Connect with us

EVENIMENT

Clujeanul Alexandru Bologa, medaliat cu AUR la Europenele pentru nevăzători

Publicat


240802689 4190156037719168 987496390028223276 n

Sportivul român Alexandru Bologa, medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio (2016) şi Tokyo (2020), a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene pentru judoka nevăzători, în limitele cat. 73 kg, vineri, la Cagliari (Italia), potrivit site-ului Federaţiei Române de Judo.

Aflat pe primul loc în clasamentul mondial la categoria 73 kg, sportivul pregătit la Cluj-Napoca de Gergely Tamas şi Gianina Andreica l-a învins în sferturile de finală prin procedeul de luxare (kansetsu-waza) pe georgianul Mişiko Şiobrişvili, în semifinale, după două procedee de tehnice de aruncare (seoi-nage), punctate cu wazari, l-a învins pe portughezul Djibrilo Iafa, iar în finală a câştigat prin tehnica de ştrangulare (shime-waza) în faţa germanului Lennart Sass.

La competiţia din Italia sunt înscrişi judoka din 20 de ţări.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Alexandru Bologa – Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc, explicații despre licitația la tronsonul 2 din centura metropolitană: Firma a depus o ofertă cu 30% mai mare

Publicat

De

Emil Boc, licitație centurra metropolitana, tronson II

Primarul Clujului, Emil Boc, a făcut luni precizări privind licitația anulată pentru cel de al doilea tronson al centurii metropolitane.

Boc a spus la ședința Consiliului Local că nu poate face nimic decât să respecte legea, iar Primăria Cluj-Napoca nu va face nimic care să pericliteze proiectul.

Emil Boc, explicații despre licitația la tronsonul 2 din centura metropolitană: Firma a depus o ofertă cu 30% mai mare

Licitația, spune Emil Boc, este încă în procedură extinsă, respectiv cel care a fost eliminat din procedură poate depune contestație în termen de 10 zile.

„Singurul ofertatnt nu a putut merge mai departe pentru că oferta este neconformă și a fost declarată inadmisibilă.

S-a ajuns aici pentru că orice ofertă trebuie să se încadreze în valoarea estimată. Legea dă posibilitatea, în mod ecxcepțional, ca valoarea maximă să fie mărită cu 15%. Asta dacă toți ofertanții au depășit valoarea cu maximum 15%”, a spus Emil Boc.

În această situație se verifică dacă există disponibilitatea financiară pentru a acoperi această creștere de preț, a mai spus Emil Boc.

Primăria a contactat Ministerul Transportutilor și în urma discuțiilor a existat acordul de a mări valoarea cu 15% și s-a făcut actualizarea indicatorilor.

Boc: Au greșit la matematică

În cazul de față, la deschiderea ofertei s-a observat că oferta este cu 30% mai mare decât cea estimată.

„Firma a spus ca a fost o eroare tehnică, că au făcut calcule greșite, și că în loc de 30% e 14,7%”, a mai spus Emil Boc.

Aceasta depășire de 30% nu a fost acceptată de Agenția Națională de Achiziții Publice, iar procedura a fost anulată.

Boc: E un contract de un miliard de euro

„Primăria nu a avut legal o altă soluție. Am analizat în detaliu și nu putem trece peste avizul Agenției Naționale de Achiziții Publice. De aceea am declarat neconformă această oferă.

Putem continua negoecierile cu singurul ofertat, direct. Legea ne permite acest lucru”, a spus Emil Boc, dar Primăria nu va face acest lucru.

Primarul Clujului spune că nu își permite nimeni să negocieze direct un contract de un miliard de euro.

„Chiar dacă UE ne va aplica penalități, decizia noastră este de a rămâne în lege. E vorba de bani europeni. Și atunci am renunțat la această cale, care nu a mai fost niciodată aplicată în România”, a mai spus Emil Boc.

În termen de 10 zile firma poate face contestație și o instanța va stabili dacă are dreptate. Dacă va avea câștig de cauză se poate trece la încheierea contractului.

Dar dacă Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) menține decizia, licitația se va relua și se vor putea depune alte oferte, a mai precizat primarul Clujului.

Ce spune președintele CON A

Președintele firmei CON A Operations, Mircea Bulboacă, firmă care este lider de asociere pentru centura metropolitană, a declarat, luni, pentru Cluj24 că nu poate face declarații despre anularea licitației, fiindcă aceasta este încă în procedură.

”Vom analiza situația în Consiliul de Administrație și vom lua o decizie după Paști, dacă vom ataca la CNSC sau nu”, a spus Bulboacă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Program de screening gratuit la Cluj, pentru depistarea infecției cu Helicobacter pylori, responsabilă de cancerul gastric

Publicat

De

Program screenig cancer gastric

La Cluj-Napoca a demarat, în premieră în România, un program de screening gratuit pentru depistarea infecției cu bacteria Helicobacter pylori, cauza principală a cancerului gastric.

Proiectul finanțat din fonduri europene este derulat de Clinica Medicală II, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” – UMFIH și cu medicii de familie și își propune testarea a cel puțin 1.000 de clujeni cu vârste între 30 și 34 de ani.

Program de screening gratuit la Cluj, pentru depistarea infecției cu Helicobacter pylori, responsabilă de cancerul gastric

Proiectul „TOGAS – în drumul spre screeningul gastric în Uniunea Europeană” își propune să ajute la îmbunătățirea sănătății populației din Europa, contribuind la obiectivul planului european de combatere a cancerului, cu scopul de a preveni cancerele gastrice cauzate de infecțiile cu Helicobacter pylori.

Obiectivul principal al studiului pilot din cadrul proiectului TOGAS este de a evalua fezabilitatea strategiei de testare și tratare a H. pylori, pentru prevenirea cancerului gastric în Europa.

Prof. dr. Dan Dumitrașcu de la Clinica Medicală II, coordonatorul acestui proiect în România, arată 4% dintre bolnavii de cancer din România mor din cauza cancerului gastric, unul care poate fi tratat.

„Sunt 4.000 de români diagnosticați cu cancer gastric într-un an. Astfel că la nivel european s-a pus problema cum putem depista din timp și preveni acest tip de cancer”, a declarat prof. dr. Dan Dumitrașcu, coordonatul proiectului care este derulat de 21 de universități și centre de cercetare din Uniunea Europeană și în care UMFIH este singura universtate de medină parteneră din România.

Ce este Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie adaptată la mediul acid, care „trăiește” în stomac.

Infecția cu această bacterie favorizează gastrita, care poate merge spre cancerul gastric.

Prof. dr. Dan Dumitrașcu, a precizat că stilul de viață favorizează apariția acestei infecții.

„Consumul de mâncare conservată prin afumare și sărare, dar și fumatul, sunt printre principalii factori. În ceea ce privește consumul de alcool, nu s-a găsit o relație clară cu cancerul gastric”, a mai spus acesta.

Ultimul studiu, făcut în anii 2000, arăta că în România 60% din populație avea infecție cu H. pylori, iar cel mai recent studiu arăta că la Cluj era vorba de 20-30%.

La ora actuală, cancerul gastric este a patra cauză de deces prin cancer în România, dar și în UE.

26 de medici de familie participă la program

Programul de la Cluj va beneficia de sprijinul medicilor de familie. Potrivit conf. dr. Aida Puia, șefa disciplinei de medicină de familie, 26 de medici vor participa la acest program, inclusiv din mediul rural.

Medicii de familie vor avea un rol important, inclusiv acela de a informa pacienții, nu doar cu privire la acest program, ci și cu privire la ce înseamnă infecția cu H. pylori.

Practic, a spus conf. dr. Aida Puia, medicii de familie vor transmite spre Clinica Medicală II liste cu pacienții care au vârste între 30 și 34 de ani, care vor fi invitați apoi la sceening.

De ce persoane între 30-34 de ani?

Dr. Radu Fărcaș de la Clinica Medicală II, cercetător în cadrul proiectului, a precizat că prin UMFIH, Clujul derulează unul dintre cele 3 studii pilot în programul TOGAS.

„Studiul pe care îl facem noi implică screeningul infecției cu Helicobacter pylori la populația cu vârsta între 30 și 34 de ani, fiind vorba de populație asimptomatică.

Este demonstrat că leziunile premaligne la pacienții infectați asimptomaltici, apar în jurul vârstei de 38 – 39 de ani. Deci trebuie să vedem pacienții la risc și să îi tratăm înainte ca aceste leziuni maligne să apară”, a declarat dr. Radu Fărcaș.

Astfel, subiecții asimptomatici vor fi invitați la clinică pentru o testare serologică, care arată dacă organismul a avut vreodată contact cu bacteria. Acesta va fi un test din sânge.

Dr. Fărcaș a precizat că planul este ca în acest studiu să fie incluși 1.000 de pacienți asimptomatici.

„Invitațiile vor fi personalizate, pentru fiecare subiect în parte.

Medicii de familie ne vor trimite o lista de pacienți aleasă de ei, iar noi vom trimite invitații peronalizate care vor conține și un cod QR pe care dacă îl scanează, subiecții vor putea completa un chestionar”, a explicat medicul.

O boală care poate fi tratată cu antibiotic

De comun acord cu pacientul se va face programarea la testare.

„Dacă rezultaul testului este pozitiv, rechemăm pacientul la spital pentru un test respitator cu uree, test noninvaziv de detactare a infecției active.

Dacă și acesta este pozitiv se va prescrie tratament antibiotic”, a mai declarat dr. Radu Fărcaș.

După ce pacienții vor urma tratamentul cu antibiotic de 14 zile vor fi rechemați la spital pentru a se vedea dacă infecția a fost eradicată.

Dacă nu, se va continua tratamentul cu un alt antibiotic. Important este faptul că totul va fi gratuit.

Studiul în care sunt implicate mai multe țări europene beneficiază de o finanțare de 10 milioane de euro. La Cluj, finanțarea se ridică la 200.000 de euro, din care 150.000 de euro sunt alocați studiului propriu-zis.

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Independentul Sabin Sărmaș și-a depus, oficial, candidatura la Primăria Cluj-Napoca. A strâns peste 5.000 de semnături

Publicat

sarmas

Sabin Sărmaș și-a depus, luni, oficial, candidatura ca independent la Primăria Cluj-Napoca la alegerile din 9 iunie la Biroul Electoral Municipal, după ce a strâns peste 5.000 de semnături.

Acesta a declarat că i s-a spus, înainte, de a anunța că va candida că nu are nicio șansă dacă nu are un partid în spate, dar a demonstrat că, împreună cu echipa sa, poate aduna, ”pe bune”, un număr de 5.321 de semnături.

”Este o performanță pe care și partidele politice o ating cu greu”, a spus Sărmaș.

Efectele anulării licitației pentru tronsonul 2 al centurii

Ținând cont de ultimele evenimente care au avut loc în Cluj-Napoca legat de anularea licitației pentru centura metropolitană, candidatul independent i-a cerut demisia primarului Emil Boc.

”Anularea este un gest absolut dramatic. În martie 2023 am oferit ajutor Primăriei și am vrut să trimit consultanți înțelegând complexitatea proiectului, pentru a-i sprijini.

Ne-am lovit de un zid și de o tăcere, că ei nu au nevoie de sprijin, drept urmare, în 2024, noi nu avem contractul pentru centură semnat”, a precizat Sărmaș.

Acesta a explicat că, fără centura metropolitană, Spitalul Regional de Urgență Cluj nu va putea funcționa, pentru că ambulanțele vor fi blocate în trafic, și, de asemenea, și proiectul de metrou va fi afectat.

sarmas

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. McDonald’s a investit 8 milioane de lei în modernizarea restaurantului Drive-Thru din cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca

Publicat

mcdonalds

Operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, Premier Restaurants, a redeschis, luni, restaurantul din cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca, care a fost în proces de modernizare și digitalizare, pentru a oferi o experiență îmbunătățită clienților. Investiția în noul local s-a ridicat la 8 milioane de lei.

”Noul restaurant întâmpină clienții într-un cadru primitor și cu un design nou, cu o suprafață generoasă de 352 de metri pătrați și o capacitate de 48 de locuri în interior și 104 de locuri pe terasă.

mcdonalds

Ecrane digitale

În urma modernizării, acesta a fost dotat cu inovații tehnologice de ultimă generație, printre care ecranele digitale de afișare a produselor și cele șase kioskuri de comandă, care permit clienților să comande rapid produsele preferate, să revendice oferte din aplicația McDonald’s și să plătească contactless.

De asemenea, noul restaurant respectă standardele de sustenabilitate ale celor mai moderne unități McDonald’s și dispune de coșuri de colectare selectivă, o stație de încărcare pentru vehicule electrice și panouri fotovoltaice, care generează energie pentru consumul propriu”, arată compania.

mcdonalds

Spațiu McCaffe

Clienții au la dispoziție numeroase opțiuni pentru a se bucura de produsele preferate: în restaurant sau pe terasă, la pachet, prin serviciul de McDelivery, prin comandă direct din aplicația McDonald’s și ridicare din restaurant, cu ajutorul funcției Mobile Order and Pay, sau la linia de Drive-Thru.

Noul design al restaurantului include un spațiu McCafé, care oferă clienților o gamă variată de cafele și deserturi de calitate. De asemenea, a fost amenajată o zonă specială pentru McDelivery, pentru a eficientiza fluxul de comenzi.

mcdonalds

Deschis de Paște

Restaurantul Drive-Thru din cartierul Mănăștur va fi deschis zilnic între orele 07:00 – 24:00 și non stop la Drive-Thru. Program special de Paște: 5 mai, 10:00-24:00.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax