ACTUALITATE
VIDEO. Bal la Apahida. Podul abatelui. Comori celtice şi gepide. Istoricul şi Securitatea. La pas prin istoria Clujului (RO-EN)
Poate că, la fel ca în cazul Bonţidei, mult mai puţină lume ar fi auzit de ea fără Festivalul Electric Castle, la fel cum, fără celebra piesă „Bal la Apahida”, a celebrei trupe clujene Semnal M, mult mai puţină lume ar fi auzit de localitatea de lângă Cluj-Napoca.
Dar şi Apahida înseamnă mult mai mult decât includerea numelui ei într-o piesă muzicală. Vestigiile arheologice arată că pe aici au trecut, cu două-trei milenii înainte de Hristos, vestiţii celţi. Că triburi ale gepizilor ar fi sălăşluit în zonă şi căar fi avut chiar un fel de capitală aici. Câteva dintre curiozităţile istorice ale localităţii Apahida ne sunt prezentate de istoricul cujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Bal la Apahida. Podul abatelui
„Balul de la Apahida. Cine nu cunoaşte această piesă celebră a nu maipuţin celebrei formaţii Semnal M, o compoziţie a marelui cântăreţ şi compozitor, regretatul Iuliu Merca.
ALTE ARTICOLE DIN
LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ
Apahida. Suntem chiar în faţa unui pod. Să ne gândim puţin la semantica cuvântului. În limba maghiară, Apahida înseamnă „Podul abatelui”. Al cărui abate? Abaţia de la Cluj-Mănăştur.
VEZI ŞI:
ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI
Această abaţie era proprietara podului de aici, a unui pod din această zonă, care trecea peste Someşul Mic şi care aducea un venit substanţial călugărilor de la Cluj-Mănăştur”, explică istoricul clujean.
Comori celtice şi gepide
„De asemenea, această localitate este cunoscută de istorici deoarece în apropierea şi în incinta ei s-au găsit nişte necropole celtice, celţii fiind purtătorii unei civilizaţii dezvoltate, în secolele III-II ÎCr.
De asemenea, poate şi mai important, în 1889 s-a descoperit un tezaur cu mult aur şi cu un inel pe care era inscripţionat numele Omharus, care era o căpetenie gepidă. Gepizii erau un trib migrator germanic. Inelul cu acea inscripţie se află la Budapesta, la Muzeul Naţional de acolo.
La circa 300 de mtri de această locaţie, în 1968 s-a găsit un alt tezaur, mult mai bogat, care iniţial a fost „găzduit” la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, iar din 1971 se află la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.
Iar în 1978, pe locul actualei clădiri a Poştei, tot accidental, s-a găsit un alt tezaur al acestei polulaţii germanice. Aceste lucruri i-au făcut pe cercetătorii istorici să presupună şi să lanseze ipoteza că aici ar fi fost un centru al gepizilor, poate chiar o capitală a lor, nu se ştie precis. Un lucru precis îl cunoaştem, încă: că în jurul Clujului erau mai multe localităţi ale acestor gepizi”, mai arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Istoricul şi Securitatea
„Un alt lucru demn de relevat este că în acestă localitate s-a născut un istoric celebru, controversat azi, Ştefan Pascu, născut în 1914, decedat în 1998, care a fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai”, a fost decan al Facultăţii de Istorie, a fost preşedinte al Filialei Cluj a Academiei Româna, a fost un reputat medievist. Are câteva lucrări despre Cluj, despre Vioevodatul Transilvaniei, despre Marea Unire de la 1918 etc.
Conform Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, se pare că reputatul academician şi istoric avea şi alte acţiuni subversive, de supraveghere a unor colaboratori, istorici străini trimişi în România, şi în aceste dosare i s-a găsit numele conspirativ „Brânduşa”.
Cert este că în activitatea sa, Ştefan Pascu a ajutat şi foarte mulţi oameni, foarte mulţi istorici de astăzi, dar mulţi dintre ei au fost ingraţi, sau au „uitat” ajutorul pe care l-au primit de la academicianul Ştefan Pascu, care, în timpul lui Nicolae Ceauşescu, era considerat primul istoric al ţării”, conchide istoricul clujean.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Propunere de strategie pentru atragerea turiștilor: ”Show sportiv și Broadway la Cluj-Napoca, în fiecare zi, 365 de zile pe an”

O asociație cu activitate de peste 25 de ani propune o strategie de consolidare a turismului sportiv și cultural la Cluj-Napoca, scopul fiind atragerea unui număr cât mai mare de turiști români sau străini, care să găsească în fiecare zi în oraș un spectacol cultural sau un show sportiv.
Fondatorul şi președintele asociației ”Casa Europei”, Dan Luca, a declarat pentru Cluj24 că municipiul Cluj-Napoca trebuie să devină o destinație europeană pentru evenimentele de sport și cultură.
”La nivel național, dar și european, se apreciază foarte mult unde a ajuns Clujul, care este un pol economic puternic și credem că este important pentru oraș să treacă la nivelul următor și să ofere servicii şi mai bune pentru cetățeni. De asemenea, este important și să atragă investiții suplimentare pe un palier mai puțin dezvoltat, dar și mai mulți turiști care să aibă, într-adevăr, ce face când vizitează Cluj-Napoca, mult mai mult decât în prezent.
De aceea am creionat o strategie căreia i-am spus <<Show sportiv la Cluj, Broadway la Cluj, în fiecare zi>> care presupune să avem în fiecare zi a anului, 365 de zile, câte un eveniment sportiv sau cultural.
La Cluj-Napoca avem o abordare foarte bună din punct de vedere al divertismentului, al festivalurilor, dar avem câteva evenimente – TIFF, Untold, EC, Jazz in the Park, Zilele Clujului, Zilele Culturale Maghiare, Festivalul de Păpuși WonderPuck – care au loc, fiecare, câteva zile pe an. Ce ar însemna să avem spectacole, mai micuțe, dar zilnice?”, a provocat Dan Luca.
Acesta a precizat că, la fel, Cluj-Napoca este și un pol sportiv recunoscut, cu echipe de baschet, de fete și băieți, care au o tradiție deja, și care umpleau sălile în competițiile interne și internaționale. ”Infrastuctura este foarte bună, BT Arena este de departe cea mai modernă din țară, și cred că ar fi interesant să avem câte un show sportiv în fiecare zi la Cluj.
Acestea sunt ambițiile, de a avea show-uri sportive și spectacole culturale de calitate pentru clujeni, dar și pentru a atrage turiști din județele limitrofe sau, de ce nu, din toată România sau din străinătate”, a explicat acesta.
Oraș turistic 365 de zile
Întrebat cum se pot organiza zilnic astfel de evenimente, Dan Luca a spus că ar trebui să aibă loc zilnic, deci inclusiv în weekend, astfel încât municipiul Cluj-Napoca să devină un oraș turistic timp de 365 de zile.
”Dacă ar exista o ofertă, sunt convins că mult mai mulți turiști ar lua în calcul vizitarea Clujului.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să concepem spectacole sportive sau culturale care să aibă loc în fiecare zi, iar cele două domenii să fie integrate.
Pe partea de sport, de exemplu, ce ar însemna să avem un show la ora 20 în BT Arena, cu 10.000 de spectatori? Ar trebui să ai evenimente de calitate, iar acestea le ai dacă U BT, echipa de baschet băieți, joacă într-o cupă europeană, ceea ce atrage suporteri. La fel să avem și pentru baschet fete, iar la Cluj mai sunt alte două sporturi de potențial de sală, handbalul și voleiul.
În anii 1990, echipa de volei era campioană, iar Sala Sporturilor Horia Demian era plină de spectatori, veniți să asiste la meciuri europene.
Teoretic, am avea șase echipe de băieți și fete de la baschet, handbal și volei care trebuie să devină campioane naționale, pentru a putea juca în cupe europene. Pentru asta e nevoie de întărirea loturilor, cu jucători care atrag spectatori, de investiții financiare serioase, dar și răsplata ar fi pe măsură.
Să nu uităm de turneele internaționale de tenis de câmp care s-ar disputa, în continuare la BT Arena din Cluj-Napoca, la care se adaugă altele, din alte sporturi: gimnastică, arte marțiale, tenis de masă, care ar completa paleta de evenimente sportive.
În fotbal, investițiile sunt enorme, pentru ambele echipe ale orașului, dar investițiile într-o echipă de sală sunt incomparabil mai mici”, a afirmat președintele ”Casa Europei”.
Spectacole în engleză
În ceea ce privește componenta culturală, acesta a menționat că și aici Clujul are un atu, și anume infrastructura foarte bună, în condițiile în care există Teatrul Național, Teatrul Maghiar de Stat, Opera Română, Casa de Cultură a Studenților.
”La fel ca la sport, cum ar fi să avem în fiecare seară un spectacol cultural, dar inedit, în limba engleză, pentru un public internațional, de genul Broadway. Să fie reprezentații cu piesele clasice, Chicago, Cats, Fantoma de la Operă, la care ar veni public.
Clujul are și potențial de școală de revistă.
Acum dacă vii ca turist la Cluj-Napoca nu prea ai ce face seara, de la hotel ți se recomandă un restaurant sau un bar și să vizitezi ˝cel mai interesant obiectiv al orașului˝, Salina Turda, dar nu prea este o ofertă nici pentru clujeni, nici pentru turiști.
De aceea este acest proiect extrem de ambițios, în care ai în fiecare zi ce să faci dacă ești din Cluj sau dacă vii la Cluj. Un turist vine câteva zile și are o ofertă la dispoziție, putem să îi ținem aici, dar pentru aceasta avem nevoie de spectacole sportive și cultural de calitate”, a mai spus Luca.
Aceasta a mai arătat că la Cluj-Napoca avem și Facultatea de Teatru și Film și cea de Educație Fizică și Sport, ambele de la UBB, instituții de învățământ care ar trebui implicate în proiect pentru dinamizarea segmentelui cultural.
Potrivit lui Dan Luca, fiind un proiect strategic, ar trebui asumat de Primăria Cluj-Napoca și ajutat de ONG-uri și mediul privat.
”E nevoie de o investiție masivă din bani publici și de management public pentru coordonarea unui astfel de proiect pentru o perioadă de 5 ani, la început. Există un mare potențial uman, se pot crea locuri de muncă.
România este, încă, deficitară la sporturi de echipă și cred că dacă s-ar crea acest pol sportiv puternic la Cluj, am putea extinde această strategie la nivel național.
Clujeni care cunosc fenomenul cultural și sportiv
Am discutat în ultimii ani cu oameni care cunosc fenomenul cultural și sportiv din Cluj, cum ar fi d-na profesoară Mihaela Luțaș și prorectorul Dan Lazăr, ambii de la UBB, cu decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, Leon Gomboș, cu managerul echipei de handbal baieti U Cluj, Liviu Hossu, şi chiar cu profesorul Vasile Pușcaș.
Ar urma o discuție cu reprezentații Primăriei clujene, cu primarul Emil Boc, trebuie, poate, un studiu de fezabilitate pentru un astfel de proiect, poate crearea unei fundații pentru cultură și sport, cum a fost Asociația Clujul – Capitală Culturală Europeană.
Cred că instituțiile locale au rol fundamental în a gândi un astfel de proiect și cred că se pot face minuni la Cluj”, a conchis Dan Luca.
”Casa Europei” Cluj-Napoca este o asociaţie care a luat fiinţă în 1996, iar Avizul de Funcţionare a fost acordat de către Ministerul Afacerilor Externe al României. Principalul obiectiv al organizaţiei este realizarea unei legături reale între comunitatea locală clujeană şi Uniunea Europeană.
Blogul asociației este http://casaeuropei.blogspot.com/

Echipajul clujean de la Napoca Rally Academy, format din pilotul Simone Tempestini și copilotul Sergiu Itu, au câștigat Raliul Clujului Star Lubricants, desfășurat la sfâșitul săptămânii.
Echipierii Napoca Rally Academy s-au impus și în acest sezon în etapa clujeană, pilotul Simone Tempestini asigurându-și al 8-lea titlu național absolut de campion al României
Podiumul absolut a fost completat de Andrei Gîrtofan cu Doru Vraja, respectiv frații Norbert și Francesca Maior
Festivitatea de premiere a avut loc la Cluj Arena din Cluj-Napoca.
EVENIMENT
Bărbat prins cu alcoolemie URIAȘĂ la volan în Câmpia Turzii. Nu avea nici permis. A fost ARESTAT

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au dispus, vineri, măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 35 de ani, din Câmpia Turzii, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
În fapt, la data de 28 septembrie a.c., în jurul orei 19.45, în timp ce conducea autoturismul pe strada Laminoriștilor din Câmpia Turzii, acesta a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice.
Totodată, polițiștii au constat că bărbatul nu avea dreptul de a conduce autovehicule, având permisul de conducere reținut ca urmare a săvârșirii unei alte infracțiuni rutiere în cursul anului 2023.
Astfel,în baza probatoriului administrat, în data de29 septembrie a.c. bărbatul de 35 de ani a fost reținut pentru 24 de ore. Ulterior, pe numele acestuia, magistrații Judecătoriei Turda au dispus măsură arestării preventive pentru 30 de zile.

Institutul Confucius al Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) organizează în anul academic 2023-2024 cursuri de limba chineză în Cluj și în extensiile universitare din 5 județe. Până în prezent, peste 10.000 de persoane au urmat cursurile institutului.
Noua serie de cursuri începe în săptămâna 9-15 octombrie 2023, termenul limită pentru înscriere fiind 4 octombrie.
Înscrierea se face online, la adresa, iar limba de predare este limba engleză.
”Cost curs grup : 300 lei/semestru – 12 întâlniri, cost curs one-to-one : 700 lei/semestru – 12 întâlniri (pentru nivel HSK 3-6, online), cost curs VIP – 500 lei/ semestru – 12 întâlniri (pentru nivel HSK 1-2, grupe de 2-5 persoane, online)”, arată reprezentanții Institutului Confucius.
Profesori chinezi
Aceștia susțin că persoanele care se înscriu la curs vor avea ocazia să învețe chineza dintr-un mediu prietenos, în care predarea se face în limba engleză pentru o înțelegere mai profundă și vor beneficia de experiența și pronunția corectă a profesorilor cu limbă maternă chineză.
”Cursul include strategii interactive și exerciții practice pentru dezvoltarea rapidă a abilităților de comunicare.
Acesta este un moment unic de a învăța și de a descoperi cultura chineză. Nu ratați această oportunitate de a vă dezvolta abilitățile lingvistice și de a vă deschide noi orizonturi!”, mai arată organizatorii cursului.