Connect with us

CULTURA

Clujul văzut din elicopter în iunie 1990. Străzi aproape goale

Publicat


O imagine aeriană, din elicopter, făcută exact acum 30 de ani, în iunie 1990, în centrul Clujului.

În dreapta imaginii se vede Teatrul Naţional şi Opera Română. În faţă e actuala strada Dorobanţilor, aproape goală.

În stânga e, absentă din imagine, Catedrala Ortodoxă, iar în dreapta, după teatru, Palatul de Justiţie.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Scandal în jurul Centrului de Interes. Asociația Artiștilor CDI condamnă abuzurile comise de președintele Federației Centrul de Interes, profesorul universitar Florin Ștefan

Publicat

Asociația Artiștilor CDI, unul dintre cei doi administratori ai spațiilor din Centrul de Interes, condamnă abuzurile comise în ultimele luni de președintele Federației Centrul de Interes, profesorul universitar Florin Ștefan, și sesizează Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca cu privire la tentativa grupului constituit în jurul lui Florin Ștefan de a acapara finanțarea publică destinată întregii comunități artistice din Centrul de Interes.

Istoria murdară de la Fabrica de Pensule se repetă la Centrul de Interes

„Trista istorie a sciziunilor și sforăriilor de la Fabrica de Pensule se repetă, din păcate, la Centrul de Interes – cel mai mare spațiu din România dedicat artei contemporane.

Una dintre cele două entități care administrează atelierele și expozițiile de aici, și anume Federația Centrul de Interes, condusă de Florin Ștefan, se străduie să o submineze pe cealaltă, Asociația Artiștilor CDI, pentru a gestiona de una singură banii publici care sunt atrași la Centrul de Interes.

Aceste acțiuni au început după numai un an de la deschiderea hub-ului din fosta fabrică Tehnofrig.

Astfel, în 2018, Federația lui Florin Ștefan a înregistrat marca “Centrul de Interes”, iar apoi, în 2019, marca denumită „Centrul de Interes Artă & Permisiuni”, fără a se consulta cu artiștii și cu celelalte structuri care activau în acest spațiu.

La finele anului trecut, Federația Centrul de Interes a eliminat dintre membrii săi Asociația Baril, fără a-l înștiința pe președintele acesteia, Sorin Neamțu.

În fine, în 2020, Federația lui Florin Ștefan a înființat o nouă asociație, „Asociația Artiștilor din Centrul de Interes”, pentru a crea confuzie de nume și a bloca accesul la finanțări al Asociației Artiștilor CDI – celălalt administrator al spațiilor din clădire. (De Asociația Artiștilor CDI depind 23 de ateliere în care își desfășoară activitatea peste 40 de artiști, designeri si organizații.)

„Am sperat că Centrul de Interes va fi un spațiu multidisciplinar”

Toate aceste abuzuri au culminat cu îndepărtarea galeriei Sabot din spațiul în care a activat în ultimii trei ani. Precizăm că galeria Baril și galeria Sabot erau singurele galerii cu vizibilitate internațională din Centrul de Interes și, implicit, din Cluj, după ce galeria Plan B a decis, în 2018, să activeze doar la Berlin.

Noi, reprezentanții Asociației Artiștilor CDI și ai galeriei Sabot, am sperat că Centrul de Interes va fi un spațiu multidisciplinar, în care creativitatea să dialogheze cu arta pentru a genera inovație, experiment și noi căi de interacțiune cu publicul.

Pentru a exemplifica diferența de viziune dintre noi și gruparea lui Florin Ștefan, e suficient să spunem că noua asociație înființată de el a decis să primească în rândurile sale doar absolvenți de studii universitare de artă. Majoritatea provin din anturajul lui Florin Ștefan, fiind cadre universitare tinere și studenți meniți a-i consolida poziția de putere în Centrul de Interes și ascensiunea în Universitatea de Artă și Design din Cluj.

Din nefericire, ei nu fac decât să contribuie la scăderea calității programului de la Centrul de Interes: expoziții cu caracter marginal, străine de orice relevanță, în care artiștii sunt deopotrivă curatori, președinții și vicepreședinții sunt deopotrivă artiști, iar selecția participanților se face pe bază de “adeziune la noua asociație”.

Considerăm că banii publici de care beneficiază Centrul de Interes trebuie să fie administrați transparent și nu trebuie să servească intereselor unui grup abuziv.

Pentru a consulta cele câteva documente care susțin afirmațiile noastre de mai sus, vă rugăm să accesați acest link: https://drive.google.com/drive/folders/1ZfWVIkGnGCALSoJ-xADlXieJ2msu-ZjV?usp=sharing”, se arată în comunicatul Asociației Artiștilor CDI.

Citește mai departe

CULTURA

Fram, Ursul Polar se luptă pentru finanțare. Doi români vor să facă un serial de animație cu îndrăgitul urs polar

Publicat

Fram, celebrul urs polar inventat de Cezar Petrescu, vrea să devină personaj într-un serial de animație. Pentru aceasta, însă, e nevoie de finanțare.

„Filmul va fi unul amuzant, dar educativ în același timp”

„Două mici studio-uri de animație din România intră într-una dintre cele mai acerbe competiții internaționale, Cartoon Forum, care reunește cei mai bine cotați producători TV și zeci de filme de animație din lume.

Doi români vor participa în perioada 14-17 septembrie la cea mai mare sesiune de pitching pentru investiții din Europa, în cadrul Cartoon Forum. Evenimentul va reuni producători internaționali de seriale de animație și se desfășoară anul acesta în Franța, la Toulouse.

Miza românilor este să obțină finanțare pentru un film cu binecunoscutul personaj românesc Fram, Ursul Polar. Dacă va câștiga, producția va fi apoi difuzată în mai multe țări. Filmul va fi unul amuzant, dar educativ în același timp: temele principale sunt ecologia și protejarea mediului.

În fața producătorilor se vor prezenta alte peste 90 de proiecte care au fost de asemenea selectate de către specialiști pentru finală.

Regizorul Ștefan Buzea și managerul de dezvoltare al proiectului Lumea lui Fram, Ciprian Beldean, vor merge la Toulouse cu un proiect care este pregătit să intre în producție. Proiectul are deja scenariul și conceptele vizuale pentru un serial de animație în centrul căruia se va afla Fram, Ursul Polar.

„Ne dorim ca Fram, Ursul Polar, să devină cunoscut în toată lumea”

“Ne bucurăm că am fost selectați la Cartoon Forum. Din câte știm e o premieră pentru România pentru că, de-a lungul timpului, la această sesiune de pitch-uri au participat cu precădere producători din Europa de Vest de la cele mai puternice studiouri de animație.

Noi ne dorim ca Fram, Ursul Polar, un personaj cu notorietate în rândul copiilor și adulților români, să devină cunoscut în toată lumea. Povestea acestui ursuleț și aventurile prin care el trece sunt, după părerea noastră, o metodă excelentă prin care să educăm copiii și să-i facem conștienți de importanța ecologiei. Prin proiectul Lumea lui Fram ne dorim să modelăm adulții de mâine care sperăm să fie mult mai responsabili față de natură decât generația noastră”, spune Ciprian Beldean, business development manager Deveo Studio.

Cartoon Forum, cea mai mare competiție internațională de animații video

Cartoon Forum este o sesiune de pitch-uri jurizate pe care Fundația Cartoon din Bruxelles o organizează anual încă din 1990.

Până în prezent, 814 proiecte au primit finanțare în sume care au depășit 2.8 miliarde de dolari. În medie, 1 din 3 proiecte ajunse în finală reușește să obțină finanțarea pentru că filtrele de selecție preliminară sunt foarte multe și la standarde ridicate.

Evenimentul reunește somități de nivel internațional în domeniul producției TV, personalități care decid, pe criterii tehnice, lista serialelor care vor primi finanțare.

“Practic, noi vom susține în fața juriului beneficiile pe care copiii și chiar părinții le obțin dacă urmăresc seria de animație pe care o propunem. Apoi, vom prezenta detaliile tehnice legate de cum va funcționa proiectul, iar la final, vom dovedi sustenabilitatea economică a proiectului Lumea lui Fram.

Va fi un pitch de 10 minute în care noi prezentăm proiectul, scenariul, conceptele de personaje și scenele cheie din film create în timpul etapei de pre-producție.

Ne propunem să difuzăm seria de animații în țări din Europa și, pe mai departe, țintim publicul din Statele Unite”, spune Ștefan Buzea, scenarist, regizor și animator Duo Animation.

Despre Lumea lui Fram Lumea lui Fram a apărut din dorința de a dezvolta copii comunicativi, încrezători în propriile forțe și echilibrați din punct de vedere emoțional. Prin colaborarea cu psihologi, pedagogi, părinți, autori și scenariști, Lumea lui Fram a realizat cărți de educație emoțională și jocuri care dezvoltă competențele sociale.

Lumea lui Fram este un proiect 100% românesc pe care echipa de ilustrație și animație din cadrul Deveo Studio din Cluj-Napoca îl realizează din 2016”, se arată într-un comunicat.

Citește mai departe

CULTURA

Opera Summer Hub își lansează noul program al microstagiunii estivale

Publicat

Opera Națională Română Cluj-Napoca va fi prima instituție culturală din țară care reușește să lanseze cu succes evenimente live în aer liber.

Microstagiunea estivală Opera Summer Hub va avea loc pe terasele verzi ale Cluj Innovation Park și va propune publicului seri tematice săptămânale, în perioada 10 iulie – 10 septembrie 2020, îmbinând arta lirică cu cea gastronomică, lansând două proiecte: Opera à la Carte și Opera Picnic.

Opera à la Carte va avea loc  în fiecare vineri de la ora 20:00 și va găzdui pianul care îi va acompania pe îndrăgiții soliști ai Operei clujene în repertoriul de arii și canțonete interpretate în serile cu specific italian, francez și spaniol. Programul artistic va fi completat de cine à la Carte în același specific. Numărul de participanți acceptați la acest proiect, în contextul limitărilor de proximitate fizică, este de 100 persoane.

Cel de-al doilea proiect, Opera Picnic, ne aduce muzica mai aproape în serile de sâmbătă, începând cu ora 20:30, în aceeași locație.

Numărul maxim de participanți este 500

Generoasa scenă aprinde lumina reflectoarelor asupra unor spectacole mai ample ce vor reuni soliști, balerini și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, admirați de spectatorii care se vor bucura de spectacol de pe terasele amfiteatrului.

Numărul de participanți la acest proiect este de 500 persoane, iar din același considerent al normelor sanitare, spectatorii sunt rugați să își aducă propriile pături la evenimentele Opera Picnic.

Marea lansare a microstagiunii Opera Summer Hub va ava loc Vineri, 10 iulie 2020, de la ora 20:00, printr-o veritabilă Opera à la Carte: Seara italiană, ce îl titrează pe tenorul Marius Vlad Budoiu, acompaniat la pian de Maestrul David Crescenzi, evenimentul fiind prezentat de Florin Sâmpelean.

Acordurile lirice vor continua la fel de plăcut Sâmbătă, 11 iulie, de la ora 20:30, pe partiturile Opera Picnic: „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi vs. Astor Piazzolla, interpretate de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, soliști vioară: Vlad Baciu și Rareș Munthiu, sub bagheta aceluiași inconfundabil Maestru dirijor.

Care este calendarul evenimentelor

Calendarul evenimentelor continuă la fel de atractiv pe tot parcursul verii, programul lunii iulie fiind deja anunțat în totalitate:

  • Vineri, 17 iulieOpera à la Carte: Seară spaniolă cu tenorii Hector Lopez și Cristian Mogoșan, și baritonul Florin Estefan, la pian Larisa Pentea.
  • Sâmbătă, 18 iulieOpera Picnic: Gala Rossini cu soprana Diana Țugui, Mezzosopranele Iulia Merca și Liza Kadelnik, tenorul Tony Bardon, baritonul Bogdan Baciu (invitat), baritonul Geani Brad și basul Petru Burcă și bas baritonul Cristian Hodrea, alături de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, dirijor:David Crescenzi.
  • Vineri, 24 iulieOpera à la Carte: Seară franceză cu soprana Diana Țugui și mezzosoprana Iulia Merca, la pian Lelia Serafinceanu.
  • Sâmbătă, 25 iulieOpera Picnic: Disney Medley cu sopranele Diana Țugui, Oana Trîmbițaș și Silvana Coltor, mezzosopranele Iulia Merca, Liliana Neciu și Liza Kadelnik, tenorii Cristian Mogoșan, Florin Pop și Eusebiu Huțan, baritonii Geani Brad, bas baritonul Cristian Hodrea și bașii Sebastian Balaj Corneliu Huțanu și Simonfi Sandor.

 

 

Citește mai departe

CULTURA

Compozitorul Ennio Morricone a murit. Avea 91 de ani

Publicat

Compozitorul italian de muzică de film, Ennio Morricone, a decedat la vârsta de 91 de ani, a transmis luni ANSA Newswire.

Potrivit La Repubblica, Morricone era internat într-un spital din Roma, după ce în urmă cu câteva zile căzuse și își rupsese femurul. Înmormântarea va avea loc sâmbătă.

Ennio Morricone s-a născut la Roma pe 10 noiembrie 1928. A studiat la Conservatorul din Santa Cecilia, până la completarea studiilor de trompetă, în 1946, instrument la care cânta şi tatăl său. În 1954 a primit diplomea în Compoziţie.

Primele sale compoziţii datează de la sfârşitul anilor 1950, în timp ce saltul său la cea de-a Şaptea Artă s-a produs în 1961, cu coloana sonoră pentru ‘Il Federale’, de Luciano Salce.

Morricone a devenit celebru pe plan mondial datorită muzicii compuse pentru filmele prietenului său Sergio Leone.

Pentru seria filmelor „spaghetti western”, Morricone a compus piese memorabile în filmele “Per un pugno di dollari” (1964), “Il buono, il brutto e il cattivo” (1966), “C’era una volta il The West” (1968), sau “Giu la testa” (1971).

Sursa: Hotnews

Foto: Wikimedia

Citește mai departe