Connect with us

Aberații de România

BĂTAIE de joc. VACCINATĂ şi trecută prin BOALĂ, dar CARANTINATĂ. Nu-i foloseşte nici testul PCR negativ. Clujeancă din Londra

Publicat


ana londra horz

O tânără clujeancă, studentă la Londra, Ana, s-a întors în zilele trecute în ţară, pentru a-şi petrece sărbătorile acasă. Dar, deşi este vaccinată cu schema completă şi deşi a trecut prin boală de abia vreo trei săptămâni, a fost nevoită să intre în carantină când a ajuns acasă. Autorităţile române au decis acest lucru, deşi, conform tuturor studiilor de specialitate, cel vaccinat şi trecut recent prin boală are cea mai mare imunitate şi prezintă cel mai mic pericol de a răspândi coronavirusul. Culmea e că studenta nu poate să iasă din carantina impusă nici cu test PCR negativ.

D

ana document covid

Documentul emis de autorităţile britanice prin care este atestată trecerea Anei prin boală 

Statul român nu consideră o problemă carantinarea pe nedrept

„Am călatorit în data de 20 decembrie din Marea Britanie spre Romania, Cluj. Cu toate că am cele două doze de vaccin, şi am trecut recent prin boală, am fost nevoită în continuare să ma izolez 10 zile. Motivul e lipsa testului PCR pe care nu am putut să îl fac întrucât, deoarece am avut recent boala, riscam să iasa pozitiv în continuare. Nu am vrut să îmi asum acest risc întrucât aşa exista posibilitatea să nu mai ajung deloc acasă de sărbatori.

ana londra

Aeroport din Londra. Ana vrea o ţară ca afară 

Ultimele studii ştiinţifice arată că o proporţie semnificativă de oameni care îşi revin după COVID-19 ies în continuare pozitivi la testul PCR, 90 de zile după însănătoşire, sau chiar până la 6 luni, datorită sensibilităţii crescute a testului, lucru de care m-au avertizat şi autorităţile britanice. Aceşti oameni nu mai sunt infectaţi şi nu reprezintă un pericol. De aceea statele vestice acceptă şi testul antigen, care e o metodă simplă şi rapidă de a arăta statusul corect (pozitiv/negativ) a celor trecuţi recent prin boală.

Cu siguranţă, statul român nu consideră o problemă carantinarea pe nedrept a celor mai puţin periculoşi indivizi din punct de vedere epidemiologic (vaccinaţi şi trecuţi prin boală)”, spune Ana, pentru Cluj24.

Daca statul vrea să-şi protejeze cetăţenii, ar trebui măsuri bazate pe situaţia epidemiologică, nu pe statusul politic

„Cu certificatul verde de vaccinare şi cu dovada trecerii prin boală în mână, am fost refuzată la aeroportul Cluj-Napoca şi am primit un cartonaş galben incsripţionat „carantină 10 zile” cu care a trebuit să ma prezint la poliţia de frontieră. Cei care aveau test PCR trebuiau să îl arate personalului, făra a fi verficată veridicitatea testului sau macar dacă numele de pe test coincide cu cel din buletin. Aceşti indivizi au primit cartonaşe albe.

Daca aveam norocul să găsesc şi eu un cartonaş alb pe jos şi să îl prezint, nu mai trebuia să stau în carantină. Mie în schimb mi s-a spus „Ştiţi, dumneavoastră pentru ca veniţi din Marea Britanie, trebuie să staţi în carantină. Daca veneaţi din Uniunea Europeana, nu trebuia”.

Măsurile pentru ţările din zona roşie a Uniunii Europene nu cer test PCR persoanelor vaccinate. Nu înţeleg de ce situaţia este diferită pentru ţările terţe. Daca statul urmăreşte să protejeze cetăţenii de acest virus, atunci ar trebui să aibă măsuri bazate pe situaţia epidemiologică a ţărilor din care vin vizitatorii, nu în funcţie de statusul politic”, mai spune Ana.

Statul român mă ţine blocată în carantină cu toate dovezile că nu e nevoie

„De asemenea persoanele nevaccinate care susţineau că au facut testul, dar că nu au primit încă rezultatele, primeau carantina 10 zile în loc de 14, cum ar fi trebuit, fiind instructaţi să declare rezultatele testului în momentul în care îl primesc. Urmărind aceeaşi logică, am întrebat şi eu dacă pot ieşi din carantină cu un test PCR negativ făcut în ţară. Raspunsul a fost : „Degeaba îl faceţi acum”.

Aşa, poate statul român să mă ţină blocată în casă timp de 10 zile, cu tot cu dovada trecerii prin boală, cu vaccinul făcut şi eventual cu un test PCR negativ”, conchide Ana.

Adică, autorităţile române sunt interesate să nu fie răspândit coronavirusul sau doar să fie acoperite de hârtii?
(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

AVERTISMENT. Nu CUMPĂRAȚI loc de casă în Sălicea. Care sunt motivele

Publicat

De

salicea

Un clujean a postat un avertisment pe Facebook și a atras atenția celor care ar intenționa să își cumpere loc de casă în Sălicea și să se mute în sat, să nu o facă. El a explicat și care sunt motivele.

”Dacă sunteți clujean sau aveți job în Cluj-Napoca, aveți nevoie de o locuință dar nu și de 20 de familii vecine pe o rază de 20 de metri, dacă doriți aer curat și niște apusuri miraculoase și (mai ales) dispuneți de venituri peste medie, atunci nu cumpărați loc de casă în Sălicea.

  1. Nu veți avea gaz metan – încălzirea cu lemne sau derivate este f faină dar mintenaș amprenta de carbon cu legislația aferentă vă va îngenunchea financiar.
  2. Nu veți avea canalizare – trăiască fosa septică, viva la vidanja (faceți-vă o relație, vidanjele vin cu greu în afara Clujului@)
  3. Curent electric și apă potabilă vor fi dacă vrea Domnul, așa încât ocupația favorită va fi ghicitul în bobi:

– trimestrial (oare când se întrerupe furnizarea de energie electrică? Va dura 2-3 ore sau toată ziua?

Dacă pică rețeaua iarna, se va răci casa astfel încât să îmi înghețe apa în instalația de încălzire?

Încălzire cu lemne

salicea 2

Și până va veni curentul și va funcționa instalația de încălzire pe lemne, oare mama-soacră din Cluj ne poate găzdui?)

– săptămânal/zilnic, în special în timpul verii (voi avea mâine apă potabilă?

Voi uita să opresc apă intr-un bidon, ca să pot turna apă în WC? câte căni de apă îmi vor fi necesare mâine dimineață pentru a mă spăla pe mâini, pe față, pe dinți și pe poponeață?

Va ploua săptămâna asta, să strâng apă pentru udatul florilor, gazonului și stratului de ceapă?)

Viața fără apă

Dacă totuși vă place să trăiți la țară și vă place ca monotonia vieții de zi cu zi să vă fie întreruptă de evenimente legate de furnizarea serviciilor, un sfat: interesați-vă dacă suprafața de teren pe care vreți să o cumpărați are, la adâncime rezonabilă, apă freatică. Nu de alta, dar viața fără apă îndestulă nu e viață ci e chin – chiar dacă bei des vin!

Știu, de-a lungul ultimilor 8 ani v-am tot spus (și arătat!) ce fain e în Sălicea.

Distribuiți, distribuiți

E indeajuns să aruncați o privire în albumul de unde am ales imaginea de mai jos. E frumos în Sălicea dar… nu (mai) ajunge.

Mai trebuie, cum am mai spus, niste „mici comodități”: gaz (se poate și fără, dar mai bine cu!), canalizare, curent electric și apă (7 zile din 7, 24 de ore pe zi  fără căderi și fără intreruperi!)

Rog prietenii din Cluj să distribuie, dacă am reuși să îi conving; și să își roage prietenii să redistribuie la rândul lor.

Nu de alta, dar mai-marii locului doresc să mărească comunitatea… cam de 6-8 ori. Avem problemele de mai sus (ele apar tot mai des pe măsura trecerii timpului…) la o comunitate de 1500 de locuitori.

„Făcătorii de bine” au ținta de 12.000.

12.000 de mucenici. Să nu zîceți că nu v-am zîs!”, a scris clujean.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident în centrul Clujului cu două mașini implicate. Un șofer era băut. A rămas fără PERMIS

Publicat

acci ero 2

Un accident a avut loc marți seara pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca în care au fost implicate două mașini. 

Polițiștii de la Poliția Rutieră este la fața locului și stabilesc ce s-a întâmplat.

Ambii șoferi au fost testați cu alcooltestul.

UPDATE. Polițiștii Biroului Rutier Cluj au intervenit la un eveniment rutier produs pe strada Eroilor din Cluj-Napoca.

”Din primele informații, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Cluj-Napoca, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe strada Eroilor, nu s-ar fi asigurat la schimbarea direcției de mers, acroșând un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 34 de ani, din județul Călărași.

În urma coliziunii au rezultat doar pagube materiale.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, iar bărbatului de 34 de ani i-a rezultat o alcoolemie de 0,32 mg/l alcool pur în aerul expirat”, arată IPJ Cluj.

Șoferul băut a rămas fără permis pentru 3 luni și i s-a reținut și talonul mașinii pentru că avea anvelope foarte uzate.

 

acci ero 1 bun

acci ero 3

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Bărbat surprins în timp ce se ușura în tufiș în plină zi în Piața Mihai Viteazu

Publicat

pisat 1

Un bărbat a fost surprins marți, ziua în amiaza mare, în timp ce se ușura într-un tufiș din părculețul situat în fața statuii lui Mihai Viteazu din Cluj-Napoca

Bărbatul a băut niște beri pe o bancă după care, în văzul trecătorilor, s-a dus la un tufiș și și-a făcut necesitățile, chiar în timp ce prin zonă trecea un troleibuz în care se aflau călători.

”Clujul de cinci stele, în plin centru, lângă statuia lui Mihai Viteazul. Oamenii beau, apoi își fac nevoile în plină zi, fără rușine. Nu contează că este lume în zonă pe bănci, iar mai sus erau niște fete. Părculețul a devenit wc public.

Câtă nesimțire poate să aibă”, a spus un cititor al Cluj24.

pisat 2

Te miri de unde miroase a urină în zonă

Bărbatul care s-a ușurat în tufiș s-a așezat apoi pe bancă și a continuat să bea alături de un tovarăș ca și când nimic nu s-a întâmplat.

”S-au pus la băut în memoria lui Mihai Viteazul…Te miri când te pui pe o bancă de unde miroase a urină”, a mai spus cititorul.

pisat 4

Citește mai departe

EDUCATIE

Proiect de DIGITALIZARE de peste 13 milioane de euro, implementat de UBB Cluj

Publicat

ubb (2)

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa cel mai mare proiect de digitalizare al unei universități finanțat prin PNRR și anume DIGIHUBB (Digitalizare UBB: Dotarea cu infrastructură digitală în scop didactic și de cercetare).

„Proiectul are o valoare de peste 13 milioane de Euro (64.349.589 RON) și va cuprinde dezvoltarea a 15 laboratoare dedicate modernizării/digitalizării unor programe educaționale din cele șase școli academice ale UBB:

(1) Școala academică/de știință Art & Humanities;

(2) Școala academică/de știință Social Sciences;

(3) Școala academică/de știință Life & Natural Sciences;

(4) Școala academică/de știință Health;

(5) Școala academică/de știință Engineering & Technology și

(6) Școala academică Divinity. Aceste 15 laboratoare se vor integra în/cu Centrele de tip hub integrativ dedicate deja Școlilor academice/de știință din UBB printr-un alt proiect de peste 1 milion de Euro aflat în derulate (https://news.ubbcluj.ro/ubb-isi-consolideaza-prezenta-academica-in-cluj-innovation-park-printr-o-retea-de-huburi-academice-star-ubb/).

„Alte 60 de universități din țară au beneficiat de acest program”

De asemenea, trei centre transversale vor susține întregul demers al celor 15 laboratoare și vor moderniza și digitaliza unitățile existente în UBB în zone în care UBB are deja avantaje competitive la nivel național/internațional:

(1) Centrului EON-UBB-XR (de utilizare a realităților virtuale/augmentate/mixte în actul academic);

(2) Hub-ului UBB de Tehnologii Inovative, prin susținerea unităților dedicate inteligenței artificiale/roboticii/securității cibernetice și

(3) Incubatorului de Afaceri UBB, prin automatizarea proceselor (ex. RPA) și digitalizarea afacerilor/antreprenoriat digital. Două centre de date vor servi ca unități suport pentru toate celelalte structuri.

„Mă bucură această oportunitate oferită comunității academice a UBB prin PNRR, accesibilă printr-o organizare bună a guvernului/ministerului de specialitate (alături de UBB, alte 60 de universități din țară au beneficiat de acest program). Vine la timp, în contextul transformărilor profunde prin care trece UBB.

„UBB va aduce în acest proiect aproximativ 10 milioane de RON din surse proprii”

Ca să fiu sincer până la capăt, mi-ar fi plăcut, totuși, ca proiectul să permită o digitalizare mai generală și mai profundă a universităților – autoritățile focalizând sprijinul financiar, prin activitățile eligibile, oarecum pe actul educațional și parțial pe cercetare, lăsând zona administrativă și zona de servicii către societate mai slab reprezentate -, dar este un demers bun, nu mai despicăm firul și sper ca în viitor alte demersuri să completeze ceea ce nu se poate face acum.

Oricum, UBB încearcă să îmbunătățească prin forțe proprii acest demers fundamental pentru o universitate modernă, iar ca semn de seriozitate Universitatea noastră va aduce în acest proiect aproximativ 10 milioane de RON din surse proprii, pentru a avea acel demers mai general și profund de care vorbeam și pe care ni-l doream.

Felicitări Centrului pentru Programe Europene din cadrul UBB pentru sprijinul administrativ excelent oferit echipei de proiect, iar echipei de proiect și tuturor celor implicați pentru efort și rezultat”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

La rândul său, prorectorul UBB pentru finanțare, digitalizare și relația cu studenții, prof. univ. dr. Dan Lazăr, managerul proiectului, adaugă că „este o șansă foarte bună pentru universitate, care vine în acord cu strategia UBB de digitalizare și alte proiecte deja demarate în acest sens, astfel încât în următorii trei ani va trebui să lucrăm eficient – așa cum s-a lucrat de altfel și la această aplicație de grant -, pentru a folosi la maximum această oportunitate în beneficiul comunității UBB”, a comunicat Universitatea.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate