Connect with us

ECONOMIE

Cele mai mari credite ipotecare din țară se iau la Cluj. Rata medie pentru un apartament a depășit 500 de euro pe lună

Publicat


Credite imobiliare Cluj

Creditele ipotecare cu cea mai mare valoare din țară se iau la Cluj. Sigur, o consecință a faptului că tot aici sunt și cele mai mari prețuri când vine vorba de achiziții imobiliare.

Astfel, cei care vor un apartament la Cluj ajung să ceară cele mai mari sume de la bancă pentru a deveni proprietari.

Cele mai mari credite ipotecare din țară se iau la Cluj. Rata medie pentru un apartament a depășit 500 de euro pe lună

Clujenii accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, au cele mai mari rate, dar asta, sigur, pentru că plătesc și cele mai mari prețuri pentru a achiziționa un apartament, arată o analiză a Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.

Creditul mediu accesat pentru achiziția unei case la Cluj, prin intermediul rețelei Imobiliare.ro Finance, de la începutul lui 2024 și până la finele lunii trecute a fost de 89.390 de euro. La această sumă se adaugă avansul acordat de aceștia, care la nivel național este de circa 20%.

Astfel, noii proprietari din județul Cluj au ajuns să achite la bancă o rată medie de 525 de euro pe lună.

La cât a ajuns prețul metrului pătrat la Cluj în luna septembrie

Conform aceleiași analize, prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 2.896 de euro pe metru pătrat în luna septembrie.

Practic, s-a constatat un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului 2023.

Ratele pentru un apartament în București sunt cu aproape 100 de euro mai mici

Locul al doilea în topul românilor care accesează cele mai mari sume de bani pentru a-și cumpăra o locuință este ocupat de bucureșteni.

Creditul mediu acordat în Capitală a fost anul acesta de 73.265 de euro. Astfel, rata achitată de cei care au obținut finanțare este de 430 de euro pe lună, cu 95 de euro mai puțin decât la Cluj.

Apartamentele s-au scumpit și în Capitală, prețul mediu solicitat pentru locuințele disponibile în piață crescând într-un ritm similar cu cel din Cluj-Napoca.

Pretențiile proprietarilor și dezvoltatorilor se mențin însă semnificativ mai scăzute decât cele ale vânzătorilor din vestul țării. În medie, cumpărătorii au ajuns să achite 1.802 euro pe metrul pătrat util pentru a face o achiziție imobiliară, conform Indicelui Imobiliare.ro.

La polul opus, cele mai mici credite ipotecare din țară sunt la Constanța. Tot aici au fost acordate și cele mai multe împrumuturi. În orașul de la malul mării, apartamentele s-au scumpit în ultimul an cu doar 9% și au ajuns să se vândă cu 1.700 de euro pe metrul pătrat util.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Verifică-ți gradul de compatibilitate cu candidații la prezidențiale. UBB Cluj a lansat busola electorală FreshVote.ro

Publicat

De

UBB a lansat busola electorală

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a lansat busola electorală FreshVote.ro prin intermediul căreia alegătorii pot verifica gradul de compatibilitate cu candidații la funcția de președinte.

Acesta este prima busolă electorală realizată în proporție de 100% în România

Verifică-ți gradul de compatibilitate cu candidații la prezidențiale. UBB Cluj a lansat busola electorală FreshVote.ro

FreshVote.ro este o platformă digitală gratuită și user-friendly, cunoscută și ca ”busola electorală”, prin intermediul căreia alegătorii din România își pot verifica gradul de compatibilitate cu fiecare dintre principalii candidați în alegerile prezidențiale.

Scopul proiectului, arată reprezentanții UBB Cluj, este acela de a permite utilizatorilor să ia o decizie informată în momentul în care hotărăsc căruia/căreia dintre candidați îi vor acorda votul.

Rezultatul pe care îl oferă busola se bazează  pe 15 afirmații principale

FreshVote.ro este o platformă independentă și echidistantă din punct de vedere politic, neafiliată niciuna dintre candidați sau vreunui partid politic/alianță politică.

Rezultatul pe care îl oferă busola se bazează strict pe cele 15 afirmații principale, arată cei care au creat-o, identificate ca fiind relevante pentru dezbaterea publică din România și suficient de consistente pentru a prezenta diferențele și asemănările care există între candidați.

Busolele electorale, așa cum este și FreshVote.ro, au la bază o metodologie științifică solidă, validată de comunitatea științifică internațională prin studii științifice publicate în reviste de specialitate și conferințe internaționale.

Busola electorală, un instrument util pentru alegători

FreshVote.ro este un proiect de cercetare derulat prin Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Directorul acestui proiect este conf. univ. dr. Mihnea Stoica, de la Departamentul de Comunicare, Relații Publice și Publicitate, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, UBB Cluj.

”FreshVote.ro este prima busolă electorală realizată în proporție de 100% în România. Am considerat utilă o astfel de platformă pentru a permite alegătorilor să ia o decizie în cunoștință de cauză în momentul în care merg la urne, mai ales într-un context politic adesea caracterizat de granițe relativ fluide între candidați”, a declarat Mihnea Stoica.

”Acest tip de cercetare este util mai degrabă alegătorilor, pentru că le permite să se informeze despre candidații din alegeri și să își evalueze gradul de compatibilitate cu pozițiile asumate de candidați”, a declarat și prof. univ. dr. Ioan Hosu, director al Departamentului de Comunicare, Relații Publice și Publicitate din cadrul FSPAC.

Busola FreshVote.ro va fi disponibilă online pe toată durata campaniei electorale.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Cei trei bărbați implicați în ”afacerea Lamborghini” și reținuți inițial de Poliția Cluj, cercetați în libertate

Publicat

De

lamborghini

Cei trei bărbați care au fost reținuți de Poliția Cluj pentru 24 de ore pentru implicare într-un dosar care viza înșelăciunea privind asigurările,  sunt cercetați în libertate. Ei ar fi încercat să încaseze asigurările în urma simulării unui accident cu un bolid Lamborghini.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au declarat pentru Cluj24 că, luni, organele de poliție din cadrul I.P.J. Cluj – Serviciul de Investigații Criminale, Poliția Cluj-Napoca – Biroul Rutier sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au pus în executare 11 mandate de percheziție domiciliară emise de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca în cadul unui dosar penal având ca obiect infracțiunile de înșelăciune privind asigurările, tentativă la înșelăciune și fals în declarații.

”Organele judiciare s-au sesizat din oficiu ca urmare a vizionării unor imagini apărute în spațiul public cu privire la un accident rutier între un autoturism marca BMW care intră în coliziune cu un autoturism marca Lamborghini, existând indicii cu privire la planificarea anterioară a accidentului rutier și disimularea acestuia sub forma unui accident din culpă, cu scopul de a obține sume de bani de la asiguratorii de tip RCA și CASCO.

La data de 21.10.2024 au fost puse în executare mandate de aducere cu privire la 7 suspecți iar în urma audierilor s-a dispus reținerea a trei suspecți pentru 24 de ore urmând a fi efectuate acte de urmărire penală ce reclamă urgentă.

Ulterior reținerii, nu s-a dispus nicio măsură preventivă în cauză”, arată Parchetul.

În acest dosar se efectuează cercetări în continuare și se adună și alte probe pentru stabilirea implicării și vinovăției fiecărei persoane implicate în accidentul regizat.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Finanțare de 300 de milioane de euro pentru electrificarea căii ferate Cluj-Oradea, aprobată de Guvern

Publicat

Guvernul aprobă o finanțare de 300 de milioane de euro de la BEI pentru proiectul de electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor.

Negocierea unui contract de finanțare în valoare de 300 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții (BEI), destinat cofinanțării proiectului de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, a fost discutată miercuri în ședința Guvernului României.

„Aprobăm azi finanțarea a două mari proiecte feroviare deja începute, de peste 320 de kilometri, susținute prin PNRR. Vom avea asigurată o parte din cofinanțare de la Banca Europeană de Investiții, aproximativ 600 milioane de euro, este vorba de electrificarea, reabilitarea liniei Cluj-Oradea-Episcopia Bihor și modernizarea liniei feroviare Caransebeș-Timișoara-Arad”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern.

Lucrări pe o distanță de 160 de kilometri

Proiectul de electrificare a căii ferate este inclus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și prevede lucrări pe o distanță de peste 160 de kilometri, asigurând legături mai rapide între cele două orașe majore, Cluj și Oradea. Linia va permite trenurilor să circule la viteze mai mari și va reduce semnificativ timpul de călătorie.

Electrificarea și modernizarea căii ferate între Cluj Napoca și Episcopia Bihor este cel mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii feroviare din regiunea de Nord – Vest. Valoarea totală a investiției este de 7,66 miliarde de lei, fără TVA, iar finalizarea celor 4 contracte este estimată pentru anul 2026.

Viteze de 120-160 km/h

După finalizarea lucrărilor, viteza maximă de circulație a trenurilor va crește la 120 km/h – 160 km/h, iar durata călătoriei între Cluj-Napoca la Episcopia Bihor va fi de 2 ore și 14 minute pentru un tren IR. Un tren RE va parcurge distanța dintre Cluj-Napoca și Oradea în 2h și 20 minute.

Tronsonul feroviar Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră este prima linie de cale ferată de pe rețeaua feroviară care va fi nu doar reabilitată pentru viteza maximă de circulație de 160 km/h, ci și electrificată, pe întregul traseu în lungime totală de 166,2 kilometri, fiind totodată și prima linie de cale ferată, electrificată, după anul 1990, cu fonduri europene.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Percheziții la șapte persoane, în Tritenii de Jos, într-un dosar privind luptele ilegale între câini

Publicat

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au desfășurat cinci percheziții domiciliare în Tritenii de Jos, într-un dosar penal privind organizarea de lupte cu câini.

Polițiștii IPJ Cluj au efectuat marți, 22 octombrie, percheziții la Tritenii de Jos, în cadrul operațiunii „JUPITER”, la persoane bănuite că au organizat lupte ilegale între câini. Acțiunea a fost coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu sprijinul mai multor structuri ale Poliției Române.

Luptele aveau loc pe un teren din Tritenii de Jos

Investigațiile au vizat activități desfășurate în 2022, când pe un teren din Tritenii de Jos ar fi fost organizate lupte ilegale între câini. În urma perchezițiilor, au fost descoperiți cinci câini periculoși de categoria a II-a, deținuți fără respectarea normelor legale stabilite prin OUG 55/2002 privind regimul câinilor periculoși sau agresivi.

„Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii și cei ai Secției 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii, cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Serviciului Criminalistic, DSVSA, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, au efectuat acte de urmărire penală pentru investigarea unor infracțiuni săvârșite în cursul anului 2022, constând în organizarea de lupte între exemplare canine”, a transmis IPJ Cluj.

Șapte persoane au fost reținute

Cu ocazia perchezițiilor efectuate, au fost identificați cinci câini periculoși, de categoria a II-a, nefiind respectate prevederile OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

În baza materialului probator administrat, polițiștii au reținut pentru 24 de ore șapte persoane cu vârste între 18 și 49 de ani. Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda a dispus, în cazul acestora, măsura controlului judiciar pentru o perioadă 60 de zile.

Riscă închisoare de la 2 la 7 ani

Potrivit Legii nr. 138 din 2022, care modifică și completează Legea nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Jandarmeriei Cluj, a polițiștilor Biroului pentru Protecția Animalelor și cu implicarea DSVSA. Autoritățile menționează că, pe parcursul anchetei, persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax