Connect with us

ACTUALITATE

Comorile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Oglinda paravan, cu picior, a contesei Ottília Wass

Publicat


Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) adăpostește printre comorile sale și unele mai aproape de timpurile noastre, din secolele XIX-XX.

Printre acestea se numără piese din colecția foarte rară de mobilier care a aparținut contesei Ottília Wass din Cluj, una dintre cele mai cunoscute personalități culturale ale Clujului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.

Melinda Mitu, muzeograf al MNIT, a povestit pentru Cluj24.ro viața contesei, cine a fost, unde a locuit, ce a făcut în cei aproape 90 de ani de viață.

”Contesa Ottília Wass de Țaga a provenit dintr-o străveche familie nobiliară din Transilvania. Ea s-a născut la Cluj, în anul 1829 și a murit la Cluj în anul 1917, la vârsta de 88 de ani. Rămasă orfană de tată încă de la vârsta de 7 ani, a fost sprijinită împreună cu mama și sora ei de unchiul ei, contele  Lajos Gyulai. Tânăra contesă a primit o educație aleasă. Atât membrii familiei Wass cât și ai familiei Gyulai au fost oameni cultivați, la fel ca majoritatea familiilor nobiliare ale vremii”, a afirmat muzeograful MNIT.

 

Casa contesei, adevărat salon literar

Contesa Wass cunoștea limbile clasice dar și mai multe limbi moderne. A scris poezii în limba maghiară și germană, care au fost publicate în gazetele epocii, iar acestea reflectau adeseori, în spiritul romantic al vremii, suferințe cauzate de iubiri neîmplinite.

Casa Wass din centrul Clujului a constituit în secolul al XIX-lea un adevărat salon literar, în care s-au perindat scriitori de marcă ai vremii, cum erau Ferenc Kazincy, Gábor Döbrentei sau Zsigmond Kemény.

Deși nu s-a căsătorit niciodată, contesa Wass a avut în schimb o viață plină de realizări profesionale.

”Ea s-a remarcat ca un mare Mecena al vieții culturale din Transilvania. A fost dornică să vadă și să învețe lucruri noi, s-a dedicat întrutotul sprijinirii literaturii și artei, precum și altor acțiuni filantropice. A sprijinit financiar studiile unor tinere de religie reformată, a efectuat donații substanțiale bisericii reformate din orașul Cluj”, a mai spus Melinda Mitu.

Sute de obiecte decorative donate Muzeului Ardelean

Contesa și-a lăsat moștenire biblioteca personală colegiului reformat  Kún din Orăștie, iar casa ei din centrul orașului Cluj, precum și scrisori, documente personale și o serie întreagă de bunuri culturale Societății Muzeului Ardelean.

Ottília Wass a și călătorit foarte mult și, fiindcă a fost o femeie bogată, dar și pentru că avea gusturi bune, a putut să cumpere în călătoriile ei numeroase obiecte decorative, piese de mobilier și multe altele, iar casa ei a devenit un adevărat muzeu.

În anul 1911 aceasta a donat Muzeului Ardelean sute de obiecte de artă decorativă precum și arme, bijuterii și textile din secolele XVIII-XIX”, care se păstrează în cadrul MNIT.

 

Oglinda realizată într-un atelier din Pesta

Printre piesele deosebite și extreme de rare de mobilier se află și oglinda paravan, cu picior, numită Psyché, descrisă de Viorica Pop, fost muzeograf MNIT.

Oglinda este din lemn de brad, placat cu furnir de paltin peste care s-a aplicat un strat de anilin negru, având aproape 2 m înălțime și peste un metru lățime.

Oglinda datează de la începutul secolului al XIX-lea și a fost confecţionată într-un atelier din Pesta.

”Într-un ancadrament dreptunghiular, sprijinit pe picioare terminate în labe de leu, cu partea superioară în segment de arc, este fixat în şuruburi un platou basculant. Acesta are două feţe ornamentate diferit. Pe avers, o oglindă, anturată de o ramă bogat decorată cu motive de bronz aurit, dispuse simetric, iar pe revers, fixat sub sticlă, un ecran din atlas verde pal. Pe acest fond se detaşează un motiv central brodat, reprezentând o cupă canelată cu picior, ornamentată cu două brâie de meandre, de inspiraţie grecească. Din cupă se revarsă o abundenţă de flori şi frunze, colorate în tonuri calde, pastelate. Frontonul ancadramentului are ca decor, pe ambele feţe, o liră din bronz auriu, instrument muzical pentru care a existat o preferinţă deosebită în epocă. Este o piesă reprezentativă a stilului Empire”, astfel scria muzeograful Viorica Pop oglinda contesei.

 

Ce patrimoniu are MNIT?

În patrimoniul MNIT există peste 450.000 de bunuri culturale mobile, iar Secţia consacrată istoriei şi civilizaţiei transilvănene din epoca modernă deţine un număr de peste 12.000 de astfel de bunuri, provenite din perioada cuprinsă între începutul secolului al XIX-lea şi Unirea din 1918.

Printre acestea se regăsesc o serie întreagă de obiecte provenite din colecţii de artă decorativă, arme, numismatică, gravuri, documente, carte veche şi alte tipărituri.

Toate acestea se leagă în mod direct de evenimentele politice, militare, economice sau culturale din secolul al XIX-lea şi de la începutul secolului al XX-lea.

O mare parte a acestor colecţii de piese cu caracter artistic sau funcţional din patrimoniul compartimentului de istorie modernă au un caracter omogen, datorat fie donaţiilor iniţiale, colecţii cu caracter istoric, fie unei activităţi sistematice de achiziţii, realizată de-a lungul timpului. Printre colecţiile cu caracter istoric se numără colecţiile Societății Muzeului Ardelean, ale Muzeului de Relicve ale Revoluţiei de la 1848 sau ale Muzeului de Industrie „Franz Joseph I” din Cluj.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Elena Lasconi câștigă detașat acasă la liberalul Emil Boc. Cluj-Napoca, oraș USR?

Publicat

lasco 1

Candidatul USR la Președinția României, Elena Lasconi, a câștigat, duminică, cele mai multe voturi și la Cluj-Napoca, municipiu condus de liberalul Emil Boc.

Astfel, potrivit rezultatelor parțiale prezentate în noaptea de duminică spre luni pe site-ul Autorității Electorale Permanente, Lasconi s-a clasat pe primul loc în opțiunile alegătorilor din orașul de pe Someș, cu 40,32%, după numărarea voturilor din majoritatea secțiilor.

Lasconi a fost urmată de independentul Călin Georgescu cu 10,82% podiumul fiind completat de Mircea Geoană (independent) cu 9,66%.

Urmează candidatul UDMR, Kelemen Hunir, cu 8,71% și Marcel Ciolacu (PSD) cu 8,29%.

De altfel, Elena Lasconi a câștigat cele mai multe voturi și în comuna Florești (36,97%), condusă de primarul PNL, Bogdan Pivariu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion. Rezultate parțiale.

Publicat

De

Elena Lasconi Cluj

Elena Lasconi, candidata USR, a obținut cele mai multe voturi în județul Cluj la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiemebrie, conform rezultatelor parțiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă.

În jurul orei 22,30, după ce a început numărarea voturilor în secții, pe primul loc la Cluj se afla candidatul independent Călin Georgescu.

Rezultat final. Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion

Elena Lasconi a reușit să câștige în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale. După numărarea majorității voturilor din județ, candidata URS este pe primul loc cu 30,1% din voturi.

Lasconi este urmată de candidatul independent Călin Georgescu,cu 15,5% din voturile clujenilor. Pe locul trei în preferințele clujenilor se află liderul AUR, George Simion cu 10,91% din voturi.

Aceștia sunt urmați de Marcel Ciolacu, candidatul PSD, care a obținut 10,65% din voturi și Nicolae Ciucă, cu 9,6%  voturi.

Prezența la vot în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost de 57,40%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora

Publicat

De

Călin Georgescu

Candidatul independent Călin Georgescu, se situează pe primul loc, după centralizarea voturilor din aproape 90% din secțiile de votare.

În urma lui se află Marcel Ciolacu, candidatul PSD.

Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora

După centralizarea a peste 94% dintre voturile exprimate în țară, Călin Georgescu continuă este pe primul loc, cu 21,15 %. El este urmat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 20,5 % și de Elena Lasconi, cu 17,6 %.

Pe următoarele locuri se situează George Simion (14,25%), Nicolae Ciucă (9,6 %), Mircea Geoană (6,15 %)

În mod surprinzător, Ludovic Orban a reușit să obțină, până la această oră, 18.544 de voturi, adică 0,23%.

Rezultatele parțiale în străinătate

Călin Georgescu a primit cele mai multe voturi și în străiătate, urmat de Elena Lasconi și George Simion, potrivit Mediafax.

În momentul de față, alegerile parțiale în Diaspora se prezintă în felul următor:

  • Călin Georgescu: 33,41%
  • Elena Lasconi: 30,81%
  • George Simion: 11,61%
  • Nicolae Ciucă: 8.36%
  • Mircea Geoană: 5,66%
  • Marcel Ciolacu – 4,51%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL

Publicat

De

Nicolae Ciucă

Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, a obținut, în județul Cluj, doar puțin peste 10% din voturi în primuk tur al alegerilor, cel mai slab rezultat al unui candidat de dreapta din ultimii 20 de ani.

La Cluj-Napoca, în orașul unuia dintre marii lideri ai PNL, Emil Boc, Nicolae Ciucă nu a obținut nici măcar 8% din voturi, fiind întrecut și de candidatul UDMR Kelemen Hunor.

Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a obținut cel mai bun scor în comuna Recea Cristur, unde a fost votat de 61,78% dintre alegători.

Localitățile clujene unde Nicolae Ciucă a fost primul în opțiunile alegătorilor și procentele obținute sunt următoarele:

  • Ciucea – 30,11%
  • Mărgău – 22,55%
  • Mărișel – 33,61%
  • Sânpaul – 21,74%
  • Așchileu – 34,38%
  • Panticeu – 42,78%
  • Bobâlna – 27,18%
  • Vad – 35,56%
  • Câțcău – 44,36%
  • Chiuiești – 24,78%
  • Cornești – 29%
  • Borșa – 34,02%
  • Tureni – 17,52%
  • Săndulești – 24,91%
  • Căianu – 26,51%
  • Pălatca – 40,48%
  • Țaga – 22,03%
  • Cătina – 22,15%
  • Sânmărtin – 49,14%.

La alegerile locale din iunie 2024, PNL a câștigat în județul Cluj un numă de 51 de primării de municipii, orașe și comune.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax