ACTUALITATE
Campanie de informare despre donarea de sânge la Cluj-Napoca. Organizatori, studenții Universității de Medicină și Farmacie
Echipa „Donează sânge, fii erou!”, membră a organizației studențești din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, organizează în perioada 16-20 decembrie o campanie de informare cu privire la donarea de sânge în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj, strada Nicolae Bălcescu nr. 18.
Aceasta își propune să informeze cât mai multe persoane despre importanța donării de sânge și despre impactul pe care acest gest simplu îl are asupra celor aflați în suferință.
Campania include sesiuni de informare, evenimente speciale și materiale educative disponibile în centrele de donare și în mediul online.
Voluntarii proiectului nostru vor fi prezenți la Centrul de Transfuzie de luni până vineri, între orele 7:30-13:30, asistând personalul și oferind mici atenții donatorilor.
”Acțiunea va fi și de donare de sânge în timpul programului Centrului de Transfuzie Sanguină. Se poate dona sânge pe tot parcursul anului, dar în această săptămână vor fi mai mulți voluntari la centru, iar activitatea va fi mai intensă”, au precizat organizatorii pentru Cluj24.
De asemenea, donatorii obțin bonuri de masă în valoare totală de 280 de lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă/unitatea de învățământ și o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport în comun.
Se poate solicita eliberarea analizelor efectuate (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice).
Cine poate dona sânge
Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:
-vârsta: 18-60 ani;
-greutate: femei – peste 50 kg; bărbați – peste 55 kg;
-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase,
etc.);
-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau
intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
-să nu urmați vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și
mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după);
-să nu consumați alcool și alimente bogate în grăsimi cu 48h înaintea donării.
Proiect studențesc
”Donează sânge, fii erou!” este un proiect al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations. Proiectul este susținut de către Institutul Național de Transfuzie Sanguină ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” și de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Incendiu într-un garaj din Cluj-Napoca, folosit drept locuință improvizată. Un bărbat a murit
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, noaptea trecută, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un garaj situat pe Calea Dorobanților. Un bărbat și-a pierdut viața.
Pompierii clujeni au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unui garaj de oe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. Spațiul, folosit drept locuință improvizată, a fost puternic inundat de fum.
Un bărbat a decedat
În interiorul garajului, echipele de intervenție au găsit un bărbat, în jur de 50 de ani, aflat în stop cardio-respirator. Pompierii au început imediat manevrele de resuscitare, însă, în ciuda eforturilor lor și ale echipajului Serviciului de Ambulanță Județean, bărbatul a fost declarat decedat.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unei garaj situat pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. Garajul, folosit drept locuință improvizată, a fost puternic inundat cu fum, iar forțele noastre au pătruns imediat în interior, de unde au evacuat un bărbat aflat în stop cardio-respirator.
Pompierii au început manevrele de resuscitare, care au fost ulterior preluate de către echipajul Serviciului de Ambulanță Județean. Din păcate, în ciuda eforturilor depuse, a fost declarat decesul bărbatului de aproximativ 50 de ani”, a transmis ISU Cluj.
Totul a pornit de la o țigară
„Incendiul s-a manifestat doar în interiorul garajului de aproximativ 14 metri pătrați și a izbucnit cel mai probabil din cauza unei țigări nestinse. La misiune a luat parte o autospecială”, a mai arătat ISU Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Incendiu la anexele unei gospodării din Gilău. Au ars mai multe bunuri, inclusiv electrocasnice și mobilier
Pompierii din Cluj-Napoca au avut o intervenție de lungă durată în cursul nopții trecute, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o locuință din comuna Gilău.
Pompierii au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu care a cuprins anexele unei gospodării din comuna Gilău. Mai multe bunuri au ars, inclusiv electrocasnice și mobilier.
Din fericire, nu au fost persoane rănite.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au finalizat în urmă cu puține momente o amplă intervenție pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit într-o gospodărie din comuna Gilău. Mai exact, incendiul s-a manifestat la o casă din lemn de aproximativ 80 de metri pătrați, la o cameră tehnică cu o centrală, precum și la un garaj de aproximativ 30 de metri pătrați. Au ars diferite bunuri, printre care electrocasnice și elemente de mobilier. Din fericire, nu au existat persoane care să aibă nevoie de îngrijiri medicale, iar la fața locului au acționat trei echipaje de la Garda de Intervenție Gilău, respectiv Punctul de Lucru Florești. Inițial, la intervenție a fost trimisă și autoscara de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui burlan izolat necorespunzător față de materialele combustibile”, a transmis ISU Cluj.
Intervenția pompierilor a durat circa șase ore, de la ora 2 până aproape la ora 8.
EVENIMENT
VREMEA în următoarele patru săptămâni: Temperaturi mai mari decât cele normale, precipitații puține
Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea va fi mai caldă decât normalul pentru această perioadă, iar cantitatea de precipitații va fi deficitară în următoarele patru săptămâni.
Săptămâna 27.01.2025 – 03.02.2025
Valorile termice vor fi cu mult mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara.
Săptămâna 03.02.2025 – 10.02.2025
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile.
Săptămâna 10.02.2025 – 17.02.2025
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în toată țara.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în toată țara.
Săptămâna 17.02.2025 – 24.02.2025
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această perioadă a anului, în toate regiunile.
Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară și în această săptămână.
Vineri nu toată lumea a sărbătorit Mica Unire, împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române. Profitând de vremea de iarnă și de zăpada căzută, sute de clujeni au luat cu asalt pârtiile de schi din județ, mulți dintre ei fiind întâlniți la Mărișel, comună aflată la 50 de km de Cluj-Napoca.
Aici au dat Hora Unirii pe coborâri cu schiurile, săniile sau cu plăcile.
La Mărișel se schiază din luna decembrie 2024, fiind puse la dispoziție sunt patru pârtii cu grade diferite de dificultate, instalație telescaun de 4 persoane, două instații de teleschi, instalație nocturnă, parcare amenanjată și iluminată de 500 locuri, zăpadă artificială, o pârtie de sanie, precum și o stație de încărcare mașini electrice.
”A meritat fiecare oră petrecută pe munte la Mărișel de Mica Unire. Nu am stat în Cluj să ne prindem în Hora Unirii, am preferat coborâri pe schiuri. Lăsăm festivismele altora”, a spus un clujean.