în câteva săptămâni.

Cu toate acestea, în urma infecțiilor virale, sensibilitatea căilor respiratorii crește și ele devin ușor de iritat de tuse. Tusea le irită și mai tare, creând un cerc vicios. De aceea, puteți să începeți diverse măsuri pentru a ameliora problema.

Pentru început, asigurați-vă că consumați suficiente lichide. Ceai, apa, limonada și sucurile naturale de fructe sunt cele mai potrivite. Putețis ă le consumați calde sau la temperatura camerei. Totodată, evitați înghețata, aerul rece, fumul de țigară și alți iritanți.

Ulterior în cazul că tusea nu se ameliorează, puteți apela la remedii pentru tuse:

 • antitusive (încaz de tuse seacă): au în componență mentol, miere, eucalipt, substanțe care ameliorează tusea și calmează iritația, de exemplu Coldtusin, sirop Herbion;
 • expectorantele (în cazul tusei productive): majorează proprietățile motorii ale sistemului respirator, adică excreția mucusului și stimulează eliminarea acestuia, de exemplu ACC facilitează tusea și expectorația secrețiilor , Bromhexin;
 • sirop de tuse natural (mai frecvent utilizate pentru tusea la copii): patlagina, ciuboțica-cucului, muguri de pin de exemplu Bronho suport, Calmotusin;

Atunci când tusea nu are un tratament adecvat, se poatea grava, ceea ce conduce la apariția diverselor complicații. Medicul specialist este cel mai în măsură să vă prescrie tratamentul medicamentos de care aveți nevoie în cazul tusei productive.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cât ar fi plătit manelistul Culiță Sterp șoferului rănit în accident să nu depună plângere. Procurorii clujeni iau urma banilor

Publicat

culita sterp

Șoferul Loganului implicat în accidentul provocat de manelistul Culiță Sterp în Piața Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca nu a depus plângere împotriva acestuia, în condițiile în care cei doi s-au împăcat.

Surse judiciare susțin că Culiță ar fi insistat pe lângă șoferul în vârstă de 32 de ani să nu depună plângere, să nu rămână internat în spital și să nu stea de vorbă cu presa, totul pentru prețul corect, și anume, se pare, o sumă de 30.000 de euro.

Chiar manelistul anunța în primul mesaj pe TikTok după accident că s-a împăcat cu șoferul respectiv.

Citește și VIDEO. Culiță Sterp era BĂUT și a intrat pe roșu în intersecția din Piața Ștefan cel Mare. A părăsit locul ACCIDENTULUI

”Vreau să îmi cer scuze, în primul rând, lui Marius, băiatul implicat în accident, atât lui cât și familiei lui cu care am ținut legătura și cu care m-am și împăcat ulterior, pe toate planurile”, spunea Culiță Sterp.

Faptul că nu s-a depus plângere și șoferul nu a reclamat că a fost rănit și a avut nevoie de mai multe zile de spitalizare, l-a avantajat pe manelist în fața instanței de la Judecătoria clujeană care a dispus doar control judiciar, deși acesta a condus băut, drogat, a intrat cu viteză în intersecție pe culoarea roșie a semaforului și a părăsit locul accidentului.

”Persoana vătămată nu a depus plângere prealabilă”

”Ca urmare a raportului toxicologic asupra probei de urină a rezultat că în momentul în au fost prelevate mostrele biologice, ulterior producerii accidentului, Nicolae Sterp se afla sub influenţa unor substanţe psihoactive, fiind cercetat în acest moment în calitate de suspect pentru infracţiunea prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul Penal.

În ceea ce priveşte nivelul alcoolemiei în momentul prelevării mostrelor biologice, aceasta a fost sub limita legală pentru a fi întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal, motiv pentru care nu este cercetat cu privire la această infracţiune. Cu toate acestea, Nicolae Sterp avea o îmbibaţie alcoolică peste limita legală admisă motiv pentru care a sancţionat contravenţional pentru această conduită.

Până în acest moment, persoana vătămată nu a depus plângere prealabilă”, arată procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca la solicitarea Cluj24.

Sursele judiciare citate susțin că procurorul de caz ar fi extins cercetările asupra lui Culiță Sterp, urmând să se verifice de unde a avut acesta 30.000 de euro cash și dacă banii au fost obținuți în mod legal.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Punctul de amendă rutieră, ÎNGHEȚAT și în 2023. Asociația Pro Infrastructura: Politicienii ascund coasa după fiecare curbă

Publicat

De

accident jucu 5

Punctul de amendă pentru șoferii care încalcă regulile de circulație rămâne neschimbat și în anul 2023, a anunțat ministerul de Finanțe. Acest lucru nu este văzut cu ochi buni de specialiștii de la Asociația Pro Infrastructură care arată că 2.000 de oameni mor anual în accidente în România, și nu doar din cauza drumurilor proaste.

Asociația Pro Infrastructura (API) cere respectarea legislației, care duce la majorarea punctului de amendă, chiar dacă ar fi o măsură nepopulară.

