Connect with us

EVENIMENT

Au scăzut cazurile de COVID. Clujul e pe primul loc între judeţe

Publicat


test covid pixabay

Un număr de 2.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.033 mai puţine faţă de ziua anterioară, a anunţat, duminică, Ministerul Sănătăţii (MS).

Conform sursei citate, 424 dintre cazurile noi înregistrate în ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

Cele mai multe cazuri noi de COVID sunt în Bucureşti – 433 şi în judeţele Cluj – 211, Hunedoara – 160, Timiş – 136, Ilfov – 124, Argeş – 121.

Rata de infectare înregistrată la 14 zile, la nivel naţional, este de 3,98 cazuri la mia de locuitori.

Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti – 8.06 şi în judeţele: Cluj – 7,38, Sibiu – 6,62, Ilfov – 6,44 şi Timiş – 6,44.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.178 teste RT-PCR (1.124 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.054 la cerere) şi 7.933 teste rapide antigenice.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.370.698 teste RT-PCR şi 10.995.938 teste rapide antigenice.

În total, pe teritoriul României, au fost înregistrate până în prezent 3.157.372 de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.

Distinct de cazurile noi, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 148 persoane au fost reconfirmate pozitiv. AGERPRESDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj-Napoca extinde liniile de transport în comun spre Petreștii de Jos și Aiton, din 6 iunie

Publicat

autobuze electrice (3)

CTP Cluj-Napoca anunță extinderea serviciilor de transport public în zona metropolitană, respectiv în  Petreștii de Jos și Aiton, începând cu 6 iunie. Noile rute de autobuz, sunt:

1.     UAT Petreștii de Jos – Cluj – Napoca, linia M71

2.     UAT Rediu – Aiton – Cluj – Napoca, linia M61

Stația Posada va deservi ca punct de  îmbarcare înspre aceste localități.

Programele de circulație au fost stabilite de UAT-urile menționate mai sus. Acestea vor fi ajustate în timp, în funcție de fluxul de călători și solicitări, pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor. Tarifele valabile pentru cele două comune sunt:

1.     Pentru Petreștii de Jos – preț bilet, 15 lei, abonament lunar, 300 lei

2.     Pentru Crăiești – preț bilet, 12 lei, abonament lunar, 280 lei

3.     Pentru Aiton –  preț bilet, 12 lei, abonament lunar 320 lei

4.     Pentru Rediu – preț bilet 14 lei, abonament lunar 340 lei

Toate abonamentele conțin și o linie în Cluj-Napoca, la alegere. De asemenea, se vor putea achiziționa și bilete intracomunale la prețul de 5 lei. Toate biletele și abonamentele pot fi achiziționate din centrele de ticketing ale companiei, prin încărcare pe un card de călătorie.

Biletele vor putea fi achiziționate de asemenea și prin intermediul  POS-urilor din mijloacele de transport. Biletele în format de hârtie se vor putea procura de la centrul de ticketing Opera și de la șoferii autobuzelor ce vor opera pe cele două linii metropolitane.

Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți accesibilitatea și mobilitatea  acestor două comunități și vine în urma unei colaborări strânse între  Primăria Cluj-Napoca, CTP Cluj-Napoca, Primăria Petreștii de Jos și Primăria Aiton.

Pentru a obține informații actualizate cu privire la orare, rute, stații și tarife, vă rugăm să consultați site-ul oficial al companiei www.ctpcj.ro și aplicația Tranzy.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbatul electrocutat în Depoul Dej Triaj a MURIT. Fusese dus la Clinica de Mari Arși a Spitalului Județean Timișoara

Publicat

Bărbatul care s-a electrocutat, duminică în Depoul Dej Triaj a murit luni la Clinica de Mari Arși a Spitalului Județean din Timișoara. 

Acesta a fost adus cu elicopterul SMURD de la Dej la UPU Cluj unde a primit îngrijiri medicale, dar, din cauza gravității rănilor suferite s-a decis transferul la Timișoara.

Citește și Bărbat de 40 de ani ELECTROCUTAT în Depoul Dej-Triaj. A fost transportat cu elicopterul la SPITAL

Medicii clujeni au precizat că bărbatul avea arsuri de gradul 2 și 3 pe 80% din suprafața corpului, iar cel mai grav era faptul că avea arsuri ale căilor aeriene.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

STUDIU. Închiriezi o Dacia Logan vara aceasta? Vezi cât costă

Publicat

logan

Deoarece se apropie perioada concediilor, am vrut să aflăm cât te costă să închiriezi o Dacia Logan vara aceasta la cele mai mari aeroporturi din România. Prin urmare, am realizat un studiu de piață pentru a descoperi care este prețul mediu de închiriere a unei Dacia Logan în funcție de aeroport. Acest studiu a fost realizat de Nanorent pentru 10 aeroporturi din România.

Vă întrebați de ce am realizat acest studiu de preț tocmai pentru Dacia Logan? Ei bine, Dacia Logan este una dintre cele mai închiriate mașini în România. În primul rând, aceasta este căutată pentru prețul ei de închiriere, care este relativ mic comparativ cu alte branduri de mașini aflate în parcurile auto ale companiilor de închirieri auto.

În al doilea rând, Dacia Logan oferă suficient spațiu pentru o vacanță cu familia în Romania. Iar în al treilea rând, această mașină are un consum de combustibil relativ redus. Cert e că nu știm dacă al patrulea motiv ar fi că suntem români și vrem să conducem o mașină românească.

Pentru început, acest studiu de preț a fost realizat comparând prețurile pe cele mai mari trei platforme românești de închirieri auto. Întregul studiu de piață a fost făcut în perioada 8-12 mai 2023 și a analizat ofertele companiilor de închirieri auto pentru perioada iunie – august 2023.

De asemenea, prețul mediu al acestui studiu a fost calculat pentru o perioadă de 10 zile de închiriere. Aceasta reprezintă numărul mediu de zile al unei rezervări în perioada iunie-august pentru o mașină de închiriat. În plus, pentru a nu afecta în vreun fel clienții acestor platforme, am preferat ca acestea să fie notate cu numerele 1, 2 și 3.

De reținut

De reținut! Pentru această cercetare de piață nu am luat în calcul valoarea depozitului, a altor asigurări, a altor opțiuni precum șofer adițional sau scaun de copil. Acest studiu face referire strict la prețul de închiriere al mașini. Prin urmare, prețul final poate varia semnificativ prin adăugarea acestor opțiuni.

Prețul mediu pentru fiecare aeroport a fost calculat în felul următor: suma tuturor ofertelor de pe fiecare platformă raportat la numărul de oferte.

Astfel, prețurile medii pentru închirierea unei Dacia Logan în funcție de oraș și lună, al fiecărei platforme de închirieri auto, au fost centralizate în tabelul de mai jos. Valorile din tabel reprezintă prețul mediu în euro pentru o perioadă de 10 zile. Am notat cu “ * ” orașele unde nu am găsit nici o ofertă de preț, în timp ce cu ” – ” am notat orașele unde am găsit doar o ofertă. M reprezintă prețul mediu al celor trei platforme de închirieri auto.

grafic 1

Totuși pentru a avea o statistică mult mai acurată ne-am decis să stabilim și prețul mediu oferit de companiile de închirieri auto locale din fiecare oraș. Prin urmare,  pentru a obține ofertele companiilor locale am căutat pe Google termenii “închirieri auto” + “numele orașului”. Prețul mediu a fost determinat în același mod ca pentru fiecare platformă: suma ofertelor companiilor locale dintr-un oraș raportat la numărul de oferte. Și aceste date au fost centralizate într-un tabel. Valorile din tabel reprezintă costul în euro pentru o perioadă de 10 zile de închiriere a unei Dacia Logan.

grafic 2

Costul unei Dacia Logan raportat pe lună

Având datele celor două tabele, am făcut media acestora pentru a ajunge la un preț mediu general pentru închirierea unei Dacia Logan. Astfel, datele obținute ne arată o imagine mai completă și mai precisă a prețurilor practicate pe piața de închirieri auto pentru Dacia Logan.

Prețurile în luna iunie

Dacă intenționezi să închiriezi o Dacia Logan în luna iunie, cele mai mici prețuri le vei găsi la București. Conform datelor noastre, prețul mediu pentru o astfel de închiriere în capitală este de aproximativ 236 de euro. Sibiu și Cluj-Napoca urmează în clasament cu prețuri medii de aproximativ 245 de euro, respectiv 274 de euro.

Pe de altă parte, cele mai mari prețuri medii se înregistrează în Constanța, unde costul mediu al închirierii unei Dacia Logan ajunge la 411 euro. Urmează Târgu Mureș și Suceava, cu prețuri medii de aproximativ 351 de euro și, respectiv, 343 de euro.

grafic 3

Costurile în iulie

Comparativ cu luna iunie, Bucureștiul rămâne pe primul loc în ceea ce privește cel mai mic preț. Situația se schimbă în clasament raportându-ne la celelalte orașe. Astfel, Cluj-Napoca urcă pe locul doi al celor mai ieftine tarife cu un preț mediu de aproximativ 302 euro, iar pe locul 3 găsim orașele Sibiu și Timișoara cu un preț mediu de aproximativ 325 de euro. Constanța rămâne și în luna Iulie cu cel mai ridicat cost pentru închirierea unei Dacia Logan.

Cu o creștere de aproximativ 18% a prețului mediu, comparativ cu luna Iunie, Craiova urcă pe locul doi în topul celor mai scumpe tarife.  Ultimul loc de pe podiumul celor mai mari tarife din luna Iulie este ocupat de Târgu Mureș cu o valoare de aproximativ 362 de euro.

grafic 4

Tariful în luna concediilor

Luna august este perioada în care companiile de închirieri auto au cele mai multe solicitări. Prin urmare, pentru aproape toate orașele se observă o creștere a prețului mediu de închiriere. În topul celor mai mici prețuri, clasamentul rămâne neschimbat comparativ cu luna Iulie.

Astfel cele mai mici prețuri le vom putea obține la București, Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara.  La polul opus, Constanța își menține poziția de lider cu cele mai mari tarife, în timp ce locurile 2 și 3 sunt ocupate de Craiova, respectiv Suceava.

grafic 5

Preț mediu să închiriezi Dacia Logan (iunie-august 2023)

Pentru a avea o imagine mult mai amplă asupra tarifelor practicate de firmele de închirieri auto, am calculat media pentru toate cele 3 luni. Asfel, putem concluziona că Bucureștiul rămâne cel mai ieftin oraș de unde poți închiria o Dacia Logan. Cluj-Napoca se situează pe poziția doi al celor mai mici tarife de închiriere, fiind urmat de Sibiu pe poziția trei. Așa cum ne-am obișnuit, Constanța rămâne orașul de unde închiriezi cel mai scump o Dacia Logan.

Pe locul doi în topul celor mai scumpe tarife se află Târgu Mureș. Ultimul loc de pe podiumul celor mai mari tarife este ocupat de Suceava. De asemenea, orașul Craiova se situează pe locul patru în topul celor mai scumpe orașe pentru închirierea unei Dacia Logan.

grafic 6

În concluzie, după analiza prețurilor de închiriere a unei Dacia Logan în principalele aeroporturi din România, putem trage concluzia că cele mai mici tarife le găsim la primele două aeroporturi din țară ca număr de pasageri, respectiv București și Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, Iași, care se află pe locul trei ca număr de pasageri, ocupă doar locul cinci în ceea ce privește prețul mediu de închiriere a aceleiași mașini. În schimb, Timișoara se conformează pe aceeași regulă cu primele două orașe, aflându-se pe poziția patru atât la numărul de pasageri, cât și la prețul mediu de închiriere.

O surpriză plăcută o reprezintă orașul Sibiu, care, deși se situează abia pe poziția a șasea ca număr de pasageri, ocupă ultima poziție onorifică de pe podiumul celor mai ieftine prețuri de închiriere a unei Dacia Logan.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină distrusă de un incendiu în Vlaha. Care este cauza

Publicat

ars 1

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit, luni, la un incendiu care a distrus un autoturism pe raza localității Vlaha.

”La fața locului s-a deplasat echipajul de la Punctul de Lucru Florești, cu o autospecială de stingere. Din fericire, nu au existat victime în urma acestui eveniment, iar incendiul a pornit cel mai probabil de la o defecțiune la compartimentul motor”, au precizat pompierii ISU Cluj.

ars 2

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax