EVENIMENT
Clujeanul nevăzător Alex Bologa a câştigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Judo seniori IBSA
Sportivul clujean Alex Bologa a câştigat medalia de bronz în cadrul categoriei 73 de kilograme la Campionatele Mondiale de judo rezervate sportivilor cu deficienţe de vedere, potrivit Federaţiei Române de Judo.
„În perioada 8-10 noiembrie, la Baku, în Azerbaidjan au loc Campionatele Mondiale de judo rezervate sportivilor cu deficienţe de vedere. România a reuşit o clasare pe podium prin Alexandru Bologa, care a câştigat bronzul în cadrul categoriei -73 kg (J1-nivel de deficienţă de vedere)”, potrivit FRJ.
Alex Bologa a câştigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Judo
Sportivul clujean pregătit de antrenorul Tamas Gergely a beneficiat de un prim tur liber, pentru ca mai apoi să îl învingă în turul doi pe georgianul Mişiko Şiobrişvili prin ippon. Ca şi în turul al doilea, Alex Bologa a reuşit o tehnică de shime waza (strangulare) şi l-a învins în sferturi, tot prin ippon, pe brazilianul Arruda Perreira.
Citește și: Clujeanul Alexandru Bologa, medaliat cu AUR la Europenele pentru nevăzători
Bologa a fost învins în semifinale de Ergali Şamei (Kazahstan) şi astfel a ajuns să lupte pentru medalia de bronz cu turcul Gokce Yavuz, pe care l-a întrecut prin ippon, după cumularea a două wazari.
Citește și: Judoka Alexandru Bologa a devenit cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca
În palmaresul sportivului român figurează două medalii de bronz la Jocurile Paralimpice, la Rio 2016 şi Tokyo 2020 şi trei medalii de aur la Campionatele Europene, în 2017, 2019 şi 2022.
Foto: FRJ
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Fără artificii. Clujul, exemplu de bune practici pentru alte orașe. Ce arată un studiu privind poluarea aerului de Revelion
Cluj-Napoca este primul oraș din România care nu a mai organizat în centru un foc de artificii în noaptea de Revelion.
Aceasta a fost, însă, doar o alegere a Primăriei, care a organizat în Piața Unirii un spectacol cu drone, nu și a unor organizatori de evenimente sau clujeni, care le-au folosit din plin.
Ce arată un studiu privind poluarea aerului de Revelion la Cluj-Napoca
Chiar și așa, poluarea generată de focurile de artificii nu a mai depășit valori foarte mari la Cluj, ca în alți ani, arată un studiu prezentat de Strop de Aer. Studiul arată că alegerea Primăriei a fost o acțiune benefică pentru oameni și natură.
Cu un an înainte, în noaptea de Revelion 2023-2024, Cluj-Napoca a fost acoperit de un fum provocat de artificii ce a poluat aerul pentru mai multe ore, arată studiul.
În noaptea dintre anii 2025 și 2025, faptul că s-a renunțat la focurile de artificii în centru a adus totuși un beneficiu, așa cum se vede din datele înregistrate de senzorii care măsoară calitatea aerului, din ultimii 4 ani.
“Se poate observa cum poluarea generată de focurile de artificii de la miezul nopții nu a mai depășit valori foarte mari, respectiv de peste 100-200-300 ug/m3.
În concluzie, cu siguranță înlocuirea spectacolului de artificii cu un spectacol de lumini și/sau drone ESTE O SOLUȚIE ce oferă și plăcere vizuală și protejează natura și cetățenii ieșiți afară să sărbătorească trecerea dintre ani”, arată realizatorii studiului, care speră ca astfel de bune practici să fie preluate și de alte orașe din România cât mai curând posibil.
Din ce sunt făcute artificiile
Realizatorii studiului arată că fiecare artificiu se bazează pe o serie de reacții chimice pentru a obține o anumită dimensiune, culoare sau intensitate sonoră. Aceste substanțe chimice sunt ambalate într-un tub numit „carcasă aeriană”, care conține substanțe chimice și explozive.
Iată lista de ingrediente pentru un artificiu tipic:
Praful negru – Cunoscut uneori sub numele de praf de pușcă, praful negru ajută artificiul să fie lansat în aer și să explodeze.
Praful negru este un amestec de sulf, cărbune și nitrat de potasiu (numit și salpetru). Este folosit în două momente importante din procesul unui artificiu:
- Explozia inițială: Praful de pușcă explodează sub artificiu, propulsându-l în aer
- Detonarea în aer: Un fitil cu temporizare, proiectată să se aprindă după ce artificiul este în aer, declanșează praful de pușcă pentru a produce explozia care creează spectacolul de artificii.
Coloranți
Aceste substanțe chimice oferă artificiilor o gamă largă de culori. Culorile și nuanțele specifice sunt obținute prin aplicarea căldurii asupra unor compuși chimici:
- Roșu: stronțiu, litiu
- Portocaliu: calciu, clorură de calciu
- Galben: sodiu, clorură de sodiu (sare)
- Verde: bariu, clor
- Albastru: cupru, clor
- Mov: amestec de cupru (albastru) și stronțiu (roșu)
„Stelele”
Acestea sunt mici concentrații de explozivi dintr-un artificiu, care explodează și zboară în mai multe direcții atunci când sunt aprinse. Ai observat cum un artificiu seamănă cu o mulțime de rachete mici și luminoase? Fiecare lumină provine de la o singură „stea” din carcasa artificiului. „Stelele” pot fi, de asemenea, aranjate în forme specifice în interiorul carcasei aeriene, astfel încât să arate ca fețe zâmbitoare, inimi sau alte forme atunci când explodează.
Provoacă artificiile poluare?
“Reține că artificiile sunt, practic, explozii de substanțe chimice în formă solidă. Milioane de particule rezultate din ardere și gaze sunt eliberate în aer în timpul acestor spectacole colorate pe cer. Multe dintre acestea sunt transportate pe distanțe mari de curenții de aer atmosferic”, arată autorii studiului.
Cel mai notabil poluant al artificiilor, materia particulată (PM), include trei tipuri distincte de particule:
- PM10: particule grosiere, cu un diametru cuprins între 2,5 și 10 microni, precum praful, mucegaiul și polenul.
- PM2.5: particule fine, cu un diametru între 0,3 și 2,5 microni, generate, de exemplu, prin arderea motoarelor vehiculelor sau emisiile din fabrici.
- Particule ultrafine (UFPs): particule extrem de mici, cu un diametru mai mic de 0,3 microni – UFP-urile reprezintă peste 90% din poluarea particulată din aer și sunt, de departe, cele mai
- periculoase poluanți PM.
Compuși organici volatili (VOCs): vapori sau compuși gazoși prezenți în aer, responsabili de mirosuri și produși prin reacții chimice din ardere, procese de fabricație sau industriale. Astfel, artificiile generează concentrații uriașe de poluanți proveniți din coloranți și explozibili, precum și din metalele și fitilurile care compun artificiul în sine.
Iar concentrațiile de poluanți PM pot fi de până la 8 ori mai mari decât normalul în orele imediat următoare unui spectacol de artificii.
Probleme de sănătate
Mai mult, poluarea aerului din cauza artificiilor provoacă și probleme de sănătate
Asttfel, dacă suferi de o afecțiune respiratorie, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau sensibilitatea chimică, probabil poți să ai dificultăți de respirație, tuse și dureri în piept.
Dar artificiile, arată cei de la Strop de Aer, pot fi dăunătoare chiar și dacă nu ai probleme respiratorii preexistente. Unele dintre simptomele pe care le poți experimenta din cauza calității slabe a aerului cauzată de artificii includ:
- dureri de cap
- anxietate din cauza efectelor asupra sistemului nervos
- dureri sau inflamații ale gâtului
- inflamație a căilor respiratorii
- laringită
- dificultăți de respirație
- hipertensiune arterială
- bătăi neregulate ale inimii
- funcție pulmonară redusă
- pneumonie
- atacuri de cord
Pe lângă asta, poluarea generată de artificii poate călători pe distanțe mari și poate afecta calitatea aerului în întreaga lume, agravând efectele poluării aerului chiar și în regiunile unde nu există spectacole de artificii.
CFR Cluj a transferat pe sume importante în ultimii ani. Pe biroul lui Varga se află o ofertă considerabilă pentru atacantul adus în vară, Louis Munteanu.
Venit de la Fiorentina, Louis Munteanu a semnat cu formația din Gruia pe 4 ani și este atacantul pentru semnătura căruia s-au mai luptat și FCSB, dar și Rapid.
FANATIK anunță că Neluțu Varga a primit o ofertă de 6 milioane de euro pentru Louis Munteanu tocmai din MLS. Patronul celor de la CFR Cluj a luat decizia pe loc.
OFERTĂ considerabilă pentru Louis Munteanu. Ce spune conducerea CFR Cluj
Nu se cunoaște clubul, dar este vorba despre o echipă de primă ligă. Cei din MLS îl vor pe Louis Munteanu chiar de acum. Neluțu Varga ar vrea să îl lase să plece doar din vară.
Americanii forțează, au ofertat 4,5 milioane de euro pentru Munteanu. În primă fază au fost refuzați de Neluțu Varga. Ei au mărit oferta la 6 milioane ca să îl lase să plece de acum.
Patronul CFR-ului le-a transmis că sub 8 milioane de euro nu se pune problema ca Louis Munteanu să plece acum de la CFR, în condițiile în care echipa luptă pentru campionat și Cupă.
Acesta este prețul minim pentru care Louis Munteanu ar putea pleca de acum. Americanii forțează lucrurile, au referințe foarte bune despre jucător.
Louis Munteanu are 22 de ani și i-a costat pe cei de la CFR Cluj suma de 2,3 milioane de euro. În cele 21 de apariții în acest sezon pentru „feroviari”, atacantul a marcat 9 goluri și a oferit o pasă decisivă.
Cota lui Louis Munteanu este în prezent de 2,2 milioane de euro.
Pompierii clujeni au intervenit în urmă cu puțin timp pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Moldovenești.
Din fericire nu au fost victime, iar pompierii au reușit să oprească flăcările înainte a se extinde la alte clădiri.
O magazie de lemne a ars în Moldovenești
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda sunt cei care intervenit pentru stingerea incendiului izbucnit într-o gospodărie.
Mai exact, flăcările au afectat o magazie de lemne de aproximativ 15 metri pătrați. De asemenea, exista un mare risc ca incendiul să se extindă la o șură aflată în imediata apropiere. În urma intervenției forțelor ISU Cluj, șura a fost protejată în totalitate. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit. La misiune au luat parte două autospeciale cu apă și spumă, alături de SVSU Moldovenești.
Foto: ISU Cluj
CULTURA
Andrei Țigănaș, dublă lansare de carte la Cluj: cum să vorbești în public și un roman de ficțiune istorică
Profesorul de dicție Andrei Țigănaș lansează joi, 23 ianuarie de la ora 19:00, două cărți în cadrul aceluiași eveniment. Prima carte se numește „Găsește-ți vocea. Cum să vorbești în public autentic și convingător”, iar titlul celei de-a doua este „Nebunul care l-a atacat pe rege”.
Evenimentul de lansare de la Cluj va fi moderat de Mihai Oprean și îi va avea în centru pe Andrei Țigănaș, autorul cărților, Daniel Zărnescu, fondatorul editurii StoryCraft Publishing din București și lect. univ. dr. Corina Rotar, de la departamentul de Comunicare, Relaţii Publice şi Publicitate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Găsește-ți vocea. O carte care te ajută să te exprimi cu ușurință în fața unui public
Andrei Țigănaș este profesor de dicție, sculptor de voci, meserie pe care și-o exercită după o experiență densă ca prezentator radio-TV, cadru didactic și specialist în comunicare.
„Cartea „Găsește-ți vocea” abordează tehnica prezentării în public din 6 perspective. Prima perspectivă este cea a vocii și a dicției, adică partea care se aude atunci când vorbești. A doua – structura discursului sau cum așezi informația astfel încât publicul s-o perceapă mai ușor. Cea de-a treia perspectivă este limbajul corpului – ce se vede la vorbitor, cum își folosește mâinile. Cea de-a patra perspectivă este stilul de viață și modul în care trăiești zi de zi. Rutinile, obiceiurile pe care le ai vor influența prestația ta pe o scenă.
Cea de-a cincea perspectivă este bagajul cultural care este sursa bogăției lexicale și a analogiilor pe care le faci și a poveștilor pe care le rostești. Ultima perspectivă dar poate cea mai importantă este sistemul de valori – în ce crezi tu, ca om și ce optică ai asupra vieții.
Toate aceste perspective, însumate, contribuie decisiv la modul în care te poți exprima pe o scenă”, spune autorul cărții, Andrei Țigănaș.
În plus, cartea este presărată cu întâmplări și situații concrete pe care Andrei le-a întâlnit în interacțiunile cu studenții și cursanții săi.
„Am citit foarte multe cărți despre vorbit în public. Părerea mea este că „Găsește-ți vocea” e cea mai bună dintre toate cele pe care le-am parcurs. Dincolo de partea teoretică, Andrei vine cu exemplificări și exerciții foarte multe, semnalizate în carte cu coduri QR care te duc la videouri Youtube. Cu alte cuvinte, are și o doză practică și aprofundare acolo unde este nevoie”, afirmă Daniel Zărnescu, fondatorul editurii StoryCraft din București.
Nebunul care l-a atacat pe Rege. Al doilea roman de ficțiune istorică scris de Andrei Țigănaș
Pasionat de istoria modernă, Andrei, le propune cititorilor un nou roman în centrul căruia se află de această dată Republica de la Ploiești, o revoltă organizată în 1870 cu scopul detronării domnitorului Carol I.
Personajul principal al cărții, Alexandru Candiano Popescu, trece printr-o suită de drame, dar și situații hilare care, în cele din urmă, îl vor transforma în profunzime.
Lansată în decembrie 2024 la București și în urmă cu câteva zile la Arad, cartea a avut deja numeroase ecouri în mediul online.
„Ce deliciu a fost această ficțiune istorică! Mi-a plăcut să aflu bucăți de istorie prin prisma acestei cărți. Ar trebui să existe cât mai multe ficțiuni istorice bazate pe istoria României. Mi-au plăcut stilul de scris dinamic, simpatic și amuzant; lumea în care se desfășoară, o perioadă de epocă, România din perioada domniei regelui Carol; Candiano și toată călătoria lui, de la personaj înfumurat, chiar nebun în comportament, la un patriot care ajunge să fie un om de bază pentru țara lui,” scrie pe Goodreads Andrada Maxim, una dintre cititoare.
Andrei Țigănaș este profesor de dicție și oratorie, fost om de radio și de televiziune, pasionat de povești și de istorie. Lucrează cu adulți și copii care vor să-și îmbunătățească modul în care livrează mesaje, fie că e vorba despre vorbit în public sau discuții din viața de zi cu zi.
Intrarea la evenimentul care va avea loc la Hexagon Offices (Calea Turzii nr. 178k) este liberă.