Connect with us

EVENIMENT

Ce profit au făcut firmele foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă? Sunt cercetați de DNA sub control judiciar

Publicat


Firmele foștilor generali SRI Coldea și Dumbravă au înregistrat anul trecut profituri de milioane de lei din consultanță, potrivit datelor de pe portalul Termene.ro. Rata profitului acestor companii depășea 50%, ajungând în unii ani chiar și la 90%.

Foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și omul de afaceri Dan Tocaci sunt cercetați penal pentru trafic de influență, potrivit unui comunicat DNA remis vineri. Cei patru se află sub control judiciar și trebuie să plătească cauțiuni de 500.000 de lei (Coldea, Dumbravă și Trăilă) și 150.000 de lei (Tocaci).

Cercetați penal pentru trafic de influență

Cătălin Hideg, omul de afaceri care a făcut denunțul la DNA, a ajuns la cei trei prin intermediul lui Dan Tocaci pentru a obține o sentință favorabilă într-un dosar penal. Procurorii anticorupție susțin că Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă i-au cerut lui Hideg 700.000 de euro plus TVA să-i rezolve problema legată de dosarul penal. După negocieri, suma a fost redusă la 600.000 de euro, din care Hideg a plătit 100.000 de euro, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

„În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.

În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor”, se mai arată în comunicat.

Procurorii au dispus cercetarea pentru trafic de influență a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă și pentru complicitate la trafic de influență a omului de afaceri Dan Tocaci.

De asemenea, firmele celor doi foști generali SRI, Wise Line Consulting SRL și Strategic Sys SRL, sunt cercetate pentru spălarea banilor.

Detaliile anchetei

În concret, Cătălin Hideg a fost îndrumat să semneze contracte de asistență juridică cu casa de avocatură SCP„Doru Trăilă și Asociații”. O anexă a contractului permitea casei de avocatură să angajeze un consultant plătit din onorarii.

Procurorii susțin că clauza privind angajarea unui consultant era un mecanism de ascundere a adevăratei naturi a sumelor de bani pretinse, prin contracte între SCP „Doru Trăilă și Asociații”, SC Wise Line Consulting SRL (controlată de Dumitru Dumbravă) și SC Strategic Sys SRL (controlată de Florian Coldea),potrivit ordonanței DNA, citată de Digi24.

Când Hideg nu a putut face plățile conform contractului, presiunile asupra lui au crescut. La o întâlnire, Dumitru Dumbravă i-a spus că „FC-ul (Florian Coldea) are o problemă cu asta”.

Traseul banilor

Procurorii au constatat că plățile repetate sugerează că SCP „Doru Trăilă și Asociații” a fost doar un vehicul pentru transferul banilor către societățile de consultanță.

„Caracterul repetitiv al plăților efectuate creează o suspiciune plauzibilă în sensul că SCP Doru Trăilă și Asociații reprezintă doar un vehicul pentru transferul sumelor de bani către societățile de consultanță, concluzie întărită și de faptul că, deși sunt încheiate contractate servicii de asistență juridică, ponderea serviciilor de asistență din costul total achitat de beneficiarul acestora, raportat la serviciile de consultanță contractate, este redusă”, potrivit procurorilor DNA.

Procurorii au mai stabilit că omul de afaceri Cătălin Hideg a făcut plăți către casa de avocatură a lui Doru Trăilă, care, mai departe, a făcut plăți către societatea Wise Line Consulting SRL, controlată de Dumitru Dumbravă, care, la rândul ei, a făcut plăți mai departe către Strategic Sys SRL, controlată de Florian Coldea.

Profit uriaș din consultanță

Potrivit datelor de pe Termene.ro, Florian Coldea a făcut profit de aproape 12,5 milioane de lei din consultanță prin firma Strategic SYS SRL, înființată cu fostul general SRI Dumitru Cocoru. Firma are ca obiect principal „Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”.

Firma Strategic SYS SRL a fost înființată în 2020 și a avut profit de aproape 12.500.000 lei în doar trei ani. În 2023, firma a avut o cifră de afaceri de 6,1 milioane lei și un profit de 4,8 milioane lei. Firma are doar patru angajați, cu o rată de profit ce a depășit 90% în unii ani.

Creștere de 300% a profitului într-un singur an

Dumitru Dumbravă a obținut un profit de aproape 8,7 milioane de lei prin firma Wise Line Consulting SRL. Potrivit portalului citat, firma furnizează „Activități de consultanță pentru afaceri și management”.

Firma a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 6,2 milioane lei și un profit de peste 4,8 milioane lei, cu o creștere de 300% față de anul anterior.

Florian Coldea a fost suspendat din SRI în 2017, după dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiță. După o anchetă internă, a fost repus în funcție, dar în ianuarie 2017 și-a dat demisia și a cerut trecerea în rezervă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Eori

    mai 27, 2024 la 3:12 pm

    La Pușcărie Cu Acest Dobitoc Nenorocit, Corupt Pe Nume Și Prenume: Florian Coldea, Deoarece Acolo La Pușcărie, Este Locul Nenorociților Și Nenorocitelor, Nu Credeți Oare:

    https://youtu.be/zgRvaojntFU?si=khXknunfwZDbsH6g

    Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Iată bătăușii care au lovit un tănâr în stația CTP de pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca. Sunt căutați de Poliție

Publicat

batausi

Doi bătăuși care au băgat, sâmbătă, un tânăr de 19 ani în spital, după ce l-au lovit în timp ce erau într-o stație de transport în comun de pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca, sunt căutați de Poliție.

Potrivit unor surse, în acest caz s-a deschis un dosar penal pentru lovire sau alte violențe.

Din primele verificări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că, un tânăr de 19 ani, în timp ce se deplasa cu un mijloc de transport în comun, ar fi fost abordat în mod agresiv de către doi bărbați, iar ulterior, la părăsirea mijlocului de transport în comun, ar fi fost agresat de către cei doi bărbați cu un obiect contondent.

Aceștia sunt căutați de Poliție pentru a fi trași la răspundere.

După incident, cei doi bătăuși au mers la Iulius Mall ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean candidează pentru șefia USR. Îi propune pe Gabriel Liiceanu președinte și pe Nicu Ștefănuță prim-ministru

Publicat

De

Un clujean și-a depus candidatura pentru președinția partidului, la alegerile ce vor avea loc la săptămâna viitoare.

Vasile Dincă, membru al USR Florești, s-a înscris în cursa pentru funcția de președinte al partidului. În total, 10 persoane candidează la alegerile interne ale USR, potrivit unui anunț al partidului.

14 experiență în consultanță politică

În vârstă de 51 de ani, politicianul originar din Galați și stabilit în Florești a fost membru PLUS și a rămas în USR odată cu fuziunea partidelor.

Vasile Dincă a declarat, pentru Cluj24, că are 14 ani de experiență în consultanță politică, trecând prin toate etapele, de la lipirea afișelor, la coordonarea unor campanii electorale din zona Olteniei.

El spune că a părăsit firma de consultanță originară din SUA pentru care lucra odată cu decizia acesteia de a sprijini campania lui Victor Ponta.

O nouă viziune pentru USR

Dincă a declarat că vine cu o viziune nouă pentru USR, pentru a recâștiga încrederea populației. În prezent, partidul este „în comă”, este de părere acesta, pierzând mulți membri valoroși, dar și credibilitatea electoratului.

„În situația actuală, USR este în comă. A pierdut membri valoroși, și-a pierdut credibilitatea și trebuie să găsim o modalitate de a merge înainte și de a deveni mai puternici”, a spus candidatul USR.

Vasile Dincă propune un program pentru candidatura la șefia partidului bazat pe transparență. Politicianul este de părere că o nouă regulă trebuie instituită pentru toți membrii USR, și anume semnarea unei declarații care să ateste că nu au colaborat cu Securitatea, dar nici cu serviciile secrete. Floreșteanul consideră că acesta este un pas esențial în recâștigarea credibilității partidului, mai ales în contextul scandalului în care este implicat fostul șef al SRI, Florian Coldea.

Politicianul floreștean consideră că partidul trebuie să își ceară scuze public în fața românior pentru eșecul din alegeri.

Dincă vrea „să deschidă larg” ușile USR

De asemenea, Vasile Dincă spune că, în calitate de președinte, le va cere tuturor parlamentarilor actuali să nu mai candideze pentru un nou mandat la iarnă, ci să își cedeze locurile pe liste unor oameni noi.

Totodată, Dincă propune o politică a „ușilor deschise” pentru întărirea partidului la alegerile viitoare: oricine dorește să candideze și vine cu un plan concret pentru dezvoltarea țării, să fie susținut de partid prin structurile existente și cu expertiza acumulată până în prezent. De asemenea, el dorește să încurajeze membri ai societății civile „adevărate” să se alăture partidului.

Tandem Liiceanu-Ștefănuță la alegerile din toamnă-iarnă

În ceea ce privește următoarele alegeri, cele prezidențiale și cele parlamentare, Vasile Dincă spune că s-a gândit la candidații ideali pentru cele două rânduri de alegeri.

Astfel, el îi propune pe Gabriel Liiceanu pentru funcția de președinte și pe Nicu Ștefănuță pentru cea de prim-ministru. Dincă a declarat că nu a vorbit cu cei doi încă, dar îi vede drept singurele figuri publice capabile să mobilizeze electoratul intelectual, respectiv pe cel tânăr.

Cătălin Drulă, „un laș”

Vasile Dincă l-a descris pe Cătălin Drulă ca fiind „laș” pentru că și-a dat demisia în urma rezultatului dezastruos obținut de Alianța Dreapta Unită la alegerile din 9 iunie și l-a asemuit cu căpitanul de pe Concordia, care și-a părăsit nava în plină operațiune de salvare.

„Cătălin Drulă s-a compoprtat ca și căpitanul navei Concordia – când a început să se scufunde nava, a fugit, a plecat, ca un laș. Nu pot fi de acord cu gestul său, a lăsat partidul la greu. Mai avea de purtat două bătăli: la Sectorul 1 și Sectorul 2, unde existau numeroase nereguli, iar candidați USR aveau nevoie de susținerea morală a conduceri partidului”, a declarat Vasile Dincă.

Programul pentru candidatura la șefia partidului

 

Zece candidaţi pentru preşedinţia USR

Zece membri USR şi-au depus candidatura pentru preşedinţia partidului, printre aceştia numărându-se Elena Lasconi şi Cristian Seidler. Urmează campania electorală internă pe parcursul căreia candidaţii îşi pot prezenta planurile pentru USR, iar pe 24-25 iunie va avea loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie.

Conform unui comunicat transmis, luni, de USR, cei zece candidaţi sunt:

  • Elena Valerica Lasconi, 52 ani, Câmpulung, Argeş;
  • Cristian Gabriel Seidler, 43 ani, Sector 5, Bucureşti;
  • Radu Mihai Hossu – 38 ani, Braşov;
  • Gabriel – Mugur Dumitrescu – 54 ani, Ploieşti, Prahova;
  • Vasile Dincă – 51 ani, Floreşti, Cluj;
  • Luiza Oancea – 33 ani, D1, Marea Britanie, Diaspora;
  • Adrian – Ştefan Dudu, 31 ani, Craiova, Dolj;
  • Eduard Ene, 24 ani, Craiova, Dolj;
  • Doru Valentin Ilie – 25 ani, Sector 6;
  • Vasile Gabriel Filip – 46 ani, Constanţa.

Preşedintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online, aşa cum prevede statutul. După alegerea preşedintelui USR, va fi stabilit noul Birou Naţional al USR, prin vot al delegaţilor la Congres. Cei 24 de noi membri ai noului Birou Naţional vor fi aleşi în Congresul partidului, convocat de preşedintele Cătălin Drulă pentru 29 iunie.

FOTO: Vasile Dincă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Groapă căscată în asfalt pe strada Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. Scuterul unui livrator, prima victimă

Publicat

groapa

O groapă s-a căscat, luni, în asfaltul de pe mijlocul străzii Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca, și a făcut, deja, prima victimă. 

Un livrator pe un scuter nu a observat groapa și a intrat în plin, rămânând blocat.

Șoferii aflați în trafic pe stradă au fost sfătuiți să circule cu atenție.

Poliția Locală a Primăriei Cluj-Napoca dirijează traficul în zonă și ia măsuri pentru evitarea unor accidente, iar o echipă de muncitori intervine pentru astuparea gropii.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CNPP: Sunt peste 4,7 milioane de PENSIONARI în țară. Pensia medie este de 2.249 de lei

Publicat

cupon pensie 768x433

În mai 2024 esu înregistrați în România un număr de 4.747.604 de pensionari, cu 670 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.249 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la aproape 10,676 miliarde lei.

Din totalul pensionarilor, 629.317 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 636 de lei.

CNPP: Sunt peste 4,7 milioane de PENSIONARI în țară. Pensia medie este de 2.249 de lei

Potrivit statisticilor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.811.420 de persoane, dintre care 2.188.234 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.507 de lei.

Pensie anticipată au primit, în mai 2024, un număr de 4.780 de persoane (3.158 de lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 87.553 de persoane (2.300 de lei, pensia medie) şi pensie de invaliditate 392.297 de persoane (pensie medie de 956 lei), dintre care 45.015 de persoane pentru gradul I de invaliditate (826 lei, pensie medie).

În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 450.809 persoane (1.178 lei, pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 115 de pensionari (539 de lei, în medie).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax