ACTUALITATE
VIDEO. Bal la Apahida. Podul abatelui. Comori celtice şi gepide. Istoricul şi Securitatea. La pas prin istoria Clujului (RO-EN)
Poate că, la fel ca în cazul Bonţidei, mult mai puţină lume ar fi auzit de ea fără Festivalul Electric Castle, la fel cum, fără celebra piesă „Bal la Apahida”, a celebrei trupe clujene Semnal M, mult mai puţină lume ar fi auzit de localitatea de lângă Cluj-Napoca.
Dar şi Apahida înseamnă mult mai mult decât includerea numelui ei într-o piesă muzicală. Vestigiile arheologice arată că pe aici au trecut, cu două-trei milenii înainte de Hristos, vestiţii celţi. Că triburi ale gepizilor ar fi sălăşluit în zonă şi căar fi avut chiar un fel de capitală aici. Câteva dintre curiozităţile istorice ale localităţii Apahida ne sunt prezentate de istoricul cujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Bal la Apahida. Podul abatelui
„Balul de la Apahida. Cine nu cunoaşte această piesă celebră a nu maipuţin celebrei formaţii Semnal M, o compoziţie a marelui cântăreţ şi compozitor, regretatul Iuliu Merca.
ALTE ARTICOLE DIN
LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ
Apahida. Suntem chiar în faţa unui pod. Să ne gândim puţin la semantica cuvântului. În limba maghiară, Apahida înseamnă „Podul abatelui”. Al cărui abate? Abaţia de la Cluj-Mănăştur.
VEZI ŞI:
ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI
Această abaţie era proprietara podului de aici, a unui pod din această zonă, care trecea peste Someşul Mic şi care aducea un venit substanţial călugărilor de la Cluj-Mănăştur”, explică istoricul clujean.
Comori celtice şi gepide
„De asemenea, această localitate este cunoscută de istorici deoarece în apropierea şi în incinta ei s-au găsit nişte necropole celtice, celţii fiind purtătorii unei civilizaţii dezvoltate, în secolele III-II ÎCr.
De asemenea, poate şi mai important, în 1889 s-a descoperit un tezaur cu mult aur şi cu un inel pe care era inscripţionat numele Omharus, care era o căpetenie gepidă. Gepizii erau un trib migrator germanic. Inelul cu acea inscripţie se află la Budapesta, la Muzeul Naţional de acolo.
La circa 300 de mtri de această locaţie, în 1968 s-a găsit un alt tezaur, mult mai bogat, care iniţial a fost „găzduit” la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, iar din 1971 se află la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.
Iar în 1978, pe locul actualei clădiri a Poştei, tot accidental, s-a găsit un alt tezaur al acestei polulaţii germanice. Aceste lucruri i-au făcut pe cercetătorii istorici să presupună şi să lanseze ipoteza că aici ar fi fost un centru al gepizilor, poate chiar o capitală a lor, nu se ştie precis. Un lucru precis îl cunoaştem, încă: că în jurul Clujului erau mai multe localităţi ale acestor gepizi”, mai arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Istoricul şi Securitatea
„Un alt lucru demn de relevat este că în acestă localitate s-a născut un istoric celebru, controversat azi, Ştefan Pascu, născut în 1914, decedat în 1998, care a fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai”, a fost decan al Facultăţii de Istorie, a fost preşedinte al Filialei Cluj a Academiei Româna, a fost un reputat medievist. Are câteva lucrări despre Cluj, despre Vioevodatul Transilvaniei, despre Marea Unire de la 1918 etc.
Conform Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, se pare că reputatul academician şi istoric avea şi alte acţiuni subversive, de supraveghere a unor colaboratori, istorici străini trimişi în România, şi în aceste dosare i s-a găsit numele conspirativ „Brânduşa”.
Cert este că în activitatea sa, Ştefan Pascu a ajutat şi foarte mulţi oameni, foarte mulţi istorici de astăzi, dar mulţi dintre ei au fost ingraţi, sau au „uitat” ajutorul pe care l-au primit de la academicianul Ştefan Pascu, care, în timpul lui Nicolae Ceauşescu, era considerat primul istoric al ţării”, conchide istoricul clujean.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi

În ziua de dinaintea Învierii Domnului, cunoscută și ca Sâmbăta Mare, credincioșii fac ultimele pregătiri pentru Paște, dar respectă și tradițiile și obiceiurile.
Este importantă și pregătirea spirituală pentru a întâmpina minunea Învierii Domnului. În ziua de dinaintea acestei mari sărbători, creștinii respectă tradițiile care le aduc sănătate și prosperitate pentru tot restul anului, scrie Fanatik.
Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi
În afară de pregătirea mâncărurilor tradiționale și a ultimelor detalii în legătură cu curățenia, gospodinele pregătesc și hainele noi pe care le vor purta atât ele și membrii familiei la biserică. Acestea semnifică curățirea trupului, dar și cea a sufletului.
Totodată, mielul se sacrifică în această zi, iar carnea acestuia se folosește pentru pregătirea preparatelor tradiționale, cum ar fi stufatul, friptura, drobul și borșul de miel.
Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2025 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători
În anumite zone, gospodinele obișnuiesc să pregătească un coș cu mâncare, pe care îl duc la biserică, acolo unde este sfințit de preoți. În el se pun lumânarea, dar și bucatele tradiționale, inclusiv ouăle roșii, cozonacul, pasca și preparatele din carne, care vor fi acoperite de un ștergar.
Credincioșii pornesc spre biserică în jurul orei 23:00, unde vor participa la slujba de Înviere și pentru a lua Sfintele Paști, pâinea sfințită și Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim, de la Sfântul Mormânt. Lumina se duce la morminte, apoi este adusă acasă.
Ce să nu faci în această zi
În afară de aceste tradiții, sunt și câteva lucruri pe care nu este bine să le faci în Sâmbăta Mare. De exemplu, nu este bine să speli rufe, să coși, să muncești la câmp sau să faci treburi dificile în gospodărie.
În ziua de dinaintea Învierii, credincioșii ar trebui să fie mai buni cu oamenii din jur, dar și să facă fapte de milostenie. De altfel, trebuie să evite conflictele și vorbele rele.
Este ultima zi din Postul Paștelui, iar creștinii nu ar trebui să consume preparate din oțet sau urzici. Unii creștini decid să consume, pe parcursul acestei zile, doar pâine uscată. În plus, în această zi, nu se petrece și nu se consumă alcool. Nu se doarme și nu se lenevește în Sâmbăta Mare.
EDUCATIE
Banii pentru bursele școlare au intrat doar PARȚIAL în aprilie 2025, înainte de Paști. Diferența, după zilele libere

Ministerul Educației anunță că a transmis toate sumele necesare pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie 2025 către inspectoratele școlare, însă admite că acolo unde bursele nu sunt plătite integral, acest lucru se va întâmpla „în cel mai scurt timp”, având în vedere perioada de zile libere, scrie Edupedu.ro.
„Ministerul Educației și Cercetării a demarat din timp procedurile necesare pentru plata burselor elevilor. În funcție de aprobarea fluxurilor financiare, ministerul a furnizat imediat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București sumele solicitate pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie (cel puțin 92%), iar miercuri, 16 aprilie 2025, a fost virat (…) restul sumelor”, transmite instituția într-un comunicat remis presei.
Banii pentru bursele școlare au intrat doar PARȚIAL în aprilie 2025, înainte de Paști. Diferența, după zilele libere
Sunt județe în care școlile nu au primit suma completă, astfel că s-a decis plata integrală doar pentru anumite categorii de burse, precum cele de merit sau cele sociale, urmând ca restul banilor să fie virați ulterior.
Potrivit acelorași surse, inclusiv bursele aferente lunii februarie, plătite pe 20 martie, au fost completate cu diferențe în unele județe la începutul lunii aprilie.
Pentru luna martie 2025, bursele elevilor sunt următoarele:
450 de lei – bursa de merit
300 de lei – bursa de reziliență și tehnologică
300 de lei – bursa socială (cu valoare fixă)
Este prima lună din anul școlar 2024-2025 în care bursele de merit și cele de reziliență se acordă în cuantumul minim prevăzut de Legea învățământului preuniversitar 198/2023.

Piața valutară continuă să fie monitorizată atent de către banca centrală iar culoarul de tranzacționare s-a îngustat de mai multe săptămâni în culoarul 4,976 – 4,978 lei. Înainte de minivacanța de Paște, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9773 lei.
Însă, minuta ședinței BNR din 7 aprilie, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 6,5%, valoare stabilită în august trecute, asupra faptului că „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului sunt în creștere, au susținut membrii Consiliului, evocând în mai multe rânduri deficitele gemene mari și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, de natură să sporească volatilitatea pe piața financiară internațională și să afecteze percepția de risc a investitorilor față de regiune, dar și să influențeze conduita politicii monetare a băncilor centrale majore.”
ANALIZĂ. BNR semnalizează o viitoare DEPRECIERE a leului
Recordul atins de uncie de 3.317,80 dolari nu a rezistat decât o zi, aceasta urcând joi la 3.359,90 dolari. Evoluția din piețele specializate a provocat creșterea prețului gramului de aur de la 465,3330 lei la 467,2986 lei, nou maxim istoric.
Uncia de aur s-a apreciat de la începutul anului la 26%, pe fondul lipsei de predictibilitate a politicilor din domeniul tarifelor a administrației de la Casa Albă, motiv pentru investitori să caute active considerate drept refugii, precum metalul galben, francul elvețian sau yenul japonez. Reamintim că până de curând dolarul și obligațiunile emise de Trezoreria SUA erau considerate cele mai sigure plasamente.
Investitorilor privați li se adaugă băncile centrale, care sunt cei mai importanți cumpărători de aur, sau fondurile de tip ETF ale căror acțiuni sunt garantate cu aur în format fizic. În aceste condiții, analiștii de la Goldman Sachs Group Inc prognozează atingerea pragului de 4.000 de dolari/uncie până la mijlocul lui 2026.
„Finanțele au atras joi 662,3 milioane lei”
Joi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99%, la 12 luni la 6,07%.
Creșterea dobânzilor solicitate de către băncile sau clienții lor la licitațiile pentru titlurile de stat, cu scadența scurtă, a redus sumele atrase de Trezorerie. Finanțele au atras joi 662,3 milioane lei, față de o valoare programată a emisiunii de 800 milioane lei. Scadența titlurilor este în martie 2026 iar randamentul mediu a fost de 6,26%/an.
Euro a crescut joi la 1,1344 – 1,1410 dolari iar media dolarului a scăzut de la 4,3806 la 4,3756 lei.
Cursul francului elvețian a scăzut la 5,3554 lei iar cel al lirei sterline la 5,7940 lei.
Media monedelor din regiune s-a întărit la 4,2879 zloți/euro, după deprecierea de miercuri la 4,3033, respectiv la 407,65 forinți/euro.
Bitcoin se tranzacționa în culoarul 83.832 – 85.007 dolari, valori apropiate de cele de miercuri iar ethereum fluctua între 1.575 și 1.610 dolari.
Radu Georgescu
EVENIMENT
Bogdan Mara (director sportiv CFR Cluj): Cine leagă două victorii ia un AVANS. Băieții au PRIME de obiectiv importante

În duminica Paștelui se joacă pe Arena Națională meciul dintre CFR Cluj și FCSB. Bogdan Mara, oficialul ardelenilor, nu crede că titlul se va decide, indiferent de rezultatul partidei.
„E un meci extrem de important și e cel mai strâns play-off din istorie. Cine leagă două victorii ia un avans. Să fie sănătoși dacă ei cred că sunt campioni dacă vor câștiga acest meci”, a spus Mara pentru Fanatik.
Bogdan Mara (director sportiv CFR Cluj): Cine leagă două victorii ia un AVANS. Băieții au PRIME de obiectiv importante
Directorul sportiv al lui CFR Cluj și-ar dori ca titlul să se decidă la în Gruia într-un meci de totul sau nimic: „Noi vom juca la victorie și ne dorim să ajungem la ultima etapă să vedem ce putem face și să jucăm cu titlul pe masă. Trebuie să o luăm pas cu pas pentru că mai avem și Cupa României. E un final de sezon de foc pentru noi”.
Daniel Bîrligea, fostul atacant al lui CFR Cluj, nu va juca pentru FCSB, iar Bogdan Mara a explicat situația: „Nu știu ce vor face ei cu Bîrligea, e treaba și strategia lor. Sunt niște lucruri și niște acorduri făcute între cluburi, dar una e ce e în contract și alta discuția pe care au avut-o cei doi patroni și s-au înțeles pe această temă.
„Jucătorii sunt foarte motivați”
Deci sunt două chestii legate, nu e vorba neapărat de bani. Sunt niște chestii de principii și de respect între cluburi până la urmă. Eu cred că CFR Clul i-a ajutat cu Bîrligea și jucătorul i-a ajutat mult și în Europa”.
Bogdan Mara a vorbit și de atmosfera din vestiarul lui CFR Cluj: „Jucătorii sunt foarte motivați, i-am văzut la antrenamente și nu avem nicio problemă medicală. Ne dorim să facem un meci bun pentru că va fi o partidă extrem de dificilă. Sunt campioana en-titre și au făcut un sezon foarte bun în Europa”.
În privința adversarei, de un lucru e sigur: „FCSB e o echipă extrem de puternică și omogenă. Au jucători valoroși pe toate posturile și au câștigat mult la capitolul experiență, plus că sunt campioana en-titre. Dan Petrescu i-a analizat foarte bine și știe ce are de făcut.
Nu cred că o să fie mai mult de 15.000 de spectatori pentru că se joacă în ziua Paștelui. Nu e confortabil nici pentru noi sau pentru jucători dar nu avem ce face. Suntem însă încrezători că vom avea un final de sezon frumos”.
Modificări în echipă
Bogdan Mara e conștient că Dan Petrescu nu va putea folosi același 11 la fiecare meci în acest final de sezon: „Luăm totul pas cu pas. Acum avem meciul în campionat, dar și Cupa României e la fel de importantă. E clar că la meciul de Cupă va trebui să facem câteva schimbări pentru că apoi vine meciul cu Dinamo.
Încercăm ca băieții să fie motivați din toate punctele de vedere inclusiv, financiar, și au prime de obiectiv importante. Vom încerca și ei știu ce au în contracte”, a mai spus directorul sportiv al ardelenilor.