Connect with us

Aberații de România

Clujul „cultural”. Goga îl CĂLĂREŞTE pe Blaga în Parcul Central. Istoric: „INDOLENŢĂ crasă a autorităţilor”. Primăria MINTE

Publicat


goga 2 horz

Încă o dovadă de „respect” pentru înaintaşi în Clujul „cultural”, „istoric”, în oraşul de „5 stele” o întâlnim chiar în inima oraşului, Parcul Central „Simion Bărnuţiu” din Cluj-Napoca. Bustul lui Octavian Goga este aşezat pe un soclu care îi era destinat lui Lucian Blaga! În imagini şi la faţa locului se poate vedea cum numele şi datele de naştere ale lui Octavian Goga au fost înscrise peste numele şi datele de naştere ale lui Lucian Blaga.

Indolenţă crasă a autorităţilor

goga 2

Cunoscutul istoric clujean, profesorul Vladimir Alexandru Bogosavlievici, este revoltat de situaţie.

„În felul ăsta nu cred că ne respectăm înaintaşii, valorile, dar nu e un lucru care nu se ştie. Se fac numai treburi festiviste, când sunt date de naştere, comemorări, celebrări. Din păcate, nu ne respectăm, pentru că şi Goga, şi Blaga, cu toate lipsurile lor -că fiecare le avem-, sunt personalităţi ale culturii române.

goga 1

Cum să faci o treabă aşa, fuşăreală, să pui pe vechiul postament -unde este extrem de vizibil numele lui Blaga şi datele naşterii şi ale morţii sale- numele lui Goga şi bustul său?

Mi se pare o greşeală elementară, crasă în ceea ce priveşte ataşementul faţă de înaintaşii noştri şi faţă de cultura din Cluj şi din ţară. E o indolenţă din partea autorităţilor. Avem pretenţii de oraş cultural, dar mai avem mult de lucrat la asta. Nu aşa îţi pui în prim plan oraşul, nu aşa îl valorifici şi îl respecţi, prin gafe din astea. Nici nu ştii cum să le zici. Că nu cred că e gafă, e indolenţă crasă”, spune, pentru Cluj24, profesorul clujean.

Altă aberaţie: Simion Bărnuţiu fără Simon Bărnuţiu

Profesorul remarcă şi o altă aberaţie în Clujul „cultural”.

„Nu e în regulă. Cum nu e în regulă ca Parcul Central să se numească oficial „Simion Bărnuţiu”, iar marele revoluţionar şi cărturar român să nu aibă nici măcar un bust”, mai spune Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Istoria bustului lui Octavian Goga

Bustul lui Octavian Goga din Parcul Central a fost realizat în anii 60, de Romulus Ladea.

„Bustul lui Goga din Parcul Central. Iniţial, postamentul era pentru busul lui Lucian Blaga, realizat de Eugen Gocan. Din motive greu de înţeles acum, dar atunci mai uşor de înţeles -Blaga fiind atunci o personalitate foarte contestată, acum e Goga foarte contestat-, pe postamentul unde încă e lizibil numele lui Blaga apare scris numele lui Goga. Este un bust realizat de Romulus Ladea, în deceniul 7”, precizează istoricul clujean.

Mă mir că Goga e încă acolo, poate îl schimbă

Vladimir Alexandru Bogoslavievici se întreabă, ironic, dat fiind valul de contestare a lui Goga, cum de nu i-a fost deja demolat sau mutat bustul.

„Mă şi miră cum bustul lui Goga e încă acolo, fiind o personalitate teribil de contestată, mai ales că în scurta perioadă de timp cât a fost prim ministru s-au luat măsuri antisemite, dar nu ştiu dacă numai el a fost de vină. Să nu ne mirăm dacă pun pe altul în locul său. Să fie şi numele lui Blaga, şi al lui Goga şi al celui de al treilea, pe care l-ar pune acolo.

În felul acesta, demolăm Castelul lui Goga de la Ciucea, demolăm prietenia sa cu Ady Endre, că aşa vor unii. Aşa punem noi statuile, ascultând de alţii, nu de propria noastră conştiinţă”, mai spune istoricul.

Primăria nu s-a ţinut de promisiune

Încă din 2017, Primăria Cluj-Napoca, probabil la sesizarea specialiştilor, s-a angajat să restaureze bustul lui Goga. Dar şi alte monumente clujene. Însă, deşi au trecut mai mult de patru ani de atunci, Primăria n-a făcut nimic, la fel ca în cazul altor proiecte anunţate şi nerealizate.

„Bustul lui Octavian Goga este unul din piesele marcante ale Parcului Central din Cluj-Napoca, fiind identificat în Lista monumentelor istorice.
Ca urmare a evaluării stării actuale a monumentului s-a constatat că plasamentul și soclul prezintă stări de degradare, în unele zone se observă fisuri în piatră, bustul este degradat, necesită refacere bărbii. Suprafața întregului ansamblul este afectată de factorii de poluare, dând astfel un aspect general inestetic.

Starea de degradare și aspectul general inestetic al monumentului Bustul-Octavian Goga este inacceptabil și neadecvat, având în vedere amplasamentul în Parcul Central al orașului.

Având în vedere valoarea culturală și spirituală a poetului Octavian Goga, monumentul necesită intervenții și lucrări de reparații curente (restaurare și conservare), întrucât odată cu trecerea timpului se va accentua starea de degradare”, se angaja Primăria Cluj-Napoca în 2017…
(MaAv)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Bătaie pe strada Piezișă din Cluj-Napoca. Un bărbat a ajuns la spital

Publicat

bataie

Scandal, în weekend, pe strada Piezișă din Cluj-Napoca. Un bărbat a fost lovit de un tânăr de 16 ani și a ajuns la spital.

Poliție și ambulanțe pe strada Piezișă, sâmbătă, după ce un bărbat a fost lovit în urma unui scandal.

Potrivit IPJ Cluj, polițiștii au intervenit sâmbătă dimineața în zona străzii Piezișă din Cluj-Napoca, după ce au fost anunțați că a avut loc un conflict.

Bătaie pe strada Piezișă din Cluj. Un bărbat a ajuns la spital

„Polițiștii au intervenit în urma unei stări conflictuale, în zona străzii Piezișă din Cluj-Napoca, unde un bărbat în vârstă de 38 de ani, ar fi fost agresat fizic de un tânăr de 16 ani.

Acesta a fost transportat la o unitate medicală pentru mai multe investigații de specialitate”, au transmis polițiștii clujeni.

Aceștia au mai precizat că victima a primit îndrumări legale referitoare la dreptul de a formula o plângere prealabilă. În cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor in care s-a produs evenimentul.

Un tânăr care se afla pe strada Piezișă când a avut loc incidentul a postat o filmare pe TikTok.

@sefuvodka

Scandal pe Piezișă #xyzbca #viral #clujnapoca #student #foryou

♬ sunet original – Blez

Acesta a spus că bărbatul a fost lovit și a căzut jos, „a luat somn” iar apoi s-a trezit și și-a aprins o țigară.

Sursa video: TikTok

Foto: Captură video

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce cumpără ȘOFERII români. Jumătate din mașinile rulate aduse în țară au fost AVARIATE și una din 5 are kilometrajul MODIFICAT

Publicat

De

trafic frunzisului spital recuperare

Mai bine de jumătate dintre mașinile rulate aduse în România au fost avariate, iar una din cinci are kilometrajul modificat, potrivit unei analize a unei platforme care furnizează rapoarte despre istoricul auto.

Conform raportului „Indexul de Transparenţă a pieţei auto”, realizat de carVertical, România ocupă locul 20 din cele 23 de ţări în topul ţărilor cu cele mai puţin transparente pieţe de maşini rulate din Europa.

Ce cumpără șoferii români. Una din 5 mașini second hand are kilometraj modificat

„Una din cinci maşini rulate are kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie ştearsă de pe odometru este de aproximativ 50.000 de kilometri (48.090 de kilometri). Aceasta înseamnă că un cumpărător nu doar că poate plăti în exces pentru un vehicul, dar pe baza înregistrărilor false poate avea probleme şi cu planificarea reviziilor”, arată analiza.

De asemenea, mai mult de două treimi din parcul auto de maşini rulate sunt din import (67,19%), iar peste jumătate dintre autovehicule sunt avariate (57,03%). Majoritatea ţărilor care oferă mai puţină transparenţă au o medie scăzută a valorii daunelor şi România nu face excepţie, ocupând locul 4 în clasament cu 2.938 de euro.

De unde e riscant să cumpărați o mașină second hand

Pe de altă parte, România se prezintă ceva mai bine la vârsta parcului auto second-hand, cu o vechime de 9,19 ani, şi se clasează pe locul 9 din 23 în clasamentul pieţelor auto europene analizate.

Potrivit sursei citate, cea mai puţin transparentă piaţă a maşinilor second-hand se află în Letonia, cu un scor al indicelui de transparenţă de minus 142,7 puncte şi unde aproximativ un sfert (23,6% %) dintre autovehicule au kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie este de aproape 47.500 de kilometri. Clasamentul continuă cu Ucraina (-141,9 puncte), Lituania (-108,4 puncte) şi România (-100,8 puncte).

„Cumpărarea unei maşini second-hand din Letonia, Lituania, Ucraina sau România este riscantă, având în vedere că sunt pieţe cu cele mai mari importuri auto. Aici se află cele mai multe autovehicule fraudate prin derularea odometrului sau ascunderea daunelor.

O pondere considerabil mai mare a importurilor de maşini second-hand este unul dintre motivele-cheie pentru care ţările din Est sunt mult mai afectate de fraudă. Importurile cresc în mod direct procentajul de maşini cu kilometrajul dat înapoi, iar urmărirea unor astfel de infracţiuni necesită mult efort, în special atunci când vine vorba despre tranzacţii internaţionale”, susţine Matas Buzelis, şef de Comunicare la carVertical.

Mare Britanie, cea mai „transparentă” piață a mașinilor rulate

Datele carVertical relevă faptul că piaţa maşinilor second-hand din Vestul Europei se bucură de mai multă transparenţă decât cea din Europa de Est.

În acest context, pe primul loc se află Marea Britanie, cu cel mai mare indice al transparenţei, de 126 de puncte, urmată de Germania – cu un scor de 96,8, Italia (90,8) şi Franţa (79,9).

Pe zona Europei Centrale, Croaţia, Cehia, Ungaria şi Slovacia sunt clasate la mijlocul Indexului de Transparenţă a pieţei auto şi, deşi nu au un scor ridicat în ceea ce priveşte derularea odometrului, au un volum mai mare al importurilor de maşini second-hand şi un procent la fel de mare al maşinilor avariate.

„Dacă în Croaţia procentul de vehicule cu kilometrajul dat înapoi este unul dintre cele mai scăzute (10,3%), această ţară are un procent semnificativ de maşini importate (69,3%), iar 56,4% dintre vehicule sunt avariate. Urmează Slovacia, cu 58,5% maşini importate şi Ungaria (52,6%).

În Cehia, jumătate dintre maşinile la mâna a doua sunt importate din străinătate. 51,6% dintre acestea sunt avariate, iar 11,4% au kilometrajul dat înapoi”, se arată în raport de specialitate.

Indexul de Transparenţă a pieţei auto a fost realizat pe un eşantion de 23 de ţări din Europa şi SUA, pe o perioadă de 12 luni.

Cercetarea se bazează pe date din rapoartele reale ale maşinilor cumpărate de către clienţii carVertical şi a avut la bază şase mari criterii: procentajul maşinilor cu kilometrajul dat înapoi; valoarea medie a kilometrilor şterşi de pe odometru; procentajul maşinilor avariate; media valorii daunelor; procentajul de maşini second-hand importate; vârsta medie a maşinilor verificate.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Turistă salvată de salvamontiștii clujeni la Tarnița. A căzut pe o pantă și a suferit mai multe traumatisme

Publicat

De

tarnita salvamont cluj (3)

Salvamontiștii din Baza Beliș, împreuna cu voluntarul din zona Tarnița, au salvat o femeie de 39 de ani care a căzut pe traseul Piatra lui Lucaci, aproape de malul lacului Tarnița.

Operațiunea de salvare a fost una complexă, femeia fiind evacuată cu barca.

tarnita salvamont cluj (2)

Turistă salvată de salvamontiștii clujeni la Tarnița

Victima, o tânara de 39 de ani, a alunecat și a căzut câțiva metri pe pantă, sâmbătă, în zona Grotei Ciorii. În urma căderii, femeia a suferit câteva traumatisme la cap și membrele inferioare, potrivit reprezentanților Salvamont-Salvaspeo Cluj.

tarnita salvamont cluj (4)

Cei din grupul care o însoțea pe tânără au sunat imediat după ajutor.

Salvamontiștii au ajuns la victima, i-au acordat primele îngrijiri și au stabilizat-o.

tarnita salvamont cluj (1)

„A urmat evacuarea pe targă pana pe malul lacului, iar apoi, cu ambarcațiunea din dotarea Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj, victima și salvatorii au traversat lacul și au predat pacientul ambulanței”, au mai prtecizat salvatorii clujeni.

Foto: Serviciului Salvamont-Salvaspeo Cluj

Citește mai departe

ECONOMIE

Cu ce bani? Christina Verchere de la OMV Petrom, „dojenită” de un lider al Verzilor, după ce a spus cum putem face economie

Publicat

marius lazar

Marius Lazăr, copreședinte al Partidului Verzilor din România, a postat pe pagina de Facebook un comentariu acid la adresa Christinei Verchere, CEO la OMV Petron, după ce aceasta a săun că în fața crizei energetice românii trebuie să își modifice comportamentul de consum și să achiziționeze aparate electocasnice eficiente.

Marius Lazăr spune că milioane de români au salarii mici și nu își permit să cumpere aparate eficiente energetic care sunt scumpe.

Cu ce bani? Christina Verchere de la OMV Petrom, „dojenită” de un lider al Verzilor

Marius Lazăr a ținut să facă o comparație cu câștigurile pe care le are compania, dar și CEO-ul acesteia.

„Doamna Verchere, CEO de la OMV Petrom câștigă vreo 35.000 de euro lunar și aproape 600.000 euro bonus anual.

Ea ne spune duios că, <<din perspectiva economiei la energie, românii trebuie să fie conştienţi că este nevoie de mici modificări în comportamentele din casele lor şi de achiziţia unor aparate eficiente>>…

Cam ce fel de aparate, dna Verchere?”, a scris copreședintele Partidului Verzilor pe pagina de Facebook.

Aceta a arătat că aproape 2 milioane de români primesc lunar 1.524 de lei în mână, iar 55% din totalul contractelor de muncă din România lui 2022 sunt remunerate sub 3.500 brut.

„În al treilea trimestru al anului, profitul net al OMV Petrom s-a majorat de 6,5 ori față de perioada similara din 2021. De la 696 milioane lei la 4,51 miliarde lei. Asta în timp ce producția și vânzările au scăzut cu 8-10%! Wow!

Sumele alocate pentru proiectele de Responsabilitate Socială ale OMV Petrom cresc și ele de 6,5 ori?!?
Hai să stăm și noi strâmb poate OMVedea mai clar lucrurile!
Asta nu e România Justă! Tristă Țara lui Andrei!”, a mai scris Mariul Lazăr.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax