Connect with us

Aberații de România

Clujul „cultural”. Goga îl CĂLĂREŞTE pe Blaga în Parcul Central. Istoric: „INDOLENŢĂ crasă a autorităţilor”. Primăria MINTE

Publicat


goga 2 horz

Încă o dovadă de „respect” pentru înaintaşi în Clujul „cultural”, „istoric”, în oraşul de „5 stele” o întâlnim chiar în inima oraşului, Parcul Central „Simion Bărnuţiu” din Cluj-Napoca. Bustul lui Octavian Goga este aşezat pe un soclu care îi era destinat lui Lucian Blaga! În imagini şi la faţa locului se poate vedea cum numele şi datele de naştere ale lui Octavian Goga au fost înscrise peste numele şi datele de naştere ale lui Lucian Blaga.

Indolenţă crasă a autorităţilor

goga 2

Cunoscutul istoric clujean, profesorul Vladimir Alexandru Bogosavlievici, este revoltat de situaţie.

„În felul ăsta nu cred că ne respectăm înaintaşii, valorile, dar nu e un lucru care nu se ştie. Se fac numai treburi festiviste, când sunt date de naştere, comemorări, celebrări. Din păcate, nu ne respectăm, pentru că şi Goga, şi Blaga, cu toate lipsurile lor -că fiecare le avem-, sunt personalităţi ale culturii române.

goga 1

Cum să faci o treabă aşa, fuşăreală, să pui pe vechiul postament -unde este extrem de vizibil numele lui Blaga şi datele naşterii şi ale morţii sale- numele lui Goga şi bustul său?

Mi se pare o greşeală elementară, crasă în ceea ce priveşte ataşementul faţă de înaintaşii noştri şi faţă de cultura din Cluj şi din ţară. E o indolenţă din partea autorităţilor. Avem pretenţii de oraş cultural, dar mai avem mult de lucrat la asta. Nu aşa îţi pui în prim plan oraşul, nu aşa îl valorifici şi îl respecţi, prin gafe din astea. Nici nu ştii cum să le zici. Că nu cred că e gafă, e indolenţă crasă”, spune, pentru Cluj24, profesorul clujean.

Altă aberaţie: Simion Bărnuţiu fără Simon Bărnuţiu

Profesorul remarcă şi o altă aberaţie în Clujul „cultural”.

„Nu e în regulă. Cum nu e în regulă ca Parcul Central să se numească oficial „Simion Bărnuţiu”, iar marele revoluţionar şi cărturar român să nu aibă nici măcar un bust”, mai spune Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Istoria bustului lui Octavian Goga

Bustul lui Octavian Goga din Parcul Central a fost realizat în anii 60, de Romulus Ladea.

„Bustul lui Goga din Parcul Central. Iniţial, postamentul era pentru busul lui Lucian Blaga, realizat de Eugen Gocan. Din motive greu de înţeles acum, dar atunci mai uşor de înţeles -Blaga fiind atunci o personalitate foarte contestată, acum e Goga foarte contestat-, pe postamentul unde încă e lizibil numele lui Blaga apare scris numele lui Goga. Este un bust realizat de Romulus Ladea, în deceniul 7”, precizează istoricul clujean.

Mă mir că Goga e încă acolo, poate îl schimbă

Vladimir Alexandru Bogoslavievici se întreabă, ironic, dat fiind valul de contestare a lui Goga, cum de nu i-a fost deja demolat sau mutat bustul.

„Mă şi miră cum bustul lui Goga e încă acolo, fiind o personalitate teribil de contestată, mai ales că în scurta perioadă de timp cât a fost prim ministru s-au luat măsuri antisemite, dar nu ştiu dacă numai el a fost de vină. Să nu ne mirăm dacă pun pe altul în locul său. Să fie şi numele lui Blaga, şi al lui Goga şi al celui de al treilea, pe care l-ar pune acolo.

În felul acesta, demolăm Castelul lui Goga de la Ciucea, demolăm prietenia sa cu Ady Endre, că aşa vor unii. Aşa punem noi statuile, ascultând de alţii, nu de propria noastră conştiinţă”, mai spune istoricul.

Primăria nu s-a ţinut de promisiune

Încă din 2017, Primăria Cluj-Napoca, probabil la sesizarea specialiştilor, s-a angajat să restaureze bustul lui Goga. Dar şi alte monumente clujene. Însă, deşi au trecut mai mult de patru ani de atunci, Primăria n-a făcut nimic, la fel ca în cazul altor proiecte anunţate şi nerealizate.

„Bustul lui Octavian Goga este unul din piesele marcante ale Parcului Central din Cluj-Napoca, fiind identificat în Lista monumentelor istorice.
Ca urmare a evaluării stării actuale a monumentului s-a constatat că plasamentul și soclul prezintă stări de degradare, în unele zone se observă fisuri în piatră, bustul este degradat, necesită refacere bărbii. Suprafața întregului ansamblul este afectată de factorii de poluare, dând astfel un aspect general inestetic.

Starea de degradare și aspectul general inestetic al monumentului Bustul-Octavian Goga este inacceptabil și neadecvat, având în vedere amplasamentul în Parcul Central al orașului.

Având în vedere valoarea culturală și spirituală a poetului Octavian Goga, monumentul necesită intervenții și lucrări de reparații curente (restaurare și conservare), întrucât odată cu trecerea timpului se va accentua starea de degradare”, se angaja Primăria Cluj-Napoca în 2017…
(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tișe, despre susținerea unei singure echipe de fotbal în Cluj: ”Am probleme cu cei de la ”U”, ei cred că stadionul e al lor”

Publicat

De

u cluj meci fotbal

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a revenit cu explicații suplimentare în urma comunicatului de presă expediat ieri, prin care felicita CFR pentru câștigarea campionatului și propunea ca o singură echipă de fotbal clujeană să fie susținută astfel încât să fie capabilă să câștige chiar Champions League.

Alin Tișe a menționat, marți, că din păcate există foarte multe orgolii în această comunitate, lucru care pune probleme de utilizare a infrastructurii sportive.

Un aspect invocat a fost faptul că suporterii ”Universității” Cluj nu permit altor echipe de fotbal să evolueze pe Cluj Arena. ”Ei cred că stadionul e al lor”.

Alin Tișe consideră că infrastructura sportivă din județ ar putea să fie utilizată mai eficient dacă s-ar renunța la orgolii.

Clujenii să își spună părerea dacă vor mai puține echipe

Președintele Consiliului Județean crede că a venit momentul ca cetățenii să fie întrebați dacă doresc mai multe echipe, cu performanțe mai slabe, dar care să permită efectuarea sportului ca hobby sau dacă se dorește o singură echipă cu potențial de campioană Champions League.

”Nu vreau să desființez o echipă sau alta”, a adăugat Alin Tișe, care a indicat și spre suspiciunile care au existat atunci când a fost demolat vechiul stadion și se credea că va fi construit un mall acolo, însă în cele din urmă a fost amenajată o arenă modernă.

Citește și:

Tișe propune o singură echipă de fotbal a Clujului care ar putea CÂȘTIGA Champions League

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Urmează benzi dedicate pentru autobuze și în Zorilor. Când se vor putea realiza

Publicat

De

autobuz cluj 3

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat, marți, că și cartierul Zorilor va beneficia de benzi dedicate pentru transportul în comun.

Însă acest lucru se va putea face doar după ce autoritățile locale vor achiziționa mai multe mijloace de transport în comun.

Potrivit viceprimarului, pentru că aceste benzi să fie rentabile este nevoie de un flux de 39 de autobuze pe oră, iar CTP nu are momentan această capacitate.

Benzi dedicate în plus spre Mănăștur și în Mărăști

Primăria Cluj-Napoca își propune să extindă rețeaua de benzi dedicate și în proiectul de modernizare a Căii Mănăștur, dar și prin modernizarea Pieței Mărăști.

Recent, printr-un parteneriat cu Primăria Florești a fost depusă o cerere de finanțare în valoare de 14 milioane euro pentru 18 autobuze electrice noi și 47 stații de încărcare, susținute prin PNRR.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT în Piața Cipariu din Cluj. Două mașini implicate

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, marți dimineața, în Piața Cipariu din Cluj-Napoca. Au fost implicate două mașini.

accident 2

accident 3

Din primele informații se pare că șoferul taximetrului nu a acordat prioritate.

Traficul este îngreunat în zonă.

Vom reveni cu detalii.

Sursa: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Ploșnițele ATACĂ Penitenciarul Gherla. Goangele împart birourile cu polițiștii

Publicat

De

plosnita

Polițiștii de la Penitenciarul Gherla reclamă că, în ultima perioadă, au fost asaltați de ploșnițe chiar în birouri și cer conducerii instituției să ia măsuri urgente de dezinsecție. 

”Ploșnitele de la Gherla au trecut de la detinuți la cadre.

Birou împărțit de polițiști cu ploșnițele

În timp ce Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP)  face sondaje referitoare la conditiile de munca, eu mi-am facut evaluarile luptand cu vreo 3 goange: una mare am dovedit-o, a ramas cu burta in sus, una a fugit, dar cu una mai hotărâtă a trebuit să împart biroul.

Ploșnitele, desi sunt, nu au intrat încă în luptă.

Când o sa ma intrebe copiii ce le-am adus, voi răspunde: ploșnițe. Mă intreb, chiar nu se poate face nimic?”, a relatat un polițist de la penitenciar.

Ploșnițele au fost găsite în biroul supraveghetorului de la parterul secției de detinere.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate