Connect with us

ACTUALITATE

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Localul de noapte din strada Iuliu Maniu

Publicat


Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Clujul, suprapopulat imediat după Unire, de câţiva ani încoace, a revenit treptat la caracterul său liniştit de oraş provincial, luând fisionomia patriarhală care i-o imprimase gravitatea magnaţilor de altă dată.

Petrecerile zgomotoase din restaurante şi cafenele s-au restrâns până la exasperarea patronilor acestor localuri, cari s-au văzut nevoiţi în cele din urmă, să-şi caute alte mijloace de muncă, desigur, mai puţin rentabile. Astfel, majoritatea cafenelelor au tras obloanele, cari după puţin timp au fost ridicate, înfăţişând vitrine cu mărfuri atrăgătoare. Localurile de cafenele s-au transformat în magazine comerciale, caracterizând astfel o nouă şi sănătoasă evoluţie a Clujului care a fost apăsat de morga magnaţilor ce l-au stăpânit în trecut.

felix text 3

Unii însă din întreprinzători avizi ai cafenelelor goale de astăzi, nu se dau bătuţi. Este cazul în speţă al cafenelei <<Palace>> al cărei antreprenor a găsit mijlocul să-şi facă întreprinderea rentabilă , transformând-o în local de noapte, după ce ziua serveşte obişnuitele ceaiuri şi cafele.

Antreprenorul a avut grijă ca la colţul străzii dinspre piaţa Unirei să arboreze obişnuitul felinar strigător, ce indică trecătorilor drumul spre cele lumeşti.

Nefiind sigur, credem, pe propriile aptitudini, antreprenorul şi-a căutat un tovarăş de specialitate şi l-a găsit în persoana unui staroste ale cărui merite au fost nefericit încercate la Oradea Mare. În slujba acestor doi proxeneţi a fost angajat un vătaf de casă, încasatorul, care ştie perfect să profite de slăbiciunea clienţilor îmbătaţi în tovărăşia <<artistelor>> consumente, oferind notele de plată încărcate, cu obrăznicie.

felix text 4

La plăcerile oferite de localul de perdiţie a celor doi tovarăşi proxeneţi din strada onorată cu numele prezidentului partidului naţional, trecătorii în afară de felinarul specific, sunt atraşi de zgomotele enorme ale unei tobe, care se răsfrânge până în piaţa Unirei.

Şi aceste zgomote infernale durează până dimineaţa, cele mai dese cazuri, amestecate cu strigătele inerente de veselie ale celor ce se găsesc fericiţi în compania <<damelor>>, ori cu strigătele de supărare ale celor cari se trezesc traşi pe sfoară de vătavul celor doi staroşti.

Antreprenorii acestei rentabile afaceri, nu au să-şi facă nici un  reproş de ordin moral asupra întreprinderii pe care o conduc, întrucât ei sunt convinşi că localul lor de noapte împlineşte un nemărturisit rol social.

felix text 1

Surprinzător este că autorităţile în drept au permis instalarea unei asemenea spelunci în centrul oraşului, şi într-o clădire care adăposteşte zeci de familii onorabile. Aceste nenumărate familii nu sunt jignite numai în sentimentele lor de pudoare, ci sunt şi tulburate în fiecare noapte de veselia zgomotoasă a chefliilor şi de toba infernală care este emblema localului adăpostit sub acelaşi acoperământ.

Dacă din punct de vedere moral, autorităţile în drept nu au de făcut vre-o restricţie, noi le înfăţişăm plângerile paşnicilor locuitori din str. Iuliu Maniu, torturaţi de nefasta întreprindere nocturnă, în acest din urmă sens, şi făgăduim că vom stărui până când se va reda liniştea acelora cari în mod atât de justificat o reclamă”. [„Biruinţa”, Anul I, nr.82, 29 iulie 1926].

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

felix carte



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

Publicat

De

Praf saharian deasupra României

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa din nou România, anunță meteorologii.

Praful saharian este un amestec de particule minerale foarte fine, respectiv nisip fin, praf, argilă și silt provenite din Deșertul Sahara din Africa de Nord

Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

“Până în18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.

Expunerea la praful saharian poate irita căile respiratorii și ochii, în special la persoanele care suferă de astm, bronșită sau alergii. De aceea se recomandă purtarea măștilor de protecție și evitarea activităților intense în aer liber, în special în zilele cu concentrații mari de praf în atmosferă.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO. Cel mai rezistent pod din spaghete construit de studenții UTCN. Participă la două concursuri în Slovenia și Ungaria

Publicat

De

spaghete

Facultatea de Construcții a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, luni, etapa locală a competiției “Spaghetti Bridge Building” eveniment în cadrul căruia au fost testate șase machete de poduri construite din paste făinoase, în speță din spaghete, primele trei primind biletul de participare la două concursuri internaționale, la Maribor (Slovenia), și la Budapesta (Ungaria), care vor avea loc în perioada următoare.

Șef lucrări la UTCN, Cristian Mojolic, a declarat că s-a început această tradiție a construirii podurilor din spaghete în anul 2011, fiind înregistrate rezultate excepționale.

”Adunăm echipe de studenți care doresc să încerce altceva, care să iasă din zona lor de confort, să învețe lucruri noi și să-și pună în aplicare cunoștințele dobândite în cursul facultății. Pe lângă faptul că își întăresc aceste cunoștințe, dezvoltă și altele noi care le sunt predate, cum ar fi lucrul în echipă sau rezoluția conflictelor.

În cadrul etapei locale, studenții au realizat poduri din paste făinoase cu care vom participa la două concursuri internaționale: <<How Strong is the Bridge>>, din Maribor, în perioada 22-24 aprilie, și <<RECCS – World Championship in Spaghetti Building>>, din Budapesta, în 29 mai.

Podurile care au fost făcute luni au masa maximă de 1,9 kg, deschiderea de 1 m și au fost încărcate cu o forță incrementală în două puncte, fiind testate până la rupere.

Lipirea pastelor s-a făcut cu adeziv și s-au folosit doar tipurile de paste oferite de organizatorii concursului”, a precizat Mojolic.

Acesta a precizat că podurile au fost realizate din paste Barilla nr. 7.

Pod care a rezistat la 123,9 kg

Potrivit clasamentului final, cele trei echipe câștigătoare ale etapei locale de construit poduri din spaghete sunt ”Spaghetti bridge construct”, al cărui pod a rezistat la 123,9 kg, ”TriForce Engineering”, cu 75,1 kg, și ”Great Construct”, cu 73,8 kg.

”Am gândit o formă aproximativ de cerc. iar podul a fost executat cât s-a putut de bine. Am intrat în acest proiect al podurilor de spaghete pentru că mi-am dat seama că, pe parcursul facultății, nu am participat la alte activități și am căutat să fac și altceva”, a spus căpitanul echipei câștigătoare, Lucian Biligan, anul IV la specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Studiu: Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare. Cât e recomandat să bem

Publicat

alcool

Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare, potrivit unui nou studiu. Cercetarea, realizată de Behavioural Insights Team, la solicitarea organizației caritabile Alcohol Change UK, a analizat obiceiurile de consum ale peste 4.000 de adulți din Marea Britanie, arată Mediafax.

În urma studiului, s-a constatat că persoanele care consumă alcool în conformitate cu recomandările Serviciului Național de Sănătate (NHS) au o stare de sănătate mai proastă decât persoanele care nu consumă deloc alcool.

Comparativ cu persoanele care nu au consumat niciodată alcool, ratele bolilor cardiovasculare au crescut de la 1 % la 5 %, iar pentru cancer, acestea au crescut de la 1 % la 4 %.

Studiul a constatat, de asemenea, că băutorii „cu risc scăzut” au înregistrat o calitate redusă a somnului, o funcționalitate zilnică mai proastă și o sănătate dentară mai precară, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată alcool.

Cât e recomandat să bem

Richard Piper, director executiv al Alcohol Change UK, a declarat: „Timp de decenii, am căzut pradă unei idei binare, dar false, conform căreia problemele legate de băutură afectează doar o minoritate de persoane cu dependență de alcool. Dar, după cum arată clar acest studiu, alcoolul are un impact asupra sănătății și bunăstării noastre de-a lungul întregului spectru al consumului de alcool, chiar și la niveluri cu risc scăzut”.

NHS recomandă ca oamenii să nu consume mai mult de șase halbe de bere sau 10 pahare mici de vin pe săptămână, însă oamenii de știință avertizează că modul în care unii oameni consumă aceste volume de alcool poate fi problematic pentru sănătatea lor.

Citește mai departe

ECONOMIE

Cotația euro urcă spre 4,9780 lei. Economia a încetinit în primul trimestru al anului

Publicat

De

Euro se apropie de 5 lei

Înrăutățirea situației economice a României, în condițiile în care economia a încetinit în primul trimestru al acestui an iar deficitul comercial a crescut în primele două luni cu 35% faţă de perioada similară din 2024, poate provoca o scădere a ratingului de țară, care va fi însoțită de scumpirea împrumuturilor guvernamentale, deprecierea leului și o eventuală intrare în recesiune, arată analistul economic clujean Radu Georgescu.

În opinia analiștilor CFA România, în 2025 există un risc de uşoară recesiune, cu o scădere a PIB de 1 – 1,5%, atât pe fondul noilor tarife vamale, a războiului de la graniţă cât şi a situaţiei politice din România, înainte de a afla cine este viitorul președinte.

Cotația euro urcă spre 4,9780 lei

Lunea aceasta, cursul euro a urcat de la 4,9774 la 4,9775 lei, maximul primelor patru luni, în condițiile în care tranzacțiile se realizau în culoarul 4,9774 – 4,9780 lei, arată Radu Georgescu.

BNR a semnalizat la începutul săptămânii, când a decis să mențină dobânda de referință la 6,50%, nivel stabilit în august trecut, că inflația se va menține în jurul pragului de 5% până la jumătatea anului. Conform INS, inflația din martie a fost de 4,86%, după o creștere de 5,02% în februarie.

În aceste condiții, indicii ROBOR au cunoscut o creștere marginală. Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,07%.

E „foame” de lei la Finanțe

Dealerii bancari și clienții lor nu puteau să rămână indiferenți la perspectivele negative cu care se confruntă România dar și de „foamea” de lei cu care se confruntă Finanţele. Motiv pentru ca să solicite o dobândă mai ridicată la licitațiile de titluri de stat, arată Radu Georgescu.

Lunea aceasta, Trezoreria s-a împrumutat cu 440,2 milioane de lei, printr-o emisiune cu scadența în iulie 2033, pentru care a acceptat un randament mediu anual de 7,48%.

„Conflict” între moneda americană și celelalte valute majore

Analistul economic arată, de asemenea, că războiul tarifelor vamale declanșat de administrația de la Casa Albă se prelungește treptat într-un conflict între moneda americană și celelalte valute majore, în condițiile în care faptul că dolarul este cel mai utilizat în comerțul mondial și este cel mai utilizat drept cea mai importantă monedă de rezervă internațională, este considerat sursa problemelor economice ale SUA.

Pe de altă parte, după anunțarea noilor tarife de import american, un important oficial al conducerii BCE a declarat „Mulțumesc lui Dumnezeu, Europa a creat moneda euro în urmă cu 25 de ani”. Iar investitorii din Uniunea Europeană au răspuns prin vânzarea de active americane, acțiuni sau obligațiuni, și repatrierea sumelor obținute, ceea ce a majorat cererea de monedă unică, spune Radu Georgescu.

Marcarea profiturilor a coborât euro de la un vârf de 1,1475 dolari, maxim a mai mult de trei ani, atins vineri, la 1,1318 – 1,1429 dolari. În piața locală cursul monedei americane a crescut de la 4,3617 la 4,3683 lei.

Media francului elvețian a scăzut la începutul acestei săptămâni la 5,3438 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la un minim al ultimelor 17 luni de 5,7330 lei la 5,7573 lei.

Prețul gramului de aur a crescut marginal

Prețul gramului de aur a crescut marginal de la 452,6023 la 452,6946 lei, după ce la sfârșitul săptămânii trecute a fost atins maximul istoric de 3.246,80 dolari/uncie, și fluctua luni în culoarul 3.205 – 3.245 dolari/uncie.

Metalul galben este, alături de francul elvețian sau yenul japonez, unul dintre „refugiile” la care apelează investitorii în perioadele tulburi, căutat atât de băncile centrale sau populație, pentru a se proteja în faţa impredictibilităţii şi şocurilor geopolitice generate de războiul tarifelor vamale și cel al valutelor, arată Radu Georgescu.

Analiștii Goldman Sachs prognozează atingerea pragului de 3.700 dolari/uncie până la sfârșitul acestui an, pentru ca la jumătatea celui viitor să urce la 4.000 dolari/uncie,

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate