EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care sunt cei mai “disciplinați” votanți ai partidelor, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc peste exact o lună, în 4 mai.
În analiza pe care a făcut-o, Mircea Comșa și-a propus să identifice care este ponderea votanților unui partid care intenționează să (nu) voteze cu candidatul susținut de acel partid în competiția electorală din mai 2025.
Sociologul Mircea Comșa: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor?
“La acest moment, o astfel de analiză poate fi realizată doar pe baza datelor din sondaje, adică strict pe baza unor declarații ale posibililor votanți, de unde și o serie de limite”, spune sociologul clujean.
Acesta explică faptul că, pentru a face o astfel de analiză trebuie să cunoaștem distribuția încrucișată a răspunsurilor alegătorilor la două întrebări de sondaj:
- Care este partidul votat la ultimele alegeri (Parlamentare 2024)?
- Care este intenția de vot pentru alegerile din mai?
“Problema e că, majoritatea rapoartelor prezentate public de institutele de sondare prezintă doar distribuția răspunsurilor la fiecare întrebare în parte, nu și distribuția încrucișată. Suplimentar, pentru că un eșantion obișnuit are puțin peste 1.000 respondenți, iar un tabel care încrucișează intenția de vot pentru președinte cu votul anterior are minimum 25 combinații, rezultă că o medie de cel mult 40 de respondenți pe combinație.
Pentru că nu toți respondenții răspund la întrebările de vot, în realitate, numărul e mai mic. Estimările care au la bază un număr atât de mic de cazuri pot fi foarte diferite de valorile reale. Putem crește numărul de cazuri doar dacă folosim mai multe sondaje. Chiar și așa, erorile pot fi mari în unele cazuri”, explică sociologul, care a mai precizat că a identificat două sondaje, ambele online, care au măsurat variabilele de interes.
Este vorba de Raportul AtlasIntel din martie 2025, care prezintă un tabel cu distribuția încrucișată a celor două variabile de interes. De asemenea, a doua sursă este, ultimul sondaj Mkor, realizat la sfârșit de aprilie. , iar tabelul a fost produs de el, după ce a primit baza de date. Cele două surse prezentau date relativ similare, iar sociologul le-a combinat și a calculat mediile.
În stânga sunt partidele parlamentare, iar în dreapta candidații la alegerile prezidențiale din acest an, explică Mircea Comșa. “Grosimea unei benzi colorate indică numărul de voturi primite de un partid, respectiv numărul de voturi ale acelui partid care merg, pe baza declarațiilor din sondaje, spre un anumit candidat. Pentru că estimările prezentate sunt calcultate folosind și date de sondaj, ele trebuie privite mai degrabă ca tendințe, nu ca valori absolute”, a mai explicat socilogul.
Voturile se împart
Iată ce a observat sociologul Mircea Comșa:
- Majoritatea voturilor primite de PSD se împart aproximativ egal între Crin Antonescu și Victor Ponta (45%, respectiv 39%).
- Majoritatea voturilor primite de PNL se împart aproximativ egal între Nicușor Dan și Crin Antonescu (41%, respectiv 37%).
- Cea mai mare parte a voturilor primite de UDMR se împart aproximativ egal între Nicușor Dan și Crin Antonescu (41%, respectiv 30%).
- Majoritatea voturilor primite de USR merg la Nicușor Dan (71%) și doar în jur de 12% la Elena Lasconi (probabil procentul real e ceva mai mare – numărul de cazuri e mic, sondajele sunt online).
- Aproape toate voturile primite de AUR merg la George Simion (93%).
- Majoritatea voturilor obținute de POT merg la George Simion (82%).
- Peste jumătate din voturile primite de S.O.S. merg la George Simion (63%).
Alegătorii AUR și POT sunt disciplinați, cei au USR sunt cei mai puțin disciplinați
“Pe baza acestor estimări putem spune că: majoritatea alegătorilor AUR și POT sunt disciplinați, adică votează candidatul AUR; cel mult jumătate din electoratele PSD, PNL și UDMR votează candidatul susținut de coaliția formată din aceste partide; electoratul USR este cel mai puțin disciplinat, votând majoritar un alt candidat decât cel susținut oficial de partid. În concluzie, pe baza tuturor datelor disponibile, putem aproxima că doar jumătate (52%) din electoratul patidelor din România este disciplinat, în sensul că votează cu candidatul susținut de propriul partid”, este concluzia sociologului Mircea Comșa.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO Porci aruncați cu excavatorul într-o groapă comună la Cluj, unul mai mișca. Era focar de pestă porcină. Explicațiile DSVSA

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat la o gospodărie de pe strada Valea Seacă din Cluj-Napoca, mai mulți porci fiind uciși de veterinari și aruncați cu excavatorul într-o groapă comună, pentru a preveni răspândirea bolii. Unul dintre ei mai mișca. Care sunt explicațiile autorităților.
Directorul DSVSA Cluj, Ioan Bradea, a declarat, marți, că au fost 7 porci morți în gospodăria respectivă, iar alți 12 au fost omorâți de medicii veterinari, așa cum prevede procedura în astfel de cazuri.
„A fost un focar de pestă, au fost colegii mei la ucis, că asta este procedura când avem un focar pozitiv, se convoacă Centrul Local de Combatere a Bolilor la Prefectură care decide uciderea și îngroparea suinelor. În total au fost 19 porci, 7 fiind deja morți.
Noi luăm măsuri în prima zi în care avem buletinul de analize, de aceea ne-am și grăbit cu neutralizarea alternativă, ca să evităm transportul, incineratoare, mai ales că noi, în Cluj, nici nu avem, și pentru a preveni răspândirea bolii.
Mai avem patru focare, două la Mica și la Câțcău și două la Mintiu Gherlei la care mâine sau poimâine e stingerea, adică au trecut 30 de zile de la izbucnirea focarului și dacă n-au mai apărut cazuri, după o verificare a zonei pe o rază de 10 km, se declară focarul stins”, a declarat Ioan Bradea.
Verificări despre eutanasiere
Referitor la faptul că un purcel aruncat în groapa comună mai mișca, Bradea a precizat că, probabil, metoda de eutaansiere nu a avut efectul complet și că medicul veterinar care a fost la focar va da explicații.
Potrivit acestuia, DSVSA Cluj va declanșa și o anchetă la gospodăria respectivă, pentru încălcarea normelor de igienă sanitar-veterinară.

Primarul Emil Boc a anunțat, marți, că 4326 de clujeni primesc înainte de sărbătorile pascale 225 de lei pe card prin Programul anual Alimente, precizând că, la Cluj-Napoca, ”nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat!”.
”Programului Alimente, finanțat de la bugetul local, vine în sprijinul persoanelor care se află în situații dificile de viață și care au nevoie de ajutorul nostru. Suma totală alocată prin acest program este de 450 de lei care se livrează în 2 tranșe: 225 de lei înainte de Paște și 225 lei înainte de Crăciun
Cine poate beneficia de tichetele acordate în cadrul Programului Alimente?
– victimele traficului de persoane și ale violenței domestice;
– persoane cu handicap grav sau accentuat, neinstituționalizate;
– pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate;
– prizonieri, persoane persecutate politic, eroi martiri ai Revoluției;
– orfani. șomeri înregistrați;
– beneficiari de ajutor social sau de alocație pentru susținerea familiei”, a spus Boc.
Cei care nu s-au înscris încă în program, o pot face până în data de 28 noiembrie 2025 online pe site-ul Primăriei sau pe site-ul Direcției de Asistență Socială și Medicală. Persoanele nou înscrise în program își pot ridica cardurile personal de la Cluburile de Pensionari și de la sediul D.A.S.M. după ce sunt înștiințați de colegii mei.
EVENIMENT
Cât îi costă pe clujeni MIELUL de Paști. DSV Cluj a autorizat standuri pentru carne și în Piața Mărăști

Nu e sărbătoare de Paști fără ouă roșii și carne de miel pe masă.
Iar carnea de miel, care e mai scumpă decât anul trecut, se vinde la Cluj-Napoca în supermarketuri, hipermarketuri, dar și în Piața Mărăști.
Cât îi costă pe clujeni MIELUL de Paști
Prețul cărnii de miel este destul de „piperat”, spun clujenii, care fac deja cumpărături pentru masa de Paști. În acest an, prețuri de 40 de lei pe kilogramul de carne de miel sunt doar la oferte.
În rest, un kilogram de carne de miel se vinde în acest an la Cluj-Napoca cu prețuri între 49,99 lei și 59,99 lei, mai mari ca anul trecut.
Unde pot sacrifica clujenii mieii pentru Paști
Direcția Sanitară Veterinară (DSV) Cluj are un abator de sacrificare autorizat la Iara. Dar, potrivit directorului DSV Cluj, Ioan Bradea, în această perioadă a fost autorizat și un punct de tăiere în comuna Frata.
„Aici pot fi tăiați miei doar pentru consumul propriu, sub supraveghere sanitară. Punctul de sacrificare de la Frata funcționează până în data de 19 aprilie, între orele 7.00 și 17.00”, a declarat Ioan Bradea pentru Cluj24.ro.
Standuri amenajate în Piața Mărăști pentru vânzarea de carne de miel
Directorul DSV Cluj a mai precizat că sunt și câteva standuri amenajate în Piața Mărăști, unde se vinde carne de miel doar în această perioadă, în zona unde erau brânzeturile.
Ioan Bradea îi sfătuiește pe clujeni să cumpere carne de miel doar din locurile autorizate și să fie atenți la ștampilă, care este una ovală.
Directorul DSV Cluj a mai precizat că, în această perioadă, inspectorii fac controale la cei care vând ouă, carne de miel și lapte, dar sunt controale inclusiv în trafic, pentru a se asigura că produsele sunt transportate în siguranță.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
Concerte, competiții noi și 4 zile de energie la Sports Festival 2025. Gașca Zurli, Irina Rimes și Voltaj, pe scena festivalului

Pe lângă momentele spectaculoase dedicate sportului și demonstrațiile cu legende internaționale, Sports Festival 2025 aduce și energie prin muzică.
Pe scena amplasată pe platoul Cluj Arena vor avea loc concerte live, care vor aduce în fiecare seară atmosfera de festival în inima orașului. Între 12 și 15 iunie, muzica va completa experiența unică oferită de Sports Festival publicului de toate vârstele:
- Joi, 12 iunie: Gașca Zurli – cei mai iubiți entertaineri pentru copii vor da startul festivalului cu un spectacol plin de culoare și energie începând cu ora 18:30.
- Vineri, 13 iunie: Irina Rimes – îndrăgita artistă va urca pe scenă în jurul orei 19:45, imediat după Parada Cluburilor Sportive, moment emblematic al festivalului.
- Sâmbătă, 14 iunie, ora 21:00: invitat surpriză la scena Sports Festival.
- Duminică, 15 iunie: Voltaj va încheia în forță ediția din acest an, cu un concert care promite amintiri memorabile. Ora de începere, 20:00.
Accesul la activitățile de bază Sports Festival, precum și la concerte, este gratuit.
Inițiere gratuită în peste 25 de sporturi
Una dintre cele mai îndrăgite zone din cadrul Sports Festival, zona de inițiere, aduce anul acesta, gratuit, peste 25 de sporturi. Aceasta este dedicată atât celor mici, cât și părinților care își doresc să înțeleagă mai bine potențialul sportiv al copiilor lor sau să facă primii pași într-o nouă activitate fizică.
Fie că este vorba de o primă interacțiune cu sporturi clasice sau de testarea unor discipline mai puțin cunoscute, inițierea se face sub îndrumarea unor antrenori profesioniști. Pentru cei mici, organizatorii au pregătit și Pașaportul Sports Festival – un document simbolic care poate fi ștampilat cu ”vize” pentru fiecare sport încercat și aduce la final premii speciale.
Competiții pentru amatori și profesioniști, deschise pentru înscriere
În cadrul Sports Festival 2025 vor avea loc mai multe competiții sportive pentru publicul larg. Pentru unele dintre ele, înscrierile sunt deja deschise pe: www.sportsfestival.com/competitii.
Crosul Supereroilor: O nouă ediție a cursei de alergare Sports Festival va avea loc duminică, 15 iunie, cu start de la ora 09:00. Participanții pot alege între două trasee, de 5 km și 10 km. Cursa combină plăcerea de a alerga cu sprijinul unei cauze nobile: jumătate din taxa de participare va fi donată către Via Transilvanica – „drumul care unește” România prin sport și natură.
Competiție de darts
Darts: în parteneriat cu Federația Română de Darts, Sports Festival găzduiește anul acesta trei competiții naționale de profil:
- Finala Ligii Române de Darts – faza preliminară (12 iunie) + faza finală (14 iunie): turneu final la care se califică cei mai buni 4 sportivi din fiecare județ participant. Câștigătorul primește titlul de Campion al Ligii Române de Darts și își asigură un loc în echipa națională care va participa în la Campionatul Mondial din Coreea de Sud din septembrie 2025;
- Cupa Cluburilor la Darts – 13 iunie: turneu pe echipe, fiecare club afiliat poate înscrie o echipă de 4 sportivi. Câștigătorii primesc titlul de campioni naționali pe echipe.
- Cupa Stelelor – 15 iunie: turneu de tip open – piramida eliminatorie; poate participa oricine.
Toate competițiile se desfășoară indoor, la nivel profesionist.
Sports Fit Games: O competiție de tip funcțional, adresată echipelor mixte formate din 4 atleți, care își vor testa forța, rezistența, mobilitatea și coordonarea. Fiecare echipă trebuie să aibă minim o atletă sau un atlet în componență. Evenimentul este dezvoltat în parteneriat cu T-Gym și are loc în mai multe zone din oraș: startul se va da pe platoul dintre Sala Polivalentă și Cluj Arena, continuă în Parcul Babeș, pe Malul Someșului, în Piața Universității. Formatul este accesibil, dar provocator, iar probele sunt concepute pentru a oferi o experiență intensă într-un cadru sigur.
Fotbal pentru juniori
Sports Festival Football Cup – fotbal pentru juniori, 12 – 15 iunie: una dintre cele mai populare competiții din cadrul Sports Festival, Sports Festival Football Cup, va reuni la Cluj-Napoca sute de copii din toată țara, într-un turneu dedicat categoriilor de vârstă U7 – U13. Întrecerile vor avea loc în Parcul Sportiv Universitar ”Prof. Dr. Iuliu Hațieganu”. Competiția este organizată pe categorii de vârstă, fiecare grupă având un format adaptat de joc și este gândită ca un eveniment complex, cu momente speciale precum Parada Cluburilor Sportive, o petrecere dedicată copiilor, activități de relaxare și, la final, o festivitate de premiere pe scena mare a Sports Festival. Înscrieri echipe, aici.
Rugby U14 – Turneu Național: Cele mai bune 8 echipe din categoria Under 14 din România se vor întâlni la Cluj-Napoca, în cadrul Turneului Final Sports Festival 2025, pentru a-și disputa titlul de Campioană Națională.
Competiția se va desfășura în perioada 15–16 iunie, pe terenul de rugby din Parcul Sportiv Prof. Dr. Iuliu Hațieganu. Vor avea loc 20 de meciuri, iar în teren vor intra peste 250 de copii. Detalii de înscriere pe site-ul Sports Festival.
Competiții noi la Sports Festival 2025, în pregătire
Sports Festival 2025 aduce și competiții noi, pentru care înscrierile se vor deschide în curând.
- Baschet 3×3 – organizat în parteneriat cu Federația Română de Baschet, acest joc va aduce pe teren pasiunea pentru jocul urban într-un format spectaculos.
- Competiție de Cub Rubik – organizată de Asociația Română de Speedcubing, cu sprijinul celor de la World Cube Association – un format dedicat celor pasionați de clasicul Cub Rubik, care au viteză și concentrare mentală pentru a rezolva în cel mai scurt timp puzzle-ul în formă de cub. Participanții își testează abilitățile într-un cadru oficial, respectând regulile WCA. Fiecare concurent are de efectuat mai multe rezolvări (de obicei 5) pentru fiecare probă, iar media de timp este folosită pentru clasament. Atmosfera este una relaxantă, dar și competitivă, iar scopul principal este de a încuraja performanța și prietenia între cuberi.
Acest concurs este inclus pentru prima dată în programul Sports Festival și se va desfășura sâmbătă 14 iunie, în intervalul 08:00-19:00, în Sala Multifuncțională a Cluj Arena.
Cea de-a șasea ediție SPORTS FESTIVAL, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România dedicat sportului de masă, va avea loc în 12-15 iunie 2025, la Cluj-Napoca. După o ediție de succes organizată în 2024, cu titani ai tenisului mondial, organizatorii pregătesc noi surprize și provocări iubitorilor de sport. Evenimentul se va desfășura, ca de obicei, în zona platoului Cluj Arena, Aleea Stadionului, Radisson Garden, Parcul Central, părculețul de copii din proximitatea stadionului și Parcul Iuliu Hațieganu.