Connect with us

EVENIMENT

Comandanții unei unități de poliție din Cluj au dat exemplu la donarea de sânge

PublicatClujul este unul dintre centrele medicale din țară unde vin pacienți, accidentați, oameni cu boli teribile în speranța unui tratament mai bun. 

În foarte multe situații pe valoarea profesională o medicilor si universitarilor clujeni trebuie sprijinite de cantități importante de material transfuzabil în perfuziile celor rănți în accidente sau operați.

E greu să găsești în Romania un loc unde cererea de sânge să fie atat de mare ca și in Cluj.

Se spune că oamenii și profeșioniștii devin așa cum îi crești. Pentru a fi un exemplu, atat pentru colegi, dar mai ales pentru elevi, directorul Scolii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” din Cluj, Liviu Gabriel Dumitru, și adjunctul acestuia, Adrian Marian, au donat sânge în această săptămână în sprijinul unui adolescent victimă într-un accident.

Nu a fost prima dată, au zeci de donări individuale, poate un record  netrâmbițat. Au obținut de altfel înalte distincții și în trecut, o diplomă de excelență ”Polițistul anului” pentru acțiuni umanitare.

Singurul lucru important care trebuie reținut este modelul de comportament uman și mai ales profesional care trebuie urmat, ar trebui să fie un model de comportament și pentru directorii și comandanții altor instituții.

Poate nu își vor găsi loc în secțiunea știrilor și emisiunilor de scandal, dar în sufletele oamenilor cu siguranță.

Ne-o spune și o doamnă doctor de la Centrul de Transfuzii Cluj: ”Nu mi-a venit să cred câtă generozitate am găsit la oamenii și elevii din Școala de Poliție, mai ales în clipele cele mai grele. Îi așteptăm cu încredere în stradă pe acești oameni care au înțeles de când erau elevi că trebuie să fie omenoși și solidari”.

A.P.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Sindicatul Aeroportului Cluj îi scrie premierului. Cât timp Alin Tişe îşi bate joc de noi?

Publicat

Sindicatul Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca îi trimite o scrisoare deschisă premierului şi preşedintelui PNL, Ludovic Orban, în care îl întreabă cât timp îi va mai permite preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, “să-şi bată joc” de activitatea şi de angajaţii aeroportului.

“Scrisoare deschisă

Stimate domnule Președinte al Partidului Național Liberal,

Cât timp mai îngăduiți ca Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Păunel Tișe, să-și bată joc de activitatea și angajații Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj R.A., și nu numai??

Sindicatul Independent al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj RA face apel la calitatea dumneavoastră de Președinte al Partidului Național Liberal și de superior ierarhic, pe linie politică al domnului Alin Păunel Tișe, în calitatea acestuia de Președinte al Consiliului Județean Cluj, și vă solicităm respectuos să luați atitudine și să stopați acțiunile care pun într-o lumină defavorabilă activitatea și membrii Partidului Național Liberal.

Cum este posibil?

Vă informăm că, în urma unor manifestații legale organizate de Sindicatul Independent al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, o parte dintre membrii de sindicat, Președintele Sindicatului și chiar Sindicatul au fost acționați în instanță de către domnul Alin Păunel Tișe, în nume personal, unde a fost reprezentat de casa de avocatură LĂPUȘAN & PARTNERS din Cluj. De asemenea, aceeași casă de avocatură îl reprezintă pe domnul Alin Păunel Tișe, tot în nume personal, în alte procese pe care le are cu angajații și conducerea Aeroportului.

Cum este posibil ca aceeași casă de avocatură să-l reprezinte, dar de această data, ca Președinte al Consiliului Județean Cluj în procese cu alte instituții sau persoane? Oare nu mai are Clujul avocați de renume suficienți, astfel încât să poată încheia un contract cu Consiliul Județean Cluj? Sau afacerile și problemele domnului Alin Păunel Tișe se întrepătrund și sunt datorate (sau din cauza?) poziției pe care o ocupă, de Președinte al Consiliului Județean Cluj, și nu pot fi împărtășite cu alți avocați? Oare nu mai dispune de fonduri necesare pentru a-și plăti avocații și folosește avocații angajați și plătiți de către Consiliul Județean din bani publici?

Solicităm să puneţi punct

Sindicatul Independent al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj RA își exprimă îngrijorarea față de acțiunile haotice ale Președintelui Consiliului Județean Cluj care sunt în total dezavantaj cu instituția pe care o reprezintă.

Domnule Președinte, solicităm să puneți punct acestui imens și interminabil scandal al aberațiilor, al bătăii de joc! Vă rugăm să aplicați principiile bunei guvernări propagate de partidul pe care îl conduceți! Liberalismul are în centrul său individul, nu este vorba de o abordare de tip „egoist”, care exclude societatea sau interesul pentru binele comun! Nu aceasta este principiul PNL?!

Cu stimă,       

Sindicatul Independent al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj R.A.

prin PREȘEDINTE

Ana-Maria CREȚU”

*titlul şi intertilurile aparţin redacţiei

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean a reziliat contractul cu spitalul Polaris

Publicat

Consiliul Județean (CJ) a reziliat astăzi contractul cu Spitalul Polaris. Măsura a fost implementată datorită modului cum pandemia cu virusul SARS-CoV-2 a evoluat în România. Consiliul Județean nu a plătit până la momentul rezilierii contractului niciun ban patronului Spitalului Polaris, Tudor Socea. Motivul pentru care nu s-a făcut nicio plată este datorat clauzelor contractuale. În contract se stipula faptul că plata se va face de abia după ce în spital vor ajunge primele persoane cu COVID-19. Reamintim că în județul Cluj, timp de mai multe zile, nu s-a înregistrat niciun caz nou de infectare cu noul coronavirus.

Ce spun reprezentanții Consiliului Județean

Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a declarat faptul că Spitalul Polaris a fost închiriat „în momentul în care Comitetul pentru Situații de Urgență (CPU) a cerut acest lucru”. Totodată Alin Tișe spune că, la analiza și decizia CPU, a încheiat înțelegerea pe care CJ a avut-o cu reprezentanții spitalului. „Contractul prevedea că de abia când se vor aduce bolnavii în spital se va plăti chiria. Comitetul ne-a transmis că ajung paturile din spitalele publice, motiv pentru care ne-a dat dispoziție să nu mai continuăm contractul. Noi ne-am conformat deciziei comitetului. Noi nu am decis nici să închiriem, nici să reziliem. Ei au decis”, a declarat Alin Tișe. De asemenea, rezilierea contractului nu a atras penalități.

Citiți și Consiliul Județean Cluj a preluat spitalul Polaris.

De asemenea recomandăm Spitalul Polaris din Cluj intră în prima linie în lupta cu COVID-19

 

Ștefan Chețan

Citește mai departe

ECONOMIE

Liber la terase din 1 iunie, anunță Ministrul Economiei

Publicat

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a anunțat redeschiderea teraselor începând cu 1 iunie. Noile reguli de funcționare urmează să fie anunțate până vineri, 29 mai, printr-un ordin comun cu Ministerul Sănătății. Totodată, sezonul turistic de pe litoral ar putea începe pe 15 iunie.

„Ne gândim din ce în ce mai serios să dăm drumul la sezonul turistic în data de 15 iunie pe litoralul românesc, pentru că observăm că, cel puţin până acum, vorbim de o pantă descrescătoare a cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus. Iar începând cu data de 1 iunie vom deschide, aşa cum am promis, terasele”, a declarat joi ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la Digi 24.

Hotelurile vor fi obligate să respecte anumite reguli, astfel încât turiștii și angajații să se simtă în siguranță: „Dacă va fi nevoie să deschidem şi restaurantele hotelurilor, o vom face cu anumite reguli, în aşa fel încât să nu stârnim cumva o creştere a îmbolnăvirilor”, a adăugat ministrul.

Conform declarației lui Virgil Popescu, de comportamentul românilor din următoarele săptămâni va depinde decizia autorităților de a deschide litoralul sau de a relaxa măsurile existente:

„Acum suntem pe finalul primei evaluări, primele două săptămâni după finalizarea stării de urgenţă şi observăm că numărul de îmbolnăviri cu coronavirus a scăzut, mă aştept – dacă toată lumea respectă regulile, şi am văzut că toată lumea respectă regulile şi le mulţumesc românilor pentru acest lucru – sunt optimist şi cred că va urma o curbă descrescătoare în continuare, în aşa fel încât să ne putem permite să relaxăm şi mai mult măsurile de siguranţă”.

Cristian Lungu

Citește mai departe

CULTURA

FOTODOCUMENT. Singurul sfânt din Cluj! 50 de ani de la “naşterea la cer” a lui Iuliu Hossu

Publicat

Astăzi e Sărbătoarea Înălţării Domnului la Cer, la 40 de zile de la Înviere. Tot astăzi e Ziua Eroilor, marcată începând de acum exact 100 de ani (prin Decretul din 4 mai 1920), prin care sunt comemoraţi bărbaţii şi femeile care au murit în timp ce serveau în forţele armate. Ca o curiozitate aici, România a fost prima ţară care îi comemora în aceeaşi zi atât pe eroii români, cât şi pe cei străini. Şi tot 28 mai e ziua în care a murit, a avut loc “naşterea la cer” a lui Iuliu Hossu. Acum 50 de ani. În imagine e un document semnat şi ştampilat de Iuliu Hossu (arhiva www.cluj24.ro), cu ocazia înfiinţării unei filiale a ASTREI.

Să rămână îmbrăţişaţi toţi fraţii români

Iuliu Hossu (30 ianuarie 1885, Milaș, Cluj, 28 mai 1970) a fost episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, deținut politic, cardinal şi cel care a citit, la 1 Decembrie 1918, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Apoi, el s-a îmbrățișat cu episcopul ortodox Miron Cristea, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. „Pre cum ne vedeți azi îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați pe veci toți frații români!”, a spus, atunci, Iuliu Hossu.

Miron Cristea, Iuliu Hossu, Alexandru Vaida-Voevod și Vasile Goldiș au dus la București Declarația de Unire de la Alba Iulia.

 

Beatificat de Papa Francisc

Pe 2 iunie 2019, anul trecut, Papa Francisc l-a beatificat, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, pe Iuliu Hossu. Alături de Iuliu Hossu, atunci au fost beatificaţi de către Papa Francisc alţi 6 episcopi greco-catolici:  Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu.  Acesta este ultimul pas înainte de recunoaşterea lor în rândul sfinţilor.

 

Rugăciune de ajutor către Sfântul Clujului

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a anunțat că la 28 mai 2020, în ziua Sărbătorii Înălțării Domnului la Cer, se împlinesc 50 de ani de la trecerea la Casa Tatălui a Fericitului episcop martir de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, primul cardinal al neamului românesc și vestitor al Marii Uniri de la 1918.

„În această zi, nu ne vom ruga pentru odihna Arhiereului Iuliu, ci vom invoca în rugăciune ajutorul Fericitului episcop martir Iuliu ca să mijlocească pentru noi la Tronul Gloriei Cerești a Tatălui harurile de care avem nevoie. Fericite Episcop de Cluj-Gherla, martir pentru credință, Iuliu, roagă-te pentru noi!”, a spus PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla.

(M.A.)

Citește mai departe