ECONOMIE
Asociația Pro Infrastructură: Lucrările la linia ferată Cluj-Oradea, blocate. Niciun tronson nu are șanse să fie gata la timp

Asociația Pro Infrastructură a publicat o analiză dureroasă privind starea căilor ferate din România, arătând că autodistrugerea acestui sector strategic a continuat în 2024 și la începutul anului 2025.
În ciuda fondurilor europene generoase disponibile, progresele la lucrările de modernizarea a căilor ferate sunt lente, iar efectele pozitive pentru pasageri și transportatori rămân invizibile.
„Autodistrugerea căilor ferate a continuat și în 2024. Anul trecut, încă unul obișnuit la CFR: progrese în general slabe. Deși teoretic avem disponibile miliarde de euro bani europeni, avantajele pentru călători întârzie să apară”, este semnalul de alarmă tras de Asociația Pro Infrastructură.
„Ritmul melcului” pe Cluj-Oradea
Proiectul de electrificare a căii ferate Cluj-Oradea, cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), suferă de întârzieri majore, iar progresele fizice sunt aproape inexistente pe anumite loturi mai arată asociația.
Tronsonul Poieni-Aleșd nu are nici măcar autorizație de construire, iar Aghireș-Poieni, cel mai performant sector, a avansat cu doar 2,3% lunar în 2024. Lucrările sunt însă blocate de lipsa avizelor de la Ministerul Culturii pentru clădiri istorice, precum gara din Poieni.
„Celelalte proiecte de modernizare, Cluj-Oradea și Arad-Caransebeș, în total 8 sectoare din PNRR, au și ele un ritm slab in medie. Sunt multe loturi apropiate încă de 0% iar cel mai performant (Aghireș-Poieni) a avansat cu 2,3% lunar in 2024 dar e și el blocat la Ministerul Culturii (clădirea gării Poieni). (…) Pe Poieni-Aleșd încă nu avem autorizație de construire! Este clar că reconstrucția la 160 km/h este o pălărie prea mare pentru CFR, MT și guvern. Probleme administrative care la autostrăzi s-ar fi rezolvat într-o lună-două, hai trei, la feroviarul mare țin cu anii!”, mai arată Asociația Pro Infrastructură.
Această realitate face improbabilă finalizarea secțiunilor PNRR până în 2026, termenul limită impus de Uniunea Europeană.
Progresul lunar pe autostrăzi, cât cel realizat pe căile ferate într-un an întreg
În timp ce lucrările la autostrăzi înregistrează progrese fizice lunare de 3-4%, calea ferată suferă de stagnare cronică, cu avansuri de doar 5-8% anual pe majoritatea proiectelor.
„Diferențele față autostrăzi sunt strigătoare la cer. Cu unele excepții, pe rutierul mare loturile de câmpie și deal au un progres fizic lunar de 3-4%, deci 2-3 ani execuție. Dar la CFR majoritatea proiectelor de modernizare coboară deseori la 5-8% pe AN. Rezultatul: proiectele durează 7-10 ani pe toate cele 12 secțiuni dintre Brașov și Curtici, indiferent de antreprenor”, mai transmite API.
Material rulant insuficient și fonduri pierdute
Pe lângă infrastructura învechită, materialul rulant rămâne o problemă acută. Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a reușit să aducă în circulație doar două rame electrice noi, dintr-un total de câteva sute planificate. Restul fondurilor disponibile din 2016 pentru material rulant modernizat s-au pierdut sau au fost utilizate ineficient.
„La capitolul material rulant, instituția abilitată, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), a performat în nota sloganului CFR: „neputința cheltuirii finanțării europene”.
ARF nu a reușit să atragă banii de trenuri noi disponibili încă din 2016. A adus doar 2 (două) rame electrice din cele câteva sute! Prima Alstom Coradia din cele 37 garnituri comandate a fost pusă în sfârșit în circulație în buza alegerilor. Practic s-au pierdut aproape toți banii POIM pe material rulant (2016-2023), plătindu-se din ei doar o parte din… primul tren”, a afirmat API.
Pasagerii trag ponoasele
În 2024, numărul pasagerilor feroviari a scăzut cu 4%, iar transportul de marfă a înregistrat o contracție de 11%. În acest ritm, atrage atenția Asociația Pro Infrastructura, transportul feroviar de călători riscă să dispară complet în câteva decenii. Mai grav, managementul CFR Călători a anulat 25% din trenuri la începutul lui 2025 fără a informa publicul.
„Numărul de pasageri a scăzut cu 4% în 2024, iar transportul de marfă cu 11%. În acest ritm, în câteva decenii nu vor mai exista trenuri de călători în România. Prăbușirea continuă rapid și la început de 2025: managementul de „elită” al CFR Călători a anulat 25% din trenuri fără ca măcar să anunțe publicul”, mai spune ONG-ul.
Calea ferată, „cenușăreasa infrastructurii”
Spre deosebire de lucrările autostrăzi, care beneficiază de atenție și finanțare prioritară, calea ferată continuă să fie tratată ca o cenușăreasă: „Toate instituțiile implicate tratează calea ferată așa cum o tratează politicienii: cenușăreasa infrastructurii. Când l-ați văzut ultima dată pe eternul ministru Grindeanu pe un șantier feroviar? Ce a făcut el ca să rezolve problemele feroviare?”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
AVERTIZARE de vreme rea la Cluj. Sunt așteptate ploi torențiale, descărcări electrice și grindină

O vertizare de tip nowcasting a fost emisă de meteorologi pentru Cluj-Napoca, dar și alte localități din județ.
Avertizarea Cod Galben este valabilă marți, 22 aprilie, până la ora 21.30.
AVERTIZARE de vreme rea la Cluj
Potrivit meteorologilor, se vor semnala averse torențiale care vor acumula 15 – 25 litri pe metru pătrat, descărcări electrice, și, izolat, grindină de mici dimensiuni.
Codul Galben este valabil pentru Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, Aghireșu, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Săvădisla, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Luna, Feleacu, Jucu, Căpușu Mare, Mociu, Sic, Chinteni, Gârbău, Călărași, Cămărașu, Căianu, Sânpaul, Fizeșu Gherlii, Cătina, Țaga, Suatu, Petreștii de Jos, Borșa, Bobâlna, Panticeu, Cornești, Așchileu, Dăbâca, Geaca, Vultureni, Recea-Cristur, Izvoru Crișului, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aluniș, Pălatca, Aiton, Buza și Ploscoș.

România are nevoie de o generație tânără puternică, educată, susținută și ascultată. Iar când studenții acestei țări îți trimit o scrisoare – nu doar de intenție, ci de speranță și responsabilitate – ai datoria să răspunzi cu seriozitate și onestitate.
Așadar, am primit o scrisoare de angajament din partea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și o susțin pe deplin. Nu doar din respect pentru miile de tineri care cred în puterea educației, ci și pentru că am fost și eu acolo. În cămine. În biblioteci. Știu ce înseamnă să visezi, dar să nu te audă nimeni. Știu ce înseamnă să vrei să rămâi în România, dar să nu ai încredere că lucrurile se pot schimba.
George Simion (AUR): Angajamentul meu față de studenți: RESPECT, implicare și transparență
Mă angajez public ca, în calitate de președinte al României, să am un dialog permanent și sincer cu ANOSR și cu toți reprezentanții studenților. Vom construi împreună un calendar clar al măsurilor pentru învățământul superior, vom avea întâlniri regulate și vom pune educația unde îi este locul: în centrul strategiei de dezvoltare a țării.
Voi susține transparența în Administrația Prezidențială și voi desemna un consilier prezidențial dedicat educației și cercetării – un profesionist ales pe criterii meritocratice, care va lucra direct cu voi. Voi insista ca educația să fie inclusă în Strategia Națională de Apărare, pentru că o țară fără un sistem educațional solid este o țară vulnerabilă.
Știu că cererile voastre nu sunt doar pentru voi. Sunt pentru o țară mai bună. Pentru viitorul nostru. Pentru părinții voștri, care vor să vă vadă reușind aici, nu în altă parte. Pentru frații și surorile voastre mai mici, care vor învăța într-o Românie pe care noi o vom face demnă și suverană.
Îmi asum să transform aceste idei în realitate. Nu doar prin semnătură. Ci prin fapte. Cu respect. Cu seriozitate. Cu implicare.
Vă mulțumesc că aveți curajul să vă faceți vocea auzită. Și vă promit că și eu voi avea curajul să nu vă dezamăgesc. Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Un bărbat căzut la pământ a fost văzut de mai mulți oameni în zona Platinia, de pe Calea Moților din Cluj-Napoca.
Acesta era, din nefericire, mort, și a fost alertată Poliția.
Bărbat găsit mort 1ntr-o parcare
Polițiștii au fost anunțați cu privire persoana decedată, marți, în jurul orei 06.55. La fața locului a fost direcționată o echipă operativă de polițiști și un echipaj medical, constatând că cele sesizate se confirmă. Bărbatul de 56 de ani era mort.
În urma primelor verificări, nu au fost identificate urme de violență, potrivit reprezentanților IPJ Cluj.
În cauză a fost întocmit un dosar penal privind infracțiunea de ucidere din culpă, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care a survenit decesul, iar trupul acestuia a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca pentru efectuarea expertizei medico-legale.
Din informațiile Cluj24.ro, bărbatul ar fi murit din cauze medicale.
EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul etapei a cincea. Ce fotbaliști clujeni intră în ”primul 11” prezentat de LPF

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul U Cluj a fost desemnat antrenorul etapei etapei a cincea din play off/play out.
Sabău a primit acest titlu după după victoria Universității Cluj în fața echipei Rapid și după ce jucătorii lui au ”predat o lecție de fotbal”. În ceea ce privește jucătorii, doi dintre cei care intră în primul 11 sunt de la U Cluj, iar unul de la CFR Cluj.
Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul etapei. Ce fotbaliști clujeni intră în ”primul 11” prezentat de LPF
Care este cel mai bun 11, după etapa a cincea, prezentat de Liga Profesionistă de Fotbal:
Portar:
Jesús Fernández (Politehnica Iași) – Victoria ieșenilor din derby-ul cu rivala din Botoșani i se datorează și experimentatului portar spaniol. Acesta a închis excelent poarta, astfel că, după cinci etape din play-out, Poli are doar un gol încasat.
Fundași:
Milen Zhelev (Oțelul Galați) – Titularizarea fundașului bulgar se dovedește a fi una dintre mutările câștigătoare făcute de Laszlo Balint la Oțelul. Integralist în toate cele patru jocuri, a pus umărul la seria formidabilă făcută de gălățeni sub conducerea actualului antrenor.
Lucas Masoero (Universitatea Cluj) – O nouă prestație solidă în centrul defensivei ,,Șepcilor roșii”. Prinde pentru a șaptea oară ,,Echipa etapei”.
Siyabonga Ngezana (FCSB) – Iarăși, fundașul roș-albaștrilor și-a arătat clasa și a făcut față cu brio atacurilor adverse.
Nicușor Bancu (Universitatea Craiova) – Căpitanul oltenilor a pasat excelent pentru golul care a deschis drumul craiovenilor spre o victorie mare.
Mijlocași:
Juri Cisotti (FCSB) – A reușit o dublă care ar putea fi decisivă în lupta pentru titlu.
Vlad Chiricheș (FCSB) – Nu doar golul, unul de-a dreptul spectaculos, ci întreaga evoluție a fost de excepție!
Ovidiu Bic (Universitatea Cluj) – A marcat un gol frumos și a fost fără greșeală în cele 63 de minute în care s-a aflat pe teren.
Atacanți:
Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova) – Gol, al șaselea cu capul din acest sezon, și pasă decisivă. A ajuns la 18 contribuții ofensive în 31 de meciuri.
Louis Munteanu (CFR 1907 Cluj) – Deși echipa sa a pierdut, vârful CFR-ului a punctat de două ori și a ajuns la 22 de reușite în ediția curentă, fiind lider detașat în clasamentul golgheterilor.
Gheorghe Grozav (Petrolul Ploiești) – A marcat o dublă și a ajuns la 50 de goluri în SuperLigă. Și-a trecut în cont și o pasă decisivă.
Antrenorul etapei:
Ioan Ovidiu Sabău (Universitatea Cluj) – Ardelenii au predat o lecție de fotbal în Giulești și au reintrat în lupta pentru podium.
Foto: Arhivă