Punctul de amendă rutieră, înghețat și în 2023

„Bizoneală ieftină în continuare în Țara lui Papură Vodă! Finanțele au anunțat că punctul de amendă rămâne înghețat și în 2023 la 145 de lei, încremenit în timp de la începutul lui 2017 chiar dacă, teoretic, el este 10% din salariul minim brut pe economie.

La salariul minim brut actual, ar trebui să fie 255 de lei, iar dacă acesta ar sări la 3.000 lei de la 1 ianuarie 2023, punctul de amendă ar trebui să fie 300 de lei”, arată cei de la API.

API: Politicienii ascund coasa după fiecare curbă

Aceștia spun că nu e de mirare că românii sunt primii în Europa la accidente rutiere, în condițiile în care pe șosele mor anual 2.000 de oameni.

„Infrastructura rutieră proastă și șoferii inconștienți ne vor ține în top și în 2023. Politicienii fără scrupule și conștiință, dar cu girofar albastru și mari iubitori de voturi, cu larga participare a Poliției Române care ridică din umeri, ascund în continuare coasa după fiecare curbă mai periculoasă.

În van urlăm de ani de zile să se ia măsuri nepopulare, dar necesare: creșterea amenzilor, pușcărie pentru faptele grave (precum intrarea intenționată pe contrasens pe drumurile cu parapet median), radare fixe și, bineînțeles, creșterea nivelului de siguranță a infrastructurii rutiere (de la 2+1 alternativ pe DN2 și până la separarea sensurilor pe bretelele bidirecționale în nodurile de autostradă).

Degeaba. Soluțiile de bun simț, logice, simple și eficiente pe care le cerem obsesiv de ani de zile stau la sertar și sunt tergiversate din motive stupide. Iar pe drum tronează nesimțirea, ilogica, bizoneala și moartea. Somn ușor, România!”, au mai spus specialiștii în infrastructură.

Citește mai departe

EVENIMENT

Familia „U” Cluj, în DOLIU. Un mare fost jucător a plecat la ceruri

Publicat

pexa 2

Werner Pexa, pe numele său real Peks, fost fundaș al Universității Cluj, a decedat. A fost unul dintre stâlpii apărării clujene timp de 12 sezoane.

„Drum lin spre ceruri, Werner Pexa!
Astăzi ne luăm rămas bun de la unul dintre cei mai importanți jucători ai Universității Cluj în anii ’60 – ’70. Născut la Erfurt în Germania, pe numele real Werner Peks, a ajuns la ”U” în august 1965, impunându-se încă de la început în echipa „șepcilor roșii”.

În cele 12 sezoane în care a îmbrăcat tricoul „alb-negru”, Pexa a fost unul dintre „stâlpii” din apărarea „studenților”, având pe rând următorii colegi în centrul defensivei: Grăjdeanu, Solomon, Costin, Anca, Mihăilă, Matei, Vasiliu, Mușat, Mierluț.

A avut o contribuție foarte importantă la locul 3 ocupat de Universitatea Cluj la finalul sezonului 1971 – 1972, poziție care a adus echipa în Cupa UEFA în sezonul următor. În competiția europeană, ”U” cu Pexa în teren a dat peste Levski Sofia”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Odihnească-se-n pace!

Sursa/ Foto: Facebook FC Universitatea Cluj

 

Citește mai departe

CULTURA

E sezonul SĂGETĂTORULUI. Ce NU știai despre al nouălea semn din ZODIAC

Publicat

contactors ge8d1ca6c7 1280

A început sezonul Săgetătorului, considerat călătorul zodiacului. Săgetătorul este despre expansiune, cunoaștere, explorare, mai multă aventură și mai puțină responsabilitate, despre optimism și onestitate, iar perioada aceasta, până se va face trecerea spre sezonul Capricornului în 22 decembrie, nativii Săgetător (dar și cei cu Ascendentul în acest semn) se vor bucura de prosperitate. Iată câteva dintre cele mai importante aspecte referitoare la al nouălea semn astrologic.

Caracteristici astrologice principale

Săgetătorul este o zodie de Foc, guvernată de planeta Jupiter, astfel că nativii sunt preocupați să își lărgească orizonturile, atât pe plan intelectual, cât și spiritual, cel mai adesea reușind să ajungă la un nivel superior de înțelegere prin călătorii și prin relațiile cu oamenii, Jupiter fiind cea dintâi planetă socială, totodată cea a scopurilor înalte. Se caracterizează prin prin curaj, determinare, sinceritate dar și iresponsabilitate (trăsături specifice elementului de Foc, cu care se asociază și planeta Jupiter). Dacă sunt dezechilibrați, excesul (de optimism, de dramatism sau alte asemenea) îi definesc, fiind predispuși la autocompătimire atunci când nu e cazul.

Este, totodată, o zodie mutabilă, deci se remarcă în mod special prin flexibilitate și deschiderea la nou, putând accepta mai ușor idei diferite decât zodiile fixe, spre exemplu. Fiind sub semnul lui Jupiter, o planetă expansivă, modalitatea mutabilă îi face pe Săgetători să exagereze – fie că e vorba de o poveste, o reacție sau o situație cu care se confruntă – și să fie împrăștiați – au atât de multe curiozități și o poftă de viață atât mare, încât uneori fac multe lucruri deodată (sau le fuge mintea în multe direcții), dar fără a mai fructifica ceva anume, având nevoie de mai multă disciplină, cumpătare sau echilibru, în general.

CITEȘTE ȘI: E sezonul SCORPIONULUI. Ce NU știai despre al optulea semn astrologic din ZODIAC

Modalitatea mutabilă se întâlnește întotdeauna la zodiile de la sfârșitul unui anotimp: Gemenii sunt ultimii din primăvară, Fecioara e ultima din vară, Săgetătorul e ulima din toamnă, respectiv Peștii sunt ultimii din iarnă.

Din punct de vedere al polarității, Săgetătorul este o zodie pozitivă – atenție, însă, căci această denumire are un alt înțeles în astrologie; zodiile pozitive sau negative nu se referă la cât de bună sau rea e o persoană. Încărcătura „pozitivă” se referă aici la tipul de energie manifestată de zodia Săgetător, adică cea masculină/yang/activă. Zodiile de Aer și de Foc sunt întotdeauna pozitive (cu o energie pe care o manifestă spre exterior, fiind mai dinamice, mai directe și mai expresive), în timp ce zodiile de Pământ și Apă sunt mereu negative (au o energie feminină/yin/receptivă/pasivă, adică manifestată mai mult în interior, prin mijloace indirecte de comunicare, precum arta).

Celelalte 2 zodii de Foc sunt Berbecul și Leul, din acest motiv prezentând caracteristici similare cu cele ale Săgetătorului.

Săgetătorului îi corespunde Casa a noua din zodiac, care guvernează sistemul de credințe personale (filosofia de viață), și religioase, studiile superioare, călătoriile pe distanțe lungi, morala, culturile și limbile străine, fiind totodată asociată cu comerțul, activitatea editorială, aventura și explorarea.

sagittarius g468e9e9f3 1280

Corespondențe în natură

Se consideră că Săgetătorului îi corespunde culoarea turcoaz, azuritul, topazul și safirul albastru din rândul pietrelor și staniul din rândul metalelor.

Fiecare zodie guvernează anumite părți ale corpului. Săgetătorul guvernează șoldurile, coapsele și mușchii. Se spune că picioarele nativilor sunt de obicei lungi, ferme și puternice.

De corespondentul anatomic se leagă și ideea că sunt călătorii zodiacului – cu o sete de cunoaștere atât de mare, Săgetătorii prioritizează călătoriile, pe care le văd ca pe o oportunitate să se dezvolte personal, acesta fiind scopul lor principal: să descopere lumea pentru a se descoperi și pe ei înșiși.

gem g3eb9d5ba4 1280

Trăsături de caracter

După cum sugerează și simbolul arcașului cu care se identifică Săgetătorul, se poate spune că nativii încearcă să se elibereze de natura animală a omului sau, cel puțin, să o înțeleagă și să o integreze sănătos în viața de zi cu zi. Cum centaurul simbolizează dezvoltarea sufletului uman, așa și Săgetătorul caută să prioritizeze aspirațiile spirituale mai mult decât dorințele sau mofturile omenești. În mitologia greacă, centaurii erau aventuroși, curajoși și înțelepți, dar și înclinați spre certuri și comportament necivilizat.

Caracterul necivilizat se datorează faptului că Săgetătorii reacționează și se aprind repede, dar fiind semn de Foc, trec la fel de repede peste supărări, fiind totodată adaptabili și schimbători (modalitate mutabilă). De aici pot deriva și defecte precum inconsecvența și pierderea de sine, întrucât pot renunța la ei sau pot face ajustări pentru a se potrivi cu energia altora.

sagittarius g897396942 1280

felipe simo t u6wum0lvg unsplash

Sunt spontani și sociabili, le place să spună adevărul, dar uneori îl exprimă într-o manieră agresivă, dintr-un exces de mândrie și curaj, astfel că impulsurile egocentrice sunt printre principalele lor lecții de viață, care le dau mari bătăi de cap.

Le place libertatea mai mult decât orice, disprețuind rutina – adesea simt nevoia să evadeze, iar dacă nu sunt echilibrați, pot cădea în capcana viciilor, lăsând impresia că sunt iresponsabili. În funcție de nivelul de înțelegere, conștientizează mai mult sau mai puțin acest lucru și încearcă să îl îndrepte.

În rest, sunt simpli, care se împrietenesc ușor cu oameni din toate categoriile sociale. Glumele și tachinările cu prietenii, fie ei bărbați sau femei, sunt suficient pentru a-i face fericiți.

Cu toate acestea, tind să fie creduli, din dragostea oarbă pentru oameni. Optimismul excesiv e o problemă cu care se confruntă adesea, dar e o sursă de inspirație pentru alții, asemenea curiozității și naturii idealiste.

Au o abordare directă și sinceră în viață.

star sign g8179a5e5a 1280

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax