Connect with us

ACTUALITATE

Clujul rămâne CAMPION la VACCINARE. Aproape 50% din locuitori au primit cel puțin o doză

Publicat


34% dintre locuitorii municipiului Cluj-Napoca au fost imunizați deja cu ambele doze de vaccin. Anunțul a fost făcut de primul-ministru Florin Cîțu și a fost întărit de primarul Emil Boc.

Clujul a ajuns la o rată de vaccinare de aproape 50%, cea mai mare din țară. Mai mult, 34% dintre locuitorii din Cluj-Napoca au primit schema de vaccinare completă.

„M-am uitat peste date și se vede clar că accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv. Pot să vă spun că București, Cluj, Timișoara, Constanța, cam toate sunt, când vorbim de județ, la peste 20% persoane vaccinate. Cluj-Napoca este la 34%.

„Vom avea evenimente pilot în Bucureşti şi Cluj, dar eu sunt sigur că rezultatele vor fi bune şi putem să ne gândim la astfel de evenimente”, a spus primul-ministru Florin Cîțu.

Acesta a mai precizat că se vede clar o scădere a ratei de pozitivare după test, exact în perioada în care a fost crescută rata de vacciare.

5.000 de oameni vaccinați la centrul drive-thru

Primarul Clujului a declarat marți, la Digi24, că s-a ajuns la o rată de vaccinare de aproape 50% cu cel puțin o singură doză.

„Sunt 34% de persoane care au primit ambele doze, ceea ce arată un grad ridicat de conștiință civică. Acum la Cluj-Napoca suntem la o rată de pozitivare de 1,98 de cazuri la mia de locuitori.

În mai puțin de o săptămână, la centrul de vaccinare din mașină s-au vaccinat aproape 5.000 de persoane. În 14 – 16 mai vom avea un maraton al vaccinării la Sala Polivalenă, cu o capacitate de 10.000 de vaccinuri”, a spus primarul.

Emil Boc: Pregătim un spectacol cu public la operă, fără mască

Primarul Clujului a declarat că în acest an în oraș se va descfășura Festivalul Internațional de Film Transilvania. De asemenea, marile evenimente, cum ar fi Untold, Electric Castle și Jazz in the Park ar putea avea loc.

„Suntem pregătiți, trebuie doar să vedem anunțul autorităților în acest sens. La Cluj-Napoca vom avea un spectacol de operă, în sală, fără mască”, a mai spus Emil Boc.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

BÂRLOGUL lui Lucian BLAGA la Cluj. “Să nu te CERŢI cu OAMENII mai mult decât cu TINE însuţi”. 60 de ani de la moartea poetului

Publicat

“Faptul că orice viaţă de pe pământ se termină prin moarte, nu dovedeşte că moartea este scopul vieţii”. Aşa spunea Lucian Blaga, de la moartea căruia se împlinesc 60 de ani, pe 6 mai. A locuit multă vreme şi la Cluj, în diferite locuri. Dar poate că cel mai drag loc al său a fost cel la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Cluj, care azi îi poartă numele. Era, este încă, o cămăruţă, denumită “Bârlogul lui Faust”, dar căreia i se spune şi Bârlogul lui Blaga.

Bârlogul lui Faust de la BCU Cluj (sursa foto BCU Cluj)

Chiriaş de Cluj

„În Cluj a stat în mai multe locuri, dar în chirie, nu a avut proprietăţi. A locuit ultima data pe strada Măcinului nr 20, parcă, într-un imobil cu două camera, la etajul al doilea. A stat şi pe str Moţilor, şi pe Clinicilor. La BCU are Bârlogul lui Blaga, Bârlogul lui Faust, cum se numea, între etaje. Acolo avea o cămăruţă unde a tradus Faust, al lui Goethe. Era în perioada când a fost scos de la Universitate. Lucian Blaga şi-a pus o puternică amprentă asupra Clujului”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

„A trăi la oraş înseamnă a trăi în cadru fragmentar şi în limitele impuse la fiecare pas de rânduielile civilizaţiei. A trăi la sat înseamnă a trăi în zarişte cosmică şi în conştiinţa unui destin emanat din veşnicie”, Lucian Blaga, 5 iunie 1937,  în discursul său de recepţie în Academia Română, intitulat „Elogiul satului românesc” („Discursuri de recepţie la Academia Română”, arhiva Cluj24)

În bârlogul său a lucrat mai mulţi ani, între 1952 şi 1959.

„Este biroul de sub scări, “nebănuitele trepte”. A mai răms doar cufărul lui Blaga acolo. El a stat acolo în perioada în care a tradus Faust. Bârlogul lui Faust, aşa e scris pe uşă. Avea şi o canapea, mai şi înnopta acolo. Se spune că de multe ori stătea în geam şi o urmărea pe doamna Daniello, cum ea urca pe actuala stradă Victor Babeş. Blaga fusese coleg la Universitate cu Leon Daniello… Ei au păstrat prietenia și in perioada când Lucian Blaga a fost scos de la catedra. Mai mult, prin sensibilitatea ei, prin cultura și inteligenta ei, Elen (Elena) i-a devenit muza… Reușind să îi trezească entuziasmul după experienţa tristă… Cel puțin o poezie îi este dedicată acesteia, „Portret”.

Mi-a povestit Ioan Muşlea, fiul directorului BCU, Ion Muşlea, că i-a spus Blaga când a terminat de tradus Faust: „Păcat ca nu mai trăiește Goethe să traducă Faust din românește, că ar ieși mai bine decât originalul de la 1800”. Era foarte mulțumit cum ieșise traducerea”, spune, pentru Cluj24, directorul BCU Cluj, Valentin Orga.

Iubiri de Cluj

Lucian Blaga n-a scăpat de fiorii dragostei nici în perioada clujeană. Şi a fost săgetat de mai multe ori.

“O preoteasă a fost muză a lui Lucian Blaga. Era soţia preotului Florea Mureşan. Era paroh la Biserica Ortodoxă din Deal, str Bisericii Ortodoxe. Ea se numea Eugenia şi patrona unele serate în cadrul cărora Blaga era nelipsit. A fost frapat de frumuseţea ei. I-a scris numeroase creaţii lirice. Blaga a avut mai multe aventuri sentimentale. Inclusiv cu nevasta lui Leon Daniello. Dar nu se ştie dacă aventurile astea sentimentale ale lui erau şi erotice. Dar se ştie că şi cu soţia marelui medic pneumolog a avut o idilă”, povesteşte Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

După Eugenia Mureşanu, a urmat Elena Daniello, soţia marelui medic, despre care se spune că o urmărea cu privirea din Bârlogul lui Faust.

Personalitate de Nobel

Lucian Blaga, 10 mai 1954, în Bârlogul lui Faust de la BCU Cluj (sursa foto: BCU Cluj)

Lucian Blaga (9 mai 1895, Lancrăm, 6 mai 1961, Cluj), eseist, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat. Printre altele, se spune că el ar fi fost propus în 1956 pentru premiul Nobel pentru literatură. Propunerea ar fi făcut-o Rosa del Conte şi Basil Munteanu, la iniţiativa lui Mircea Eliade. Dar numele său nu figurează, totuşi, printre nominalizaţii acelui an.

Ardere (Lucian Blaga)

„Ființă tu – găsi-voi cîndva cuvenitul
sunet de-argint, de foc și ritul
unei rostiri egale
în veci arderii tale?
Al seminției mele cel din urmă sînt.
Pumn de lumină – tu, pumn de pămînt. Tu rodie,
Tu floare mie, cu puteri de zodie,
unde și cînd găsi-voi singurul cuvînt
în cercul nopții să te-cînt?
Nepriceput pe lîngă vetre
dar înțeles de zei și pietre,
cuvîntul unde-i – ca un nimb
să te ridice peste timp?
Cuvîntul unde-i – care leagă
de nimicire gînd și pas?
Mă-ncredințez acestui an, tu floare mie,
ca să sfîrșesc arzînd”.
(MaAv)

 

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO&FOTO/ Vaccinare în DALLAS. Romii din Pata Rât au primit doze de Moderna

Publicat

De

Peste 20 de persoane de etnie romă din cartierul Dallas, care face parte din comunitatea de la Pata Rât, au fost vaccinate sâmbătă cu serul Moderna.

Vaccinarea a avut loc la Punctul Sanitar de la Pata Rât și a fost efectuată sub supravegherea unui medic de familie, care a declarat că face parte din echipa mobilă trimisă să imunizeze membrii din comunitatea romă.

Majoritatea celor 21 de persoane care s-au înscris pe lista pentru vaccinare au spus la rândul lor că este importantă vaccinarea și că s-au bucurat că au venit medicii și asistentele la ei, în loc să fie obligați să meargă în Cluj-Napoca la centre de vaccinare.

”Unii din familie s-au vaccinat pe la serviciu sau în altă parte, ne bucurăm că au venit și aici să ne vaccineze. Dacă ne vaccinăm suntem protejați și nu mai luăm virusul”, a spus unul dintre vaccinați.

Campania de informare pentru vaccinarea romilor din Pata Rât s-a făcut din casă în casă de mediatorul social Carmen Pustai, pentru a-i convinge pe romii sceptici de avantajele imunizării.

”Asta deoarece mulți membri ai comunității din Pata Rât încă nu cred nici în COVID, nici în vaccin”, a spus Pustai.

Romii vaccinați vor face rapelul tot la Pata Rât.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prințul de Liechtenstein CONTRAATACĂ. Susține că NU l-a împușcat pe ARTHUR și că are DOVEZI

Publicat

De

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a spart tăcerea. Acesta susţine că nu l-a împușcat pe Arthur, ci un alt urs, pentru care avea autorizație, și că are și dovezi.

Scandalul uciderii celui considerat ca fiind cel mai mare exemplar de urs brun din România, vânat de prinţul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, a pornit în urma dezvăluirilor făcute miercuri de Asociaţiile Agent Green şi VGT, Austria, care l-au acuzat de braconaj.

Pretextul uciderii ursului ar fi fost că elimină o ursoaică din Covasna, care facea stricăciuni în gospodăriile localnicilor.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a comentat vineri incidentul, oferind pentru prima oară perspectiva sa asupra evenimentelor.

Acesta susţine că a obţinut şi exercitat legal autorizaţia de a împuşca un urs periculos, care a pătruns frecvent în perimetrul aşezărilor din împrejurimi.

„Suma plătită e investită în programe de protecție a urșilor”

Ursul respectiv fusese eliberat special pentru a fi vânat, la solicitarea prinţului, care spune că a plătit taxa cerută de autorităţi.

„Din câte ştiu, aceste sume sunt investite, în primul rând, în programe de protecţie dedicate urşilor şi persoanelor care locuiesc în zonă”, a precizat Emanuel von und zu Liechtenstein, potrivit Mediafax, care citează krone.at.

Citește și: Ministrul Mediului: Trofeul ursului Arthur este în țară

„Însoţit de ghizi locali de vânătoare, am împuşcat animalul-problemă la 250 de metri de casele dintr-un sat”, povesteşte prinţul austriac, precizând însă că nu ar fi vorba despre Arthur.

Emanuel von und zu Liechtenstein adaugă că poate dovedi acest lucru cu ajutorul imaginilor.

Pentru familia din care provine, vânătoarea este o ocupaţie cu tradiţie îndelungată, practicată în prezent cu grijă, după cum subliniază prinţul, conform sursei citate.

Emanuel von und zu Liechtenstein a declarat că va coopera cu autorităţile române, exprimându-şi regretul pentru „falsa impresie care a rănit sentimentele multor persoane”.

Incidentul a stârnit indignarea ecologiștilor și a iubitorilor de animale, care au condamnat autoritățile române pentru ceea ce s-a întâmplat. Furia lor s-a îndreptat și împotriva prințului care a venit în România la vânătoare.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum a reuşit Ethereum să crească anul acesta de trei ori mai repede decât Bitcoin-ul

Publicat

De

Ethereum a crescut cu peste 50% în ultima săptămână. În 2021, a doua cea mai valoroasă criptomonedă din lume a înregistrat un plus de circa 360% şi, de la declinul pieţei americane de capital din luna martie a anului trecut, Ethereum a crescut cu aproximativ 2.200%, scrie Fortune.

În timpul boom-ului crypto din 2017, Ethereum ajunsese la 1.400 de dolari, urmând să sufere ulterior o scădere de peste 90%. Acum, activul ajunge la circa 3.400 de dolari, scrie Ziarul Financiar

Şi Bitcoin-ul a raportat performanţe bune anul acesta, însă a crescut cu „doar” 100%.

Cum se explică astfel traseul impresionant al monedei create de Vitalik Buterin?

Bitcoin-ul are potenţialul de a deveni versiunea digitală a aurului, care a fost tranzacţionat timp de mii de ani, ajungând în prezent la o valoare estimată de piaţă de 10 trilioane de dolari.

Ascensiunea monedelor digitale din ultimul an prezintă două caracteristici ce nu au fost găsite în boom-ul din 2017: adoptarea instituţională şi posibilităţile oferite de aplicaţii. Conform Financial Times, exchange-ul Coinbase are în prezent peste 122 de miliarde de dolari în capital instituţional în cadrul platformei, de la 45 de miliarde spre sfârşitul lui 2020. Pentru o bună parte din existenţa sa, sectorul crypto a fost alimentat de indivizi şi retail, însă situaţia s-a schimbat radical în ultimele luni.

Ethereum este un blockchain asemănător Bitcoin-ului, însă iese în evidenţă prin faptul că este programabil. Astfel, dezvoltatorii pot scrie coduri, pot crea reguli prin intermediul platformei şi pot elabora aplicaţii. La rândul lor, aceste „contracte inteligente” pot fi folosite pentru a valida în condiţii de siguranţă un număr cât mai mare de acorduri.

Aplicaţiile construite pe Ethereum pot fi asemănate cu aplicaţiile dezvoltate pe App Store şi Google. Cea mai mare diferenţă constă în faptul că nu există niciun gigant tech care să controleze reţeaua Ethereum, fapt ce continuă să îi atragă pe fanii criptomonedelor, care pot crea reguli pentru dovada dreptului de proprietate. Datorită blockchain-ului, utilizatorii evită cu uşurinţă escrocheriile şi hack-urile pe care le prezintă alte reţele.

Conform The Wall Street Journal, peste 7 milioane de conturi noi care deţin solduri în Ethereum au fost create în primele patru luni din 2021, ducând totalul la peste 55 de milioane. Iar tranzacţiile au ajuns la 1,5 trilioane în T1, peste ultimele şapte trimestre la un loc.

Mai mult, finanţele descentralizate (DeFi) reprezintă un factor cheie în viitoarele creşteri ale Ethereum, însă o bună parte din oamenii nefamiliarizaţi cu monedele virtuale vor fi iniţiaţi în piaţa crypto cu ajutorul token-urilor nefungibile (NFT).

NFT-urile sunt un card de identitate pentru o operă de artă digitală care are propriile sale reguli pentru transferul drepturilor de proprietate. În consecinţă, poţi scrie într-un contract redactat pentru un obiect digital de artă vândut ca NFT că artistul din spatele operei va câştiga un anumit procentaj pentru viitoarele vânzări ale obiectului, mişcare ce reprezintă un pas uriaş pentru creatorii de conţinut virtual.

Cel mai faimos exemplu în acest sens este artistul britanic Beeple, care a vândut un tablou sub formă de NFT pentru aproape 70 de milioane de dolari.

Speranţa investitorilor şi fanilor crypto constă în faptul că aceste contracte „smart” vor înlocui sau vor funcţiona la un moment dat alături de serviciile şi practicile „tradiţionale”. Există o şansă destul de bună ca, pe viitor, să cumpărăm bilete la concerte sau să transferăm bani prin intermediul contractelor inteligente.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate