Connect with us

Aberații de România

Clujul „cultural”. Goga îl CĂLĂREŞTE pe Blaga în Parcul Central. Istoric: „INDOLENŢĂ crasă a autorităţilor”. Primăria MINTE

Publicat


goga 2 horz

Încă o dovadă de „respect” pentru înaintaşi în Clujul „cultural”, „istoric”, în oraşul de „5 stele” o întâlnim chiar în inima oraşului, Parcul Central „Simion Bărnuţiu” din Cluj-Napoca. Bustul lui Octavian Goga este aşezat pe un soclu care îi era destinat lui Lucian Blaga! În imagini şi la faţa locului se poate vedea cum numele şi datele de naştere ale lui Octavian Goga au fost înscrise peste numele şi datele de naştere ale lui Lucian Blaga.

Indolenţă crasă a autorităţilor

goga 2

Cunoscutul istoric clujean, profesorul Vladimir Alexandru Bogosavlievici, este revoltat de situaţie.

„În felul ăsta nu cred că ne respectăm înaintaşii, valorile, dar nu e un lucru care nu se ştie. Se fac numai treburi festiviste, când sunt date de naştere, comemorări, celebrări. Din păcate, nu ne respectăm, pentru că şi Goga, şi Blaga, cu toate lipsurile lor -că fiecare le avem-, sunt personalităţi ale culturii române.

goga 1

Cum să faci o treabă aşa, fuşăreală, să pui pe vechiul postament -unde este extrem de vizibil numele lui Blaga şi datele naşterii şi ale morţii sale- numele lui Goga şi bustul său?

Mi se pare o greşeală elementară, crasă în ceea ce priveşte ataşementul faţă de înaintaşii noştri şi faţă de cultura din Cluj şi din ţară. E o indolenţă din partea autorităţilor. Avem pretenţii de oraş cultural, dar mai avem mult de lucrat la asta. Nu aşa îţi pui în prim plan oraşul, nu aşa îl valorifici şi îl respecţi, prin gafe din astea. Nici nu ştii cum să le zici. Că nu cred că e gafă, e indolenţă crasă”, spune, pentru Cluj24, profesorul clujean.

Altă aberaţie: Simion Bărnuţiu fără Simon Bărnuţiu

Profesorul remarcă şi o altă aberaţie în Clujul „cultural”.

„Nu e în regulă. Cum nu e în regulă ca Parcul Central să se numească oficial „Simion Bărnuţiu”, iar marele revoluţionar şi cărturar român să nu aibă nici măcar un bust”, mai spune Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Istoria bustului lui Octavian Goga

Bustul lui Octavian Goga din Parcul Central a fost realizat în anii 60, de Romulus Ladea.

„Bustul lui Goga din Parcul Central. Iniţial, postamentul era pentru busul lui Lucian Blaga, realizat de Eugen Gocan. Din motive greu de înţeles acum, dar atunci mai uşor de înţeles -Blaga fiind atunci o personalitate foarte contestată, acum e Goga foarte contestat-, pe postamentul unde încă e lizibil numele lui Blaga apare scris numele lui Goga. Este un bust realizat de Romulus Ladea, în deceniul 7”, precizează istoricul clujean.

Mă mir că Goga e încă acolo, poate îl schimbă

Vladimir Alexandru Bogoslavievici se întreabă, ironic, dat fiind valul de contestare a lui Goga, cum de nu i-a fost deja demolat sau mutat bustul.

„Mă şi miră cum bustul lui Goga e încă acolo, fiind o personalitate teribil de contestată, mai ales că în scurta perioadă de timp cât a fost prim ministru s-au luat măsuri antisemite, dar nu ştiu dacă numai el a fost de vină. Să nu ne mirăm dacă pun pe altul în locul său. Să fie şi numele lui Blaga, şi al lui Goga şi al celui de al treilea, pe care l-ar pune acolo.

În felul acesta, demolăm Castelul lui Goga de la Ciucea, demolăm prietenia sa cu Ady Endre, că aşa vor unii. Aşa punem noi statuile, ascultând de alţii, nu de propria noastră conştiinţă”, mai spune istoricul.

Primăria nu s-a ţinut de promisiune

Încă din 2017, Primăria Cluj-Napoca, probabil la sesizarea specialiştilor, s-a angajat să restaureze bustul lui Goga. Dar şi alte monumente clujene. Însă, deşi au trecut mai mult de patru ani de atunci, Primăria n-a făcut nimic, la fel ca în cazul altor proiecte anunţate şi nerealizate.

„Bustul lui Octavian Goga este unul din piesele marcante ale Parcului Central din Cluj-Napoca, fiind identificat în Lista monumentelor istorice.
Ca urmare a evaluării stării actuale a monumentului s-a constatat că plasamentul și soclul prezintă stări de degradare, în unele zone se observă fisuri în piatră, bustul este degradat, necesită refacere bărbii. Suprafața întregului ansamblul este afectată de factorii de poluare, dând astfel un aspect general inestetic.

Starea de degradare și aspectul general inestetic al monumentului Bustul-Octavian Goga este inacceptabil și neadecvat, având în vedere amplasamentul în Parcul Central al orașului.

Având în vedere valoarea culturală și spirituală a poetului Octavian Goga, monumentul necesită intervenții și lucrări de reparații curente (restaurare și conservare), întrucât odată cu trecerea timpului se va accentua starea de degradare”, se angaja Primăria Cluj-Napoca în 2017…
(MaAv)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cristi Manea pleacă de la CFR Cluj. Contractul său a ajuns la final și nu a mai fost prelungit

Publicat

Clubul de fotbal CFR 1907 Cluj anunță încheierea colaborării cu Cristian Manea (29 de ani) după ce contractul său a ajuns la final și nu a mai fost prelungit.

”Venit în Gruia în vara anului 2017, Cristi a demonstrat, încă din prima zi, că e un adevărat profesionist!

Cu 230 de meciuri în care a îmbrăcat tricoul echipei noastre, Manea se află în TOP 10 jucători ca număr de apariții din istoria clubului.

În cei aproape ani petrecuți alături de noi, Cristi a marcat 10 goluri și a semnat 12 pase decisive, obținând titluri de Campion și Supercupe cu CFR Cluj.

Cristi, îți suntem recunoscători pentru tot ce ai realizat alături de echipa noastră, pentru momentele și rezultatele de excepție, și îți dorim multă baftă în carieră.

Mulțumim pentru tot, Cristi Manea!”, arată clubul din Gruia.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu. Euro a revenit la cursul de la sfârșitul lui mai

Publicat

De

Cursul euro după alegeri

La doar câteva zile de la alegerile europarlamentare care au zguduit principalele economii din Uniunea Europeană, Germania și Franța, prin victoria partidelor suveraniste, leul s-a decuplat de la mișcările puternic depreciative din regiune.

Cursul euro a crescut

Cursul euro a crescut marginal de la 4,9765 la 4,9767 lei, medie identică cu cea din 31 mai,  într-o piață în care tranzacțiile se realizau în culoarul 4,976 – 4,977 lei, identic cu cel de luni.

În schimb, media monedei poloneze s-a depreciat cu circa 1,5% față de începutul săptămânii trecute la 4,3456 zloți/euro.

Pierderea monedei maghiare a fost mai mică în aceeași perioadă, de 1,21%, iar cursul a urcat la 394,89 forinți/euro.

Care este indicele ROBOR la trei luni

Volumul tranzacțiilor din piața monetară a rămas unul modest, în condițiile existenței unei lichidități în exces.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 6,04%, nivel care nu a mai fost atins în ultimele 25 de luni.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,05% iar cel la 12 luni la 6,06%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.
Cursul dolarului a scăzut

Deprecierea euro s-a temperat la 1,0725 – 1,0774 dolari, în timp ce a început ședința de politică monetară a Rezervei Federale, care se va încheia miercuri.

În piața locală, cursul dolarului a scăzut marginal la 4,6295 lei.

Media monedei elvețiene a coborât marginal la 5,1617 lei.

În schimb, a celei britanice a urcat la 5,8931 lei, cu câteva săptămâni înainte de alegerile anticipate care se vor desfășura în Regatul Unit.

A crescut și prețul gramului de aur

Prețul gramului de aur a crescut la 343,0859 lei, în timp ce metalul galben fluctua între 2.296,90 și 2.315,40 dolari/uncie.

Bitcoin a pierdut marți peste 3,5% și fluctua în ultimele 24 de ore în culoarul 66.730 – 69.542 dolari.

Evoluția poate fi pusă pe seama marcărilor de profit a celor care au investit în ETF-uri bazate pe bitcoin.

O scădere asemănătoare avea și ethereum care se mișca între 3.505 și 3.671 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până marți, la ora 14:00

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Imagini spectaculoase. TROMBĂ pe lacul Mărtinești

Publicat

De

Trombă pe lacul Mșrtinești din Cluj

Imagini spectaculoase pe lacul Mărtinești din Cluj.

O trombă s-a format pe lac, un fenomen destul de rar întâlnit.

Imagini spectaculoase. TROMBĂ pe lacul Mărtinești

Imaginile au fost surprinse marți, 11 iunie, cțnd județul Cluj a fost sub cod galben de vreme instabilă, inclusiv intensificări de scurtă durată ale vântului.

Tromba este o coloană de aer care se formează desupra apei și are caracteristicile unei tornade (acesta se formează pe uscat).

Este vorba de o coloană înaltă de apă,de formă conică, ridicată de vârtejurile de vânt, care o fac să se învârtească cu mare viteză în jurul ei însăși.

Sursa videoși foto: Facebook/ Meteoplus

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Festivalul de ȘURĂ Mera World Music. Au fost anunțați primii ARTIȘTI

Publicat

mera world music

Între 1 și 4 august 2024, la Mera se desfășoară Festivalul de ȘURĂ Mera World Music. Organizatorii au anunțat deja primii artiști.

„Pe parcursul anilor, deja ne -am obișnuit să asigurăm publicului la gospodăria Szarka, din Mera, o distracție pe cinste alături de muzicieni cu instrumente nemaivăzute, veniți din colțurile cele mai îndepărtate ale lumii.

mera world music

FOTO. Festivalul de ȘURĂ Mera World Music. Au fost anunțați primii ARTIȘTI

În perioada 1-4 august 2024, entuziaștii de muzică tradițională și world music, vor avea șansa să se lase încă o dată conduși de formațiile invitate, într-o călătorie muzicală memorabilă la Festivalul din Mera.

mera world music

Bojan Krstić Orchestra (SRB) va surprinde scena din Mera, cu o rezonanță balcanică, autentică și inconfundabilă din sudul Serbiei, până ce trupa Manush  va colora programul cu o fuziune proprie de gypsy-jazz direct din Chile.

Spectacolul de teatru-dans Ansamblul artistic Duna – Țara Călatei, tărâm iubit  aspiră să redea individualitatea dansatorilor și muzicienilor de excepție având ca bază destinele și poveștile acestora.

Der Šenster Gob (CZ) cu un repertoriu ce se întinde de la muzica klezmer până la melodii și cântece noi de jazz tradițional țigănesc, va încânta publicul cu stil unic de neratat, în timp ce membrii formației Kale Lulugyi (HU) vor reda nelipsitele ritmuri regăsite în muzica tradițională țigănească din zona rurală a Ungariei.

mera world music

„Abonamentele pentru cele 4 zile sunt disponibile la un preț redus până pe 15 iunie”

Alacalufe Band (VEN, PER, CHL, HU) într-o experiență multiculturală, având  membri din Venezuela, Peru, Chile și Ungaria, va acapara publicul cu melodii tradiționale din America de Sud  până ce Góbé (HU) într-un stil energic și contagios, va aduce un repertoriu inspirat din muzica populară ungurească.

mera world music

După concerte și spectacole, muzicienii din Țara Călatei (RO) și trupa Katlan (RO), acompaniază atmosfera la casa dansului popular, unde oamenii vor dansa până în zori,  până ce la afterparty, alături de mulți alții, DJ Angela Blackburn (Columbia) va crea un mix savuros de muzică africană, latino și electro-tropicală.

Lista încă nu este completă, în curând organizatorii vor anunța pe paginile de facebook și instagram restul de interpreți muzicali, de la  Festivalului de  World Music din Mera.

mera world music

Abonamentele pentru cele 4 zile sunt disponibile la un preț redus până pe 15 iunie, după care prețul va crește.

Mai multe informații despre artiști și bilete, găsiți pe site-ul festivalului”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax